Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προστασία των οικονομικά αδυνάτων
  • [02] Καταθέσεις στην Εξεταστική
  • [03] Υπόθεση Siemens : Εμπλοκή νέων προσώπων
  • [04] Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

  • [01] Προστασία των οικονομικά αδυνάτων

    Σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, είχε στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

    Την πεποίθηση ότι, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, «οι πολίτες, περισσότερο από ποτέ, αξιώνουν από την ηγεσία τους έμπρακτες αποδείξεις και όραμα κοινωνικής ευθύνης στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους», εξέφρασε ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην συζήτηση για την Ευρώπη που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    Στη συζήτηση πήραν μέρος ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, Χανς Πέτερινγκ, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Σβολόπουλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Λουκάς Τσούκαλης.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει «με πράξεις να διαλύσει την ανασφάλεια των πολιτών για την εργασία, την ανησυχία τους για την επιβίωση της επιχείρησής τους, το άγχος τους για τις καταθέσεις και τις δανειακές υποχρεώσεις τους». Όπως δήλωσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, η μόνη αξιόπιστη απάντηση είναι η ευρωπαϊκή, αλλά και η διεθνής συνεργασία και η συντονισμένη δράση. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για καλύτερο συντονισμό ανάμεσα στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και τη χρηματοπιστωτική εποπτεία.

    Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η σημερινή διεθνής κρίση θα μπορούσε να καταδείξει ξεκάθαρα στους ευρωπαίους τα οφέλη της συμμετοχής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και τις συνέπειες που θα είχαν οι μεμονωμένες οικονομίες εκτός της ασφάλειας και της προοπτικής που παρέχει η Ένωση. Ακόμη, αναφερόμενος στα οφέλη που έχουν οι χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι το ευρώ έχει προσφέρει στις οικονομίες των χωρών αυτών προστασία και σταθερότητα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, οφείλεται, κατά μέγιστο λόγο, στον πολιτικό οραματισμό και την αποφασιστικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος είδε την τότε ΕΟΚ ως εγγύηση σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι αρχικά η πλειοψηφία των Ελλήνων έβλεπε την ΕΟΚ με μεγάλη επιφυλακτικότητα, ωστόσο μέσα σε ελάχιστα χρόνια, οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων έγιναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ιδέας, διότι βίωσαν έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

    Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε δύο παραδείγματα έμπρακτης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Το πρώτο, όπως είπε, είναι «ο τρόπος που οι ευρωπαίοι εταίροι μοιράστηκαν την υπερηφάνεια που ένιωσε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2004, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γύρισαν στη γενέτειρά τους» και το δεύτερο είναι η έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη κατά τη δοκιμασία που πέρασε η Ελλάδα με τις πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση είναι ένα παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά όργανα: την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Θα πρέπει να υπάρχει κοινή δράση. Δεν υπάρχει δρόμος για μια μόνο χώρα. Θα πρέπει να κολυμπήσουμε μαζί, ή να βουλιάξουμε μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αυτό που προέχει είναι η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Σημείωσε μάλιστα, ότι στις προτάσεις που θα παρουσιάσει η Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου, για έξοδο από την οικονομική κρίση, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της απασχόλησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη βιομηχανία και στην οικονομική ανάπτυξη.

    Εξάλλου, ο Ζοζέ Μ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στο «πακέτο για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια» για μια ΕΕ με «λιγότερους ρύπους», που υιοθέτησε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι η ΕΕ έχει ηγετικό ρόλο, όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα πράξουν το ίδιο και οι εταίροι μας, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία.

    Τέλος, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στις ΗΠΑ, ο Ζ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ «να πλησιάσει περισσότερο την Ευρώπη σε θέματα που αφορούν την ενέργεια, το κλίμα και το εμπόριο».

    Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κ. Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις γειτονικές της χώρες και όλες τις χώρες των Βαλκανίων, στην προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ανέφερε, επίσης, ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται τα τελευταία 16 χρόνια, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για το θέμα της ονομασίας, η Ελλάδα πιστεύει ότι θα πρέπει να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, ότι η ονομασία θα πρέπει να είναι σύνθετη, για όλες τις χρήσεις και να έχει σαφή προσδιορισμό, ώστε να μην εγείρονται εθνικιστικά και αλυτρωτικά ζητήματα. Τόνισε, τέλος, ότι πραγματική λύση προϋποθέτει ότι και οι δύο πλευρές θα κάνουν τα απαραίτητα βήματα.

