Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κύμα αγανάκτησης στην κοινωνία"
  • [02] Το Νόμπελ Eιρήνης στον Μ. Αχτισάαρι

  • [01] "Κύμα αγανάκτησης στην κοινωνία"

    «Είναι πολύ δύσκολο να μιλάει κανείς αυτές τις ημέρες για τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Υπάρχει ένας νεκρός δεκαπέντε χρονών. Και υπάρχει ένα κύμα αγανάκτησης που ξεσηκώνει ολόκληρη την κοινωνία", τόνισε ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην Κόρινθο.

    "Η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι άθροισμα μεμονωμένων περιστατικών. Είναι μια νοοτροπία, μια ιδεολογία που καλλιεργείται συστηματικά μέσα στα σώματα ασφαλείας. Και η οποία εξ ίσου συστηματικά επιβραβεύεται με την ατιμωρησία. Όπως στην περίπτωση της περίφημης ζαρντινιέρας στην Θεσσαλονίκη, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που τα υπηρεσιακά όπλα εκπυρσοκρότησαν τυχαία εναντίον μεταναστών, τσιγγάνων ή δικύκλων, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που οι σφαίρες εντελώς τυχαία εξοστρακίζονται και σκοτώνουν κάποιον άνθρωπο", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ.Τσίπρας έκανε λόγο για "παραλήρημα" της Αλ.Παπαρήγα και τόνισε ότι "είναι βεβαίως θλιβερό ακραίοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκουν συμπαραστάτες στο ΚΚΕ, αναφερόμενος στις δηλώσεις ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε "για αυθόρμητο ξεσηκωμό των νέων σε ολόκληρη την χώρα και για μια γενιά που αντιστέκεται, διεκδικεί το μέλλον και παίρνει στην πλάτη της όλη την κοινωνία".

    Και εμείς απέναντι στη σημερινή εξέγερση της νέας γενιάς λέμε ότι πρέπει να υπάρξει διέξοδος. Τρία χρόνια τώρα έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη των μεγάλων διεξόδων της ελληνικής νεολαίας και κάποιοι νομίζουν ότι κάνουμε επικοινωνιακή πολιτική. Τόσο τους κόβει. Τόσο καταλαβαίνουν. Η ελληνική κοινωνία συσσωρεύει εκρηκτικά προβλήματα στην πλάτη των σημερινών δεκαεξάρηδων, των εικοσάρηδων, των ανέργων τριαντάρηδων που ζουν ακόμα στο παιδικό τους δωμάτιο. Και σε αυτά τα προβλήματα οφείλει να δώσει βαρύτητα η πολιτεία, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

    Δηλώσεις Αλαβάνου

    Είμαστε μπροστά σε μία νέα κοινωνική εξέγερση της νεολαίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερο αυταρχισμό.

    Ο κ.Αλαβάνος επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της λέγοντας ότι η πολιτική της φωτιάς είναι η πολιτική της ΝΔ και πρόσθεσε ότι οι πόλεις καίγονται και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι δεν είναι στόχος μας οι βιτρίνες που είναι δημόσια περιουσία και προέβλεψε ότι μετά το θάνατο του νεαρού μαθητή υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο που θα πάρει έκταση.

    Μπροστά στα πολιτικά προβλήματα απαιτούνται πολιτικές λύσεις, είπε ο κ. Αλαβάνος, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για νέες θέσεις εργασίας, για τα δικαιώματα των εργαζομένων και να υπάρξει μια δημοκρατική τομή στην Αστυνομία.

    Η εξέγερση, είπε ο κ.Αλαβάνος, δείχνει ότι ο τόπος δεν μπορεί να μείνει εκεί που βρίσκεται. Χρειάζεται να υπάρξει μια έμπρακτη συγγνώμη, δηλαδή με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση κυρίως των προβλημάτων της νεολαίας και προσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νέα γενιά και το λαό "να πάμε σε μια μεγάλη αλλαγή για να φύγει η σημερινή κυβέρνηση".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν καταδικάζει τις καταστροφές που έχουν γίνει στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Αλαβάνος τόνισε:

    "Λέτε να τις χαιρετίζουμε;".

    Και πρόσθεσε:"δείτε ποιες δυνάμεις ωφελούνται από αυτή την κατάσταση".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους, ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι "δυστυχώς αυτά που ακούστηκαν, ακούγονται από στελέχη της ΝΔ".

    Απάντηση στο ΚΚΕ

    Δριμεία επίθεση κατά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξαπέλυσε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ με αφορμή τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό και ιδιαίτερα για τη φράση της ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων".

    Η ΠΓ αναφέρει ότι η σημερινή δήλωση της κας Παπαρήγα ξεπερνάει κάθε όριο και επισημαίνει ότι "δεν αποτελεί πλέον είδηση η συστηματική επίθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ εναντίον της πολιτικής και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ".

