Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεκάδες νεκροί, απο τρείς βομβιστικές επιθέσεις στην Αίγυπτο.
  • [02] Για οπισθοδρόμηση κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ.Παπανδρέου.
  • [03] Συνάντηση Αλογοσκούφη με Αβραμόπουλο.
  • [04] Νεκρός ύποπτος στο Λονδίνο απο πυρά αστυνομικών
  • [05] Μακελειό στην Αίγυπτο, με 83 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
  • [06] Ο υπουργός Απασχόλησης καταγγέλλει παραπληροφόρηση
  • [07] Μακελειό στην Αίγυπτο με 88 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
  • [08] Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων απο τις επιθέσεις στην Αίγυπτο.
  • [09] Δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στο Λονδίνο για τις επιθέσεις της Πέμπτης
  • [10] Δεν συνδέεται με την τρομοκρατία ο άνδρας που σκότωσε η βρετανική αστυνομία
  • [11] Μακελειό στην Αίγυπτο-Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

  • [01] Δεκάδες νεκροί, απο τρείς βομβιστικές επιθέσεις στην Αίγυπτο.

    Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν στην Αίγυπτο από τρεις εκρήξεις που σημειώθηκαν τις πρωινές ώρες στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας.

    Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι έχουν αναγνωριστεί μεταξύ των θυμάτων υπήκοοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Αιγύπτου.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

    Από τις εκρήξεις προκλήθηκε φωτιά, ενώ στο θέρετρο δημιουργήθηκε πανικός μεταξύ των κατοίκων και των τουριστών.

    Συγκλονισμένοι τουρίστες περιέγραψαν σκηνές μαζικού πανικού και υστερίας καθώς ένα πλήθος τουριστών και κατοίκων έτρεχε να σωθεί και οι εκρήξεις σημειώνονταν η μία μετά την άλλη, με σορούς να βρίσκονται σωριασμένες στους δρόμους.

    Σύμφωνα με διασώστη, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονταν πολλοί Αιγύπτιοι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα καφέ στην παλιά αγορά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, 17 από τις σορούς έχουν υποστεί καθολικά εγκαύματα που καθιστά αδύνατη την οπτική αναγνώρισή τους.

    Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων ήταν δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το Γκαζάλα και το Μόβενπικ, ενώ αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι μια έκρηξη βόμβας σημειώθηκε και σε πιάτσα ταξί.

    Ιατρός στο Διεθνές Νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ δήλωσε νωρίτερα ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο Τσάρλι Άιβς, ένας Λονδρέζος αστυνομικός που έκανε τις διακοπές του μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να διαφύγουν από τον τόπο της πρώτης έκρηξης για να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες της δεύτερης μόλις τέσσερα λεπτά αργότερα.

    "Ολόκληρη η περιοχή καλύφθηκε ταχύτατα από συντρίμμια. Υπήρχε μια τεράστια μπάλα καπνού που ανέβαινε σε σχήμα μανιταριού. Επικρατούσε μαζική υστερία", είπε στο BBC.

    Ο ιταλός τουρίστας Φάμπιο Μπαζόνε δήλωσε ότι η πρόσοψη του ενός ξενοδοχείου καταστράφηκε σχεδόν τελείως. "Ο κόσμος έτρεχε προς όλες τις κατευθύνσεις για να διαφύγει, αλλά δεν ήταν σαφές το πού μπορούσε να πάει", είπε.

    Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ "καταδικάζει αυτήν την ενέργεια με τον εντονότερο τρόπο. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την στόχευση αθώων πολιτών".

    [02] Για οπισθοδρόμηση κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ.Παπανδρέου.

    Για οπισθοδρόμηση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο δημαρχείο της Έδεσσας, όπου ολοκλήρωσε την περιοδεία του στους νομούς Πιερίας και Πέλλας.

    Ο κ. Παπανδρέου, είπε, ότι η Νέα Δημοκρατία το 2005 κρύβεται πίσω από σοσιαλιστικές εκφράσεις και ιδέες, αλλά παραμένει η παλαιοκομματική, αυταρχική και πελατειακή δεξιά του παρελθόντος.

    Για το ωράριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θα ωφελούν μόνο τα πολυκαταστήματα και δεν θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών και της ανεργίας. Είπε, ακόμη, ότι κανένα έργο δεν προχωρά και η περιφέρεια έχει ξεχαστεί από τη Νέα Δημοκρατία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να παράγει έργο, ώστε να πάει η χώρα μπροστά, καταβάλλει προσπάθειες για να απαξιώσει το έργο του ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με το δήμαρχο Έδεσσας Ιωάννη Σόντρα και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και με εκπροσώπους φορέων της Πέλλας, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νομού.

