Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης"
  • [02] "Εκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση"
  • [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [04] Ζημιές 50 εκατ. ευρώ
  • [05] ΓΓΠΠ: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
  • [06] Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008
  • [07] "Ερχονται μεγάλοι αγώνες"

  • [01] "Πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης"

    Μέτρα για την ανακούφιση των εμπόρων που επλήγησαν από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα μέτρα είναι ουσιαστικά και προβλέπουν:

    1. Άμεση οικονομική ενίσχυση, ύψους 10 χιλ. ευρώ για τις Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.

    2. Επιχορήγηση ποσοστού 50% της ζημιάς που έχει πιστοποιηθεί, ύψους από 10 χιλ. έως 200 χιλ. ευρώ.

    3. Για τον δανεισμό του υπόλοιπου 50% της ζημιάς που πιστοποιείται, καθώς και για όσες επιχειρήσεις δεν υπάγονται στις πιο πάνω κατηγορίες, δίνεται δυνατότητα, με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για επιδοτούμενα δάνεια διάρκειας 15 ετών.

    4. Χορηγούνται δάνεια διάρκειας 15 ετών με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση ζημιών στα κτήρια.

    5. Χορηγούνται δάνεια πενταετούς διάρκειας με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, για κεφάλαια κίνησης.

    6. Αναστέλλονται οι οφειλές των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για ένα τρίμηνο, στις εφορίες, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ και τις Τράπεζες. Γίνονται επίσης διάφορες άλλες φορολογικές διευκολύνσεις.

    7. Σε επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν έως τις 20 Δεκεμβρίου, ενισχύονται οικονομικά οι εργαζόμενοι, με πλήρη κάλυψη του μισθού, του δώρου των Χριστουγέννων και των εισφορών (εργοδότη και εργαζόμενου) για τρεις μήνες.

    Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε πως τις τελευταίες ημέρες, οι πολίτες της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, ο εμπορικός κόσμος τους και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, βρέθηκαν αντιμέτωποι "με την καταστροφική μανία και την ωμή βία ακραίων ομάδων".

    "Οι ταραξίες με τις πράξεις τους, για μια ακόμη φορά, απέδειξαν ότι το μόνο που τους εμπνέει είναι η καταστροφή. Ότι έχουν μονίμως στο στόχαστρό τους την κοινωνική γαλήνη, τη νομιμότητα, την ίδια τη Δημοκρατία. Γιβ αυτό και είναι απομονωμένοι. Οι πράξεις τους έπληξαν αρκετές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, που ήδη δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση "είναι αποφασισμένη, όχι μόνο να εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των πολιτών, αλλά και να στηρίξει όσες επιχειρήσεις έπαθαν ζημιές. Να τις βοηθήσουμε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Να λειτουργήσουν απρόσκοπτα αυτές τις γιορτινές μέρες που έρχονται".

    Επεσήμανε δε ότι για την άμεση στήριξη των πληγέντων θα παρακαμφθούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες. "Τα ελάχιστα δικαιολογητικά που χρειάζονται θα ελέγχονται από τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από εκπρόσωπο του οικείου Επιμελητηρίου, του οικείου Εμπορικού Συλλόγου και του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών", είπε.

    Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε λέγοντας πως η Κυβέρνηση, "με πράξεις ευθύνης και ουσίας, πράξεις που παράγουν χειροπιαστά αποτελέσματα, απαντά στις προκλήσεις των καιρών, στις κραυγές και τους ψιθύρους της δημαγωγίας και του λαϊκισμού. Πορευόμαστε στο δρόμο της εθνικής ευθύνης. Καλούμε να συμπορευτούν μαζί μας όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι οι φορείς της κοινωνίας, όλοι οι πολίτες".

    Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι στην συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής έγινε αποτίμηση της κατάστασης.

    Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα εκείνα που εξασφαλίζουν τη ζωή και την περιουσία των ανθρώπων και πρόσθεσε "ακόμη και σήμερα σε μία πορεία και συγκέντρωση που ήταν ειρηνική ορισμένοι φρόντισαν να κάνουν έκτροπα αποδεικνύοντας ότι όχι μονο δεν έχουν ιδεολογία, όχι μονο δεν υπηρετούν τίποτα , όχι μόνο δεν σέβονται τη μνήμη ανθρώπων, αλλά ως μόνο στόχο έχουν την ωμή βία. Απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο. Η αστυνομία απέναντί τους κάνει αυτό που πρέπει. Εμείς θα ενεργήσουμε και θα ενεργούμε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και κυρίως για να διασφαλίσουμε τους θεσμούς και την κοινωνική γαλήνη".

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως "για τη διαχείριση μιας δύσκολης κρίσης αναμφισβήτητα την κεντρική ευθύνη έχει πάντοτε η εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου. Θέλω όμως να τονίσω ότι δεν υπάρχουν ανεύθυνα ούτε πολιτικά κόμματα ούτε θεσμοί. Μερίδιο ευθύνης για την ευταξία,την οικονομική ζωή της πόλης έχουμε όλοι".

  • ** Το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων κ.Ν.Κακλαμάνη.

    [02] "Εκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση"

    Εκκληση για ευθύνη και αυτοσυγκράτηση και τέλος στη βία, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα του Διεθνούς Φόρουμ για την ανάπτυξη των ΜΜΕ, στο ξενοδοχείο "Κάραβελ".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές και ο θρήνος για τη δολοφονία του 15χρονου υπήρξε η αφορμή για να ξεσπάσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

    Απευθυνόμενος σε πάνω από 150 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο εξέφρασε την "αγωνία του" για την πατρίδα.

    Και διευκρίνισε ότι θα πρέπει οι δημοσιογράφοι φεύγοντας από αυτό το φόρουμ να μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους "όχι μόνο την εικόνα του θανάτου, της απαράδεκτης βίας και της αλαζονείας της εξουσίας, αλλά και της βούλησης του ελληνικού λαού για ένα κράτος δημοκρατίας, δικαιοσύνης, ανθρωπιάς και ευημερίας".

    Πρόσθεσε δε ότι "είμαστε έτοιμοι για ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βασίζεται στην πράσινη οικονομία, είμαστε έτοιμοι για αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ανεξαρτησία των ΜΜΕ αλλά και την διάκριση των εξουσιών".

    Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι "θέλουμε να αποκαταστήσουμε την Ελλάδα που μας κάνει περήφανους. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολος ο δρόμος, αλλά στο τέλος του βρίσκεται μία Ελλάδα σύγχρονη, εξωστρεφής, με λόγο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται τελικά να παρουσιαστεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Μονή Βατοπεδίου και τη λίμνη Βιστωνίδα.

    Όπως αποφάσισε η Επιτροπή κατά τη σημερινή, τελευταία της συνεδρίαση, θα διερευνηθεί την Κυριακή η δυνατότητα έκδοσης κοινού πορίσματος των πέντε κομμάτων, αλλιώς η πρόταση της πλειοψηφίας θα τεθεί σε ψηφοφορία την Δευτέρα το πρωί.

    Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της πλειοψηφίας θα τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα το πρωί και στο τελικό κείμενο θα καταγράφονται και οι απόψεις όποιου κόμματος θελήσει να διαφοροποιηθεί.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης και οι προτάσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Αθ. Πλεύρη να υπάρξει πρόταση μετατροπής της Εξεταστικής Επιτροπής σε Προανακριτική για τους κ.κ. Δούκα και Μπασιάκο (κάτι που τυπικά δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθεί) και να ανοιχθεί ο κοινός λογαριασμός του Γ. Βουλγαράκη και της Αικ. Πελέκη, καθώς «σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια των ανταλλαγών, κινήθηκαν 5,5 εκ. ευρώ».

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ διευκρίνισε, πάντως, πως δεν γνωρίζει εάν οι εν λόγω κινήσεις αφορούν την υπόθεση της Μονής.

