Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον Αγιο Ευστράτιο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής
  • [02] Κατατέθηκε το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις
  • [03] Βολές Παπανδρέου κατά της ΝΔ
  • [04] Επίσκεψη Παπούλια στην Τήνο
  • [05] Οι μουσουλμανικές οργανώσεις στη Βρετανία καταδίκασαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο.
  • [06] Παυλόπουλος-Ελλειψη περιφερειακής πολιτικής
  • [07] Σύμβολο Δημοκρατίας ανακήρυξε ο Καραμανλής τον τόπο εξορίας των κομμουνιστών στον Αϊ Στράτη.
  • [08] Πέντε νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Κουσάντασι της Τουρκίας
  • [09] Υποχρεωτική στράτευση στα 19 χρόνια μελετά το ΥΕΘΑ

  • [01] Τον Αγιο Ευστράτιο επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

    Τον Αγιο Ευστράτιο,την περιοχή του Αγίου Νικολάου και τα έργα παράκαμψης της Μύρινας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χθές ανοίγοντας τις πύλες του Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ,στην ακριτική Λήμνο,έστειλε μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας, μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας όλων των Ελλήνων, μήνυμα Παιδείας και Πολιτισμού.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η πρότασή να ιδρυθεί στη Λήμνο Πανεπιστημιακή Σχολή "Επιστημών και Τεχνολογίας Τροφίμων" με δύο τμήματα.

    Ο κ. Καραμανλής στην ομιλία του καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι οι τρομοκράτες δεν δικαιούνται να επικαλούνται καμία ιδεολογία, καμία θρησκεία, κανέναν πολιτισμό και ότι είναι υποχρέωση της ανθρωπότητας να μην υποταχθεί στο φόβο, αλλά να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ακολουθεί μια στρατηγική ειρήνης και συνεργασίας στο σύγχρονο κόσμο, με όραμα και ρεαλισμό για την Ευρώπη του κοινού μέλλοντος. Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και επανέλαβε την ελληνική στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδρομή εξαρτάται πρωτίστως από την ανταπόκριση της ίδιας της Τουρκίας στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, στους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    Αναφερόμενος σε θέμα εσωτερικής επικαιρότητας, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά με όραμα, σύνεση και τόλμη στη νέα εποχή υπογραμμίζοντας ότι η ολιγωρία επιδεινώνει την καθημερινότητα των πολλών, ενώ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις επισήμανε ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε σειρά αλλαγών για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας του εκπαιδευτικού συστήματος και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Δρομολογήσαμε μεταρρυθμίσεις που δεν κατευθύνονται από δόγματα, δεν υπαγορεύονται από ιδεοληψίες, δεν σημαίνουν αντιπαράθεση ιδεολογιών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Απευθυνόμενος, τέλος, στη νεολαία της ΝΔ ζήτησε αμεσότερη και μαζικότερη συμμετοχή των νέων στα κοινά. «Θέλουμε τη διορατικότητα και το ριζοσπαστισμό σας. Θέλουμε τις προτάσεις και τις ιδέες σας. Θέλουμε να είστε στο κέντρο της πολιτικής και στο κέντρο των εξελίξεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Κατατέθηκε το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις

    Σημαντικές αλλαγές ως προς το κόστος των υπερωριών και τον υπολογισμό του εργάσιμου χρόνου επιφέρει το νομοσχέδιο με τον τίτλο "Ρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε στη Βουλή, αφού πρώτα συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

    Ως προς τις υπερωρίες η 41η ως 45η ώρα εργασίας ανά εβδομάδα (στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πενθήμερο) ή η 41η ως και 48η ώρα εργασίας ανά εβδομάδα (στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με εξαήμερο) ορίζονται ως υπερεργασία, δηλαδή δεν απαιτείται ειδική άδεια για την υλοποίησή τους, και η προσαύξηση του καταβαλλομένου ωρομισθίου λόγω υπερεργασιακής απασχόλησης ορίζεται σε 25% από το 50% που ίσχυε ως σήμερα.

