Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών
  • [02] "Δημόσιος έλεγχος στις αγορές"
  • [03] Υπέρ των μικρών αγροτών
  • [04] Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
  • [05] "Να παραχθεί έργο"
  • [06] Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου
  • [07] Κοινή δράση των G-20

  • [01] Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    "Η κυβέρνηση απαντά στις πραγματικές ανάγκες των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών με κοινωνική ευαισθησία, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. O ανέξοδος λαϊκισμός δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δήλωσή του, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων της Κοζάνης. Επίσης, παρουσίασε μία δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών.

    «Η πλειοδοσία, ειδικά αυτή την ώρα, είναι απόδειξη πολιτικού καιροσκοπισμού, απόδειξη δημαγωγίας και ανευθυνότητας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αφορούν την εθνική οικονομία αλλά και κάθε νοικοκυριό ξεχωριστά. Στόχος είναι η μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και άρα η μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και τις επιχορηγήσεις επιχειρηματιών. «Ασκήσαμε, ασκούμε και θα ασκήσουμε κάθε αναγκαία παρέμβαση για την επίτευξη χαμηλών επιτοκίων και για τον αποκλεισμό καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είπε ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρύνουν τους Έλληνες πολίτες, αλλά θα εξασφαλίσουν 500 εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και τις δημόσιες επενδύσεις.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία επιτείνονται από την οικονομική κρίση και είπε πως το μεγαλύτερο, είναι η ανεργία. Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλες 140.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στο 2009.

    «Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας μέχρι σήμερα επιδεικνύει ισχυρότερες αντοχές έναντι της κρίσης σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ακόμη, ο Κώστας Καραμανλής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η προοπτική της οικονομίας μας είναι πολύ καλύτερη. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθούμε. Την ήπια δημοσιονομική προσαρμογή. Την αναπτυξιακή πολιτική που έφερε μεγάλες επενδύσεις. Την εξαγωγική πολιτική μας. Την προώθηση μεγάλων δημόσιων έργων σε ολόκληρη τη χώρα. Τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που ανοίγουν το δρόμο για νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

    Στόχος μας, πρόσθεσε, είναι όχι μόνο να περιφρουρήσουμε όσα, όλες και όλοι μαζί, με θυσίες έχουμε πετύχει, αλλά να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας.

    Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί, προτάσσοντας τα μείζονα που μας ενώνουν, βάζοντας πάνω από καθετί άλλο το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης διεξοδικά στα έργα που έγιναν και γίνονται στο νομό Κοζάνης από την κυβέρνηση της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι από το Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα, στο τρίτο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας εντάχθηκαν 107 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 106 εκ. ευρώ:

    -στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ εντάχθηκαν 480 έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκ. ευρώ.

    -στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ εντάχθηκαν 36 έργα συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκ. ευρώ.

    -υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται 270 ιδιωτικές επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ.

    -επαναδημοπρατήθηκε και ήδη κατασκευάζεται ο κάθετος άξονας της Εγνατίας ββΝίκη- Φλώρινα - Κοζάνηββ. Το τμήμα Φλώρινα-Κοζάνη ολοκληρώνεται μέσα στο 2008.

    -εντάχθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ οι μελέτες για την κατασκευή του οδικού άξονα Κοζάνη-Λάρισα.

    -τα έργα για τις υποδομές του αγροτικού τομέα την τέταρτη προγραμματική περίοδο για την Δυτική Μακεδονία, ξεπερνούν τα 300 εκ. ευρώ και είναι σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το Γβ ΚΠΣ.

    -στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας ολοκληρώθηκαν οι νέες πτέρυγες και ο εξοπλισμός τους.

    -προχωρούν ταχύτατα οι διαδικασίες παραχώρησης από τη ΔΕΗ 5.000 στρεμμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και άλλων 1.500 στρεμμάτων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας. Το καλοκαίρι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα διαθέσει τα αγροτεμάχια σε νεοεισερχόμενους αγρότες.-

    Κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο κτίριο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, όπου έγινε και συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων, μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με χειροκροτήματα και συνθήματα.

    Στο κέντρο της πόλης, νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ μοίραζαν φυλλάδια και ύψωσαν μπαλόνια που έγραφαν συνθήματα, για την ανεργία και την ακρίβεια, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

    Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών

    Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στα ψυγεία-διαλογητήρια των Πύργων Κοζάνης και σε κτήμα οικογένειας μηλοπαραγωγών στην ίδια περιοχή.

    Τα μέτρα αυτά είναι η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν νωρίτερα οι δικαιούχοι αγρότες, και η άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν τους αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «την έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο την δείχνουμε στην πράξη,

    Πρώτον, με την έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων,

    Δεύτερον, με τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και τους γεωργικούς συμβούλους,

    Τρίτον, με την ένταξη στο Δ' ΚΠΣ, έργων υποδομής και προγραμμάτων που δίνουν νέα πνοή και ώθηση σε όλη την περιφέρεια,

    Τέταρτον με το νέο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας που στοχεύει στην ποιότητα στα πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης που εξασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα στους παραγωγούς, και

    Πέμπτον με τη λήξη πολύ συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δηλαδή,

    -με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν, πολύ νωρίτερα απβ ό,τι προβλέπεται, οι δικαιούχοι αγρότες, και

    -με την άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.»

    Στις επισκέψεις του οι πρωθυπουργός συνοδεύονταν από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, το γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και τοπικούς βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

    [02] "Δημόσιος έλεγχος στις αγορές"

    «Η ρύθμιση των παγκόσμιων οικονομικών αγορών πρέπει να είναι διεξοδική, να εδραιώσει το δημόσιο έλεγχο στις ιδιωτικές αγορές και να καταπολεμήσει τις υπερβολές της κερδοσκοπίας και της απληστίας, οι οποίες μας έφεραν σβ αυτό το σημείο», τόνισε από τη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να βάλουμε φρένο στην πτώση προς την ύφεση, διατηρώντας και βελτιώνοντας τα συστήματα κοινωνικής προστασίας, υποστηρίζοντας την εργασία και τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, διασφαλίζοντας τις παραγωγικές επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τις απολύσεις, μειώνοντας τη ζημιά στην παραγωγική δυνατότητα και την κοινωνική δομή του κόσμου».