    Οι εισηγητές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν δεκτή την πρότασή του «για να μην υπάρχει καμία σκιά και ευχόμαστε να μην υπάρχει καμία σκιά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ.Δριβελέγκας (ΠΑΣΟΚ).

    Για λογαριασμό της ΝΔ, η Φεβρωνία Πατριανάκου συμφωνώντας πως «η συμβολαιογράφος και ο αδελφός της Δ.Πελέκης, δεν αντιμετώπισαν το ζήτημα της ενημέρωσης της Εξεταστικής Επιτροπής, με τη δέουσα προσοχή», αντιπρότεινε «να ζητηθεί από τον κ.Βουλγαράκη, από την κα Πελέκη και από τον αδελφό της κ. Πελέκη,να μας δηλώσουν ρητώς και ευθαρσώς, εάν στους λογαριασμούς τους κατετέθησαν από την ιερά Μονή Βατοπεδίου, είτε άμεσα είτε έμμεσα,χρήματα στους λογαριασμούς τους, που δεν συγκαταλέγονται στα ποσά τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή. Το να ζητήσουμε άνοιγμα λογαριασμών, θεωρώ πως είναι ακραίο και συνιστά ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου».

    Τέλος, οι βουλευτές αποφάσισαν ομόφωνα να σταλεί στην Επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, προς περαιτέρω διερεύνηση, η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την διακίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής και των εταιρειών συμφερόντων της.

    [04] Ζημιές 50 εκατ. ευρώ

    Στις 435 ανέρχονται οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, ενώ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους φθάνει τα 50.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

    Η καταγραφή των ζημιών που έγιναν χθες και προχθές ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι από τα ειδικά συνεργεία του επιμελητηρίου και όπως ανακοινώθηκε οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκονται στις οδούς Ερμού, Πανεπιστήμιου, Σταδίου, Μητροπόλεως, Σκουφά, Κανάρη, Καραγιώργη Σερβίας, Φιλελλήνων, Κολοκοτρώνη, Ακαδημίας, Πατησίων, Σόλωνος, Λ. Αλεξάνδρας, Ιπποκράτους, Στουρνάρη, Γ` Σεπτεμβρίου, Λ. Συγγρού, Ελ. Βενιζέλου, Αχιλλέως.

    Ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν 37 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κατά δήλωση ζημία να ανέρχεται στα 5.500.000 ευρώ και η μικρότερη στα 500 ευρώ.

    Συγκεκριμένα ζημιές υπέστησαν 16 τράπεζες, 2 Σούπερ Μάρκετ, 40 μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες, 374 μεσαία - μικρά καταστήματα και 3 Θέατρα- Κινηματογράφοι.

    Σημειώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, πληροφορικής, ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικών ειδών, κοσμημάτων, ρολογιών, οπτικών ειδών κλπ.

    Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος, παρέδωσε τα στοιχεία που προέκυψαν από την καταγραφή του Ε.Β.Ε.Α. στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, ζητώντας να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά από τις τελευταίες ταραχές, με αποτέλεσμα, έστω και παροδικά, να μένουν κλειστές ή να υπολειτουργούν 435 επιχειρήσεις που απασχολούν 2.500 εργαζομένους.

    Ο κ. Μίχαλος, για μια ακόμη φορά, απευθύνει έκκληση προς τα πολιτικά κόμματα να επιδείξουν πνεύμα καλής συνεργασίας και συναίνεση, προκειμένου να ανευρεθούν λύσεις, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, που προκαλούν τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και δυναμιτίζουν την απασχόληση, ιδιαίτερα αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης.

    Μέτρα από την Εθνική Τράπεζα

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα συμπαράστασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - πελάτες της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία τους.