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Χθες, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γουίλφρινγκ Μάρτενς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Την Παρασκευή, στην έκτατη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουάσινγκτον.

  • ** Αύριο το πρωί, στις 11.00, συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες αντοχές σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην πρωτοφανή διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2007, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης του ελλείμματος σε σχέση με τα ήδη προβλεπόμενα, είναι εξαιρετικά περιορισμένες και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την προστασία των οικονομικά αδυνάτων από τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε συνέπειες και για την ελληνική οικονομία και οι συνέπειες αυτές, όπως εξήγησε, οφείλονται σε δύο κακές κληρονομιές του παρελθόντος: τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τις δημοσιονομικές ανισορροπίες.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας, που κληροδότησαν οι κυβερνήσεις του χθες, αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της ελληνικής οικονομίας και περιορίζει πολύ τα περιθώρια άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβανομένων υπόψη των βασικών περιορισμών που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προχωρά στην κατάρτιση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού, μέσα στα πλαίσια που καθορίζει το προσχέδιο που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και συνέχεια τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της χώρας και προωθεί το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών και την άνετη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

    Όπως τόνισε υπάρχει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης και οι έως τώρα εξελίξεις στην οικονομία δείχνουν ότι η κυβερνητική πολιτική αποδίδει σε αυτές τις πολύ δύσκολες διεθνείς συνθήκες.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε σχετικά με την κατάσταση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αρχιτεκτονική του, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι υπήρξε συμφωνία στην αρχή του νέου συστήματος και στην ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή θέση, με ορισμένες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο σχετικό κείμενο της γαλλικής προεδρίας, ώστε να παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση στο πλαίσιο της δυσμενούς διεθνούς κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί. Όπως τόνισε με την πολιτική αυτή διασφαλίζονται τα συμφέροντα των πολιτών και της χώρας. Είναι μια πολιτική ευθύνης, μια πολιτική προοπτικής, είπε.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρυνθούμε από την δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία μαζί με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης αποτελούν τα ισχυρότερα αναχώματα για την προστασία των πολιτών και της χώρας από την κρίση.

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη οι προβλέψεις της Επιτροπής επιβεβαιώνουν την αντοχή της ελληνικής οικονομίας, που καταφέρνει να αντισταθεί στην κρίση που χτυπάει βίαια άλλες οικονομίες.

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές συζητούν με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος, ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός με τους ευρωπαίους εταίρους, πριν το σχέδιο έρθει προς συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας.

    Θετικές οι εκτιμήσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία

    H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος δήλωσε χθες ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και γι αυτό όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να κινήσει την προβλεπόμενη κοινοτική διαδικασία για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ , σε σχετικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η αναμενόμενη όμως επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει στη μείωση νέων θέσεων εργασίας κατά 1% περίπου έως το 2010, ενώ αναμένεται να σημειώσει αύξηση η ανεργία Επίσης το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών θα συνεχίσει να κινείται πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν χθες τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τόσο ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός και υπουργός οικονομίας του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισαν με έμφαση ότι το Σύμφωνο που διέπει τις χώρες του ευρώ δεν θα καταργηθεί ούτε θα καταστρατηγηθεί. Ωστόσο οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική συμφωνία των χωρών του ευρώ για εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων ως το 2010 δεν ισχύει πλέον και ότι η ημερομηνία επίτευξης αυτού του στόχου θα διαφοροποιηθεί από χώρα σε χώρα. Διαφοροποιημένα θα είναι επίσης από χώρα σε χώρα και τα περιθώρια δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι διαφορές θα είναι συναρτημένες με τη δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας, ανέφεραν οι δύο κοινοτικοί παράγοντες.

    Επίσης απέρριψαν την ιδέα για ένα γενικό σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα «στοχευμένα» και «συνεπή» προς τη δέσμευση της βοήθειας στις οικονομικές δραστηριότητες. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε και την ιδέα να διοργανώνονται τακτικές σύνοδοι της ομάδος σβ επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως επιθυμούσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

    [02] Καταθέσεις στην Εξεταστική

    Με καταθέσεις των δημοσιογράφων Γιώργου Βλάχου και Γιάννη Ντάσκα συνεχίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο Γιώργος Βλάχος ανέφερε στην κατάθεσή του, ότι διερεύνησε το καλοκαίρι του 2007, την υπόθεση της παραχώρησης ολυμπιακού ακινήτου στη Μονή Βατοπαιδίου «κατόπιν καταγγελιών» - όπως υπογράμμισε - που δέχθηκε ως δημοσιογράφος, «πολιτικών προσώπων προερχομένων από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας».

