Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κυβέρνηση υπέρ των ολίγων»
  • [02] Προς συζήτηση το ν/σ για το ωράριο
  • [03] Ενεργό συμμετοχή για τις μεταρρυθμίσεις ζητά ο Αλογοσκούφης
  • [04] Συνεδριάζει το Συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ
  • [05] Συνεδρίασαν κυβερνητική επιτροπή και ΚΥΣΕΑ
  • [06] Προς συζήτηση το ν/σ για το ωράριο
  • [07] Τελεσίγραφο της Αλ Κάϊντα στις ευρωπαϊκές χώρες
  • [08] Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ
  • [09] Το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το εργασιακό
  • [10] Απεργία για το εργασιακό
  • [11] Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και η κυβερνητική επιτροπή υπο τον πρωθυπουργό
  • [12] Αντιδράσεις για το εργασιακό
  • [13] Στα ύψη ο υδράργυρος
  • [14] Με Μπους η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά
  • [15] «Η Τουρκία έχει το διαίωμα να εισβάλει στο Ιράκ εάν το επιβάλει η νόμιμη άμυνα»

  • [01] «Κυβέρνηση υπέρ των ολίγων»

    Ούτε τον πρώην αρχηγό της δεν κατάφερε να πείσει η ΝΔ, για μια ακόμα φορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σχετικά με τις προτάσεις Εβερτ, ο οποίος ζήτησε να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό οι υπερωρίες και τα επιδόματα. Και πρόσθεσε ότι ούτε τη ΔΑΚΕ κατόρθωσε να πείσει.

    Ο κ. Αθανασάκης σχολιάζοντας ειδικότερα τις προωθούμενες, από την κυβέρνηση, ρυθμίσεις στο εργασιακό, τόνισε ότι «η κυβέρνηση, με κάθε μέτρο που παίρνει, πλήττει τα συμφέροντα των πολλών υπέρ των συμφερόντων των ολίγων».

    Χαρακτήρισε «απορρύθμιση της οικονομίας και τις κοινωνίας» τις προωθούμενες αλλαγές, τις οποίες αποκάλεσε «δήθεν μεταρρυθμίσεις», οι οποίες δημιουργούν «ασυδοσία στην αγορά», με αποτέλεσμα τη «μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζόμενους στους εργοδότες». Επίσης ανέφερε ότι πρόκειται για «υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», η οποία συνιστά «αυταρχισμό και αυθαιρεσία».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ονομάζει «διάλογο 7 μηνών», δύο μη πλήρεις συναντήσεις και επισήμανε ότι ενώ ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο στη Βουλή, ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει καμία τροπολογία δεκτή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή μας οδηγεί ολοταχώς στην περίοδο 1990-93», καθώς και ότι μετά την ενασχόλησή της με τα «ρετιρέ» των 1000-1200 Ευρώ, «τώρα θέλει να κατεδαφίσει και τα ρετιρέ των 600 Ευρώ, για να ψηλώσουν ακόμα παραπάνω τα πραγματικά ρετιρέ».

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί κάτω από τον πανικό της μαύρης τρύπας την οποία δημιουργεί καθημερινά η πολιτική της» και πρόσθεσε πως «όσες δηλώσεις κι αν κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πάει από το κακό στο χειρότερο».

    Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Αθανασάκης, «έχει βάλει απέναντί της την κοινωνία και θα βρει απέναντί της την κοινωνία».

    [02] Προς συζήτηση το ν/σ για το ωράριο

    Αρχίζει σήμερα στο πρώτο θερινό τμήμα της βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

    Ωστόσο από το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε κατάληψη κτιρίου του Υπουργείου Απασχόλησης στην Οδό Σταδίου 29,αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που αφορά στη διεύρυνση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων.

    Οι έμποροι και οι επαγγελματίες έχουν εξαγγείλει συμβολικούς αποκλεισμούς στον Προμαχώνα, στα Τέμπη, στον Ισθμό της Κορίνθου και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

    Στο μεταξύ την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων σχετικά με την ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο του νέου ωραρίου, επισημαίνει η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, στην Έκθεσή της επί του σχετικού σχεδίου νόμου.

    Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής σημειώνει ότι «λαμβανομένου υπβ όψιν ότι στην υπό ψήφιση διάταξη γίνεται λόγος για πλαίσιο ωραρίου, θα ήταν ίσως σκόπιμο να διευκρινισθεί και το όριο έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων».

    Επίσης, σε ό,τι αφορά τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα κατά περιοχές παράτασης του ωραρίου, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των ενδιαφερομένων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, στην Έκθεση σημειώνεται ότι «θα μπορούσε να διευκρινισθεί το είδος των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στις οποίες πρέπει να ζητηθεί να εκφράσουν γνώμη».

    Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο παρατηρείται ότι, ενώ για τους κατόχους άδειας πλανόδιου εμπορίου ισχύει η κατβ εξαίρεση δυνατότητα αναπλήρωσής τους από συγγενικά πρόσωπα σχετικά με τις άδειες για το πλανόδιο εμπόριο, δεν υφίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη για τους κατόχους άδειας στάσιμου εμπορίου.

    Τέλος, στην Έκθεση σημειώνεται ότι δεν είναι ευκρινές, εάν τα πρόστιμα που υπολογίζονται με βάση το τζίρο μιας επιχείρησης, στην περίπτωση που αφορούν όμιλο επιχειρήσεων, υπολογίζονται με βάση το συνολικό τζίρο του ομίλου, ή αποκλειστικά με εκείνον της συνδεδεμένης με τον όμιλο, παραβατικής επιχείρησης.

    [03] Ενεργό συμμετοχή για τις μεταρρυθμίσεις ζητά ο Αλογοσκούφης

    Πρέπει να καταστήσουμε σαφή τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η φιλόδοξη προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών και αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση στηρίζεται σε δύο άξονες:

    - στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και

    - στην ενίσχυση των εσόδων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία.

    Χαρακτήρισε υψίστης σημασίας το στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% στο τέλος του 2006 και παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίσπευση της υλοποίησης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, ότι ο νέος επενδυτικός νόμος εφαρμόζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και ότι προωθείται νέο σχέδιο νόμου που αφορά στις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

    Επίσης υπενθύμισε ότι υλοποιείται μία νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ και ότι εξακολουθεί να είναι μία απο τις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

    Εμφαση, εξάλλου, έδωσε ο υπουργός στο θέμα της διοίκησης στο δημόσιο.

    Προετοιμάζεται, είπε, η εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης της διοίκησης στο δημόσιο. Το σύστημα της διοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται για να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών.

    Ακίνητα

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ο εξορθολογισμός της φορολογίας στα ακίνητα και ότι ολοκληρώνει τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο.

    Η εισαγωγή του φόρου προστιθέμενης αξίας για τις νέες οικοδομές θα ισχύσει απο το 2006 και η φορολογία των ακινήτων απλουστεύεται.

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι αναμορφώνεται το πτωχευτικό δίκαιο και ότι με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών ενισχύθηκε το τραπεζικό σύστημα και καθίσταται πιο ανταγωνιστικό.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και κατέληξε λέγοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Εχουμε πλήρη επίγνωση των σημαντικών ωφελειών που θα έχει για την οικονομία μας η επίτευξη των στόχων αυτής της στρατηγικής".-

    [04] Συνεδριάζει το Συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ

    Συνεδριάζει το Συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στα εργασικά τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.Στη συνεδρίαση θα παρουσιασθεί εισήγηση της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί στο ΠΑΣΟΚ για να εξετάσει το θέμα.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να καταψηφίσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο επί της αρχής και το άρθρο ένα , που αφορά στις αμοιβές των υπερωριών και το άρθρο δύο που αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    Χθές ο κ. Αθανασάκης σχολιάζοντας τις προωθούμενες, από την κυβέρνηση, ρυθμίσεις στο εργασιακό, τόνισε ότι «η κυβέρνηση, με κάθε μέτρο που παίρνει, πλήττει τα συμφέροντα των πολλών υπέρ των συμφερόντων των ολίγων».

    Χαρακτήρισε «απορρύθμιση της οικονομίας και τις κοινωνίας» τις προωθούμενες αλλαγές, τις οποίες αποκάλεσε «δήθεν μεταρρυθμίσεις», οι οποίες δημιουργούν «ασυδοσία στην αγορά», με αποτέλεσμα τη «μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζόμενους στους εργοδότες». Επίσης ανέφερε ότι πρόκειται για «υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», η οποία συνιστά «αυταρχισμό και αυθαιρεσία».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ονομάζει «διάλογο 7 μηνών», δύο μη πλήρεις συναντήσεις και επισήμανε ότι ενώ ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο στη Βουλή, ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει καμία τροπολογία δεκτή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή μας οδηγεί ολοταχώς στην περίοδο 1990-93», καθώς και ότι μετά την ενασχόλησή της με τα «ρετιρέ» των 1000-1200 Ευρώ, «τώρα θέλει να κατεδαφίσει και τα ρετιρέ των 600 Ευρώ, για να ψηλώσουν ακόμα παραπάνω τα πραγματικά ρετιρέ».

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί κάτω από τον πανικό της μαύρης τρύπας την οποία δημιουργεί καθημερινά η πολιτική της» και πρόσθεσε πως «όσες δηλώσεις κι αν κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πάει από το κακό στο χειρότερο».

    Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Αθανασάκης, «έχει βάλει απέναντί της την κοινωνία και θα βρει απέναντί της την κοινωνία».

