Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 09-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς
  • [02] Greenpeace για τα λιβάδια Ποσειδωνίας
  • [03] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"
  • [04] ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων
  • [05] Αποκατάσταση των σχέσεων

  • [01] Συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Σήμερα ο κ.Κ.Καραμανλής έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το πρωί συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και με τη γγ του ΚΚΕ Αλ.Παπαρήγα. Στις 14.00 δέχθηκε τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ενώ στις 17.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο. Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η οικονομική κατάσταση και η διεθνής οικονομική κρίση.

    Η Ευρώπη βιώνει την πιο μεγάλη κρίση και χρειάζεται συντονισμός δράσεων για να αντιμετωπιστεί, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομική κρίση, αλλά και για τις επιπτώσεις που έχει στη χώρα μας.

    Είναι μια κρίση πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής, που εξελίσσεται κάθε μέρα με τέτοιο τρόπο, ώστε κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την έκταση, το μέγεθος και το βάθος των συνεπειών της.

    Για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, αλλά και συνεχής επαγρύπνηση προκειμένου να προσαρμόζουμε τη δράση μας στα δεδομένα που αλλάζουν.

    Τόνισε, επίσης, πως χρειάζεται υπευθυνότητα και ωριμότητα από όλους, πολιτικούς φορείς, επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, από όλους τους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι χρειάζεται να υπάρξει συνεννόηση στα βασικά και αυτονόητα, καθώς όπως ανέφερε, όταν η κρίση χτυπάει την πόρτα μας κανείς δεν μπορεί να κωφεύει.

    Δηλώσεις Ε.Αντώναρου για τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων

    Τις έξι βασικές αρχές, παραδοχές που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων έκανε γνωστές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ε. Αντώναρος. Είναι οι εξής:

    Πρώτον, ότι η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης και οι προσπάθειες για σταθερότητα στην οικονομία και για αντιμετώπιση των δυσκολιών λόγω της κρίσης, πρέπει να γίνονται με την τήρηση των κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, κάτι που αποδείχθηκε και στη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

    Δεύτερον, ότι το υψηλό δημόσιο χρέος είναι διαχρονικό, τεράστιο θέμα που μας βαραίνει ιδιαίτερα και πρέπει να το πολεμήσουμε με συντονισμένες δράσεις ώστε οι προσπάθειές μας να έχουν αποτελεσματικότητα.

    Τρίτον, ότι η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων πρέπει να αποτελεί κύρια προτεραιότητα και κεντρικό μας εργαλείο επ'αυτού είναι η αποτελεσματική μείωση των δημοσίων δαπανών, ο περιορισμός της σπατάλης και όχι νέα φορολογικά μέτρα.

    Τέταρτον, ότι το δημόσιο χρέος και η μείωση των ελλειμμάτων ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική και πως αν ξεφύγουμε, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και ενδεχομένως επικίνδυνη.

    Πέμπτον, ότι σε ορισμένους, κρίσιμους τομείς της χώρας όπως πχ ο τουρισμός είναι απαραίτητες ειδικές αναπτυξιακές δράσεις και βέβαια πάντα με τήρηση των κανόνων της ΕΕ και,

    Έκτον πως όλοι μας, ειδικά σ'αυτές τις δύσκολες περιστάσεις, έχουμε χρέος να μην ενθαρρύνουμε τη διατύπωση υπερβολικών διεκδικήσεων αφού η κατάσταση δεν επιτρέπει πλειοδοσία παροχών.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ένα γόνιμο διάλογο προκειμένου να σκεφτούμε τί μπορούμε να κάνουμε από κοινού για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη διεθνή οικονομική κρίση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κρίση, με δυσμενείς επιπτώσεις για όλες τις χώρες και σημείωσε πως χθες ο κ. Μπαρόσο περιέγραψε με όχι ευχάριστα χρώματα τις τελευταίες παραμέτρους της.

    Αναφερόμενος στο νόημα και τη στόχευση αυτών των συναντήσεων του πρωθυπουργού, ο κ. Αντώναρος είπε πως η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και χρέους προς τον τόπο και τους έλληνες πολίτες πιστεύει πως πρέπει να γίνει αυτή η συνεννόηση. Συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση δεν περιμένει να συμφωνήσουν όλοι σε όλα ή να εγκαταλείψει καθένας τις απόψεις του. "Αλλά περιμένουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί για το καλό του τόπου στα αυτονόητα, στις γενικές παραδοχές προκειμένου να δώσουμε τις λύσεις που απαιτούν οι καιροί", διευκρίνισε και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει συνολικό, ολοκληρωμένο, ουσιαστικό σχέδιο που κινείται σε ρεαλιστικές βάσεις και είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα. "Η κυβέρνηση και σχέδιο και πρόγραμμα έχει. Το έχει παρουσιάσει. Το επεξεργάζεται συνέχεια και κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές με ένα στόχο. Τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης", ανέφερε.

    Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως η χώρα ανταποκρίνεται πλήρως σε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της και δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η δανειοληπτική ικανότητα της χώρας. "Όποτε η Ελλάδα αναζήτησε δάνεια, τα δάνεια αυτά - αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλες μεγαλύτερες χώρες - υπερκαλύφθηκαν. Αυτό μετράει", είπε.

    Ο κ. Αντώναρος είπε επίσης πως δεν θα ήθελε να τοποθετηθεί για το αποτέλεσμα των συναντήσεων με του πολιτικούς αρχηγούς πριν αυτές ολοκληρωθούν και πως θα υπάρξει τοποθέτηση της κυβέρνησης.

    Σε ερώτηση αν ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τον πρωθυπουργό εκλογές, ο κ. Αντώναρος δήλωσε πως δεν θα ήθελε ο ίδιος να πει τι είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον κ. Καραμανλή. "Σύμφωνα με την έγκυρη πληροφόρηση που έχω, η δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνει και όσα είπε στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό", δήλωσε. Σε άλλη ερώτηση για εκλογές απάντησε πως το θέμα αυτό δεν το σκεφτόμαστε και ότι η συζήτηση γύρω από την εκλογολογία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου.

    [02] Greenpeace για τα λιβάδια Ποσειδωνίας

    «Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, από τα σημαντικότερα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ελλάδας, κινδυνεύουν από την καταστροφική αλιεία», κατήγγειλαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης «Greenpeace».

    Με αφορμή τη χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, στα ανοιχτά της Άνδρου, την οποία πραγματοποίησε η «Greenpeace» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία της Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου και εθελοντές επιστήμονες, τον περασμένο Ιούλιο, η οργάνωση ζητά την χαρτογράφηση των λιβαδιών σε ολόκληρη την Ελλάδα και την απαγόρευση της ?καταστροφικής αλιείας? πάνω σε αυτά.

    Επιπλέον, η «Greenpeace» ζητά τον καθορισμό θαλάσσιων καταφυγίων, «ο οποίος αποτελεί υποχρέωση απέναντι στο Μεσογειακό Κανονισμό και έπρεπε να έχει γίνει έως το Δεκέμβριο του 2007», όπως επισήμανε η υπεύθυνη της εκστρατείας για τη θαλάσσια οικολογία της οργάνωσης, Άντζελα Λάζου.

    Η κ. Λάζου μίλησε για την «τεράστια περιβαλλοντική σημασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, τα οποία αποτελούν καταφύγιο για περισσότερα από 1.200 θαλάσσια είδη» και τόνισε ότι «τελικός στόχος της συνεργασίας με τους παράκτιους αλιείς της Άνδρου είναι η δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, με το νησί της Γυάρου να αποτελεί τον πυρήνα απόλυτης προστασίας, όπου θα απαγορεύεται η αλιεία με οποιονδήποτε τρόπο».

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιεών Νοτίου Αιγαίου, Δημήτρης Ζάννες, έκανε λόγο για «εξαφάνιση των ψαριών εξαιτίας της καταστροφής των λιβαδιών» και τόνισε ότι «η πολιτεία πρέπει να δώσει συνέχεια, ώστε η βαριά κληρονομιά της θάλασσας να περάσει και στα παιδιά μας».

    [03] "Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος"

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία που υποστηρίζει και παρέδωσε και σχετικό κείμενο, αλλά το ΚΚΕ δεν μπορεί να συμφωνήσει, δήλωσε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    «Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια πολιτική που είναι αντιλαϊκή. Δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση. Βάζουμε πλάτη για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη αγώνων, στην οργάνωση της εργατικής τάξης και στη συμμαχία της με άλλα λαϊκά στρώματα με σκοπό να αποτρέψουμε νέες αιματηρές θυσίες και να ανοίξουμε το δρόμο σε νέες διεκδικήσεις» τόνισε η η γγ του ΚΚΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ δεν μιλάει μόνο για εκλογές, αλλά και για αγώνες προκειμένου να υπάρχει αγωνιστική ετοιμότητα του λαού.

    Ωστόσο πρόσθεσε, δεν φοβόμαστε τις εκλογές οι οποίες δίνουν και μια μεγάλη ευκαιρία για ένα ρήγμα στον αρνητικό συσχετισμό δύναμης για τιμωρία και των δυο εταίρων της δικομματικής συναλλαγής.

    Η κα Παπαρήγα, στη συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι, εξέφρασε την πεποίθησή ότι θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές γιατί η κυβέρνηση «δεν θα κρατήσει», εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν προκηρυχθούν άμεσα, τον Μάρτη.

