Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό
  • [02] Παράταση στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ
  • [03] Με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας θα συναντηθεί ο Γ.Παπανδρέου
  • [04] Με τον Α.Σαρόν συναντάται σήμερα ο Ζ.Σιράκ
  • [05] Συνάντηση πρωθυπουργού με Γ.Παλαιοκρασσά και Δ.Σιούφα
  • [06] Αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση για το Εργασιακό
  • [07] Δεκαοχτώ τραυματίες, απο έκρηξη σε στρατόπεδο της Κύπρου.
  • [08] Απαγόρευση της διαφήμισης του καπνού από την ΕΕ
  • [09] Αντιπαράθεση Παπανδρέου με Παναγιωτόπουλο στη Βουλή για το εργασιακό
  • [10] Ν.Κακλαμάνης για ρύθμιση χρεών νοσοκομείων

  • [01] Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό

    Ξεκίνησε στο Αβ Θερινό Τμήμα της Βουλής η επί της αρχής συζήτηση του σχεδίου νόμου για το Εργασιακό. Βασικό επιχείρημα των βουλευτών της συμπολίτευσης, είναι η ανάγκη «τολμηρών βημάτων» για την ενίσχυση της απασχόλησης, καθώς, όπως αναφέρθηκε «παρά τις καλές προθέσεις, οι ρυθμίσεις Γιαννίτση του 2000 δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στην αύξηση της απασχόλησης και την ανταγωνιστικότητα».Ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «παραπληροφόρηση και σκόπιμη διαστρέβλωση του περιεχομένου των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου». Ο κ.Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί, αλλά αντίθετα περιφρουρεί και προστατεύει το οκτάωρο, καθώς αυστηροποιούνται οι σχετικές ποινικές και διοικητικές ποινές και κυρώσεις που προβλέπονται από τους νόμους».

    Αντιθέτως, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Παπαχρήστος, υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου σηματοδοτεί την «επιστροφή του σήμερα στις χειρότερες πλευρές του χθες».

    «Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο. Θα την πληρώσετε όπως και το ΠΑΣΟΚ. Η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει στην σημερινή 24ωρη απεργία - δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια» προειδοποίησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δημήτρης Τσιόγκας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εισβάλει στα ιερά και τα όσια των εργαζομένων». Αναφερόμενος στην εκλογολογία, προκάλεσε την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές: «Κάντε τες. Δεν φοβόμαστε την πρόκλησή σας. Αν είχατε δε, την εντιμότητα, θα τις κάνατε πριν περάσετε τα μέτρα αυτά στο τμήμα διακοπών της Βουλής, αλλά θα ενημερώνατε το λαό για τις ρυθμίσεις αυτές».

    Πέραν της ρύθμισης για τις υπερωρίες, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά άλλες διατάξεις όπως διατήρηση της δυνατότητας είσπραξης της συζυγικής σύνταξης για τους χήρους και χήρες κάτω των 40 ετών, εξαγορά 150 ενσήμων προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, διευθέτηση χρεών των αγροτικών συνεταιρισμών και ρύθμιση οφειλών πλημμυροπαθών επιχειρήσεων.

    [02] Παράταση στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ

    Παρατάθηκε μέχρι και σήμερα η προθεσμία υποβολής των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., η οποία έληγε χθες. Η υποβολή των συγκεκριμένων δηλώσεων γίνεται αποκλειστικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. με ταυτόχρονη καταβολή του οφειλόμενου ποσού, έστω και αν έχει υποβληθεί μέσω ΤΑΧΙSnet περιοδική δήλωση χωρίς εντολή πληρωμής με το ακριβές ποσό, όπως προβλέπεται σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

    [03] Με την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας θα συναντηθεί ο Γ.Παπανδρέου

    Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας θα συναντηθεί σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος. Με ενδιαφέρον αναμένεται το απόγευμα η ομιλία στη Βουλή του κ.Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, ενώ κατά την χθεσινή ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στην ιδρυτική Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Γυναικών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η συμμετοχή των γυναικών στην ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να θεσμοθετηθεί για να συμβάλλει στην δημιουργία μιας νέας κουλτούρας για την ειρηνική λύση των διαφορών.

