Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] «Εφυγε» η Μαργαρίτα Καραπάνου

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    «Δεν έχω ευθύνη. Όχι πολιτική, αλλβ ούτε καν ευθύνη - με την έννοια της μηδενικής εμπλοκής στο ζήτημα αυτό. Θα είχα ευθύνη, αν εγώ άλλαζα το καθεστώς των αρχαιολογικών χώρων, αν ήμουν εγώ ο διαχειριστής των ακινήτων, αν ήμουν ο κάτοχος, κύριος, ή ο νομέας όλων αυτών των οικοπέδων, αν εγώ παρενέβαινα με μία διάταξή μου, απόφασή μου υπουργική, Προεδρικό Διάταγμα, νόμο, ή άλλο πράγμα, που να δημιουργούσα μία άλλη κατάσταση. Αυτά όλα ήταν πέραν της δικής μου αρμοδιότητας, εντελώς».

    Ο Γιώργος Βουλγαράκης ήταν υπουργός Πολιτισμού, την εποχή που υπογράφονταν από τη σύζυγό του, Κατερίνα Πελέκη, τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου - ανάμεσα σβ αυτά, και μιας έκτασης στην Ουρανούπολη 8600 στρεμμάτων, για την οποία, ο αρμόδιος έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων, Ιωάννης Ταβλάκης, είχε υποστηρίξει πως ήταν «εκτός συναλλαγής, ως χώρος προστατευόμενος αρχαιολογικά, ανήκων στο Δημόσιο».

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης παρατήρησε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του διαφωνούν με τον έφορο και πως ο ίδιος, δεν είχε υπόψη του κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να τον υποψιάσει σχετικά με ενδεχόμενη παρανομία.

    «Το χαρτί του κ. Ταβλάκη, ήρθε μετά την υπογραφή του συμβολαίου για την έκταση στην Ουρανούπολη και δεν ήταν καν σαφές σε μένα ότι αφορούσε στο συγκεκριμένο συμβόλαιο που είχε κάνει η γυναίκα μου. Το θέμα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τον Τύπο και δεν είχα λόγο, ως υπουργός Πολιτισμού, να ασχοληθώ μβ αυτό, γιατί δεν το είδα πουθενά γραμμένο, δεν μου το είπε κανένας», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

    Απαντώντας επί της ουσίας στις καταγγελίες του εφόρου βυζαντινών αρχαιοτήτων, ο πρ. υπουργός επικαλέστηκε την απόκριση της προϊσταμένης της διευθύντριας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ, Ιωάννας Κολιτσίδα-Μακρή, σύμφωνα με την οποία, «κανείς νόμος δεν προβλέπει διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού, ή ατομικού οργάνου του υπουργείου, προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου».

    «Η υπηρεσία λέει ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν ήταν αρχαιολογικός χώρος. Ακόμη όμως κι αν είχε κηρυχθεί αυτή η περιοχή, δεν προκύπτει απαγόρευση μεταβίβασης από το Δημόσιο. Άλλωστε, όλη η Πλάκα είναι αρχαιολογικός χώρος. Αν ίσχυαν τα παραπάνω, δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ κανένα συμβόλαιο στην Πλάκα, ή στη Ζώνη Ββ, της Κνωσού, της Φαιστού, ή των Δελφών», υποστήριξε ο μάρτυς.

    «Ο διάδοχός σας στο υπουργείο, σας διαψεύδει», παρατήρησε ο Κ. Ρόβλιας και διευκρίνισε: «Σε έγγραφό του, την 3η Απριλίου του 2008, για το συμβόλαιο της Ουρανούπολης, ο Μ. Λιάπης χαρακτηρίζει την παραχωρηθείσα έκταση, ως τμήμα ευρύτερης περιοχής που έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1965 και ερωτά τον νομικό του σύμβουλο, αν δικαιούται το ΥΠΠΟ να προχωρήσει σε ακύρωση της συμβολαιογραφικής πράξης».

    «Διαβάστε την απάντηση», αποκρίθηκε ο κ. Βουλγαράκης.

