Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η Ευρώπη να προστατεύσει τους πολίτες της"
  • [02] Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού στο πολιτικό γραφείο του Ευ. Μεϊμαράκη
  • [03] Η Αμερική ψηφίζει
  • [04] Προτάσεις για την οικονομία

  • [01] "Η Ευρώπη να προστατεύσει τους πολίτες της"

    "Η Ευρώπη καλείται σήμερα να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σήμερα στις Βρυξέλλες.

    "Σε μια εποχή έκτακτων αναγκών και σημαντικής οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητο τα εργαλεία και οι πολιτικές που έχει η Ευρώπη, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής, ώστε να προστατεύσουν τον Ευρωπαίο πολίτη, την εργασία, τις συντάξεις, να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλουν στην ουσιαστική και πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι πέραν των προαναφερθέντων η Ευρώπη καλείται ταυτόχρονα να παίξει και το διεθνή της ρόλο "ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που πιθανόν να έχουμε στις ΗΠΑ, ένα ρόλο που μπορεί να προωθήσει την προοδευτική ατζέντα σε διεθνές επίπεδο".

    Τα ζητήματα της ενέργειας και του περιβάλλοντος θα δημιουργούν κρίσεις, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚσε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι πολιτικές αγκυλώσεις σχετικά με την ανάπτυξη τεχνολογιών πράσινης και βιώσιμης ενέργειας και υπογράμμισε ότι υπάρχουν παραδείγματα χωρών, όπως η Δανία, που, κάτω από δυσμενέστερες κλιματολογικές συνθήκες, έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα την καταστήσουν πρωτοπόρα σε αυτό το θέμα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πάντοτε υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα, τα οποία ως λόμπι προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

    Αναφερόμενος στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως στάθηκε πρώτα - πρώτα στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε θέματα εποπτείας, διαφάνειας και στήριξης της απασχόλησης. Και τόνισε ότι δεν πρέπει να φοβηθούμε τον Κέινς και να στηρίξουμε την οικονομία με δημόσιες επενδύσεις.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει απλώς να διευκολύνει τη ρευστότητα μεταξύ των τραπεζών, αλλά πρέπει να συμβάλει καθοριστικά ώστε να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

    Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι τόσο αυτό, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ιδιαίτερα το πρώτο, είναι ένα εργαλείο που συμβάλει στη δημοσιονομική πειθαρχία, όμως, τώρα, πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι δεν ομιλεί για χαλαρότητα - δεν θέλω να χρησιμοποιώ τέτοιους όρους, διότι αυτοί μπορεί εύκολα να παρερμηνευτούν και να θεωρηθεί ότι μία κυβέρνηση θα μπορούσε "χαλαρά να πετάει λεφτά".

    Το ζήτημα είναι η ρυθμισμένη και η εποπτευόμενη δυνατότητα κάθε χώρας να αναπτύξει κονδύλια δημοσίων επενδύσεων, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι τα τωρινά υπαρκτά περιθώρια ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας είναι και μικρά και ανεξέλεγκτα.

    Ερωτηθείς αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ένα σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι σίγουρα αυτή θα έλθει με προτάσεις, ωστόσο υπάρχουν διαβουλεύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση απαιτείται τόνωση της ανάπτυξης.

    Σε ερώτηση για την έγκριση των 28 δισ. ευρώ που έχουν εξαγγελθεί για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαδικασίες ενημέρωσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής,διευκρίνισε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο δεν έθεσε κανένα τέτοιο θέμα και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν ήλθε να κάνει κριτική στην ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι στον κ.Μπαρόζο τόνισε τις ευθύνες μπροστά στις οποίες βρίσκεται η Ευρώπη, ιδιαίτερα ενόψει των παγκοσμίων εξελίξεων και εξέφρασε την ελπίδα με τις προτάσεις που ανέπτυξε να συνέβαλε στη διαμόρφωση της ολοκληρωμένης πρότασης στην οποία θα καταλήξει η ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ.Παπανδρέου, στη συζήτησή του με τον Πρόεδρο Μπαρόζο αναφέρθηκαν και στα θέματα των εκθέσεων προόδου για την Τουρκία και την ΠΓΔΜ, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό απαιτείται προσοχή, καθώς αυτή τη στιγμή οι συζητήσεις Χριστόφια-Ταλάτ ανοίγουν κάποια παράθυρα ευκαιρίας. Πρόσθεσε ότι στηρίζουμε αυτές τις συζητήσεις και υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Κυπριακή Δημοκρατία και όχι να δημιουργηθεί ένα μόρφωμα.

    Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε την "εθνική κόκκινη" γραμμή της Ελλάδας και τόνισε στον κ. Ζ.Μ. Μπαρόζο ότι οι ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, δεν συμβάλουν στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της γείτονος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα συναντηθεί και με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας Χαβιέ Σολάνα.

    Αύριο, θα συναντηθεί με τα μέλη της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

    [02] Έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού στο πολιτικό γραφείο του Ευ. Μεϊμαράκη

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, αποτελούμενος από τέσσερις φιάλες γκαζιού και ένα μπιτόνι βενζίνης, εξερράγη στις 17.15 στην είσοδο του πολιτικού γραφείου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, στον 4ο όροφο του κτιρίου, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Εμμανουήλ. Μπενάκη 113, στα Εξάρχεια.

    Οι άγνωστοι είχαν τοποθετήσει το μηχανισμό έξω από την κλειστή πόρτα του γραφείου του κ. Μεϊμαράκη, ενώ στο διπλανό χώρο στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο της συζύγου του.

    Από την έκρηξη του μηχανισμού και την πυρκαγιά, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην είσοδο του γραφείου.

    [03] Η Αμερική ψηφίζει

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

    Οι δύο πρώτες κάλπες άνοιξαν παραδοσιακά στα μικρά χωριά Ντίξβιλ Νοξ και Χαρτς Λοκέισον του Νιού Χάμσιρ, όπου κατοικούν συνολικά 120 άτομα. Συμφωνα με το CNN, οι εκλογείς του Ντίξβιλ Νοξ έδωσαν 15 ψήφους στον Ομπάμα και 6 στον Μακ Κέην.

    Στην ανατολική ακτή, τα περισσότερα εκλογικά κέντρα άνοιξαν από τις 12.00 ως τις 14.00 (ώρα Ελλάδος). Στις υπόλοιπες πολιτείες η ψηφοφορία άρχισε από τις 15.00 ως τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), στην Αλάσκα στις 18.00 και στη Χαβάη στις 19.00.

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στη 01.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

    Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 130 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα -αριθμός που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό συμμετοχής.

    Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η μαζική συμμετοχή θα ενισχύσει τον Ομπάμα, καθώς αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από ποτέ έγχρωμοι και νέοι ψηφοφόροι. Είναι ενδεικτικό ότι στις τριάντα πολιτείες στις οποίες έχει επιτραπεί η πρόωρη ψηφοφορία εδώ και 15 ημέρες, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι και σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ταχτεί υπέρ του Ομπάμα.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ελπίζουν στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προκειμένου να ανατρέψουν το ρεύμα υπέρ του Ομπάμα.

    Ως την τελευταία στιγμή, οι δύο μονομάχοι έδιναν σκληρή μάχη μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο Μακ Κέην μάλιστα επισκέφτηκε χθες επτά πολιτείες από την Φλόριντα ως την Αριζόνα.

    Για τον Μπαράκ Ομπάμα, η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας επεφύλαξε μιά δραματική είδηση: τον θάνατο της 86χρονης γιαγιάς του Μάντλιν Ντάχμαν, η οποία ουσιαστικά τον μεγάλωσε από 10 ετών.

    Οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι του προέδρου Μπους μπορεί να εκπροσωπούν δύο διαφορετικές γενιές και τα οράματά τους είναι διαμετρικά αντίθετα, αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια πρόκληση: Μιά εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης, αλλά και δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για το 95% των μισθωτών, να προωθήσει μια πολιτική μεγάλων έργων υποδομής και να εγγυηθεί την ιατρική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς. Ο Μακ Κέην δεσμεύεται να μειώσει τη φορολογία για όλους -και για τους πολύ πλουσίους.

    Στη διεθνή σκηνή, ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ "με συνετό τρόπο" εντός 16 μηνών και να εστιάσει τις προσπάθειές του στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    Ο Μακ Κέην έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ μετά την νίκη.

    Τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται του Τζον Μακέιν σε πέντε από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Reuters/Zogby που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

    Ο Ομπάμα διεύρυνε το προβάδισμά του απέναντι στον Μακέιν. Η διαφορά τους έφτασε στις 11 ποσοστιαίες μονάδες από 7 που ήταν την Κυριακή, σύμφωνα με την κυλιόμενη δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, στην οποία το ποσοστό λάθους είναι +/-2,9%.

    Οι νέες αυτές δημοσκοπήσεις που αφορούν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων στις πολιτείες δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται με μία μονάδα στην Φλόριντα, με δύο στο Οχάιο και με μεγαλύτερο ποσοστό στην Βιρτζίνια και την Νεβάδα. Το ποσοστό λάθους στις δημοσκοπήσεις αυτές είναι +/-4,1%.

    Αυτές οι τέσσερις πολιτείες, τις οποίες κέρδισε ο Μπους στις εκλογές του 2004 δίνουν 65 εκλέκτορες. Μαζί με τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι και στις οποίες ο Ομπάμα έχει ένα ασφαλές προβάδισμα, το σύνολο των εκλεκτόρων φτάνει του 317, ενώ για τον Λευκό Οίκο απαιτούνται τουλάχιστον 270.

    Ο Ομπάμα προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσυλβάνια, ενώ στο Μισούρι οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν από 49%.

    Ο Μακέιν προηγείται του Ομπάμα με 5% στην Ιντιάνα και με 1% στη Βόρεια Καρολίνα.

    "Το προβάδισμα του Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί όπως φαίνεται οι αναποφάσιστοι κατέληξαν υπέρ της αλλαγής που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος", τόνισε ο Τζον Ζόγκμπι.

    Η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή στις δύο πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες, την Φλόριντα (27) και το Οχάιο (20). Μια νίκη του Ομπάμα στις πολιτείες αυτές θα διαλύσει κάθε ελπίδα του Μακέιν, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Στην Φλόριντα ο Ομπάμα προηγείται με 49% έναντι 48% του Μακέιν και στο Οχάιο με 49% έναντι 47%.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεύρυνε το προβάδισμά του στην Νεβάδα από 8 σε 11 ποσοστιαίες μονάδες και στην Βιρτζίνια από 6 στις 9 μονάδες.

    Ο Ομπάμα προηγείται με μεγάλο ποσοστό ανάμεσα στους ανεξάρτητους (24%) και στις γυναίκες (19%).

    Το προβάδισμα του Μακέιν ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους μειώθηκε κατά 6 μονάδες, ενώ ανάμεσα στους ισπανόφωνους συγκεντρώνει ποσοστό 29%. Στις προηγούμενες εκλογές ο Μπους είχε συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% ανάμεσα στους ισπανόφωνους.

    Στην κυλιόμενη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την Παρασκευή ως την Κυριακή συμμετείχαν 1.226 ψηφοφόροι.

    Στις δημοσκοπήσεις ανά πολιτεία ρωτήθηκαν 600 ως 605 ψηφοφόροι από την Παρασκευή ως την Δευτέρα.

    Εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας, οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν επίσης τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ανανεώσουν το ένα τρίτο της Γερουσίας. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις οι Δημοκρατικοί αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο.

    [04] Προτάσεις για την οικονομία

    Δεκαέξι προτάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με σημερινή σνακοίνωσή του, και ταυτόχρονα επικρίνει την κυβέρνηση επειδή «το σχέδιο μυθικού ύψους 28 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε για την χρηματοπιστωτική κρίση, συνιστά μέγα πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο και αντιπροσωπεύει μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των φορολογούμενων πολιτών, προκειμένου να ενισχυθούν οι τραπεζίτες και το τραπεζικό κεφάλαιο».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «δεν πρέπει να διατεθεί ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα στους Τραπεζίτες και το Τραπεζικό κεφάλαιο» και διευκρινίζει ότι «η θέση αυτή, ισχύει ανεξάρτητα αν τα ποσά που θα χορηγηθούν άμεσα ή έμμεσα προς τις Τράπεζες, δοθούν άνευ προϋποθέσεων ή με προϋποθέσεις, όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ».

