Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές διαβουλεύσεις για εκτόνωση
  • [02] "Κανένα πρόβλημα για τους Ελληνες ομογενείς"
  • [03] «Σχέδιο πολιτικής επίθεσης»
  • [04] "Οχι στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ"
  • [05] Πρώτη νίκη στο μπιτς βόλεϊ
  • [06] Νέα κυνηγετική περίοδος
  • [07] Στη Γαλλία ο Δαλάι Λάμα
  • [08] Απειλούνται βαμβακοκαλλιέργειες

  • [01] Διπλωματικές διαβουλεύσεις για εκτόνωση

    Αμπχάζιοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν σήμερα στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να εκτοπίσουν τις γεωργιανές δυνάμεις από το φαράγγι του Κοντόρι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Αμπχαζίας.

    Το ρωσικό κανάλι Βέστι 24 ανέφερε ότι στη διαφιλονικούμενη περιοχή σημειώνεται σφοδρή ανταλλαγή πυρών και ότι η αεροπορία της Αμπχαζίας βομβάρδισε τη ζώνη αυτή.

    Την Δευτέρα η Γεωργία είχε υποστηρίξει ότι "απέκρουσε όλες τις επιθέσεις" στο φαράγγι του Κοντόρι. "Υπήρξαν πολλές επιθέσεις στο φαράγγι του Κοντόρι, όλες αποκρούστηκαν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

    Οι Αμπχάζιοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι έχουν "μπλοκάρει" τους Γεωργιανούς στρατιώτες στα υψώματα του φαραγγιού.

    Ρωσία για ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ

    Η Ρωσία δεν πρόκειται να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα με το οποίο ζητείται η κατάπαυση του πυρός στον Καύκασο και το οποίο βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που εκπόνησε η Γαλλία, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν.

    "Ελπίζουμε να συμμετέχουμε στη σύνταξη ενός νέου σχεδίου απόφασης γιατί αυτό, δυστυχώς, προετοιμάστηκε χωρίς εμάς", εξήγησε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά τη λήξη της κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου εξετάστηκε το κείμενο που συνέταξαν την Δευτέρα οι εκπρόσωπο των ΗΠΑ και της δυτικής Ευρώπης.

    Τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου "συμφωνούν για το κείμενο αυτό", είχε αναφέρει νωρίτερα ένας διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Το ψήφισμα βασίζεται σε ένα γαλλικό σχέδιο τριών σημείων: άμεση κατάπαυση του πυρός, σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, πριν από την επέμβαση της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, την περασμένη Πέμπτη.

    "Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε πρόωρα και λείπουν ορισμένα στοιχεία: κυρίως, δεν γίνεται αναφορά στη γεωργιανή επιθετικότητα. Έχουμε απαιτήσεις: να αποχωρήσουν οι Γεωργιανοί από τη Νότια Οσετία και να δεσμευτεί το Τμπιλίσι ότι δεν θα καταφύγει στη βία στη Νότια Οσετία ή στην Αμπχαζία", πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

    Επαφές Σαρκοζί σε Μόσχα και Τμπιλίσι

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον διάστημα, θα συναντηθεί σήμερα στη Μόσχα με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κατόπιν θα μεταβεί στο Τμπιλίσι για να συνομιλήσει με τον γεωργιανό ομόλογό του Μιχαήλ Σαακασβίλι, ανακοίνωσε χθες η γαλλική προεδρία.

    Χθες, ο Σαρκοζί «είχε πάλι επί μακρόν συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, καθώς και με τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στα πλαίσια των προσπαθειών για να επιτευχθεί χωρίς χρονοτριβή μία συμφωνία ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μέρη, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για την παύση των εχθροπραξιών» ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία, προστίθεται στο ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας.

    Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, που ολοκληρώνει επίσημη επίσκεψή της στο Ελ Σαλβαδόρ, απηύθυνε έκκληση γιβ άμεση εκεχειρία ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γεωργία.

    «Η Ισπανία, όπως κι η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, καταδικάζει τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν και ζητεί στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, προκειμένου η κατάσταση να επιστρέψει στην ομαλότητα», τόνισε η ντε λα Βέγα.

    Περίπου 2.000 ξένοι υπήκοοι , μεταξύ τους διπλωμάτες κι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών, απομακρύνθηκαν από τη Γεωργία προς τη γειτονική Αρμονία από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Νότιο Οσετία, ανακοίνωσε χθες το αρμενικό ΥΠΕΞ.

    «Οι ξένοι υπήκοοι που βρίσκονταν στο γεωργιανό έδαφος κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα χάρις σε μία απλοποιημένη διαδικασία θεώρησης βίζας», προστίθεται στο ανακοινωθέν.

    Περίπου 7.500 Αρμένιοι, που βρίσκονταν σε διακοπές, ή σε ταξίδι εργασίας στη Γεωργία, επέστρεψαν επίσης στην Αρμενία, τονίζει η ίδια πηγή.

