Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοινή διακήρυξη: Επιταχύνονται οι διαδικασίες κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

  • [01] Κοινή διακήρυξη: Επιταχύνονται οι διαδικασίες κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

    Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρωσία δεσμεύονται να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη δημιουργία της διεθνούς εταιρίας (project company) και την υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας Στήριξης του έργου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2006.

    Αυτό αναφέρεται σε Διακήρυξη για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας, που έκαναν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Βουλγαρίας Βλ.Πούτιν και Γκ.Παρβάνοφ και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα.

    Στη διακήρυξη "για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας" οι τρεις ηγέτες επίσης χαρακτηρίζουν απαραίτητη τη διευκόλυνση της εισροής κεφαλαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα στην κατασκευή νέων αποτελεσματικότερων μονάδων και τον εκσυγχρονισμό των υφισταμένων.

    Οι τρεις χώρες χαρακτηρίζουν σημαντικούς τομείς συνεργασίας την κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την ανάπτυξη των διαπεριφερειακών ενεργειακών υποδομών και τη διευκόλυνση της ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Οι τρεις χώρες δηλώνουν ότι προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία νέων δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου και υπόγειας αποθήκευσής του και θα συνεχίσουν να εξετάζουν κοινά έργα μεταφοράς φυσικού αερίου που θα συμβάλουν στην ασφαλή μεταφορά επαρκών ποσοτήτων.

    Οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία-κλειδί της ενέργειας για την οικονομική ανάπτυξη και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να προωθούν την αμοιβαία συνεργασία σε αυτό τον τομέα, στη βάση της ισονομίας και του αμοιβαίου οφέλους, καθοδηγούμενοι από τις δεσμεύσεις των διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων στις οποίες συμμετέχουν.

    Δηλώσεις

    Στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης επικεντρώθηκαν οι σημερινές συνομιλίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους προέδρους της Ρωσίας και της Βουλγαρίας στην Αθήνα, μετά το πέρας των οποίων οι τρεις ηγέτες διακήρυξαν την πρόθεσή τους να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους διακρατική συμφωνία για την υλοποίηση του σχεδιαζόμενου αγωγού.

    Χρειάζεται να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διασφάλιση της μεταφοράς ενέργειας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που τόνισε τη στενή συνεργασία των τριών χωρών για την υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και την περαιτέρω επέκταση αυτής της συνεργασίας στους τομείς αερίου και ηλεκτρισμού. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα είναι ένας ακόμα δίαυλος για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα, συμπληρωματικός προς το Βόσπορο και η κατασκευή του θα αποτελέσει ισχυρή αφετηρία για την περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων των τριών χωρών.

    Η σίγουρη πρόσβαση στην ενέργεια είναι εγγύηση για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος που πρόσθεσε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα και των χωρών προέλευσης και των χωρών μεταφοράς και των χωρών κατανάλωσης. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι αξιόπιστοι και παλιοί εταίροι, υπογράμμισε ο κ. Πούτιν, που αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα δημιουργίας μεγάλων κέντρων αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς της ενέργειας.

    Η ενεργειακή σφαίρα μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη των σχέσεών μας, υποστήριξε ο κ. Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόρκι Παρβάνοφ είπε χαρακτηριστικά ότι με την ύπαρξη τόσων εναλλακτικών σχεδίων η περαιτέρω καθυστέρηση υλοποιήσης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποβεί μοιραία. Ή τώρα ή ποτέ, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η καθυστέρηση έχει υπερβεί μία δεκαετία. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι κατανοούμε όλοι το στρατηγικό χαρακτήρα του έργου που συμβάλλει στη διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς ενέργειας, συνιστά εγγύηση ασφάλειας ενεργειακής και γενικότερης και είναι οικονομικά ανταγωνιστικός.

    Και οι τρεις ηγέτες έδωσαν σημασία στην υλοποίηση του έργου και όχι στους επιμέρους όρους που θέτει η κάθε μία πλευρά. Χαρακτηριστικά, ο Βούλγαρος πρόεδρος είπε ότι ίσως μια αίτία της καθυστέρησης μέχρι τώρα ήταν η υπερβολική συζήτηση των λεπτομερειών. Ενώ ερωτηθείς από Βούλγαρο δημοσιογράφο αν εξασφάλισε την ισοτιμία των τριών χωρών που συμμετέχουν, απάντησε ότι η Βουλγαρία κερδίζει στο επίπεδο της ασφάλειας, των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν, της οικονομικής ανάπτυξης και του κοινωνικού οφέλους.