    Συγκεκριμένα η Τράπεζα θα προβαίνει σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων θα πρέπει να απευθυνθούν στα Καταστήματα της Τράπεζας, όπου τα στελέχη της θα τους καθοδηγήσουν με ταχύτητα για την εξυπηρέτησή τους.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται και οι ανάλογες ενέργειες της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία ειδική υπηρεσία για την αναγγελία των ζημιών αυτών με στόχο την ταχεία διεκπεραίωσή τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 08:00πμ έως 08:00μμ στα τηλέφωνα : 210 - 9099 159 και 160 για ζημίες σε καταστήματα, επιχειρήσεις και κατοικίες και 210- 9099 100 για ζημίες αυτοκινήτων.

    Attica Bank - Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Η Attica Bank ανακοινώσε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών - πελατών της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η εύρυθμη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα:

    - Η Τράπεζα θα προβαίνει μετά από σχετική αίτηση σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες.

    - Υποστηρίζει τις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων πρέπει να απευθυνθούν στα καταστήματα της Τράπεζας για λεπτομερείς πληροφορίες.

    Ενταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια έγιναν στο Σύνταγμα το μεσημέρι μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Ενταση και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Απολογούνται οι δυο ειδικοί φρουροί

    Ένταση υπήρξε έξω από τα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων,όπου ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε μονάδα εξωτερικών μεταδόσεων τηλεοπτικού σταθμού.

    Μέσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων,κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκίνησαν να απολογούνται ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή οι δυο ειδικοί φρουροί,που κατηγορούνται για το θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του ενός, 37 ετών, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοχρησία,ενώ σε βάρος του δεύτερου,32 ετών,για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

    Λίγο πριν ξεκινήσει η απολογία,ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων, Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε,μεταξύ άλλων,παρεξήγηση το τραγικό περιστατικό,καθώς,όπως είπε,από τα πρώτα ευρήματα της βαλλιστικής εξέτασης που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί,προκύπτει ότι «η τραγωδία είναι αποτέλεσμα της ενέργειας του αστυνομικού να πυροβολήσει στον αέρα».

    Όπως υποστήριξε ο κ.Κούγιας,«η σφαίρα εξοστρακίστηκε και χτύπησε τον άτυχο μαθητή».

    Σύμφωνα με το δικηγόρο,«το βλήμα είναι λειασμένο από τη μια πλευρά και η πύλη εισόδου στο σώμα του μαθητή είναι από πάνω προς τα κάτω».

    «Τώρα,εάν έπρεπε ή όχι να πυροβολήσει ο αστυνομικός,θα το κρίνει η Δικαιοσύνη»,δήλωσε ο κ.Κούγιας,ενώ εξέφρασε τη λύπη του,όπως είπε,προς τους κορυφαίους πολιτικούς ταγούς,«οι οποίοι προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους, δεν σκέφτηκαν ούτε το παιδί,που είναι το μεγάλο θύμα αυτής της ιστορίας,ούτε τους αστυνομικούς».

    Συλλήψεις και προσαγωγές

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για βιαιοπραγίες σε βάρος αστυνομικών, δώδεκα άτομα για κλοπές, ενώ προσήχθησαν συνολικά πενήντα πέντε άτομα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Επίσης από εφόδους της αστυνομίας τις μεσημβρινές ώρες συνελήφθησαν είκοσι πέντε αλλοδαποί στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ειδών που εκλάπησαν κατά τις προχθεσινές λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Κατά τη διάρκεια των διαφόρων επεισοδίων, χθες, υπέστησαν ζημιές δύο υποκαταστήματα τραπεζών και εννέα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές του Π.Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης ενώ κάηκαν δύο αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

    Από επιθέσεις που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από ομάδες ατόμων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί.

    Θεσσαλονίκη - Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν οκτώ άτομα που συνελήφθησαν

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το μεσημέρι οκτώ άτομα -μεταξύ αυτών τρεις ανήλικοι- που συνελήφθησαν το τελευταίο 24ωρο, είτε επειδή συμμετείχαν σε επεισόδια στην περιοχή γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είτε επειδή επιδόθηκαν σε πλιάτσικο σε κατεστραμμένα εμπορικά καταστήματα της πόλης.