    Βολές για αγροτικά, εργασιακά, τουρισμό.

    Ασυνεπή χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης στα αγροτικά και στα εργασιακά θέματα ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ έκανε λόγο για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής, μιλώντας σε αγρότες και εργαζόμενους στους νομούς Πιερίας και Πέλλας.

    Ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε αγρότες αρχικά στην Καρίτσα Πιερίας και στη συνέχεια στην κοινοπραξία αγροτικών συνεταιρισμών (ΚΑΣΟ) Πέλλας, υποστήριξε ότι η ΝΔ άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει τώρα ως κυβέρνηση.

    Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι έχει εγκαταλείψει τους αγρότες και δεν διαπραγματεύεται τα συμφέροντά τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τους κάλεσε να συμβάλουν στην διαμόρφωση του αγροτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ το οποίο, όπως είπε, θα εφαρμόσει όταν γίνει κυβέρνηση.

    Μιλώντας στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι αδιέξοδη και την κατηγόρησε ότι έχει κάνει ταξική επιλογή εφαρμόζοντας αντεργατική πολιτική, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του ότι το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει όλες τις «μονομερείς» αποφάσεις της ΝΔ.

    Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους τουριστικών φορέων στο Λιτόχωρο Πιερίας ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο τουρισμός «δεν έχει ανάγκη από ένα υπουργείο χωρίς αρμοδιότητες που προβάλλεται περισσότερο ο υπουργός παρά ο τουρισμός» και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ποιοτικού τουρισμού με έμφαση στις ειδικές μορφές. Παράλληλα υποστήριξε ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια από το Γβ ΚΠΣ στον τομέα του τουρισμού εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας.

    Απάντηση Αβραμόπουλου-Ρουσόπουλου.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Παπανδρέου στην Πιερία, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ.Αβραμόπουλος τόνισε ότι στην Πιερία η τουριστική πληρότητα έχει φτάσει στο 67% αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια κατά τα οποία ήταν άδεια από τουρίστες και ευχήθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «καλή συνέχεια των διακοπών του». Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διερωτήθηκε που ήταν ο κ.Παπανδρέου «όταν ο αρμόδιος επί της Γεωργίας συνάδελφός του, καλούσε τους αγρότες "να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους"». Στον κ.Ρουσόπουλο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για πλήρη αδιέξοδο της κυβέρνησης και του εκπροσώπου της.

    [03] Συνάντηση Αλογοσκούφη με Αβραμόπουλο.

    Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) έχει πλέον μπει στο δρόμο της πλήρους εξυγίανσης, κάτω από την πολιτική κατεύθυνση των δύο βασικών μετόχων της, που είναι το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, με κύριο σκοπό την ενδυνάμωση της αναπτυξιακής φύσης της, δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    "Όλα βαίνουν καλώς, συντομότατα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε πλήρως το αναπτυξιακό σχέδιο αυτής της εταιρείας, που απώτερο σκοπό, έχει την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ, πάντοτε επ΄ωφελεία του ελληνικού τουρισμού", δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο κ.Αλογοσκούφης, για το ίδιο θέμα, ανέφερε ότι "μέσα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του τουριστικού τομέα του ΕΟΤ, με την ΕΤΑ, για την οποία έχουμε κοινή αρμοδιότητα και έχουμε ζητήσει από τη Διοίκησή της να υποβάλει ένα αναλυτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος αλλά κυρίως για την αξιοποίηση των ακινήτων στο μέλλον, θα έχουμε μια θετική συμβολή ακόμη μεγαλύτερη στα χρόνια που έρχονται".

    Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε τον υπουργό Οικονομίας να επισκεφθεί το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, κάτι που θα γίνει σύντομα.

    [04] Νεκρός ύποπτος στο Λονδίνο απο πυρά αστυνομικών

    Βρετανοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν, στο σταθμό Στόκγουελ του μετρό στο Λονδίνο, ένα άτομο που θεωρήθηκε ύποπτο για πράξεις τρομοκρατίας και αρνήθηκε να σταματήσει σε υπόδειξη αστυνομικού. Για αρκετή ώρα έκλεισε ο σταθμός, καθώς και δυο γραμμές του μετρό. "Οι αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν εναντίον του. Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου εφθασε επιτόπου. Διαπιστώθηκε ο θάνατος του άνδρα", δήλωσε μία εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ. Με την ενέργεια αυτή της αστυνομίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επίσημη οδηγία που δόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Σκότλαντ Γιάρντ στους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, να πυροβολούν αμέσως τα άτομα που θα εκτιμήσουν ότι είναι ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Πλήρεις εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο σταθμό του Στόκγουελ, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πυροβολήθηκε θανάσιμα ο άνδρας, ζήτησε εκπρόσωπος του μουσουλμανικού συμβουλίου της Βρετανίας, δηλώνοντας ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας είναι ταραγμένοι και φοβούνται αντίποινα.