    Δεν θέτουμε σκληρούς όρους, δήλωσε από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που υπογράμμισε ότι η Μόσχα θέλει την υλοποίηση αυτού του αγωγού με τους παραδοσιακούς εταίρους της, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι κατασκευάστηκε ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν και ο αγωγός "Μπλου στριμ" και προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση, θα παρακαμφθεί τελικά από άλλους διαύλους ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Ο κ. Καραμανλής, που είχε και διμερή συνάντηση με τον κ. Πούτιν, δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις, εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων και διαπιστώθηκε η εγγύτητα των απόψεων των δύο χωρών στα περισσότερα περιφερειακά και διεθνή θέματα. Ερωτηθείς για το στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησε ότι έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και δεν αφορούν μόνο την ενέργεια. Υποστήριξε ότι υπάρχει δυνατότητα περισσότερο ισορροπημένων και ποιοτικά καλύτερων εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας και συντονισμού Ελλάδας και Ρωσίας στη διεθνή σφαίρα, όπου οι απόψεις τους συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό.

    Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε, τέλος, ότι με την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και την ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία αναβαθμίζεται η θέση των χωρών που συμμετέχουν, δεδομένου ότι δεν έχουν απλώς άποψη για την αντιμετώπιση των πανευρωπαϊκών ενεργειακών προβλημάτων, αλλά επιδρούν με την πολιτική τους σε αυτά και ταυτόχρονα με την ύπαρξη στο έδαφός τους υποδομών αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς, ωφελούνται από τους φόρους που εισπράττουν.

    Τριμερής συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν-Παρβάνοφ

    Στη σημασία του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκαν κατά την έναρξη της τριμερούς συνάντησης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνάντηση θα είναι εποικοδομητική και θα οδηγήσει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σχετικά με τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, σημειώνοντας ότι θα είναι σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή ενεργειακή αγορά γενικότερα. Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα εταίρο και ευχαρίστησε τόσο για τη φιλοξενία όσο και για την αποδοχή της πρότασής του να συζητηθεί το θέμα της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν γενικότερα για την Ευρώπη.

    Η ενεργειακή ασφάλεια, είπε ο κ. Πούτιν, αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα θέματα της συνόδου της "Ομάδας των 8" (G8) στην Αγία Πετρούπολη και σημείωσε ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης "βρίσκεται μέσα στα συμφραζόμενα των συνομιλιών της Αγίας Πετρούπολης και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ενέργειας στην Ευρώπη". Ελπίζω, πρόσθεσε ο κ. Πούτιν, στις σημερινές διαπραγματεύσεις να προχωρήσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά και στην ενότητα των προσπαθειών για την επίτευξη αυτών των στόχων για τους οποίους συζητούμε εδώ και χρόνια. Ελπίζω, υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, ότι η σημερινή συνάντηση θα αποτελέσει το κλειδί για να αλλάξουμε την κατάσταση προς το καλύτερο στο τριμερές σχήμα.

    Ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε ότι από τη σημερινή συνάντηση, που για πρώτη φορά γίνεται σε αυτό το επίπεδο, θα σταλεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα για τη σημασία του έργου και την αναγκαιότητα της κατασκευής του, καθώς και τη ρεαλιστικότητα της υλοποίησής του. Ο κ. Παρβάνοφ υπογράμμισε ότι οι πολίτες αναμένουν ρεαλιστικές αποφάσεις και σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν όχι μόνο στη στρατηγική δυνατότητα του έργου που προσφέρει μεγάλη ασφάλεια σε γεωπολιτικό επίπεδο και γενναίες δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες της περιοχής.

    Συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν

    Στο κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις 3 μετά το μεσημέρι. Αμέσως μετά οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τη διμερή συνάντηση, η οποία προηγήθηκε της τριμερούς Ελλάδας-Ρωσίας και Βουλγαρίας, όπου συζητήθηκε το θέμα της προώθησης της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.

    Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον πρόεδρο Πούτιν, αφού τον καλωσόρισε, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία "εταίρο στρατηγικής σημασίας" και ανέφερε ότι θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία, καθώς και διεθνή ζητήματα.

    "Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, σε όλους τους τομείς, αλλά και στην ενίσχυση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Ρώσος πρόεδρος στην αντιφώνησή του, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα θερμά του λόγια και εξέφρασε τη χαρά του που συναντάται μαζί του, υπογράμμισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία. "Μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε διμερή, πολυμερή και διεθνή θέματα, καθώς και επίκαιρα προβλήματα της συνεργασίας μας, δίνοντας έμφαση κυρίως στα θέματα οικονομικής συνεργασίας", σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Αργά το απόγευμα (19:30 μμ), ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των Προέδρων της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.