    Από το σύνολο των συλληφθέντων πέντε παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από όπου πήραν ήδη αναβολή, και οι υπόλοιποι σε Δικαστήριο Ανηλίκων.

    Σε ό,τι αφορά τους πέντε συλληφθέντες που θα δικαστούν στο Αυτόφωρο, δύο εξ αυτών αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε επεισόδια.

    Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για νεαρό ημεδαπό που κατηγορείται ότι χθες το βράδυ μαζί με άλλα άτομα πετούσε πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις, στην περιοχή του Σιντριβανίου. Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και στάση.

    Η δεύτερη περίπτωση αφορά 20χρονο ομογενή από τη Γεωργία που μαζί με άλλα άτομα, τα οποία πρόλαβαν να ξεφύγουν, παραβιάζοντας το μεταλλικό προστατευτικό ρολό περιπτέρου στο κέντρο της πόλης, αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν διάφορα προϊόντα. Σε βάρος του ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες για απόπειρα κλοπής, διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίσταση.

    Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα τρία άτομα -μεταξύ αυτών και μίας γυναίκας- που παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της απόπειρας κλοπής. Ειδικότερα, φέρονται ότι προσπάθησαν να αφαιρέσουν κινητά και διάφορα αξεσουάρ από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας.

    Όσον αφορά τους ανηλίκους που παραπέμφθηκαν να δικαστούν σε Δικαστήριο Ανηλίκων, το οποίο ορίστηκε για τις 12 Φεβρουαρίου 2009, πρόκειται για ένα 12χρονο, ένα 14χρονο κι ένα 15χρονο. Στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν την κατηγορία της κλοπής από κοινού. Στο '"στόχαστρο" των ανηλίκων βρέθηκε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας.

    Στο μεταξύ, αύριο το μεσημέρι θα δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης 13 συλληφθέντες, που φέρονται να επιδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε πλιάτσικο στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσαν σβ αυτά ομάδες κουκουλοφόρων.

    [05] ΓΓΠΠ: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

    Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο διήμερο (Πέμπτη & Παρασκευή 11-12/12/2008) στη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ, προειδοποιεί ότι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι:

    α. Οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 με 10 μποφόρ που θα επικρατήσουν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (11-12-08) στη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. (Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το μεσημέρι της Παρασκευής και από τα δυτικά).

    β. Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες από το βράδυ της Πέμπτης (11-12-08) στη Δυτική Ελλάδα και την Παρασκευή (12-12-08) κατά τόπους στην υπόλοιπη χώρα. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα είναι το Ιόνιο, η Ηπειρωτική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. ΄Υφεση της κακοκαιρίας αναμένεται σε όλη τη χώρα το Σάββατο (13-12-08).

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της Ε.Μ.Υ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    [06] Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008

    Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2008 για εκδόσεις του έτους 2007, ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γεν. Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟ.

    Τα βραβεία απονέμονται ως εξής:

    ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    Ομόφωνα στον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το σύνολο του έργου του.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

    κατά πλειοψηφία εξ ημισείας στα περιοδικά «Νέα Εστία» και «Λέξη».

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΙΗΣΗΣ

    κατά πλειοψηφία στο βιβλίο της Δήμητρας Χριστοδούλου «Λιμός», εκδόσεις Νεφέλη.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΗΓΗΜΑΤΟΣ

    κατά πλειοψηφία στο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου «Φιλοδοξίες κήπου», εκδόσεις Καστανιώτης.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ

    κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Γιώργου Λεονάρδου «Ο τελευταίος Παλαιολόγος», εκδόσεις Λιβάνη.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ - ΚΡΙΤΙΚΗΣ

    κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Βαγγέλη Αθανασόπουλου «Το ποιητικό τοπίο του 19ου και 20ου αιώνα», εκδόσεις Καστανιώτης.

    ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟΥ - ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

    κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη «Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Ο βραχύς κατάλογος υποψηφίων προς βράβευση έργων, ήταν:

    Α. Υποψήφιοι για το Βραβείο Ποίησης:

  • Γιάννης Καλπούζος για το έργο του «Έρωτας νυν και αεί», εκδόσεις Ίκαρος.

  • Διονύσης Καψάλης για το έργο του «Ο κρότος του χρόνου», εκδόσεις Άγρα.

  • Θανάσης Παπαθανασόπουλος για το έργο του «Το αμήχανο χαμόγελο του κούρου», εκδόσεις Μελέαγρος.

  • Αγγελική Σιδηρά για το έργο της «Αμείλικτα γαλάζιο», εκδόσεις Καστανιώτης.

  • Σωκράτης Σκαρτσής για το έργο του «Πέτρα της αγάπης», εκδόσεις Καστανιώτης.

  • Σ. Σ. Χαρκιανάκης για το έργο του «Θολά ποτάμια», εκδόσεις Δόμος.

  • Δήμητρα Χριστοδούλου για το έργο της «Λιμός», εκδόσεις Νεφέλη.

    Β. Υποψήφιοι για το Βραβείο Διηγήματος:

  • Μάκης Καραγιάννης για το έργο του «ο Καθρέφτης και το πρίσμα», εκδόσεις Νεφέλη.

  • Ανδρέας Μήτσου για το έργο του «Ο κύριος Επισκοπάκης. Η εξομολόγηση ενός δειλού», εκδόσεις Καστανιώτης.

  • Ευγενία Φακίνου για το έργο της «Φιλοδοξίες κήπου», εκδόσεις Καστανιώτης.

  • Νίκη Χατζηδημητρίου για το έργο της «Υποφωτισμένο», εκδόσεις Εστία.

    Γ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος:

  • Ευριδίκη Λειβαδά - Ντούκα για το έργο της «Στα στενά της χίμαιρας: Οι περιπέτειες του Έλληνα θαλασσοπόρου Χουάν ντε Φούκα», εκδόσεις Κέδρος.

  • Γιώργος Λεονάρδος για το έργο του «Ο τελευταίος Παλαιολόγος - Ιστορικό Μυθιστόρημα», εκδόσεις Λιβάνη.

  • Τηλέμαχος Μουδατσάκις για το έργο του «Άμφια εταίρας», εκδόσεις Καστανιώτης

  • Ιωάννα Μπουραζοπούλου για το έργο της «Τι είδε η γυναίκα του Λωτ», εκδόσεις Καστανιώτης.

  • Αννίτα Παναρέτου για το έργο της «Η παρηγορία των επιστολών σου: Ευανθία Καΐρη, Ελισάβετ Μουτζάν - Μαρτινέγκου: Αλληλογραφώντας, όπως θα ήθελαν», εκδόσεις Πατάκης.

  • Γ. Στεφανάκης για το έργο του «Μέρες Αλεξάνδρειας», εκδόσεις Ωκεανίδα.

    Δ. Υποψήφιοι για το Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής:

  • Βαγγέλης Αθανασόπουλος για το βιβλίο «Το ποιητικό τοπίο του Ελληνικού 19ου και 20ου αιώνα», εκδόσεις Καστανιώτης.

  • Γιάννης Δάλλας για το βιβλίο «Μανόλης Αναγνωστάκης: Ποίηση και ιδεολογία», εκδόσεις Κέδρος.

  • Τάκης Καγιαλής για το βιβλίο «Η επιθυμία για το μοντέρνο: Δεσμεύσεις και αξιώσεις της λογοτεχνικής διανόησης στην Ελλάδα του 1930», εκδόσεις Βιβλιόραμα.

  • Διονύσης Μαγκλιβέρας για το βιβλίο «Η ζωή ως διαδρομή: Δοκίμια αιχμής», εκδόσεις των Φίλων.

  • Παναγιώτης Μουλάς για το βιβλίο «Ο χώρος του εφήμερου: Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα», εκδόσεις Σοκόλης.