    Ο κ. Παπανδρέου συμμετείχε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο New School της Νέας Υόρκης, με θέμα: «Η οικονομική κρίση, η διεθνής ασφάλεια και η νέα διεθνής οικονομική αρχιτεκτονική». Στο συνέδριο μίλησαν ακαδημαϊκοί και κορυφαίοι οικονομολόγοι και διοργανώθηκε από οργανισμούς, ινστιτούτα και πανεπιστημιακούς φορείς που έχουν ως αντικείμενο μελέτης και έρευνάς τους την οικονομία, την ασφάλεια και την ειρήνη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Βλέπω τη νίκη του Ομπάμα ως επανάσταση, από πολλές απόψεις, ενάντια στον αφανισμό της δημοκρατίας μας, ως ελπίδα για μια νέα ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινωνιών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, γιατί είναι το ίδιο μήνυμα και ο ίδιος συμβολισμός. Είναι μια τρομακτική πρόκληση, μια τεράστια ευθύνη, αλλά και μια τεράστια ευκαιρία για μια νέα σελίδα που θα γραφτεί. Αλλά δεν πρέπει να γραφτεί με βιασύνη, και ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αφήσουμε να συμπληρωθούν τα κενά στη σελίδα από τη μοίρα ή την τύχη. Αυτή η νέα ελπίδα μεταφράζεται βέβαια σε νέα πρόκληση και, εμείς οι προοδευτικοί σβ όλον τον κόσμο, είμαστε τόσο έτοιμοι, όσο και πρόθυμοι, έχοντας την ελπίδα μίας νέας συνεργασίας με τον νέο Πρόεδρο και την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια νέα αλλαγή στον πλανήτη μας».

    Απευθυνόμενος στους συνέδρους, είπε: «Ο ρόλος σας, ως οικονομολόγων, ως προοδευτικών οικονομολόγων, είναι και θα είναι κρίσιμος, και θα είναι κρίσιμος στο γράψιμο αυτών των νέων σελίδων της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής μας ιστορίας».

    Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του ανέφερε:

    «Η παγκοσμιοποίηση πρέπει να είναι για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε δημοκρατική αλλαγή, για μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, η οποία διασφαλίζει τη συμμετοχή των αδύναμων, των φτωχών, της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των παραγωγικών δυνάμεων του κόσμου, και η οποία δημοκρατικά θέτει νέες προτεραιότητες σε παγκόσμιο επίπεδο και νέους παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ χρησιμοποιεί τον κοινό μας πλούτο και τους πόρους με αειφόρο τρόπο. Νέοι κανονισμοί πρέπει να προκύψουν από τη νέα κατανόηση της δημοκρατίας, τόσο στην παγκόσμια κατάσταση, όσο και ως φιλοσοφία, η οποία περιλαμβάνει οικονομικούς οργανισμούς, όχι μόνο πολιτικούς οργανισμούς. Αυτή είναι η πρόκληση, αλλά αυτό έχει επίσης υπάρξει ως πρόβλημα: Πώς τα εθνικά κράτη, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί ανταποκρίνονται στην παγκοσμιοποίηση;».

    Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η γενιά μας και, σίγουρα η επόμενη γενιά, αντιμετωπίζουν τα πιο δύσκολα και περίπλοκα θέματα τα οποία αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα: κλιματική αλλαγή σε τεράστια κλίμακα, συνδεδεμένη με την κατανάλωση ενέργειας βασισμένης στον άνθρακα, νέες και παλιές πανδημίες, φτώχεια, εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, του οποίου τα κέρδη ξεπερνούν το ΑΕΠ πολλών χωρών στον κόσμο. Θέματα, που θεωρητικά θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε, αν είχαμε ενωμένες και συντονισμένες παγκόσμιες προσπάθειες. Αλλά τι βλέπουμε; Αντί για παγκόσμιες λύσεις, τα προβλήματά μας επιδεινώνονται με την οικονομική κρίση, η οποία έχει αποκαλύψει ένα μεγάλο πρόβλημα, την εκπληκτική συγκέντρωση του χρήματος από τους λίγους, και η οποία παραλληλίζεται βεβαίως μόνο από την συγκέντρωση της δύναμης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η οποία έχει οδηγήσει με τη σειρά της στην συγκέντρωση πολιτικής δύναμης και, την ίδια στιγμή, στη διαφθορά των δημοκρατικών μας θεσμών, λόγω αυτής της, ανεξέλεγκτης αν θέλετε, δύναμης».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι «αυτό είναι πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου. Αυτή είναι η δημοκρατική μας πρόκληση. Οι θεσμοί, οι πολιτικοί μας θεσμοί, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, το κράτος δικαίου έχουν νικηθεί και περιοριστεί, όπως είπε ο Πολ Ντέιβιντσον, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και τους εργασιακούς νόμους, από τα μεγάλα συμφέροντα. Το κράτος, οι αγορές, η πολιτική, έχουν αλλοτριωθεί. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι σήμερα έχουμε, κατά μία έννοια, κράτος πρόνοιας για τους πλούσιους και τους ισχυρούς, καπιταλισμό πελατειακών σχέσεων. Σε αυτό το πνεύμα, ζήτησα από τον Τζο Στίγκλιτς να προεδρεύσει σε μία Επιτροπή που δημιουργήσαμε, για την παγκόσμια κοινωνική δημοκρατική απάντηση στην οικονομική κρίση. Έχουμε καταλήξει σε μία προσωρινή έκθεση, την οποία μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο. Τονίσαμε ότι χρειαζόμαστε άμεσα να συνεργαστούμε, ώστε να εξομαλύνουμε τις συνέπειες αυτής της δραματικής αποτυχίας των απορυθμισμένων αγορών, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Καθώς οι αγορές παγώνουν, και η ύφεση ξεκινάει, το καθήκον μας δεν είναι να σκεφτόμαστε μόνο την Γουόλ Στριτ, αλλά και τα δισεκατομμύρια των αντρών, γυναικών και παιδιών σε όλο τον κόσμο. Εάν πρόκειται να σώσουμε τράπεζες, θα πρέπει να το κάνουμε με έναν τρόπο, με τον οποίο καταρχήν να διατηρούμε το δικαίωμα στην εργασία, τις συντάξεις, την πρόσβαση σε τρόφιμα, παιδεία, υπηρεσίες υγείας, ενισχύοντας την πραγματική οικονομία».