    «Ήρθε στις 14 Νοεμβρίου του 2008 και λέει πως "καθίσταται ανέφικτο στο γραφείο μας να απαντήσει στο προαναφερόμενο έγγραφο"», απάντησε ο κ. Ρόβλιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή της συζύγου του στην υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης υποστήριξε πως κινήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στα πλαίσια των καθηκόντων της, ως συμβολαιογράφου, αλλά «όλα αυτά, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ούτε που μπορούσε να τα φανταστεί. Όλες αυτές τις εταιρείες δηλαδή, πράγματα μυστήρια».

    «Δεν μπορώ να ξέρω τις προθέσεις των μοναχών. Κατά την γνώμη μου όμως, έχουν προσφέρει τις χείριστες υπηρεσίες στην ορθοδοξία και στο Άγιο Όρος και έχουν καταφέρει με κάποιο τρόπο να εμπλέξουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα σε ανθρώπους που έχουν πολύ βαθιά συνείδηση και πίστη. Και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό, πρέπει να σας πω», ανέφερε ο κ. Βουλγαράκης.

    Κατάθεση Δρύ

    Ο κύκλος των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων στην Εξεταστική Επιτροπή άνοιξε τη Δευτέρα με τον πρώην υπουργό Γεωργίας του ΠΑΣΟΚ κ. Γ.Δρύ.

    «Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πως δεν αισθάνομαι καμία πολιτική ευθύνη. Εξετέλεσα τα καθήκοντά μου επαρκώς και πλήρως, πάντοτε προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Δημοσίου», ανέφερε ο Γιώργος Δρυς, ο οποίος ήταν υφυπουργός Οικονομικών, όταν για πρώτη φορά οι αξιώσεις της Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας, έφθασαν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου του, το 1998.

    Επρόκειτο για μία αντιδικία μεταξύ της Μονής και του σωματείου των τοπικών αλιέων, οι οποίοι κατηγορούσαν τη Μονή για καταπάτηση της περιουσίας τους στη νησίδα Άντα Μπουρού, έκτασης 1700 στρεμμάτων περίπου. Η διεύθυνση Αλιείας του υπουργείου Γεωργίας, με έγγραφό της είχε αναγνωρίσει «τάση καταπάτησης δημοσίων εκτάσεων» εκ μέρους της Μονής, αναγνωρίζοντάς της ιδιοκτησία μονάχα στα 19/32 της νησίδας. Αντί όμως η Διοίκηση να κινηθεί κατά των «καταπατητών», η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας απευθύνθηκε στο Γνωμοδοτικό, το οποίο δικαίωσε τη Μονή, αναγνωρίζοντας πως το Δημόσιο, δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα επί της νησίδας. Αναγνωρίζοντας συν τοις άλλοις και το κύρος των χρυσόβουλων που επικαλείτο η Μονή, η απόφαση αυτή του Γνωμοδοτικού, αποτέλεσε το πρόκριμα για να ακολουθήσουν στη συνέχεια, οι προσφυγές της ίδιας της Μονής για το σύνολο της λίμνης και των παραλιμνίων της εκτάσεων.

    «Δεν είμαι νομικός. Με τον κοινό νου, έκανα αποδεκτή τη γνωμοδότηση, βασιζόμενος στα επιχειρήματα που προσκόμισε το Γνωμοδοτικό και όχι στα βυζαντινά χρυσόβουλα. Η απόφασή μου, δεν ζημίωσε το Δημόσιο, καθώς οι γνωμοδοτήσεις και η αποδοχή τους από τον υπουργό, δεν αποτελούν μεταγραπτέους τίτλους» ανέφερε ο κος Δρυς.