    Περίπου 1000 άτομα διαδήλωσαν χθες στη Ρίγα, αξιώνοντας την κατάπαυση του πυρός στη Γεωργία, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στις πρωτεύουσες της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας.

    Μήνυμα Μπούς

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Γεωργίας, αποκαλώντας την επέμβαση της Μόσχας εναντίον ενός μικρότερου κράτους ως απαράδεκτη εισβολή σβένα κυρίαρχο κράτος.

    «Η Ρωσία εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο γειτονικό κράτος και απειλεί μία δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από τον λαό του. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Μπους.

    «Υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να βομβαρδίσουν σύντομα το πολιτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Εάν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, αυτές οι ρωσικές πράξεις αντιπροσωπεύουν μία δραματική και ωμή κλιμάκωση στη σύρραξη στη Γεωργία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, μετά την επιστροφή του από την Κίνα.

    Ο Μπους στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως στόχος της Μόσχας είναι νβ ανατρέψει την κυβέρνηση της Γεωργίας και προειδοποίησε με αυστηρό τόνο τη Ρωσία, της οποίας οι πράξεις «απειλούν τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

    Σε Τυφλίδα και Μόσχα μετέβησαν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της ΕΕ, Μπερνάρ Κουσνέρ κι ο φιλανδός ομόλογός του Αλεξάντερ Στούμπ, επικεφαλής του ΟΑΣΕ. Ο Κουσνέρ παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο από τρία σημεία που υποστηρίζεται από την ΕΕ: σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας, άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και επιστροφή της περιοχής στην προηγούμενη κατάσταση.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν την κρίση στη Ν.Οσετία.

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Γεωργία γιατί αυτό θα αποδυναμώσει την δημοκρατία σε όλο το πρώην σοβιετικό μπλοκ, ενώ κάλεσε σε βοήθεια τη Δύση. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Γεωργίας.

    "Αν πέσει η Γεωργία αυτό θα σημάνει και την πτώση της Δύσης στο σύνολο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και παραπέρα", τόνισε ο πρόεδρος της Γεωργίας σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal.

    "Οι ηγέτες των γειτονικών χωρών--της Ουκρανίας και των άλλων χωρών του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας--θα πρέπει να κρίνουν αν το τίμημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις", επισήμανε.

    Πρόταση Μεντβέντεφ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρότεινε να σταλεί μια αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην αποσχισθείσα γεωργιανή δημοκρατία της Νότιας Οσετίας, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

    Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο αναφέρεται πως ο Μεντβέντεφ έκανε την πρόταση αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την πρόεδρο της Φινλανδίας Τάρια Χάλονεν.

    Ο Μεντβέντεφ "τάχθηκε υπέρ της στάθμευσης εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, μιας αποστολής αυτού του οργανισμού, στην περιοχή της Νότιας Οσετίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ανέφερε ακόμη πως η Ρωσία θα κάνει τα πάντα "για να εξομαλύνει την κατάσταση στη Νότια Οσετία".

    Ο Μεντβέντεφ κάλεσε επίσης τους Δυτικούς να μην επαναλάβουν το λάθος των "συμφωνιών του Μονάχου" του 1938 με τη ναζιστική Γερμανία, το οποίο οδήγησε σε μια "τραγωδία", εμφανιζόμενοι συμβιβαστικοί με "τον επιτιθέμενο".

    Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ "παθητικός παρατηρητής" της κατάστασης στον Καύκασο, προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος.

    [02] "Κανένα πρόβλημα για τους Ελληνες ομογενείς"

    "Δεν υπάρχει πρόβλημα ομογενών. Υπάρχει μία οικογένεια στην περιοχή που βομβαρδίστηκε και αυτή είναι καλά και έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές".

    Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, μετά τη συνεδρίαση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, που συνήλθε χθες το πρωί, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) και τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στη συνεδρίαση εξετάστηκε η κατάσταση και όπως δήλωσε ο κ. Κασσίμης ετοιμάστηκε όλη η διαδικασία ώστε η Αθήνα να μπορεί, αν της ζητηθεί, να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια εντός 6 ωρών: «Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ τέθηκε σε λειτουργία , με εντολή της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη και λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη Νότια Οσσετία, εφόσον μας ζητηθεί».

    Όπως εξήγησε ο κ. Κασσίμης έχει ήδη μετακινηθεί ο γενικός μας πρόξενος από το Νοβοροσίσκ στο Βλαδικαυκάς, οπότε αν υπάρξουν πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής θα έχουν πλήρη περίθαλψη. Παράλληλα, ο πρέσβυς μας στην Τυφλίδα είναι έτοιμος και σε συνεχή επικοινωνία με τις γεωργιανές αρχές ούτως ώστε εάν εμφανιστούν ελληνικής καταγωγής πολίτες, από την περιοχή των συγκρούσεων, να έχουν άμεση περίθαλψη και κάλυψη.

