Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Διαρκή Επιτροπή ο προϋπολογισμός
  • [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ για την κρίση στην Παιδεία
  • [03] Καφές και πούρα χαρίζουν ζωή στους Κουβανούς

  • [01] Στην Διαρκή Επιτροπή ο προϋπολογισμός

    Στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θα συζητηθεί το πρωί το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2007, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας. Νωρίτερα, ο κ. Γ.Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με την Επίτροπο για θέματα Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Neelie Kroes. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Peer Steinbruck

    Η αύξηση του ειδικού αφορολογήτου ορίου για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και η υπαγωγή στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ - όπου αυτό επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - των υλικών που χρειάζονται, εξετάζεται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των ΑΜΕΑ, που τον επισκέφθηκε για να του παρουσιάσει τα αιτήματά της.

    Ο υπουργός δεσμεύθηκε επίσης να αντιμετωπίσει με νομοθετική ρύθμιση το θέμα της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), καθώς είναι δεδομένη η θετική γνωμοδότηση της ΟΚΕ.

    [02] ΚΚΕ και ΣΥΝ για την κρίση στην Παιδεία

    Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το θέμα της Παιδείας, με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος, με επικεφαλής την κ.Αλέκα Παπαρήγα. Στο κείμενο που απευθύνεται προς την υπουργό Παιδείας, τόνιζεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας και επιταχύνοντας την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να ενισχύσει στο έπακρο την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου της εκπαίδευσης, να υψώσει νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και να αυξήσει δραματικά το κόστος της υποσιτιζόμενης από τον κρατικό προϋπολογισμό εκπαίδευσης, οδηγώντας σε οικονομική εξουθένωση τα λαϊκά νοικοκυριά.

    Επίσης, προτείνει σειρά μέτρων για την έξοδο από την κρίση.

    Από την πλευρά του ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, είπε ότι «είναι δήθεν τα επιχειρήματα ότι υποκινείται η απεργία των δασκάλων», ενώ πρόσθεσε πως «η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι πέραν των ορίων της κοινωνικής συνοχής».

    Επίσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση «για αδιαλλαξία και περιφρόνηση» και την κάλεσε «να ανταποκριθεί στα αιτήματα και να σταματήσει το παιχνίδι της κοινωνικής διαίρεσης», ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «ακολουθεί διαιρετική πολιτική στο ζήτημα των κινητοποιήσεων». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εκτρέπεται σε όλο και πιο αυταρχική πολιτική, διότι όπως δεν επιτρέπεται ο δάσκαλος να σηκώσει χέρι στο παιδί έτσι και δεν επιτρέπουμε στους αστυνομικούς να σηκώσουν χέρι στους δασκάλους».

    [03] Καφές και πούρα χαρίζουν ζωή στους Κουβανούς

    Η Κούβα είναι παγκοσμίως γνωστή για το μεγάλο ποσοστό υπερηλίκων άνω των εκατό ετών, και το μυστικό της μακροζωΐας των κατοίκων της έγκειται σε μία πολύ απλή συνταγή, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύεται: μία μεθοδική ζωή, μετρημένα οινοπνευματώδη, αλλά απεναντίας πολύ καφέ, πούρα και σεξ.

    Η έρευνα, η οποία καταλήγει σε αξιοπρόσεκτα, όσο κι απίστευτα αποτελέσματα, διενεργήθηκε μεταξύ 54 από τους 100 υπερεκατονταετείς κατοίκους της επαρχίας Σάντα Κλάρα, η οποία κατέχει και το εθνικό ρεκόρ στο προσδόκιμο ζωής (78 έτη έναντι 76 του εθνικού μέσου όρου). Η έκθεση αυτή, υπό την εποπτεία της δρ. Νάνσι Νεπομουσέμο, παρουσιάσθηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Γηριατρικής και Κοινωνικής Εργασίας.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στην πλειονότητά τους οι υπερήλικες που ερωτήθηκαν αποδείχθηκε πως έχαιραν πλήρους πνευματικής διαύγειας και πως συνέχιζαν να εκτελούν ιδιαίτερα σκληρές εργασίες για την ηλικία τους. Περίπου το 60% των υπερεκατονταετών ήσαν απόγονοι γονέων που επίσης διακρίθηκαν για τη μακροζωία τους.

    Μεταξύ αυτών, το 95% τηρούσε άκρως υγιεινές κι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες, με βάση το ψάρι, τα αυγά, το γάλα, τα λευκά κρέατα (πουλερικά κατά κύριο λόγο), λαχανικά, ρίζες και μανιόκ, τα οποία μαγειρεύουν με ελάχιστο αλάτι και με φυσικά καρυκεύματα.

    Ο τρόπος ζωής τους δε, είναι υπέρ το δέον μεθοδικός κι ουδείς εξ αυτών υπήρξε ποτέ αλκοολικός. Απεναντίας καταναλώνουν πολύ καφέ και καπνίζουν πούρα. Διατηρούν πολλά ενδιαφέροντα, έχουν πολλά κίνητρα για ζωή, «περιλαμβανομένων και ενδιαφερόντων σεξουαλικού τύπου», τονίζεται στην έρευνα.

    Η Κούβα επιδιώκει να ανεβάσει το προσδόκιμο ηλικίας των κατοίκων της στα 80 χρόνια μέσα στα επόμενα χρόνια, κι ως εκ τούτου διεξάγονται πλήθος ερευνών προς την κατεύθυνση τούτη. Η νήσος αριθμεί σήμερα πάνω από 3.000 υπερεκατονταετείς και 1,6 εκατ. άνθρωποι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14% των 11,2 εκατ. κατοίκων της Κούβας.

    Προ ολίγων ετών ιδρύθηκε μάλιστα και μία Λέσχη Ατόμων άνω των 120 ετών από τον Εουχένιο Σέλμαν-Ουσέιν, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του 80χρονου πλέον Φιντέλ Κάστρο. Η Λέσχη μελετά και διδάσκει στον πληθυσμό τους κατάλληλους τρόπους ζωής για να φθάσουν σε μεγάλη ηλικία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 October 2006 - 6:30:24 UTC