Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου
  • [02] Συμφωνία για την οικονομία

  • [01] Η 35η επέτειος του Πολυτεχνείου

    Άνοιξαν χθες το πρωί οι πύλες του Πολυτεχνείου για τις εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της εξέγερσης το Νοέμβρη του 1973. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το μεσημέρι της Δευτέρας με την καθιερωμένη πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Χιλιάδες αστυνομικοί τίθενται σε επιφυλακή,ενώ όπως κάθε χρόνο, την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου θα αναλάβουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί.

    Οι πρυτανικές αρχές είναι επί ποδός προκειμένου να εξελιχθούν ομαλά όλες οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματιστεί να γίνουν μέσα στο κεντρικό, ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου.

    Φοιτητές, καθηγητές, εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων θα περιφρουρούν μέρα και νύχτα το Ίδρυμα, ενώ κάθε βράδυ στις 9 θα κλείνουν και πάλι οι πύλες. Τη Δευτέρα, οι πύλες θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι και θα αρχίσει η κεντρική εκδήλωση, ενώ στις 3 αναμένεται να αρχίσει η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

    Η Συντονιστική Επιτροπή του εορτασμού, στην οποία συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς, ζήτησε απο το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούση, «να εξαντλήσει την επιρροή του», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για να παραδοθεί η σημαία του Πολυτεχνείου στο Ίδρυμα και να μπει στο μουσειακό του χώρο. Σημειώνεται ότι την ιστορική σημαία έχουν οι εκπρόσωποι της νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Μήνυμα υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη

    O υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου επισημαίνει μεταξύ άλλων:

    «Τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στον αγώνα τους κατά του ολοκληρωτισμού, η ελευθερία και η δημοκρατία, αποτελούν αναμφίβολα διαχρονικές αξίες, οι οποίες γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο και είναι δεμένες ιδιοσυγκρασιακά με τον ελληνικό λαό».

    Σε άλλο σημείο, ο υπουργός επισημαίνει ότι «το Πολυτεχνείο διατράνωσε την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού προς κάθε προσπάθεια υποταγής και ποδηγέτησής του και την αμετακίνητη αφοσίωσή του στα δημοκρατικά ιδεώδη. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μήνυμα του εορτασμού της επετείου 35 χρόνια μετά: η προάσπιση υψηλών αξιών, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτούν συλλογικούς αγώνες και μαζική συμμετοχή στα κοινά. Καθένας από εμάς φέρει ιερό καθήκον για την περιφρούρηση των δημοκρατικών μας θεσμών, την εμβάθυνση της ελληνικής δημοκρατίας, την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για τη χώρα μας».

    Μήνυμα του ΚΚΕ

    Στο μήνυμα του ΚΚΕ για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου αναφέρεται μεταξύ άλλων:

    "Η Κεντρική Επιτροπή καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

    Το νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εκφράζεται σήμερα στο σύνθημα «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία». Ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντεπίθεση, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής."

    Μήνυμα Νεολαίας Συνασπισμού

    Σε μήνυμα του ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού Δημήτρη Τζανακόπουλου αναφέρει:

    "Τις μέρες αυτές δεν τιμάμε μόνο τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, τις θυσίες τους, τα οράματά τους, τη νίκη τους. Τις μέρες αυτές συνεχίζουμε πάνω στα μονοπάτια που εκείνοι χάραξαν γιατί οι αγώνες τους για δημοκρατία και ελευθερία, για αξιοπρεπή και σταθερή δουλειά, για μόρφωση, περιμένουν ακόμη δικαίωση. Συνεχίζουμε γιατί δεν μας αξίζει να είμαστε τα διαλεχτά θύματα της ανάπτυξης, δεν μας αξίζουν οι μισθοί των 500 ευρώ, η ανεργία και η ανασφάλεια, η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, ο καθημερινός βιασμός της δημοκρατίας. Δεν μας αξίζει πάνω από όλα μια κοινωνία που οδηγεί σήμερα 5000 ανθρώπους στις ελληνικες φυλακές - κολαστήρια στην απεργία πείνας για να ζητήσουν το αυτονόητο: το δικαίωμα τους στην αξιοπρέπεια.

    Μήνυμα προέδρου ΛΑΟΣ

    "17 Νοεμβρίου 2008. 35η Επέτειος, ενός αυθόρμητου ξεσηκωμού της Νέας Γενιάς, που σηματοδότησε τις εξελίξεις μιας επώδυνης εποχής. Ήρωες και Θύματα ταυτοχρόνως. Ήρωες, γιατί ξεσήκωσαν τους πολλούς που είχαν πέσει σε λήθαργο και θύματα, γιατί πάνω τους πάτησε η σκληρότερη έκφραση της δικτατορίας, η περίοδος Ιωαννίδη. Σπουδαίος αγώνας, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί πλήρως. Ούτε το απόλυτο της Εθνικής Κυριαρχίας, έχουμε πετύχει 35 χρόνια μετά και πολύ περισσότερο, το στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

    - Το Ψωμί δεν φτάνει για όλους.