    Σε ετήσια βάση η υπερωρία μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως αμείβεται με προσαύξηση κατά 50% και με 75% για τις υπερωρίες πέραν των 120 ωρών, ενώ κάθε ώρα μη νόμιμης υπερωρίας, χαρακτηρίζεται «κατβ εξαίρεση» και αμείβεται με προσαύξηση του κανονικού ημερομισθίου κατά 100%.

    Θεσμοθετείται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη βάση ή σε ετήσια για τις εποχικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα αύξησης του συμβατικού και νόμιμου χρόνου απασχόλησης με αντίστοιχη υποχρέωση μείωσης του χρόνου απασχόλησης σε άλλες περιόδους με μειωμένη ζήτηση για την επιχείρηση.

    Τα όρια της διευθέτησης φτάνουν στη δεκάωρη ημερήσια απασχόληση και κατά συνέπεια η επιστροφή του χρόνου εργασίας θα γίνεται με εξάωρη απασχόληση.

    Και τα δύο συστήματα διευθέτησης (τετράμηνο ή ετήσιο) προϋποθέτουν συμφωνία μεταξύ της επιχείρησης και του σωματείου ή συμβουλίου εργαζομένων σε αυτήν.

    Σε περίπτωση όμως που δεν επιτυγχάνεται συμφωνία ή δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο ή συμβούλιο, τότε αποφασίζει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ένας νέος θεσμός: η πενταμελής τριμερής επιτροπή διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε επίπεδο νομού. Σε αυτή θα συμμετάσχουν δυο εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου του νομού, δυο εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και ένας κοινωνικός επιθεωρητής μέλος του ΣΕΠΕ, που ορίζεται από το υπουργείο Απασχόλησης.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την επιπλέον απασχόληση που θα προκύπτει από τη διευθέτηση εάν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που αλλάζουν τις διαδικασίες ελέγχου της αγοράς εργασίας, με σημαντικότερη την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν αμέσως τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις όποιες αλλαγές του προγράμματος εργασιών.

    Το σχέδιο νόμου, ρυθμίζει επίσης μεταξύ άλλων, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα: Παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης καταβολής της μεταβιβαζόμενης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας κατά την ημερομηνία του θανάτου και παρέχεται επί μία τριετία, η δυνατότητα στους ασφαλισμένους φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (πλην ΑΓΑ) να αναγνωρίσουν με εξαγορά και υπό προϋποθέσεις μέχρι και 150 ημέρες ασφάλισης.

    Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις οφειλών προς τον Οργανισμό Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών αλλά και τα Ταμεία Τύπου που δίνουν τις δυνατότητες στους εργοδότες να εξοφλήσουν τα χρέη τους με σημαντικές εκπτώσεις ως προς τα πρόσθετα τέλη και τις ποινές.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι στην πράξη οι ρυθμίσεις του νόμου Γιαννίτση για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απέτυχαν, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του τότε υπουργού.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μείωση του φαινομένου μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της απασχόλησης.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις ως τμήμα της μεγάλης μάχης για τη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν διαρκή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων (από 551.000 πέρυσι στους 450.000 φέτος).

    Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος σε μια πρώτη του αντίδραση, με δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς έκανε λόγο για νομοθέτημα με βάση τις επιθυμίες των βιομηχάνων που αφαιρεί εισόδημα από τους εργαζόμενους και υπονομεύει το οκτάωρο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι τα συνδικάτα θα αντιδράσουν.

    [03] Βολές Παπανδρέου κατά της ΝΔ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, άσκησε οξεία κριτική απο το Ρέθυμνο στην κυβέρνηση για την πολιτική της.

    Ανέφερε ότι μέτρα τα οποία παίρνονται χωρίς τη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και της κοινωνίας είναι καταδικασμένα. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τα προϊόντα, όπως είπε, του αυταρχισμού της δεξιάς και θα προωθήσει λύσεις που θα συνιστούν πραγματικές τομές και θα υποστηρίζονται απο τους κοινωνικούς εταίρους.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να καπηλευτεί την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, καλώντας τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην υπονόμευση ενός θεσμού. Η Ορθοδοξία είπε δεν ανήκει σε κανέναν και αποτελεί κοινή παράδοση του λαού μας.

    Σχολιάζοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μπορούν να εκληφθούν περισσότερο ως προσπάθεια εξόδου απο την πολυήμερη απομόνωσή του σε συμπόσιο στην Κρήτη παρά ως ουσιαστική αντιπολίτευση.

    Στον κ. Ρουσόπουλο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, με την ακόλουθη δήλωση: «Είναι προφανής η παντελής αδυναμία του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει επί της ουσίας».

    [04] Επίσκεψη Παπούλια στην Τήνο

    Την Τήνο επισκέφθηκε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης του Γανούλη Χαλεπά στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

    "Όταν πήρα την πρόσκληση για τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του Γιαννούλη Χαλεπά στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού ανταποκρίθηκα αμέσως και με μεγάλη χαρά για δύο λόγους: Για να εκφράσω κι εγώ προσωπικά τη συγκίνηση που μου προκαλεί το έργο μιας κατεξοχήν τραγικής μορφής της ελληνικής τέχνης. Παράλληλα, όμως, και για να βρεθώ μαζί σας σ' έναν ιερό τόπο σ' αυτό το όμορφο κυκλαδίτικο νησί που πολλές γωνιές του παραμένουν ακόμη άγνωστες και ανεξερεύνητες", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης Γιανούλη Χαλεπά, στην Τήνο.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στην πορεία της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Γιαννούλη Χαλεπά, που πρωτόμαθε την γλυπτική κοντά στους μαρμαράδες του Πύργου της Τήνου στα μέσα του 19ου αιώνα και "ακροβατώντας ανάμεσα στον ρομαντισμό και τον συμβολισμό προώθησε τον νεωτερισμό στην γλυπτική περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον της γενιάς του".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Χαλεπάς παρέμεινε στον χώρο της Τέχνης μια μοναχική φυσιογνωμία, όπως μοναχικός ήταν και στη ζωή του, ενώ δεν ακολούθησε καμμιά παράδοση, ούτε δημιούργησε ο ίδιος "Σχολή".

    "Όλους, όμως, μας αγγίζει η προσωπική του περιπέτεια και η πολύχρονη μάχη με τους δαίμονες που ταλαιπώρησαν την ψυχή του." ανέφερε ο κ. Παπούλιας, προσθέτοντας ότι "η τραγικότητα της ζωής του αποτυπώνεται και αναγνωρίζεται στις μελαγχολικές και υψηλής πλαστικής έκφρασης μορφές του που σ' αυτόν χάρισαν την αθανασία και σε μάς την δυνατότητα να απολαμβάνουμε και να ανακαλύπτουμε συνεχώς το μεγαλείο της τέχνης του".

    Στα εγκαίνια της έκθεσης του Χαλεπά, παρευρέθηκαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάνου και άλλοι πολλοί.

    Κατά την επίσκεψη στην Τήνο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανεκηρύχθη επίτιμος δημότης του κυκλαδίτικου νησιού, ενώ στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο της Τήνου, εξέφρασε τα αισθήματα χαράς που τον πλημμυρίζουν κάθε φορά που επισκέπτεται το Αιγαίο και τα πολύτιμα μαργαριτάρια του, τα νησιά, για τα οποία μίλησε με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: "Επάνω σε αυτά τα κομμάτια της γης ο Ήλιος και η Σελήνη συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά και μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου".