    Το απόγευμα κοντά στο Στόκγουελ συνελήφθη ένας άνδρας που συνδέεται με τις επιθέσεις, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ. Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τις εικόνες των τεσσάρων ανδρών που καταζητούνται ως ύποπτοι για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου. Οι αστυνομικοί θέλουν να ανακρίνουν κατεπειγόντως τους τέσσερις υπόπτους, οι φωτογραφίες των οποίων παρουσιάστηκαν από τον υπαρχηγό της αστυνομίας, Άντι Χέιμαν. "Όποιος έχει πληροφορίες για αυτούς τους άνδρες να επικοινωνήσει αμέσως με την αστυνομία. Μην τους πλησιάσετε", προειδοποίησε ο Χέιμαν. Οι δράστες της επίθεσης φαίνεται πως άφησαν πίσω τους "ένα ορυχείο ενδείξεων", δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Γκρέινατ, κυβερνητικός σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας. Οι αστυνομικοί "έχουν ίσως ψηφιακά αποτυπώματα, υλικό, μπορούν να το εξετάσουν, να το συγκρίνουν, να βρουν τα ίχνη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και την υπογραφή του κατασκευαστή της βόμβας", δήλωσε.

    Η βρετανική αστυνομία ανέκτησε τους τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη δεύτερη σειρά των επιθέσεων και τα σακίδια που τους περιείχαν. Τρεις από τις τέσσερις βόμβες έχουν παρόμοιο μέγεθος και ζυγίζουν το ίδιο με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. Η τέταρτη ήταν πιο μικρή και φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σ' ένα μικρό πλαστικό κουτί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, οι πυροκροτητές σε τρεις περιπτώσεις πυροδοτήθηκαν κάνοντας ένα θόρυβο παρόμοιο με εκείνο φελλού σαμπάνιας, αλλά οι βόμβες δεν εξερράγησαν. Στην τέταρτη περίπτωση δεν λειτούργησε ο ίδιος ο πυροκροτητής.

    Η αστυνομία ερευνά αν τα εκρηκτικά είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στη διάρκεια ερευνών που έγιναν στο Δυτικό Γιορκσάιρ (βόρεια Αγγλία) μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

    Οι δράστες των επιθέσεων μοιάζουν "ερασιτέχνες" και δεν φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο δίκτυο με εκείνους της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ, διευθυντή του Κέντρου Αμυντικών Ερευνών του Κινγκ'ς Κόλετζ.

    Οι αστυνομικοί θα εξετάσουν επίσης εξονυχιστικά ό,τι έχουν καταγράψει οι κάμερες επιτήρησης, με τις οποίες είναι γεμάτο το μετρό του Λονδίνου.

    Ανάληψη ευθύνης

    Η οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσριπου», που φέρεται να συνδέεται με την αλ-Κάιντα ανακοίνωσε πως βρίσκεται πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις στο Λονδίνο και προειδοποίησε πως δεν θα σταματήσει τα πλήγματα μέχρι να αποσυρθούν από το Ιράκ οι ξένες δυνάμεις, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Ίντερνετ.

    "Η επίθεσή μας στην καρδιά της άπιστης βρετανικής πρωτεύουσας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μήνυμα προς όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να φύγουν από το Ιράκ όλα τα άπιστα στρατεύματα", αναφέρεται στη δήλωση των Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι με ημερομηνία 22 Ιουλίου.

    "Αυτή είναι μια προειδοποίηση προς όλους αυτούς που ακολουθούν την πολιτική του προέδρου της άπιστης Αμερικής", προστίθεται στη δήλωση αναφορικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Η δήλωση αυτή, όπως και η προηγούμενη ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση, δεν δημοσιοποιήθηκε σε κάποια από τις κύριες ιστοσελίδες της αλ-Κάιντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι διασυνδέσεις της οργάνωσης Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι με την αλ-Κάιντα δεν είναι σαφείς.

    Η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη κατά το παρελθόν, μεταξύ των οποίων και οι βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα πέρυσι στη Μαδρίτη. Η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες στο Λονδίνο και στοίχισαν τη ζωή σε 56 ανθρώπους.

    [05] Μακελειό στην Αίγυπτο, με 83 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

    Μία ομάδα, που συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο δημοφιλές παραθεριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 83 ανθρώπους και τον τραυματισμό 200.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες και τις επίσημες ανακοινώσεις, στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι Αιγύπτιοι.