    «Το κτήριο προοριζόμενο επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου και Σ. Τσιτουρίδη να στεγάσει το υπουργείο Εργασίας, κρίθηκε επί Β. Μαγγίνα ως ακατάλληλο για τη χρήση αυτή, με σχετική εισήγηση του γ.γ. του υπουργείου Τ. Κοντού και εντός 17 ημερών παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου. Ο κος Μαγγίνας μου είχε πει πως δεν επισκέφθηκε το κτήριο. Με υπογραφή όμως, του γενικού γραμματέα του υπουργείου, το κτήριο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο για το υπουργείο και σε χρόνο ρεκόρ παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στη Μονή έναντι 39 εκ. ευρώ, ενώ η αξία κατασκευής του ήταν 57 εκ. ευρώ. Ειδικός όρος για την παραχώρηση, ήταν να γίνει η μεταβίβαση οπωσδήποτε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, μία μέρα δηλαδή πριν τις εκλογές» ανέφερε ο κος Βλάχος.

    «Ποιος φοβόταν ότι δεν θα ήταν υπουργός στο ίδιο υπουργείο την επόμενη μέρα; Υπήρχε η φημολογία ότι ο συγκεκριμένος θα έφευγε και θα πήγαινε υπουργός Πολιτισμού. Ξέρετε ότι σε μια κυβέρνηση, πολύ δύσκολα μένει ένας υπουργός στην ίδια θέση. Και μάλιστα κάποιος που δεν είναι εκλεγμένος?» ανέφερε ο κος Βλάχος, που επικαλέστηκε και τη μαρτυρία της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Κατ. Πελέκη.

    Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας υποστήριξε πως: «Ο Θ. Ρουσόπουλος είχε αναμφίβολα κεντρικότατο ρόλο στην ιστορία αυτή, εμφανιζόμενος ως πνευματικό παιδί του Εφραίμ. Ο Εφραίμ είναι σαφής, όταν λέει πως ο κος Ρουσόπουλος μας βοηθούσε στα θέματα αυτά».

    «Όσοι υπουργοί και παράγοντες αποδέχθηκαν γνωμοδοτήσεις που αντίκειντο στην απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2000 που ήταν ευνοϊκή για το Δημόσιο, έδρασαν ως συμμορία και εγκλημάτησαν» υποστήριξε επίσης ο μάρτυς.

    «Πριν το 2004, ενορχηστρωτή δεν βλέπω άλλον πέραν του κου Φωτιάδη. Το ότι έκανε όμως αναπομπή, φρενάρισε την όλη ιστορία. Το θέμα το εγνώριζε και ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος είχε πει το 2003, ότι είναι εγκληματικό να δοθεί η έκταση στη Μονή. Όταν έγινε υφυπουργός, το εγκληματικό έγινε ξαφνικά νόμιμο (?) Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής, ο Μητροπολίτης, ο νομάρχης, έκαναν έγγραφο στον κο Δούκα τον Ιούνιο του 2004, αναφέροντάς του το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά ο κος Δούκας δεν αντέδρασε. Η μόνη λογική εξήγηση, είναι να υπήρχε κάποιος πάνω απβ αυτόν, στον οποίο ήθελε να υπακούσει. Και από τα όσα υπήρξαν μέχρι τώρα, φαίνεται σαφώς ότι ήταν ο κος Ρουσόπουλος πάνω απβ αυτόν?» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Ντάσκας.

    [03] Υπόθεση Siemens : Εμπλοκή νέων προσώπων

    Στοιχεία για την εμπλοκή νέων προσώπων στην υπόθεση της Siemens, ζητά με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ιταλικές αρχές, ο 4ος ειδικός ανακριτής, Νίκος Ζαγοριανός.

    Ο κ. Ζαγοριανός συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με δύο εισαγγελείς από τη Γενική Εισαγγελία του Μιλάνου, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα, προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι από την έρευνα, που διενεργεί η ιταλική Δικαιοσύνη, προέκυψαν στοιχεία για την εμπλοκή τριών ή τεσσάρων προσώπων στο ελληνικό σκέλος της υπόθεσης.