    «Δεν έχει σημασία αν θα γίνουν τον Απρίλη ή τον Σεπτέμβριο. Σημασία έχει να δείξουν οι εργαζόμενοι την πυγμή τους», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας τη θέση της ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να ψηφίσουν έναν δρόμο πάλης κοιτάζοντας προς το αύριο».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός δεν είπε αν θα κάνει, ούτε ότι δεν θα κάνει εκλογές» και τόνισε ότι παρέδωσε στον πρωθυπουργό ένα κείμενο θέσεων του ΚΚΕ, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ακόμη ότι το βασικό θέμα που θέτει ο πρωθυπουργός είναι το αυξημένο δημόσιο χρέος, «που καθορίζει την αντοχή της οικονομίας», ενώ προτείνει, ως κυριότερο μέτρο, την περιστολή των δαπανών, «πράγμα που σημαίνει καθήλωση μισθών και περικοπή των κοινωνικών δαπανών».

    Η γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε στον κ. Καραμανλή την οπτική του κόμματός της για την έξοδο της χώρας από την κρίση, καλώντας τον δημόσια να δηλώσει αν αποδέχεται, ή όχι, τα έξι μέτρα του ΟΟΣΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, νέο κύκλο ιδιωτικοποιήσεων και μισθούς κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις.

    «Αν θέλει η κυβέρνηση στήριξη, να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αυτά», πρόεσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    Μέτρα, που προτείνει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι, μεταξύ άλλων, η λήψη ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών για φτωχούς και ανέργους, γενναίες αυξήσεις για να αυξηθεί η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων, να υπάρξουν προγράμματα λαϊκής στέγης, αυξήσεις των συντάξεων, επιδότηση θέρμανσης, κατάργηση των φόρων, που βαραίνουν τα καύσιμα και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με κατάργηση του ΦΠΑ. Τέλος, προτείνει μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης, μείωση των στρατιωτικών δαπανών που αφορούν το ΝΑΤΟ και φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.

    [04] ΕΚΤ: Νέα μείωση επιτοκίων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σήμερα σε μείωση κατά 0,50% του ελάχιστου επιτοκίου προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,5%.

    Η ΕΚΤ έχει, από τον περασμένο Οκτώβριο, προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου της ευρωζώνης κατά 2,75%.

    Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε μείωση κατά 0,50% του επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, το οποίο διαμορφώνεται στο 2,5%. Στο 0,5% διαμορφώνεται το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων μετά από τη μείωση του κατά 0,50% που αποφάσισε το ΔΣ της ΕΚΤ.

    Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά το 2009 και προβλέπει πλέον υποχώρηση κατά 2,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τους αριθμούς που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    [05] Αποκατάσταση των σχέσεων

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να επαναλάβει τις επίσημες σχέσεις του με τη Ρωσία, οι οποίες είχαν ανασταλεί τον Αύγουστο μετά τη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ Ντε Χουπ Σέφερ.

    "Οι υπουργοί συμφώνησαν για την επίσημη επανάληψη των σχέσεων με τη Ρωσία", δήλωσε ο Σέφερ κατά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στην οποία μετείχε για πρώτη φορά η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

    Η επόμενη υπουργική σύνοδος του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας "θα γίνει πιθανώς μετά τη σύνοδο κορυφής" του ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στις 3/4 Απριλίου, διευκρίνισε επίσης.

    Την απόφαση του ΝΑΤΟ για την επανάληψη των επίσημων σχέσεών του με τη Ρωσία χαιρέτισε η Μόσχα, εκφράζοντας τη λύπη της για την απόφαση αυτή που είχε ληφθεί "μονομερώς", σύμφωνα με εκπρόσωπο της ρωσικής διπλωματίας, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι καιρός το ΝΑΤΟ να κάνει μια νέα αρχή με τη Ρωσία, όμως κάλεσε τη συμμαχία να αφήσει ανοικτή την πόρτα της ένταξης στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας -κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα.

    "Είναι καιρός να διερευνήσουμε μια νέα αρχή. Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους για να εργαστούμε εποικοδομητικά με τη Ρωσία εκεί όπου μοιραζόμαστε τομείς κοινών συμφερόντων, περιλαμβανομένης της βοήθειας στο λαό του Αφγανιστάν", δήλωσε η Κλίντον κατά την ομιλία της στην πρώτη συνάντησή της με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    "Είναι καιρός να προχωρήσουμε, δεν πρέπει να παραμένουμε στην ίδια θέση με την αυταπάτη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μόνα τους", πρόσθεσε.

    "Η ώρα του ρεαλισμού έφτασε, καθώς και η ώρα της ελπίδας", κατέληξε η Κλίντον, η οποία θα μεταβεί αύριο στη Γενεύη για να συναντηθεί εκεί για πρώτη φορά με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 March 2009 - 15:30:30 UTC