    Στη Νότιο Οσσετία, πρόσθεσε ο κ. Κασσίμης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ευτυχώς δεν έχουμε ελληνικό πληθυσμό, παρά μόνο έξι οικογένειες, για τις οποίες, εάν και εφόσον χρειαστεί θα υπάρχει πλήρης περίθαλψη και κάλυψη. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ανάγκης για προληπτική μετακίνησή τους.

    Μήνυμα Καχιασβίλι

    Μήνυμα να σταματήσει ο πόλεμος στη Γεωργία και να επικρατήσει η Ολυμπιακή Εκεχειρία έστειλαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες την Κυριακή από το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

    Ο Κάχι Καχιασβίλι, το οποίου το σπίτι στη Νότια Οσετία καταστράφηκε, δήλωσε ότι θα καταθέσει τα ολυμπιακά μετάλλιά του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος.

    [03] «Σχέδιο πολιτικής επίθεσης»

    Είμαστε σήμερα έτοιμοι και το προσεχές διάστημα θα ξεδιπλώσουμε σχέδιο πολιτικής επίθεσης μέχρι τις εκλογές με συγκεκριμένες και συνεκτικές πρωτοβουλίες, τόνισε απόψε σε σύσκεψη κομματικών στελεχών των Κυκλάδων στην Πάρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, στόχος είναι να πιστέψει ξανά ο λαός στην πολιτική και να βρει και πάλι την ελπίδα του και περιμένει πολλά από εμάς να ξαναφέρουμε αυτή την ελπίδα.

    Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνει παρά τα προβλήματα που μας δημιούργησαν ορισμένες περιπτώσεις και τα οποία θα μπορούσαν να σπιλώσουν το ΠΑΣΟΚ και το όνομά του.

    Μιλώντας σε ένα κομματικό ακροατήριο, το οποίο ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ανανεωμένο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη των Κυκλάδων, πέρα από τι θα κάνει το κέντρο να αναλάβουν και τα ίδια ευθύνη και πρωτοβουλίες με γνώμονα τα προβλήματα του πολίτη σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, ζήτησε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει γίνει μία δημόσια καταγραφή-απογραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετώπισαν φέτος οι Κυκλάδες.

    Στα προβλήματα αυτά των Κυκλάδων και όχι μόνο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του. Όπως τόνισε, η Ελλάδα, ενώ τον προηγούμενο χρόνο είχε βουλιάξει στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, φέτος βούλιαξε στο Αιγαίο. Και ανέφερε ως παραδείγματα την περίπτωση της Αμοργού και του Τούρκου διπλωμάτη σε ό, τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας, της Μυκόνου με αφορμή το θάνατο του Αυστραλού τουρίστα, τονίζοντας τα προβλήματα ασφάλειας των νησιών και της Ρόδου με τις πυρκαγιές, παρά το γεγονός ότι και τον προηγούμενο χρόνο, όπως ανέφερε, η Ρόδος είχε πρόβλημα πυρκαγιών, έστω και αν ήταν μικρότερο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην υπόθεση του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, στην οποία έδωσε μεγάλη έμφαση για δύο, όπως είπε, λόγους. Πρώτον διότι αποδεικνύει, όπως τόνισε, την κατάσταση που υπάρχει στην ακτοπλοΐα, τα καρτέλ και τις μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τουρισμού. Δεύτερον, όπως είπε, το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και πρόκειται για μια περίπτωση που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής λογικής για διευθέτηση μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, ενίοτε δε και την αποκόμιση ίδιου οφέλους, όπως είναι η περίπτωση Παυλίδη.

    Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε σε όσα συμβαίνουν στη Γεωργία και τη νότια Οσετία, τονίζοντας ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ στενάχωρο, ενώ αντί για εκεχειρία που θα έπρεπε να υπάρχει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχει πόλεμος. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει κάθε πράξη και ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ότι η διεξαγωγή τους προκαλεί μεγάλη μελαγχολία στον ελληνικό λαό, καθώς διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση, ούτε αθλητική, ούτε τεχνολογική, αντίθετα υπάρχει απαξίωση των υποδομών. Επίσης, με αφορμή με χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ένα χρόνο περίπου μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Καραμανλή, ως υπουργού Πολιτισμού. Και πρόσθεσε ότι τώρα επιβεβαιωνόμαστε γι' αυτά που είχαμε πει τότε, διότι βλέπαμε αυτά που έρχονται.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Κυκλάδων και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος στην περιοχή.

