Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Κυβέρνηση υπέρ των ολίγων»
  • [02] Επίσκεψη Παπαρήγα στις «ΟΑ»
  • [03] Δριμεία επίθεση ΣΥΝ κατά της κυβέρνησης
  • [04] Αντίθετη η Ελλάδα με τις ρυθμίσεις της ΕΕ για την κοινή οργάνωση αγοράς της ζάχαρης
  • [05] Ενεργό συμμετοχή για τις μεταρρυθμίσεις ζητεί ο υπουργός Οικονομίας
  • [06] Η ανεργία και η οικονομική κατάσταση τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες

  • [01] «Κυβέρνηση υπέρ των ολίγων»

    Ούτε τον πρώην αρχηγό της δεν κατάφερε να πείσει η ΝΔ, για μια ακόμα φορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σχετικά με τις προτάσεις Εβερτ, ο οποίος ζήτησε να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό οι υπερωρίες και τα επιδόματα. Και πρόσθεσε ότι ούτε τη ΔΑΚΕ κατόρθωσε να πείσει.

    Ο κ. Αθανασάκης σχολιάζοντας ειδικότερα τις προωθούμενες, από την κυβέρνηση, ρυθμίσεις στο εργασιακό, τόνισε ότι «η κυβέρνηση, με κάθε μέτρο που παίρνει, πλήττει τα συμφέροντα των πολλών υπέρ των συμφερόντων των ολίγων».

    Χαρακτήρισε «απορρύθμιση της οικονομίας και τις κοινωνίας» τις προωθούμενες αλλαγές, τις οποίες αποκάλεσε «δήθεν μεταρρυθμίσεις», οι οποίες δημιουργούν «ασυδοσία στην αγορά», με αποτέλεσμα τη «μεταφορά εισοδήματος από τους εργαζόμενους στους εργοδότες». Επίσης ανέφερε ότι πρόκειται για «υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων», η οποία συνιστά «αυταρχισμό και αυθαιρεσία».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ονομάζει «διάλογο 7 μηνών», δύο μη πλήρεις συναντήσεις και επισήμανε ότι ενώ ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο στη Βουλή, ο υφυπουργός Γ. Γιακουμάτος δήλωσε σήμερα ότι δεν θα γίνει καμία τροπολογία δεκτή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή μας οδηγεί ολοταχώς στην περίοδο 1990-93», καθώς και ότι μετά την ενασχόλησή της με τα «ρετιρέ» των 1000-1200 Ευρώ, «τώρα θέλει να κατεδαφίσει και τα ρετιρέ των 600 Ευρώ, για να ψηλώσουν ακόμα παραπάνω τα πραγματικά ρετιρέ».

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί κάτω από τον πανικό της μαύρης τρύπας την οποία δημιουργεί καθημερινά η πολιτική της» και πρόσθεσε πως «όσες δηλώσεις κι αν κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, δεν μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού πάει από το κακό στο χειρότερο».

    Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Αθανασάκης, «έχει βάλει απέναντί της την κοινωνία και θα βρει απέναντί της την κοινωνία».

    [02] Επίσκεψη Παπαρήγα στις «ΟΑ»

    Tην κατηγορηματική αντίθεσή της στην πολιτική που ακολουθείται στις "Ολυμπιακές Αερογραμμές", εξέφρασε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε σήμερα τους εργαζομένους στον εθνικό μας αερομεταφορέα και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε όλους του κλάδους, όπως η τεχνική βάση, το κέτερινγκ και με τους συνδικαλιστές της ΟΣΠΑ, δηλαδή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας.

    Η κα Παπαρήγα είχε επίσης συνομιλία με τους εργαζόμενους σχετικά με τον τρόπο που ακολουθείται για ιδιωτικοποίηση της εταιρίας και σε δηλώσεις της έκανε λόγο για συνειδητό πολιτικό έγκλημα διαρκείας, που έχει στόχο να δώσει σημαντικούς τομείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Στο σημείο αυτό επέρριψε ευθύνες τόσο στην παρούσα κυβέρνηση όσο και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα ότι πραγματοποιούν αυτό το έγκλημα στο έδαφος της συκοφαντίας των εργαζομένων.

    Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν και όχι μόνο να συνεχίσουν αλλά και να διευρύνουν τον αγώνα τους, ώστε να τιμωρηθούν πολιτικά και τα δύο κόμματα και όλοι εκείνοι που σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο στήριξαν ή ανέχτηκαν αυτή την αρνητική κατάσταση.

    [03] Δριμεία επίθεση ΣΥΝ κατά της κυβέρνησης

    Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, με το οποίο συζήτησε εργασιακά θέματα, με επίκεντρο την ρύθμιση του χρόνου εργασιας.

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «είναι από κοινοβουλευτική άποψη ένα Ιουλιανό πραξικόπημα, διότι τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να συζητούνται στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής» και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι ?το 1919 καθιερώθηκε διεθνώς το δικαίωμα της οκτάωρης εργασίας. Το 2005 στην Ελλάδα η κυβέρνηση Καραμανλή έρχεται να το καταργήσει. Το 1955 η κυβέρνηση Παπάγου σε καθεστώς δεξιοκρατίας έφερε την υποχρεωτική διαιτησία. Το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή επιστρέφει σβ αυτό τον θεσμό ο οποίος είχε εξαφανισθεί από την ημερήσια διάταξη των εργασιακών σχέσεων».

    Σύμφωνα με τη θέση του Συνασπισμού «τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μια συνολική επίθεση στο κοινωνικό κράτος ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων», ενώ υπογράμμισε ότι τα μέτρα αυτά πρέπει να τα καταστήσει ανενεργά η κινητοποίηση των εργαζομένων

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος προανήγγειλε αντίδραση «μέχρι τέλους» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει τα συνδικάτα ως κάποιες συντεχνίες που εκφράζουν τα ρετιρέ και πρόσθεσε:

    «Τι έχει να πει σήμερα η κυβέρνηση που πράγματι εκφράζει τα ρετιρέ. Διότι αυτές τις ρυθμίσεις τις απαίτησαν οι Ελληνες βιομήχανοι και όχι μόνο. Δεύτερο κατηγορούν τα συνδικάτα ότι είναι αναχρονιστικός θεσμός και ότι δεν θέλουν να προχωρήσει η πρόοδος σβ αυτή τη χώρα. Γυρνούν με τις νομοθετικές παρεμβάσεις σε θεσμούς αποτυχημένους και καταδικασμένους που λειτούργησαν στη δεκαετία του β50 και του β70. Καταμαρτυρούν στους συνδικαλιστές ότι δεν αφήνουν να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις και μας απειλούν ότι αν δεν αφήσουμε θα πάνε τη χώρα σε εκλογές»

    «Ποιους απειλούν?», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ: «Την κοινωνία που αντιδρά ενάντια σβ αυτή την πολιτική που αφαιρεί εισόδημα από τις τσέπες των εργαζομένων σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η αγοραστική δύναμη κάθε νοικοκυριού; Και ως προς τι αυτή η απειλή, να φοβηθούμε εμείς τις εκλογές, μας λένε δηλαδή ότι θα κάνουν εκλογές και θα επανέλθουν με ακόμη χειρότερα μέτρα; αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, όχι μόνο θα αντιδράσουμε, θα αντιδράσουμε μέχρι τέλους»

