Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για συλλογικές συμβάσεις

  • [01] Συμφωνία ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για συλλογικές συμβάσεις

    Ως "έντιμο συμβιβασμό" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος και ως "συμβιβασμό που δεν ικανοποιεί κανέναν" ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος το περιεχόμενο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης που συμφωνήθηκε τελικά σήμερα μεταξύ των συνδικάτων του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

    Η σύμβαση προβλέπει απο 1/1/2006 αύξηση 2,9% στους μισθούς και τα ημερομίσθια, από 1/9/2006 αύξηση ακόμη 2,9% και από 1/5/2007 αύξηση 5,1%. Με τη διετή αυτή συμφωνία ο κατώτατος μισθός, από 591 ευρώ σήμερα, διαμορφώνεται στα 658 ευρώ. Αντίστοιχα το κατώτερο ημερομίσθιο, από 26,4 ευρώ σήμερα, θα διαμορφωθεί στα 29,4 ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δημήτρης Αρμενάκης, που φιλοξένησε σήμερα τη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για "θετικό μήνυμα προς την κοινωνία". Υπογράμμισε ότι "ο διάλογος απέδωσε" και δήλωσε ότι "υπήρξε αίσιο τέλος σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση". Σύμφωνα με τον κ. Αρμενάκη, με τη συμφωνία αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα στη σύγκλιση των μισθών με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε τη συμφωνία έντιμο συμβιβασμό και δήλωσε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί "μια έντιμη συμφωνία αξιοπρεπή αλλά που δεν είναι ασφαλώς για πανηγυρισμούς". Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι επρόκειτο για εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση μέσα σε συνθήκες που έκαναν δυσμενείς η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και οι άλλες παρεμβάσεις, όπως στις τράπεζες, που έβαλαν σε αμφισβήτηση το κλίμα συλλογικής διαπραγμάτευσης που επικρατούσε στη χώρα. "Στις συγκεκριμένες συνθήκες", είπε, "πετύχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία δίνει στο εισόδημα των εργαζομένων την απώλεια από τον πληθωρισμό και ένα τμήμα της αύξησης της παραγωγικότητας".

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος δήλωσε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά. Η βιομηχανία, είπε, δεσμεύεται σε προσπάθεια μέσω των επενδύσεων και της αύξησης της παραγωγικότητας να καλύψει το βάρος των αυξήσεων που συμφωνήθηκαν σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε τις σημερινές αυξήσεις ως "τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15" αλλά έκανε λόγο και για ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον όπου μέσα από σκληρή προσπάθεια θα διασφαλιστεί και η σύγκλιση των μισθών αλλά και η συνέχεια της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος δήλωσε ότι "ευτυχώς επικράτησαν οι ψύχραιμες απόψεις και οι λογικές με όραμα".

    Εντονη διαφωνία ως προς το περιεχόμενο της σύμβασης εξέφρασαν οι συνδικαλιστές της Αριστεράς. Ο Γιώργος Μαυρίκος (ΠΑΜΕ) αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και κάλεσε τους εργαζόμενους σε απεργία στις 13 Απριλίου. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης (ΣΥΝ) έκανε λόγο για "ένα φτωχό αποτέλεσμα για το πιο φτωχό τμήμα των εργαζομένων που υπολείπεται και από τις ανάγκες και από τις δυνατότητες των συνδικάτων". Ο κ. Καλύβης υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να μην υπογραφεί η συμφωνία και να προχωρήσει η απεργιακή κινητοποίηση.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης (ΔΑΚΕ) χαρακτήρισε τη σύμβαση ως "το καλό δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς πανηγυρισμούς, μετά τις σκληρότερες διαπραγματεύσεις των τελευταίων χρόνων'. Ο κ. Πουπάκης δήλωσε ότι έρχεται πλέον η ώρα της πολιτείας να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις με πολιτικές άμεσης εφαρμογής υπέρ των εργαζομένων.

    Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πάνω στο θεσμικό μέρος της σύμβασης με στόχο την υπογραφή της γύρω στις 12 Απριλίου.

    Δήλωση Β.Παπανδρέου για την σημερινή συμφωνία

    "Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει την σημερινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που αποτελεί ένα μάθημα για την αλαζονεία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που έσπευσε μέσω φαξ να ανακοινώσει αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό για τον δημόσιο τομέα", δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.

    Την αντίθεσή στη σημερινή συμφωνία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ εκφράζουν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός με ανακοινώσεις τους.

    Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου, υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για αυξήσεις της ντροπής είναι πρόκληση, καθώς το βασικό μεροκάματο αυξάνεται κατά 77 λεπτά μικτά και ο βασικός μισθός κατά 17 Ευρώ μικτά το πρώτο εξάμηνο του 2006».

    Το ΚΚΕ καλεί «την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να εγκαταλείψουν τώρα και πολιτικά και συνδικαλιστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» και προσθέτει ότι «με το ΠΑΜΕ όλοι στην μάχη για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 13 Απρίλη για κλαδικές συλλογικές συμβάσεις».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν διαπραγματεύτηκε με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και το δίκιο των εργατών για ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά με στόχο την «εργασιακή ειρήνη», δηλαδή, όπως αναφέρει, την ταξική «συνεργασία», ώστε να μην θιγούν τα κέρδη των βιομηχάνων και να μην μπουν εμπόδια στις νέες αντεργατικές επιλογές και στις ρυθμίσεις που ακολουθούν. Το ΚΚΕ κατηγορεί και την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ για τη στάση τους ενώ υποστηρίζει ότι «δεκανίκι τους ήταν για μια ακόμα φορά η παράταξη του Συνασπισμού, η οποία, μπορεί να μην υπέγραψε στο τέλος, αλλά όλο αυτό το διάστημα ήταν μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ και ενάντια στο ΠΑΜΕ. Δεν αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, παρότι είδε που πηγαίνουν τα πράγματα».

    Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του κόμματος, σχολιάζοντας τη νέα διετή συλλογική σύμβαση επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που τα υπερκέρδη του κεφαλαίου κυριολεκτικά καλπάζουν και η παραγωγικότητα της εργασίας γνωρίζει σημαντική άνοδο, οι διετείς αυξήσεις που συνομολογήθηκαν ανάμεσα στους εργοδότες και τη ΓΣΕΕ για τους κατώτερους μισθούς και μεροκάματα, αποτελούν εμπαιγμό για τους εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους της χώρας μας, που οι αμοιβές τους βρίσκονται σε εξευτελιστικά επίπεδα και αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα επιβίωσης»

    Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, καταλήγει ο κ. Λαφαζάνης «δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας των βιομηχάνων και της ακραίας αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, είναι και απόρροια της στάσης της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που, πέρα από μια ανούσια φρασεολογία, ακολουθεί τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, αλλά και της συμβιβαστικής στάσης, της ελεγχόμενης από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ηγεσίας της ΓΣΕΕ».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 April 2006 - 18:30:11 UTC