    [05] Συνεδρίασαν κυβερνητική επιτροπή και ΚΥΣΕΑ

    Θέματα οικονομίας εξετάστηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής προήδρευσε σε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ με αντικείμενο τη νέα δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και την επιλογή προεδρείου της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

    Χθές το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας θέματα που αφορούν τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

    Κατά την έξοδό τους οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις,ενώ ο κ. Μολυβιάτης ερωτηθείς για το αν συζητήθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία τον Αύγουστο, απάντησε ότι συζήτησαν μόνο για το ΚΥΣΕΑ.

    [06] Προς συζήτηση το ν/σ για το ωράριο

    Αρχίζει το απόγευμα στο Α` θερινό τμήμα της βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων.

    Εμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες αντιδρούν στη διεύρυνση αυτή και πραγματοποιούν από το πρωί συμβολικούς αποκλεισμούς σε διάφορους οδικούς κόμβους της χώρας. Το πρωί απέκλεισαν τη γέφυρα του Νέστου. Το απόγευμα θα αποκλείσουν τον Ισθμό της Κορίνθου, τα Τέμπη, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το βράδυ τη γέφυρα Προμαχώνα

    Στο μεταξύ την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων σχετικά με την ώρα έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο του νέου ωραρίου, επισημαίνει η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής, στην Έκθεσή της επί του σχετικού σχεδίου νόμου.

    Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής σημειώνει ότι «λαμβανομένου υπβ όψιν ότι στην υπό ψήφιση διάταξη γίνεται λόγος για πλαίσιο ωραρίου, θα ήταν ίσως σκόπιμο να διευκρινισθεί και το όριο έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων».

    Επίσης, σε ό,τι αφορά τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα κατά περιοχές παράτασης του ωραρίου, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης των ενδιαφερομένων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, στην Έκθεση σημειώνεται ότι «θα μπορούσε να διευκρινισθεί το είδος των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων στις οποίες πρέπει να ζητηθεί να εκφράσουν γνώμη».

    Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο παρατηρείται ότι, ενώ για τους κατόχους άδειας πλανόδιου εμπορίου ισχύει η κατβ εξαίρεση δυνατότητα αναπλήρωσής τους από συγγενικά πρόσωπα σχετικά με τις άδειες για το πλανόδιο εμπόριο, δεν υφίσταται αντίστοιχη πρόβλεψη για τους κατόχους άδειας στάσιμου εμπορίου.

    Τέλος, στην Έκθεση σημειώνεται ότι δεν είναι ευκρινές, εάν τα πρόστιμα που υπολογίζονται με βάση το τζίρο μιας επιχείρησης, στην περίπτωση που αφορούν όμιλο επιχειρήσεων, υπολογίζονται με βάση το συνολικό τζίρο του ομίλου, ή αποκλειστικά με εκείνον της συνδεδεμένης με τον όμιλο, παραβατικής επιχείρησης.

    Αντιδράσεις για το εργασιακό

    Εν μέσω αντιδράσεων από τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Το μεσημέρι συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των απεργιακών κινητοποιήσεων. Νωρίτερα, συνεδρίασαν οι ομοσπονδίες της ΓΣΕΕ. Σημειώνεται, ότι η συνομοσπονδία έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στις 27 του μήνα.

    Παράλληλα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προχώρησαν το πρωί σε κατάληψη του κτιρίου της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Απασχόλησης, διαμαρτυρόμενοι για την ελαστικοποίηση του οκταώρου και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις. Το απόγευμα, το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία

    [07] Τελεσίγραφο της Αλ Κάϊντα στις ευρωπαϊκές χώρες

    Το τρομοκρατικό δίκτυο αλ-Κάιντα έδωσε τελεσίγραφο στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στο Ιράκ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους μέσα σ' ένα μήνα απειλώντας τις πως σε διαφορετική περίπτωση θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στην Ευρώπη έπειτα απ' αυτές του Λονδίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Ίντερνετ.

    "Το μήνυμα αυτό είναι το τελευταίο που απευθύνουμε στα ευρωπαϊκά κράτη. Σας δίνουμε προθεσμία ενός μήνα για να αποσύρετε τους στρατιώτες σας από τη γη της Μεσοποταμίας" (Ιράκ), αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή που υπογράφεται από τις Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι και φέρει ημερομηνία 16 Ιουλίου 2005.

    Αφού περάσει η προθεσμία αυτή, η οποία εκπνέει κατ' αρχήν στις 15 Αυγούστου, "δεν θα υπάρξουν άλλα μηνύματα, αλλά πράξεις και λέξεις που θα χαραχθούν στην καρδιά της Ευρώπης", προστίθεται στο κείμενο αυτό, το οποίο υπογράφεται από μία από τις οργανώσεις της αλ-Κάιντα που είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Λονδίνο και του οποίου η αυθεντικότητα δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί προς το παρόν.