    Μεταξύ άλλων, επεσήμανε επίσης ότι «πρέπει να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή βοήθεια προς τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες, και να δείξουμε αλληλεγγύη που υπερβαίνει τα σύνορα και πρέπει να κάνουμε επενδύσεις, και βέβαια δημόσιες επενδύσεις, για να τονώσουμε τις οικονομίες μας, αλλά κυρίως για να δημιουργήσουμε ένα νέο μοχλό για την ανάπτυξη, γύρω από τη νέα αντίληψη για την πράσινη ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ιδιαίτερα την αντίθεσή του σε πολεμικές επιλογές, υποστηρίζοντας ότι «μερικές φορές, σε καιρούς κρίσης, επιστρατεύονται πόροι μέσω πολέμων, και έτσι η πρόκληση για μας είναι να δείξουμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε με ειρηνικά μέσα, και να το κάνουμε δημιουργώντας ένα νέο αειφόρο μέλλον για τον πλανήτη μας, κινούμενοι προς τη δημοκρατική ενδυνάμωση, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την πράσινη ανάπτυξη, ή θα κινηθούμε προς τη βαρβαρότητα στον πλανήτη μας».

    Τέλος, είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να το κάνει αυτό μόνος του, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε κανείς άλλος. Αλλά οι ΗΠΑ θα πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο, για τρεις λόγους: 1) Έχουν τεράστια, εάν όχι όλη, την ευθύνη για τη δημιουργία μεγάλου μέρους του κυκεώνα, της κρίσης που βλέπουμε σήμερα. 2) Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφύγουν την αλληλοεξάρτηση. 3) Υπάρχει νέα κυβέρνηση, η οποία θα εμπνέει μεγάλο σεβασμό, άρα και νομιμότητα σε όλο τον κόσμο. Αλλά, δεν μπορεί να ηγηθεί με τη βία. Δεν μπορεί να ηγηθεί κατβ επιταγή, όπως είπε ο καθηγητής Πινγκ Τσεν, αναφερόμενος στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Μπορεί να ηγηθεί, δίνοντας το παράδειγμα: προληπτική διπλωματία, αντί για προληπτικούς πολέμους, παγκοσμιοποίηση για τους ανθρώπους και από τους ανθρώπους, αγορές στην υπηρεσία του λαού και όχι μόνο του κέρδους, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανανεώσιμη ενέργεια και στο ζήτημα του πυρηνικού αφοπλισμού. Η πρόκληση της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι τεράστια. Αν δεν κινηθούμε προς μια δημοκρατική παγκόσμια διακυβέρνηση, οι λαοί μας θα πέσουν θύμα όλων των μορφών εξτρεμισμών, απολυταρχισμών, φονταμενταλισμών και λαϊκισμών. Θα βρουν καταφύγιο ή στην παθητικότητα ή στη βία».

    Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μεταβαίνει σήμερα στο Μεξικό για να προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό.

    Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    - Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

    - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    - Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών.

    - Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Αύριο, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Υγείας, Γιώργο Φλωρίδη, τον εισηγητή ΚΤΕ Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη και τον γραμματέα του Τομέα, Ηλία Καρανίκα, επισκέφθηκε το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στη λειτουργία του.

    Γ.Παπακωνσταντίνου εφ όλης της ύλης

    Για επιλεκτική και παραπλανητική χρήση στοιχείων σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος επέκρινε τον πρωθυπουργό,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου,αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής στην Βουλή.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η «παράταξη που χρεώνει διαχρονικά την χώρα είναι η ΝΔ» και επέκρινε εκ νέου τον πρωθυπουργό ότι κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για το δημόσιο χρέος.

    Σε ό,τι αφορά το δημόσιο έλλειμμα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι σήμερα «πληρώνουμε την ανοησία της απογραφής,την ανικανότητα της κυβέρνησης για σωστή διαχείριση και τις επιλογές της, εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχουν περιθώρια στον προϋπολογισμό».

    Αναφερόμενος σε όσα είπε ο πρωθυπουργός για «αξιοποίηση της περιουσίας των Ταμείων επί κυβέρνησης ΝΔ»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «ξέχασε να μας πει την λέξη «δομημένα ομόλογα» και πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν έφερνε την υπόθεση αυτή στην επιφάνεια,σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία θα είχαν καταρρεύσει».

    Σε ό,τι αφορά την αποστροφή του πρωθυπουργού για «κάποιους που εμφανίζονται με πακέτα υποσχέσεων»,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κοστολογίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση των ασθενέστερων σε λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ»,ενώ επέκρινε τον κ. Καραμανλή για αναξιοπιστία,επικαλούμενος τις εξαγγελίες για το Ταμείο κατά της Φτώχειας και λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ».

    Αναφορικά με την δημοσιευθείσα μείωση του ΑΕΠ κατά μία μονάδα λιγότερο από το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το κυριότερο που σημαίνει αυτό είναι «λιγότερη οικονομική δραστηριότητα και λιγότερες θέσεις απασχόλησης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν κάνει τίποτα», ενώ, από την άλλη, «μια υπεύθυνη αντιπολίτευση,ήδη από την ΔΕΘ και πριν το «τσουνάμι» της κρίσης,έχει ξεδιπλώσει ένα πλήρες σχέδιο εξόδου από την κρίση».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος «έωλο» και «αδιαφανές» και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα το καταψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Επιπλέον ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόσο στην Ελλάδα,όσο και στο εξωτερικό με την ιδιότητά του του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έθεσε το ερώτημα «απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες τί έχει να αντιπαραθέσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το «αν το ΠΑΣΟΚ καλεί τους τραπεζίτες να δείξουν το καλό τους πρόσωπο,όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ως κόμμα εξουσίας θεωρεί ότι πρέπει να συνομιλεί με τους διοικητές των τραπεζών».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πάγωμα των δανείων και μείωση των επιτοκίων και είπε ότι οι τραπεζίτες -ορισμένοι εκ των οποίων κινούνται σε μια τέτοια κατεύθυνση- ανάφεραν πως «ένα μεγαλύτερο σχέδιο παγώματος δανείων δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος».

    «Οι βολές που δεχόμαστε ένθεν κακείθεν αποδεικνύουν την γονιμότητα των συναντήσεων μας»,είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας και επί προσωπικού στον κυβερνητικό εκπρόσωπο τον κάλεσε να διαβάσει το άρθρο 4 του νόμου που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ για την ρύθμιση των επιτοκίων και να ρωτήσει «όποιον οικονομολόγο θέλει για το αν αυτή η διάταξη δεν έχει νόημα και αν αυτή η πρόταση είναι το ελάχιστο που περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς αν θα σύστηνε μελέτη των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ και στον βουλευτή του Κινήματος Χ. Βερελή (που είπε ότι «η μείωση των επιτοκίων με νόμο για πάνω από μερικές εβδομάδες θα φέρει στρεβλώσεις στην αγορά και θα απομονώσει την χώρα») ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ «ποτέ δεν μίλησε για νομοθετική ρύθμιση των επιτοκίων,αλλά έχουμε πει το επιτόκιο να αυξομειώνεται ανάλογα με την κύμανση του επιτοκίου βάσης».