    - Η Παιδεία δεν είναι για όλους.

    - Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ελέγχεται από Κεφάλαιο και Τράπεζες.

    Πικρή η Αλήθεια, αντί ν΄ αναδείξουμε το πνεύμα της 17ης Νοεμβρίου, το εξαντλούμε σε στείρα πανηγύρια και ατελέσφορους πανηγυρικούς", τονίζει ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    [02] Συμφωνία για την οικονομία

    Οι ηγέτες των μεγαλύτερων βιομηχανικών και των αναδυόμενων χωρών (G20) κατέληξαν σε συμφωνία για την στήριξη της οικονομίας, εφαρμόζοντας μια συντονισμένη διεθνή στρατηγική και θέτοντας νέο πλαίσιο για την παγκόσμια διακυβέρνηση, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της "ομάδας των 20" (G20) που έγινε στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, "ένας πρώτος απολογισμός των αποφάσεων αυτών θα μπορούσε να γίνει στις 31 Μαρτίου" για να ακολουθήσει ως τις 30 Απριλίου μια νέα σύνοδος της G20.

    Η ίδια πηγή επισημαίνει πως το κείμενο το οποίο επεξεργάζεται η G20 περιέχει "θετικά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις: στήριξη της οικονομίας, νέα διεθνής στρατηγική και μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης".

    "Το κείμενο αυτό έχει ένα ουσιαστικό χαρακτηριστικό για το οποίο προσπαθούμε εδώ και καιρό, να είμαστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται. Πέρα από το ανακοινωθέν των πέντε σελίδων, υπάρχει ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης, στο οποίο αναφέρεται μια ολόκληρη σειρά μέτρων με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2009", επισημαίνει η γαλλική προεδρία και καταλήγει τονίζοντας πως η G20 πρέπει να στείλει "ένα μήνυμα ελπίδας που θα απορρέει από τις κοινές προσπάθειες των χωρών αυτών να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα".

    Σχέδιο δράσης

    Οι ηγέτες των χωρών της G20 υιοθέτησαν στην Ουάσινγκτον ένα σχέδιο δράσης, ένα κατάλογο μέτρων "πρώτης προτεραιότητας που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από τις 31 Μαρτίου του 2009", για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Οι ηγέτες αυτοί συμφώνησαν επίσης να βρεθούν και πάλι πριν από τις 30 Απριλίου 2009 "για να επαληθεύσουν την υλοποίηση των αρχών και των αποφάσεων", στις οποίες συμφώνησαν σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά το τέλος της συνόδου της Ουάσινγκτον.

    Παράλληλα, συμφώνησαν να αυξήσουν την εκπροσώπηση των αναπτυσσομένων χωρών στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής της Ουάσινγκτον.

    Οι ηγέτες της G20 ζήτησαν επίσης την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (OMC) για την φιλελευθεροποίηση των παγκόσμιων συναλλαγών πριν από το τέλος του χρόνου.

    Επίσης, η G20 είναι σύμφωνη στην ανάγκη "μιας συμφωνημένης και συντονισμένης ανασυγκρότησης της οικονομικής δράσης", δήλωσε στην Ουάσινγκτον ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    Ο γάλλος πρόεδρος πρότεινε επίσης η επόμενη σύνοδος της G20 να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της ομάδας αυτής των ανεπτυγμένων βιομηχανικά και των αναδυομένων χωρών.

    Τα κύρια σημεία του ανακοινωθέντος

    Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών (G20) συμφώνησαν να αναλάβουν γρήγορα δράση, περιλαμβανομένης της υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων και της ληψης μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν, για να σταθεροποιήσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να επαναφέρουν την ανάπτυξη στην επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσαν στο τέλος της συνόδου κορυφής που πραγματοποίησαν στην Ουάσινγκτον.

    Υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να δοθεί στις αναδυόμενες αγορές μεγαλύτερος λόγος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη.

