Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ενισχύουμε την ομοψυχία και την ενότητα των Ελλήνων
  • [02] «Η κυβέρνηση παίρνει το δρόμο της αδιαλλαξίας»

  • [01] Κ.Καραμανλής: Ενισχύουμε την ομοψυχία και την ενότητα των Ελλήνων

    Τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Φραντκόφ θα δεχθεί ο πρωθυπουργός, στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Το βράδυ, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του.

    Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία και να μην υποκύψει στη σαγήνη του λαϊκισμού με παροχές που δεν αντέχει η οικονομία, διεμήνυσε ο κ.Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του.

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό στίγμα της ΝΔ, τονίζοντας, "Είμαστε η παράταξη που ενισχύει με τις επιλογές της την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων. Είμαστε παράταξη με διαχρονικές αρχές και αξίες, που ορίζουν και θα ορίζουν για πολλές δεκαετίες την πορεία μας. Είμαστε η πρωτοπόρος πολιτική δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Και όλα αυτά σημαίνουν ευθύνη. Σημαίνουν υποχρεώσεις. Σημαίνουν απαιτήσεις από τον καθένα. Από όλους μας. Από όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Από ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, από όλους εκείνους που αναλαμβάνουν θέσεις πολιτικής ευθύνης. Λοξοδρομήσεις δεν επιτρέπονται σε καμιά περίπτωση και σε κανένα επίπεδο. Είμαι σαφής. Και είμαι απόλυτος σε αυτό".

    Ανέφερε ότι γίνεται εκτεταμένος διάλογος στην επιτροπή της Βουλής και σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε νέες προτάσεις και σε σκέψεις, γιατί δεν έχει πείσματα, ιδεοληψίες και αίσθηση του αλάθητου.

    Εκείνοι που αρνούνται τις αλλαγές, που αρνούνται το διάλογο, αρνούνται τη δημοκρατική διαδικασία,υπογράμμισε και πρόσθεσε οτι όσοι απαιτούν διάλογο από μηδενική βάση, ζητούν να μην ξεκινήσει τίποτα, να μην γίνουν αλλαγές. Ωστόσο, η ανάγκη αλλαγών είναι κάτι που δεν το διαπραγματευόμαστε, είπε.

    Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, λέγοντας ότι οι επιλογές της παράταξης είναι γνωστές και δεσμεύουν όλους.

    Οσον αφορά το θέμα της διαφθοράς, επεσήμανε οτι η κυβέρνηση απέδειξε οτι είναι σε διαρκή και ολική σύγκρουση με τη διαφθορά, ενώ τόνισε οτι το καθεστώς της ανοχής έχει τελειώσει οριστικά. Οπου υπάρχουν κυκλώματα θα σπάσουν, δεν θα γίνονται εκπτώσεις για κανέναν, όποιος και εάν είναι, από όπου και εάν προέρχεται, είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, έκανε έναν απολογισμό των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και παράλληλα διεμήνυσε, οτι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε οτι η ΝΔ λειτουργεί ως δύναμη μεταρρύθμισης στο Σύγχρονο Κοινωνικό Κέντρο, ενώ κάνοντας έμμεση αναφορά στο πολιτικό κλίμα των ημερών, τόνισε: "δεν διεκδικούμε το αλάθητο, θέλουμε την κριτική, όσο σκληρή και αν είναι, λέμε όχι στη διαστρέβλωση, όχι στην παραποίηση". Εντονη κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού άσκησε η αντιπολίτευση.

    Εντονη κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού άσκησε η αντιπολίτευση.

    [02] «Η κυβέρνηση παίρνει το δρόμο της αδιαλλαξίας»

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα απευθύνει χαιρετισμό σε ημερίδα, με θέμα: «Κοινωνία των πολιτών ΜΚΟ και Συνταγματική Αναθεώρηση», που διοργανώνουν ο Τομέας Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του Κινήματος και το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου», με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.

    Το απόγευμα, θα συναντηθεί στο Ξενοδοχείο Χίλτον, με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Mikhail Fradkov, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τη σύζυγό του, θα παραθέσουν δείπνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τη σύζυγό του (Εστιατόριο Ιχθύες, Νέα Ερυθραία, Ευαγγελιστρίας 36).

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τον οποίο κατηγόρησε για αδιαλλαξία στα θέματα της Παιδείας, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, χθες, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος και τη συνάντηση που είχε με το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας.

    Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του τόνισε ότι ο Κ. Καραμανλής επέλεξε τα παιδιά για να δείξει την αδιαλλαξία του και πρόσθεσε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν και ότι η ευθύνη γι΄αυτό ανήκει στον πρωθυπουργό. Ανοιχτά σχολεία, ανέφερε, αλλά με ακέραιη την αξιοπρέπεια των δασκάλων,ώστε να φθάσουμε σε ένα διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων, διάλογο με κοινές αξίες, κοινούς στόχους και σχέσεις σεβασμού και εμπιστοσύνης.

    Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν επέλεξε το δρόμο της ευθύνης, καθώς και ότι ενώ προεκλογικά είχε επιλέξει τον κατήφορο του λαϊκισμού, μετεκλογικά παίρνει το δρόμο της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού και ακόμη ενώ μιλούσε για ισονομία, μετεκλογικά εμπεδώνει συστηματικά την αδικία, βολεύει και προστατεύει τους ημέτερους και ισχυρούς.

    Τόνισε επίσης ότι για την κυβέρνηση της ΝΔ οι αντοχές της οικονομίας για τους λίγους, τους ημέτερους και τους ισχυρούς, είναι απεριόριστες, αλλά είναι μηδενικές για τους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι σε μία δίκαιη κοινωνία τα προβλήματα δεν λύνονται με ύβρεις, με άδικη οικονομική πολιτική και με τον κατακερματισμό της κοινωνίας.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, η οποία, οπως υπογράμμισε, οφείλεται στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δείχνει αμήχανος και κρύβεται. Και κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα συκοφαντεί και αντί να διαμορφώσει μια νέα προοπτική διαιρεί, στρέφοντας τους γονείς εναντίον των δασκάλων.

    Η πολιτική της κυβέρνησης στην παιδεία, πολώνει και έχει θύματα τους δασκάλους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους, τόνισε. Επίσης ανέφερε ότι κάθε μέρα ο κ. Καραμανλής αρνείται να συναντήσει τους δασκάλους και σημείωσε ότι κάθε μέρα που οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν τη σιδερογροθιά μιας κομματικά ελεγχόμενης αστυνομίας είναι χαμένη μέρα για την κοινωνία και τα παιδιά.

    Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στη συνεδρίαση των συντονιστών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση όπως όλες οι συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη επιμένει να καλλιεργεί την ανασφάλεια και το φόβο, αντίθετα με τους σοσιαλιστές που επιλέγουν να λειτουργούν σε πλαίσιο σιγουριάς και ασφάλειας. Μιλώντας για τον προϋπολογισμό είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα αναδείξει τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στην οικογένεια και στο μέσο Ελληνα πολίτη.

    Σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δείχνει μία σπουδή για την ύπαρξη μιας κρυφής ατζέντας, η οποία έχει ως στόχο την υποβάθμιση, την αφαίρεση και την υπονόμευση δημοκρατικών δικαιωμάτων. Και αυτό, είπε, θα το παρακολουθήσουμε.

    Για την εξωτερική πολιτική, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει αδράνεια τόσο στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Δεν είναι, πρόσθεσε, τα πράγματα σε αδράνεια. Είναι ότι εμείς δεν μετέχουμε στη διαμόρφωση των εξελίξεων. Και στην εξωτερική πολιτική ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε την πελατειακή λογική της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι να ψάχνει να βρει πίσω από ποιον θα συντάσσεται.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα της Αγροτικής Τράπεζας και τις επενδύσεις σε τίτλους υψηλού ρίσκου, τονίζοντας πως φαίνεται ότι στην υπόθεση υπάρχει βάθος. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται τα χρήματα του ελληνικού λαού σαν να ήταν τα χρήματα κάποιου τρίτου. Επανερχόμενος στο θέμα της ΑΤΕ ανέφερε ότι η επιλογή των συγκεκριμένων επενδύσεων είναι σαν να βάζεις τα χρήματα του ελληνικού λαού στο καζίνο.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Αστυνομιας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, τόνισε ότι τα Σώματα Ασφαλείας συμπεριφέρονται με μια αυθαιρεσία την οποία έχουν περάσει οι κομματικοί. Και πρόσθεσε ότι όταν κάποιος νιώθει ότι υπηρετεί το κόμμα του βγαίνει ο κομματικός φανατισμός και αυτό, όπως ανέφερε, είναι μία νοοτροπία που έχει περάσει η ΝΔ στη δημόσια διοίκηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 October 2006 - 4:30:22 UTC