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη,που επικαλείται και σχετική τοποθέτηση του κ. Κ. Σημίτη ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιμετωπίζουν την κρίση με ψηφοθηρικούς όρους»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τελείως αντίθετα την κρίση από την κυβέρνηση,καθώς λέει ότι η κρίση προϋπήρχε στην χώρα μας και σε αυτήν προστέθηκε η διεθνής κρίση και γιβ αυτό απαιτείται σοβαρή αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «δικαιολογημένη την αναπτυσσόμενη τάση για μείωση των αποδοχών και των εργασιακών δικαιωμάτων αν οι εργαζόμενοι δεν δεχθούν τις καταναγκαστικές αλλαγές στο εργασιακό τους περιβάλλον σε συνθήκες κρίσης»,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι «σε περιόδους κρίσης δεν πρέπει να ενθαρρύνονται οι πρακτικές που υπονομεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες των επιχειρήσεων, αλλά πρέπει κι αυτές να κάνουν ό,τι μπορούν για να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί».

    Κληθείς να σχολιάσει ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να θίγονται εργασιακά δικαιώματα σε περιόδους κρίσης, εντούτοις ψήφισε στην Ευρωβουλή ρυθμίσεις για το 65ωρο και τον χωρισμό του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό»,γεγονός που προκάλεσε και αντιδράσεις ευρωβουλευτών του Κινήματος»,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «είναι παραπλανητική η ορολογία του «65ωρου» και πρόσθεσε ότι «οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, αλλά με τρόπο που να δίνει ευκαιρίες στους εργαζόμενους και όχι να τους αφαιρεί δικαιώματα».

    Σε ό,τι αφορά την επιστολή της Εθνικής Τράπεζας στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για τις εταιρείες είσπραξης των δανείων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι πρώτο το ΠΑΣΟΚ έφερε στο φως την πρακτική της ΕΤΕ και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ενημέρωσε ο διοικητής του ΟΕΚ την κυβέρνηση και γιατί δεν έπραξε το ίδιο και ο διοικητής της ΕΤΕ.

    Για την υπόθεση Βατοπεδίου

    «Μαφιόζικη ιστορία»,χαρακτήρισε την υπόθεση Βατοπαιδίου ο κ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι η υπόθεση είχε «κεντρικό σχεδιασμό και υψηλή προστασία,η οποία μένει να αποδειχθεί το πόσο ψηλά φθάνει»,ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν έχω απάντηση» και πρόσθεσε ότι «οι ευθύνες και ως που φθάνουν είναι αρμοδιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής».

    Η επίσκεψη στην Κοζάνη

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κοζάνη,ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αφού παρέθεσε στοιχεία για την ανεργία και την μείωση του εισοδήματος στην Δυτική Μακεδονία,κάλεσε τον κ.Καραμανλή να επισκεφθεί και τα εργοστάσια της ΔΕΗ για να «δει πώς έχει διαχειριστεί την επιχείρηση η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια»,καθώς και τα γύρω χωριά για να δει την περιβαλλοντική καταστροφή που έχουν υποστεί.

    Για τις φυλακές

    Χειροτέρευση των συνθηκών στις φυλακές τα τελευταία πέντε χρόνια διαπίστωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου,προσθέτοντας πως ο υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις για αποσυμφόρηση των φυλακών και εκσυγχρονισμό των υποδομών.

    Εξάλλου,ερωτηθείς σχετικά,ο κ.Παπακωνσταντίνου καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, από άτομα που επικαλέστηκαν την απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές, στην διάρκεια πρόσφατης ομιλίας του στην Μ. Βρεττανία.

    «Είναι γνωστή η πολιτική μας διαφωνία με τον κ. Αλογοσκούφη, σε καμία περίπτωση όμως η αντιπαράθεση δεν πρέπει να ξεφεύγει και να πηγαίνει σε αυτό το κλίμα», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα δεν ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε ότι σε αυτές «παγιώνεται μια εικόνα ανατροπής» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται με σοβαρές προτάσεις,ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση επανέλαβε την θέση του Κινήματος για μη «εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά παιχνίδια».

    Ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ερώτηση αν το «ΠΑΣΟΚ θα απαντήσει θετικά στο αίτημα του ΕΜΠ για την σημαία του Πολυτεχνείου του 1973» είπε ότι «αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ότι είναι θεματοφύλακας ενός μεγάλου συμβόλου για την χώρα και θα προσθέσω ότι αν δεν υπήρχε η φύλαξη από το ΠΑΣΟΚ, σήμερα μπορεί η σημαία αυτή να μην υπήρχε»,προσθέτοντας, τέλος, ότι θα ανακοινωθεί η σχετική απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο ΕΜΠ.

    [03] Υπέρ των μικρών αγροτών

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες: "Η ουσία, την οποία απέκρυψε ο πρωθυπουργός, είναι ότι η ΚΑΠ, που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταστρέφει τους μικρούς αγρότες, φέρνει υπέρογκες τιμές στα προϊόντα και εντείνει τη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να αντεπιτεθούν. Η πάλη κατά της ΚΑΠ, η απειθαρχία γενικά στις αποφάσεις της ΕΕ, είναι δρόμος για να μην πληρώσουν και την κρίση του καπιταλισμού".

    Διπλά ανήσυχοι

    "Ύστερα από την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα της κάλυψης των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχασαν πάνω από 2 δις ευρώ αισθανόμαστε διπλά ανήσυχοι", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συζήτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    "Ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: Στηρίζουμε τα ταμεία. Όταν ζητήσαμε πως συγκεκριμένα θα στηρίξουν τα ταμεία, απάντησε με τον εξής τρόπο: Κοινωνικές μεταβιβάσεις. Και όταν λέει κοινωνικές μεταβιβάσεις το 95% αφορούσε τα γνωστά μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.

    Συγκεκριμένα πράγματα για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είπε. Τα ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχουν θιγεί από τις κυβερνήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1950 μέχρι σήμερα τους χρωστάνε. Και το μόνο που μας εξήγησε είναι ότι είναι σωστό τα ταμεία να παίζουν στο χρηματιστήριο, να παίζουν στον τζόγο όπως λέμε εμείς.