    Δεν δικαιούτο άραγε, να απορρίψει την γνωμοδότηση; «Η απόφαση συλλογικού οργάνου, δεν είναι υποχρεωτική για τον υπουργό, αλλά ταυτόχρονα και ο υπουργός, δεν είναι θεσμός μονοδιάστατης άσκησης εξουσίας. Η απόφαση του Γνωμοδοτικού ήταν ομόφωνη και δεν υπήρχε κάτι για να μας υποψιάσει. Από το 1998 μέχρι το 2008, τα Γνωμοδοτικά εξέδωσαν 649 αποφάσεις, εκ των οποίων μονάχα 3 δεν εγένοντο αποδεκτές από τους υπουργούς. Αλλά και μετά την έκδοση της απόφασης, δεν είχα εγώ τουλάχιστον ως υπουργός, ένα ερέθισμα, μια διαμαρτυρία, μια κινητοποίηση. Μέχρι και το καλοκαίρι του 2003, οπότε δέχθηκα τους φορείς της Ξάνθης στο γραφείο μου στο υπουργείο Γεωργίας, δεν υπήρξε ενόχληση από κανέναν φορέα?»

    «Η απάντηση του Γνωμοδοτικού, δεν περιορίζεται στη νησίδα, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη τη λίμνη και τη γύρω περιοχή. Αυτό δεν το προσέξατε;» ρώτησε τον Γ. Δρυ, ο Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ)

    «Πώς ήταν δυνατόν εγώ να περιορίσω τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου; Αυτές οι αντιλήψεις για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, είναι περίεργες?» απάντησε ο πρώην υπουργός.

    «Το λιγότερο, σας εξαπάτησαν οι υπηρεσίες σας» παρενέβη ο Χρ. Μαρκογιαννάκης. «Το έγγραφο της διεύθυνσης Αλιείας, θα έπρεπε να διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικής δίωξης και καταπάτηση δημοσίου κτήματος. Τις αξιώσεις επί ακινήτων κατεχομένων από το ελληνικό δημόσιο, τις υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος και όχι το ίδιο το Δημόσιο», παρατήρησε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.

    «Τα μέλη του Γνωμοδοτικού που είναι εφέτες, πρωτοδίκες και πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν ήξεραν όλα αυτά τα πράγματα και έπρεπε να τα γνωρίζω εγώ, ο μη νομικός;» απάντησε ο Γ. Δρυς.

    «Η αποδοχή της γνωμοδότησης για τη νησίδα Άντα Μπουρού, όχι μόνον ήταν ορθή το 1998, αλλά επιβεβαιώθηκε και με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης» συμπλήρωσε ο μάρτυς.

    Κατάθεση Μαγγίνα

    Το ολυμπιακό ακίνητο, ουδέποτε ανήκε στο υπουργείο Απασχόλησης. Ανήκε στην ΚΕΔ και η ΚΕΔ ήταν η μόνη αρμόδια για να το μεταβιβάσει - ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο πρώην υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας.

    Σύμφωνα με τον κο Μαγγίνα, το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, ήταν ακατάλληλο να στεγάσει το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Ο ίδιος, ουδέποτε επισκέφθηκε το ακίνητο, αλλά είδε «πολύ συγκεκριμένες εκθέσεις, εισηγήσεις και έγγραφα» (μελέτη ΚΕΔ, ΕΜΠ, τεχνικές υπηρεσίες του ΟΕΚ) βάσει των οποίων απεφάσισε να ματαιώσει οριστικά τα σχέδια για μετεγκατάσταση. Πάνω απβ όλα υπολόγισε την ταλαιπωρία στην οποία θα υπόκειντο οι πολίτες, σε περίπτωση που θα χρειάζονταν να επισκεφθούν το υπουργείο. «Το τί συνέβη μετά δεν ήταν δική μου δουλειά».

    Ο κος Μαγγίνας, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη σβ αυτόν, στις 22/5/2007, μοναχών της Μονής Βατοπεδίου: «Μου έφεραν ένα πρόσφορο και ένα κομπολογάκι, μου ευχήθηκαν καλή θητεία και μου εξέφρασαν την πρόθεσή τους σχετικά με τη δημιουργία ενός θρησκευτικού ιδρύματος για την εγκατάσταση του οποίου είχαν συζητήσει με την ΚΕΔ, όπως μου είπαν τότε, αλλά και με τον προκάτοχό μου, όπως σήμερα πληροφορούμαι. Τους άκουσα, τους είπα πως δεν έχω κανένα ακίνητο να τους δώσω και τους συνέστησα να απευθυνθούν στην ΚΕΔ».