    Ε. Υποψήφιοι για το Βραβείο Χρονικού - Μαρτυρίας:

  • Γιώργος Βέης για το βιβλίο: «Έρωτες τοπίων: Κίνα, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη: Μαρτυρίες, μεταφορές», εκδόσεις Κέδρος.

  • Αναστάσης Βιστωνίτης για το βιβλίο: «Λογοτεχνική γεωγραφία. Τόποι, πόλεις, άνθρωποι», εκδόσεις Μεταίχμιο.

  • Σταύρος Ζουμπουλάκης για το βιβλίο: «Στη σκηνή του κόσμου: Από το Βελιγράδι στην Τεχεράνη», εκδόσεις Εστία.

  • Μαρία Καραβία για το βιβλίο: «Το ημερολόγιο του Λονδίνου: Σημειώσεις από την εποχή της δικτατορίας», εκδόσεις Άγρα.

  • Αθανάσιος Καραθανάσης για το βιβλίο: «Σε λένε Σμύρνη, Φώκαια, Σερέκιοϊ, Μαινεμένη, Σαγγάριο. Στην ιστορία και τον Χαλασμό», εκδόσεις Κυριακίδη.

  • Βασίλης Τζανακάρης για το βιβλίο: «Δακρυσμένη Μικρασία, 1919-1922: Τα χρόνια που συντάραξαν την Ελλάδα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

    Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτελούν:

    - Παναγιώτης Μαστροδημήτρης, Πρόεδρος, Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, Συγγραφέας.

    - Δημήτριος Λαμπρέλης, Αντιπρόεδρος, Καθηγητής Φιλοσοφίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Συγγραφέας.

    - Γεώργιος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

    - Γεράσιμος Ζώρας, Καθηγητής του Τμήματος Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο τη Συγκριτική Λογοτεχνία.

    - Κώστας Μπουρναζάκης, Συγγραφέας.

    - Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, Λογοτέχνης και Θεατρικός Συγγραφέας.

    - Κώστας Σοφιανός, Κριτικός Λογοτεχνίας, Ποιητής.

    - Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Κριτικός Βιβλίου, Δημοσιογράφος, Διδάκτωρ Νομικής.

    - Λώρη Κέζα, Κριτικός Βιβλίου.

    [07] "Ερχονται μεγάλοι αγώνες"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τόνισε πως "έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας".

    Ειδικότερα η κα Α. Παπαρήγα δήλωσε:

    "Το θάρρος, η παλικαριά και η λεβεντιά πριν απβ όλα κρίνονται στον τόπο δουλειάς, απέναντι στους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Από τους κλάδους και τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και τα γραφεία, ξεκινάει ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό ποτάμι, που στο δρόμο είμαστε βέβαιοι θα συναντηθεί, αυτή τη φορά πιο αποφασιστικά, με τους χείμαρρους των μαθητών, των φοιτητών, των σπουδαστών, γενικότερα της νεολαίας, με τους μικρέμπορους, τους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους και σε όλη την Ελλάδα με τη φτωχή αγροτιά. Έχουμε μπροστά μας μεγάλους αγώνες και μπορούμε να τους βγάλουμε σε πέρας".

    Εξ άλλου, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων επισημαίνει πως οι εργατοϋπάλληλοι και η νεολαία "έδωσαν απάντηση".

    "Αυτές οι κινητοποιήσεις, μαζικές, αποφασιστικές και περιφρουρημένες, με την έντονη νεολαιίστικη παρουσία, δείχνουν το δρόμο και το περιεχόμενο της λαϊκής αντεπίθεσης για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων της. Αποτελούν τη γνήσια απάντηση στη στρατηγική της κυβέρνησης και στις προσπάθειες να στραφεί σε ανώδυνους για την αντιλαϊκή πολιτική δρόμους η δίκαιη οργή χιλιάδων και χιλιάδων νέων παιδιών, που βγήκαν αγωνιστικά στους δρόμους το τελευταίο διάστημα", επισημαίνει το ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 December 2008 - 15:30:44 UTC