    Υπενθυμίζω το εξής πράγμα: Και όταν ακόμα δεν υπάρχει οικονομική κρίση τα χρηματιστήρια από χώρα σε χώρα και στην Ελλάδα έχουν κρίση γιατί οι μετοχές εκεί που επενδύονται, μπορεί να γίνουν και λάθη, είτε η πρόβλεψη να είναι τέτοια που να πέσει έξω και επομένως μόνο το γεγονός ότι κάνεις πρόβλεψη να κερδίσεις οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, πολύ περισσότερο που η κρίση θα είναι παρατεταμένη και βαθιά. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

    Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε το εξής πράγμα:

    Η κυβέρνηση να αγοράσει από τις τράπεζες τις μετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στην τιμή αγοράς και όχι την σημερινή τιμή, να καλύψει τις απώλειες και να σταματήσει το τζογάρισμα».

    Σε ερώτηση για τις απολύσεις που θα φέρει η κρίση καν αν το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα από τον προϋπολογισμό, η κ. Παπαραήγα υπογράμμισε: «Η κρίση δεν έχει αποκλειστική σχέση με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα οι τράπεζες δεν είχαν αυτά τα γνωστά «ομόλογα». Έκαναν κυρίως επενδύσεις στο εξωτερικό. Η κρίση ξεκινάει και διεθνώς και στην Ελλάδα από την ίδια την παραγωγή. Έχουμε υπερσυσσώρευση κερδών, κεφαλαίων και εμπορευμάτων, σε συνθήκες όπου η παραγωγή και οι επενδύσεις πραγματοποιούνταν άναρχα, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς, σε συνθήκες όπου έχει μεγαλώσει η εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας.

    Επομένως το ζήτημα ούτε με τον προϋπολογισμό αντιμετωπίζεται. Γιβ αυτό εμείς ζητάμε άμεσα μέτρα που βελτιώνουν την θέση των εργαζομένων. Πρόκειται στην ουσία για αμυντικά μέτρα και από εκεί και πέρα το ζήτημα είναι ο λαός να αντιταχθεί με τη γενική γραμμή πλεύσης.

    Όμως η κρίση δεν αφορά μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Απολύσεις γίνονταν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Γερμανία για παράδειγμα που μπαίνει σε τροχιά ύφεσης είχε «τοξικά ομόλογα»; Λοιπόν μην τα μπερδεύουμε αυτά, Το τραπεζικό σύστημα οξύνει την κρίση, την παροξύνει, αλλά δεν την προκαλεί από μόνη του», κετάληξε στη δήλωσή της η κ.Παπαρήγα.

  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί με το σωματείο εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αύριο το μεσημέρι στα γραφεία του κόμματος.

    Την Τρίτη θα συναντηθεί μετην προσωρινή διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της Altec Telecoms.

    [04] Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

    Αντί εξοπλισμών, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος αναπτύσσοσντας στη Βουλή επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό για τις εξοπλιστικές δαπάνες.

    «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι -σε απόλυτους αριθμούς- τέταρτη χώρα στον κόσμο στους εξοπλισμούς. Πως μπορούμε να συμφωνήσουμε όταν ξέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ευρωζώνη σε εξοπλιστικές δαπάνες και όταν ξέρει η υπουργός Απασχόλησης ότι "είμαστε τελευταίοι σε δαπάνες για κοινωνική προστασία..". Κάθε Έλληνας εισφέρει στην Άμυνα 432,8 ευρώ για αγορές όπλων με βάση το προϋπολογισμό του 2009», επισήμανε ο κ. Αλαβάνος ο οποίος υπολόγισε ότι με κάθε F-16, κόστους 45 εκ ευρώ, που αγοράζουμε θα μπορούσαμε να δώσουμε μηνιαίο επίδομα σε 100.000 ανέργους και ΕΚΑΣ σε 200.000 συνταξιούχους. Πρότεινε, δε, τα μισά χρήματα για εξοπλιστικές δαπάνες να δοθούν για τη στήριξη της οικονομίας, των μικρομεσαίων, της απασχόλησης κοκ.

    Όσο για τις ρυθμίσεις για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «δεν μπορεί να βλέπουμε την κυβέρνηση να θεωρεί ότι την τελική υπογραφή στο νόμο για τις τράπεζες δεν θα την βάλει τυπικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά θα την βάλει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ούτε μπορούμε να βλέπουμε την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά να βγάλουν τις καλές πλευρές και τις ευαισθησίες τους οι τραπεζίτες, που τους είχε μάθει η οικογένειά τους, όταν τους πήγαινε στο κατηχητικό». Ζητάμε νόμο, και να απαγορευτεί το 22% στις πιστωτικές κάρτες, και να μπει το όριο του 10%. Ζητάμε εθνικό τομέα στις τράπεζες, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    Περιοδεία Τσίπρα στην Κομοτηνή

    Τις δικαστικές φυλακές στην Κομοτηνή, στις οποίες 230 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας.

    «Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με το διευθυντή των φυλακών Κομοτηνής, o οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι έχουμε ένα κατάστημα που θα έπρεπε να έχει περίπου 90 άτομα και στο οποίο όμως είναι στοιβαγμένα πάνω από 330. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα. 230 από τους φυλακισμένους είναι σε απεργία πείνας και αρκετοί ακόμα σε αποχή συσσιτίου» δήλωσε κατά την έξοδό του από τις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

    «Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να έρθει σε επαφή με κρατούμενους οι οποίοι θα μας μετέφεραν τις πραγματικές συνθήκες διαβίωσής τους και να διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι τους λόγους για του οποίους οδηγήθηκαν σε συντονισμένο αγώνα απεργίας πείνας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν μετά από μία εβδομάδα αγώνα. Αυτή η στάση για μας λέει πολλά. Την καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη».

    Επίσης ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΝ θα πάρει πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου «να πιέσουμε την κυβέρνηση να κατευθυνθεί σε πορεία λύσης των προβλημάτων και όχι σε μία προσπάθεια να τα σπρώξει κάτω από το χαλί».

    [05] "Να παραχθεί έργο"

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., σε συνέντευξή του και σχολιάζοντας την επικαιρότητα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "το πλέον φθοροποιό στοιχείο της Κυβέρνησης Καραμανλή είναι η φύση της. Ουδείς αυτή την στιγμή έχει όρεξη να παράξει έργο. Προεξέχοντος του πρωθυπουργού που και παιδεία διαθέτει και γνώσεις. Ωστόσο δεν τον βλέπω να παίρνει πρωτοβουλίες για να βγάλει και τον τόπο από την κρίση και το κόμμα του από την ακρισία".

