Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκεχειρία με όρους αποφάσισε η Μόσχα

  • [01] Εκεχειρία με όρους αποφάσισε η Μόσχα

    Την απόφασή του να σταματήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Γεωργία ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. "Με βάση τον απολογισμό, πήρα την απόφαση να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν στόχο να εξαναγκάσουν την γεωργιανή κυβέρνηση σε ειρήνη",επισήμανε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σεντιούκοφ."Ο στόχος της επιχείρησης επετεύχθη", πρόσθεσε."Η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε", κατέληξε ο ρώσος πρόεδρος.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία-Νοβόστι, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού Επιτελείου Στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν την διαταγή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία.

    Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε προς την ΕΕ ότι διέταξε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία,ανακοίνωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Εξ άλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στη Μόσχα ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών που ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποτελεί ένα "καλό νέο" και απηύθυνε έκκληση για την "εφαρμογή εκεχειρίας".

    "Ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους Ρώσους είναι ένα νέο που περιμέναμε", δήλωσε ο Σαρκοζί κατά την έναρξη των συνομιλιών του με το ρώσο πρόεδρο.

    "Μού είχες μιλήσει γι΄αυτό. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο που μάς επιβεβαιώνεις",τόνισε ο Σαρκοζί απευθυνόμενος στον Μενβέντεφ.

    "Πρέπει να καταρτίσουμε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα ώστε η κάθε πλευρά να επιστρέψει στις θέσεις στις οποίες βρισκόταν πριν από την κρίση", υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

    Επίσης ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "φυσιολογικό" το να θέλει η Ρωσία "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ρωσοφώνων" εκτός των συνόρων της, όμως επανέλαβε πως είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική "ακεραιότητα" της Γεωργίας.

    "Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλει η Ρωσία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και αυτά των Ρώσων στη Ρωσία και των ρωσοφώνων έξω από τη Ρωσία", δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο.

    "Είναι επίσης φυσιολογικό η διεθνής κοινότητα να θέλει να εγγυηθεί την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γεωργίας", πρόσθεσε.

    Οι δύο όροι

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η πλήρης διευθέτηση της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Γεωργία υπόκειται σε δύο όρους, ο ένας από τους οποίους είναι να μετακινήσει η Γεωργία τα στρατεύματά της στις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

    "Μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα μιας οριστικής διευθέτησης αν εκπληρωθούν δύο όροι", δήλωσε ο Μεντβέντεφ πριν από τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    "Πρώτον, τα γεωργιανά στρατεύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους και να αποστρατιωτικοποιηθούν εν μέρει. Δεύτερον, πρέπει να υπογράψουμε μια δεσμευτική συμφωνία για τη μη χρήση βίας", πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοινώθηκε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν την προέλασή τους στη Γεωργία, κατόπιν διαταγής του προέδρου Μεντβέντεφ, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή.

    Ο γεωργιανός υπουργός Τεμούρ Γιακομπασβίλι δήλωσε επίσης σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν να προχωρούν μέσα στο γεωργιανό έδαφος, αλλά δεν αποσύρονται.

    Νωρίτερα ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίτζε είχε δηλώσει πως η Γεωργία χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πως θα παραμείνει "προετοιμασμένη για όλα" μέχρι η Μόσχα να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία.

    Στη Μόσχα, ένας υψηλόβαθμος ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Γεωργία είχε στόχο "να εξασθενήσει" το στρατιωτικό δυναμικό του Τμπιλίσι ώστε να μην μπορεί να επιτεθεί στις αποσχισθείσες φιλορωσικές γεωργιανές επαρχίες.

    "Τα μέτρα διατήρησης της ειρήνης που η εφαρμογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν στόχο να εξασθενήσουν το στρατιωτικό δυναμικό του επιτιθέμενου μέχρις ένα επίπεδο που δεν θα του επιτρέπει να σκεφτεί να επαναλάβει τις απόπειρές του να καταλάβει" τη Νότια Οσετία, δήλωσε ο υποδιοικητής του ρωσικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Μήνυμα Μπούς

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Γεωργίας,αποκαλώντας την επέμβαση της Μόσχας εναντίον ενός μικρότερου κράτους ως απαράδεκτη εισβολή σβένα κυρίαρχο κράτος.

    «Η Ρωσία εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο γειτονικό κράτος και απειλεί μία δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από τον λαό του. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Μπους.

    «Υπάρχουν ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να βομβαρδίσουν σύντομα το πολιτικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Εάν αυτές οι αναφορές είναι ακριβείς, αυτές οι ρωσικές πράξεις αντιπροσωπεύουν μία δραματική και ωμή κλιμάκωση στη σύρραξη στη Γεωργία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο, μετά την επιστροφή του από την Κίνα.

    Εξ άλλου, ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Γεωργία γιατί αυτό θα αποδυναμώσει την δημοκρατία σε όλο το πρώην σοβιετικό μπλοκ,ενώ κάλεσε σε βοήθεια τη Δύση. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Γεωργίας.

    "Αν πέσει η Γεωργία αυτό θα σημάνει και την πτώση της Δύσης στο σύνολο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και παραπέρα", τόνισε ο πρόεδρος της Γεωργίας σε συνέντευξή του στην ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal.

    "Οι ηγέτες των γειτονικών χωρών--της Ουκρανίας και των άλλων χωρών του Καυκάσου και της κεντρικής Ασίας--θα πρέπει να κρίνουν αν το τίμημα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις", επισήμανε.

    Επιχείρηση στην Αμπχαζία

    Ωστόσο, Aμπχάζιοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν σήμερα το πρωί στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να εκτοπίσουν τις γεωργιανές δυνάμεις από το φαράγγι του Κοντόρι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Αμπχαζίας.

    Το ρωσικό κανάλι Βέστι 24 ανέφερε ότι στη διαφιλονικούμενη περιοχή σημειώνεται σφοδρή ανταλλαγή πυρών και ότι η αεροπορία της Αμπχαζίας βομβάρδισε τη ζώνη αυτή.

    Τη Δευτέρα η Γεωργία είχε υποστηρίξει ότι "απέκρουσε όλες τις επιθέσεις" στο φαράγγι του Κοντόρι. "Υπήρξαν πολλές επιθέσεις στο φαράγγι του Κοντόρι, όλες αποκρούστηκαν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

    Οι Αμπχάζιοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι έχουν "μπλοκάρει" τους Γεωργιανούς στρατιώτες στα υψώματα του φαραγγιού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 August 2008 - 12:30:22 UTC