Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] "Δεν έχει σχέδιο η κυβέρνηση"
  • [03] «ΜΜΕ και Δικαιώματα των Παιδιών»
  • [04] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Σήμερα ο κ.Κ.Καραμανλής έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και στις 12.30 δέχθηκε τη γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα. Στις 14.00 θα συναντηθεί τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη και στις 17.00 με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας.

    Ο κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του κατά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και πως χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί. Είναι μια κρίση πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της.

    Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά και συνεχής επαγρύπνηση προκειμένου να προσαρμόζουμε τη δράση μας στα δεδομένα που αλλάζουν.

    Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, καθώς όπως ανέφερε, όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Στην σχετική απάντηση του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος ερωτηθείς για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τις συναντήσεις του κ. Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς (σ.σ. ο κ.Καραμανλής είχε αναφέρει ότι ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συναίνεση σε όλα, είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον σε μερικά βασικά θέματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα όρια αντοχής της οικονομίας και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ, τονίζοντας ότι "η ύπαρξη συναινετικού κλίματος θα συνέβαλε στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση").

    "Θέλω να πιστεύω ότι όσοι προσέρχονται στο διάλογο, δεν προσέρχονται με προσχηματική πρόθεση", πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος και υπογράμμισε πως δεν θέλει να προκαταλάβει ούτε το περιεχόμενο, ούτε την έκβαση αυτών των συζητήσεων.

    "Σημασία έχει ότι ο διάλογος γίνεται και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του πρωθυπουργού. Αυτό κρατώ και τίποτα άλλο", πρόσθεσε. "Άλλοι προκαταλαμβάνουν τις αυριανές συζητήσεις. Όχι η κυβέρνηση", απάντησε σε άλλο ερώτημα και ανέφερε πως "οι ακραίες τοποθετήσεις της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου, ασφαλώς και δεν συμβάλουν θετικά στην οικοδόμηση κλίματος συνεννόησης. Την κυβέρνηση όμως δεν την εγκαταλείπει η ελπίδα". Για το ενδεχόμενο νέου κύκλου τέτοιων συναντήσεων στη περίπτωση που δεν υπάρξει συναίνεση στην αυριανές επαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η συνεχής άρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση το καθήκον της να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον. "Η συνεχής εκλογολογία βλάπτει το δημόσιο συμφέρον", είπε σε επόμενη ερώτηση αν η άρνηση οδηγεί σε εκλογές.

    Ερωτηθείς πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση να ζητά συναίνεση για μία πολιτική που έχει αποτύχει, ο κ. Αντώναρος τόνισε πως πρώτη η κυβέρνηση διέγνωσε την κρίση και δεν ωραιοποίησε τίποτα. Επεσήμανε πως πρώτη η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή πήρε έγκαιρα πρωτοβουλίες όπως την αύξηση του εγγυημένου ορίου για τις τραπεζικές καταθέσεις ενώ είμαστε μεταξύ των 3-4 χωρών των οποίων τα σχέδια πρώτα εγκρίθηκαν. "Εμείς κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να δίνονται λύσεις και οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες από αυτή την κρίση", συμπλήρωσε και μετά από άλλη ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε αφενός να εξασφαλίζεται η ρευστότητα για την οικονομία και αφετέρου να συμπαραστέκεται μέσα στα όρια των αντοχών της οικονομίας, στις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    Σε ό,τι αφορά τη λήψη πρόσθετων μέτρων, παρέπεμψε στην απάντηση του κ. Καραμανλή στις Βρυξέλλες ενώ σε ερώτηση για σχετικές απόψεις που φέρεται να διατύπωσε μέσα στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Αντώναρος είπε ότι τα Μέσα μπορεί να γράφουν διάφορα αλλά την κυβέρνηση δεσμεύουν οι επίσημες δηλώσεις.

    [02] "Δεν έχει σχέδιο η κυβέρνηση"

    «Είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στον πρωθυπουργό την ανησυχία και την ανασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που εντείνονται από την ανεργία, τη μείωση του τζίρου, την ασφυξία που αισθάνονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, το αίσθημα ανομίας που υπάρχει λόγω της διακυβέρνησης της χώρας, τη μείωση του εισοδήματος της ελληνικής οικογένειας, την απαξίωση των δημοσίων αγαθών και την απουσία της Ελλάδας από τη διεθνή σκηνή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά την έξοδό του από Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο» και τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, μια νέα κυβέρνηση».

    «Τόνισα ότι χρειάζεται ριζικά διαφορετικό σχέδιο, και κατέθεσα και πάλι τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μια κατεύθυνση που εγγυάται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, και τα οποία περιλαμβάνουν τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, τη στήριξη της αγοράς, την αναβάθμιση του κοινωνικού συστήματος, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια» δήλωσε ο ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Χρειάζεται ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Εμείς δεσμευόμαστε για την "πράσινη ανάπτυξη" και για ένα σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης στην ΕΕ».

    «Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσαν -και ελπίζω σύντομα να γίνει αν μας στηρίξουν ο λαός με την ψήφο του -να συντρέξουν όλοι οι Ελληνες», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η αίσθηση που έχω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο«.

    «Συγκροτημένη πορεία για τη χώρα δεν άκουσα, ούτε είδα οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση για αξιόπιστη διαπραγμάτευση στην ΕΕ και φοβάμαι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα σχέδιο και αυτό μιας χρήσης η οποία είναι προεκλογική», είπε ο κ. Παπανδρέου.