    Τα στοιχεία της ιταλικής Δικαιοσύνης έχουν προκύψει από το άνοιγμα λογαριασμών και από ελβετικές τράπεζες, από έγγραφα και άλλα υλικά, που παρέδωσε στους Ιταλούς λειτουργούς η αμερικανική νομική εταιρία "Ντε Μπεβουάζ", καθώς και από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και ηλεκτρονικού.

    Εκτιμάται ότι εντός του Νοεμβρίου, η ιταλική Δικαιοσύνη θα έχει αποστείλει στον κ.Ζαγοριανό όλα τα στοιχεία που αφορούν το ελληνικό σκέλος της υπόθεσης.

    Παράλληλα, ο ανακριτής με αίτημά του προς τις αμερικανικές αρχές, ζητά το άνοιγμα λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων κάποια από τα οποία έχουν καταθέσει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ως μάρτυρες.

    [04] Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    Το δεκαήμερο του 49ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεκινά στις 14 Νοεμβρίου, με το πανόραμα των ελληνικών ταινιών της φετινής χρονιάς και το διεθνές διαγωνιστικό του τμήμα, όπου θα διαγωνισθούν 14 ξένες ταινίες νέων σκηνοθετών κι ανάμεσά τους δύο ελληνικές, οι "Τρεις Στιγμές" του Πέτρου Σεβαστίκογλου και "Without" του Αλέξανδρου Αβρανά.

    Οι παράλληλες εκδηλώσεις, τα αφιερώματα, οι εκθέσεις, τα ειδικά προγράμματα, οι προβολές, τα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής, που θα βραβευθούν για τη συμβολή τους στην 7η τέχνη, αναμένεται να ελκύσουν το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

    Έτσι, φέτος στο Φεστιβάλ, θα παραβρεθεί ο Τακέσι Κιτάνο, ο Όλιβερ Στόουν, με τη νέα ταινία του "W", ο βραβευμένος με Οσκαρ καλύτερης μουσικής, Αργεντινός συνθέτης Γκουστάβο Σανταολάγια ("Το μυστικό του Brokeback Mountain" και "Babel"), ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες ("Κεντρικός Σταθμός", "Ημερολόγια Μοτοσικλέτας"), οι πολυβραβευμένοι Βέλγοι σκηνοθέτες Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, ("Ροζέτα") και φυσικά ο Γουίλεμ Νταφόε, πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Η σκόνη του χρόνου", η οποία θα προβληθεί το Σάββατο, 22 Νοεμβρίου σε "αβάν πρεμιέρ", ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήμτος, εκτός διαγωνισμού.

    Το Φεστιβάλ φέτος τιμά, επίσης, τον Μάνο Ζαχαρία, με πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα, τού σχεδόν άγνωστου στην Ελλάδα έργου του, ενός έργου "με ρίζες ελληνικές, βάσεις σοβιετικές και ιδέες οικουμενικές".

    Ακόμα, αφιέρωμα επιφυλάσεται για πρώτη φορά φέτος, στον κινηματογράφο της Μέσης Ανατολής, που θα συνοδεύεται και από έκθεση νέων καλλιτεχνών. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκθεση με ταινίες μικρού μήκους, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, που επιμελήθηκε ο διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος.

    Στα νέα προγράμματα του Φεστιβάλ εντάσσεται και το "Experimental Forum", που φιλοδοξεί να ανοίξει "παράθυρο" στον πειραματικό κινηματογράφο. Σε μια πρώτη επαφή με το κοινό, το πρόγραμμα παρουσιάζει αφιέρωμα στον αντισυμβατικό Κροάτη δημιουργό, Ιβάν Λάντισλαβ Γκαλέτα, καθώς και μια επιλογή 19 ταινιών από τα περίφημα ουγγρικά στούντιο Bela Balazs Studio.

    Οι "Ημέρες ανεξαρτησίας", συνεχίζουν να παρουσιάζουν για τέταρτη χρονιά ταινίες του ανεξάρτητου κινηματογράφου, ενώ οι "Ματιές στα Βαλκάνια", τις σημαντικότερες φετινές παραγωγές και ένα αφιέρωμα στον σύγχρονο τούρκικο κινηματογράφο.

    Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 23 Νοεμβρίου. Η διοργάνωσή του του ανέρχεται σε 3 εκατ. 160.000 ευρώ, ποσό που προέρχεται από το ΥΠΠΟ (1 εκατ. 800.000 ευρώ) και το υπόλοιπο από χορηγίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2008 - 19:30:27 UTC