    Ανησυχία για τη Νότια Οσετία

    Tην έντονη ανησυχία του για τις βίαιες εχθροπραξίες στην Νότια Οσετία (Γεωργία) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών: «Ζητώ από όλες τις πλευρές την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση για την έξοδο από την κρίση» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών και για όσα υπέστη ο άμαχος πληθυσμός.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καλέσω τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσουν από όσους εμπλέκονται στον πόλεμο να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την παγκόσμια παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.»

    Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα στη Ν. Οσετία και την επικείμενη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το θέμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή των αιματηρών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία (Γεωργία), καταδίκασε τον πόλεμο, τη βία, τις αιματοχυσίες, τις δολοφονίες αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Από την πρώτη στιγμή επίσης, καταγγείλαμε τα παιχνίδια που παίζουν στην περιοχή, ορισμένοι τρίτοι αλλά ισχυροί. Οι ευθύνες για τα αιματηρά γεγονότα στη Ν. Οσετία (Γεωργία), συγκεκριμενοποιούνται και αποδίδονται σε αυτούς που έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς του πολέμου. Ενθαρρυμένοι από προηγούμενες υιοθετήσεις των τετελεσμένων που παρήγαγαν μονομερείς βίαιες ενέργειες -π.χ. στο Κόσοβο- κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επιχείρησαν ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -παραβιάζοντας και την Ολυμπιακή Εκεχειρία -να δημιουργήσουν διά του πολέμου νέα τετελεσμένα στην περιοχή του Καυκάσου. Κι ακόμη, όλα αυτά συντελέστηκαν με επιθέσεις εναντίον της συμφωνημένης από το 1994-95 ειρηνευτικής δύναμης.

    Η Ελλάδα πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετικότητα, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων με μονομερείς ενέργειες και στην περίπτωση της Ν. Οσετίας (Γεωργία). Έχουμε κάθε λόγο να προβούμε στις σχετικές ενέργειες. Τόσο το Κόσοβο, όσο και δικά μας εθνικά θέματα επιβάλουν αυτή τη στάση. Για αυτό διατυπώνουμε ευθέως και εγκαίρως ερώτημα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών, που θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Αυγούστου με θέμα τα γεγονότα της Ν. Οσετίας (Γεωργία).

    Θα παραμείνει για μια ακόμη φορά, σιωπηλή στο Συμβούλιο της Ε.Ε. η κυβέρνηση της Ν.Δ.;

    [04] "Οχι στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ-ΕΕ"

    Oι πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, του φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Οι τελευταίες εξελίξεις, επισήμανε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έχουν άμεση σχέση με την γενικότερη επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, [..] καθώς και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ.

    "Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να είναι «όμηρος» στη λογική της πλήρους συμμετοχής στους επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στέλνει ελληνικά στρατεύματα και φρεγάτες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, ριψοκινδυνεύοντας την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος άλλων λαών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για να αποτρέψει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συγκρούσεις. Άμεσα να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που βρίσκονται εκτός συνόρων.

    [05] Πρώτη νίκη στο μπιτς βόλεϊ

    Πρώτη νίκη για τα ελληνικά χρώματα στο μπιτς βόλεϊ... Για τον Δ' όμιλο του Ολυμπιακού τουρνουά μπιτς βόλεϊ Γυναικών, στο πλαίσιο της τρίτης αγωνιστικής ημέρας, το δίδυμο των Τσαρτσιάνη/Κουτρουμανίδου ήταν αποφασισμένο για τη νίκη και επικράτησε με 2-0 των Αυγουστίδη/Νελ από τη Νότια Αφρική. Τα σετ: 21-12 και 21-8. Με το σκορ αυτό οι Ελληνίδες είναι πολύ κοντά στην πρόκριση στην 16αδα αφού ήδη έχουν πάρει και ένα σετ από τον πρώτο αγώνα με τις Κινέζες Χου/Ζιανγκ Χι.

    Oι δύο Ελληνίδες ξεκίνησαν αγχωμένα, ωστόσο κατάφεραν γρήγορα να βρουν ρυθμό και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στις αντίπαλούς τους, στηριζόμενες στο εξαιρετικό μπλοκ, με αποτέλεσμα να κερδίσει το πρώτο σετ με 21-12, με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Τσιαρτσιάνη.

    Η Τσιαρτσιάνη συνέχισε τα εξαιρετικά της μπλοκ και στο δεύτερο σετ (7 στα 7) και με εκπληκτική επίθεση έκανε το 11-7 για την ελληνική ομάδα, με την Κουτρουμανίδου να αναλαμβάνει στη συνέχεια και να κάνει το 14-17. Τελικά η ελληνική ομάδα έφθασε στην εύκολη επικράτηση με 21-8.

    Στον τελευταίο αγώνα του ομίλου τους (αύριο), Κουτρουμανίδου και Τσιαρτσιάνη θα αντιμετωπίσουν τις γερμανίδες Γκόλερ / Λούτβινγκ, οι οποίες βρίσκονται στο νούμερο 9 της Παγκόσμιας κατάταξης.

