Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"
  • [03] "Να βρούμε κοινούς τρόπους"
  • [04] "Δεν συναινεί ο ελληνκός λαός"
  • [05] Προς αποκατάσταση των σχέσεων

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Σήμερα ο κ.Κ.Καραμανλής έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και με τη γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα. Στις 14.00 δέχθηκε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ενώ στις 17.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας.

    Είναι μια κρίση πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής, που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της.

    Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά και συνεχής επαγρύπνηση προκειμένου να προσαρμόζουμε τη δράση μας στα δεδομένα που αλλάζουν.

    Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, καθώς όπως ανέφερε, όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Τις έξι βασικές αρχές, παραδοχές που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έκανε γνωστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος. Είναι οι εξής:

    Πρώτον, ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε και στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

    Δεύτερον, ότι το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό, τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα και πρέπει να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν αποτελεσματικότητα.

    Τρίτον, ότι η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό μας εργαλείο επ'αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

    Τέταρτον, ότι το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και πως αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

    Πέμπτον, ότι σε ορισμένους, κρίσιμους τομείς της χώρας όπως πχ ο τουρισμός είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ και,

    Έκτον πως όλοι μας, ειδικά σ'αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα γόνιμο διάλογο προκειμένου να σκεφτούμε τί μπορούμε να κάνουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κρίση, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλες τις χώρες και σημείωσε πως χθες ο κ. Μπαρόσο περιέγραψε με όχι ευχάριστα χρώματα τις τελευταίες παραμέτρους της.

    Αναφερόμενος στο νόημα και τη στόχευση αυτών των συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Αντώναρος είπε πως η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και χρέους προς τον τόπο και τους έλληνες πολίτες πιστεύει πως πρέπει να γίνει αυτή η συνεννόηση. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι σε όλα ή να εγκαταλείψει καθένας τις απόψεις του. "Αλλά περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου στα αυτονόητα, στις γενικές παραδοχές προκειμένου να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί", διευκρίνισε και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συνολικό, ολοκληρωμένο, ουσιαστικό σχέδιο που κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις και είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. "Η κυβέρνηση και σχέδιο και πρόγραμμα έχει. Το έχει παρουσιάσει. Το επεξεργάζεται συνέχεια και κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές με ένα στόχο. Τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης", ανέφερε.

    Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. "Όποτε η Ελλάδα αναζήτησε δάνεια, τα δάνεια αυτά - αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλες μεγαλύτερες χώρες - υπερκαλύφθηκαν. Αυτό μετράει", είπε.

    Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των συναντήσεων με του πολιτικούς αρχηγούς πριν αυτές ολοκληρωθούν και πως θα υπάρξει τοποθέτηση της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό εκλογές, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως δεν θα ήθελε ο ίδιος να πει τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Καραμανλή. "Σύμφωνα με την έγκυρη πληροφόρηση που έχω, η δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνει και όσα είπε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό", δήλωσε. Σε άλλη ερώτηση για εκλογές απάντησε πως το θέμα αυτό δεν το σκεφτόμαστε και ότι η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

    [02] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία που υποστηρίζει και παρέδωσε και σχετικό κείμενο, αλλά το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει, δήλωσε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    «Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια πολιτική που είναι αντιλαϊκή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Βάζουμε πλάτη για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη αγώνων, στην οργάνωση της εργατικής τάξης και στη συμμαχία της με άλλα λαϊκά στρώματα με σκοπό να αποτρέψουμε νέες αιματηρές θυσίες και να ανοίξουμε το δρόμο σε νέες διεκδικήσεις» τόνισε η η γγ του ΚΚΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν μιλάει μόνο για εκλογές, αλλά και για αγώνες προκειμένου να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα του λαού.

    Ωστόσο πρόσθεσε, δεν φοβόμαστε τις εκλογές οι οποίες δίνουν και μια μεγάλη ευκαιρία για ένα ρήγμα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης για τιμωρία και των δυο εταίρων της δικομματικής συναλλαγής.

  • ** Συνέντευξη Τύπου με θέμα "Η κρίση και οι θέσεις του ΚΚΕ" παραχωρεί αυτή την ώρα η κα Παπαρήγα.

