Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμμετοχή ρεκόρ

  • [01] Συμμετοχή ρεκόρ

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

    Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι "χωρίς προηγούμενο", στις κρίσιμες πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των πολιτειών αυτών.

    Αν και η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν πολύ μεγάλη, ελάχιστα τεχνικά προβλήματα παρουσιάστηκαν στην Φλόριντα, το Μισούρι, το Οχάιο και την Βιρτζίνια, πολιτείες στις οποίες οι δύο υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά.

    Στη Βόρεια Καρολίνα, άλλη μια πολιτεία-κλειδί για τις εκλογές αυτές, η συμμετοχή είναι επίσης μεγάλη. "Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε το 70%, όταν το ρεκόρ συμμετοχής στην πολιτεία είναι 69%", τόνισε ο Τζόνι Μακλίν, υποδιευθυντής της υπηρεσίας αρμόδιας για την εκλογική διαδικασία της πολιτείας.

    "Συμμετοχή-φαινόμενο", είπε χαρακτηριστικά η Τζιν Τζένσεν αρμόδια για την εκλογική διαδικασία στην Βιρτζίνια, επισημαίνοντας πως ήδη είχε ψηφίσει το 40% των εγγεγραμμένων στη μέση της ημέρας.

    Η Βιρτζίνια, πολιτεία που παραδοσιακά ψηφίζει τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, δίνει 13 εκλέκτορες.

    Σύμφωνα με την κ. Τζένσεν τα μόνα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ήταν ότι άνοιξαν με καθυστέρηση δύο τμήματα και παρουσιάστηκαν μικρά τεχνικά προβλήματα.

    Το Μισούρι που από το 1904 ψηφίζει πάντα, εκτός από μια φορά, τον νικητή των εκλογών γνώρισε μια πρωτοφανή προσέλευση στις κάλπες.

    Και στο Οχάιο η συμμετοχή έφτασε το 80%, σύμφωνα με τους τοπικούς αξιωματούχους.

    Νικητής στο Βέρμοντ ο Ομπάμα

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές Μπαράκ Ομπάμα είναι ο νικητής στην πολιτεία του Βερμόντ και κερδίζει τρεις υπερεκλέκτορες, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και MSNBC. Ο Ομπάμα επικρατεί και στο Νιού Τζέρσι, μια πολιτεία η οποία εκλέγει δημοκρατικό πρόεδρο από το 1992, σύμφωνα με προβλέψεις του CNN. Ακόμη, ο Μπαράκ Ομπάμα επικρατεί στο Νιού Χάμσιρ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών ΜΜΕ.

    Κέρδισε ο Μακέιν στη Δυτική Βιρτζίνια προηγείται στο Κεντάκι

    Ο Τζον Μακέιν κέρδισε τους πέντε εκλέκτορες της Δυτικής Βιρτζίνια, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος επικρατεί του Δημοκρατικού αντιπάλου του Μπάρακ Ομπάμα στην πολιτεία του Κεντάκι για τις προεδρικές εκλογές του 2008, σύμφωνα με τα τις εκτιμήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο Μακέιν στις δημοσκοπήσεις προηγείτο με διψήφιο αριθμό του Ομπάμα στην πολιτεία του Κεντάκι που θεωρείται προπύργιο των Ρεπουμπλικανών τους οποίους και εκλέγει από το 1964. Η επικράτηση του Μακέιν στο Κεντάκι του δίνει το σύνολο και των 8 εκλεκτόρων της πολιτείας. Ο Μακέιν επικρατεί και στη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με προβλέψεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων.

    Στο Νιου Χάμσιρ άνοιξαν οι πρώτες κάλπες

    Οι δύο πρώτες κάλπες άνοιξαν παραδοσιακά στα μικρά χωριά Ντίξβιλ Νοξ και Χαρτς Λοκέισον του Νιού Χάμσιρ, όπου κατοικούν συνολικά 120 άτομα. Συμφωνα με το CNN, οι εκλογείς του Ντίξβιλ Νοξ έδωσαν 15 ψήφους στον Ομπάμα και 6 στον Μακ Κέην.