    Η παράταξη προτείνει σειρά από «άμεσα, ρεαλιστικά και ουσιαστικά» μέτρα, που στοχεύουν στο να ανακουφίσουν την οικονομία και την κοινωνία, ιδιαίτερα τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, τις πιο αδύνατες κατηγορίες των δανειοληπτών, τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ «θα ανοίξουν προοδευτικούς δρόμους διεξόδου από τη σημερινή κρίση».

    Ειδικότερα, προτείνονται:

    1. Οι τράπεζες που δεν μπορούν να στηριχτούν σε δικά τους κεφάλαια και των μετόχων τους για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, να περνάνε υπό δημόσιο έλεγχο χωρίς αποζημίωση.

    2. Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας από το δημόσιο με απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της και να ενισχυθεί το βάρος του δημόσιου στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Το δημόσιο, με πρώτο πυρήνα αυτές τις τρεις τράπεζες, να ασκήσει μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια σε όφελος της οικονομίας και των πολιτών, με χαμηλότοκα δάνεια και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

    3. Το δημόσιο, λόγω της έκτακτης κατάστασης, να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία παρέμβασης στη διαμόρφωση των επιτοκίων, ειδικά των χορηγήσεων, για τη συγκράτηση και τη μείωσή των τελευταίων έως 2% ως πρώτο βήμα, σε βάρος των κερδών των τραπεζών. Η παρέμβαση αυτή είναι αναγκαία, όχι μόνο για να ανακουφίσει τους δανειολήπτες, αλλά και για να προλάβει γενικευμένες καταστάσεις μη αποπληρωμής των δόσεων των δανείων.

    4. Κρίνεται άμεση η ανάγκη εφαρμογής μια νέας πιστωτικής πολιτικής προς τους αγρότες, ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους, με ειδικά χαμηλότοκα δάνεια σε ένα πλαίσιο συνολικής ανασυγκρότησης της αγροτικής παραγωγής. Η Αγροτική Τράπεζα με την κρατική στήριξη και τον επαναπροσανατολισμό της να αναλάβει αυτό τον ειδικό πιστωτικό ρόλο προς τους αγρότες. Να σταματήσει μέσα στην κρίση κάθε πλειστηριασμός και κατάσχεση αγροτικής γης.

    5. Εκπόνηση και εφαρμογή, με κρατική στήριξη, ειδικής χαμηλότοκης πιστωτικής πολιτικής με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά προς τις πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις. Με πυρήνα το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) μπορεί να συγκροτηθεί ειδική δημόσια τράπεζα που μπορεί να αναλαμβάνει αυτή την ειδική πολιτική χρηματοδότησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Εφαρμογή έκτακτων ευνοϊκών μέτρων τόσο προς τους μικρομεσαίους αγρότες όσο και προς τις μικρές επιχειρήσεις για την αποπληρωμή των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

    6. Άμεση απαγόρευση της λειτουργίας των λεγόμενων εισπρακτικών εταιρειών στις οποίες οι Τράπεζες αναθέτουν καταχρηστικά την είσπραξη των καθυστερούμενων δανείων με τις γνωστές οδυνηρές πρακτικές για τους δανειολήπτες.

    7. Να απαγορευτεί η ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής τραπεζικής επιτοκιακής χρέωσης που θα υπερβαίνει το εκάστοτε εξωτραπεζικό επιτόκιο (περίπου 10%). Είναι αδιανόητο και τοκογλυφικό τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών να φθάνουν έως 22%!

    8. Να καταργηθεί το αναχρονιστικό μέτρο του ανατοκισμού (πανωτόκια). Να τεθεί άμεσα, για όλους τους δανειολήπτες, ως ανώτατο όριο για το τελικό ύψος των απαιτήσεων των Τραπεζών το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου του δανείου, όπως ισχύει στους αγρότες.

    9. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση όλων των χρεώσεων και επιβαρύνσεων που επιβάλλουν οι Τράπεζες στους συναλλασσόμενους και οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια.

    Ειδικά, πρέπει να καταργηθούν στις συμβάσεις δανείων οι πολύπλοκοι όροι, τα "ψιλά γράμματα" και οι οποιεσδήποτε επιβαρύνσεις πέραν του επιτοκίου.

    Ο δανειολήπτης οφείλει να γνωρίζει και να δεσμεύεται μόνο από ένα απλό και εύληπτο επιτόκιο χωρίς καμία άλλη χρέωση και πολύπλοκους όρους.