    Προσθέτει ότι "η ανθενωτική στάση του ΚΚΕ στο μαζικό κίνημα,η εχθρική του στάση στις άλλες δυνάμεις της αριστεράς,η συκοφαντική του στάση στο κίνημα ενάντια στη παγκοσμιοποίηση και στο Ευρωπαϊκό και Ελληνικό κοινωνικό Φόρουμ, είναι πλέον γνωστές πρακτικές,που αποδοκιμάζονται από τους αριστερούς και δημοκρατικούς πολίτες της χώρας,την ίδια στιγμή που επιδοκιμάζονται από συντηρητικούς κύκλους και το κατεστημένο".

    Ακόμη η ΠΓ του ΣΥΝ υπογραμμίζει πως είναι απαράδεκτο η ηγεσία του ΚΚΕ να ευτελίζει με αυτό τον τρόπο το ιστορικό κόμμα της αριστεράς,του οποίου ηγείται και σημειώνει ότι "σε ρόλο θλιβερού συκοφάντη ταυτίζεται με ακραίους κύκλους της ΝΔ και της ακροδεξιάς και από κοινού εξαπολύουν μια πρωτοφανή για το ήθος της αριστεράς επίθεση συκοφαντίας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχοποιείται γιατί ενοχλεί,αναφέρει ακόμη η ΠΓ του ΣΥΝ και "ενοχλεί κυρίως γιατί προσπαθεί να δώσει τον πρώτο λόγο στους πολίτες. Μαζί με τους πολίτες επιχειρούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.Η ηγεσία του ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω της.Δεν αντιλαμβάνεται το αίτημα των εργαζομένων και της νεολαίας για ριζικές αλλαγές,που μόνο ένα μαζικό κίνημα και μια ενωμένη αριστερά μπορεί να υπηρετήσει.Γι' αυτό και επιτίθεται με συκοφαντίες στην υπόλοιπη αριστερά και επιμένει σε μια διασπαστική λογική που μόνο υπηρεσίες στις δυνάμεις του συστήματος μπορεί να προσφέρει".

    Η ΠΓ εκφράζει την ελπίδα ότι "κάποτε θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος που έχει πάρει το ΚΚΕ από την εποχή του κινήματος για το άρθρο 16 που και τότε κράτησε μια στάση εχθρική απέναντι στα νέα παιδιά,τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που έδωσαν έναν τεράστιο αγώνα εναντίον όλων και νίκησαν"και τονίζει ότι "εμείς δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε".

    Ανάλογη ανακοίνωση εξέδοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [02] Το Νόμπελ Eιρήνης στον Μ. Αχτισάαρι

    Στον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2008 για τις μεσολαβητικές ειρηνευτικές του προσπάθειες για πάνω από 30 χρόνια σε όλο τον κόσμο από την Ναμίμπια στην Αφρική και το Ατσέχ στην Ινδονησία μέχρι το Κόσοβο.

    Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αντίστοιχο με 1,23 εκατομμύριο δολάρια, προς τον βετεράνο διπλωμάτη που είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας του από το 1994 μέχρι το 2000, είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

    Η απονομή του βραβείου έγινε κατά την διάρκεια τελετής στο Δημαρχείο του Οσλο παρουσία χιλίων περίπου προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ και η βασίλισσα Σόνια.

    "Η ειρήνη είναι ζήτημα βούλησης. Ολες οι διενέξεις μπορούν να επιλυθούν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να διαιωνίζονται", δήλωσε στην ομιλία του ο 71χρονος Αχτισάαρι.

    "Ελπίζω ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα ορκιστεί τον άλλο μήνα, θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα στη διένεξη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του", επισημαίνει. Παράλληλα παρατηρεί ότι οι εταίροι της Ουάσινγκτον στο Κουαρτέτο -ΕΕ, Ρωσία, και ΟΗΕ- πρέπει να δεσμευθούν σοβαρά "ώστε μία λύση να μπορέσει να βρεθεί στις κρίσεις που υπάρχουν από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μέχρι το Ιράκ και το Ιράν". "Εάν θέλουμε να επιτύχουμε διαρκή αποτέλεσματα πρέπει να κοιτάξουμε όλη την περιοχή. Ολες οι κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Μέση Ανατολή μπορούν να επιλυθούν", ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του

    Στην ίδια ομιλία του που έγινε δεκτή με επεφημίες από τους παρισταμένους, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικότερο να υποστηριχθεί ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου στην Μέση Ανατολή,πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ από το να αναμειχθεί ο ίδιος.Πρόσθεσε ότι οι μεσολαβητές δεν επιλέγουν τις διενέξεις στις οποίες αναμειγνύονται αλλά οι πλευρές στην διένεξη επιλέγουν τον μεσολαβητή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 December 2008 - 17:30:31 UTC