Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαβουλεύσεις για εκτόνωση της κρίσης
  • [02] Εθελουσία έξοδος στον ΟΣΕ
  • [03] Περιορισμός δαπανών
  • [04] Προκαλεί ο Γκρούεφσκι
  • [05] Πρώτη νίκη στο μπάσκετ

  • [01] Διαβουλεύσεις για εκτόνωση της κρίσης

    Αμπχάζιοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν σήμερα στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να εκτοπίσουν τις γεωργιανές δυνάμεις από το φαράγγι του Κοντόρι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Αμπχαζίας.

    Το ρωσικό κανάλι Βέστι 24 ανέφερε ότι στη διαφιλονικούμενη περιοχή σημειώνεται σφοδρή ανταλλαγή πυρών και ότι η αεροπορία της Αμπχαζίας βομβάρδισε τη ζώνη αυτή.

    Την Δευτέρα η Γεωργία είχε υποστηρίξει ότι "απέκρουσε όλες τις επιθέσεις" στο φαράγγι του Κοντόρι. "Υπήρξαν πολλές επιθέσεις στο φαράγγι του Κοντόρι, όλες αποκρούστηκαν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

    Οι Αμπχάζιοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι έχουν "μπλοκάρει" τους Γεωργιανούς στρατιώτες στα υψώματα του φαραγγιού.

    Ρωσία για ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ

    Η Ρωσία δεν πρόκειται να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα με το οποίο ζητείται η κατάπαυση του πυρός στον Καύκασο και το οποίο βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που εκπόνησε η Γαλλία, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν.

    "Ελπίζουμε να συμμετέχουμε στη σύνταξη ενός νέου σχεδίου απόφασης γιατί αυτό, δυστυχώς, προετοιμάστηκε χωρίς εμάς", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά τη λήξη της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου εξετάστηκε το κείμενο που συνέταξαν την Δευτέρα οι εκπρόσωπο των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης.

    Τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου "συμφωνούν για το κείμενο αυτό", είχε αναφέρει νωρίτερα ένας διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Το ψήφισμα βασίζεται σε ένα γαλλικό σχέδιο τριών σημείων: άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, πριν από την επέμβαση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, την περασμένη Πέμπτη.

    "Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε πρόωρα και λείπουν ορισμένα στοιχεία: κυρίως, δεν γίνεται αναφορά στη γεωργιανή επιθετικότητα. Έχουμε απαιτήσεις: να αποχωρήσουν οι Γεωργιανοί από τη Νότια Οσετία και να δεσμευτεί το Τμπιλίσι ότι δεν θα καταφύγει στη βία στη Νότια Οσετία ή στην Αμπχαζία", πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

    Επαφές Σαρκοζί σε Μόσχα και Τμπιλίσι

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον διάστημα, θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κατόπιν θα μεταβεί στο Τμπιλίσι για να συνομιλήσει με τον γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.

    Χθες, ο Σαρκοζί «είχε πάλι επί μακρόν συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, καθώς και με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στα πλαίσια των προσπαθειών για να επιτευχθεί χωρίς χρονοτριβή μία συμφωνία ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για την παύση των εχθροπραξιών» ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία, προστίθεται στο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας.

    Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, που ολοκληρώνει επίσημη επίσκεψή της στο Ελ Σαλβαδόρ, απηύθυνε έκκληση γιβ άμεση εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία.

    «Η Ισπανία, όπως κι η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, καταδικάζει τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν και ζητεί στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου η κατάσταση να επιστρέψει στην ομαλότητα», τόνισε η ντε λα Βέγα.

    Περίπου 2.000 ξένοι υπήκοοι , μεταξύ τους διπλωμάτες κι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών, απομακρύνθηκαν από τη Γεωργία προς τη γειτονική Αρμονία από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Νότιο Οσετία, ανακοίνωσε χθες το αρμενικό ΥΠΕΞ.

    «Οι ξένοι υπήκοοι που βρίσκονταν στο γεωργιανό έδαφος κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα χάρις σε μία απλοποιημένη διαδικασία θεώρησης βίζας», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Περίπου 7.500 Αρμένιοι, που βρίσκονταν σε διακοπές, ή σε ταξίδι εργασίας στη Γεωργία, επέστρεψαν επίσης στην Αρμενία, τονίζει η ίδια πηγή.

