Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δύσκολος κρίνεται ο διαχωρισμός των σιαμαίων
  • [02] Υπέρ της παράτασης της κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία τάσσεται ο Τόνι Μπλερ
  • [03] Διεθνής Επιτροπή Γυναικών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
  • [04] Ικανοποιητική, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση

  • [01] Δύσκολος κρίνεται ο διαχωρισμός των σιαμαίων

    Εξαιρετικά δύσκολος κρίνεται ο διαχωρισμός των σιαμαίων κοριτσιών, που γεννήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Μαιευτήριο "Αλεξάνδρα" και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "Παίδων Αγ. Κυριακού".

    Τη Δευτέρα το πρωί έγιναν πολύωρες εξετάσεις και συσκέψεις γιατρών πολλών ειδικοτήτων, παρουσία και του υφυπουργού Υγείας κ. Κωνσταντόπουλου και όπως διαπιστώθηκε τα βρέφη μοιράζονται ένα υπερμέγεθες ήπαρ, το οποίο όμως βρίσκεται κυρίως στο σώμα του ασθενέστερου βρέφους.

    Πρόκειται για το μικρότερο εκ των δύο νεογέννητων σιαμαίων, που πάσχει απο είδος καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας και υποστηρίζεται απο αναπνευστήρα.

    Οι Ελληνες γιατροί έρχονται ήδη σε επαφή με εξειδικευμένα κέντρα διαχωρισμού σιαμαίων στο εξωτερικό, με πρώτο το Κέντρο των Παρισίων. Στη Γαλλία υπάρχουν χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες, που όπως έχει διαπιστωθεί, έχουν σε σχέση με τους Καυκάσιους πολύ υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης περιστατικών με σιαμαία.

    Πάντως, η παγκόσμια εμπειρία έχει δείξει ότι δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός σιαμαίων πριν συμπληρώσουν τους τρεις με τέσσερις μήνες ζωής.

    [02] Υπέρ της παράτασης της κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία τάσσεται ο Τόνι Μπλερ

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κρίνει "απολύτως λογικό" να παραταθεί ο χρόνος κράτησης των υπόπτων για τρομοκρατία, όπως δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξη Τύπου, της πρώτης που έδωσε μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Λονδίνο.

    "Πιστεύω ότι είναι απολύτως λογικό, σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας, να έχουμε μία πιο μακρά κράτηση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ανακρίνονται οι ύποπτοι" για τρομοκρατία, είπε ο βρετανός πρωθυπουργός. "Θα πρέπει βεβαίως να προβληματιστούμε για τη διάρκεια και για τις δικαστικές επιπλοκές και να προσέξουμε πολύ πάνω στο θέμα αυτό", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "οι άνθρωποι περιμένουν δικαιολογημένα από εμάς να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιώσουμε την ασφάλειά τους".

    Τέλος ο Τόνι Μπλερ δήλωσε πως "επιθυμεί να δει αλλαγές στη Σαουδική Αραβία". "Ναι, προσωπικά επιθυμώ και θέλω να δω αλλαγές στη Σαουδική Αραβία, το θέλω σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή", είπε.

    Σήμερα το πρωί ο Μπλερ δέχθηκε τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Χάουαρντ και τον ηγέτη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Τσαρλς Κένεντι, με τους οποίους συζήτησε το σχέδιο της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Αντικείμενο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, στην οποία ήσαν επίσης παρόντες ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ και οι υπεύθυνοι εσωτερικών υποθέσεων των δύο αντιπολιτευομένων κομμάτων, ήταν η λήψη μέτρων όπως η παράταση της κράτησης πριν από την απαγγελία κατηγορίας κατά του υπόπτου, η διάρκεια της οποίας σήμερα είναι δύο εβδομάδες.

    Η συνέντευξη του Τόνι Μπλερ συμπίπτει με τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης του ινστιτούτου Populus από την εφημερίδα "Τάιμς", από την οποία προκύπτει ότι η δημοτικότητα του βρετανού πρωθυπουργού έχει αυξηθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των βρετανών εκλογέων πιστεύει πως η απόφασή του να μετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ αύξησε τους κινδύνους τρομοκρατικών επιθέσεων.

    [03] Διεθνής Επιτροπή Γυναικών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

    Στην ιδρυτική Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Γυναικών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, μίλησε σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ευρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ειδικά για το σκοπό αυτό.

    Η Διεθνής αυτή Επιτροπή τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί την εξέλιξη του Συνδέσμου της Ιερουσαλήμ, μιας οργάνωσης που συνδέει Παλαιστίνιες και Ισραηλινές γυναίκες.

    Στην ομιλία του, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να θεσμοθετηθεί για να συμβάλλει στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας για την ειρηνική λύση των διαφορών.