    Σε δήλωσή του μετά την ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως υποστηρίζει, όπως το έχει πράξει και στο παρελθόν, τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων στην ειρηνευτική προσπάθεια στη Μέση Ανατολή, καθώς με τον τρόπο αυτό "δημιουργείται μια γέφυρα ειρήνης, ιδιαίτερα με την προσέγγιση από την γυναικεία πλευρά, που είναι μια φωνή που δεν ακούγεται".

    [04] Με τον Α.Σαρόν συναντάται σήμερα ο Ζ.Σιράκ

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Άριελ Σαρόν συναντώνται σήμερα φιλοδοξώντας να ανοίξουν ένα 'νέο κεφάλαιο' στις σχέσεις Γαλλίας-Ισραήλ.

    Στο επίκεντρο θα βρεθεί η προσπάθειά τους να παραμερίσουν τις γαλλοϊσραηλινές διαφωνίες της περασμένης χρονιάς σχετικά με τον 'αντισημιτισμό', που επικαλέσθηκε ο Σαρόν, καλώντας τους γάλλους εβραίους να μεταναστεύσουν, αλλά και η διερεύνηση του γαλλικού 'ρόλου' στις διεργασίες στην Μέση Ανατολή.

    "Η Γαλλική κυβέρνηση και ο κ. Σιράκ έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό", δηλώνει ο Σαρόν στο φύλλο της εφημερίδας Le Monde το οποίο κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη, αλλά εμμένει στην πρόσκλησή του προς τους γάλλους εβραίους να μεταβούν στην χώρα του, όπως και όλους τους εβραίους "από όλο τον κόσμο".

    Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέει η Ισραηλινή πλευρά, ο Σαρόν θα ζητήσει σθεναρότερη γαλλική στήριξη όσον αφορά τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ του Λιβάνου καθώς και των Παλαιστινιακών οργανώσεων. Υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε πως "είναι σαφές ότι η Γαλλία έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει εδώ", τονίζοντας τους εκτενείς δεσμούς της Γαλλίας με τον Αραβικό κόσμο.

    Ακόμη, ο Σαρόν θα συζητήσει με τον Σιράκ το θέμα της αποτροπής του πυρηνικού εξοπλισμού του Ιράν, καθώς η Ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί ότι το Παρίσι είναι σε θέση να πιέσει περισσότερο την Τεχεράνη.

    [05] Συνάντηση πρωθυπουργού με Γ.Παλαιοκρασσά και Δ.Σιούφα

    Η πορεία της ΔΕΗ και η ανάπτυξή της καθώς και η ομαλή προσαρμογή της επιχείρησης στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν με την απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησαν στη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ι. Παλαιοκρασσά, όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ παίζει και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο μετοχοποίησης της επιχείρησης σημειώνοντας ότι αποτελεί κυβερνητική και προγραμματική δέσμευση της ΝΔ ότι το 51% της επιχείρησης ανήκει στο Δημόσιο.

    Ο κ. Σιούφας και ο κ. Παλαιοκρασσάς υπογράμμισαν πως το σύστημα ασφαλείας κατά την περίοδο του καύσωνα λειτούργησε αποτελεσματικά και ευχαρίστησαν εκτός από τους πολίτες για την ανταπόκρισή τους στις εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ αλλά και στους εμπλεκόμενους φορείς για την εργατικότητά τους και την ανταπόκριση στο έργο τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

    Ο κ. Παλαιοκρασσάς μάλιστα τόνισε ότι εστάλη εγκύκλιος του ιδίου και του διευθύνοντος συμβούλου προς τους εργαζομένους με τις ευχαριστίες της διοίκησης για το θέμα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ ο κ. Σιούφας εκτίμησε ότι θα κινούνται περί τον πληθωρισμό υπογραμμίζοντας πως αναμένονται οι εισηγήσεις της διοίκησης αλλά και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.

    Σε ό,τι αφορά τον ενιαίο φόρο για το πετρέλαιο ο κ. Σιούφας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του λέγοντας ότι θα γίνουν ανακοινώσεις μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη και σημείωσε ότι το σύστημα που θα εφαρμοστεί θα είναι τίμιο και απλό.