    "Η Τήνος είναι η ενσάρκωση του Ωραίου και του Ιερού. Ο Καθρέπτης του αληθινού ελληνικού πολιτισμού. Η Τήνος είναι ανάσα ψυχής και βιτρίνα της αρχοντιάς μας", είπε, τέλος, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο κυκλαδίτικο νησί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [05] Οι μουσουλμανικές οργανώσεις στη Βρετανία καταδίκασαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Οι επικεφαλής των μουσουλμανικών οργανώσεων στην Αγγλία πήραν θέση εναντίον των βομβιστών του Λονδίνου. Στις προσευχές της Παρασκευή, οι μελετητές του Ισλάμ διακήρυξαν ότι "οι τέσσερις νεκροί βομβιστές δεν ήταν μάρτυρες αλλά δολοφόνοι". Παράλληλα μέλη του συμβουλίου των μουσουλμάνων της Βρετανίας επισκέφθηκαν τις περιοχές της πόλης Ληντς και παρότρυναν τους εκεί μουσουλμάνους να βοηθήσουν τις έρευνες της αστυνομίας για να εντοπίσει τους οργανωτές των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο. Οι συγκεκριμένες αυτές κινήσεις των ηγετών των 1.600.000 μουσουλμάνων που ζουν στην Βρετανία αποτελούν την ανταπόκριση στην έκκληση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινότητας των μουσουλμάνων στις προσπάθειες της αστυνομίας να χτυπήσει την τρομοκρατία στις ρίζες της.

    Απο την άλλη πλευρά μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχουν αναλάβει την αποστολή να παρακολουθούν τους γνωστούς χούλιγκανς του ποδοσφαίρου, καθώς έχουν πληροφορίες ότι οι ομάδες αυτές οργανώνονται για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων, για εκδίκηση για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Ο δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λιβινγκστον στέλνει συνεχώς μηνύματα ενότητας και το σύνθημα στις τελευταίες εκδηλώσεις για την μνήμη των θυμάτων ήταν "Το Λονδίνο, ενας κόσμος" προβάλλοντας τους πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς που συνθέτουν σήμερα την ευρύτερη κοινωνία της βρετανικής πρωτεύουσας. Ο Κεν Λίβινγκστον υποσχέθηκε ότι στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 2012 οι συγγενείς των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων του Λονδίνου και τα άτομα που τραυματίστηκαν σε αυτή την τραγωδία, θα έχουν δωρεάν εισιτήρια, στις πρώτες μάλιστα θέσεις του Ολυμπιακού Σταδίου.

    Στο μεταξύ η έρευνα για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο προσέλαβε την Παρασκευή διεθνείς διαστάσεις, μετά την σύλληψη στο Κάιρο ενός 33χρονου Αιγυπτίου, του Μάγκντι Νάσαρ, που φέρεται, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, να έχει δεσμούς «με το Πακιστάν και άλλες χώρες».

    Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλυ φέρεται να δήλωσε ότι ο Νάσαρ δεν έχει «κανένα δεσμό με το τρομοκρατικό δίκτυο της αλ Κάιντα», σύμφωνα με την σημερινή έκδοση της εφημερίδας al Goumhouriyam. Σύμφωνα με την Γκουμχουριάμ ο υπουργός δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από μέσα ενημέρωσης δεν έχουν καμία βάση».

    Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο ABC μετέδιδε ότι ο 33χρονος βιοχημικός --ο οποίος σπούδασε στις ΗΠΑ και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς-- σχετίζεται με την υπόθεση και ότι "ερευνάται" το αν είχε σχέση με την αλ Κάιντα.

    Στο μεταξύ, το BBC μετέδωσε σήμερα ότι ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας του Λονδίνου, ο δάσκαλος δημοτικού σχολείου Μοχάμεντ Σιντίκ Χαν, είχε επισκεφθεί την κατοικία του Τζον Τρίκετ, βουλευτή του Εργατικού κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων, μαζί με μαθητές.

    Ο Τρίκετ συνόδευσε την ομάδα των μαθητών μαζί τον Χαν σε περιήγηση κοντά στο Παλάτι του Ουεστμίνστερ.

    [06] Παυλόπουλος-Ελλειψη περιφερειακής πολιτικής

    Την έλλειψη περιφερειακής πολιτικής και ισόρροπης ανάπτυξης στην Ελλάδα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας σήμερα στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ "Παρουσίες 2005" που πραγματοποιείται στη Λήμνο.

    "Ηρθε η ώρα της περιφέρειας", τόνισε ο κ. Παυλόπουλος συγχαίροντας τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Γιώργο Παπανικολάου για την πρωτοβουλία της Νεολαίας να διοργανώσει το Φεστιβάλ της στην ακριτική Λήμνο.

    Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια να χάσει άλλες ευκαιρίες όπως στο παρελθόν, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη γραφειοκρατία και την έλλειψη αποκέντρωσης που αποτελούν μείζονα προβλήματα για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι η διαφάνεια και η μάχη κατά της διαπλοκής αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους της κυβέρνησης.

    Απάντησε δε, σε όσους ανησυχούν, όπως είπε, τώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για το νοικοκύρεμα της οικονομίας, καθώς και την αποκατάσταση αρχών και αξιών, τόνισε ότι οι ανησυχίες τους είναι όψιμες και θα έπρεπε να είχαν εκδηλωθεί νωρίτερα, όταν χάνονταν τόσα χρήματα χωρίς αποτέλεσμα, π.χ στο Κτηματολόγιο ή την Ολυμπιακή.

    Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Νεολαίας, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοτάκης, ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, σημείωσε ότι τα νησιά πάσχουν από υποδομές (μόνο φέτος η μεταφορά ύδατος σε δυο νησιά θα στοιχίσει στον Έλληνα φορολογούμενο τρία δισ. δρχ.) και ότι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν εγκαταλειφθεί και αποτελούν μια από τις έντεκα φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, για να καταλήξει ότι η νησιωτική ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής των νησιωτών αποτελεί αναγκαία προτεραιότητα.

    [07] Σύμβολο Δημοκρατίας ανακήρυξε ο Καραμανλής τον τόπο εξορίας των κομμουνιστών στον Αϊ Στράτη.

    Σε σύμβολο Δημοκρατίας ανακήρυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον παλαιό τόπο εξορίας των κομμουνιστών, στον Αϊ Στράτη, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των λιγοστών κατοίκων του που τον υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί με λουλούδια και γλυκά στο ακριτικό νησάκι.

    Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Αϊ-Στράτη (έχει προηγηθεί η επίσκεψη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου) και η δεύτερη επίσκεψη του κ. Καραμανλή, ο οποίος, πριν δυο χρόνια, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευτεί για τη δημιουργία Μουσείου Δημοκρατίας και Πολιτιστικού Κέντρου ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που διώκονταν και υπέφεραν σε αυτόν τον τόπο.

    Στο μισογκρεμισμένο σήμερα παλιό Διδακτήριο, σαράντα αριστεροί πέθαναν από πείνα, αρνούμενοι να υπογράψουν δήλωση αποκήρυξης της ιδεολογίας τους.

    Το Μουσείο Δημοκρατίας στο φορτισμένο αυτό χώρο θα συμβολίζει, όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής τους πολίτες που σπεύδουν κάθε φορά να υπηρετήσουν αξίες, ιδέες και πεποιθήσεις με κίνδυνο, κόστος και προσωπικές θυσίες.

    Η πρότασή σας και η δέσμευση που ανέλαβα, είναι σήμερα στο δρόμο της υλοποίησής της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Έχει εκπονηθεί η μελέτη για την ανακατασκευή του κτιρίου και έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι (440.000 ευρώ) από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Πολιτισμός" του Γ' ΚΠΣ. Έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες. Παράλληλα, θα ανακαινιστεί και το πέτρινο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου για να λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο Αϊ-Στράτης είναι ένας τόπος που σφραγίστηκε από μια επώδυνη για την πατρίδα μας περίοδο, η οποία ωστόσο έκλεισε οριστικά με τη συμβολή όλων των πολιτικών δυνάμεων. Μια περίοδος που άφησε πληγές στον Ελληνισμό, αλλά και διδάγματα σε όλους μας.

    Τόνισε ότι η ιστορία που γράφτηκε σε αυτόν τον τόπο, συνιστά σήμερα μετριοπάθεια και σύνεση, ενότητα και ομοψυχία. Ζητά από όλους να παραμερίσουμε τις νοοτροπίες που προκαλούν πόλωση, φανατισμό και στείρες αντιπαραθέσεις, ενώ υποδεικνύει συνένωση των προσπαθειών μας για διαρκή ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, εμπέδωση της ισονομίας, σύγκρουση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

    "Σήμερα είμαστε εδώ, πρόσθεσε, εκφράζοντας το ξεπέρασμα των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και την προσήλωσή μας σε ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, με σεβασμό στην άποψη του άλλου και εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Για να τονίσουμε με τρόπο συμβολικό και ξεκάθαρο την αποφασιστικότητά μας στη σύγκρουση με κάθε τι που μπορεί να πλήττει την ποιότητα της Δημοκρατίας, τη Δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του πολίτη.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ασφαλώς υπάρχουν διαφορές απόψεων, θέσεων και εκτιμήσεων ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και αυτό είναι και φυσικό και υγιές φαινόμενο. Όμως, όποια και αν είναι η ιδεολογική αφετηρία, εκείνα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα.