    Να σημειώσουμε ότι και το δίδυμο από τη Νότια Αφρική είχε ελληνικό χρώμα! Μιλάμε για την Τζούντιθ Ντάιστερ-Αυγουστίδη, η οποία κατάγεται από την Κολονία της Γερμανίας και κατοικεί μόνιμα στο Κέιπ Τάουν. Η 33χρονη (γεννηθείσα στις 10 Απριλίου 1975) βολεϊμπολίστρια, η οποία λαμβάνει μέρος στο τουρνουά μαζί με την Νελ, είναι παντρεμένη με τον Κέισι Αυγουστίδη, επίσης παίκτη του μπιτς βόλεϊ, με τον οποίο νυμφεύθηκε τον Ιούλιο του 2005 στην Ελλάδα.

    Εξαιρετικές εμφανίσεις

    Τα ελληνικά κουπιά συνέχισαν τις εξαιρετικές εμφανίσεις και κατά την 3η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Ο Γιάννης Χρήστου προκρίθηκε στα ημιτελικά του απλού σκιφ ανδρών της κωπηλασίας, καθώς στη 2η επαναληπτική σειρά τερμάτισε στην 3η θέση με χρόνο 6:58.28.

    Στον ημιτελικό του C1 κάνοε καγιάκ σλάλομ προκρίθηκε ο Χρήστος Τσακμάκης, ο οποίος στην 1η προκριματική κούρσα κατετάγη 10ος με επίδοση 91:53 και στην 2η ήταν 5ος με επίδοση 86:01.

    Στην ιστιοπλοϊα, ο Νίκος Κακλαμανάκης «ρίχθηκε» σήμερα στα κύματα του Κινγκντάο. Στην κατηγορία RS:X ανδρών, ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Ατλάντα και «ασημένιος» της Αθήνας ήταν 10ος στην 1η ιστιοδρομία, 2ος στην 2η, και στη γενική κατάταξη βρίσκεται στην 5η θέση με 12 β.π.

    Στην RS:X γυναικών, η Αντωνία Φράι ήταν 15η στην 1η ιστιοδρομία και 15η στη 2η, μετά την ακύρωση δύο σκαφών, και έτσι στη γενική κατάταξη βρίσκεται στην 14η θέση με 30 β.π.

    Στα 470 ανδρών, ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος πήραν την 5η θέση στην 1η ιστιοδρομία, αλλά την 26η στη 2η, κι έτσι στη γενική κατάταξη βρίσκονται στην 16η θέση με 31 β.π.

    Στα FINN, ο Αιμίλιος Παπαθανσίου ήταν 18ος στην 5η ιστιοδρομία, 15ος στην 6η, και στη γενική κατάταξη βρίσκεται στη 15η θέση με 66 β.π.

    Στην κατηγορία Yngling, το ελληνικό πλήρωμα, το οποίο συνθέτουν η Σοφία Μπεκατώρου, η Σοφία Παπαδοπούλου και η Βιργινία Κραβαριώτη, πήρε τη 2η θέση στην 5η ιστιοδρομία, αλλά στην 6η ιστιοδρομία «χρεώθηκαν» 16 β.π. και στη γενική κατάταξη βρίσκονται στη 10η θέση με 36 β.π.

    Στην κολύμβηση, για άλλη μία ημέρα υπήρξαν μόνο αποκλεισμοί για τα ελληνικά χρώματα. Ο Ρωμανός Αλυφαντής τερμάτισε στην 8η και τελευταία θέση της 5ης προκριματικής σειράς των 200μ. πεταλούδα με χρόνο 1:57.99 και συνλικά κατετάγη στην 27η θέση, ενώ στην 8η και τελευταία θέση της 3ης προκριματικής σειράς των 200μ. ελεύθερο τερμάτισε η Ελένη Κωστή με χρόνο 2:04.55 και συνολικά κατετάγη στην 44η θέση.

    Στο τένις, την ήττα με 2-0 γνώρισε η Λένα Δανιηλίδου από τη Γαλλίδα Βιρζινί Ραζανό, στον 1ο γύρο του απλού γυναικών. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έχασε και τα δύο σετ με 6-3.

    Στα ομαδικά αθλήματα, «τρίτωσε το κακό» για την Ελλάδα, αφού μετά τις χτεσινές ήττες των ομάδων μπάσκετ και υδατοσφαίρισης ανδρών, ήρθε σήμερα και η ήττα για την ελληνική ομάδα της υδατοσφαίρισης γυναικών με 8-6 από την Αυστραλία.