    Ο πρώην υπουργός, δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις, σχετικά με την διαφαινόμενη απότομη αλλαγή στάσης του υπουργείου Απασχόλησης σχετικά με την μεταστέγασή του στους Θρακομακεδόνες, σε συνάρτηση και με την αλλαγή της πολιτικής του ηγεσίας:

    «Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, δείχνουν ότι οι δύο προκάτοχοί σας, ο κος Παναγιωτόπουλος και ο κος Τσιτουρίδης, έχουν πολιτική βούληση μεταφοράς στο συγκεκριμένο ακίνητο» ανέφερε ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ). «Ο κος Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει αλεξίσφαιρα τζάμια για το γραφείο το υπουργού και ο κος Τσιτουρίδης είχε δώσει εντολή να γίνουν διαγωνισμοί για την επίπλωση και να ετοιμαστούν διαγωνισμοί για τη μεταφορά των υπαλλήλων με λεωφορείο. Ξαφνικά, αλλάζει ο Τσιτουρίδης τον Απρίλιο του 2007 και στους δυο μήνες γίνεται το συμβόλαιο και το πουλάμε» παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

    «Από τον Ιούνιο του 2006, δεν δόθηκε καμία συνέχεια στις διαδικασίες αυτές» απάντησε ο κος Μαγγίνας. «Η ερμηνεία που μου δόθηκε από τον γ.γ. του υπουργείου, τον κο Κοντό, είναι ότι κατάλαβαν από τότε, ότι το υπουργείο δεν επρόκειτο να μετεγκατασταθεί (?) Οι γραφειακοί χώροι ήσαν σχεδόν ολοκληρωμένοι από τον Μάιο του 2006. Αν η πολιτική των προκατόχων μου ήταν να μεταβούν εκεί (και το κτήριο ήταν κατάλληλο και όλα καλά και άγια), γιατί δεν μετακινήθηκε το υπουργείο;» παρατήρησε ο πρώην υπουργός.

    «Στις 30/3/2007, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, ο κος Γκράτσιος, σε έγγραφό του προς τον κο Τσιτουρίδη, μιλά για σύσταση ομάδας έργου για την επικαιροποίηση του κτιριολογικού προγράμματος. Επιμένει δηλαδή, ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει» αντείπε ο Μιχάλης Καρχιμάκης (ΠΑΣΟΚ). «Ο κος Τσιτουρίδης φεύγει τον Απρίλιο, εσείς αναλαμβάνετε την 1η Μαΐου και στις 22 Μαΐου, τα «παλικάρια» της Μονής σας επισκέπτονται και σας ζητάνε κάποιο ακίνητο. Τους έστειλε η ΚΕΔ να σας βολιδοσκοπήσουν;»

    «Εκ των υστέρων τα πάντα μπορεί να κρίνει κανείς» απάντησε ο κος Μαγγίνας. «Αυτό όμως, δεν έχει να κάνει με κάτι που είχα αρμοδιότητα να δώσω, ή να μην δώσω».

    Κατάθεση Φωτιάδη

    «Παραδώσαμε στη Νέα Δημοκρατία, μία αναπομπή τριών γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων προκειμένου να επανεξετασθεί επί τη βάσει των νέων στοιχείων που προσκόμισαν οι φορείς της Ξάνθης και παραδώσαμε και μία δίκη, εν τέλει κερδισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι ήταν η κατάσταση τον Μάρτιο του 2003».

    Ο Απόστολος Φωτιάδης, υφυπουργός Οικονομικών της τελευταίας τετραετίας του ΠΑΣΟΚ, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ελέγχεται για την αποδοχή δύο εισηγήσεων του Γνωμοδοτικού συμβουλίου του υπουργείου του, βάσει της οποίας, αναγνωρίστηκε από το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας, με υπογραφή μάλιστα και πρωτοκόλλων παράδοσης και παραλαβής. Στη συνέχεια ωστόσο ο κος Φωτιάδης υπήρξε ο αποδέκτης της διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης και των αντεπιχειρημάτων τους, τα οποία έθεσε υπόψη του Γνωμοδοτικού για τέταρτη φορά. Το Δημόσιο αντιδίκησε τον Νοέμβριο του 2003 με τη Μονή, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, κερδίζοντας και τη δίκη με μία απόφαση 2 προς 1 - η οποία δεν εκδόθηκε καθώς το υπουργείο και η Μονή, αποφάσισαν να παραιτηθούν της απόφασης και να προβούν σε ανταλλαγές.

    Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο κος Φωτιάδης επικαλέστηκε επανειλημμένα, το αποτέλεσμα της διάσκεψης των μελών του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης που δικαίωνε το Δημόσιο, προκαλώντας μάλιστα και τους επικριτές του: «Ο υπουργός Οικονομικών, πήγε στο δικαστήριο και κέρδισε τη δίκη. Αν τώρα έχετε νομικές αναζητήσεις για τους χειρισμούς του, είναι χρήσιμο να γράψετε ένα σύγγραμμα» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Ι. Μπούγα (ΝΔ) - ενώ και ο Γρ. Νιώτης (ΠΑΣΟΚ), παρατήρησε αντίστοιχα: «Οι αρχαίοι μιλούσαν για το «τελευταίον εκβάν». Αν αυτό είναι υπέρ του Δημοσίου, όσο και να χτυπιέστε?»

    Πράγματι, για τις πρότερες ενέργειές του, ο κος Φωτιάδης δέχθηκε σκληρές ερωτήσεις. Για την απόφασή του να προσυπογράψει τις αποφάσεις του Γνωμοδοτικού, που έδιναν στη Μονή Βατοπεδίου τη λίμνη Βισθωνίδα, ο κος Φωτιάδης επικαλέστηκε τον «σεβασμό στη νομιμότητα»: «Ή θα δεχθούμε ότι υπάρχει το Νομικό Συμβούλιο και ότι λειτουργεί θεσμικά, ή να το καταργήσουμε» σχολίασε.

    «Ο υπουργός δεν κάνει πολιτική. Πολιτική κάνουν οι κυβερνήσεις, ο λαός που ψηφίζει τις κυβερνήσεις και η Βουλή. Οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους θεωρούνται και τυπικά δικαστές. Εγώ στηρίχθηκα, ακριβώς στην αξιοπιστία του οργάνου που έχει οριστεί από το νόμο και η λειτουργία του οποίου χρονολογείται εδώ και 70 χρόνια». Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούσε παρά να κάνει δεκτές τις γνωμοδοτήσεις, αφού τύγχαναν της συμφωνίας της Διοίκησης - και δεν είχε εκφραστεί αντίθετη συγκροτημένη άποψη. Ερωτηθείς ωστόσο, αν θα υπέγραφε αντίστοιχες αποφάσεις για το Δέλτα του Έβρου στο νομό όπου εκλεγόταν, ο μάρτυρας απάντησε πως «εκεί που έχω ιδία γνώμη και άποψη, ισχύει και η δική μου».

    Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, υποστήριξε επίσης πως δεν θα μπορούσε να προκαλέσει διαφορετική σύνθεση του Γνωμοδοτικού, ή διαφορετική απόφαση - μόνον «να παρακαλέσει τα μέλη του, να δηλώσουν κώλυμα». Σε κάθε περίπτωση, «οι αποφάσεις αυτές, παράγουν μεν κάποια έννομα αποτελέσματα, συνιστούν εξώδικο ομολογία, αλλά μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανακληθούν - και το δικαστήριο τις εκτιμά ελεύθερα. Δεν είναι υποχρεωμένο να τις δεχθεί, όπως και δεν τις δέχθηκε».

    Την απόφαση για αναπομπή, την έλαβε ύστερα από την επιχειρηματολογία των φορέων της Ξάνθης («απαρχή ανάκλησης» την χαρακτήρισε) - παραδέχθηκε ωστόσο, πως ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου του, έλαβε την απόφαση για αντιδικία με τη Μονή, πριν υπογράψει αυτός την επίμαχη γνωμοδότηση. Την δε ευθύνη, της παράτυπης εγγραφής των πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής στο Υποθηκοφυλακείο, δεν μπορεί να φέρει ο υπουργός, αλλβ ο υποθηκοφύλακας.