    "Θα είναι ένας αιματηρός πόλεμος, στην υπηρεσία του Θεού. Είναι ένα μήνυμα που απευθύνουμε στους Σταυροφόρους, που εξακολουθούν να είναι παρόντες στο Ιράκ: τη Δανία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, την Ιταλία και τις άλλες χώρες οι στρατιώτες των οποίων συνεχίζουν να διασχίζουν το ιρακινό έδαφος", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Η οργάνωση των "Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι" (από το όνομα ενός αρχηγού της αλ-Κάιντα που διεξήγε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης ως το θάνατό του, τον Οκτώβριο του 2001, στη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν) είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο (56 νεκροί) και για εκείνες της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη (191 νεκροί), καθώς και για τη διπλή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη το Νοέμβριο 2003 (63 νεκροί).

    "Αυτές είναι οι τελευταίες λέξεις μας" γιατί με την εκπνοή του τελεσιγράφου, "οι μουτζαχεντίν, που ενεδρεύον, θα έχουν άλλες λέξεις να πουν στις πρωτεύουσές σας", προειδοποιούν οι συντάκτες του κειμένου.

    "Μετά τα αξιέπαινα πλήγματα που συγκλόνισαν το Λονδίνο και άλλες πόλεις των Σταυροφόρων που εξακολουθούν να είναι παρόντες στο Ιράκ, σας ανανεώνουμε το τελεσίγραφο που είχαμε θέσει. Σας δίνουμε ένα μήνα για να σκεφτείτε καλά την πολιτική σας έναντι του Ισλάμ και των μουσουλμάνων", αναφέρεται στην ανακοίνωση των "Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι".

    "Μέσα στην προθεσμία αυτή θέλουμε επίσης να σταματήσετε να τρέχετε πίσω από τις ΗΠΑ και τους σιωνιστές χωρίς να προσέχετε το αίμα που κύλησε και που συνεχίζει να κυλάει στη γη του Ισλάμ: στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη", συνεχίζει το κείμενο. "Οι επιθέσεις που στρέφονται εναντίον ευρωπαϊκών πόλεων αποτελούν νόμιμη άμυνα και απάντηση στην ταπείνωση και την ντροπή από τις οποίες υποφέρει το ισλαμικό έθνος, από τον Κόλπο ως το Μαγρέμπ", σύμφωνα με το κείμενο.

    Η ιστοσελίδα στο Ίντερνετ στην οποία εμφανίστηκε η ανακοίνωση φέρει ως επικεφαλίδα στα αραβικά τη φράση "Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι - Κάιντα / Τζιχάντ - Τμήμα Ευρώπης".

    [08] Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ

    Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την αναδιάταξη των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, και ειδικότερα για το νομοσχέδιο του οποίου ήδη αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή και το οποίο θα καταψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ θα τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο όπως είπε προωθεί τις υπερωρίες των ολίγων εις βάρος των υπερωριών των πολλών.

    Χθές ο κ. Αθανασάκης σχολιάζοντας τις προωθούμενες, από την κυβέρνηση, ρυθμίσεις στο εργασιακό, τόνισε ότι «η κυβέρνηση, με κάθε μέτρο που παίρνει, πλήττει τα συμφέροντα των πολλών υπέρ των συμφερόντων των ολίγων».

    Χαρακτήρισε «απορρύθμιση της οικονομίας και τις κοινωνίας» τις προωθούμενες αλλαγές, τις οποίες αποκάλεσε «δήθεν μεταρρυθμίσεις», οι οποίες δημιουργούν «ασυδοσία στην αγορά», με αποτέλεσμα τη «μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζόμενους στους εργοδότες». Επίσης ανέφερε ότι πρόκειται για «υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», η οποία συνιστά «αυταρχισμό και αυθαιρεσία».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ονομάζει «διάλογο 7 μηνών», δύο μη πλήρεις συναντήσεις και επισήμανε ότι ενώ ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο στη Βουλή, ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει καμία τροπολογία δεκτή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή μας οδηγεί ολοταχώς στην περίοδο 1990-93», καθώς και ότι μετά την ενασχόλησή της με τα «ρετιρέ» των 1000-1200 Ευρώ, «τώρα θέλει να κατεδαφίσει και τα ρετιρέ των 600 Ευρώ, για να ψηλώσουν ακόμα παραπάνω τα πραγματικά ρετιρέ».

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί κάτω από τον πανικό της μαύρης τρύπας την οποία δημιουργεί καθημερινά η πολιτική της» και πρόσθεσε πως «όσες δηλώσεις κι αν κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πάει από το κακό στο χειρότερο».

    Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Αθανασάκης, «έχει βάλει απέναντί της την κοινωνία και θα βρει απέναντί της την κοινωνία».