    Το πρόγραμμα της Τρίτης για τα ελληνικά χρώματα

    Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που αγωνίζονται την Τρίτη (12/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (σε ώρες Ελλάδας) είναι:

    05.00: Κουτρουμανίδου Τσιαρτσιάνη /Αυγουστίδη Νελ (Ν.Αφρική) Μπιτς Βόλεϊ

    05.57: Ευαγγελία Ψάρρα Τσεν Λινγκ (Κίνα) Τοξοβολία (Φάση "64")

    08.00: Κοσματόπουλος Παπαδόπουλος 470 - 3η και 4η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Βαγγέλης Χειμώνας Lazer - 1η και 2η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Ευτυχία Μαντζαράκη Lazer R. - 1η και 2η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Νίκος Κακλαμανάκης RS:X - 3η και 4η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    08.00: Τόνια Φράι RS:X - 3η και 4η ιστιοδρομία Ιστιοπλοϊα

    09.00: Καρντάσιου/Αρβανίτη Καντέλας/Γκαρσία (Μεξικό) Μπιτς βόλεϊ

    09.00: Εθνική Ανδρών Ουγγαρία Υδατοσφαιριση

    09.30: Εθνική Ανδρών Γερμανία Μπάσκετ

    10.00: Χρήστος Τσακμάκης Ημιτελικός C1 Κάνοε Καγιάκ

    11.10: Μπισκιτζή/Τσιάβου Ρεπεσάζ Διπλό Σκιφ Ελ.Βαρών Κωπηλασία

    12.40: Ελπίδα Ρωμάντζη Κεσκίν Σατίρ (Τουρκία) Τοξοβολία (Φάση "64")

    13.42: Αρης Γρηγοριάδης Προκριμ. 100μ ελεύθερο Κολύμβηση

    14.02: Ελβίρα Ευσταθίου Προκριμ. 200μ πεταλούδα Κολύμβηση

    14.32: Ρωμανός Αλυφαντής Προκριμ. 200μ πρόσθιο Κολύμβηση

    15.03: Εθνική ομάδα 4Χ200 ελεύθερο Κολύμβηση

    [06] Νέα κυνηγετική περίοδος

    Στις 20 Αυγούστου ξεκινά και φέτος η νέα κυνηγετική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2009, με εξαίρεση το κυνήγι του αγριοκούνελου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαρτίου 2009. Τα επιτρεπόμενα θηράματα, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός κατά είδος που επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του, καθορίστηκαν με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη.

    Με την υπουργική απόφαση απαγορεύεται το κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ. Η χρήση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου θα γίνεται από 15.09.2008 μέχρι και 20.01.2009, τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως, το κυνήγι του λαγού και του αγριόχοιρου.

    Το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι δέκα κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης μέχρι τριών ατόμων κατά ομάδα και ημερήσια έξοδο. Εξαιρείται η περιοχή της Πελοποννήσου, για την οποία περιορίζεται το κυνήγι έως την 31.12.2008 και ο επιτρεπόμενος αριθμός θηρευομένων ζώων επίσης περιορίζεται σε ένα.

    Για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Εύβοια.

    Για όσα είδη πουλιών δεν αναφέρονται στην απόφαση απαγορεύεται το κυνήγι τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2,3 και 4 της Οδηγίας 79/409 ΕΟΚ.

    Το κυνήγι της αλεπούς επιτρέπεται από 15.09.2008 μέχρι 20.01.2009 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2009 μέχρι 28.02.2009 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι. Η χρησιμοποίηση σκύλου δίωξης για το κυνήγι της αλεπούς υπόκειται σε περιορισμούς.

    Επιτρέπεται το κυνήγι του πετροκούναβου με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου, χωρίς σκύλο δίωξης από 15.09.2008 μέχρι 28.02.2009. Το κυνήγι απαγορεύεται σε μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, σε εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων μέτρων από τις ακτές, σε όλες τις περιοχές όπου ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με το άρθρο 6 της 414985/29.11.85 (ΦΕΚ 757/τ. Β/18.12.85) Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στις καμένες εκτάσεις για τις οποίες έχουν ήδη εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυνηγίου, καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού.

    Επίσης, απαγορεύεται η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους. Επιτρέπεται - κατ΄ εξαίρεση - για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις νήσους Λήμνο και Θηρασία, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

    Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

    Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

    ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΗΡΕΥΣΙΜΩΝ ΕΙΔΩΝ

    Α/Α ΕΙΔΟΣ ΖΩΝΕΣ * ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΗΜΕΡΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

    ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ:

    1.*** Αγριοκούνελο (Oryctolagus cuniculus) 20/8 - 14/9 15/9 - 10/3 Oλες Χωρίς περιορισμό

    2. Λαγός ( Lepus europaeus) 15/9 - 10/1 Τετ-Σαβ-Κυρ Ένα (1)

    3. **** Αγριόχοιρος (Sus scrofa) 15/9 - 20/1 Τετ-Σαβ-Κυρ Τρία (3) κατά ομάδα

    4. Αλεπού (Vulpes vulpes) 15/9 - 28/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    5. Πετροκούναβο (Martes foina) 15/9 - 28/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    ΠΟΥΛΙΑ