    Ακόμη, για το ενδεχόμενο των εκλογών και το ενδεχόμενο σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ο κ. Καρατζαφέρης ανέφερε: "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να σκαρφαλώσει στο 52%. Και το ξέρει καλύτερα από εμένα ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος προσπαθεί μέσα από τις δικές του πρακτικές να προσεταιριστεί το κομμάτι που του χρειάζεται για να γίνει Κυβέρνηση. Αν και εγώ δεν πιστεύω ότι αναβαίνει το ΠΑΣΟΚ. Απλά είναι σε ελεύθερη πτώση η ΝΔ. Αν η ΝΔ βρει τον τρόπο και να ρίξει το αλεξίπτωτο, τότε μπορεί να είναι πάλι πρώτο κόμμα, χωρίς και αυτή να φαντάζεται ότι μπορεί να κάνει αυτοδύναμη Κυβέρνηση".

    "Να αλλάξουμε τον τόπο"

    Σε ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρης, στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Νομαρχιακής Επιτροπής Κορινθίας του κόμματος τόνισε την ανάγκη αλλαγής τοπίου στο πολιτικό σκηνικό, εκτιμώντας ότι ο ΛΑ.Ο.Σ μπορεί να δώσει ελπίδα στους Έλληνες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: "πλησιάζει η ώρα που ο λαός θα μας αναθέσει κυβερνητικά καθήκοντα, για να αλλάξουμε τον τόπο, να επαναφέρουμε την εθνική αξιοπρέπεια, εδώ στην Ελλάδα, την πατρίδα μας. Ο αγώνας τόσων ετών έρχεται και επιβεβαιώνεται, ο αγώνας δικαιώνεται." Και συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη για "καινούργια πρόσωπα, να αλλάξουμε τον τόπο, να δώσουμε ελπίδα στον καταπονημένο Έλληνα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν, η Ελλάδα δεν ανήκει στους έχοντες, ανήκει στους μη αντέχοντες, γιατί πλέον εμείς δεν αντέχουμε τη δουλεία, δεν αντέχουμε το βάσανο, δεν αντέχουμε την πείνα, δεν αντέχουμε να ασελγούν επάνω στην αξιοπρέπειά μας."

    "Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν ανεχόμαστε καμιά παραχώρηση. Δεχόμαστε μόνο να αλλάξει το ρουν της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας. Δεν πάει άλλο. Να ξέρετε ότι, δίκαιο και ηθικό είναι η διεκδίκηση των αγώνων σας. Έχετε κάθε δικαίωμα να αμφισβητείτε ακόμα και τις φόρμες, οι οποίες έχουν έρθει από κατεστημένες δυνάμεις".

    "Και μου είπαν γιατί δεν πήγα να δω τους τραπεζίτες. Προτίμησα να δω τους τραπεζικούς, τους εργαζόμενους στις τράπεζες και όχι τους κλέφτες τραπεζίτες. Και έρχεται ο κ. Καραμανλής και ζητά από την βουλή να δώσουμε 28 δις, στους τραπεζίτες. Την ίδια ώρα που αυτοί βγάζουνε ισολογισμούς με κέρδη ενός, δύο, τριών και επτά δισεκατομμυρίων ευρώ. Βγάλανε κέρδη πέρυσι 7 δις ευρώ και ζητάνε απ΄ τον φτωχό Έλληνα, από εσάς, από εμάς να δώσουμε 28 δις σε αυτούς που κέρδισαν τα 7. Προτιμώ και καταθέτω και την πρόταση που είπα στη Βουλή. Δώστε 28 δις στο λαό να γυρίσει την αγορά, να δουλέψουν οι τράπεζες και να είναι ευχαριστημένοι όλοι", ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης.

    [06] Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου

    Άνοιξαν χθες το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο το μεσημέρι με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Χιλιάδες αστυνομικοί τίθενται σε επιφυλακή, ενώ όπως κάθε χρόνο, την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου έχουν αναλάβει φοιτητές και πανεπιστημιακοί.

    Οι πρυτανικές αρχές είναι επί ποδός προκειμένου να εξελιχθούν ομαλά όλες οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο κεντρικό, ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου.

    Φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων θα περιφρουρούν μέρα και νύχτα το Ίδρυμα, ενώ κάθε βράδυ στις 9 θα κλείνουν και πάλι οι πύλες. Τη Δευτέρα, οι πύλες θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση, ενώ στις 3 αναμένεται να αρχίσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Η Συντονιστική Επιτροπή του εορτασμού, στην οποία συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, ζήτησε απο το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, «να εξαντλήσει την επιρροή του», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για να παραδοθεί η σημαία του Πολυτεχνείου στο Ίδρυμα και να μπει στο μουσειακό του χώρο. Σημειώνεται ότι την ιστορική σημαία έχουν οι εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Μήνυμα υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη

    O υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου επισημαίνει μεταξύ άλλων:

    «Τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον αγώνα τους κατά του ολοκληρωτισμού, η ελευθερία και η δημοκρατία, αποτελούν αναμφίβολα διαχρονικές αξίες, οι οποίες γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και είναι δεμένες ιδιοσυγκρασιακά με τον ελληνικό λαό».

    Σε άλλο σημείο, ο υπουργός επισημαίνει ότι «το Πολυτεχνείο διατράνωσε την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού προς κάθε προσπάθεια υποταγής και ποδηγέτησής του και την αμετακίνητη αφοσίωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα του εορτασμού της επετείου 35 χρόνια μετά: η προάσπιση υψηλών αξιών, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτούν συλλογικούς αγώνες και μαζική συμμετοχή στα κοινά. Καθένας από εμάς φέρει ιερό καθήκον για την περιφρούρηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την εμβάθυνση της ελληνικής δημοκρατίας, την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα μας».

    Μήνυμα του ΚΚΕ

    Στο μήνυμα του ΚΚΕ για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

    "Η Κεντρική Επιτροπή καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

    Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκφράζεται σήμερα στο σύνθημα «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντεπίθεση, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής."

    Μήνυμα Νεολαίας Συνασπισμού

    Σε μήνυμα του ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού Δημήτρη Τζανακόπουλου αναφέρει:

    "Τις μέρες αυτές δεν τιμάμε μόνο τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, τις θυσίες τους, τα οράματά τους, τη νίκη τους. Τις μέρες αυτές συνεχίζουμε πάνω στα μονοπάτια που εκείνοι χάραξαν γιατί οι αγώνες τους για δημοκρατία και ελευθερία, για αξιοπρεπή και σταθερή δουλειά, για μόρφωση, περιμένουν ακόμη δικαίωση. Συνεχίζουμε γιατί δεν μας αξίζει να είμαστε τα διαλεχτά θύματα της ανάπτυξης, δεν μας αξίζουν οι μισθοί των 500 ευρώ, η ανεργία και η ανασφάλεια, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ο καθημερινός βιασμός της δημοκρατίας. Δεν μας αξίζει πάνω από όλα μια κοινωνία που οδηγεί σήμερα 5000 ανθρώπους στις ελληνικες φυλακές - κολαστήρια στην απεργία πείνας για να ζητήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα τους στην αξιοπρέπεια.

