Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Συνευθύνη κράτους και κοινωνίας των πολιτών»
  • [02] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

  • [01] «Συνευθύνη κράτους και κοινωνίας των πολιτών»

    "Για το ΠΑΣΟΚ η συνευθύνη κράτους και κοινωνίας των πολιτών είναι μονόδρομος, θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη κοινωνία, σας θέλουμε συνεργάτες αλλά και ελεγκτές σε αυτή την πορεία, προσωπικά δεσμεύομαι για την ενεργό συμμετοχή σας μέσα από αποκεντρωμένους κρατικούς θεσμούς για μια περισσότερο δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία, καθώς και για τη συνταγματική αναβάθμιση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ και του τομέα εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, με θέμα "κοινωνία των πολιτών, ΜΚΟ και συνταγματική αναθεώρηση".

    Για τις ΜΚΟ ειπε ότι "αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, απευθύνονται σε ό,τι καλύτερο, πολυτιμότερο και ομορφότερο έχει μέσα του ο συνάνθρωπός μας, απευθύνονται τελικά στην αξιοπρέπεια του πολίτη".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε στην ομιλία του ότι "η Ελλάδα βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση που αγγίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας" και επέκρινε την κυβέρνηση ότι "αδυνατεί να διαβουλευτεί με την κοινωνία και μέσα από μια "εταιρική" σχέση να βρει κοινούς στόχους, κοινές αξίες και τελικά να συνθέσει". Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αδυναμίας της κυβέρνησης, έφερε το ζήτημα της Παιδείας, λέγοντας πως οι εκπαιδευτικοί πέρα και πάνω από τα χρήματα κυρίως ζητούν αξιοπρέπεια και σεβασμό.

    "Η κυβέρνηση εκπροσωπεί μια λογικη εξουσίας που έρχεται από το παρελθόν και δεν έχει μέλλον, είναι μια αντίληψη που βλέπει το κράτος ως λάφυρο, απαξιώνοντας ταυτόχρονα ανεξάρτητους θεσμούς και στρέφοντας τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη" , τόνισε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε "Η λογική της κυβέρνησης για την κοινωνία πρεπει να απορριφθεί. Σας καλώ να συμβάλλετε στην ανατροπή μιας αντίληψης παραίτησης που συστηματικά καλλιεργείται από διάφορους κύκλους στη χώρα μας"

    " Αυτή η αντίληψη κρατισμού και εξάρτησης δεν θα μπορούσε να υπάρξει αν στην Ελλάδα είχε δυναμώσει μια πραγματικά ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών, η οποία μεταξύ άλλων θα είχε δημιουργήσει και έναν ισχυρό "τρίτο τομέα" παράλληλο και ανεξάρτητο από τις δομές του κράτους και της αγοράς.Είναι ένας τομέας που πρέπει να ενισχύσουμε για να έχουμε ισχυρή κοινωνία των πολιτών που δεν θα χειραγωγείται", είπε.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε πως όταν στην προεκλογική εκστρατεία του 2004 έθεσε το ζήτημα των ΜΚΟ αντιμετώπισε άλλοτε την έκπληξη και άλλοτε τη λοιδωρία από διαφόρους, οι οποίοι εξέφραζαν μεταξύ άλλων και την ανησυχία τους μήπως απειλούνται κατεστημένες αντιλήψεις και υπογράμμισε με έμφαση "πιστεύω ότι οι ΜΚΟ πρέπει να είναι η απειλή στις κατεστημένες αντιλήψεις και καταστάσεις".

    Ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει πρωτοπόρες θέσεις για τις ΜΚΟ μεταξύ των οποίων η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής της κοινωνίας των πολιτών δίπλα στον πρωθυπουργό, η δημιουργία του Συνηγόρου των ΜΚΟ και η καθιέρωση εταιρικών συνεργασιών όλου του φάσματος της κρατικής μηχανής με την κοινωνία των πολιτών.