    Συγκεκριμένα υποστήριξαν:

    -- Τη λήψη φορολογικών μέτρων για να τονωθεί γρήγορα η ζήτηση

    -- Τη λήψη μέτρων νομισματικής πολιτικής στο βαθμό που θα χρειαστούν

    -- Τη διάθεση περισσοτέρων κεφαλαίων για την υποστήριξη των αναδυομένων οικονομιών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

    -- Να καταβληθεί προσπάθεια για να βρεθεί εφέτος διέξοδος στις εμπορικές συνομιλίες του γύρου της Ντόχα

    -- Να μεταρρυθμιστούν οι θεσμοί του Μπρέτον Γουντς για να δοθεί στις αναδυόμενες οικονομίες μεγαλύτερος λόγος σύμφωνα με το αυξανόμενο οικονομικό βάρος τους

    -- Να συσταθεί συμβούλιο επιθεωρητών που θα παρακολουθεί τις μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες

    -- Να επανεξεταστούν οι λογιστικές προδιαγραφές, οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών και οι κανονισμοί που διέπουν τις πτωχεύσεις

    Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 έλαβαν οδηγίες να εργαστούν πάνω στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες ως τις 31 Μαρτίου 2009, πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της G20.

    Δηλώσεις Μπους

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς υποσχέθηκε στους ηγέτες της G20 που πραγματοποίησαν σύνοδο στην Ουάσινγκτον ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν μια "χωρίς συγκρούσεις" μεταβίβαση της εξουσίας με την ομάδα του εκλεγμένου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

    "Είπα στους ηγέτες το εξής: η μεταβατική ομάδα του εκλεγμένου προέδρου έχει ενημερωθεί ευρέως γιαυτό που είχαμε την πρόθεση να κάνουμε κατά τη σύνοδο αυτή", δήλωσε ο Μπούς στους δημοσιογράφους κατά το τέλος της συνόδου της G20.

    "Τους δήλωσα ότι θα εργαστούμε χωρίς ανάπαυλα για να διασφαλίσουμε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας ανάμεσα στην κυβέρνηση μου και την κυβέρνησή του θα γίνει χωρίς συγκρούσεις", πρόσθεσε.

    "Τους είπα ότι ελπίζω ότι θα πετύχει", συνέχισε ο Μπούς.

    Ο εκλεγμένος στις 4 Νοεμβρίου, Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμνα, που θα αναλάβει τα καθηκοντά του στις 20 Ιανουαρίου του 2009 στον Λευκό Οίκο, δεν συμμετείχε στη σύνοδο αυτή.

    Δηλώσεις Μέρκελ

    Οι ηγέτες της G20 πρόκειται να υιοθετήσουν ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της οικονομίας και της αποφυγής μίας νέας κρίσης κατά την σύνοδό τους στην Ουάσινγκτον,δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

    "Η οικονομική σύνοδος κορυφής πρόκειται να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για αποδείξει ότι η κοινότητα των κρατών έχει την δυνατότητα να ενεργήσει",δήλωσε η Μέρκελ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου της G20 που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών στην Ουάσινγκτον.

    "Υπάρχει εδώ μεγάλη κοινή βούληση να εξασφαλιστεί ότι μία τέτοια κρίση δεν θα αναπαραχθεί και η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί όσο το δυνατό ταχύτερα",πρόσθεσε.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο δήλωσε πως οι ηγέτες της G20 βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για καλύτερη ρύθμιση και επιτήρηση του οικονομικού συστήματος και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    "Είναι σαφές, όπως προέκυψε από την οικονομική κρίση, ότι υπάρχουν προβλήματα στην ρύθμιση και την επιτήρηση", είπε ο Μπαρόζο από την Ουάσινγκτον. "Κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν πρέπει να εξαιρεθεί από αυτές τις ρυθμίσεις και την επιτήρηση", πρόσθεσε. "Πρέπει να θεσπίσουμε σαφείς κανόνες για να λειτουργήσει η παγκόσμια οικονομία και πιστεύω πως θα υπάρξει ομοφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση. "Δεν υποστηρίζω ότι συμφωνούμε σε όλα, όμως νομίζω πως πραγματικά είμαστε περισσότερο έτοιμοι τώρα για την αλλαγή των αρχών της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για την μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων", συμπλήρωσε. "Υπάρχει ομοφωνία στην ανάγκη να αναλάβουμε δράση για μια πραγματική οικονομία", τόνισε ο Μπαρόζο.

    "Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια ή δύο ημέρες, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παγκόσμια ανάπτυξη και ευημερία", κατέληξε.

    Δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον για μια καλύτερη ρύθμιση του οικονομικού τους συστήματος ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του υπόλοιπου κόσμου και να τον παρακινήσουν να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία τους, τόνισε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

    Οι ΗΠΑ πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο σύστημά τους "για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστούν οι εισαγωγές κεφαλαίου στη χώρα", επισήμανε.

    Ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε τον ιστορικό χαρακτήρα της συνόδου της Ουάσινγκτον, όπου αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία βρίσκονται ως πραγματικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις.