    [06] Αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση για το Εργασιακό

    Την οδό της αποχώρησης από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εργασιακό, επέλεξε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, υποστήριξε στην ομιλία της ότι το νομοσχέδιο «σαρώνει ό,τι άφησε πίσω της η σκούπα του ΠΑΣΟΚ» και πως επαναφέρει στο χώρο της εργασίας, συνθήκες που επικρατούσαν τον 19ο αιώνα και ακόμα πιο πριν.

    Στόχος του ΚΚΕ, τόνισε η κα Παπαρήγα, είναι να μην νομιμοποιηθεί το νομοσχέδιο στη συνείδηση των εργαζομένων. «Από τη στιγμή που εν μέσω καλοκαιριού έρχονται τέτοια ζητήματα πρέπει να μποϋκοτάρονται στην πράξη υποστήριξε η κα Παπαρήγα» και ενέταξε την αποχώρηση του κόμματός της στη θέση αυτή.

    Απαντώντας, ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, αφού εξέφρασε κατβ αρχάς τη λύπη του για την αποχώρηση του ΚΚΕ, παρατήρησε ότι δεν είναι δυνατόν με εργαλεία και αναλύσεις του 19ου αιώνα να αντιμετωπίσουμε την πολύπλοκη πραγματικότητα του 21ου.

    «Τα θέματα της αντιμετώπισης κοινών αξιών, (υπεράσπιση της προσωπικότητας του ατόμου, και των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων) είναι διαχρονικά και μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους - και προς τα κει δίνουμε τον αγώνα και έχουμε προσανατολίσει το κυβερνητικό έργο. Πιστεύουμε όμως ότι χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία» παρατήρησε ο υπουργός Απασχόλησης.

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η παραγωγή πλούτου «μέσα από μια διαδικασία ελεύθερης και όχι ασύδοτης αγοράς» και ύστερα η αναδιανομή του, προκειμένου να αποτραπεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και να αποκατασταθούν οι ισορροπίες όπου χρειάζεται - τόνισε ο κος Παναγιωτόπουλος.

    [07] Δεκαοχτώ τραυματίες, απο έκρηξη σε στρατόπεδο της Κύπρου.

    Δεκαοχτώ είναι τελικά οι τραυματίες από την έκρηξη ανταρματικού βλήματος κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην Κόσιη. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας τρεις από τους τραυματίες είναι αξιωματικοί, οι οποίοι και τραυματίστηκαν σοβαρά.

    Πρόκειται για ένα Ταγματάρχη, ένα υπολοχαγό και ένα μόνιμο λοχία.

    Οι υπόλοιποι 15 είναι οπλίτες,οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά και η κατάσταση τους δεν εμπνέει ανησυχία.

    Οι οπλίτες τραυματίστηκαν κυρίως από το ωστικό κύμα που ακολούθησε την έκρηξη.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επικοινώνησε με τον υπουργό

    Αμυνας και ενημερώθηκε λεπτομερώς για το επεισόδιο.

    Η Κυβέρνηση είπε ο εκπρόσωπος εκφράζει λύπη και την ευχή ότι η κατάσταση των τραυματιών θα βελτιωθεί.

    Ολοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας όπου μετέβησαν εσπευσμένα ο Υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος, οι οποίοι επιλαμβάνονται της κατάστασης.

    [08] Απαγόρευση της διαφήμισης του καπνού από την ΕΕ

    Η απαγόρευση της διαφήμισης του καπνού στα έντυπα, στο ραδιόφωνο και στο Ίντερνετ θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η χορηγία πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων από καπνοβιομηχανίες θα απαγορευθεί επίσης, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο που υιοθετήθηκε το 2003 από τα κράτη μέλη.

    Η διαφήμιση του καπνού στην τηλεόραση έχει ήδη απαγορευτεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της δεκαετίας του 1990.

    "Η απαγόρευση της διαφήμισης του καπνού είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικόυς τρόπους να περιοριστεί το κάπνισμα. Ο νόμος αυτός θα σώσει ζωές και θα μειώσει τον αριθμό των Ευρωπαίων που πάσχουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, 650.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα.