    - «Θα μπορούσατε να κάνετε ανάκληση για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως ο κος Μπέζας» παρατήρησε ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ).

    - «Σε τρία λεπτά θα βγει απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της» προέβλεψε ο κος Φωτιάδης.

    Απαντώντας στον Κ. Μαρκόπουλο (ΝΔ), ο μάρτυς ανέφερε πως απβ τον φάκελο που του διαβίβασε η Διοίκηση, απουσίαζε η ευνοϊκή για το Δημόσιο, απόφαση 11/2000 του Συμβουλίου της Επικρατείας, απουσίαζαν οι χαρακτηρισμοί της Βισθωνίδας ως λίμνης προστατευόμενης από την Συνθήκη RAMSAR και ο ίδιος αγνοούσε αν ήταν εθνικό πάρκο. Από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είχε σχετική ενημέρωση - αλλά και ο ίδιος, δεν ενημέρωσε τον Πέτρο Δούκα κατά την παράδοση του υφυπουργείου του, για την εκκρεμούσα αυτή υπόθεση. Μετά δε, το 2004 - παρατήρησε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ) - αν και εγνώριζε την προϊστορία της, δεν εργάστηκε προσωπικά, για νβ αποτρέψει μια δυσμενή εξέλιξη.

    «Η πολιτική ευθύνη, υπάρχει πάντοτε και στο παρελθόν και στο παρόν και στο μέλλον - και αυτή αποδίδεται τελικά στις εκλογές από τους ψηφοφόρους. Εδώ εξετάζονται οι ευθύνες στο χρόνο της υπογραφής και όχι οι ευθύνες της παρακολούθησης μετά την αλλαγή της κυβέρνησης» απάντησε ο κος Φωτιάδης.

    Κατάθεση Τσιτουρίδη

    Μέχρι και την τελευταία στιγμή της θητείας του Σάββα Τσιτουρίδη στο υπουργείο Απασχόλησης, το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου στο ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, παρέμενε ανοικτό. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση του πρώην υπουργού στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διαφοροποιείται από εκείνην που έδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο διάδοχός του στο υπουργείο, Βασίλης Μαγγίνας.

    Εξάλλου ο κος Τσιτουρίδης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, διευκρίνισε πως επί της διευθέτησης ζητημάτων πολιτικής γης (στα οποία υπαγόταν και η λίμνη Βισθωνίδα) την πλήρη αρμοδιότητα είχε ο τότε υφυπουργός Αλέξανδρος Κοντός, (ο οποίος εκλέγεται και στο νομό Ξάνθης) και ο οποίος δεν τον είχε ενημερώσει για τις ενέργειές του.

    Σχετικά με το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, η κατάθεση του κου Τσιτουρίδη, αντιβαίνει τις αναφορές του Βασίλη Μαγγίνα, πως οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του υπουργείου Απασχόλησης εκεί, είχαν παγώσει, από τον Ιούνιο του 2006. Ο κος Τσιτουρίδης, κατέθεσε έγγραφο, το οποίο αποδεικνύει τη σύσταση, στις 9 Φεβρουαρίου 2007, μίας Επιτροπής για την αντιμετώπιση των εκκρεμούντων κακοτεχνιών του κτηρίου. «Αν δεν ήταν ανοιχτό το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου εκεί, δεν θα με ενδιέφερε η αποκατάσταση των κακοτεχνιών» δήλωσε ο μάρτυρας. Άλλωστε, «το κτήριο μπορεί να μην μας ικανοποιούσε απόλυτα, αλλά ήταν καλύτερο απβ την υπάρχουσα υποδομή που είχαμε».