    [09] Το ΠΑΣΟΚ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το εργασιακό

    Συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την αναδιάταξη των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση, και ειδικότερα για το νομοσχέδιο, του οποίου η συζήτηση ξεκινά αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

    Το ΠΑΣΟΚ ζητά απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και δηλώνει με σαφήνεια ότι αυτό το νομοθέτημα θα καταργηθεί όταν θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη τύπου σήμερα στη Χ. Τρικούπη για το εργασιακό.

    Η κυβέρνηση με αυτές τις ρυθμίσεις, όπως επισήμανε, εγκαταλείπει τα προσχήματα, εμφανίζει απροκάλυπτα το κοινωνικά άδικο και μονομερές ταξικό πρόσωπό της, υπονομεύει και καταργεί τον κοινωνικό διάλογο, ενθαρρύνει την αδιαλλαξία και την σκληρότητα του ΣΕΒ εφαρμόζοντας με κοινωνική και πολιτική ψυχρότητα μέτρα που ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη της περιόδου 1990-93 δεν τόλμησε να προωθήσει.

    Με το νομοσχέδιο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας, μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, παραβιάζεται το σύνταγμα, το άρθρο 22 και επανερχόμεθα στο εργασιακό καθεστώς του 1950.

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχουν δέκα πλήγματα κατά των εργαζομένων και κατά του εργατικού δικαίου συνολικά.

    Η κυβέρνηση απέδειξε μέσω των ρυθμίσεων αυτών ότι δεν έχει σχέδιο ούτε μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχοντας αφομοιώσει τα λάθη του διαθέτει και ικανότητα και εμπειρία.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα των πρόωρων εκλογών και τις δηλώσεις Μεϊμαράκη ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη και να χειραγωγηθεί και να συμπιεστεί το στελεχικό δυναμικό της ΝΔ.

    Ερωτηθείς επίσης για τις απόψεις Ανδριανόπουλου επισήμανε ότι ο κ. Αδριανόπουλος έχει την πολυτέλεια ως ανεξάρτηυτος βουλευτής να διατυπώνει τις δικές του προσωπικές απόψεις που είναι διαφορετικές από αυτές του ΠΑΣΟΚ.

    [10] Απεργία για το εργασιακό

    Με 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου, ημέρα όπου αναμένεται ότι θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, απαντά η ΓΣΕΕ στο σχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση του κόστους των υπερωριών.

    Αυτό συζητήθηκε κατά τη σημερινή μαζική σύσκεψη της διοίκησης της Συνομοσπονδίας με συνδικαλιστικά στελέχη των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα και αναμένεται να επιβεβαιωθεί σήμερα το απόγευμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια των συνδικαλιστών για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και κυριάρχησαν οι προτάσεις για αντιπαράθεση ενώ αρκετή συζήτηση έγινε για την προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη και την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να καταργηθεί στην πράξη το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης δήλωσε ότι η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα είναι αντίθετη σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου και ότι διατηρώντας τις θέσεις της θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ.

    Στο μεταξύ αίσθηση έχει προκαλέσει η χθεσινή επιστολή της ΓΣΕΕ προς τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο αλλά και τον πρόεδρο της ΟΚΕ Νίκο Αναλυτή για τις θέσεις της συνομοσπονδίας για το επίμαχο σχέδιο νόμου.

    Στην επιστολή που υπογράφεται από τους κκ Πολυζωγόπουλο και Πουπάκη γίνεται λόγος για "μορφή ακραίας ευελιξίας σε βάρος των εργαζομένων" και υπογραμμίζεται ότι η διευθέτηση που επιχειρείται θα αποτελέσει "ισχυρό αντικίνητρο για νέες προσλήψεις έστω και μερικής απασχόλησης ή εποχικού, προσωρινού χαρακτήρα".

    Οι συνδικαλιστές επικεντρώνουν την κριτική τους στην επιχειρούμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας στην επί διαιτησία από κρατικό υπάλληλο ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση σε συνθήκες πολλών χρόνων πίσω όταν οι συλλογικές διαφορές ρυθμίζονταν από το κράτος με υποχρεωτική διαιτησία.

    Σημειώνουν επίσης ότι η επιχειρούμενη διευθέτηση δεν παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη για την πλευρά των εργαζομένων όπως συμβαίνει σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ όπου επιβλήθηκε η διευθέτηση.

    Ιδιαίτερα σκληρή είναι η θέση των συνδικαλιστών και για το ζήτημα των υπερωριών όπου κάνουν λόγο για "ελληνική πατέντα της υπερεργασίας".

    Σημειώνουν ότι στις πρώτες οχτώ κρίσιμες ώρες υπερωρίας (δηλαδή από τις 40 έως τις 48 ώρες) μειώνεται η προσαύξηση της αμοιβής από 50% σε 25% και ταυτόχρονα επεκτείνεται το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη να τις απαιτεί από τον εργαζόμενο χωρίς διατυπώσεις.