    «Εχω αποδείξει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή ότι είμαι άνθρωπος της συννενόησης και και τάσσομαι υπέρ της διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων, όμως η κυβέρνηση έχει απορρίψει όλες μας τις προτάσεις και αισθάνομαι ότι ζητά "λευκή επιταγή για να συνεχίσει ατελέσφορες, αναξιόπιστες και αδιέξοδες πολιτικές. Αυτό που χρειάζεται όμως η χώρα, είναι μια πραγματικά νέα κατεύθυνση και αυτό σημαίνει μια νέα κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

  • ** Στη 1 μετά το μεσημέρι, ο κ.Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) στα γραφεία του κόμματος.

    Το απόγευμα θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση στην Αίγλη του Ζαππείου την Προγραμματική Πρόταση για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, την Πράσινη Ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREC) καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός.

    [03] «ΜΜΕ και Δικαιώματα των Παιδιών»

    «Γνωρίζετε πως θα έπρεπε να λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα σας; »

    «Βοηθά η ιστορία σας να εξηγηθεί πως λειτουργεί το σύστημα παροχής στέγης;»

    «Μπορεί το δημοσίευμα/πρόγραμμά σας να βοηθήσει τα παιδιά να εκφράσουν τις απόψεις τους και να έρθουν σε επαφή με άλλους που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις, ενδιαφέροντα και ελπίδες;»

    «Τα ΜΜΕ και τα Δικαιώματα των Παιδιών. Οδηγός για δημοσιογράφους» τιτλοφορείται το μικρό, εύχρηστο μπλε βιβλιαράκι που ετοίμασε η Unicef και μεταφράσθηκε στα ελληνικά από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Unicef με τη στήριξη του υπ. Εσωτερικών και της Γ.Γ. Επικοινωνίας- Γ.Γ. Ενημέρωσης.

    Μέσα από ιστορίες παιδιών εξηγούνται άρθρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Παιδιών και μέσα από ερωτήσεις («λίστες ελέγχου» όπως ονομάζονται) μπορούν οι επαγγελματίες των ΜΜΕ να βοηθηθούν ώστε να εκτιμήσουν το βαθμό στον οποίον οι ίδιοι και οι συνάδελφοί τους αναγνωρίζουν και προβάλλουν σωστά τα δικαιώματα των παιδιών. Παρουσιάζονται και αναλύονται θεματικές που αφορούν τα παιδιά και προτείνονται τρόποι ώστε τα δικαιώματα των παιδιών να «παράγουν» ειδήσεις για τα ΜΜΕ. Περιλαμβάνεται μια περίληψη της Σύμβασης και οι στόχοι της Χιλιετίας του ΟΗΕ για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών.

    Ο οδηγός παρουσιάσθηκε σήμερα το πρωϊ στο Κέντρο Τύπου της Γ.Γ. Επικοινωνίας-Γ.Γ. Ενημέρωσης από τον υπ. Εσωτερικών, καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef κ. Λάμπρο Κανελλόπουλο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. κ. Πάνο Σόμπολο. Αφορμή αποτέλεσε η συμπλήρωση δέκα χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ.

    Στο άρθρο 21, παρ. 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «Η οικογένεια ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Εθνούς, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους», αναφέρθηκε ο υπ. Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι «η επιταγή για πλήρη και ολοκληρωμένη προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού σε συνδασμό με την υποχρεώση της Πολιτείας να μεριμνά για την ποιότητα των ΜΜΕ, καθιστούν αναγκαία την πρόβλεψη αποτελεσματικών δράσεων. ...Μια από τις δράσεις αυτές αποτελεί το εγχειρίδιο «Παιδί και ΜΜΕ»».

    Κατά τον κ. Κανελλόπουλο, η έκδοση αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τον δημοσιογραφικό κόσμο, καθώς βοηθά τους δημοσιογράφους να κατανοήσουν τα δικαιώματα των παιδιών, τη σημασία της προστασίας τους και ενθαρρύνει την ανάδειξή τους από τα ΜΜΕ.

    Για την εποχή δημοσιογραφικής έκρηξης που ζούμε, μίλησε ο κ. Σόμπολος, η οποία αναγκάζει ολοένα και συχνότερα τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν την κρίση τους, τις γνώσεις τους και την υπευθυνότητά τους, ώστε να επιλέξουν με σωστό τρόπο το τι, το πώς και το πού θα πουν ή θα γράψουν κάτι.

    [04] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"

    «Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια πολιτική που είναι αντιλαϊκή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση» τόνισε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

    «Βάζουμε πλάτη για να συμβάλουμε στην οργάνωση των αγώνων των εργαζόμενων για να αποτρέψουμε νέες αιματηρές θυσίες και να ανοίξουμε το δρόμο σε νέες διεκδικήσεις» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    Στις 14:00, η κα παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα "Η κρίση και οι θέσεις του ΚΚΕ}.

    «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο. Επικίνδυνο και αντιλαϊκό. Όσα κόμματα ισχυρίζονται ότι δεν έχει, είναι γιατί έχουν το ίδιο σχέδιο, τους ίδιους στόχους: Να διαφυλαχτεί η κερδοφορία της πλουτοκρατίας, να υποταχθεί και να πληρώσει την κρίση ο λαός και τα ίδια να δημαγωγήσουν για να ψαρέψουν ψήφους», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομική κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 11:30:24 UTC