    α) Δενδρόβια, εδαφόβια κ.α

    1. Σιταρήθρα (Alauda arvensis) 20/8 - 14/9 15/9-10/2 'Oλες Δέκα (10)

    2. Φάσα (Columba palumbus) 20/8 - 14/9 15/9-20/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    3. Αγριοπερίστερο (Columba livia) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    4. Ορτύκι (Coturnix coturnix) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες Δώδεκα (12)

    5. Τρυγόνι (Streptopelia turtur) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες Δώδεκα (12)

    6. Τσίχλα (Turdus philomelos) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες

    7. Δενδρότσιχλα (Turdus viscivorus) 20/8 - 14/9 15/9-20/2 'Oλες Είκοσι πέντε (25)

    8. Κοκκινότσιχλα (Turdus iliacus) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες (Συνολικά

    9. Γερακότσιχλα (Turdus pilaris) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες από όλα τα είδη)

    10. Κότσυφας (Turdus merula) 20/8 - 14/9 15/9-20/2 'Oλες

    11. Καρακάξα (Pica pica) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    12. Κάργια (Corvus monedula) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    13. Κουρούνα (Corvus corone) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    14. Ψαρόνι (Sturnus vulgaris) 20/8 - 14/9 15/9-28/2 'Oλες Χωρίς περιορισμό

    15. Μπεκάτσα (Scolopax rusticola) 15/9- 28/2 Oλες Δέκα (10)

    16. Πετροπέρδικα(Alectoris graeca) 03/10 - 14/12 Τετ-Σαβ-Κυρ Δύο (2)

    17.** Νησιωτική Πέρδικα (Alectoris chukar) 03/10 - 14/12 Τετ-Σαβ-Κυρ Τέσσερα (4)

    18. Φασιανός (Phasianus colchicus) 15/9 -30/12 Τετ-Σαβ-Κυρ Ένα (1)

    ΠΟΥΛΙΑ:

    β) Υδρόβια και παρυδάτια

    1. Σφυριχτάρι (Anas penelope) 15/9 - 10/2 'Oλες

    2. Κιρκίρι (Anas crecca) 15/9 - 31/1 'Oλες

    3. Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos) 15/9 - 31/1 'Oλες

    4. Σουβλόπαπια (Anas acuta) 15/9 - 10/2 'Oλες

    5. Σαρσέλα (Anas querquedula) 15/9 - 10/2 'Oλες Δώδεκα (12)

    6. Χουλιαρόπαπια ( Anas clypeata) 15/9 - 10/2 'Oλες (Συνολικά

    7. Κυνηγόπαπια (Aythya ferina) 15/9 - 31/1 'Oλες από όλα τα είδη

    8. Τσικνόπαπια (Aythya fuligula) 15/9 - 10/2 'Oλες πάπιας)

    9. Φαλαρίδα (Fulica atra) 15/9 - 10/2 'Oλες

    10. Φλυαρόπαπια (Anas strepera) 15/9 - 31/1 Όλες

    11. Ασπρομετωπόχηνα ( Anser albifrons) 15/9 -10/2 Όλες

    12. Νερόκοτα (Gallinula chloropus) 15/9 - 10/2 'Oλες Δέκα (10)

    13. Μπεκατσίνι (Gallinago gallinago) 15/9 - 10/2 ΄Oλες Δέκα (10)

    14. Καλημάνα (Vanellus vanellus) 15/9 - 31/1 'Oλες Δέκα (10)

  • Περιοχές της χώρας οι οποίες είχαν χαρακτηρισθεί «ως ζώνες διάβασης των αποδημητικών πουλιών» με αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας μέχρι την 18.12.1985.

  • * Εκτός από την περιοχή της Α΄ Κ.Ο.Κ.Δ. και της Ββ Κ.Ο. Αρχιπελάγους όπου η κυνηγετική περίοδος για τη νησιωτική πέρδικα ορίζεται από 15/09 έως 30/11.

  • ** Από 1/3-10/3 μόνο σε νησιά που υπάρχει αγριοκούνελο χωρίς συνοδεία σκύλου.

  • *** Εξαιρείται η περιοχή της Πελοποννήσου για την οποία περιορίζεται το κυνήγι έως την 31.12.2008 και ο επιτρεπόμενος αριθμός θηρευομένων ατόμων επίσης περιορίζεται σε ένα (1) άτομο. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι του αγριόχοιρου στη νήσο Εύβοια.

    [07] Στη Γαλλία ο Δαλάι Λάμα

    Έφτασε την Τρίτη αεροπορικώς στη Γαλλία ο Δαλάι Λάμα, ο οποίος θα παραμείνει στη χώρα για δώδεκα ημέρες, σε μια επίσκεψη που απείλησε να προκαλέσει μια σημαντική διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και του Παρισιού, ωσότου ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απέκρουσε την φημολογία περί συνάντησής του με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.