    Μήνυμα προέδρου ΛΑΟΣ

    "17 Νοεμβρίου 2008. 35η Επέτειος, ενός αυθόρμητου ξεσηκωμού της Νέας Γενιάς, που σηματοδότησε τις εξελίξεις μιας επώδυνης εποχής. Ήρωες και Θύματα ταυτοχρόνως. Ήρωες, γιατί ξεσήκωσαν τους πολλούς που είχαν πέσει σε λήθαργο και θύματα, γιατί πάνω τους πάτησε η σκληρότερη έκφραση της δικτατορίας, η περίοδος Ιωαννίδη. Σπουδαίος αγώνας, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί πλήρως. Ούτε το απόλυτο της Εθνικής Κυριαρχίας, έχουμε πετύχει 35 χρόνια μετά και πολύ περισσότερο, το στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

    - Το Ψωμί δεν φτάνει για όλους.

    - Η Παιδεία δεν είναι για όλους.

    - Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ελέγχεται από Κεφάλαιο και Τράπεζες.

    Πικρή η Αλήθεια, αντί ν΄ αναδείξουμε το πνεύμα της 17ης Νοεμβρίου, το εξαντλούμε σε στείρα πανηγύρια και ατελέσφορους πανηγυρικούς", τονίζει ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    [07] Κοινή δράση των G-20

    Οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών και των αναδυόμενων χωρών (G20) κατέληξαν σε συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας, εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της "ομάδας των 20" (G20) που έγινε στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, "ένας πρώτος απολογισμός των αποφάσεων αυτών θα μπορούσε να γίνει στις 31 Μαρτίου" για να ακολουθήσει ως τις 30 Απριλίου μια νέα σύνοδος της G20.

    Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G20 περιέχει "θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης".

    "Το κείμενο αυτό έχει ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό για το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό, να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται. Πέρα από το ανακοινωθέν των πέντε σελίδων, υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, στο οποίο αναφέρεται μια ολόκληρη σειρά μέτρων με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2009", επισημαίνει η γαλλική προεδρία και καταλήγει τονίζοντας πως η G20 πρέπει να στείλει "ένα μήνυμα ελπίδας που θα απορρέει από τις κοινές προσπάθειες των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα".

    Σχέδιο δράσης

    Οι ηγέτες των χωρών της G20 υιοθέτησαν στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης, ένα κατάλογο μέτρων "πρώτης προτεραιότητας που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 31 Μαρτίου του 2009", για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Οι ηγέτες αυτοί συμφώνησαν επίσης να βρεθούν και πάλι πριν από τις 30 Απριλίου 2009 "για να επαληθεύσουν την υλοποίηση των αρχών και των αποφάσεων", στις οποίες συμφώνησαν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά το τέλος της συνόδου της Ουάσινγκτον.

    Παράλληλα, συμφώνησαν να αυξήσουν την εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ουάσινγκτον.

    Οι ηγέτες της G20 ζήτησαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (OMC) για την φιλελευθεροποίηση των παγκόσμιων συναλλαγών πριν από το τέλος του χρόνου.

    Επίσης, η G20 είναι σύμφωνη στην ανάγκη "μιας συμφωνημένης και συντονισμένης ανασυγκρότησης της οικονομικής δράσης", δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης η επόμενη σύνοδος της G20 να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ομάδας αυτής των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των αναδυομένων χωρών.

    Τα κύρια σημεία του ανακοινωθέντος

    Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών (G20) συμφώνησαν να αναλάβουν γρήγορα δράση, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων και της ληψης μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν, για να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν στο τέλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στην Ουάσινγκτον.

    Υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να δοθεί στις αναδυόμενες αγορές μεγαλύτερος λόγος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη.

    Συγκεκριμένα υποστήριξαν:

    -- Τη λήψη φορολογικών μέτρων για να τονωθεί γρήγορα η ζήτηση

    -- Τη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν

    -- Τη διάθεση περισσοτέρων κεφαλαίων για την υποστήριξη των αναδυομένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    -- Να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθεί εφέτος διέξοδος στις εμπορικές συνομιλίες του γύρου της Ντόχα

    -- Να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς για να δοθεί στις αναδυόμενες οικονομίες μεγαλύτερος λόγος σύμφωνα με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους

    -- Να συσταθεί συμβούλιο επιθεωρητών που θα παρακολουθεί τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες

    -- Να επανεξεταστούν οι λογιστικές προδιαγραφές, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και οι κανονισμοί που διέπουν τις πτωχεύσεις

    Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 έλαβαν οδηγίες να εργαστούν πάνω στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες ως τις 31 Μαρτίου 2009, πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20.

    Δηλώσεις Μπους

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς υποσχέθηκε στους ηγέτες της G20 που πραγματοποίησαν σύνοδο στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια "χωρίς συγκρούσεις" μεταβίβαση της εξουσίας με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    "Είπα στους ηγέτες το εξής: η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου έχει ενημερωθεί ευρέως γιαυτό που είχαμε την πρόθεση να κάνουμε κατά τη σύνοδο αυτή", δήλωσε ο Μπούς στους δημοσιογράφους κατά το τέλος της συνόδου της G20.

    "Τους δήλωσα ότι θα εργαστούμε χωρίς ανάπαυλα για να διασφαλίσουμε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση μου και την κυβέρνησή του θα γίνει χωρίς συγκρούσεις", πρόσθεσε.

    "Τους είπα ότι ελπίζω ότι θα πετύχει", συνέχισε ο Μπούς.

    Ο εκλεγμένος στις 4 Νοεμβρίου, Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, που θα αναλάβει τα καθηκοντά του στις 20 Ιανουαρίου του 2009 στον Λευκό Οίκο, δεν συμμετείχε στη σύνοδο αυτή.

    Ωστόσο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλήν Ωλμπράητ και ο Τζιμ Λητς, πρώην στέλεχος του Κογκρέσου, σε ανακοινωθέν τους δήλωσαν ότι "ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύει ότι η σύνοδος G-20 των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία να επιδιωχθεί μια συντονισμένη αντίδραση στην παγκόσμια οικονομική κρίση".

