Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης
  • [02] Ταϊλάνδη: Ανοίγουν τα αεροδρόμια
  • [03] Ανοδος σε Ευρώπη - ΗΠΑ

  • [01] Σε ισχύ το σύμφωνο συμβίωσης

    Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος νόμος 3719/08 του υπουργείου Δικαιοσύνης, για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, τα διαζύγια, τη γονική μέριμνα τέκνου που γεννήθηκε εκτός γάμου, αλλά και το δικαίωμα διπλού επωνύμου κάθε συζύγου.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα δύο ενηλίκων ετερόφυλων προσώπων να συμβιώνουν, καταρτίζοντας αυτοπροσώπως μια απλή συμβολαιογραφική πράξη.

    Σύναψη συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης δεν επιτρέπεται αν υπάρχει γάμος ή άλλο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης των ενδιαφερομένων προσώπων. Ακόμη, σύναψη συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης δεν επιτρέπεται μεταξύ συγγενών, αλλά και μεταξύ εκείνου που υιοθέτησε και αυτού που υιοθετήθηκε. Στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης η και σε μεταγενέστερο συμβολαιογραφικό έγγραφο μπορεί να ρυθμίζεται το καθεστώς διατροφής του ενός από τους δύο συντρόφους, μετά τη λύση του συμφώνου, σε περίπτωση που το ένα από τα δύο μέρη δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του. Η γονική μέριμνα παιδιού που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου ανήκει στους δύο γονείς. Γενικότερα, για το θέμα της γονικής μέριμνας ισχύουν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τη γονική μέριμνα τέκνων από γάμο.

    Για τα διαζύγια, προβλέπεται ότι εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς για δύο τουλάχιστον χρόνια, ο κλονισμός του γάμου τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά τον ενάγοντα.

    Οι διατάξεις για το δικαίωμα διπλού επωνύμου κάθε συζύγου προβλέπουν ότι με συμφωνία των συζύγων ο καθένας από αυτούς μπορεί να προσθέτει στο επώνυμό του το επώνυμο του άλλου. Η προσθήκη του επωνύμου γίνεται με κοινή δήλωση στο ληξιαρχείο και θεωρείται ότι ανακλήθηκε αν ο γάμος λυθεί με διαζύγιο. Σε περίπτωση που ο γάμος λυθεί λόγω θανάτου, η προσθήκη του επωνύμου εξακολουθεί να ισχύει, εκτός εάν ο επιζών σύζυγος συνάψει νέο γάμο ή ζητήσει την ανάκληση της δήλωσης.

    Οι ρυθμίσεις για τα τέκνα εκτός γάμου προβλέπουν ότι τη γονική μέριμνα των παιδιών αυτών έχει η μητέρα. Σε περίπτωση αναγνώρισης του παιδιού αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή εάν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει.

    Με δικαστική απόφαση η γονική μέριμνα ή μέρος αυτής μπορεί να ανατεθεί στον πατέρα, εάν εκείνος το ζητήσει και εφόσον κριθεί ότι αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του παιδιού. Σε περίπτωση δικαστικής αναγνώρισης, στην οποία αντιδίκησε ο πατέρας, αυτός δεν ασκεί γονική μέριμνα, ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513.

    Με αφορμή τη δημοσίευση του νέου νόμου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές πραγματοποιείται μία μεγάλη τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο. Επιλύονται σοβαρά και υπαρκτά κοινωνικά προβλήματα, πολλαπλασιάζονται οι ελευθερίες επιλογών για άνδρες και γυναίκες και διασφαλίζονται, για πρώτη φορά, τα δικαιώματα των ανύπανδρων μητέρων και των δεκάδων χιλιάδων παιδιών που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου".

    [02] Ταϊλάνδη: Ανοίγουν τα αεροδρόμια

    Η Λαϊκή Συμμαχία για τη Δημοκρατία της Ταϊλάνδης (PAD) θα διακόψει αύριο Τετάρτη τον αποκλεισμό των δύο διεθνών αεροδρομίων της Μπανγκόκ, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κινήματος Σόντι Λιμτονγκούλ.

    Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η οργάνωσή του θα αρχίσει να αποχωρεί από τα αεροδρόμια Σουβαρναμπούμι και Ντον Μουάνγκ αύριο στις 10 το πρωί (05.00 ώρα Ελλάδος). Εκανε επίσης λόγο για υπό όρους αναστολή των πολιτικών της συγκεντρώσεων.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Σομτσάι Βονγκσαβάτ ανακοίνωσε πως αποδέχεται την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που διέταξε την διάλυση του κόμματός του και την στέρηση για πέντε χρόνια των πολιτικών δικαιωμάτων του ίδιου.

    Την ίδια ώρα συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση όσον αφορά τη λειτουργία των διεθνών αεροδρομίων της ταϊλανδικής πρωτεύουσας.

    Οπως δήλωσε σήμερα επίσημη πηγή, αύριο Τετάρτη θα αποφασισθεί πότε θα επαναληφθούν οι πτήσεις από τα δύο μεγαλύτερα αεροδρόμια της Μπανγκόκ, ύστερα από την απόφαση αναστολής των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

    "Μέχρι αύριο το απόγευμα θα είμαι σε θέση να ανακοινώσω πότε θα επιστρέψουμε στην ομαλή λειτουργία", είπε ο Σεριράτ Πρασουτανόντ, εκτελών χρέη διοικητή των Αεροδρομίων της Ταϊλάνδης.

    Πάντως η εφημερίδα Nation της Μπανγκόκ γράφει σήμερα ότι τα διεθνή αεροδρόμια της ταϊλανδικής πρωτεύουσας θα επαναλειτουργήσουν στην καλύτερη περίπτωση στις 15 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τις εμπορικές πτήσεις, που αναμένεται να επαναληφθούν νωρίτερα.

    Στο μεταξύ η ετήσια σύνοδος κορυφής του ASEAN (Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας), που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 15-18 Δεκεμβρίου στην Ταϊλάνδη, αναβλήθηκε για τον Μάρτιο, λόγω της πολιτικής κρίσης στην ασιατική αυτή χώρα, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Μπανγκόκ.

    [03] Ανοδος σε Ευρώπη - ΗΠΑ

    Με άνοδο έκλεισαν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης Ftse-100 σημείωσε άνοδο 1,21%, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 2,35% και στη Φρανκφούρτη ο Dax30 παρουσίαζε άνοδο κατά 3,12%.

    Με άνοδο άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης -μετά τη χθεσινή κάθετη πτώση- με το δείκτη Dow Jones να κερδίζει 0,86% και το Nasdaq να ενισχύεται 1,57%.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 70,33 μονάδες, στις 8.219,42 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 σημείωνε άνοδο 1,35% (11,03 μονάδες) στις 827,24 μονάδες. Επιπλέον, ο δείκτης των εταιρειών του κλάδου υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίαζε άνοδο κατά 21,97 μονάδες, στις 1.420,04 μονάδες.

    Αντίθετα, με μεγάλη πτώση 6,35% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχωρησε κατά 533,53 μονάδες φτάνοντας τις 7.863,6. Πτώση και στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης Hang Seng έπεσε στις 13.405,85 μονάδες, μειωμένος κατά 4,98%.

    Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.837,98 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,20%.

    Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σήμερα στα κατώτερα επίπεδα από το 2005 κατά την έναρξη των ευρωπαϊκών συναλλαγών, καθώς οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πτώση της ζήτησης.

    Η τιμή του πετρελαίου Brent της Βόρειας Θάλασσας αποστολής Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 46,3 δολάρια το βαρέλι, στο κατώτερο επίπεδο από τις 18 Φεβρουαρίου 2005.

    Το αργό ελαφρύ έπεσε στα 47,36 δολάρια στην αγορά της Νέας Υόρκης, στο κατώτερο επίπεδο από τις 20 Μαΐου 2005.

    Η πτώση της τιμής του πετρελαίου συνδέεται με την επίσημη ανακοίνωση εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση σε συνδυασμό με την απόφαση του ΟΠΕΚ το περασμένο σαββατοκύριακο στο Κάιρο να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή.

    Ο ΟΠΕΚ ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα αποφασίσει μείωση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου στο Οράν της Αλγερίας στις 17 Δεκεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 2008 - 19:30:29 UTC