    Μέχρι στιγμής το ιταλικό ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει ένα νεκρό Ιταλό, το βρετανικό οκτώ βρετανούς τραυματίες, ενώ το ισπανικό ΥΠΕΞ άλλους τρεις τραυματίες.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι εκρήξεις οφείλονται σε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

    Από τις εκρήξεις προκλήθηκε φωτιά, ενώ στο θέρετρο δημιουργήθηκε πανικός μεταξύ των κατοίκων και των τουριστών.

    Συγκλονισμένοι τουρίστες περιέγραψαν σκηνές μαζικού πανικού και υστερίας καθώς ένα πλήθος τουριστών και κατοίκων έτρεχε να σωθεί και οι εκρήξεις σημειώνονταν η μία μετά την άλλη, με σορούς να βρίσκονται σωριασμένες στους δρόμους.

    Σύμφωνα με διασώστη, ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονταν πολλοί Αιγύπτιοι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα καφέ στην παλιά αγορά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, 17 από τις σορούς έχουν υποστεί καθολικά εγκαύματα που καθιστά αδύνατη την οπτική αναγνώρισή τους.

    Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων ήταν δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το Γκαζάλα και το Μόβενπικ, ενώ αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι μια έκρηξη βόμβας σημειώθηκε και σε πιάτσα ταξί.

    Ιατρός στο Διεθνές Νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέιχ δήλωσε νωρίτερα ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ Αλ Άντλι τόνισε σήμερα πως οι δράστες των επιθέσεων είναι πιθανόν να διατηρούσαν δεσμούς με εκείνους που είχαν πραγματοποιήσει τα τρομοκρατικά πλήγματα στην Τάμπα, επίσης στο Σινά, τον περασμένο Οκτώβριο, από τα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 34 άνθρωποι.

    Από την πλευρά του το Ισραήλ καταδίκασε τις επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «απάνθρωπες πράξεις» και πρότεινε στην Αίγυπτο τη συνδρομή του, στα πλαίσια όσων προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει από το 1979.

    «Παρακολουθούμε από στενή απόσταση τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο και το ΥΠΕΞ μας, για τον λόγο αυτό, έχει συστήσει μία ομάδα διαχείρισης της κρίσης», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Άβι Πάζνερ.

    [06] Ο υπουργός Απασχόλησης καταγγέλλει παραπληροφόρηση

    Για παραπληροφόρηση κατηγόρησε ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, όπου έδωσε διευκρινίσεις για τις προσθήκες στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για "βαρειά νέφωση από ανακρίβειες" και για προσπάθεια "να κάνουν το άσπρο-μαύρο".

    Το ν/σ ψηφίστηκε ήδη επί της αρχής και την ερχόμενη Τρίτη θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Α' Θερινού Τμήματος. Η χθεσινή προσθήκη του κ. Παναγιωτόπουλου, που έχει ξεσηκώσει τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστών, προβλέπει τη δυνατότητα "διευθέτησης" του χρόνου εργασίας και σε επιχειρήσεις όπου δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εσωτερική συνδικαλιστική οργάνωση, αφού απασχολούν λιγότερους από 21 εργαζόμενους. Σε αυτές τις επιχειρήσεις θεσμοθετείται η δυνατότητα γραπτής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων, με την οποία απευθύνεται το αίτημα διευθέτησης στην Επιτροπή Διευθέτησης του νομού, η οποία, σύμφωνα με το ν/σ, οφείλει εντός τριών ημερών να εκδώσει απόφαση έγκρισης ή απόρριψης.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η προσθήκη αυτή δεν οδηγεί σε διευθυντικό δικαίωμα, άμεσο ή έμμεσο, απροκάλυπτα ή συγκαλυμένα. Αντιμετωπίζουμε, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το κενό που υπήρχε στο αρχικό ν/σ, δίνοντας τη δυνατότητα διευθέτησης σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 21 εργαζόμενους. Επίσης, τόνισε, ενθαρρύνουμε το διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης.

    Από την πλευρά των συνδικάτων πάντως επισημαίνεται πως στο κείμενο της προσθήκης δεν είναι σαφές ότι αυτή η δυνατότητα (διευθέτηση δια γραπτής συμφωνίας) θεσμοθετείται μόνον στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 21 εργαζόμενους. Επίσης τα συνδικάτα εστιάζουν την κριτική τους στο γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα στον εργοδότη να εκβιάσει τον εργαζόμενο, να αποσπάσει την υπογραφή του και να αποκτήσει έτσι το πλεονέκτημα της διευθέτησης χωρίς πραγματική συμφωνία.