    Ορισμένοι τομείς εξακολουθούν πάντως να διαφεύουν της απαγόρευσης: η διαφήμιση του καπνού επιτρέπεται στους κινηματογράφους, στις διαφημιστικές αφίσες και σε διαφημιστικά αντικείμενα, όπως τασάκια ή ομπρέλες ηλίου ή ακόμη και στη χορηγία καθαρά τοπικών εκδηλώσεων -- με εξαίρεση τα κράτη μέλη που έχουν ήδη επιλέξει να απαγορεύσουν και αυτούς τους τύπους διαφήμισης.

    Η Επιτροπή είχε επιχειρήσει να απαγορεύσει πλήρως τη διαφήμιση του καπνού το 1998, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακύρωσε το 2001 το σχετικό νόμο κρίνοντας πως "υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της ΕΕ", υπενθύμισε η Επιτροπή.

    [09] Αντιπαράθεση Παπανδρέου με Παναγιωτόπουλο στη Βουλή για το εργασιακό

    Με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις αντιμετώπισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, το σχέδιο νόμου για το Εργασιακό, κατά τη συζήτησή του επί της αρχής, στο Αβ Θερινό Τμήμα της Βουλής, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του ότι το κόμμα του πρόκειται να το καταργήσει όταν επανέλθει στην κυβέρνηση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «ευελιξία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ασφάλεια για τον εργαζόμενο» και πως η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων περνά μέσα από την επένδυση στον άνθρωπο, την ποιότητα των προϊόντων και της εργασίας, την έρευνα και καινοτομία, το κτύπημα της γραφειοκρατίας, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς - ζητήματα τα οποία οι κυβερνητικές ρυθμίσεις δεν αγγίζουν.

    Αντίθετα, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, το μόνο που καταφέρνει το νομοσχέδιο είναι «να βολέψει τους εργοδότες», οδηγώντας τους να επαναπαυτούν στις προσωρινές απολαβές από τη μείωση του κόστους της εργασίας που αυτό επιφέρει και να εντείνει την πελατειακή εξάρτηση των επιχειρήσεων από το κράτος. «Αν πιστεύετε ότι μεταρρύθμιση είναι να εξευτελίζετε τον εργαζόμενο, τότε ζείτε σε άλλο κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας ο υπουργός Απασχόλησης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, διέκρινε στην ομιλία του κ.Παπανδρέου «ατέρμονα ρητορική» και «ρεσιτάλ πολιτικής υποκριτικής», προκειμένου να καλυφθεί «ο διχασμός μεταξύ των στοιχείων ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου λόγου και κυβερνητικής πρακτικής των κυβερνήσεων Σημίτη και της μηδενιστικής παλαιομαρξιστικής έμπνευσης και υφής κριτικής που μας ασκείται σήμερα».

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι το σύστημα των υπερωριών που θεσμοθετείται, λειτούργησε με επιτυχία επί 25 χρόνια, από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2000 και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση απορρίπτει το διευθυντικό δικαίωμα, το οποίο, όπως υποστήριξε, είχε δοθεί στους εργοδότες από το νόμο Γιαννίτση, ενώ παραλλήλως είχαν μειωθεί κατά 2% οι εργοδοτικές εισφορές.

    Τέλος, ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι η κυβέρνηση, με το παρόν νομοσχέδιο, ενισχύει το οκτάωρο και υπογράμμισε ότι «από δω και πέρα, ο καλός εργοδότης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αλλά με τον κακό εργοδότη θα έχουμε πόλεμο: Αυτός θα έχει απέναντί του την κυβέρνηση, τα όργανα της Πολιτείας, την έννομη τάξη».

    Αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση για το Εργασιακό

    Την οδό της αποχώρησης από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Εργασιακό, επέλεξε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, υποστήριξε στην ομιλία της ότι το νομοσχέδιο «σαρώνει ό,τι άφησε πίσω της η σκούπα του ΠΑΣΟΚ» και πως επαναφέρει στο χώρο της εργασίας, συνθήκες που επικρατούσαν τον 19ο αιώνα και ακόμα πιο πριν.