    [03] "Να βρούμε κοινούς τρόπους"

    «Από ένα μεγάλο άλμα στο κενό, προτιμώ ένα σταθερό βήμα στη λογική και η λογική υπαγορεύει να βρούμε κοινούς τρόπους να βγούμε από την κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως είναι δύσκολο να κινηθεί κανείς έξω από το πλαίσιο που παρουσίασε ο κ.Καραμανλής.

    «Ο πρωθυπουργός ομολογεί ότι χρειάζεται δυνάμεις, προτάσεις, σκέψεις και ιδέες. Όποιος κι αν ήταν πρωθυπουργός, ήταν υποχρέωσή μου να καταθέσω τις δικές μου προτάσεις. Η κρίση είναι σύνθετη, έχει κοινά συμπτώματτα με τη διεθνή κρίση αλλά και ιδιαιτερότητες για την ελληνική οικονομία», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης και ανέφερε πως κατέθεσε ένα υπόμνημα προτάσεων πέρα από αυτές που έχει καταθέσει στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών λέγοντας: «Όταν έχουμε μία δεσπόζουσα οικονομική κρίση και μία υποβόσκουσα κοινωνική κρίση, δεν νομίζω ότι το πιο βατό για να εξέλθουμε από την κρίση είναι να δημιουργήσουμε πολιτικό ζήτημα».

    [04] "Δεν συναινεί ο ελληνκός λαός"

    «Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που δεν συναινεί με την πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά ο ελληνικός λαός», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πολιτικός εκπρόσωπος επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Τηλέμαχος Χυτήρης. «Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την ανευθυνότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους και την ασυνέπεια της κυβέρνησης», προσθέτει ο κ. Χυτήρης και τής καταλογίζει «αλλαζονεία, έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής, προχειρότητα και διάλυση του κράτους».

    Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η κυβέρνηση του Κινήματος θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ κρίσιμη κατάσταση», αλλά -λέει- «έχουμε μάθει στα δύσκολα». Παράλληλα, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για το αν θα δοθεί περίοδος χάριτος ή όχι.

    Σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Χυτήρης δηλώνει πως «ασχολούμαστε με αυτές μόνο όσο πρέπει» και προσθέτει ότι «η χώρα δεν κυβερνάται με δημοσκοπήσεις». Τέλος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «έχει χάσει τον μπούσουλα», και ότι «συνδέει το όνομά του με το απόλυτο τίποτα».

    Η συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το ενδεχόμενο συναίνεσης με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων της οικονομίας. Δεν υπάρχουν κάποια θέματα στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για την επίλυσή τους;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει την ανευθυνότητα, την έλλειψη πολιτικού θάρρους και την ασυνέπεια της κυβέρνησης μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη για τη χώρα κατάσταση. Ο πρωθυπουργός αργά θυμήθηκε τη συναίνεση, όταν τα πράγματα δυστυχώς έφτασαν στο «μη περαιτέρω». Η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική του. Η αλαζονεία, η έλλειψη συγκεκριμένης στρατηγικής, η προχειρότητα και η διάλυση του κράτους, αλλά και η απουσία στοιχειώδους πολιτικού σχεδιασμού, έχει φέρει τον κ. Καραμανλή σβ ένα τραγικό αδιέξοδο. Δυστυχώς για τον ίδιον και την κυβέρνησή του, ο επικοινωνιακός σχεδιασμός κάποιων δήθεν πρωτοβουλιών δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα, που είναι αμείλικτη. Ο λαός δεν συναινεί.

    ΕΡ: Πρέπει ο κ. Παπανδρέου να κάνει συναντήσεις με τους ισχυρούς του χρήματος, και τι μήνυμα περνάει στην κοινή γνώμη σε αυτή την περίπτωση;

    ΑΠ: Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντά, βάση του προγράμματός του, όλες τις παραγωγικές τάξεις, συνομιλεί και κοινοποιεί τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα. Το έχει ξεκαθαρίσει αυτό. Άλλες ερμηνείες δεν χωρούν. Το μήνυμα είναι σαφές και προς κάθε κατεύθυνση.