    Οι αναδυόμενες οικονομίες "είναι περισσότερο δυνατές και αξιόπιστες από ποτέ", δήλωσε ο Στάινμπρουκ. "Αυτές οι χώρες μας λένε πως εμείς προκαλέσαμε την οικονομική κρίση και ζητούν τώρα από τις πλούσιες χώρες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες", κατέληξε.

    Η G20 σχηματοποιήθηκε με αφορμή τις οικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990 και θεσμοθετήθηκε το 1999 με στόχο να συμπεριληφθούν οι αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς που μέχρι τότε είχαν αποκλεισθεί από τον «πυρήνα της παγκόσμιας οικονομικής συζήτησης και διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Τα μέλη της G20, είναι οι ΗΠΑ, οι τέσσερις μεγάλες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα από τις αναπτυγμένες οικονομίες της αγοράς, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου, η Σαουδική Αραβία, οι τρεις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία, οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, το Μεξικό, η Βραζιλία και η Αργεντινή, η Ρωσία, η Τουρκία, η Νότια Αφρική, η οποία είναι η μοναδική χώρα της Αφρικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ανεπισήμως μέλη της ομάδας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

    Στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, η Γαλλία εκχώρησε στην Ισπανία μια από τις δύο έδρες που διαθέτει ως χώρα που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το τρέχον εξάμηνο.

    Διορία έως τις 31 Μαρτίου για τη ρύθμιση των αγορών

    Οι ηγέτες της G20 θα δώσουν διορία έως τις 31 Μαρτίου του 2009 στους υπουργούς τους των Οικονομικών για να κάνουν "συγκεκριμένες" και "ακριβείς " συστάσεις για την "επιτήρηση", τη "ρύθμιση" και τη "διαφάνειαΒ¨των αγορών, ανακοίνωσε πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις.

    Οι ηγέτες των χωρών αυτών θα ζητήσουν από τους υπουργούς τους των οικονομικών "να εργαστούν σε μια σειρά προτάσεων και συστάσεων που θα διατυπωθούν έως τις 31 Μαρτίου", πρόσθεσε η πηγή.

    Οι υπουργοί θα πρέπει να δράσουν σε έξι τομείς: περιορισμός των πλευρών αυτών της ρύθμισης των αγορών που επιδεινώνουν την κρίση, εκτίμηση και επεξεργασία των κανόνων που θα ισχύσουν σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτίωση της διαφάνειας των αγορών, βελτίωση των πρακτικών αποζημίωσης, εκτίμηση των αναγκών σε πόρους των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να κάνουν έναν κατάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αν κηρύξουν πτώχευση θα θέσουν σε κίνδυνο όλο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Τα στοιχεία αυτού του "σχεδίου δράσης" θα γίνουν επίσημα γνωστά σήμερα το το απόγευμα (τοπική ώρα) σε επίσημο κείμενο πέντε σελίδων που θα είναι παράρτημα της τελικής διακήρυξης της G20.

    Σε "τεχνική ύφεση" η ευρωζώνη

    Η ζώνη του ευρώ εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά στην ιστορία της, έπειτα από τη μείωση κατά 0,2% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Στατιστικής Eurostat.

    Για δύο συνεχόμενα τρίμηνα παρατηρείται αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη (- 0,2% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο και -0,2% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο), γεγονός που ορίζεται ως «τεχνική ύφεση».

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το τρίτο τρίμηνο του 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης ανήλθε στο 0,7% του ΑΕΠ και στους «27» 0,8% ενώ στις ΗΠΑ η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0.8%. Στην ΕΕ τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Σλοβακία με 7,1%, την Τσεχία με 4,7% και την Κύπρο με 3,5% ενώ τρία κράτη μέλη παρουσιάζουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης: Λετονία -4,2%, Εσθονία -3,3% και Ιταλία -0,9%.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008 και ανήλθε στο 3,1% του ΑΕΠ.

    Το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ιταλία ήταν 0,5%.

    Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός, στην ευρωζώνη μειώθηκε από 3,6% το Σεπτέμβριο σε 3,2% τον Οκτώβριο ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,6%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 4,2% σε 3,7% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,7%.

    Στην Ελλάδα σημείωσε μείωση από 4,7% σε 4%.

    Τον Οκτώβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πορτογαλία (από 2,5%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (13,7%), τη Βουλγαρία (11,2%) και τη Λιθουανία (10,7%).

    Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Οκτώβριο σε 24 κράτη μέλη, αυξήθηκε στη Μάλτα (από 4,9% σε 5,8%) και τη Ρουμανία (από 7,3% σε 7,4%) ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό της Μεγάλης Βρετανίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 November 2008 - 23:30:26 UTC