    Περίπου 1000 άτομα διαδήλωσαν χθες στη Ρίγα, αξιώνοντας την κατάπαυση του πυρός στη Γεωργία, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στις πρωτεύουσες της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας.

    Μήνυμα Μπούς

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Γεωργίας, αποκαλώντας την επέμβαση της Μόσχας εναντίον ενός μικρότερου κράτους ως απαράδεκτη εισβολή σβένα κυρίαρχο κράτος.

    «Η Ρωσία εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο γειτονικό κράτος και απειλεί μία δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από τον λαό του. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Μπους.

    «Υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να βομβαρδίσουν σύντομα το πολιτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Εάν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, αυτές οι ρωσικές πράξεις αντιπροσωπεύουν μία δραματική και ωμή κλιμάκωση στη σύρραξη στη Γεωργία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, μετά την επιστροφή του από την Κίνα.

    Ο Μπους στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως στόχος της Μόσχας είναι νβ ανατρέψει την κυβέρνηση της Γεωργίας και προειδοποίησε με αυστηρό τόνο τη Ρωσία, της οποίας οι πράξεις «απειλούν τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

    Σε Τυφλίδα και Μόσχα μετέβησαν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της ΕΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ κι ο φιλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στούμπ, επικεφαλής του ΟΑΣΕ. Ο Κουσνέρ παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο από τρία σημεία που υποστηρίζεται από την ΕΕ: σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και επιστροφή της περιοχής στην προηγούμενη κατάσταση.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν την κρίση στη Ν.Οσετία.

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Γεωργία γιατί αυτό θα αποδυναμώσει την δημοκρατία σε όλο το πρώην σοβιετικό μπλοκ, ενώ κάλεσε σε βοήθεια τη Δύση. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Γεωργίας.

    "Αν πέσει η Γεωργία αυτό θα σημάνει και την πτώση της Δύσης στο σύνολο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και παραπέρα", τόνισε ο πρόεδρος της Γεωργίας σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal.

    "Οι ηγέτες των γειτονικών χωρών--της Ουκρανίας και των άλλων χωρών του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας--θα πρέπει να κρίνουν αν το τίμημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις", επισήμανε.

    Πρόταση Μεντβέντεφ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε να σταλεί μια αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην αποσχισθείσα γεωργιανή δημοκρατία της Νότιας Οσετίας, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρεται πως ο Μεντβέντεφ έκανε την πρόταση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την πρόεδρο της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν.

    Ο Μεντβέντεφ "τάχθηκε υπέρ της στάθμευσης εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, μιας αποστολής αυτού του οργανισμού, στην περιοχή της Νότιας Οσετίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία θα κάνει τα πάντα "για να εξομαλύνει την κατάσταση στη Νότια Οσετία".

    Ο Μεντβέντεφ κάλεσε επίσης τους Δυτικούς να μην επαναλάβουν το λάθος των "συμφωνιών του Μονάχου" του 1938 με τη ναζιστική Γερμανία, το οποίο οδήγησε σε μια "τραγωδία", εμφανιζόμενοι συμβιβαστικοί με "τον επιτιθέμενο".

    Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ "παθητικός παρατηρητής" της κατάστασης στον Καύκασο, προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος.

    [02] Εθελουσία έξοδος στον ΟΣΕ

    Το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκης το οποίο προβλέπει δημιουργία τριών εταιρειών, μείωση του προσωπικού και ριζικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την είσοδο των μεγάλων ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών στους σιδηροδρόμους από το 2011.

    Στόχος είναι η μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων του Οργανισμού που ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 12,5 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια, αλλά και η προετοιμασία της πλήρους απελευθέρωσης του σιδηροδρομικού έργου σε τρία χρόνια.

    Ο κ. Χατζηδάκης θα προτείνει μεταξύ άλλων εθελουσία έξοδο εργαζομένων, περικοπές ζημιογόνων δρομολογίων και προγραμματισμένων έργων, αλλαγές στα εργασιακά, είσοδο ιδιωτών στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ αλλά και στην αξιοποίηση της μεγάλης ακίνησης περιουσίας του.

    [03] Περιορισμός δαπανών

    Η άνοδος του πληθωρισμού και η χρηματοπιστωτική κρίση έβαλαν τέλος στην περίοδο του φθηνού χρήματος και έκαναν τους Ελληνες καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες ισχυρής αβεβαιότητας για το μέλλον.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους υποχώρησε στο 3,4% από 3,6% στο α' τρίμηνο και 4,1% την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η επιβράδυνση της οικονομίας οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στην κάμψη της κατανάλωσης.

