Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Ν.Μπακογιάννη και Α.Παπαληγούρα
  • [02] Εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Ν.Μπακογιάννη και Α.Παπαληγούρα

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την ευκαιρία και της επίσκεψής της αύριο στην Κύπρο, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Η κυρία Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, τόνισε ότι στόχος είναι να ενταθεί περισσότερο η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου "ενόψει των διαφόρων εξελίξεων και του νέου μομέντουμ που έχει δημιουργηθεί".

    Υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι πολύ στενή και υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη επίσκεψή της στην Κύπρο από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών.

    Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία και με τον Πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Δ. Γουργουράκη, παρουσία του Υπουργού της Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα.

    Ο κ. Γουργουράκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του,καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή.

    Ο Πρόεδρος της Αρχής πρόσθεσε ότι αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα της επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων απο ηλεκτρονικά συστήματα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι τα ζητήματα των υποκλοπών είναι αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ.

    Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έδωσε υπόμνημα στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το οποίο, μαζί με τα άλλα σχετικά υπομνήματα που έχουν παραδοθεί, ύστερα απο την υπόθεση των υποκλοπών, θα ληφθεί υπόψη απο τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

    Ο κ. Α. Παπαληγούρας παρέπεμψε όλες τις ερωτήσεις που του ετέθησαν για το θέμα των υποκλοπών στις δικαστικές έρευνες, ενώ σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τι γνώριζε η κυβέρνηση -με αφορμή και χθεσινή συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" - διευκρίνισε πως εκείνο που είπε ήταν ότι δεν είχε βγει συμπέρασμα για το ποιος έκανε το αδίκημα, αλλά ότι τότε η κυβέρνηση γνώριζε τι έγινε και πως έγινε.

    Επίσης, ο Υπουργός της Δικαιοσύνης ερωτηθείς για το θέμα των φυλακών και το πρόσφατο τραγικό συμβάν - με τη φωτιά και τους νεκρούς κρατουμένους - είπε ότι συζήτησε γιαυτό με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και σημείωσε πως οι φυλακές είχαν εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να φτάνουν οι φυλακισμένοι στους 10 χιλιάδες, ενώ επαρκούν για 5,5 χιλιάδες.

    Ο κ. Α. Παπαληγούρας υπογράμμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ώστε να φτιαχτούν νέες φυλακές και πρόσθεσε πως σε ενάμιση μήνα θα παραδοθεί η πρώτη και μέσα στο καλοκαίρι η δεύτερη. Και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές.

  • ** Αύριο το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή με θέμα την έγκριση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του πυροσβεστικού σώματος.

    Επίσης, ο κ.Καραμανλής θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με τον Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, ενώ το βράδυ στις 8 θα μιλήσει στο δείπνο του Συνεδρίου του «Economist» με θέμα «Αποκαλύπτοντας τις νέες προτεραιότητες σε ένα κόσμο αλλαγών».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά του 46% των κοινών μετοχών και του 100% των προνομιούχων μετοχών της τουρκικής τράπεζας Finansbank από τη Fiba Holbing και τις συνδεδεμένες εταιρίες της, έναντι συνολικού τιμήματος 2,774 δισ. δολαρίων, (2,3 δισ. ευρώ), εκ των οποίων τα 451 εκατ. δολάρια αφορούν τις προνομιούχες (ιδρυτικές) μετοχές και τα 2,323 δισ. δολάρια αφορούν τις κοινές μετοχές.

    Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Τ.Αράπογλου, η Finansbank αποτελεί τον ιδανικό στρατηγικό σύμμαχο για την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην τουρκική αγορά, καθώς έχει το αναγκαίο μέγεθος (είναι μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα με 5,2% μερίδιο αγοράς στο σύνολο των δανείων, 208 καταστήματα και πάνω από 1,7 εκατ. ενεργούς πελάτες), τη δυναμικότητα, καθώς και ένα έμπειρο διοικητικό σχήμα, στοιχεία που είναι αναγκαία για την πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της τουρκικής οικονομίας.

    Από την πλευρά του, ο H?sn? ?zye?in, ιδρυτής και πρόεδρος της Finansbank, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της συμφωνίας. Οπως ανέφερε, "η Finansbank, με τη μοναδική της προσέγγιση στην παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, αναγνωρίζεται σήμερα από μία διεθνή τράπεζα, η οποία εμπιστεύεται την τράπεζά μας, ζητώντας από τη διοικητική ομάδα της Finansbank να συνεχίσει το έργο της. Ο νέος στρατηγικός εταίρος θα διευρύνει το φάσμα των μετόχων και των πελατών, ειδικά με την ισχυρή του παρουσία στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης".

    Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε για την εξαγορά του 46% (437 εκατ. διαπραγματευόμενες μετοχές) των κοινών μετοχών της Finansbank και του 100% (100 μετοχές) των ιδρυτικών μετοχών από τη FIBA Holding και τις συνδεδεμένες εταιρίες της έναντι συνολικού τιμήματος 2.774 εκατ. δολ. (3.737 εκατ. τουρκικές λίρες ή 2.291 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων τα 451 εκατ. δολ. (607 εκατ. τουρκικές λίρες ή 372 εκατ. ευρώ) αφορούν τις ιδρυτικές μετοχές και τα 2.323 εκατ. δολ. (3.129 εκατ. τουρκικές λίρες ή 1.918 εκατ. ευρώ) αφορούν τις κοινές μετοχές.