    Σε ερώτηση σχετικά με την μεταφορά ελληνικών επιχειρήσεων σε βαλκανικές χώρες, ο κ. Πολυζωγόπουλος απάντησε ότι σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως λειτουργεί με νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά οι επιχειρήσεις έφευγαν, φεύγουν και θα φεύγουν, διότι τα μεροκάματα σε άλλες χώρες είναι πράγματι μικρότερα και εφόσον έχουν αυτή τη δυνατότητα του να κινείται ευκόλως κάθε δραστηριότητα αυτό θα γίνεται. Επομένως, πρόσθεσε, το ερώτημα για τη χώρα μας δεν είναι αν θα πάνε σε μείωση των μισθών, το ερώτημα είναι αν θα υποστηριχθούν οι προτάσεις που έχουμε για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και επί αυτού καμία συζήτηση δεν γίνεται.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Αλαβάνος, ο οποίος σημείωσε ότι το κόμμα του δεν είναι δυνατό να δεχθεί να εξευτελίζονται οι μισθοί στην Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την επίθεση που δέχθηκε από την Εκκλησία επειδή τάχθηκε υπέρ του πολιτικού γάμου μεταξύ των ομοφυλοφίλων ο κ. Αλαβάνος είπε ότι: «Στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων πρέπει να συμμετέχουν μικροί, μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες, άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, άτομα με οποιοδήποτε πολιτικό, σεξουαλικό, φιλοσοφικό προσανατολισμό να δώσουμε όλοι μαζί σήμερα τη μάχη για να στηρίξουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων.Ο Συνασπισμός μένει σβ αυτή τη γραμμή μάχης που έχει για τα κοινωνικά δικαιώματα τη δημοκρατία, τις ελευθερίες όλων των πολιτών, όλων χωρίς εξαίρεση πολιτών. Δεν υπάρχουν πολίτες που είναι παιδιά κατώτερου θεού».

    [04] Αντίθετη η Ελλάδα με τις ρυθμίσεις της ΕΕ για την κοινή οργάνωση αγοράς της ζάχαρης

    Η παρουσίαση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς της ζάχαρης ήταν το βασικό θέμα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Το Συμβούλιο δεν κατέληξε σε απόφαση μετά τις αντιρρήσεις που πρόβαλλαν οκτώ κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που σχημάτισαν τη λεγόμενη αναστέλλουσα μειοψηφία και καταψήφισαν την πρόταση της Επιτροπής. Πρόκειται ειδικότερα για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Εσθονία, τη Φιλανδία, την Ιρλανδία και τη Λιθουανία. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας το Σεπτέμβριο, και επιδίωξη της βρετανικής προεδρίας είναι να ληφθεί απόφαση μέχρι το Νοέμβριο. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει ότι οι απώλειες από τη μείωση των τιμών λευκής ζάχαρης κατά 39% και κυρίως των ζαχαρότευτλων κατά 42,6% θα καλυφθούν μόνο σε ποσοστό 60%.

    Την ίδια ώρα 5000 παραγωγοί και εκπρόσωποι του κλάδου από 21 χώρες, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου Υπουργών εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους για τα μέτρα που προωθεί η Επιτροπή.

    Στη παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο κ. Μπασιάκος απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής, διαφωνώντας ριζικά με το περιεχόμενό της και με τις βασικές ρυθμίσεις που προωθεί τονίζοντας ειδικότερα ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να διασφαλίζει το εισόδημα των παραγωγών, να επιτρέπει την διατήρηση της παραγωγής ζάχαρης σε όλες της περιοχές της ΕΕ και να σέβεται τις εξωτερικές μας δεσμεύσεις. Το ζητούμενο είναι, όπως ανέφερε, να εξασφαλίσουμε στους τευτλοκαλλιεργητές και στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης βιωσιμότητα και προοπτική. Πρόσθεσε ότι για την Ελλάδα είναι απαράδεκτη, η προτεινόμενη μεγάλη μείωση των τιμών των τεύτλων και της ζάχαρης, ο τρόπος διαχείρισης των ποσοστώσεων και η μη διευθέτηση των εισαγωγών ζάχαρης από τρίτες χώρες ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι να κατακλυσθεί η ευρωπαϊκή αγορά μετά το 2009, καθώς και άλλες τεχνικές πτυχές της πρότασης. Ο κ. Μπασιάκος κάλεσε ακόμη το Συμβούλιο να αναζητήσει λύσεις ρεαλιστικές και ισόρροπες για τον τομέα και ζήτησε η λήψη των αποφάσεων για τον τομέα ζάχαρης να μετατεθεί χρονικά μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στον ΠΟΕ με τις οποίες συνδέονται άμεσα.

    Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Μπασιάκος υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε απόλυτη ταύτιση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και των Ελλήνων τευτλοπαραγωγών, είναι πλήρως αντίθετη με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για συνέχιση αυτής της στάσης εφόσον δεν διαμορφωθεί μια πιο ευνοϊκή πρόταση για τη βιομηχανία και τους τευτλοπαραγωγούς.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει αναστέλλουσα μειοψηφία στο Συμβούλιο που αποτρέπει την ψήφιση αυτής της καταστροφικής, όπως τη χαρακτήρισε, πρότασης, και επεσήμανε τη σθεναρή στάση που τηρεί η χώρα μας απέναντι σε αυτή την πολύ αρνητική πρόταση για τη μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς στον τομέα της ζάχαρης.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, ο Ε. Μπασιάκος είχε τέλος συνάντηση με τον αρμόδιο για τη Γεωργία επίτροπο Τζο Μπόργκ, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την αλιευτική διαχείριση της Μεσογείου, που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως τη χώρα μας. Κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Μπασιάκος είχε την ευκαιρία να ζητήσει ενδυνάμωση της κοινοτικής στήριξης για τους ΄Ελληνες αλιείς και ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μεσογειακών ρυθμίσεων.

    [05] Ενεργό συμμετοχή για τις μεταρρυθμίσεις ζητεί ο υπουργός Οικονομίας

    Πρέπει να καταστήσουμε σαφή τη χρησιμότητα των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής για το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η φιλόδοξη προσπάθεια για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή όλων των Ελλήνων πολιτών και αναφέρθηκε εκτενώς στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση στηρίζεταισε δύο άξονες:

    - στον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και

    - στην ενίσχυση των εσόδων, με έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε να υπάρξουν οι ελάχιστες δυνατές παρενέργειες στην οικονομία και την κοινωνία.

    Χαρακτήρισε υψίστης σημασίας το στόχο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% στο τέλος του 2006 και παράλληλα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την επίσπευση της υλοποίησης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε ότι έχει βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, ότι ο νέος επενδυτικός νόμος εφαρμόζεται με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και ότι προωθείται νέο σχέδιο νόμου που αφορά στις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

    Επίσης υπενθύμισε ότι υλοποιείται μία νέα γενιά ιδιωτικοποιήσεων, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας για τις ΔΕΚΟ και ότι εξακολουθεί να είναι μία απο τις σημαντικές προτεραιότητες της κυβέρνησης η αξιοποίηση της ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

    Εμφαση, εξάλλου, έδωσε ο υπουργός στο θέμα της διοίκησης στο δημόσιο.

    Προετοιμάζεται, είπε, η εισαγωγή ενός συστήματος αξιολόγησης της διοίκησης στο δημόσιο. Το σύστημα της διοίκησης έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται για να επιτευχθεί ο στόχος της αποτελεσματικής παροχής υπηρεσιών.

    Ακίνητα

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας ο εξορθολογισμός της φορολογίας στα ακίνητα και ότι ολοκληρώνει τις εργασίες της η αρμόδια επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο.

    Η εισαγωγή του φόρου προστιθέμενης αξίας για τις νέες οικοδομές θα ισχύσει απο το 2006 και η φορολογία των ακινήτων απλουστεύεται.