    Με τις θέσεις αυτές γίνεται καθαρό ότι τα συνδικάτα δεν έχουν άλλα περιθώρια από το να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση απαιτώντας ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση.

    Η απεργία της ερχόμενης Τρίτης όπως σημείωναν όλοι οι ομιλητές θα είναι η απαρχή και όχι το τέλος της αντίδρασης των συνδικάτων.

    [11] Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και η κυβερνητική επιτροπή υπο τον πρωθυπουργό

    Την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block-52 με δικαίωμα προαίρεσης (οption) την αγορά άλλων 10 ομοίου τύπου για την κάλυψη άμεσων επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, κατά τη συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Επίσης το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια 333 αρμάτων μάχης τύπου Leopard.

    Η συμφωνία για την αγορά των αεροσκαφών θα υπογραφεί μεταξύ ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης και των αρμάτων μάχης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και γερμανικής κυβέρνησης , όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Το κόστος των αεροσκαφών,με σημερινές τιμές, είπε ο υπουργός, αγγίζει το 1,1 δις ευρώ αλλά το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά, ενώ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα θα αφορούν σε υποδομές και την υποστήριξη των υπολοίπων F-16 του αεροπορικού στόλου μας.

    Για το νέο μαχητικό αεροσκάφος, η προμήθεια του οποίου τοποθετείται το 2009, όπως είπε ο υπουργός, η εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να αγορασθούν 30 νέα αεροσκάφη με δικαίωμα προαίρεσης την προμήθεια άλλων δέκα. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει αποφασισθεί ο τύπος του αεροσκάφους.

    Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε επίσης τη νέα δομή δυνάμεων και τη νέα δομή διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές με μεγαλύτερη ικανότητα άμεσης αντίδρασης, όπως τόνισε ο υπουργός, ενώ όρισε τη νέα ηγεσία της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

    «Τα 30 νέα αεροπλάνα F-16,καθώς και τα 333 άρματα Λέοπαρντ, που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ να αγοραστούν καθώς και τα υπόλοιπα που προγραμμάτισε, εντάσσονται, όπως και όλα τα προηγούμενα, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο ΣΥΝ τονίζει ότι «οι νέες εξοπλιστικές αγορές, απροσδιορίστου υλικού κόστους, δεν υπαγορεύονται από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, αλλά εντάσσονται στους νατοϊκούς σχεδιασμούς και εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κατασκευαστικών εταιρειών και των χωρών παραγωγής τους».

    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Σιούφας δήλωσε: "Την εποχή των μεγάλων, των μεγάλων ταχυτήτων και των αναγκών από τη στρατηγική της Λισαβόνας για ένα κοινωνικό κράτος που να στέκεται δίπλα στον πολίτη το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σε αυτό που έλεγε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το βραδυπορούν τμήμα του Εθνους. Οι άνθρωποι που μέχρι χθες έλεγαν μόνο "ναι", εμφανίζονται τώρα ως οι πολιτικοί του "όχι".Εκεί που η κυβέρνηση δρα αυτοί υψώνουν αντίδραση. Εκεί που η κυβέρνηση φέρνει την πρόοδο, εκείνοι στέκονται στη συντήρηση και εκεί που η κυβέρνηση ανοίγει νέους δρόμους εκείνοι στήνουν οδοφράγματα".

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης από την πλευρά του είπε ότι συζήτησαν το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και τη στρατηγική της Λισαβόνας. Εχουμε υποχρέωση, πρόσθεσε ο υπουργός, να καταθέσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ανέφερε ακόμη ότι χθες είχαμε συνάντηση με αρμοδίους από όλα τα υπουργεία, με εκπροσώπους φορέων και με αρμοδίους από την Ευρωπαϊκή Ενωση έτσι ώστε το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να είναι συμβατό με όσα γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο στόχος για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή είναι κρίσιμος στόχος και θα πρέπει να υιοθετήσουμε όλες τις κατάλληλες πολιτικές για να το πετύχουμε, κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.

    [12] Αντιδράσεις για το εργασιακό

    Με 24ωρη πανελλαδική απεργία την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουλίου, ημέρα όπου αναμένεται ότι θα αρχίσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, απαντά η ΓΣΕΕ στο σχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση του κόστους των υπερωριών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι τα συνδικάτα θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να καταργηθεί στην πράξη το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ενώ ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης δήλωσε ότι η παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα είναι αντίθετη σε συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου και ότι διατηρώντας τις θέσεις της θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ. Η απεργία της ερχόμενης Τρίτης όπως σημειώνουν οι συνδικαλιστές θα είναι η απαρχή και όχι το τέλος της αντίδρασης των συνδικάτων. Τη Δευτέρα οι κκ. Πολυζωγόπουλος και Πουπάκης έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εργασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο στην οποία κάνουν λόγο για «μορφή ακραίας ευελιξίας σε βάρος των εργαζομένων», υπογραμμίζουν ότι η διευθέτηση που επιχειρείται θα αποτελέσει «ισχυρό αντικίνητρο για νέες προσλήψεις έστω και μερικής απασχόλησης ή εποχικού, προσωρινού χαρακτήρα», ενώ χαρακτηρίζουν το ζήτημα των υπερωριών «ελληνική πατέντα της υπερεργασίας».