    Παράλληλα επέκρινε την κυβέρνηση ότι παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ξέχασε τις ΜΚΟ, ενώ σε πρόσφατη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος αρνήθηκε τη συνταγματική αναβάθμιση των ΜΚΟ μέσα από σχετική πρόνοια του Συντάγματος.

    "Δεν θέλω να είμαι ένας πρωθυπουργός που θα χειραγωγεί" είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "το σχέδιο της συμμετοχικής δημοκρατίας δεν θα προέλθει μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Επίσης κάλεσε τους εκπροσώπους των ΜΚΟ "να χαράξουμε μαζί το σύστημα της συμμετοχικής διακυβέρνησης που θα αναπτύξει τον τρίτο τομέα ώστε πολλές δράσεις να είναι υπό τον έλεγχο των πολιτών".

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "κάθε μέρα πρέπει να δημιουργούνται νέα πεδία αντιπαράθεσης και σύνθεσης για να πάει η κοινωνία μπροστά. Η κοινωνία των πολιτών τελικά μπορεί να ελέγχει την εξουσία κάθε μέρα και υπογράμμισε με έμφαση ότι μια ισχυρή δημοκρατική κοινωνία των πολιτών συμβάλλει στη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη δημιουργία κοινωνίας αξιών"

  • ** Το απόγευμα, ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί, στο Ξενοδοχείο Χίλτον, με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhail Fradkov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

  • ** Το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σύζυγό του, θα παραθέσουν δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τη σύζυγό του (Εστιατόριο Ιχθύες, Νέα Ερυθραία, Ευαγγελιστρίας 36).

    [02] Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

    Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, ενώ αντίστοιχα συλλαλητήρια γίνονται στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Στο συλλαλητήριο μετέχουν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων φοιτητές και συνδικαλιστές της αστυνομίας. Στην κινητοποίηση αυτή μετέχει επίσης η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία. Επίσης η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας μέχρι το τέλος της βάρδιας.

    Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, και αναμένεται να προτείνει νέα απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα. Εξάλλου, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε να προτείνει νέα 48ωρη απεργία για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη.

    Στο μεταξύ, στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το θέμα της Παιδείας, με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε, χθες, σύσσωμη η ΚΟ του κόμματος, με επικεφαλής την κ.Αλέκα Παπαρήγα. Στο κείμενο που απευθύνεται προς την υπουργό Παιδείας, τόνιζεται ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., συνεχίζοντας και επιταχύνοντας την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έρχεται να ενισχύσει στο έπακρο την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση του μορφωτικού περιεχομένου της εκπαίδευσης, να υψώσει νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων και να αυξήσει δραματικά το κόστος της υποσιτιζόμενης από τον κρατικό προϋπολογισμό εκπαίδευσης, οδηγώντας σε οικονομική εξουθένωση τα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, προτείνει σειρά μέτρων για την έξοδο από την κρίση.

    Από την πλευρά του ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, αναφερόμενος, χθες, στις κινητοποιήσεις στον χώρο της Παιδείας, είπε ότι «είναι δήθεν τα επιχειρήματα ότι υποκινείται η απεργία των δασκάλων», ενώ πρόσθεσε πως «η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης είναι πέραν των ορίων της κοινωνικής συνοχής».

    Επίσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση «για αδιαλλαξία και περιφρόνηση» και την κάλεσε «να ανταποκριθεί στα αιτήματα και να σταματήσει το παιχνίδι της κοινωνικής διαίρεσης», ενώ κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι «ακολουθεί διαιρετική πολιτική στο ζήτημα των κινητοποιήσεων». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση εκτρέπεται σε όλο και πιο αυταρχική πολιτική, διότι όπως δεν επιτρέπεται ο δάσκαλος να σηκώσει χέρι στο παιδί έτσι και δεν επιτρέπουμε στους αστυνομικούς να σηκώσουν χέρι στους δασκάλους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 October 2006 - 10:30:24 UTC