    Οι Ωλμπράητ και Λητς, που είχαν σταλεί από τον Ομπάμα ως εκπρόσωποί του για να συναντήσουν μέλη των αντιπροσωπειών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο.

    Δηλώσεις Μέρκελ

    Οι ηγέτες της G20 πρόκειται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της οικονομίας και της αποφυγής μίας νέας κρίσης κατά την σύνοδό τους στην Ουάσινγκτον,δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

    "Η οικονομική σύνοδος κορυφής πρόκειται να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για αποδείξει ότι η κοινότητα των κρατών έχει την δυνατότητα να ενεργήσει",δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στην Ουάσινγκτον.

    "Υπάρχει εδώ μεγάλη κοινή βούληση να εξασφαλιστεί ότι μία τέτοια κρίση δεν θα αναπαραχθεί και η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί όσο το δυνατό ταχύτερα",πρόσθεσε.

    Δηλώσεις Γκ. Μπράουν

    Είναι απολύτως σαφές ότι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε νέους θεσμούς για το μέλλον", δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στην τελική δήλωση της συνόδου κορυφής της G20.

    "Θα μεταρρυθμίσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο" (ΔΝΤ), δήλωσε ο Γκόρντον Μπράουν. "Η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει επίσης να μεταρρυθμιστεί", πρόσθεσε.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι σημερινοι θεσμοί χρονολογουνται από τη μεταπολεμική περίοδο. Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργήθηκαν το 1944 στη διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς.

    Ο Μπράουν, ο οποίος υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει συντονισμός των κυβερνητικών σχεδίων ανάκαμψης, πρόσθεσε πως ένας αριθμός χωρών θα ανακοινώσει σύντομα πρωτοβουλίες.

    "Πιστεύω πως θα παρακολουθήσετε στη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων σημαντικές ανακοινώσεις από έναν αριθμό χωρών", πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε πως οι ηγέτες της G20 βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για καλύτερη ρύθμιση και επιτήρηση του οικονομικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    "Είναι σαφές, όπως προέκυψε από την οικονομική κρίση, ότι υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση", είπε ο Μπαρόζο από την Ουάσινγκτον. "Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές τις ρυθμίσεις και την επιτήρηση", πρόσθεσε. "Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς κανόνες για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία και πιστεύω πως θα υπάρξει ομοφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση. "Δεν υποστηρίζω ότι συμφωνούμε σε όλα, όμως νομίζω πως πραγματικά είμαστε περισσότερο έτοιμοι τώρα για την αλλαγή των αρχών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", συμπλήρωσε. "Υπάρχει ομοφωνία στην ανάγκη να αναλάβουμε δράση για μια πραγματική οικονομία", τόνισε ο Μπαρόζο.

    "Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια ή δύο ημέρες, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία", κατέληξε.

    Δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον για μια καλύτερη ρύθμιση του οικονομικού τους συστήματος ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου και να τον παρακινήσουν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία τους, τόνισε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημά τους "για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές κεφαλαίου στη χώρα", επισήμανε.

    Ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου της Ουάσινγκτον, όπου αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία βρίσκονται ως πραγματικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις.

    Οι αναδυόμενες οικονομίες "είναι περισσότερο δυνατές και αξιόπιστες από ποτέ", δήλωσε ο Στάινμπρουκ. "Αυτές οι χώρες μας λένε πως εμείς προκαλέσαμε την οικονομική κρίση και ζητούν τώρα από τις πλούσιες χώρες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες", κατέληξε.

    Η G20 σχηματοποιήθηκε με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Τα μέλη της G20, είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγάλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανεπισήμως μέλη της ομάδας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.

    Διορία έως τις 31 Μαρτίου για τη ρύθμιση των αγορών

    Οι ηγέτες της G20 θα δώσουν διορία έως τις 31 Μαρτίου του 2009 στους υπουργούς τους των Οικονομικών για να κάνουν "συγκεκριμένες" και "ακριβείς " συστάσεις για την "επιτήρηση", τη "ρύθμιση" και τη "διαφάνειαΒ¨των αγορών, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

    Οι ηγέτες των χωρών αυτών θα ζητήσουν από τους υπουργούς τους των οικονομικών "να εργαστούν σε μια σειρά προτάσεων και συστάσεων που θα διατυπωθούν έως τις 31 Μαρτίου", πρόσθεσε η πηγή.

    Οι υπουργοί θα πρέπει να δράσουν σε έξι τομείς: περιορισμός των πλευρών αυτών της ρύθμισης των αγορών που επιδεινώνουν την κρίση, εκτίμηση και επεξεργασία των κανόνων που θα ισχύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, βελτίωση των πρακτικών αποζημίωσης, εκτίμηση των αναγκών σε πόρους των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να κάνουν έναν κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αν κηρύξουν πτώχευση θα θέσουν σε κίνδυνο όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Τα στοιχεία αυτού του "σχεδίου δράσης" θα γίνουν επίσημα γνωστά σήμερα το το απόγευμα (τοπική ώρα) σε επίσημο κείμενο πέντε σελίδων που θα είναι παράρτημα της τελικής διακήρυξης της G20.

    Σε "τεχνική ύφεση" η ευρωζώνη

    Η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από τη μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στατιστικής Eurostat.

    Για δύο συνεχόμενα τρίμηνα παρατηρείται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη (- 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και -0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο), γεγονός που ορίζεται ως «τεχνική ύφεση».

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το τρίτο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ και στους «27» 0,8% ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0.8%. Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σλοβακία με 7,1%, την Τσεχία με 4,7% και την Κύπρο με 3,5% ενώ τρία κράτη μέλη παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης: Λετονία -4,2%, Εσθονία -3,3% και Ιταλία -0,9%.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ.

    Το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία ήταν 0,5%.

    Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός, στην ευρωζώνη μειώθηκε από 3,6% το Σεπτέμβριο σε 3,2% τον Οκτώβριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 4,2% σε 3,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%.

    Στην Ελλάδα σημείωσε μείωση από 4,7% σε 4%.

    Τον Οκτώβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία (από 2,5%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (13,7%), τη Βουλγαρία (11,2%) και τη Λιθουανία (10,7%).

    Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Οκτώβριο σε 24 κράτη μέλη, αυξήθηκε στη Μάλτα (από 4,9% σε 5,8%) και τη Ρουμανία (από 7,3% σε 7,4%) ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό της Μεγάλης Βρετανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 November 2008 - 5:30:38 UTC