    «Το ΠΑΣΟΚ ζητά απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και δηλώνει με σαφήνεια ότι αυτό το νομοθέτημα θα καταργηθεί όταν θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ όπου συζητήθηκε το υπό κατάθεση νομοσχέδιο. Με το νομοσχέδιο αυτό, πρόσθεσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απορρυθμίζεται η αγορά εργασίας, μειώνεται το εισόδημα των εργαζομένων και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και παραβιάζεται το Σύνταγμα. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν δέκα πλήγματα κατά των εργαζομένων και κατά του εργατικού δικαίου συνολικά, ενώ ερωτηθείς για τις απόψεις Ανδριανόπουλου επισήμανε ότι ο κ. Αδριανόπουλος έχει την πολυτέλεια ως ανεξάρτητος βουλευτής να διατυπώνει τις δικές του προσωπικές απόψεις που είναι διαφορετικές από αυτές του ΠΑΣΟΚ.

    [13] Στα ύψη ο υδράργυρος

    Υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σήμερα σε όλη τη χώρα, ενώ στα ηπειρωτικά ο υδράργυρος αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου.

    Αύριο, αναμένεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας όπου σε πολλές περιοχές θα φτάσει έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από την Πέμπτη το απόγευμα, οπότε και θα επικρατήσουν ισχυροί βορειάδες.

    Σε επιφυλακή έχουν τεθεί το ΕΚΑΒ και οι άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

    [14] Με Μπους η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά

    Σε ιδιαίτερο εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, που είχε η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, παρουσία και άλλων ηγετών της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, την Τρίτη το πρωί (τοπική ώρα), στην Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός πρόεδρος «επιβεβαίωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», όπως είπε η κ. Πετραλιά, και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή «καλό φίλο» και «πολύ καλό πολιτικό». Ο κ. Μπους συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για μια ακόμη φορά για τους άψογους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καταπολέμησής της.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου των γυναικών της Διεθνούς Δημοκρατικής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα από τις 7 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα και ο κ. Μπους διαβεβαίωσε ότι θα παράσχει την υποστήριξή του για τη διεξαγωγή του.

    Στο ίδιο θερμό κλίμα έγινε και η συνάντηση της κ. Πετραλιά με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα. Η κ. Πετραλιά, η οποία, όπως δήλωσε, συνδέεται με χρόνια φιλία με τον κ. Μπέρνς συζήτησε μαζί του για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και για τις δυνατότητες «να καλλιεργηθούν οι εξαιρετικά καλές σχέσεις των δύο χωρών και στον τομέα του πολιτισμού».

    [15] «Η Τουρκία έχει το διαίωμα να εισβάλει στο Ιράκ εάν το επιβάλει η νόμιμη άμυνα»

    Η Τουρκία μπορεί να εισβάλει στο Ιράκ με βάση τη νόμιμη άμυνα που προβλέπει το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, αν το Ιράκ δεν στραφεί εναντίον των δυνάμεων της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ που βρίσκονται στο Βόρειο Ιράκ ή δεν δεχτεί αίτημα της Τουρκίας για περιορισμένης έκτασης εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή. Πρόκειται για δήλωση του υπαρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Ιλκέρ Μπάσμουγ, ο οποίος δίνει έτσι, νέα διάσταση στην ένταση που υπήρξε τις τελευταίες μέρες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας γύρω από το ζήτημα της ενδεχόμενης εισβολής της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα για θέματα τρομοκρατίας, ο στρατηγός Μπάσμπουγ αναφέρθηκε εκτενώς στα περί ενδεχόμενης τουρκικής εισβολής στο Ιράκ. Ο Τούρκος στρατηγός είπε ότι με βάση τους τουρκικούς νόμους, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν το δικαίωμα, σε περιπτώσεις που το επιβάλει η νόμιμη άμυνα, να εισβάλουν σε γειτονική χώρα. Πέρα από το εσωτερικό δίκαιο της Τουρκίας, ο στρατηγός αναφέρθηκε και στα διεθνή δεδομένα, και έκανε λόγο για το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

    Ο Μπάσμπουγ αναφερόμενος στη διαδικασία είπε ότι «πρώτα θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση του Ιράκ, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», εννοώντας την αντιμετώπιση του ΡΚΚ. «Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα επειδή η απέναντι πλευρά δεν έχει ην ικανότητα ή την πρόθεση να κάνει κάτι τέτοιο , με βάση το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη, τίθεται θέμα νόμιμης άμυνας».