    Ο κ. Τσιτουρίδης απέρριψε ακόμη τη θέση του Β. Μαγγίνα, πως βρισκόταν σε συνεννόηση με την ΚΕΔ για την μετεγκατάσταση του υπουργείου αλλού. «Η ΚΕΔ απλώς μας είχε ενημερώσει πως στο πλαίσιο του δικούς της προγραμματισμού, έψαχνε και εναλλακτικές λύσεις για την μετεγκατάσταση 250 κυβερνητικών κτηρίων, μεταξύ των οποίων και του δικού μας. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η ΚΕΔ είχε φύγει του αρχικού σχεδιασμού» ανέφερε.

    Οι δύο μοναχοί είχαν επισκεφθεί τον κ. Τσιτουρίδη και τον Δεκέμβριο του 2006, ζητώντας του το ακίνητο, για να το κάνουν Μουσείο της Αθωνικής Πολιτείας. Εκείνος αρνήθηκε - και επανήλθαν τον Μάρτιο του 2007, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ, Κων. Γκράτσιο, ο οποίος πάντως, συνηγόρησε ανοιχτά υπέρ του αιτήματός τους. Ο υπουργός αρνήθηκε και πάλι. Ένα μήνα μετά, αντικαταστάθηκε και ο διάδοχός του, Β. Μαγγίνας, απέρριψε οριστικά την προοπτική της μετεγκατάστασης, παραδίδοντας το ακίνητο στην ΚΕΔ, η οποία το μεταβίβασε στη Μονή Βατοπαιδίου. «Ο κος Μαγγίνας είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να εξετάσει όλες τις ανοιχτές παραμέτρους της μετεγκατάστασης» ανέφερε ο πρώην υπουργός. «Κι εγώ, δεν παύθηκα εξαιτίας του ολυμπιακού ακινήτου».

    Ο κος Τσιτουρίδης, κλήθηκε να καταθέσει και ως πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις ενέργειές του για τη διευθέτηση του προβλήματος της λίμνης Βισθωνίδας, το δεύτερο εξάμηνο του 2004. «Για τις υπηρεσίες μας, το ζήτημα της κυριότητας της λίμνης, θεωρείτο δεδομένο μετά τις υπουργικές αποφάσεις του 2003 και έννοια μας ήταν η τύχη των 100 περίπου οικογενειών που ζούσανε στην περιοχή για 60 χρόνια. Μια νόμιμη λύση, θα ήταν η ανταλλαγή, ή απαλλοτρίωση».

    Το συγκεκριμένο ζήτημα ωστόσο, είχε αφεθεί στη διαχείριση του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού, όπως και όλα τα ζητήματα πολιτικής γης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε πως το 2004, είχε άγνοια για την αμοιβαία παραίτηση Δημοσίου και Μονής από την δικαστική απόφαση για την κυριότητα των παραλιμνίων εκτάσεων, όπως επίσης και για την συνάντηση των φορέων της Ξάνθης με τον Θ. Ρουσόπουλο, παρόντος του Α. Κοντού.

    - «Όφειλε να σας ενημερώσει ο κος Κοντός για όλη αυτή τη διαδικασία;» ρωτήθηκε ο μάρτυς.

    - «Δεν ξέρω την πολιτική αξιολόγηση, την οποία θα μπορούσε να κάνει ένας συνάδελφος» απάντησε ο Σ. Τσιτουρίδης.

    [02] «Εφυγε» η Μαργαρίτα Καραπάνου

    Πέθανε απόψε σε ηλικία 62 ετών, η συγγραφέας Μαργαρίτα Καραπάνου, στην εντατική του Γενικού Κρατικού, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες με αναπνευστικά προβλήματα.

    Η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή από το Α' Νεκροταφείο.

    Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα" τα ημερολόγιά της με τίτλο "Η ζωή είναι αγρίως απίθανη", τα οποία κατέγραφε από τα 13 της έως τα 33 της χρόνια, δηλαδή για μια 20ετία.

    Η Μαργαρίτα Καραπάνου, κόρη της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι και το πρώτο της βιβλίο "Η Κασσάνδρα και ο λύκος", προκάλεσε αίσθηση, ενώ το αμέσως επόμενο "Υπνοβάτης", τιμήθηκε στη Γαλλία με το βραβείο ξένου μυθιστορήματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 3 December 2008 - 8:49:28 UTC