Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων"
  • [02] Καταγράφουν τις ζημιές οι έμποροι
  • [03] ΓΓΠΠ: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

  • [01] "Μέτρα για την αποκατάσταση των πληγέντων"

    Συνάντηση με το δήμαρχο Αθηναίων κ.Ν.Κακλαμάνη είχε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, υπό την προεδρία του, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή.

    "Όσοι προκαλούν βιαιότητες και βανδαλισμούς είναι εχθροί της δημοκρατίας". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δήλωσή του το βράδυ της Τρίτης, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες ταραχές και τόνισε ότι αυτή τη θέση κατέστησε σαφή στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής.

    "Η εθνική ενότητα και η θωράκιση του δημοκρατικού πολιτεύματος απέναντι στη βία ακραίων ομάδων αυτή τη στιγμή είναι χρέος όλων μας" είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις αυτές. "Είναι ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει κοινωνική και πολιτική απομόνωση των στοιχείων της βίας, της παρανομίας, της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ανέφερε ακόμη ότι ζήτησε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις την αναβολή των αυριανών συγκεντρώσεων, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν ακραίες ομάδες τους αγώνες των εργαζομένων, με σκοπό τη συνέχιση της βίαιης δράσης τους. "Δεν μπορεί ούτε οι αγώνες των εργαζομένων, ούτε ο άδικος θάνατος ενός νέου να συγχέονται με πράξεις που στρέφονται εναντίον της ασφάλειας των πολιτών, εναντίον της κοινωνίας και της δημοκρατίας" είπε ο κ. Καραμανλής.

    Χαρακτήρισε θεμιτές και σεβαστές τις πολιτικές διαφορές των κομμάτων, αλλά είπε ότι "οφείλουμε όλοι να τηρήσουμε ενιαία στάση απέναντι σε παράνομες πράξεις. Οφείλουμε να καταδικάσουμε απερίφραστα με καθαρό λόγο και όχι με μισόλογα τη λεηλασία, τους βανδαλισμούς και την διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης που επιχειρείται από τις ομάδες αυτές".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ευθύνη και χρέος όλων μας η ενότητα στην απομόνωση ακραίων στοιχείων και τόνισε ότι προσωπικά δεν θα παρακολουθήσει τις κομματικές αντιδικίες. "Γενικεύσεις και ισοπεδωτικοί αφορισμοί στο όνομα της δημοκρατίας πλήττουν την ίδια τη δημοκρατία" είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα γεγονότα με υπευθυνότητα και ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα και με κεντρικό γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την εξασφάλιση της νομιμότητας και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας.

    [02] Καταγράφουν τις ζημιές οι έμποροι

    Είκοσι ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προχωρούν ήδη στην καταγραφή των ζημιών.

    Οι έμποροι αναφέρουν ότι αυτό που προέχει είναι να απομακρυνθούν τα σπασμένα τζάμια και να κλείσουν οι προθήκες των καταστημάτων ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται συνεχώς κλήσεις στα τηλεφωνικά τους κέντρα που λειτουργούν τα περισσότερα μέχρι το βράδυ, και στέλνουν εμπειρογνώμονες για να καταμετρήσουν τις ζημιές.

    Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αποφάσισε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να προβεί σε καταγραφή των ζημιών των επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση ζημιών που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του ΕΒΕΑ, www.acci.gr και να την αποστείλουν στο ΕΒΕΑ είτε μέσω INTERNET (info@acci.gr) είτε μέσω fax στα: 2103612218 και 2103616464 ή να συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία σε online φόρμα. Mπορούν επίσης για κάθε σχετικό θέμα, να επικοινωνούν τηλεφωνικά στα: 2103622158 , 2103382225, 2103625903.

    Μέτρα από την Εθνική Τράπεζα

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα συμπαράστασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - πελάτες της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία τους.

    Συγκεκριμένα η Τράπεζα θα προβαίνει σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων θα πρέπει να απευθυνθούν στα Καταστήματα της Τράπεζας, όπου τα στελέχη της θα τους καθοδηγήσουν με ταχύτητα για την εξυπηρέτησή τους.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται και οι ανάλογες ενέργειες της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία ειδική υπηρεσία για την αναγγελία των ζημιών αυτών με στόχο την ταχεία διεκπεραίωσή τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 08:00πμ έως 08:00μμ στα τηλέφωνα : 210 - 9099 159 και 160 για ζημίες σε καταστήματα, επιχειρήσεις και κατοικίες και 210- 9099 100 για ζημίες αυτοκινήτων.

    Attica Bank - Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Η Attica Bank ανακοινώσε μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών - πελατών της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η εύρυθμη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα:

    - Η Τράπεζα θα προβαίνει μετά από σχετική αίτηση σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες.

    - Υποστηρίζει τις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων πρέπει να απευθυνθούν στα καταστήματα της Τράπεζας για λεπτομερείς πληροφορίες.

    Επεισόδια σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια αυτή την ώρα στο Σύνταγμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Ενταση και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Συλλήψεις και προσαγωγές

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για βιαιοπραγίες σε βάρος αστυνομικών, δώδεκα άτομα για κλοπές, ενώ προσήχθησαν συνολικά πενήντα πέντε άτομα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Επίσης από εφόδους της αστυνομίας τις μεσημβρινές ώρες συνελήφθησαν είκοσι πέντε αλλοδαποί στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ειδών που εκλάπησαν κατά τις προχθεσινές λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Κατά τη διάρκεια των διαφόρων επεισοδίων, χθες, υπέστησαν ζημιές δύο υποκαταστήματα τραπεζών και εννέα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές του Π.Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης ενώ κάηκαν δύο αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

    Από επιθέσεις που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από ομάδες ατόμων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί.