    Ερωτηθείς μάλιστα αν όλα αυτά σημαίνουν ότι η Τουρκία πρόκειται να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ, ο Μπάσμπουγ είπε: «Αυτό που αναφέρει το άρθρο 51, είναι ότι πρόκειται για νόμιμη άμυνα. Αυτή είναι και η δική μας σκέψη».

    Το όλο ζήτημα είχε προκαλέσει ένταση στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, μετά από δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αν παραστεί ανάγκη, η Τουρκία μπορεί να εισβάλει στο Βόρειο Ιράκ». Η απάντηση είχε έλθει από τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Μάϊερς, ο οποίος είχε τονίσει ότι «στην περίπτωση αυτή η Τουρκία πρέπει να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία σίγουρα θα έχει να πει κάτι επί του θέματος».

    Ως προς τη δύναμη της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, ο Τούρκος στρατηγός είπε κατά τη συνέντευξη τύπου πως «οι ΗΠΑ έχουν την πρόθεση να κάνουν κάτι σχετικά με το ΡΚΚ, αλλά αυτό δεν έχει πάρει προς το παρόν μορφή απόφασης». Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάσμπουγ είπε ότι «στις συναντήσεις που γίνονται μεταξύ αμερικανών και τούρκων στρατιωτικών, οι αμερικανοί συμμερίζονται τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς».

    Ο Τούρκος στρατηγός σημείωσε ότι «πολλά είναι αυτά που μπορούν να γίνουν εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Για παράδειγμα, η σύλληψή της ηγεσίας της. Στο σημείο αυτό, οι Αμερικανοί ανησυχούν και ακόμη περισσότερο, είναι αποφασισμένοι. Έχουν δώσει ρητή εντολή για σύλληψη της ηγετικής ομάδας του ΡΚΚ».

    Ο Τούρκος στρατηγός αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων εναντίον του ΡΚΚ και τις χαρακτήρισε επιχειρήσεις εσωτερικής ασφάλειας ή καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Αναφερόμενος στο ρόλο του τύπου σε θέματα τρομοκρατίας, ο Μπάσμπουγ είπε ότι «πρέπει να αποφεύγονται οι δημοσιεύσεις που θα συνιστούσαν συνειδητά ή μη, προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης» και σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι στον αγώνα αυτό εναντίον της τρομοκρατίας, πρέπει να προχωράμε μαζί με τα ΜΜΕ».

    Ο Τούρκος στρατηγός επεσήμανε ότι «η ασφάλεια μιας χώρας είναι ζήτημα στο οποίο την ευθύνη τη φέρει η ίδια η χώρα» και παρατήρησε το εξής: «Αυτό το οποίο καταπολεμούμε, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση».

    Ως προς τα αιτήματα της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το ΡΚΚ και πιο συγκεκριμένα «προς τις ΗΠΑ και τις Ευρωπαϊκές χώρες», ο Μπασμπούγ τόνισε ότι «αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή των αποφάσεων 1373 (2001) και 1546 (2004) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ». Πιο συγκεκριμένα, ο τούρκος στρατηγός είπε ότι πρέπει «να εμποδιστεί η πολιτική και οικονομική υποστήριξη και η παροχή υλικού και εκρηκτικών, να εμποδιστεί η ελευθερία κινήσεων της οργάνωσης και να εξαλειφθούν οι δυνατότητες επικοινωνίας».

    Ο στρατηγός Μπάσμπουγ επεσήμανε ότι «σε κάθε χώρα μπορεί να υπάρχουν εθνοτικές και πολιτισμικές διαφορές, αλλά αν με δεδομένες τις εθνοτικές διαφορές, επικρατήσει ο εθνικισμός, τότε αυτό που προκύπτει είναι ο εθνοτικός εθνικισμός. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται ο εθνοτικός εθνικισμός από τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες νόμιμες οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών».

    Σύμφωνα με τον Μπάσμπουγ «ο ένοπλος αγώνας δεν είναι αρκετός για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Πρέπει να λαμβάνονται και άλλα μέτρα». Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατηγός είπε πως πρόταση των στρατιωτικών είναι «η σύσταση γενικής γραμματείας ή γενικής διεύθυνσης που θα υπάγεται στον πρωθυπουργό» και θα έχει για αντικείμενο «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με όλες τις πτυχές της, αυτές της ασφάλειας, των πληροφοριών, των ψυχολογικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τις κοινωνικές, εκπαιδευτικές, οικονομικές πτυχές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 July 2005 - 21:01:48 UTC