    10. Αναστολή, όσο διαρκεί η κρίση, των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων μέχρι ορισμένου αντικειμενικού ύψους περιουσιακών στοιχείων.

    11. Κατάργηση του πλειστηριασμού και της κατάσχεσης στην πρώτη κύρια κατοικία, μέχρι ορισμένου ύψους αντικειμενικής αξίας.

    12. Άμεση κατάργηση του αυθαίρετου ετήσιου τέλους του 6%0 ή 12%0 που επιβάλει η κυβέρνηση με τον αναχρονιστικό νόμο 128/75 σε όλα τα δάνεια και τα υπόλοιπα δανείων.

    13. Θεσμοθέτηση της δυνατότητας στο δανειολήπτη να προεξοφλεί το υπόλοιπο του δανείου χωρίς ποινές και επιβαρύνσεις.

    14. Λήψη έκτακτων μέτρων μέσα στην κρίση προς τις πιο αδύνατες και ευάλωτες κατηγορίες των δανειοληπτών για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης καταβολής, χωρίς συνολική επιβάρυνση του δανειολήπτη όσον αφορά το ύψος των τόκων.

    15. Να διευρυνθεί ο αριθμός των δόσεων ανοχής για αποπληρωμή δανείων, που επιτρέπουν να κινηθούν μέτρα σε βάρος των δανειοληπτών, από τρεις σε, τουλάχιστον, έξι δόσεις.

    16. Να αναμορφωθεί ριζικά ο αυθαίρετος και ανάλγητος τρόπος λειτουργίας της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., η οποία υπό τη διεύθυνση των Τραπεζών εξωθεί άδικα στην οικονομική καταστροφή και τη διαπόμπευση δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

    Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου

    «Είναι απαράδεκτο την ώρα που υπάρχει οικονομική κρίση να μην υπάρχει ο αναγκαίος δημόσιος ισχυρός πόλος» τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε την Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων.

    Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες πέτυχαν τη ματαίωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, όμως, όπως σημείωσε, υπάρχει η εκκρεμότητα με την Αγροτική Ασφαλιστική και έχει ήδη ζητηθεί να κληθεί ο κ. Μηλιάκος στη Βουλή για να ενημερώσει για την κατάσταση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου (σε τηλεοπτική συνέντευξη αναφέρθηκε στον κ. Αλαβάνο και στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, σημειώνοντας ότι ορισμένες εκ των προτάσεών τους είναι σωστές) ο ανέφερε ότι δεν τον ενδιαφέρει που απευθύνεται ο κ. Βγενόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι «είναι δεδομένη η ακρότητα της πολιτικής Μπους που βιώσαμε, αλλά βέβαια δεν έχουμε και αυταπάτες στο νέο πεδίο που θα διαμορφωθεί».

    Σε ερώτηση αν πείστηκε από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του κ. Ρουσόπουλου, σχολίασε ότι αυτά «δεν είναι θέματα που λύνονται μέσα από τηλεοπτικές εμφανίσεις» και πρόσθεσε ότι «παρότι μόνοι τους υποστήριξαν το αίτημα της εξεταστικής, σήμερα η εξεταστική επιτροπή λειτουργεί στη Βουλή και με βάση τα κριτήρια θα υπάρξει λύση».

    Τέλος, όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις που έχουν εκφράσει οι κκ Κύρκος και Παπαγιαννάκης σχετικά με το θέμα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάλογο με όλους, δεν είναι μία αυθαίρετη επιλογή αυτό που μας ενώνει και αυτό που μας χωρίζει. Εξαρτάται από το πρόγραμμα του καθενός. Θέλουν να δώσουν μαζί μας τη μάχη για την Εθνική Τράπεζα, για το ''άρθρο 16''; Ευχαρίστως. Κάθε κόμμα έχει προαπαιτούμενο όταν σέβεται τον εαυτό του. Δεν πας με λευκό τετράδιο για να ζητήσεις θέσεις».

  • ** Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, η οποία θα συζητηθεί την Παρασκευή, με θέμα: "Κατάργηση της λειτουργίας των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που παρέχουν πτυχίο αλλοδαπών Πανεπιστημίων και σεβασμός του άρθρου 16 του Συντάγματος".
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2008 - 17:30:25 UTC