    Στην ανατολική ακτή, τα περισσότερα εκλογικά κέντρα άνοιξαν από τις 12.00 ως τις 14.00 (ώρα Ελλάδος). Στις υπόλοιπες πολιτείες η ψηφοφορία άρχισε από τις 15.00 ως τις 17.00 (ώρα Ελλάδος), στην Αλάσκα στις 18.00 και στη Χαβάη στις 19.00.

    Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η μαζική συμμετοχή θα ενισχύσει τον Ομπάμα, καθώς αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από ποτέ έγχρωμοι και νέοι ψηφοφόροι. Είναι ενδεικτικό ότι στις τριάντα πολιτείες στις οποίες έχει επιτραπεί η πρόωρη ψηφοφορία εδώ και 15 ημέρες, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι και σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ταχτεί υπέρ του Ομπάμα.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ελπίζουν στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προκειμένου να ανατρέψουν το ρεύμα υπέρ του Ομπάμα.

    Ως την τελευταία στιγμή, οι δύο μονομάχοι έδιναν σκληρή μάχη μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο Μακ Κέην μάλιστα επισκέφτηκε χθες επτά πολιτείες από την Φλόριντα ως την Αριζόνα.

    Για τον Μπαράκ Ομπάμα, η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας επεφύλαξε μιά δραματική είδηση: τον θάνατο της 86χρονης γιαγιάς του Μάντλιν Ντάχμαν, η οποία ουσιαστικά τον μεγάλωσε από 10 ετών.

    Οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι του προέδρου Μπους μπορεί να εκπροσωπούν δύο διαφορετικές γενιές και τα οράματά τους είναι διαμετρικά αντίθετα, αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια πρόκληση: Μιά εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης, αλλά και δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για το 95% των μισθωτών, να προωθήσει μια πολιτική μεγάλων έργων υποδομής και να εγγυηθεί την ιατρική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς. Ο Μακ Κέην δεσμεύεται να μειώσει τη φορολογία για όλους -και για τους πολύ πλουσίους.

    Στη διεθνή σκηνή, ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ "με συνετό τρόπο" εντός 16 μηνών και να εστιάσει τις προσπάθειές του στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    Ο Μακ Κέην έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ μετά την νίκη.

    Μεγάλες ουρές

    Mεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης. Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ περίμενε για τριάντα περίπου λεπτά να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και τις προβλέψεις των εκλογολόγων, οι σημερινές εκλογές μπορεί να σημειώσουν ρεκόρ συμμετοχής και να ξεπεράσουν όχι μόνο το 63,06% των Αμερικανών που ψήφισαν στις εκλογές του 1960, όταν εκλέχθηκε ο Τζον Κένεντι, αλλά και τον αριθμό των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στις εκλογές του 1908, που είχε ανέλθει σε 66%.

    Σημαντικοί παράγοντες γιβ αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θεωρούνται: Η εγγραφή εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, κυρίως νέων και Αφροαμερικανών, η υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την «τραγική εικόνα της χώρας που δημιούργησε η οκταετία Μπους-Τσέινι», όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, αλλά και οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    «Ψηφίζω για έξι δεκαετίες, αλλά έπρεπε να φτάσω στα 86 μου χρόνια να έχω ελπίδα για την χώρα μου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρίτσαρντ Στίβενσον, έξω από ένα εκλογικό κέντρο του Φλάσινγκ, στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μπους οδήγησε την χώρα σε τραγικά αδιέξοδα και η μόνη μας ελπίδα αυτή τη στιγμή είναι ο Μπάρακ Ομπάμα».

    Η 67χρονη Κάθι Μπράουν θέλει επίσης αλλαγή, αλλά ψήφισε το Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. «Ο ΜακΚέιν δεν είναι Μπους και πιστεύω ότι θα ξαναβάλει την χώρα μας στη σωστή πορεία».

    Σε εκλογικό κέντρο στην Αστόρια συναντήσαμε αρκετούς ομογενείς. «Αν δεν εκλεγεί ο Ομπάμα, τα χειρότερα είναι μπροστά μας», υποστήριξε η 42χρονη Αμαλία Παναγιωτάκου, επισημαίνοντας ότι «πρώτη φορά βλέπω τόσο κόσμο να ψηφίζει».