    Η επίσκεψη, που είχε προγραμματισθεί πριν από δύο χρόνια, απέκτησε έξαφνα μεγάλο πολιτικό βάρος τον Μάρτιο, όταν είχε σημειωθεί εξέγερση στο Θιβέτ, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και διαδηλώσεις στην διάρκεια της διεθνούς πορείας της Ολυμπιακής φλόγας.

    Το γεγονός ότι ο Σαρκοζί είχε απειλήσει να μποϋκοτάρει την τελετή έναρξης των Αγώνων του Πεκίνου, και οι διαδηλώσεις υπέρ του Θιβέτ στην διάρκεια της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας στο Παρίσι προκάλεσαν εντάσεις στις σχέσεις Γαλλίας-Κίνας. Την κατάσταση χειροτέρεψε η απόφαση του δήμου του Παρισιού να ονομάσει τον 73χρονο Δαλάι Λάμα επίτιμο δημότη. Αν και ο Σαρκοζί αποφάσισε τον περασμένο μήνα να παραστεί στην τελετή της Παρασκευής, απέτυχε να αποτρέψει μια σειρά διαδηλώσεων εναντίον επιχειρήσεων Γαλλικών συμφερόντων στην Κίνα.

    Η φημολογία περί συνάντησής του με το Βουδιστή ηγέτη ενέτεινε ακόμη περισσότερο την κρίση, με τον Κινέζο πρεσβευτή στο Παρίσι να προειδοποιεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα είχε "σοβαρές συνέπειες".

    Τελικά το γραφείο του συντηρητικού γάλλου προέδρου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δε θα υπάρξει συνάντηση Σαρκοζί-Δαλάι Λάμα, αναφέροντας ότι την απόφαση αυτή έλαβε ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ. Εκπρόσωπός του εξήγησε ότι η "στιγμή δεν είναι κατάλληλη", καθώς θα απειλούνταν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Κινεζική κυβέρνηση και την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ.

    Πάντως, τον Δαλάι Λάμα θα συνοδεύσει η σύζυγος του Σαρκοζί, Κάρλα Μπρούνι --η οποία βάσει του πρωτοκόλλου δεν έχει επίσημη ιδιότητα-- στα εγκαίνια ενός ναού στη νότια Γαλλία την 22α Αυγούστου.

    Την Τετάρτη, ο βουδιστής πνευματικός ηγέτης θα συναντηθεί με 250 γάλλους γερουσιαστές και βουλευτές και εκπροσώπους της κοινότητας των θιβετιανών στη Γαλλία. Στη χώρα ζουν 770.000 βουδιστές, το 75% εκ των οποίων κατάγονται από την Ασία.

    Ο Δαλάι Λάμα έχει επισκεφθεί τη Γαλλία πάνω από 10 φορές από το 1982 κι έχει συναντηθεί με πολυάριθμους αξιωματούχους -- το 1993, είχε γίνει δεκτός από τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να τον συναντήσει, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του Παρισιού για το θέμα.

    Ο Σαρκοζί δέχθηκε κριτική για τις παλινωδίες του στο ζήτημα των Ολυμπιακών αγώνων και την μείωση της αξιοπιστίας της Γαλλίας. Ανάμεσα στα επιχειρήματα των επικριτών του ήταν ότι άλλοι Δυτικοί ηγέτες, περιλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας είχαν συναντήσεις με τον Δαλάι Λάμα τα τελευταία δυο χρόνια, χωρίς αυτό να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις των χωρών τους με την Κίνα.

    Ο Σαρκοζί υποστήριξε πάντως την Παρασκευή ότι η συνάντηση "απλώς αναβλήθηκε".

    [08] Απειλούνται βαμβακοκαλλιέργειες

    «Πράσινο» και «ρόδινο» σκουλήκι απειλούν τις βαμβακοκαλλιέργειες στο νομό Τρικάλων, έχοντας σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων.

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων λοιπόν με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή των βαμβακοπαραγωγών για τους κινδύνους που διατρέχουν οι φυτείες από «πράσινο» και «ρόδινο» σκουλήκι.

    Συγκεκριμένα όπως τονίζεται οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξη των παραπάνω ασθενειών του βαμβακιού και χρειάζεται τακτικός έλεγχος (δύο φορές την εβδομάδα) των φυτειών για πιθανό εντοπισμό τους.

    Άσκοποι ψεκασμοί ή ψεκασμοί για πρόληψη της προσβολής, χωρίς παρακολούθηση της βαμβακοφυτείας, - καταλήγει η ανακοίνωση της Νομαρχίας - δεν πρέπει να γίνονται καθόσον επιβαρύνουν αφενός το κόστος παραγωγής, αφετέρου σκοτώνουν τα ωφέλιμα έντομα που προσβάλλουν τα εν λόγω σκουλήκια και μολύνουν το περιβάλλον μας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 August 2008 - 6:30:27 UTC