    Συνάντηση Καραμανλή-Παρβάνοφ

    Κατ' ιδίαν συνάντηση με το Βούλγαρο πρόεδρο Γκεόρκι Παρβάνοφ είχε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε άριστες τις διμερείς σχέσεις, ενώ αναφέρθηκε και στη στενή προσωπική σχέση που έχει αναπτύξει με το Βούλγαρο πρόεδρο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι σχέσεις είναι αποδοτικές σε όλα τα επίπεδα και ότι θα συζητήσει με το Βούλγαρο πρόεδρο το σύνολο των θεμάτων που ενδιαφέρουν τίς δύο χώρες.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στης ΕΕ. Ο Βούλγαρος πρόεδρος αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που έχει ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και σε οικονομικό και σε όλα τα άλλα επίπεδα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του. Ανέφερε τέλος ότι η Ελλάδα και Βουλγαρία είναι καλοί φίλοι και σύμμαχοι

    Συνάντηση Παπούλια-Πούτιν

    "Αγωγό φιλίας και συνεργασίας" χαρακτήρισε τον σχεδιαζόμενο πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την υποδοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στο προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την τριμερή συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν-Παρβάνοφ.

    Ο κ. Παπούλιας καλωσόρισε τον πρόεδρο Πούτιν "σε μια φίλη χώρα", όπως είπε, προσθέτοντας ότι "είναι συναισθηματικά σημαντική και για μένα αυτή η συμφωνία. Είναι αγωγός φιλίας και συνεργασίας τον οποίο χρειαζόμαστε". Ο πρόεδρος Πούτιν απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια είπε "θυμάμαι την τελευταία σας επίσκεψη στη Μόσχα" και εξέφρασε την ικανοποίησή του από το πώς εξελίσσονται οι ελληνορωσικές σχέσεις. "Η συμφωνία αποτελεί πολύ καλό θεμέλιο για την πρόοδο των σχέσεών μας στο μέλλον", είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Συνάντηση Παπούλια-Παρβάνοφ

    «Η σημερινή ημέρα μπορεί να γίνει ιστορική αν τελικά καταφέρουμε και κάνουμε καλή δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, το μεσημέρι, λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο.

    Ο κ. Παρβάνοφ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα σε ανεπίσημη επίσκεψη για την τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με κύριο αντικείμενο την προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, πρόσθεσε ακόμη για το ίδιο θέμα ότι «υπάρχει η πολιτική βούληση, αλλά πρέπει να γίνουν κάποια βήματα από την εκτελεστική εξουσία».

    Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι "για μένα σήμερα είναι μεγάλη ημέρα γιατί ως υπουργός Εξωτερικών είχα αρχίσει τη μεγάλη προσπάθεια για την κατασκευή του αγωγού" και εξέφρασε την προσδοκία "να τελειώσουμε γρήγορα τις διαδικασίες, ως το τέλος του έτους, και να περάσουμε στην υλοποίηση".

    «Είστε η ζωντανή ιστορία αυτού του σχεδίου», ανταπάντησε ο κ. Παρβάνοφ, κλείνοντας τη συνομιλία των δύο προέδρων ενώπιον του Τύπου.

    Συνεργασία του πρωθυπουργόυ με την υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Ανάπτυξης

    Το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της άφιξης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της τριμερούς συνάντησης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, θα μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, ενώ σημείωσε ότι το ζήτημα είναι να κλείσει η διακρατική συμφωνία.

    Εφόσον υπογραφεί η διακρατική συμφωνία, η κατασκευή του αγωγού θα αρχίσει από τα τέλη του 2006. Ο πετρελαιαγωγός θα μεταφέρει 35 έως 50 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως.

    Στο «επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος» βρίσκεται σήμερα η χώρα μας, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης στην Αθήνα των Προέδρων Βλ.Πούτιν και Γκ.Παρβάνοφ.

    «Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες γίνεται ύστερα από πρωτοβουλία του Προέδρου Πούτιν και αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω διεύρυνση των εμπορικών, οικονομικών και ιδίως ενεργειακών σχέσεων των τριών χωρών. Κεντρικό θέμα θα είναι η προώθηση της υλοποίησης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, έργο για το οποίο οι τρείς κυβερνήσεις συνεργάζονται στενά και συστηματικά τους τελευταίους 30 μήνες. Μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης θα εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση περί ενδεχομένου ελληνικού ενδιαφέροντος για τα ρωσικά εξοπλιστικά συστήματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι υπάρχει μακρά συνεργασία επί του θέματος επιφυλασσόμενος να δηλώσει αν το θέμα θα συζητηθεί σήμερα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 September 2006 - 16:30:24 UTC