    ΕΡ: Συμμερίζεστε την άποψη, που διατυπώνεται και από συντρόφους σας, ότι αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, δεν θα έχει περίοδο χάριτος;

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές και το μόνο, που είναι σίγουρο, είναι ότι θα αντιμετωπίσει μία πολύ κρίσιμη κατάσταση. Δεν μας φοβίζει αυτό. Το αντίθετο. Μας κάνει πιο δυνατούς και πιο δημιουργικούς. Ήδη, ο πρόεδρός μας έχει εξαγγείλει τους πέντε πρώτους εθνικούς στόχους, βάση των οποίων θα πορευτούμε σε μία δύσκολη προσπάθεια και μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Υπάρχει και συνέχεια. Έχουμε μάθει στα δύσκολα και δεν είναι τυχαίο ότι στη σύγχρονη πολιτική ιστορία μας οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν ένα πραγματικά αξιόλογο έργο, που σημάδεψε με τον πιο θετικό τρόπο την πορεία της χώρας.

    ΕΡ: Παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε εκλογές με την ισχυρή του οργάνωση, κάτι που όχι μόνο δεν υπάρχει σήμερα, αλλά υπάρχουν και κόντρες σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των αρμοδίων στελεχών, περίπτωση Παναγιωτακόπουλου.

    ΑΠ: Το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές γιατί είχε όραμα, γιατί είχε θέσεις, προτάσεις και σύγχρονο πολιτικό λόγο. Πέρασε και περιόδους κρίσεις, με κόντρες, γκρίνιες και διαφωνίες πολλές φορές. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ποτέ όμως δεν διασαλεύτηκε η πολιτική του ενότητα. Όλα τα μέλη και τα στελέχη του, σήμερα, έχουν επίγνωση των δυσκολιών που περνάει η χώρα. Ξέρουν ότι προς το ΠΑΣΟΚ και το Γιώργο Παπανδρέου προσβλέπει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και γιβ αυτό όλοι εργάζονται.

    ΕΡ: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ ή τα ισχυρά χαρτιά του, τα οποία θα το βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές τις οποίες διεκδικεί με επιμονή;

    ΑΠ: Ο πρόεδρος, τα στελέχη και το πρόγραμμά του και η υπεύθυνη στάση του στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι πολίτες.

    ΕΡ: Κατά πόσο πιστεύετε ότι η μάχη των εκλογών θα κριθεί στην αντιπαράθεση Κ. Καραμανλής - Γ. Παπανδρέου και ποια είναι τα ισχυρά σημεία ή οι αδυναμίες των δύο;

    ΑΠ: Ο κ. Καραμανλής κρίνεται σαν ο πρωθυπουργός που οδηγεί τη χώρα στο μαρασμό, στο τέλμα, στην αναξιοπιστία, στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Είναι πρωθυπουργός που συνδέει το όνομά του με το απόλυτο τίποτα. Επί πέντε χρόνια δεν έκανε τίποτα και η χώρα βάδιζε στον «αυτόματο πιλότο» με αποτέλεσμα να έχουν πάει πίσω τα πάντα. Η οικονομική κρίση έρχεται να επιδεινώσει την ήδη διαλυμένη κατάσταση. Ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται με νέες ιδέες, με ξεκάθαρο λόγο και όραμα, έχοντας διεθνή εμπειρία και αναγνωρισιμότητα, αλλά και επιτυχημένο κυβερνητικό έργο. Ο λαός κρίνει.

    ΕΡ: Ποια είναι τα ισχυρά σημεία του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις και ποια τα αδύνατά του σημεία; Αρκεί η καταγεγραμμένη υπεροχή του στα αστικά κέντρα, για να κερδίσει τις εκλογές;

    ΑΠ: Τις δημοσκοπήσεις τις διαβάζουμε με προσοχή. Δεν «κρεμόμαστε» από αυτές ούτε μας απασχολούν περισσότερο απβ όσο πρέπει. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση φαίνεται ότι πολυασχολούνται και έχουν «χάσει τον μπούσουλα». Μοιραία οδηγούνται σε αδιέξοδα, μιας και ότι κάνουν πέφτει στο κενό, αφού τα νούμερα δεν τους βγαίνουν. Με τις δημοσκοπήσεις δεν κυβερνάται η χώρα και αυτό φαίνεται ανάγλυφα σήμερα. Γιβ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο. Η χώρα χρειάζεται αλλαγή.