    Στόχος του ΚΚΕ, τόνισε η κα Παπαρήγα, είναι να μην νομιμοποιηθεί το νομοσχέδιο στη συνείδηση των εργαζομένων. «Από τη στιγμή που εν μέσω καλοκαιριού έρχονται τέτοια ζητήματα πρέπει να μποϋκοτάρονται στην πράξη υποστήριξε η κα Παπαρήγα» και ενέταξε την αποχώρηση του κόμματός της στη θέση αυτή.

    [10] Ν.Κακλαμάνης για ρύθμιση χρεών νοσοκομείων

    Εκατομμύρια ευρώ έχουν χαθεί απο την έλλειψη οργάνωσης του ΕΣΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα το πρωί στους υγειονομικούς συντάκτες.

    Από την καταγραφή εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις μισθοδοσίας ατόμων τα οποία είτε είναι ανύπαρκτα στην εν λόγω υπηρεσία είτε είχαν υπηρετήσει στο παρελθόν και αποχώρησαν. Μέχρι στιγμής πάντως έχει βεβαιωθεί ότι διπλές ή μή δικαιούμενες μισθοδοσίες είχαν στην Πάτρα 22 άτομα από τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι χάθηκαν 500.000 ευρώ. Το τελικό πόρισμα θα εκδοθεί εντός δέκα ημερών καθώς έχει ζητηθεί από τις τράπεζες άρση του τραπεζικού απορρήτου συγκεκριμένων λογαριασμών μισθοδοσίας.

    Επίσης, δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή κλινών σε πολλά δημόσια νοσοκομεία για διάφορους λόγους, ένας εξ'αυτών είναι το γεγονός ότι αλλάζει η μισθοδοσία των διευθυντών των κλινικών ανάλογα με τον αριθμό των κλινών.

    Εμφαση δίνει το υπουργείο στη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, συγκεκριμένα απο το 2001 μέχρι το 2004 το συνολικό ποσό των οφειλών των νοσοκομείων ανερχόταν σε άνω των 3 δισ. ευρώ. Τα ρυθμιζόμενα χρέη είναι 2,5 δισ. ευρώ, αλλά το ακριβές ποσό θα προκύψει σε μία ή δύο εβδομάδες. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευτεί 1,8 δισ. ευρώ απο το υπουργείο Οικονομικών και βρίσκονται σε διαδικασίες εκταμίευσης άλλα 400 δισ. ευρώ. Μέχρι 20/7/05 ενταλματοποιήθηκαν χρέη αξίας 2 δισ. 65 εκατ. ευρώ. Για όλα αυτά τα στοιχεία το υπουργείο έρχεται σε συνεννόηση την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη με υπεύθυνους των ΔΥΠΕ για οριστικοποίηση των στοιχείων.

    Για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου το φαινόμενο αυτό δεν είναι αποδεκτό και όπως βεβαίωσε θα κάνει ότι είναι δυνατόν να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. Ηδη, μέσω της διαδικασίας ρύθμισης των χρεών εξήχθησαν πολλά συμπεράσματα και στοιχεία όπως είναι:

    α. Η δημιουργία οριστικού μητρώου νοσοκομείων

    β. Η δημιουργία προσωπικού μητρώου προμηθευτών απο τους 387 που εντάχθηκαν στη ρύθμιση

    γ. Βάση δεδομένων ανά προμηθευτή και ανά νοσοκομείο που θα συμπληρώνεται διαρκώς και όταν ολοκληρωθεί θα τεθεί υπόψη και της Βουλής.

    Στα υλοποιηθέντα έργα περιλαμβάνονται επίσης η εφαρμογή κανόνων ταμειακής διαχείρισης των νοσοκομείων, η συγκέντρωση των συμβάσεων των αγορών στα νοσοκομεία, η εγκατάσταση ελεγκτικών μηχανισμών, η μείωση των τιμών ΦΕΚ (τουλάχιστον κατά 25%) κ.α.

    Τα άμεσα οφέλη είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων ύψους 115 έως 130 εκατ. ευρώ εφάπαξ απο τη ρύθμιση των χρεών, 120 με 150 εκατ. ευρώ την πρώτη διετία απο την αξιοποίηση αποθεμάτων και 160 έως 180 εκατ. ευρώ ανά έτος απο τη μείωση των τιμών στις προμήθειες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 July 2005 - 21:56:15 UTC