    ΓΣΕΕ

    Για "πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις του ΣΕΒ" κατηγορεί η ΓΣΕΕ με νέα ανακοίνωσή της την κυβέρνηση, νομοθετώντας το απόλυτο-διευθυντικό δικαίωμα των εργοδοτών και την κατάργηση του οκταώρου. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι με διευθυντικό δικαίωμα μπορεί ο εργοδότης να απαιτήσει συνδυασμό υπερεργασίας και διευθέτησης, ώστε το οκτάωρο να γίνει 12ωρο και το 40ωρο να γίνει 48ωρο κατά μέσο όρο.

    Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για "σχιζοφρενικές διατάξεις, με τις οποίες τίθεται πλέον σε κίνδυνο η σωματική και πνευματική υγεία των εργαζομένων, διατάξεις που στοιχειοθετούν ενδεχόμενο δόλο για πρόκληση ατυχημάτων στο χώρο της εργασίας αλλά και σε ανυποψίαστους τρίτους (νοσοκομεία, μεταφορές κλπ), χρήστες των υπηρεσιών εξουθενωμένων εργαζομένων".

    Ακόμα η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι "οι τροποποιήσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση στο νομοσχέδιο δεν περιορίζονται μόνο στην καθιέρωση του 48ώρου ως μέσου όρου (συμπεριλαμβανομένων υπερεργασίας και υπερωριών). Επιπλέον, εισάγουν από το παράθυρο την καταδικασμένη σε όλη την Ευρώπη πρακτική των ατομικών συμφωνιών για τη διευθέτηση, που αφορά εργαζόμενους εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων".

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος απέσυρε εξάλλου χθες από τις διατάξεις για "ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά Ταμεία" την αναφορά στον ΕΔΟΕΑΠ . Σήμερα, μετά από συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων στον Τύπο, απέσυρε την αναφορά σε όλα τα Ταμεία Τύπου (ΤΣΠΕΑΘ, ΤΑΙΣΥΤ κλπ). Πάντως, όπως δήλωσε, η ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία Τύπου θα επανέλθει, το αργότερο, στο τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής.

    [07] Μακελειό στην Αίγυπτο με 88 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

    Στους 88 έφθασαν οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ η κατάσταση είκοσι και πλέον τραυματιών που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Κάιρο εμπνέει ανησυχίες. Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχουν αναλάβει οι Μάρτυρες των Ταξιαρχιών του Αμπτουλάχ αλ-Αζάμ, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο. Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς.

    Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες και τις επίσημες ανακοινώσεις, στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι Αιγύπτιοι.

    Μέχρι στιγμής το ιταλικό ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει ένα νεκρό Ιταλό, το βρετανικό οκτώ βρετανούς τραυματίες, ενώ το ισπανικό ΥΠΕΞ άλλους τρεις τραυματίες.

    Οι εκρήξεις, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οφείλονται σε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

    Στα τουριστικά θέρετρα της χερσονήσου του Σινά, το στοιχείο που χαρακτηρίζει την επόμενη μέρα είναι η εγκατάλειψη αλλά και τα δρακόντεια μέτρα της αστυνομίας. Το δρόμο της επιστροφής έχουν πάρει χιλιάδες τουρίστες που βρίσκονταν στην Τάμπα, την Ουεμπα αλλά και το Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Συγκλονισμένοι τουρίστες περιέγραψαν σκηνές μαζικού πανικού και υστερίας καθώς ένα πλήθος έτρεχε να σωθεί και οι εκρήξεις σημειώνονταν η μία μετά την άλλη, με σορούς να βρίσκονται σωριασμένες στους δρόμους.

    Σύμφωνα με διασώστη, ανάμεσα στους τραυματίες είναι πολλοί Αιγύπτιοι εργαζόμενοι που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα καφέ στην παλιά αγορά. Όπως ανέφερε ο ίδιος, 17 από τις σορούς έχουν υποστεί καθολικά εγκαύματα που καθιστά αδύνατη την οπτική αναγνώρισή τους.

    Αστυνομική πηγή δήλωσε ότι ανάμεσα στους στόχους των επιθέσεων ήταν δύο πολυτελή ξενοδοχεία, το Γκαζάλα και το Μόβενπικ, ενώ αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι μια έκρηξη βόμβας σημειώθηκε και σε πιάτσα ταξί.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ Αλ Άντλι τόνισε σήμερα πως οι δράστες των επιθέσεων είναι πιθανόν να διατηρούσαν δεσμούς με εκείνους που είχαν πραγματοποιήσει τα τρομοκρατικά πλήγματα στην Τάμπα, επίσης στο Σινά, τον περασμένο Οκτώβριο, από τα οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 34 άνθρωποι.

    Διεθνής καταδίκη

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις που έπληξαν το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας.

