Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

  • [01] Ιστορική συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

    Στη σημασία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκαν κατά την έναρξη της τριμερούς συνάντησης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική και θα οδηγήσει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, σημειώνοντας ότι θα είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή ενεργειακή αγορά γενικότερα. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα εταίρο και ευχαρίστησε τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την αποδοχή της πρότασής του να συζητηθεί το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν γενικότερα για την Ευρώπη.

    Η ενεργειακή ασφάλεια, είπε ο κ. Πούτιν, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα της συνόδου της "Ομάδας των 8" (G8) στην Αγία Πετρούπολη και σημείωσε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης "βρίσκεται μέσα στα συμφραζόμενα των συνομιλιών της Αγίας Πετρούπολης και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ενέργειας στην Ευρώπη". Ελπίζω, πρόσθεσε ο κ. Πούτιν, στις σημερινές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά και στην ενότητα των προσπαθειών για την επίτευξη αυτών των στόχων για τους οποίους συζητούμε εδώ και χρόνια. Ελπίζω, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει το κλειδί για να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο στο τριμερές σχήμα.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε ότι από τη σημερινή συνάντηση, που για πρώτη φορά γίνεται σε αυτό το επίπεδο, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για τη σημασία του έργου και την αναγκαιότητα της κατασκευής του, καθώς και τη ρεαλιστικότητα της υλοποίησής του. Ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε ότι οι πολίτες αναμένουν ρεαλιστικές αποφάσεις και σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν όχι μόνο στη στρατηγική δυνατότητα του έργου που προσφέρει μεγάλη ασφάλεια σε γεωπολιτικό επίπεδο και γενναίες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες της περιοχής.

    Συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν

    Στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις 3 μετά το μεσημέρι. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τη διμερή συνάντηση, η οποία προηγήθηκε της τριμερούς Ελλάδας-Ρωσίας και Βουλγαρίας, όπου συζητήθηκε το θέμα της προώθησης της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο Πούτιν, αφού τον καλωσόρισε, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία "εταίρο στρατηγικής σημασίας" και ανέφερε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία, καθώς και διεθνή ζητήματα.

    "Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, σε όλους τους τομείς, αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Ρώσος πρόεδρος στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα θερμά του λόγια και εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται μαζί του, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. "Μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε διμερή, πολυμερή και διεθνή θέματα, καθώς και επίκαιρα προβλήματα της συνεργασίας μας, δίνοντας έμφαση κυρίως στα θέματα οικονομικής συνεργασίας", σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός και ο κ. Πούτιν ξεκίνησαν τις διμερείς συνομιλίες, ενώ στις 4.00 έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Βούλγαρος πρόεδρος Παρβάνοφ για την έναρξη των τριμερών συνομιλιών, σχετικά με τον πετρελαιαγωγό και στη συνέχεια, έγινα δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Με βάση το πρόγραμμα στις 5:30 μμ προβλέπεται διμερής συνάντηση του κ.Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας. Αργά το απόγευμα (19:30 μμ), ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των Προέδρων της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της άφιξης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της τριμερούς συνάντησης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα είναι να κλείσει η διακρατική συμφωνία.

    Εφόσον υπογραφεί η διακρατική συμφωνία, η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει από τα τέλη του 2006. Ο πετρελαιαγωγός θα μεταφέρει 35 έως 50 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως.

    Στο «επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος» βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα των Προέδρων Βλ.Πούτιν και Γκ.Παρβάνοφ.

    «Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου Πούτιν και αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών, οικονομικών και ιδίως ενεργειακών σχέσεων των τριών χωρών. Κεντρικό θέμα θα είναι η προώθηση της υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, έργο για το οποίο οι τρείς κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά και συστηματικά τους τελευταίους 30 μήνες. Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση περί ενδεχομένου ελληνικού ενδιαφέροντος για τα ρωσικά εξοπλιστικά συστήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι υπάρχει μακρά συνεργασία επί του θέματος επιφυλασσόμενος να δηλώσει αν το θέμα θα συζητηθεί σήμερα.

    Συνάντηση Παπούλια-Παρβάνοφ

    «Η σημερινή ημέρα μπορεί να γίνει ιστορική αν τελικά καταφέρουμε και κάνουμε καλή δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο.

    Ο κ. Παρβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα σε ανεπίσημη επίσκεψη για την τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με κύριο αντικείμενο την προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, πρόσθεσε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να γίνουν κάποια βήματα από την εκτελεστική εξουσία».

    Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι "για μένα σήμερα είναι μεγάλη ημέρα γιατί ως υπουργός Εξωτερικών είχα αρχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την κατασκευή του αγωγού" και εξέφρασε την προσδοκία "να τελειώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες, ως το τέλος του έτους, και να περάσουμε στην υλοποίηση".

    «Είστε η ζωντανή ιστορία αυτού του σχεδίου», ανταπάντησε ο κ. Παρβάνοφ, κλείνοντας τη συνομιλία των δύο προέδρων ενώπιον του Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 September 2006 - 14:30:32 UTC