Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα πυροβολείται κάθε ύποπτος τρομοκράτης επιμένει η Σκότλαντ Γιάρντ
  • [02] 31 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
  • [03] Δεκάδες συλλήψεις στην Αίγυπτο

  • [01] Θα πυροβολείται κάθε ύποπτος τρομοκράτης επιμένει η Σκότλαντ Γιάρντ

    Οι βρετανοί αστυνομικοί έλαβαν εντολή να πυροβολούν στο κεφάλι και να σκοτώνουν τους πιθανούς τρομοκράτες, δήλωσε ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, Ιαν Μπλερ, παρά το γεγονός ότι ήδη ερευνάται η εσφαλμένη ενέργεια της αστυνομίας να πυροβοληθεί θανάσιμα ένας αθώος πολίτης που εξελήφθη ως πιθανός τρομοκράτης.

    "Και κάποιος άλλος μπορεί να σκοτωθεί.Ελπίζω βέβαια αυτό να μην επαναληφθεί. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα πράγματα να βαίνουν καλώς, και οι αποφάσεις μας αυτές ελήφθησαν λόγω των συνθηκών και έναντι της τρομοκρατίας" τόνισε ο κ. Μπλερ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

    Σε συγκεκριμένη ερώτηση εάν οι εντολές που έχουν δοθεί στους αστυνομικούς είναι "πυροβολείτε για να σκοτώνετε" εάν πιστεύουν ότι πρόκειται για πιθανούς τρομοκράτες, ο κ. Μπλερ επισήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει πως θα πυροβολείται στο στήθος ο οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε μια βόμβα, αλλά εάν κάποιος υπάρχουν υποψίες ότι είναι τρομοκράτης ναί θα πυροβολείται στο κεφάλι".

    Υπενθυμίζεται ότι ένας 27χρονος Βραζιλιάνος πολίτης, ο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες έπεσε νεκρός την Παρασκευή μετά από την καταδίωξή του από αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι πίστευαν εσφαλμένα, όπως παραδέχθηκε η Σκότλαντ Γιαρντ, ότι ενεχόταν στις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης.

    Η εκτέλεση του 27χρονου προκάλεσε "σοκ" στην κυβέρνηση της Βραζιλίας.

    "Είμαστε σοκαρισμένοι και σαστισμένοι", ανέφερε δήλωση η οποία εκδόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της Βραζιλίας Κέλσο Αμορίμ.

    Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναμένει λεπτομέρειες από τις βρετανικές αρχές σχετικά με τις συνθήκες οι οποίες οδήγησαν σε "αυτή την τραγωδία", ανέφερε η δήλωση, η οποία εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ "η αστυνομία δεν έχει λόγους να πιστεύει" ότι οι δράστες των τεσσάρων τρομοκρατικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο έχουν φύγει από τη Βρετανία.

    "Δεν έχουμε κανένα στοιχείο που να λέει ότι οι τέσσερις καταζητούμενοι δεν βρίσκονται εδώ" επανέλαβε ο Ιαν Μπλερ.

    Παράλληλα αρνήθηκε να συνδέσει τις βομβιστικές επιθέσεις της 7ης και της 21ης Ιουλίου στο Λονδίνο, τονίζοντας πάντως ότι "υπάρχει κοινό πλαίσιο" που σχετίζει τις δύο επιθέσεις.

    "Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ των δύο βομβιστικών επιθέσεων αλλά υπάρχει κοινό πλαίσιο", τόνισε καταλήγοντας.

    [02] 31 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

    «Η σημασία αυτής της μέρας δεν ξεθωριάζει με το πέρασμα του χρόνου», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην πρώτη δεξίωση που παρέθεσε ως ανώτατος πολιτειακός άρχοντας στο Προεδρικό Μέγαρο για την 31η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Στη δεξίωση παραβρέθηκαν η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ενώ για πρώτη φορά προσκλήθηκαν εκατοντάδες αντιστασιακοί, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και εργάτες, καθώς και δέκα μαθητές από τα Λάβαρα του Εβρου. «Η Ελληνική Πολιτεία επιστρέφει κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε με την μορφή που την ξέρουμε σήμερα. Επιστρέφει στη μετάβαση από τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας σε μια νέα εποχή που ονομάστηκε μεταπολίτευση», σημείωσε ο κ.Παπούλιας, προσθέτοντας ότι αυτή η μέρα αποτελεί επίσης ημέρα μνήμης για την τραγωδία της Κύπρου.

    Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε ότι η Ελληνική Πολιτεία χρωστά ακόμη στους ήρωες του αντιδικτατορικού αγώνα και πρόσθεσε ότι η τελείωση της Δημοκρατίας δεν είναι ουτοπία, ούτε χίμαιρα για τους ρομαντικούς υπογραμμίζοντας πως υπάρχει ακόμη απόσταση για να φθάσουμε στο συνταγματικά ορθό και έφερε ως παράδειγμα τρεις πρόνοιες του Συντάγματος, την ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο, το δικαίωμα στην εργασία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα, η ανεργία και ο αποκλεισμός τραυματίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ως θαύμα την επούλωση των πληγών του εμφυλίου και την εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να αφιερώσουμε στην εκπαίδευση περισσότερες υλικές και ηθικές δυνάμεις».

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του αναφέρει ότι «η ομαλή μετάβαση στη Δημοκρατία -στις εξαιρετικά κρίσιμες για τον Τόπο μέρες του Ιουλίου του 1974- έμοιαζε και αβέβαιη και δύσκολη. Όλες και όλοι μαζί όμως τα καταφέραμε. Με συλλογική προσπάθεια και τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων». Σε μήνυμα του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου τονίζει πως «με τη συλλογική προσπάθεια του λαού μας και τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων οι δημοκρατικοί θεσμοί εμπεδώθηκαν, η δημοκρατία διευρύνθηκε, η κοινωνία μας αναπτύχθηκε, ώστε η Ελλάδα του 21ου αιώνα να έχει αφήσει οριστικά πίσω της περιόδους ανωμαλίας και αντιδημοκρατικών εκτροπών».

    Το ΚΚΕ σε δική του ανακοίνωση σημειώνει πως η φετινή επέτειος «από την πτώση της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής δικτατορίας βρίσκει την Εργατική Τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα αντιμέτωπους με μια νέα συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, κατά των δικαιωμάτων τους», ενώ ο Συνασπισμός «ως Αριστερά, που πρωταγωνίστησε σε όλες τις μορφές και τις περιόδους του αντιδικτατορικού αγώνα» απευθύνει κάλεσμα για ενωτικούς μαζικούς αγώνες».

    [03] Δεκάδες συλλήψεις στην Αίγυπτο

    Σε δεκάδες συλλήψεις προχώρησαν οι αιγυπτιακές αρχές, μετά τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθές τα ξημερώματα στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 88 άτομα και τραυματίστηκαν διακόσια. Επτά από τους νεκρούς είναι επιβεβαιωμένα ξένοι παραθεριστές, όμως μέχρι στιγμής έχουν αναγνωρισθεί μόνον οι δύο-ένας Ιταλός κι ένας Τσέχος

    Δεκάδες άνδρες συνελήφθησαν στην περιοχή του Σινά, όπως έγινε γνωστό από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται και ορισμένοι άνδρες που είχαν αφεθεί πρόσφατα ελεύθεροι αφού είχαν κρατηθεί στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2004 στο θέρετρο της Τάμπα, επίσης στο Σινά, και στοίχισαν τη ζωή σε 34 άτομα.

    Νωρίτερα, το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena είχε μεταδώσει δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ-Άντλι, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι δύο επιθέσεις, αυτή της Τάμπα και αυτή στο Σαρμ ελ Σέιχ "συνδέονται" μεταξύ τους.

    Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι υπάρχουν ακόμα άτομα εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβε οργάνωση η οποία συνδέεται με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα.

    Χθές η Αλ Κάιντα στο Ιράκ μετέδωσε μέσω διαδικτύου ένα νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο Αιγύπτιος διπλωμάτης που είχε απαχθεί να περιγράφει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

    Μία ανακοίνωση που αποδίδεται στην οργάνωση του Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι και η οποία συνοδεύει το βίντεο καλεί "αυτούς που χρειάζονται μια απόδειξη για τη βεβήλωση των μουσουλμανικών εδαφών από τους Εβραίους να ακούσουν προσεκτικά τα λόγια του Αιγύπτιου πρέσβη".

    Εκρηξη στο Κάιρο

    Στο μεταξύ, ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη σε νοτιοδυτικό προάστιο του Καΐρου. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερεται πως ο άνδρας μάζευε για χόμπι παλιοσίδερα και ασχολείτο με αυτά σε ένα δωμάτιο του σπιτιού του όταν ένα "ξένο σώμα" εξερράγη στο πρόσωπό του. "Δεν κατηγορείται για ο,τιδήποτε. Δεν είναι καν υπό αστυνομική επιτήρηση", πρόσθεσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος. Αστυνομικές πηγές δήλωσαν, ωστόσο, πως ο 33χρονος Σάμι Γκαμάλ Άχμεντ Χεγκάζι τραυματίστηκε όταν εξερράγη μια αυτοσχέδια βόμβα με καρφιά την οποία κρατούσε την ώρα που έμπαινε στην πολυκατοικία όπου διαμένει στην περιοχή Καφρ Τουχούρμους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 24 July 2005 - 22:03:33 UTC