    [03] ΓΓΠΠ: Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

    Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο διήμερο (Πέμπτη & Παρασκευή 11-12/12/2008) στη χώρα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ, προειδοποιεί ότι τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μεταβολής θα είναι:

    α. Οι θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 9 με 10 μποφόρ που θα επικρατήσουν από νωρίς το πρωί της Πέμπτης (11-12-08) στη δυτική Ελλάδα και στη συνέχεια στην υπόλοιπη χώρα. (Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το μεσημέρι της Παρασκευής και από τα δυτικά).

    β. Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες από το βράδυ της Πέμπτης (11-12-08) στη Δυτική Ελλάδα και την Παρασκευή (12-12-08) κατά τόπους στην υπόλοιπη χώρα. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τα παραπάνω καιρικά φαινόμενα είναι το Ιόνιο, η Ηπειρωτική Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. ΄Υφεση της κακοκαιρίας αναμένεται σε όλη τη χώρα το Σάββατο (13-12-08).

    Λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού των επομένων ημερών θα δίνονται στα τακτικά δελτία της Ε.Μ.Υ.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Με μαζικό ειρηνικό, ως την ολοκλήρωσή του, συλλαλητήριο, διαδήλωσαν «για τη δημοκρατία, τα πολιτικά, τα εργατικά και τα κοινωνικά δικαιώματα» οι εργαζόμενοι, επισφραγίζοντας τη σημερινή 24ωρη απεργία, που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Για καθολική συμμετοχή και μεγάλη επιτυχία της απεργίας, μιλούν οι συνδικαλιστές.

    Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατείας Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική θα αλλάξει και προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει, θα ανατραπεί», καλώντας τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο, μπροστά στη Βουλή, τη μέρα που θα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός.

    Ο κ. Παναγόπουλος κατήγγειλε τη δολοφονία του νεαρού μαθητή στα Εξάρχεια, αλλά κάλεσε τους νέους να στρέψουν την πλάτη στην τυφλή βία και να οργανωθούν στα συνδικάτα.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε και ο ίδιος στη δολοφονία του νεαρού μαθητή, αλλά και στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών, υπογράμμισε ότι «διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις και βυθίζεται στην ανέχεια η κοινωνική πλειοψηφία».

    Χαρακτήρισε σταθμό τις τελευταίες εξελίξεις και κάλεσε να κρατηθούν ψηλά οι αγώνες, «αλλά και η οργή, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας».

    Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (πρόεδρος της ΔΑΚΕ), εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου μαθητή και ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της βίας, από όπου και αν προέρχεται, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τη διέξοδο από την κρίση».

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση, ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «διαψεύτηκαν οι Κασσάνδρες για τη σημερινή συγκέντρωση και αποδείχθηκε η δυνατότητα να σπάμε τον τρόμο στο δρόμο», καλώντας να σταματήσει η κρατική καταστολή και να συνδεθεί η πάλη για τα εργατικά αιτήματα με την πάλη για τα πολιτικά δικαιώματα.

    Διέβλεψε δε, ότι «λόγω της κρίσης, θα διευρυνθούν ο αυταρχισμός και η καταστολή» και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να παλέψουν μαζί για την ανατροπή του αυταρχισμού και του νεοφιλευθερισμού.

    Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος και τα μέλη αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών παρέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής.

    Θεσσαλονίκη - Πορείες ΕΚΘ - ΕΔΟΘ και ΠΑΜΕ

    Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα διαδήλωσαν τα αιτήματά τους, στο πλαίσιο της απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν και φοιτητές.

    Η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με ομιλητές τον πρόεδρο του ΕΚΘ Νίκο Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΔΟΘ Πέτρο Κετικίδη. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν «να ενισχυθούν τα εισοδήματα και η απασχόληση και να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα».

    «Συνεχίζουμε τον αγώνα για να σταματήσει η λιτότητα, η ανεργία και η ακρίβεια. Μπορούμε να επιβάλουμε φιλεργατικές λύσεις» τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Γιαννόπουλος.

    Οι ομιλητές εξέφρασαν "τον αποτροπιασμό τους για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου" και επέκριναν τη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια που ακολούθησαν.

    Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου, με κεντρικό ομιλητή το μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο.

    «Με την τυφλή βία επιχειρείται να καλλιεργηθούν τα συντηρητικά αντανακλαστικά στο λαό. Το ΠΑΜΕ ξέρει να οργανώνει και να περιφρουρεί τους αγώνες» τόνισε ο κ. Ζαριανόπουλος.

    Οι δύο πορείες κατέληξαν με διαφορά μισής ώρας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    Κατά την αποχώρηση της πορείας του ΕΚΘ - ΕΔΟΘ κουκουλοφόροι έριξαν τα κάγκελα της περίφραξης του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και πέταξαν πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα. Αποχωρώντας προς την οδό Αγίου Δημητρίου, οι νεαροί έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος εστίασης, έβαλαν φωτιά σε κάδους και προκάλεσαν φθορές σε πινακίδες οδοσήμανσης.

    Εξάλλου, 20,19% ήταν το μέσο ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, όπως προέκυψε από τη στατιστική έρευνα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), σε δείγμα 63 επιχειρήσεων- μελών του. Από το σύνολο των 10.811 απασχολουμένων του δείγματος συμμετείχαν στην απεργία οι 2.184.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 December 2008 - 13:30:38 UTC