    "Στους δύσκολους αυτούς καιρους οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της φίλης και συμμάχου Αιγύπτου", τόνισε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις που επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαική Επιτροπή εξέφρασε αποτροπιασμό και δήλωσε έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στις αιγυπτιακές αρχές.

    Για «απάνθρωπες πράξεις» έκανε λόγο το Ισραήλ, και πρότεινε στην Αίγυπτο τη συνδρομή του, στα πλαίσια όσων προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία που έχουν υπογράψει από το 1979.

    Μηνύματα καταδίκης των επιθέσεων και συμπαράστασης στον αιγυπτιακό λαό απέστειλαν μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ιράκ, το Ιράν, η Τουρκία.

    Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε τους δράστες τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων να μεταμεληθούν και να παραδώσουν τα όπλα, ενώ απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην Αίγυπτο.

    Η αδελφότητα των Αδελφών μουσουλμάνων της Αιγύπτου, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη χώρα, καταδίκασε με έντονο τρόπο τις επιθέσεις στο Σαρμ-ελ Σέιχ τονίζοντας ότι με τις πράξεις αυτές "αποσταθεροποιείται η χώρα και επωφελούνται αποκλειστικά και μόνο οι Αμερικανοί και οι σιωνιστές" .

    Η Βρετανία οργάνωσε μια έκτακτη αεροπορική πτήση προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν στο αγγλικό έδαφος όλοι οι Βρετανοί πολίτες που παραθερίζουν στη χώρα.

    [08] Δεν υπάρχουν Ελληνες μεταξύ των θυμάτων απο τις επιθέσεις στην Αίγυπτο.

    To ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε οτι δεν υπάρχουν Ελληνες πολίτες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών από τις βομβιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες καταδικάζονται απερίφραστα.

    Σε ανακοίνωση αναφέρεται οτι η πρεσβεία μας και το γενικό προξενείο στο Κάιρο παρακολουθούν τις εξελίξεις των γεγονότων. Ενημερώνονται συνεχώς για την τύχη Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται για τουρισμό στην περιοχή και φθάνουν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τους 100.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχαιολόγου κ. Γιώργου Ρεκτσίνη στο Α.Π.Ε., που είναι ο γενικός αντιπρόσωπος του τουριστικού γραφείου «PYRAMIS» στην Αίγυπτο, οι περισσότεροι Έλληνες τουρίστες βρίσκονταν την κρίσιμη ώρα των τρομοκρατικών κτυπημάτων, σε δύο κυρίως ξενοδοχεία, στο Ιντερκοντινένταλ και το Ιμπεροτέλ, στην περιοχή «Πασά Μπέι», που βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον τόπο του μακελειού με τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Όλοι οι Έλληνες τουρίστες είναι απολύτως καλά στην υγεία τους.

    Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι τουρίστες που έχουν καταφθάσει στην περιοχή με άλλο τουριστικό πρακτορείο,το «MARATHON TRAVEL», όπου και εκεί όλοι οι Έλληνες τουρίστες είναι απολύτως καλά στην υγεία τους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απέστειλε προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ συλλυπητήριο μήνυμα στο οποίο τονίζει ότι "οι αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της χώρας σας, που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών αθώων πολιτών, καταδικάζονται από κάθε άνθρωπο με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο".

    Επίσης ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. A. Nazif, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τις βομβιστικές επιθέσεις καθώς τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο και τον τραυματισμό αθώων ανθρώπων.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα του πρός τον αιγύπτιο πρόεδρο εκφράζει αποτροπιασμό για το τρομοκρατικό χτύπημα τονίζοντας ότι «αθώες ζωές χάθηκαν σε αυτήν την τραγική επίθεση».

    [09] Δεύτερος ύποπτος συνελήφθη στο Λονδίνο για τις επιθέσεις της Πέμπτης

    Ένα δεύτερο άτομο συνελήφθη στο προάστιο Στόκγουελ του Λονδίνου, στα πλαίσια των ερευνών για τις αποτυχημένες επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αστυνομία, η οποία την προηγουμένη είχε συλλάβει άλλον έναν ύποπτο στο ίδιο προάστιο.

    Βρετανοί αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν χθές στο σταθμό του Στόκγουελ, ένα άτομο που θεωρήθηκε ύποπτο για πράξεις τρομοκρατίας και αρνήθηκε να σταματήσει σε υπόδειξη αστυνομικού.