    ΠΑΣΟΚ

    "Η περαιτέρω επιβράδυνση που σημειώνεται στον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 3,4%, αναδεικνύει ότι τα αναπτυξιακά αποθέματα της οικονομίας μας εξαντλούνται από την πολιτική της κυβέρνησης", δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για την οικονομική δραστηριότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

    Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, 'η απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού, το πάγωμα των δημοσίων επενδύσεων, η φοροεπιδρομή στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά και η απουσία μέτρων θωράκισης της οικονομίας μας την οδηγούν σε κρίση, με αποτέλεσμα το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων να μειώνεται και η ανασφάλεια να κυριαρχεί στην αγορά".

    ΣΥΝ

    "Η σημαντική πτώση, από τρίμηνο σε τρίμηνο, των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καθιστά ορατό πλέον τον εφιάλτη της ύφεσης", δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, "οι κλιμακούμενες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, αντί να θωρακίζουν, αποδιαρθρώνουν την ελληνική οικονομία και οδηγούν στην λεηλασία τα λαϊκά εισοδήματα". "Η μόνη διέξοδος στα ογκούμενα αδιέξοδα είναι η ήττα της κυβερνητικής πολιτικής και συνολικά του δικομματισμού, για μια ριζοσπαστική προοδευτική στροφή στην πορεία της χώρας", πρόσθεσε.

    [04] Προκαλεί ο Γκρούεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε επιστολή στον μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με την οποία ζητά από αυτόν, να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και "ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων "Νντέβνικ".

    Η εφημερίδα, που δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της το θέμα αυτό, προβάλλει αποσπάσματα της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    "Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα. Αν η προσπάθειά σας αυτή στεφθεί με επιτυχία- και έχοντας υπόψιν ότι εκτός του ονόματος από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να επιλύσετε και αρκετά άλλα ανοιχτά ζητήματα- σας παρακαλώ να εντάξετε το θέμα αυτό μεταξύ των προτεραιοτήτων μας", αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή αυτή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας μάλιστα τις "στενές σχέσεις" που διατηρούν οι εκκλησίες των δύο αυτών χωρών.

    "Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σημαντικό τμήμα των μελών της Ιεράς της Συνόδου, σπούδασε και έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, με υποτροφία από τα ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα μέλη αυτά της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να βρίσκονται υπό την επιρροή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αποκαλούνται από τους μετριοπαθείς επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, ως ελληνική πτέρυγα", αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" η οποία, μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Νντέβνικ", αιτιολογώντας στον κ. Νίμιτς για ποιο λόγο του γράφει μία τέτοια επιστολή, αναφέρει ότι "δεν θα έγραφε ποτέ μία τέτοια επιστολή, αν υπήρχε διαχωρισμός στην Ελλάδα, μεταξύ εκκλησίας και κράτους".

    "Καθώς είμαι πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλετε να βοηθήσετε την περιοχή και στο πλαίσιο του ΟΗΕ να εξευρεθεί λύση για τηνμακροχρόνια εκκρεμότητα της ονομασίας, σημειώνω ότι ανοίγω αυτό το ζήτημα που συνδέεται με τις εκκλησίες, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σχέσης του κράτους της Ελλάδας με την Εκκλησία. Μία σχέση, η οποία είναι πολύ πιο στενή και αλληλένδετη απ΄ ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σέβομαι βέβαια το δικαίωμα κάθε χώρας να διαμορφώνει αυτή τη λειτουργία του εσωτερικού της συστήματος. Μόνο στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ, να αντιληφθείτε την έγερση του ιδιαιτέρως ευαίσθητου και πολύ σημαντικού, για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτού ζητήματος", αναφέρει ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    Εκτός αυτού, ο κ. Γκρούεφσκι, στην ίδια επιστολή, ζητά από τον κ. Νίμιτς, να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του και το όνομα του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    "Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες, ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονας μας , χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό και έχοντας υπόψιν ότι στις τελευταίες σας ιδέες εκφράσατε τη φιλοδοξία, πέραν του ζητήματος της ονομασίας της χώρας μας, να ανοίξετε και αρκετά άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και του ονόματος του δικού μας αεροδρομίου'' Μέγας Αλέξανδρος'', να εντάξετε και το σημαντικό αυτό θέμα", αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Εκτός της εφημερίδας "Ντνέβνικ" στο περιεχόμενο της επιστολής αυτής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς, αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α1", ο οποίος μετέδωσε ακόμη ότι ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, ζητά την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αυξάνει δυσανάλογα την στρατιωτική της δύναμη".