    Ο 29χρονος Αντώνης Σεργίου θεωρεί ότι «η εκλογή του Δημοκρατικού υποψηφίου δημιουργεί πολλές προσδοκίες εντός και εκτός Αμερικής», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να μην τις διαψεύσει, «γιατί δεν είναι εύκολο να τα βάλει με τα τεράστια συμφέροντα που καθορίζουν την πολιτική της Ουάσιγκτον».

    Η 58χρονη Στέλλα Δημητρίου ψήφισε το Ρεπουμπλικανό υποψήφιο γιατί «εμπνέει περισσότερη σιγουριά και ασφάλεια», όπως είπε, ενώ ο 25χρονος Δημήτρης Παπαηλιού τόνισε ότι ακόμη και οι γονείς του που είχαν ψηφίσει Τζορτζ Μπους στις προηγούμενες εκλογές, τώρα θα ψηφίσουν Ομπάμα, επειδή «δεν πάει άλλο, η χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και ο Δημοκρατικός υποψήφιος υπόσχεται ριζικές αλλαγές. Ελπίζουμε, να μπορέσει να κάνει κάτι, γιατί μετά τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα».

    Τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται του Τζον Μακέιν σε πέντε από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Reuters/Zogby που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες.

    Ο Ομπάμα διεύρυνε το προβάδισμά του απέναντι στον Μακέιν. Η διαφορά τους έφτασε στις 11 ποσοστιαίες μονάδες από 7 που ήταν την Κυριακή, σύμφωνα με την κυλιόμενη δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, στην οποία το ποσοστό λάθους είναι +/-2,9%.

    Οι νέες αυτές δημοσκοπήσεις που αφορούν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων στις πολιτείες δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται με μία μονάδα στην Φλόριντα, με δύο στο Οχάιο και με μεγαλύτερο ποσοστό στην Βιρτζίνια και την Νεβάδα. Το ποσοστό λάθους στις δημοσκοπήσεις αυτές είναι +/-4,1%.

    Αυτές οι τέσσερις πολιτείες, τις οποίες κέρδισε ο Μπους στις εκλογές του 2004 δίνουν 65 εκλέκτορες. Μαζί με τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι και στις οποίες ο Ομπάμα έχει ένα ασφαλές προβάδισμα, το σύνολο των εκλεκτόρων φτάνει του 317, ενώ για τον Λευκό Οίκο απαιτούνται τουλάχιστον 270.

    Ο Ομπάμα προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσυλβάνια, ενώ στο Μισούρι οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν από 49%.

    Ο Μακέιν προηγείται του Ομπάμα με 5% στην Ιντιάνα και με 1% στη Βόρεια Καρολίνα.

    "Το προβάδισμα του Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί όπως φαίνεται οι αναποφάσιστοι κατέληξαν υπέρ της αλλαγής που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος", τόνισε ο Τζον Ζόγκμπι.

    Η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή στις δύο πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες, την Φλόριντα (27) και το Οχάιο (20). Μια νίκη του Ομπάμα στις πολιτείες αυτές θα διαλύσει κάθε ελπίδα του Μακέιν, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Στην Φλόριντα ο Ομπάμα προηγείται με 49% έναντι 48% του Μακέιν και στο Οχάιο με 49% έναντι 47%.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεύρυνε το προβάδισμά του στην Νεβάδα από 8 σε 11 ποσοστιαίες μονάδες και στην Βιρτζίνια από 6 στις 9 μονάδες.

    Ο Ομπάμα προηγείται με μεγάλο ποσοστό ανάμεσα στους ανεξάρτητους (24%) και στις γυναίκες (19%).

    Το προβάδισμα του Μακέιν ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους μειώθηκε κατά 6 μονάδες, ενώ ανάμεσα στους ισπανόφωνους συγκεντρώνει ποσοστό 29%. Στις προηγούμενες εκλογές ο Μπους είχε συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% ανάμεσα στους ισπανόφωνους.

    Στην κυλιόμενη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την Παρασκευή ως την Κυριακή συμμετείχαν 1.226 ψηφοφόροι.

    Στις δημοσκοπήσεις ανά πολιτεία ρωτήθηκαν 600 ως 605 ψηφοφόροι από την Παρασκευή ως την Δευτέρα.

    Εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας, οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν επίσης τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ανανεώσουν το ένα τρίτο της Γερουσίας. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις οι Δημοκρατικοί αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 2008 - 1:30:19 UTC