    Για αρκετή ώρα έκλεισε ο σταθμός, καθώς και δυο γραμμές του μετρό. "Οι αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα και στη συνέχεια πυροβόλησαν εναντίον του. Η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου εφθασε επιτόπου. Διαπιστώθηκε ο θάνατος του άνδρα", δήλωσε μία εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ. Με την ενέργεια αυτή της αστυνομίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η επίσημη οδηγία που δόθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Σκότλαντ Γιάρντ στους αστυνομικούς των ειδικών δυνάμεων, να πυροβολούν αμέσως τα άτομα που θα εκτιμήσουν ότι είναι ύποπτα για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Πλήρεις εξηγήσεις για όσα συνέβησαν στο σταθμό του Στόκγουελ, καθώς και τους λόγους για τους οποίους πυροβολήθηκε θανάσιμα ο άνδρας, ζήτησε εκπρόσωπος του μουσουλμανικού συμβουλίου της Βρετανίας, δηλώνοντας ότι οι μουσουλμάνοι της χώρας είναι ταραγμένοι και φοβούνται αντίποινα.

    Νωρίτερα, η βρετανική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τις εικόνες των τεσσάρων ανδρών που καταζητούνται ως ύποπτοι για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε σταθμούς του μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου. Οι αστυνομικοί θέλουν να ανακρίνουν κατεπειγόντως τους τέσσερις υπόπτους, οι φωτογραφίες των οποίων παρουσιάστηκαν από τον υπαρχηγό της αστυνομίας, Άντι Χέιμαν. "Όποιος έχει πληροφορίες για αυτούς τους άνδρες να επικοινωνήσει αμέσως με την αστυνομία. Μην τους πλησιάσετε", προειδοποίησε ο Χέιμαν. Οι δράστες της επίθεσης φαίνεται πως άφησαν πίσω τους "ένα ορυχείο ενδείξεων", δήλωσε στο BBC ο Μάικλ Γκρέινατ, κυβερνητικός σύμβουλος σε θέματα τρομοκρατίας. Οι αστυνομικοί "έχουν ίσως ψηφιακά αποτυπώματα, υλικό, μπορούν να το εξετάσουν, να το συγκρίνουν, να βρουν τα ίχνη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και την υπογραφή του κατασκευαστή της βόμβας", δήλωσε.

    Η βρετανική αστυνομία ανέκτησε τους τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη δεύτερη σειρά των επιθέσεων και τα σακίδια που τους περιείχαν. Τρεις από τις τέσσερις βόμβες έχουν παρόμοιο μέγεθος και ζυγίζουν το ίδιο με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. Η τέταρτη ήταν πιο μικρή και φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σ' ένα μικρό πλαστικό κουτί.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις της έρευνας, οι πυροκροτητές σε τρεις περιπτώσεις πυροδοτήθηκαν κάνοντας ένα θόρυβο παρόμοιο με εκείνο φελλού σαμπάνιας, αλλά οι βόμβες δεν εξερράγησαν. Στην τέταρτη περίπτωση δεν λειτούργησε ο ίδιος ο πυροκροτητής.

    Η αστυνομία ερευνά αν τα εκρηκτικά είναι παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στη διάρκεια ερευνών που έγιναν στο Δυτικό Γιορκσάιρ (βόρεια Αγγλία) μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

    Οι δράστες των επιθέσεων μοιάζουν "ερασιτέχνες" και δεν φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο δίκτυο με εκείνους της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ, διευθυντή του Κέντρου Αμυντικών Ερευνών του Κινγκ'ς Κόλετζ.

    Οι αστυνομικοί θα εξετάσουν επίσης εξονυχιστικά ό,τι έχουν καταγράψει οι κάμερες επιτήρησης, με τις οποίες είναι γεμάτο το μετρό του Λονδίνου.

    [10] Δεν συνδέεται με την τρομοκρατία ο άνδρας που σκότωσε η βρετανική αστυνομία

    Η αστυνομία παραδέχθηκε ότι ο άνδρας τον οποίο σκότωσε την Παρασκευή δεν είχε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα την προηγουμένη, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό τραγικό και λυπηρό. «Είμαστε τώρα πεπεισμένοι ότι δεν συνδεόταν με τα γεγονότα της Πέμπτης 21ης Ιουλίου 2005», ανέφερε σε ανακοίνωση η αστυνομία. «Το να χάσει κάποιος τη ζωή του σε τέτοιες περιστάσεις είναι μια τραγωδία για την οποία η Υπηρεσία Μητροπολιτικής Αστυνομίας λυπάται», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

    Οι αστυνομικοί, που καταζητούν τέσσερις άνδρες οι οποίοι προσπάθησαν να βάλουν βόμβες στο σύστημα συγκοινωνιών του Λονδίνου την Πέμπτη -- δύο εβδομάδες μετά το θάνατο 52 επιβατών από επιθέσεις αυτοκτονίας --, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον νεαρό άνδρα, όταν αυτός δεν σταμάτησε ο οποίος δεν υπάκουσε στις εντολές να σταματήσει όταν του ζητήθηκε.

