Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μακελειό στην Αίγυπτο-Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [02] 31 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

  • [01] Μακελειό στην Αίγυπτο-Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    Εκρηξη σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας ολλανδός τουρίστας και ένας τούρκος σερβιτόρος. Η έκρηξη σημειώθηκε σε ένα καφεστιατόριο κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά στο Χρυσόκερας, σε έναν ορμίσκο του Βοσπόρου, στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης. Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, όμως η τουρκική αστυνομία απέκλεισε το ενδεχόμενο να οφείλεται σε διαρροή υγραερίου.

    Στην Αίγυπτο οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ έφθασαν τους 88 και οι τραυματίες τους 200, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ η κατάσταση είκοσι και πλέον τραυματιών που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Κάιρο εμπνέει ανησυχίες. Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχουν αναλάβει οι Μάρτυρες των Ταξιαρχιών του Αμπτουλάχ αλ-Αζάμ, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο. Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες και τις επίσημες ανακοινώσεις, στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι Αιγύπτιοι. Μέχρι στιγμής το ιταλικό ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει ένα νεκρό Ιταλό, το βρετανικό οκτώ βρετανούς τραυματίες, ενώ το ισπανικό ΥΠΕΞ άλλους τρεις τραυματίες. Οι εκρήξεις, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οφείλονται σε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις που έπληξαν το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας. "Στους δύσκολους αυτούς καιρους οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της φίλης και συμμάχου Αιγύπτου", τόνισε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις που επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαική Επιτροπή εξέφρασε αποτροπιασμό και δήλωσε έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στις αιγυπτιακές αρχές. Μηνύματα καταδίκης των επιθέσεων και συμπαράστασης στον αιγυπτιακό λαό απέστειλαν μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ιράκ, το Ιράν, η Τουρκία. Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε τους δράστες τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων να μεταμεληθούν και να παραδώσουν τα όπλα, ενώ απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην Αίγυπτο.

    [02] 31 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    Τριανταένα χρόνια συμπληρώνονται την Κυριακή από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, θα παραθέσει αύριο το βράδυ την καθιερωμένη δεξίωση για την ημέρα αυτή. Σημειώνεται ότι φέτος έχουν προσκληθεί για να παραστούν στη δεξίωση εκατοντάδες αντιστασιακοί, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εργάτες.

    Σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου τονίζει πως «στρέφουμε τη σκέψη μας στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, σε όλους εκείνους που στάθηκαν όρθιοι μέσα από ταλαιπωρίες, φυλακίσεις και εξορίες ή έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία και στους οποίους αξίζουν κάθε τιμή και αποτελούν παράδειγμα για κάθε εποχή και για κάθε αγώνα για υψηλά ιδανικά». Ο κ.Παπανδρέου σημειώνει ακόμη πως «με τη συλλογική προσπάθεια του λαού μας και τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων οι δημοκρατικοί θεσμοί εμπεδώθηκαν, η δημοκρατία διευρύνθηκε, η κοινωνία μας αναπτύχθηκε, ώστε η Ελλάδα του 21ου αιώνα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της περιόδους ανωμαλίας και αντιδημοκρατικών εκτροπών».

    Το ΚΚΕ σε δική του ανακοίνωση σημειώνει πως η φετινή επέτειος «από την πτώση της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας βρίσκει την Εργατική Τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπους με μια νέα συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, κατά των δικαιωμάτων τους» και υπογραμμίζει ότι «η καλύτερη τιμή στους αγωνιστές κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, είναι η ένταση της πάλης για την κοινωνία των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων που θα εκφράζει την πραγματική και όχι την ψευδεπίγραφη δημοκρατία".

    Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Συνασπισμός επισημαίνοντας πως «ως Αριστερά, που πρωταγωνίστησε σε όλες τις μορφές και τις περιόδους του αντιδικτατορικού αγώνα, αισθανόμαστε σήμερα ότι έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση, τιμώντας την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και, ταυτόχρονα, τους χιλιάδες ανώνυμους αγωνιστές που έδωσαν το παρόν στον αγώνα για δημοκρατία εκείνα τα δύσκολα χρόνια, να απευθύνουμε κάλεσμα για ενωτικούς μαζικούς αγώνες, σήμερα, 31 χρόνια μετά".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 July 2005 - 22:00:01 UTC