Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ για εξωτερική πολιτική
  • [02] Μέτρα για τις μικρές επιχειρήσεις
  • [03] Καταστολή βίας στους αγωνιστικούς χώρους

  • [01] Συνάντηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ για εξωτερική πολιτική

    Κοινές θέσεις σε σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εξέφρασαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ Γιώργος Παπανδρέου και Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΝ και διήρκεσε μιάμιση ώρα.

    Οι κ. Παπανδρέου και Αλαβάνος συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών ώστε να ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία και να επενδυθούν σημαντικά ποσά σε άλλους τομείς, συμφωνούν επίσης στην ειρηνική συζήτηση με την Τουρκία, και επίσης εξέφρασαν κοινή θέση για την ανάγκη να κλείσει η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

    Στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Αλαβάνο, υπογραμμίζοντας τη θέση του για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση του, ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει όλα της τα δικαιώματα, εννοώντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι με την Τουρκία μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας που θα φέρει ένα μέρισμα ειρήνης και θα μπορέσει να οδηγήσει και στη μείωση των εξοπλισμών.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει από τη λογική της ακινησίας και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την Τουρκία και την Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να ακολουθήσει τη λογική του πολέμου, αλλά ούτε και να παραμείνει το σημερινό ''στάτους κβο ''που επιβαρύνει οικονομικά τους λαούς και των δυο χωρών, αλλά και ταυτόχρονα επιτρέπει στην Τουρκία να κλιμακώνει τις βλέψεις στο Αιγαίο.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία και παράλληλα να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και πρόσθεσε, ότι αυτή τη συμφωνία υποχρεώθηκαν να δεχτούν τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ και, όπως είπε, πρέπει να το δεχθεί και η Τουρκία και ταυτόχρονα, να άρει την απειλή πολέμου κατά της χώρας μας.

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να διατυπώνει απειλή πολέμου, ουσιαστικά κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε και ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε να υπάρξει βαθύτερη ενημέρωση γύρω από τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας επί ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει και για το τί έχει συζητηθεί επί κυβερνήσεως ΝΔ.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνος ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ζητήσει το κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο σε ένα δεύτερο Ελσίνκι, που προτείνει το κόμμα του, και στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει και το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων.

    Στη συνέχεια, ο κ. Γ.Παπανδρέου θα προεδρεύσει συνεδρίασης των Συντονιστών της ΚΟ του Κινήματος.

    [02] Μέτρα για τις μικρές επιχειρήσεις

    Δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επιδότηση επιτοκίου κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας. Ο υπουργός παρουσίασε σήμερα τις βασικές παραμέτρους του προγράμματος, που υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει περισσότερες από 2500 επιχειρήσεις, θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες και θα διαρκέσει ως το τέλος του 2008.

    Η επιδότηση επιτοκίου θα δίνεται σε δάνεια που χορηγούνται με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και αφορούν επενδύσεις εκσυγχρονισμού ή ανάπτυξης υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων. Δεν θα επιδοτείται το επιτόκιο για δάνεια κεφαλαίου κίνησης ενώ εξαιρούνται επίσης από την επιδότηση οι κλάδοι γεωργίας, αλιείας και μεταφορών.

    Το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου καλύπτει επιχειρήσεις που απασχολούν από 0 έως 20 εργαζόμενους (δηλαδή και αυτοαπασχολούμενους) και έχουν τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ, για δάνεια ύψους 10.000 - 400.000 ευρώ. Δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού για τους μικρομεσαίους κυμαίνεται τώρα στο 8 % (είναι, όπως τόνισε ο κ.Σιούφας από 6 ως 9.5 %) η επιδότηση κατά 4 μονάδες ισοδυναμεί με το 50 % του επιτοκίου. Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ διάρκειας 5 ετών το όφελος για την επιχείρηση που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου υπολογίζεται σε 12.000 ευρώ.