    ΕΡ: Έχει δηλώσει ο κ. Παπανδρέου ότι, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η δημόσια τηλεόραση θα υπαχθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει μια απλή μεταφορά, θα αλλάξει το πρόγραμμα των καναλιών ή και το ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιου από αυτά;

    ΑΠ: Η δημόσια τηλεόραση έχει κακοποιηθεί βάναυσα από τη σημερινή κυβέρνηση. Έχει χάσει το χαρακτήρά της και χρησιμοποιείται ως μηχανισμός στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής: κυβερνητική τηλεόραση. Στην Ευρώπη γίνονται βήματα, έχουν περάσει στην ψηφιακή εκπομπή, οι δημόσιες τηλεοράσεις δεν συμμετέχουν στον ανταγωνισμό των ιδιωτικών καναλιών, αναβαθμίζουν τα προγράμματά τους, δίνουν ειδικό βάρος στην παιδεία και τον πολιτισμό, ενώ εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Σπαταλώνται χρήματα του ελληνικού λαού σε αμφιβόλου ποιότητας παραγωγές και προγράμματα, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη αποκτούν θέσεις συμβούλων και «μάνατζερ», με υπέρογκους μισθούς που προκαλούν το κοινό αίσθημα. Το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει αυτή την κατάσταση. Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου είναι καθαρή και συγκεκριμένη. Η δημόσια τηλεόραση θα αποκτήσει το ρόλο της και τη δική της δυναμική σβ ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει πραγματικά το δημόσιο χαρακτήρα της και τον ρόλο, που της αξίζει.

    ΕΡ: Παλαιότερα είχατε καταγγείλει, ως ΠΑΣΟΚ, το ρόλο κάποιων ΜΜΕ. Εκτιμάτε ότι σήμερα έχει ισορροπήσει η κατάσταση ή συνεχίζουν να παρέχουν ετεροβαρή, σε βάρος σας, πολιτική ενημέρωση;

    ΑΠ: Εμείς πιστεύουμε στους ξεκάθαρους και διακριτούς ρόλους σε θεσμικό επίπεδο. Οι νόμοι και η δεοντολογία πρέπει να εφαρμόζονται από όλους. Και από τους πολιτικούς και από τα ΜΜΕ. Οσάκις υπήρξε «σφιχτός εναγκαλισμός» της πολιτικής και των Μέσων είχαμε δυσάρεστες παρενέργειες. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, πρώην και νυν, φαίνεται ότι αγνοούν τα στοιχειώδη.

    ΕΡ: Εγκληματικότητα και τρομοκρατία. Συνδέονται μεταξύ τους; Αντιμετωπίζονται με περιορισμό των ελευθεριών;

    ΑΠ: Ανησυχητικά φαινόμενα. Ζούμε μια έντονη κατάσταση με την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας και την αύξηση της εγκληματικότητας. Η κυβέρνηση φαίνεται να ακροβατεί σαστισμένη μπροστά στο φαινόμενο. Αντιμετωπίζει αποσπασματικά το πρόβλημα, στην ουσία παρακολουθεί ανήμπορη νβ αντιδράσει. Καταφεύγει σε κατασταλτικά μέτρα και περιορισμό ατομικών ελευθεριών, χάνοντας το νήμα με τη λογική. Η βία, η εγκληματικότητα και η τρομοκρατία βρίσκουν μια αδύναμη κυβέρνηση με διαλυμένες υπηρεσίες. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    ΕΡ: Έχετε την αίσθηση ότι με την εκλογή Ομπάμα, άλλαξε κάτι και τι, σε ότι αφορά στην αμερικανική στάση απέναντι στα εθνικά μας θέματα;

    ΑΠ: Η εκλογή Ομπάμα, καταρχήν, άλλαξε τη ψυχολογία και έδωσε ελπίδα κυρίως στους Αμερικανούς. Όσον αφορά την αμερικανική στάση απέναντι στα εθνικά μας θέματα, για την ώρα δεν τρέφουμε αυταπάτες. Η αμερικανική πολιτική έχει να κάνει πρώτα με τα δικά της συμφέροντα και έπειτα με τα δίκια των άλλων. Αυτό τουλάχιστον εγώ τόσα χρόνια έμαθα. Η υπεράσπιση και η δικαίωση των εθνικών μας στόχων, πρώτα και κύρια περνάει μέσα από τη δική μας βούληση και προσπάθεια. Γιβ αυτό το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου με σθένος υπερασπίζεται και αναδεικνύει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τις ελληνικές θέσεις, κάτι που η κυβέρνηση δυστυχώς έχει παραμελήσει και έχει αφήσει στην «καλή διάθεση των άλλων».