    Η Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τμήμα της εξαγοράς της Finansbank, προτίθεται να προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων. Το ύψος της έκδοσης θα ανέλθει μέχρι του ποσού των 3 δισ. ευρώ, ώστε μέρος του να χρηματοδοτήσει άλλες εξαγορές στην περιοχή. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να αρχίσει τον Ιούνιο του 2006 κατόπιν έγκρισης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Η Εθνική Τράπεζα έχει συμφωνήσει κατβ αρχήν την κάλυψη του συνολικού ποσού της έκδοσης των νέων μετοχών από έναν όμιλο διεθνών τραπεζών. Η έκδοση των νέων μετοχών αναμένεται να εγκριθεί από τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας στη Γενική Συνέλευση το Μάιο 2006, ενώ η περίοδος εγγραφής αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να αρχίσει τον Ιούλιο.

    Οπως ανακοινώνθηκε, η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να προβεί σε Υποχρεωτική Δημόσια Προσφορά για τις μετοχές των μειοψηφούντων μετόχων της Finansbank στο δεύτερο εξάμηνο του 2006, μετά τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από τις Εποπτικές Αρχές και μετά την απόκτηση τόσο του συνόλου των ιδρυτικών μετοχών όσο και του 46% των κοινών μετοχών της τράπεζας. Εάν η Εθνική Τράπεζα εξαγοράσει ποσοστό μικρότερο από 4,01% (38 εκατ. διαπραγματευόμενες μετοχές) των κοινών μετοχών μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, η FIBA Holding και οι συνδεδεμένες με αυτή εταιρίες έχουν δεσμευτεί να πωλήσουν στην Εθνική Τράπεζα επαρκή αριθμό κοινών μετοχών, έτσι ώστε η Εθνική Τράπεζα να αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον ίση με 50,01% στη Finansbank με την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς.

    Η FIBA Holding θα διατηρήσει ποσοστό ίσο με 9,7% (92 εκατ. διαπραγματευόμενες μετοχές) στη Finansbank, υπό την αίρεση της πώλησης στην Εθνική Τράπεζα πρόσθετου αριθμού μετοχών, ώστε η τελευταία να αποκτήσει συμμετοχή τουλάχιστον ίση με το 50,01% στη Finansbank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Το ποσοστό αυτό θα υπόκειται σε συμφωνίες πώλησης από τη FIBA Holding και αγοράς από την Εθνική Τράπεζα (put and call arrangements), με ημερομηνία έναρξης το 2008, και για δύο έτη, με τιμή εξάσκησης συνδεδεμένη με την απόδοση της Finansbank.

    Ο κ. H?sn? ?zye?in, ιδρυτής και πρόεδρος της Finansbank, παράλληλα με τη διατήρηση του μειοψηφικού πακέτου μετοχών, παραμένει πρόεδρος της Finansbank, γεγονός που εξασφαλίζει τη συνέχεια στην ηγεσία της τράπεζας. Επιπρόσθετα, η διοικητική ομάδα της Finansbank παραμένει στη διοίκησή και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουλίου, η FIBA Holding θα εξαγοράσει από τη Finansbank τις διεθνείς της δραστηριότητες (το 41,8% της Finansbank Romania και το 100% της Finans International Holdings NV που περιλαμβάνει θυγατρικές σε Ρωσία, Ελβετία, Ολλανδία και 40% της Finansbank Romania), εκτός αυτών της Μάλτας, καταβάλλοντας ως τίμημα 580 εκατ. δολ. (479 εκατ. ευρώ).

    Διεθνής εταιρία ορκωτών λογιστών έχει διατυπώσει γνώμη για το δίκαιο και εύλογο της τιμής εξαγοράς. Για την περίοδο που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2005, το σύνολο των καθαρών κερδών των Διεθνών Δραστηριοτήτων υπολογίζεται σε 114 εκατ. ΤΛ (72 εκατ. ευρώ), ενώ η λογιστική αξία των συμμετοχών αυτών ανήλθε σε 364 εκατ. ΤΛ (223 εκατ. ευρώ). Από την πώληση των Διεθνών Δραστηριοτήτων, στο δεύτερο τρίμηνο του 2006, η Finansbank αναμένεται να πραγματοποιήσει κέρδη προ φόρων ύψους 417 εκατ. ΤΛ (255 εκατ. ευρώ), τα οποία θα παραμείνουν στη Finansbank με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο 2006, αφού πρώτα ληφθούν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις σχετικές εποπτικές αρχές. Κατόπιν τούτου, η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προβεί στη δημόσια προσφορά για την εξαγορά των υπολοίπων μειοψηφικών πακέτων μετοχών της Finansbank. Η ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο του 2006.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 April 2006 - 16:30:15 UTC