Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ισότητα των δυο φύλων στο χώρο της εργασίας
  • [02] Συνεδρίασαν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί η ισότητα των δυο φύλων στο χώρο της εργασίας

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας και τη σεξουαλική παρενόχληση, δήλωσε ο Υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι μέχρι το 2010 θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με διαδοχικές φάσεις, ώστε να ενισχυθεί η αρχή της ισότητας των δυο φύλων στο χώρο της εργασίας.

    Ο Υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι αύριο στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Επίσης, δήλωσε ότι την Πέμπτη - στις 8.30 το πρωί - θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ της ΟΤΟΕ, των τραπεζών και της ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις και σημείωσε ότι ο διάλογος και η συνεννόηση θα φέρουν καλά αποτελέσματα.

    Ο Υπουργός Απασχόλησης είπε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, όπου θα συζητηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης του ρόλου των κοινωνικών εταίρων σε θέματα εργασίας και κατάρτισης.

    Η Κυβερνητική Επιτροπή, επίσης, ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο νόμου για το νέο ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι το ωράριο θα είναι ενιαίο για το κοινό 9 με 3, εξαιρουμένων των εφοριών που θα κλείνουν στις 2 μετά το μεσημέρι,για να τακτοποιούν τα ταμεία τους. Επίσης εξαιρούνται σχολεία και υπηρεσίες Υγείας.

    Η εφαρμογή του ωραρίου, είπε ο κ. Παυλόπουλος, θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου και για φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι, στο διάστημα 1-15 Ιουλίου, θα δηλώσουν ποιό ωράριο επιθυμούν να ακολουθήσουν. Τις επόμενες χρονιές, υπογράμμισε ο Υπουργός, θα δηλώνουν το ωράριο που επιθυμούν το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν είτε ωράριο 7.30 πμ με 3 μμ, είτε 9πμ με 4.30μμ

    Ενημέρωση από Ντ.Μπακογιάννη

    Η Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, καθώς και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Η κα Μπακογιάννη θεωρεί ότι η πρόθεση της ΕΕ είναι να τηρήσει αταλάντευτα τις αρχές της για τα θέματα της Διεύρυνσης.

    Η Υπουργός Εξωτερικών σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, διέψευσε ότι υπήρξε πρόβλημα με τη Λευκωσία και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συνεννόηση.

    Η Ελλάδα, υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη, έχει συγκεκριμένη στρατηγική από την οποία δεν αφίσταται.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση περί του αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τη θέση της Λευκωσίας να θέσει βέτο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε πως «ήταν γνωστές οι κυπριακές θέσεις» και τόνισε: «Εξ άλλου, πέραν του πολιτικού επιπέδου και στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσωπειών η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεργασία».

    Σε άλλη ερώτηση, ο Θ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως η συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο είναι για όλους μας μια θετική εξέλιξη, σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση». Και πρόσθεσε ότι «σε όλη της διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα στήριξε και συνηγόρησε υπέρ των δικαιολογημένων κυπριακών ανησυχιών», ενώ τόνισε πως τα «ευρωπαϊκά κείμενα των "25" συνδιαμορφώθηκαν από την Ελλάδα και την Κύπρο».

    Ερωτηθείς για το αν υπήρξε επικοινωνία της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή χτες ή προχτές,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «φυσικά, ο/η κάθε υπουργός επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον χειρισμό θεμάτων».

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει αποσυνδέσει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά, προτάσσοντας το συμφέρον της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως «ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί επί του θέματος».

    [02] Συνεδρίασαν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ

    Χρήσιμα αλλά όχι αρκετά, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία συμφώνησε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στην Τουρκία.

    Μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση των Συντονιστών του κόμματός του, ο κ.Παπανδρέου είπε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής, ενώ αναφέρθηκε και στην πρότασή του για τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Είπε, επίσης, ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είναι ίδια με αυτά που είχε συμφωνήσει πριν από 7 χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι το αυτονόητο, το οποίο, όμως, θα έπρεπε να είναι κεκτημένο εδώ και δύο χρόνια και όχι να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων από κεφάλαιο σε κεφάλαιο.

    Εξάλλου, σχετικά με την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της κυβέρνησης ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το θέμα και έκανε λόγο για θολές και απροσδιόριστες κυβερνητικές θέσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο και το νόμο πλαίσιο.

    Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δημοσιοποιήσει τις πλήρεις θέσεις της για τα θέματα αυτά και η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νόμο πλαίσιο να μην γίνει στα θερινά τμήματα, αλλά στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε περίπτωση κατάθεσης του νομοσχεδίου το καλοκαίρι, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση.

    Συνάντηση Παπανδρέου-Αλαβάνου για εξωτερική πολιτική

    Κοινές θέσεις σε σειρά θεμάτων εξωτερικής πολιτικής εξέφρασαν οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ Γιώργος Παπανδρέου και Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΝ και διήρκεσε μιάμιση ώρα.

    Οι κ. Παπανδρέου και Αλαβάνος συμφωνούν στην ανάγκη μείωσης των εξοπλισμών ώστε να ανακουφιστεί η ελληνική οικονομία και να επενδυθούν σημαντικά ποσά σε άλλους τομείς, συμφωνούν επίσης στην ειρηνική συζήτηση με την Τουρκία, και επίσης εξέφρασαν κοινή θέση για την ανάγκη να κλείσει η αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

    Στη δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση με τον κ. Αλαβάνο, υπογραμμίζοντας τη θέση του για την ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη θέση του, ότι η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει όλα της τα δικαιώματα, εννοώντας την επέκταση των χωρικών μας υδάτων.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε, ότι με την Τουρκία μπορεί να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ειρήνης και συνεργασίας που θα φέρει ένα μέρισμα ειρήνης και θα μπορέσει να οδηγήσει και στη μείωση των εξοπλισμών.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την κυβέρνηση να φύγει από τη λογική της ακινησίας και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την Τουρκία και την Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την Αγκυρα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να ακολουθήσει τη λογική του πολέμου, αλλά ούτε και να παραμείνει το σημερινό ''στάτους κβο ''που επιβαρύνει οικονομικά τους λαούς και των δυο χωρών, αλλά και ταυτόχρονα επιτρέπει στην Τουρκία να κλιμακώνει τις βλέψεις στο Αιγαίο.

    Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία και παράλληλα να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό να αξιοποιηθεί το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι στοιχείο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και πρόσθεσε, ότι αυτή τη συμφωνία υποχρεώθηκαν να δεχτούν τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ και, όπως είπε, πρέπει να το δεχθεί και η Τουρκία και ταυτόχρονα, να άρει την απειλή πολέμου κατά της χώρας μας.

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να διατυπώνει απειλή πολέμου, ουσιαστικά κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε και ο κ. Παπανδρέου συμφώνησε να υπάρξει βαθύτερη ενημέρωση γύρω από τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας επί ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει και για το τί έχει συζητηθεί επί κυβερνήσεως ΝΔ.

    Οι κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνος ζήτησαν επίσης από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να ζητήσει το κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο.

    Αναφερόμενος στην ανάγκη να υιοθετήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να είναι ένα βασικό στοιχείο σε ένα δεύτερο Ελσίνκι, που προτείνει το κόμμα του, και στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει και το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών της υδάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 13 June 2006 - 12:30:26 UTC