    Επίσης ο υπουργός είπε ότι αναμορφώνεται το πτωχευτικό δίκαιο και ότι με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών ενισχύθηκε το τραπεζικό σύστημα και καθίσταται πιο ανταγωνιστικό.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην επιτάχυνση του ρυθμού υλοποίησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και κατέληξε λέγοντας ότι "δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό. Εχουμε πλήρη επίγνωση των σημαντικών ωφελειών που θα έχει για την οικονομία μας η επίτευξη των στόχων αυτής της στρατηγικής".-

    [06] Η ανεργία και η οικονομική κατάσταση τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες

    O μέσος Έλληνας εξακολουθεί να θεωρεί επωφελή την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, τάσσεται σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (κυρίως δε σε ό,τι αφορά την άμυνα και την εξωτερική πολιτική) εμφανίζεται όμως εξαιρετικά προβληματισμένος σε σχέση με το ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν είστε «υπέρ ενός και μόνο ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος», το 49% των Ελλήνων απαντά θετικά και το 49% απαντά αρνητικά, έναντι 59% και 35 % που είναι οι αντίστοιχες απαντήσεις του μέσου ευρωπαίου.

    Τα συμπεράσματα αυτά συνάγονται από τα αποτελέσματα της τακτικής εξαμηνιαίας κοινοτικής δημοσκόπησης ευρωβαρόμετρο που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Με βάση τα αποτελέσματα αυτά η ανεργία και η γενικότερη οικονομική κατάσταση είναι τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν σήμερα, τόσο το μέσο Έλληνα, όσο και το μέσο ευρωπαίο. Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα είναι τα εξής:

    Ο μέσος Έλληνας είναι μεταξύ των ευρωπαίων που πιστεύουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι «κάτι θετικό». Συγκεκριμένα, αυτή την απάντηση δίνει το 56% των ερωτηθέντων Ελλήνων, όπως άλλωστε και το 54% των ερωτηθέντων ευρωπαίων. Σε ό,τι αφορά τον βαθμό ικανοποίησής τους από την ποιότητα της ζωής τους το 65% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει πως είναι ικανοποιημένο, έναντι 35% που δίνει αντίθετη απάντηση. Στην Ευρώπη των 25, ικανοποιημένο δηλώνει το 80%, ενώ αντίθετη απάντηση δίδει το 19% των Ευρωπαίων.

    Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το μέλλον οι Έλληνες εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξοι από το μέσο Ευρωπαίο. Ειδικότερα, στο ερώτημα «πώς βλέπετε τη ζωή σας γενικώς τους επόμενους δώδεκα μήνες», απαντά πως τη βλέπει καλύτερη το 33% των Ελλήνων (έναντι 34% στην Ευρώπη των 25), ότι την περιμένει χειρότερη το 22% των Ελλήνων (έναντι 11% στην Ευρώπη των 25), ενώ στασιμότητα προβλέπει το 42% των Ελλήνων (έναντι 51% στην Ευρώπη των 25).

    Στο ερώτημα, «πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες», απαντά ότι αναμένει βελτίωση το 11% των Ελλήνων (έναντι 19% στην ΕΕ των 25), ότι αναμένει επιδείνωση το 59% των Ελλήνων (έναντι 37% στην ΕΕ των 25), ενώ στασιμότητα αναμένει το 27% των Ελλήνων (έναντι 38% στην ΕΕ των 25).

    Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές της οικογένειάς του, βελτίωση αναμένει το 19% των Ελλήνων, επιδείνωση το 25% και στασιμότητα το 54%. Στην ΕΕ των 25 βελτίωση αναμένει το 24%, επιδείνωση το 18% και στασιμότητα το 55%.

    Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο μέσος Έλληνας αναφορικά με την κατάσταση της ανεργίας. Συγκεκριμένα, το 63% των Ελλήνων αναμένει αύξηση της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες, το 8% βελτίωση και το 25% στασιμότητα. Στην ΕΕ των 25 επιδείνωση αναμένει το 42%, βελτίωση το 18% και στασιμότητα το 34%.

    Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές επαγγελματικές προοπτικές, το 61% των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρεί ότι θα υπάρξει στασιμότητα, το 17% ότι θα υπάρξει βελτίωση και το 15% ότι θα υπάρξει επιδείνωση. Στην ΕΕ των 25 στασιμότητα αναμένει επίσης το 61%, βελτίωση το 22% και επιδείνωση το 9%.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη γενικότερα, το 70% των Ελλήνων δηλώνει πως αισθάνεται γενικώς πιο ασφαλές λόγω της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ, ενώ με τη διαπίστωση αυτή διαφωνεί το 27%. Στην ΕΕ των 25 δηλώνουν πως αισθάνονται πιο ασφαλείς, λόγω της συμμετοχής της χώρας τους στην Ενωμένη Ευρώπη το 51% των ερωτηθέντων ευρωπαίων, έναντι 41% που έχουν αντίθετη άποψη. Επίσης το 52% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει πως έχει την αίσθηση ότι η χώρα του είναι οικονομικά σταθερότερη λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 44%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των 25 είναι 44% και 46%. Ακόμη, το 60% των Ελλήνων δηλώνει πως έχει την αίσθηση ότι στη χώρα του υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα μετά την ένταξη στην ΕΕ, ενώ το 35% έχει αντίθετη άποψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ των 25 είναι 42% και 48%.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα που ανησυχούν κυρίως τον μέσο Έλληνα, είναι κατά σειρά αξιολόγησης, η ανεργία, η γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ο πληθωρισμός και τέλος η εγκληματικότητα. Στην ΕΕ υπβ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι επίσης η ανεργία και στη συνέχεια η γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο πληθωρισμός, τα συστήματα υγείας και η εγκληματικότητα.

    Ο μέσος Έλληνας, δηλώνει εξάλλου, θιασώτης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Συγκεκριμένα, το 76% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ (έναντι 67% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος), ενώ το 80% τάσσεται και υπέρ της ενιαίας αμυντικής πολιτικής (έναντι 77% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος).

    Εξάλλου, στο ερώτημα αν «θέλετε ένα σύνταγμα για την Ευρώπη», υπέρ τάσσεται το 60% των Ελλήνων, όπως άλλωστε και το 61% των Ευρωπαίων. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι του ευρωβαρόμετρου, σε υποσημείωσή τους αναφέρουν ότι το ερώτημα έχει γενικό χαρακτήρα και αφορά γενικώς την ιδέα περί ευρωσυντάγματος και όχι ειδικά το κείμενο του συντάγματος που προτάθηκε και απορρίφθηκε από την Ολλανδία και τη Γαλλία. Αξίζει να σημειωθεί πως στο ερώτημα αν γενικώς επιθυμείτε ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη, απαντά θετικά το 60% των Γάλλων και το 53% των Ολλανδών.

    Εξάλλου, εξαιρετικά νεφελώδης είναι η εικόνα που έχει ο μέσος ευρωπαίος αναφορικά με τον προσανατολισμό των κοινοτικών δαπανών. Το σχετικά μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων Ελλήνων (20%), αλλά και των ευρωπαίων (31%), έχει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών της ΕΕ, αφορά τους μισθούς του προσωπικού της και τις λειτουργικές δαπάνες και όχι την κοινή αγροτική πολιτική και τις διαρθρωτικές πολιτικές που στην πραγματικότητα απορροφούν περίπου το 70% των κοινοτικών προϋπολογισμών.

    Τέλος, ιδιαίτερα προβληματισμένοι εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι έναντι της προοπτικής προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υπέρ της ένταξης της Τουρκίας τάσσεται το 48% των πολιτών των 25 κρατών μελών. Ωστόσο, στο επίπεδο της ΕΕ των 15 παλαιών κρατών μελών, το ποσοστό υποστήριξης της προσχώρησης της Τουρκίας συρρικνώνεται στο 32%. Αναλυτικότερα, κατά της ένταξης της Τουρκίας τάσσεται το 70% των Ελλήνων, το 74% των Γερμανών, το 70% των Γάλλων, το 80% των Αυστριακών, το 72% των Λουξεμβούργιων κ.ο.κ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 18 July 2005 - 21:11:07 UTC