    Ο Σύνδεσμος της Ιερουσαλήμ κατάφερε να διατηρήσει τις επαφές μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών γυναικών ακόμη και όταν όλες οι άλλες επαφές είχαν διακοπεί, τονίζουν μέλη της Συνάντησης της Κωνσταντινούπολης, τα οποία και ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον κ. Γ. Παπανδρέου για την παρουσία του και την ομιλία του στην ιδρυτική τους συνάντηση. Τα μέλη της Συνάντησης υπενθύμισαν ότι ο κ. Παπανδρέου είχε ενθαρρύνει την πρωτοβουλία αυτή κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε δήλωσή του μετά την ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως υποστηρίζει, όπως το έχει πράξει και στο παρελθόν, τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων στην ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή, καθώς με τον τρόπο αυτό "δημιουργείται μια γέφυρα ειρήνης, ιδιαίτερα με την προσέγγιση από την γυναικεία πλευρά, που είναι μια φωνή που δεν ακούγεται".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ήταν μεγάλη τιμή για τον ίδιο που προσεκλήθη να παραστεί και να μιλήσει στη σημερινή ιδρυτική συνέλευση και "να συμβάλλω στην θεσμοποίηση αυτής της επιτροπής για την ουσιαστική και επίσημη πια συμμετοχή γυναικών στην ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή. Είναι, επίσης, τιμή ότι μου ζήτησαν να αναλάβω να υποστηρίξω σε διεθνές επίπεδο αυτή ακριβώς την επιδίωξη,κάτι το οποίο βεβαίως θα κάνω".

    [04] Ικανοποιητική, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση

    Με ικανοποιητικά ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών, οι οποίοι έκαναν επίσης λόγο για ευπρόσωπη συγκέντρωση το απόγευμα μπροστά στη Βουλή, σημειώνοντας ότι κανείς δεν θα περίμενε μια ποιοτικά μαζικότερη συγκέντρωση στην καρδιά του καλοκαιριού και με απεργία στα μέσα μεταφοράς.

    Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για μήνυμα των εργαζομένων προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση, και επιμένουν ότι το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών πρέπει να αποσυρθεί, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια και κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με αυτό το στόχο το φθινόπωρο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος, στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού δεν θα περάσουν, είτε ψηφιστούν, είτε όχι, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμιά βάση συναίνεσης μέσα στους εργαζομένους, εξυπηρετούν μόνο εργοδοτικά συμφέροντα, καταργούν το οχτάωρο, και μεταφέρουν εισόδημα από τους εργαζόμενους προς τους εργοδότες.

    Στο μεταξύ, «ράπισμα προς το νομοσχέδιο», χαρακτηρίζουν οι συνδικαλιστές, τις παρατηρήσεις του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείο Απασχόλησης, επικεντρώνοντας την προσοχή σε τρία σημεία:

    «α. Οι επιθεωρητές εργασίας σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο που θεσμοθέτησε τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους, αλλά και σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, έχουν ελεγκτικά καθήκοντα και όχι αποφασιστικά υπέρ των εργοδοτών ή των εργαζομένων. Η παρατήρηση αυτή έχει ως συνέπεια να εγείρονται ερωτηματικά, εάν και κατά πόσο οι κοινωνικοί επιθεωρητές διευθέτησης, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα συμμετέχουν στις επιτροπές διευθέτησης μαζί με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, μπορούν με την ψήφο τους να επηρεάζουν την απόφαση θετικά ή αρνητικά υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς.

    β. Το συμβούλιο ζητά διευκρινήσεις για το συνδυασμό διευθέτησης του χρόνου εργασίας με το καθεστώς της υπερεργασίας και των υπερωριών, κάτι, που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μείωση των περιθωρίων ανάπαυσης των εργαζομένων.

    γ. Διευκρινήσεις ζητούνται, επίσης, για τη νομική υπόσταση του πρακτικού συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Επίσης, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η παρατήρηση αυτή εγείρει ερωτηματικά για τη σχέση μεταξύ των νομοθετικής ρύθμισης, που έχει ήδη εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή και της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που, όπως από την αρχή υποστήριξαν τα συνδικάτα, υπονομεύονται από το νομοθέτημα».

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της ουσιαστικά χαιρετίζει τις παρατηρήσεις του επιστημονικού συμβουλίου, υπαινισσόμενη εμμέσως ότι επιβεβαιώνονται οι κριτικές των συνδικάτων σε αυτά, αλλά και άλλα σημεία του νομοσχεδίου.

    Προσερχόμενος στη διαδήλωση της ΓΣΕΕ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, χαρακτήρισε πρόλογο την απεργία, ενώ τόνισε ότι τη μέρα που θα μιλάει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη «πρέπει να παραλύσει όλη η Ελλάδα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 July 2005 - 21:47:59 UTC