Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δέσμευση για σύμφωνο απασχόλησης"
  • [02] "Ισορροπημένη η πρόταση"

  • [01] "Δέσμευση για σύμφωνο απασχόλησης"

    Για εξαιρετικά ανησυχητικά μηνύματα στα οποία περιλαμβάνεται "τεράστια πτώση του τζίρου και μεγάλος αριθμός απολύσεων", έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού που επιχειρεί η κυβέρνηση η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι ενώ χρειάζεται σχέδιο και πρωτοβουλίες,"η μόνη πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των τεκμηρίων", γεγονός που αποδεικνύει την "αδυναμία της κυβέρνησης να πράξει τα στοιχειώδη και να πατάξει την φοροδιαφυγή".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε επίσης ότι το Ecofin δεν στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καθώς εμμένει σε ξεπερασμένες αντιλήψεις για το Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ σε αντίθεση με αυτό οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές υιοθέτησαν ένα "μανιφέστο" που "δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση, ενώ δεσμεύτηκαν για ένα σύμφωνο απασχόλησης που δημιουργεί 10.000.000 θέσεις εργασίας, σε μια οικονομία που θα βασίζεται στην "πράσινη" ανάπτυξη".

    Ερωτηθείς αν στο σχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί, προσθέτοντας ότι "το σχέδιο των ευρωπαίων σοσιαλιστών βρίσκεται σε απόλυτη αντιστοιχία με το πλαίσιο που αναπτύξαμε εδώ".

    Αναφερόμενος σε θέματα δανεισμού της χώρας, ο κ. Παπακωνσταντίνου, συγκρίνοντας την Ιταλία, που βρίσκεται σε αντίστοιχη οικονομική κατάσταση με την Ελλάδα, είπε ότι η χώρα μας δανείζεται σε σχέση με πέρσι κατά 50 μονάδες ακριβότερα και πρόσθεσε ότι "η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση δανεισμού του δημοσίου".

    "Ακούγοντας σήμερα την εξαιρετικά χλιαρή στήριξη του κυβερνητικού εκπροσώπου στον υπουργό Οικονομίας, αρχίζω και υποψιάζομαι ότι και η κυβέρνηση έχει φθάσει στο ίδιο συμπέρασμα σχετικά με την οικονομική πολιτική και την προσπάθεια πλέον να την χρεώσει σε ένα συγκεκριμένο υπουργό", είπε.

    Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του ισπανού σοσιαλιστή Αλεχάντρο Θέρκας για "ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας μέχρι και πάνω από 70 ώρες εβδομαδιαίως", ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "η πρόταση αυτή βελτιώνει την πρόταση που έχουν κάνει οι υπουργοί Απασχόλησης χωρίς να είναι η τέλεια πρόταση".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "πρέπει να δούμε την εφαρμογή του πλαισίου στην Ελλάδα" και πρόσθεσε ότι το Κίνημα έχει δεσμευθεί να καταργήσει τον "νόμο Παναγιωτόπουλου", που "ελαστικοποιεί υπέρμετρα την αγορά εργασίας".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για "έκρηξη" των ελαστικών μορφών εργασίας στην Ελλάδα,τόνισε ότι το "μεγάλο σκάνδαλο βρίσκεται στην καταστρατήγηση του νόμου" και επέκρινε την κυβέρνηση για διάλυση των εποπτικών μηχανισμών.

    Δηλώσεις για Βατοπαίδι

    Η εικόνα που σχηματίζεται από τα κομμάτια του πάζλ στην υπόθεση Βατοπαιδίου δίνουν τις διαστάσεις του σκανδάλου και ενισχύουν την άποψη ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός,δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,τονίζοντας πως για "μας είναι θέμα τιμής η αποκάλυψη της αλήθειας και το να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων".

    "Η ΝΔ επιχειρεί,όπως ο πνιγμένος,να πιαστεί από τα μαλλιά της",είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,επικρίνοντας την κυβέρνηση για "επικοινωνιακό χειρισμό, όπως για παράδειγμα με ένα non-paper που επιχειρεί να κάνει το άσπρο-μαύρο".

    "Καλό είναι να διαβάζουμε όλοι τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής",είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου ο οποίος επίσης παρέπεμψε και σε δήλωση του πρώην υπουργού, Γιάννη Καψή,σχετικά με την "προσπάθεια εμπλοκής του ονόματός του" στην υπόθεση αυτή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως συνεννόηση με την ΝΔ για μη κλήτευση του ιδίου και του κ.Γ.Αγγέλου"στην Εξεταστική Επιτροπή και τόνισε ότι "είναι απολύτως διαθέσιμος να καταθέσει αν κληθεί".

    Επίσης ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ για κλήση στην Εξεταστική του πρωθυπουργού,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "να αφήσουμε την Εξεταστική να κάνει την δουλειά της και να κλητεύσει τους μάρτυρες που θεωρεί χρήσιμο να κλητεύσει".

    Ερωτηθείς αν μετά την χθεσινή κατάθεση του κ. Δ.Ρίζου "έχει αντιστραφεί η άποψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ για μη συμπερίληψη του κ.Θ.Ρουσόπουλου σε περίπτωση επανακατάθεσης του αιτήματος για Προνακριτική",ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την θέση του για μη σχολιασμό εκ μέρους του των καταθέσεων και προέτρεψε "όλους να διαβάζουν τα πρακτικά".

    Απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "δεν σχολιάζω μαρτυρίες,θέση μας είναι ότι υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και μια σειρά μαρτυριών προσθέτουν στοιχεία σε αυτή την κατεύθυνση".

    Κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση του δημοσιογράφου Χρήστου Τελίδη σύμφωνα με την οποία "ο κ.Παπανδρέου γνώριζε για την υπόθεση Βατοπαιδίου από το καλοκαίρι του 2008",ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "ο ίδιος ο δημοσιογράφος μίλησε για προβοκάτσια στον τρόπο χρήσης της κατάθεσής του από την ΝΔ και δυστυχώς η δημόσια τηλεόραση για άλλη μια φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων".

    Ερωτηθείς αν όντως ο κ.Παπανδρέου ήξερε για την υπόθεση μετά από συνάντησή του με φορείς της Χαλκιδικής,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου, ωστόσο επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε "μιλήσει γι' αυτό το θέμα πολύ πριν το καλοκαίρι (του 2008)".

    Σε ό,τι αφορά το ερώτημα "γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε την υπόθεση "πρώτο θέμα" αφού υπήρχαν καταγγελίες και περίμενε τηλεοπτικό κανάλι να το κάνει" ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "το μόνο πράγμα για το οποίο δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν έχει κάνει πρώτο θέμα το Βατοπαίδι" και πρόσθεσε ότι η απάντησή του δεν αφήνει "καμία αιχμή για τα συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης που έκαναν την δουλειά τους".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς αν το Κίνημα άλλαξε στρατηγική σε σχέση με την Προανακριτική είπε ότι "το αίτημα που έχει ήδη καταθέσει το ΠΑΣΟΚ δεν έχει απορριφθεί από την Βουλή και είναι οιονεί παρόν",ενώ επανέλαβε την θέση για αναμονή των αποτελεσμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του κ. Λοβέρδου ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΝΔ και δεν θα επιχειρήσει να "αξιοποιήσει" ποινικά,εν είδει εκδίκησης στελέχη και βουλευτές της ΝΔ" είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν "επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών" και πρόσθεσε ότι "όλες μας οι κινήσεις είναι προσεκτικές με αίσθηση μέτρου και πάνω απ' όλα δικαίου".

    Ερωτηθείς,τέλος,αν το ΠΑΣΟΚ ικανοποιείται μετά την επιστολή "ουσιαστικής παραίτησης" του Εφραίμ από την ηγουμενία την οποία απέστειλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "είναι ελάχιστη απόδειξη ανάγκης να συμβαδίσουμε όλοι με το κοινό αίσθημα".

    Γ. Παπανδρέου: Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή

    Το Μανιφέστο για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε στη Μαδρίτη από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε αμέσως μετά ότι το μήνυμα είναι ένα και ισχυρό, ότι οι Σοσιαλιστές προχωρούν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση και να δώσουν απαντήσεις με πολιτικές που θα έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους.

    Οι αξίες μας, είπε ο κ.Παπανδρέου, είναι να προωθήσουμε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή, να εγγυηθούμε την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη, να μιλήσουμε για το μέλλον και να επενδύσουμε σ' αυτό, δηλαδή στην πράσινη ανάπτυξη και να κάνουμε την Ευρώπη, Ευρώπη της ειρήνης.

    [02] "Ισορροπημένη η πρόταση"

    "Ισορροπημένη" χαρακτήρισε, ο υπουργός οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με τις ενισχύσεις της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, λίγο μετά τη Σύνοδο των υπουργών οικονομίας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου το κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης.

    Συγκεκριμένα, ο Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί, ως πλαίσιο, την κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση, χαράσσει τις βασικές κατευθύνσεις για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και προτείνει μέτρα για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Τα εθνικά σχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν σήμερα το Συμβούλιο Ecofin, ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης. Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο ένα καινούριο, πιο ευέλικτο, πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εξετάσει τα σχέδια ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί. "Το σχέδιο της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν", υπενθύμισε ο υπουργός οικονομίας και σημείωσε ότι η ενίσχυση της ρευστότητας στην ΕΕ είναι αναγκαία, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, η ενίσχυση της ρευστότητας θα βοηθήσει να χρηματοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που γίνονται με συμβάσεις παραχώρησης, τα έργα σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και τα έργα που γίνονται από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από τον επενδυτικό νόμο.

    Εξάλλου, ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η μείωσή του ΦΠΑ δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς, όπως είπε, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά στη μείωση των τιμών και στην αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης. Ο Γ. Αλογοσκούφης, συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η "γενική κατεύθυνση" του Eurogroup, αναφορικά με το ΦΠΑ, γίνεται αποδεκτή, σε μεγάλο βαθμό, και από άλλα κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης.

    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός οικονομίας υπογράμμισε ότι η χώρα μας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση. Ανέφερε, ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Οι πρωτοβουλίες αυτές, συμπλήρωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, προβλέπονται στο σχέδιο του προϋπολογισμού και στα πλαίσια των ελληνικών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό.

    Επιπλέον, ο υπουργός οικονομίας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια έχουν και εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δική τους οικονομία. "Η πρόταση της Επιτροπής, για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ποσό της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα εξαντληθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν χώρες που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη διάθεσή να το εξαντλήσουν", κατέληξε ο Γ. Αλογοσκούφης.

    Τέλος, ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007, αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά το 2008, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Σημείωσε, ακόμη, ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και τόνισε ότι όλες οι χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 2008 - 17:30:28 UTC