    [05] Προς αποκατάσταση των σχέσεων

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε σήμερα ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία έχουν βελτιωθεί αρκετά ώστε να είναι σε θέση να προτείνει στις χώρες μέλη της Συμμαχίας την επίσημη επανάληψη του διαλόγου έπειτα από εξάμηνη διατάραξη των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    "Η αίσθησή μου ως προς αυτό είναι θετική και αυτό που μας μένει είναι να ελπίζουμε ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν μαζί μου", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας κατά την προσέλευσή του στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των 26 χωρών μελών με θέμα τις σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε επίσης ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ "δεν φοβούνται καθόλου να εκφράσουν τις διαφωνίες τους με τη Ρωσία", αλλά ένα πεδίο συνεργασίας ανοίγει εκατέρωθεν, κυρίως ως προς το Αφγανιστάν, κατά της τρομοκρατίας ή ακόμη κατά της διασποράς των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε σήμερα ότι είναι καιρός το ΝΑΤΟ να κάνει μια νέα αρχή με τη Ρωσία, όμως κάλεσε τη συμμαχία να αφήσει ανοικτή την πόρτα της ένταξης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας -- κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα.

    "Είναι καιρός να διερευνήσουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους για να εργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία εκεί όπου μοιραζόμαστε τομείς κοινών συμφερόντων, περιλαμβανομένης της βοήθειας στο λαό του Αφγανιστάν", δήλωσε η Κλίντον κατά την ομιλία της στην πρώτη συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    "Είναι καιρός να προχωρήσουμε, δεν πρέπει να παραμένουμε στην ίδια θέση με την αυταπάτη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους", πρόσθεσε.

    "Η ώρα του ρεαλισμού έφτασε, καθώς και η ώρα της ελπίδας", κατέληξε η Κλίντον, η οποία θα μεταβεί αύριο στη Γενεύη για να συναντηθεί εκεί για πρώτη φορά με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αποκαταστήσει επισήμως τις σχέσεις με τη Ρωσία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πράγμα δεν θα είναι ποτέ όπως πριν, μετά τον πόλεμο της Γεωργίας.

    "Είναι σημαντικό να προχωρήσει το ΝΑΤΟ προς την αποκατάσταση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας...Η Ρωσία έχει ανάγκη τη Δύση όσο η Δύση έχει ανάγκη να ανανεώσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία", είπε. "Θεωρώ σημαντική την αποκατάσταση του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, διότι μας επιτρέπει να μιλάμε απευθείας στους Ρώσους σχετικά με τις ανησυχίες μας", πρόσθεσε.

    "Σε θέματα όπως το Αφγανιστάν, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν τα κίνητρα για να συνεργασθούν", είπε ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, και πρόσθεσε: "Τα πράγματα δεν είναι ποτέ όπως πριν. Εχουμε επίγνωση της πρόσφατης ιστορίας. Διατηρούμε ισχυρή της δέσμευσή μας για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας".

    Η πρόθεση των υπουργών του ΝΑΤΟ να αποφασίσουν επισήμως την επανάληψη της λειτουργίας του συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας επιβεβαιώθηκε χθες από διπλωματικές πηγές και αμερικανό αξιωματούχο στο περιθώριο της πρώτης επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Ομως σήμερα ακούστηκαν και οι φωνές των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής προς τη Μόσχα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Βιγκάουντας Ουσάσκας εξέφρασε τις επιφυλάξεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας ότι η έναρξη επίσημου διαλόγου είναι "λίγο πρόωρη" και ζήτησε περισσότερη ελευθερία κινήσεων των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

    Για να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έχουν την πρόθεση να επαναδιατυπώσουν τη σημασία των σχέσεών τους με τη Γεωργία και την Ουκρανία και να συναντήσουν το απόγευμα τους εκπροσώπους των δύο αυτών χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Οι ΗΠΑ και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που έχουν εκφράσει τη βούλησή τους για επανάληψη των σχέσεων μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να υποχωρούν στις αρχές (ελευθερία για κάθε ευρωπαϊκή χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μη αναγνώριση μιας σφαίρας ρωσικής επιρροής και σεβασμό των εδαφικών ακεραιοτήτων) έπαιξαν διαιτητικό ρόλο στους κόλπους του ΝΑΤΟ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 13:30:28 UTC