    «Ο άνδρας βγήκε από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στην περιοχή Στόκγουελ τα οποία ήταν υπό αστυνομική επιτήρηση στο πλαίσιο των ερευνών για τα γεγονότα της Πέμπτης 21ης Ιουλίου. Στο σταθμό του υπογείου τον ακολούθησαν αστυνομικοί. Η ενδυμασία και η συμπεριφορά του αύξησαν τις υποψίες τους», ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι περιστάσεις που οδήγησαν στο θάνατο του άνδρα διερευνώνται.

    Το περιστατικό είχε ήδη καταδικαστεί από οργανώσεις Μουσουλμάνων που δήλωσαν συγκλονισμένοι στο άκουσμα της είδησης για την αθωότητα του θύματος, ενώ ο πρώην διοικητής της Σκότλαντ Γιαρντ Τζον Ο΄Κόνορ δήλωσε στο BBC: «Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός και νομίζω ότι οι συνέπειες θα είναι σοβαρότερες αν αποδειχθεί ότι ήταν ένας νεαρός Μουσουλμάνος».

    Δεύτερη σύλληψη. Ένα δεύτερο άτομο συνελήφθη στο προάστιο Στόκγουελ του Λονδίνου, στα πλαίσια των ερευνών για τις αποτυχημένες επιθέσεις της Πέμπτης, ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, η οποία την Παρασκευή είχε συλλάβει άλλον έναν ύποπτο στο ίδιο προάστιο. Η βρετανική αστυνομία ανέκτησε τους τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη δεύτερη σειρά των επιθέσεων και τα σακίδια που τους περιείχαν. Τρεις από τις τέσσερις βόμβες έχουν παρόμοιο μέγεθος και ζυγίζουν το ίδιο με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου. Η τέταρτη ήταν πιο μικρή και φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σ' ένα μικρό πλαστικό κουτί.

    Επαναλειτουργεί το μετρό. Επαναλειτούργησε κανονικά ο υπόγειος σταθμός του Μιλ Εντ που νωρίτερα το Σάββατο έκλεισε με εντολή της αστυνομίας του Λονδίνου ύστερα από σήμα συναγερμού. Σε λειτουργία τέθηκε και ο σταθμός Στόκγουελ, που είχε κλείσε από την Παρασκευή μετά την εκτέλεση του νεαρού άνδρα από αστυνομικούς, ενώ κανονικά λειτουργεί και ο σταθμός του μετρό στο Ουόρεν.

    [11] Μακελειό στην Αίγυπτο-Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ του Σαββάτου, ανακοίνωσε η αστυνομία προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως διεξάγεται έρευνα προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια. Η έκρηξη σημειώθηκε σε εστιατόριο ακριβώς κάτω από την ιστορική γέφυρα του Γαλατά και δεν προήλθε από διαρροή αερίου, είπε η αστυνομία.

    Στην Αίγυπτο οι νεκροί έφθασαν τους 88 από τις βομβιστικές επιθέσεις στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα, ενώ η κατάσταση είκοσι και πλέον τραυματιών που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο στο Κάιρο εμπνέει ανησυχίες. Την ευθύνη για τις επιθέσεις έχουν αναλάβει οι Μάρτυρες των Ταξιαρχιών του Αμπτουλάχ αλ-Αζάμ, οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα με ανακοίνωσή τους στο διαδίκτυο. Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες και τις επίσημες ανακοινώσεις, στην πλειονότητά τους τα θύματα είναι Αιγύπτιοι. Μέχρι στιγμής το ιταλικό ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει ένα νεκρό Ιταλό, το βρετανικό οκτώ βρετανούς τραυματίες, ενώ το ισπανικό ΥΠΕΞ άλλους τρεις τραυματίες. Οι εκρήξεις, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οφείλονται σε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε αυτοκίνητα.

    Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις πολύνεκρες επιθέσεις που έπληξαν το θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας. "Στους δύσκολους αυτούς καιρους οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της φίλης και συμμάχου Αιγύπτου", τόνισε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις που επισκέπτεται το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαική Επιτροπή εξέφρασε αποτροπιασμό και δήλωσε έτοιμη να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια στις αιγυπτιακές αρχές. Μηνύματα καταδίκης των επιθέσεων και συμπαράστασης στον αιγυπτιακό λαό απέστειλαν μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ιορδανία, η Παλαιστινιακή Αρχή, το Ιράκ, το Ιράν, η Τουρκία. Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε τους δράστες τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων να μεταμεληθούν και να παραδώσουν τα όπλα, ενώ απέστειλε θερμά συλλυπητήρια στην Αίγυπτο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 July 2005 - 21:01:35 UTC