    Η επιστολή αυτή του κ. Γκρούεφσκι, έρχεται μόλις μερικά 24ώρα πριν από το νέο γύρο διαβουλεύσεων που έχει συγκαλέσει στη Νέα Υόρκη ο κ. Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

    Πέραν αυτής, ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Ντνέβνικ", απέστειλε και νέα επιστολή στον γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν , με την οποία "τον πληροφορεί για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και για όρθωση οικονομικών και εμπορικών εμποδίων από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες".

    [05] Πρώτη νίκη στο μπάσκετ

    Πιο συγκεντρωμένη και αποτελεσματική σε όλους τους τομείς, εν συγκρίσει με το πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία, η εθνική ομάδα μπήκε σήμερα σε τροχιά θετικών αποτελεσμάτων στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ανδρών στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «ξέσπασε» με 87-64 πάνω στην Γερμανία, σε αγώνα για τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, υποχρέωσε τα «πάντσερ» στην πρώτη ήττα τους, ενώ πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στον Β΄ όμιλο.

    Τα δεκάλεπτα: 21-23, 44-33, 69-48, 87-64.

    Εν τω μεταξύ, πρώτη νίκη για τα ελληνικά χρώματα στο μπιτς βόλεϊ... Για τον Δ' όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά μπιτς βόλεϊ Γυναικών, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής ημέρας, το δίδυμο των Τσαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου ήταν αποφασισμένο για τη νίκη και επικράτησε με 2-0 των Αυγουστίδη/Νελ από τη Νότια Αφρική. Τα σετ: 21-12 και 21-8. Με το σκορ αυτό οι Ελληνίδες είναι πολύ κοντά στην πρόκριση στην 16αδα αφού ήδη έχουν πάρει και ένα σετ από τον πρώτο αγώνα με τις Κινέζες Χου/Ζιανγκ Χι.

    Oι δύο Ελληνίδες ξεκίνησαν αγχωμένα, ωστόσο κατάφεραν γρήγορα να βρουν ρυθμό και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στις αντίπαλούς τους, στηριζόμενες στο εξαιρετικό μπλοκ, με αποτέλεσμα να κερδίσει το πρώτο σετ με 21-12, με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Τσιαρτσιάνη.

    Η Τσιαρτσιάνη συνέχισε τα εξαιρετικά της μπλοκ και στο δεύτερο σετ (7 στα 7) και με εκπληκτική επίθεση έκανε το 11-7 για την ελληνική ομάδα, με την Κουτρουμανίδου να αναλαμβάνει στη συνέχεια και να κάνει το 14-17. Τελικά η ελληνική ομάδα έφθασε στην εύκολη επικράτηση με 21-8.

    Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου τους (αύριο), Κουτρουμανίδου και Τσιαρτσιάνη θα αντιμετωπίσουν τις γερμανίδες Γκόλερ / Λούτβινγκ, οι οποίες βρίσκονται στο νούμερο 9 της Παγκόσμιας κατάταξης.

    Να σημειώσουμε ότι και το δίδυμο από τη Νότια Αφρική είχε ελληνικό χρώμα! Μιλάμε για την Τζούντιθ Ντάιστερ-Αυγουστίδη, η οποία κατάγεται από την Κολονία της Γερμανίας και κατοικεί μόνιμα στο Κέιπ Τάουν. Η 33χρονη (γεννηθείσα στις 10 Απριλίου 1975) βολεϊμπολίστρια, η οποία λαμβάνει μέρος στο τουρνουά μαζί με την Νελ, είναι παντρεμένη με τον Κέισι Αυγουστίδη, επίσης παίκτη του μπιτς βόλεϊ, με τον οποίο νυμφεύθηκε τον Ιούλιο του 2005 στην Ελλάδα.

    Εξαιρετικές εμφανίσεις

    Τα ελληνικά κουπιά συνέχισαν τις εξαιρετικές εμφανίσεις και κατά την 3η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο Γιάννης Χρήστου προκρίθηκε στα ημιτελικά του απλού σκιφ ανδρών της κωπηλασίας, καθώς στη 2η επαναληπτική σειρά τερμάτισε στην 3η θέση με χρόνο 6:58.28.