    Το κόστος της επιδότησης είναι 20 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γβ ΚΠΣ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αρμοδίων του υπουργείου Ανάπυξης τα 20 εκατ. (που αντιπροσωπεύουν την επιδότηση επιτοκίου) κινητοποιούν επενδυτικά κεφάλαια ύψους άνω του 1.2 δις. ευρώ. Ο κ.Σιούφας επανέλαβε σήμερα ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί βασική επιλογή της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι οι ΜΜΕ μεταξύ άλλων δημιουργούν 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλουν στην αύξηση του ΑΕΠ, στην κοινωνική συνοχή και λειτουργούν ως φυτώρια για μεγάλες επιχειρήσεις. Τόνισε ωστόσο ότι μόνο το 20 % των ελληνικών ΜΜΕ έχουν σταθερές σχέσεις συνεργασίας με το τραπεζικό σύστημα (έναντι 40 % που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ), ενώ 550.000 επιχειρήσεις δεν έχουν προσεγγίσει τις τράπεζες είτε γιατί θεωρούν ότι είναι υψηλό το κόστος δανεισμού είτε επειδή δεν έχουν τις εμπράγματες εξασφαλίσεις που ζητούν οι τράπεζες.

    [03] Καταστολή βίας στους αγωνιστικούς χώρους

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός επισκέφθηκε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης Ανανστάσιος Παπαληγούρα, με αφορμή την τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αποσκοπεί να καταστείλει τη βία στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές εκδηλώσεις.

    Σύμφωνα με την τροπολογία οι καταδικασθέντες για επεισόδια στα γήπεδα δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν τις ποινές που θα τους επιβάλλουν τα δικαστήρια, ενώ απαγορεύεται η αναστολή των ποινών που θα επιβάλλεται στους ταραξίες.

    Μετά την συνάντηση ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε ότι «η βία στα γήπεδα έχει καταστεί μια τραγική μάστιγα». Και προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Οι χούλιγκαν διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα, διασύρουν το ποδόσφαιρο και εκφυλίζουν την έννοια του φίλαθλου πνεύματος. Είναι μια κατάσταση που η Πολιτεία δεν μπορεί πια να ανέχεται». Ανέφερε, ακόμα ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Η νέα νομοθετική ρύθμιση είναι πράγματι αυστηρή. Είναι ωστόσο αναγκαία, αν θέλουμε το ποδόσφαιρο να ξαναγίνει η οικογενειακή γιορτή της Κυριακής».

    Διευκρίνισε επίσης ο Παπαληγούρας, ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά τους ενήλικες από 18 ετών και πάνω, καθώς για τους ανήλικους προβλέπονται σωφρονιστικά μέτρα τα οποία διατάσσονται από το Δικαστήριο Ανηλίκων.

    Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένα μέτρα, που μελετήθηκαν από ειδική επιτροπή, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, είχαν ανακοινωθεί προ ημερών από τον κ. Β.Πολύδωρα και τον κ. Ορφανό.

    Κύριος άξονας των μέτρων θα είναι η καταγραφή όσων μπαίνουν στα γήπεδα, αλλά και η συμπεριφορά τους, τόσο εντός των γηπέδων όσο και εκτός αυτών.

    Η καταγραφή θα γίνεται με ατομικές κάρτες για κάθε φίλαθλο και κάθε θέση στα γήπεδα, αλλά κυρίως με το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης το οποίο θα αναπτυχθεί σε όλα τα γήπεδα τα οποία θα καλυφθούν με ηλεκτρονικό δίκτυο.

    Το δίκτυο θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταδίδει εικόνες και πληροφορίες σε δυο κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να λαμβάνονται αμέσως τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Οπως ανακοινώθηκε, το κόστος της ανάπτυξης αυτών των δικτύων προϋπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους ιδιοκτήτες των γηπέδων που είναι το ελληνικό δημόσιο σε ποσοστό 50% των γηπέδων, οι δήμοι σε ποσοστό 48% και ανώνυμες εταιρίες το υπόλοιπο 2%.

    Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπονται θεσμοθέτηση αθλητικού εισαγγελέα, θεσμοθέτηση αθλητικού αστυνομικού συνδέσμου, ο οποίος θα είναι ο κρίκος διασύνδεσης με τις αθλητικές αρχές, γραφείο πρόληψης της βίας, υπεύθυνος ασφαλείας αγώνων, ηλεκτρονικός έλεγχος εκτός των γηπέδων, καθώς και απαγόρευσης διάθεσης αλκοόλ μέσα στα γήπεδα. Επίσης με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν οι όροι με τους οποίους θα λειτουργούν οι εταιρίες ασφαλείας (Σεκιούριτι) εντός και εκτός των γηπέδων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 June 2006 - 10:30:20 UTC