    Στον ημιτελικό του C1 κάνοε καγιάκ σλάλομ προκρίθηκε ο Χρήστος Τσακμάκης, ο οποίος στην 1η προκριματική κούρσα κατετάγη 10ος με επίδοση 91:53 και στην 2η ήταν 5ος με επίδοση 86:01.

    Στην ιστιοπλοϊα, ο Νίκος Κακλαμανάκης «ρίχθηκε» σήμερα στα κύματα του Κινγκντάο. Στην κατηγορία RS:X ανδρών, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Ατλάντα και «ασημένιος» της Αθήνας ήταν 10ος στην 1η ιστιοδρομία, 2ος στην 2η, και στη γενική κατάταξη βρίσκεται στην 5η θέση με 12 β.π.

    Στην RS:X γυναικών, η Αντωνία Φράι ήταν 15η στην 1η ιστιοδρομία και 15η στη 2η, μετά την ακύρωση δύο σκαφών, και έτσι στη γενική κατάταξη βρίσκεται στην 14η θέση με 30 β.π.

    Στα 470 ανδρών, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος πήραν την 5η θέση στην 1η ιστιοδρομία, αλλά την 26η στη 2η, κι έτσι στη γενική κατάταξη βρίσκονται στην 16η θέση με 31 β.π.

    Στα FINN, ο Αιμίλιος Παπαθανσίου ήταν 18ος στην 5η ιστιοδρομία, 15ος στην 6η, και στη γενική κατάταξη βρίσκεται στη 15η θέση με 66 β.π.

    Στην κατηγορία Yngling, το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο συνθέτουν η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη, πήρε τη 2η θέση στην 5η ιστιοδρομία, αλλά στην 6η ιστιοδρομία «χρεώθηκαν» 16 β.π. και στη γενική κατάταξη βρίσκονται στη 10η θέση με 36 β.π.

    Στην κολύμβηση, για άλλη μία ημέρα υπήρξαν μόνο αποκλεισμοί για τα ελληνικά χρώματα. Ο Ρωμανός Αλυφαντής τερμάτισε στην 8η και τελευταία θέση της 5ης προκριματικής σειράς των 200μ. πεταλούδα με χρόνο 1:57.99 και συνλικά κατετάγη στην 27η θέση, ενώ στην 8η και τελευταία θέση της 3ης προκριματικής σειράς των 200μ. ελεύθερο τερμάτισε η Ελένη Κωστή με χρόνο 2:04.55 και συνολικά κατετάγη στην 44η θέση.

    Στο τένις, την ήττα με 2-0 γνώρισε η Λένα Δανιηλίδου από τη Γαλλίδα Βιρζινί Ραζανό, στον 1ο γύρο του απλού γυναικών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχασε και τα δύο σετ με 6-3.

    Στα ομαδικά αθλήματα, «τρίτωσε το κακό» για την Ελλάδα, αφού μετά τις χτεσινές ήττες των ομάδων μπάσκετ και υδατοσφαίρισης ανδρών, ήρθε σήμερα και η ήττα για την ελληνική ομάδα της υδατοσφαίρισης γυναικών με 8-6 από την Αυστραλία.

    Το πρόγραμμα της Τρίτης για τα ελληνικά χρώματα

    Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που αγωνίζονται σήμερα (12/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (σε ώρες Ελλάδας) είναι:

    Ωρα Αθλητής Αντίπαλος/Κατηγορία Αθλημα

    11.10: Μπισκιτζή/Τσιάβου Ρεπεσάζ Διπλό Σκιφ Ελ.Βαρών Κωπηλασία

    12.40: Ελπίδα Ρωμάντζη Κεσκίν Σατίρ (Τουρκία) Τοξοβολία (Φάση "64")

    13.42: Αρης Γρηγοριάδης Προκριμ. 100μ ελεύθερο Κολύμβηση

    14.02: Ελβίρα Ευσταθίου Προκριμ. 200μ πεταλούδα Κολύμβηση

    14.32: Ρωμανός Αλυφαντής Προκριμ. 200μ πρόσθιο Κολύμβηση

    15.03: Εθνική ομάδα 4Χ200 ελεύθερο Κολύμβηση


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 August 2008 - 8:30:24 UTC