    Μας ενώνουν οι εμπειρίες του παρελθόντος, που πλήγωσαν τη χώρα και πίκραναν όλους τους Έλληνες, οι προσδοκίες των πολιτών για ένα καλύτερο αύριο. Επίσης, είπε ότι όλοι μαζί μπορούμε να αναμετρηθούμε πιο αποτελεσματικά με τις αντιξοότητες που απλώνονται μπροστά μας.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για ένα πιο δίκαιο αύριο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής, μια κοινωνία εμπιστοσύνης.

    Τέλος, υποσχέθηκε να ξανάρθει σύντομα στον Αϊ Στράτη για τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου.

    Οι κάτοικοι του νησιού του απένειμαν τον τίτλο του επίτιμου δημότη Αϊ-Στράτη.

    Πριν από τον Αϊ-Στράτη, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το έργο κατασκευής της παρακαμπτηρίου οδού στην περιοχή Αγιος Νικόλαος στο λιμάνι της Μύρινας, Λήμνου.

    Η επίσκεψη στον Αϊ-Στράτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ "Παρουσίες 2005" στη Λήμνο και τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο πρόεδρος της Νεολαίας Γιώργος Παπανικολάου, ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο υπουργός Άμυνας και η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου.

    ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση οικοδομεί διαχωριστικές γραμμές υπέρ των συμφερόντων των ολίγων

    "Αυτό που σήμερα απασχολεί τους Έλληνες πολίτες είναι οι καινούργιες διαχωριστικές γραμμές που οικοδομεί η κυβέρνηση Καραμανλή, με τον κομματισμό και τον αυταρχισμό της, διαχωριστικές γραμμές σε βάρος των πολλών και υπέρ των συμφερόντων των ολίγων" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στον Άγιο Ευστράτιο. "Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος καταργήθηκαν την δεκαετία του β80, πολλά χρόνια πριν ο κ. Καραμανλής ανακαλύψει, για τους δικούς του επικοινωνιακούς λόγους, την ανάγκη για την κατάργησή τους", παρατήρησε περαιτέρω.

    ΚΚΕ: Πρόκληση να επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός την ευημερία και τη δημοκρατία από τον Αϊ Στράτη

    "Θεωρούμε πρόκληση να επαγγέλλεται ο πρωθυπουργός την ευημερία και τη δημοκρατία από τον Αϊ Στράτη, τόπο εξορίας κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, σε μια περίοδο που καταθέτει, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ, νομοσχέδιο που δυναμώνει την ταξική εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική καταστολή", σχολίασε, με ανακοίνωση του, το γραφείο τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, την ομιλία του πρωθυπουργού, στον Άγιο Ευστράτιο.

    "Οι κομμουνιστές, που μαρτύρησαν στον Αϊ - Στράτη, οραματίζονταν μια κοινωνία με δικαιώματα για την εργατική τάξη, για όλο τον λαό, και όχι μια κοινωνία με κατεδάφιση των δικαιωμάτων, με τρομονόμους και με συμμετοχή της Ελλάδας στα δήθεν «αντιτρομοκρατικά» σχέδια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, όπως η κοινωνία που κτίζει η ΝΔ συνεχίζοντας το αντιλαϊκό έργο του ΠΑΣΟΚ", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [08] Πέντε νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Κουσάντασι της Τουρκίας

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε σε μινιμπάς στο Κουσάντασι της Τουρκίας. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13 τραυματίστηκαν, από την έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα που το μινιμπάς διερχόταν μπροστά από ένα μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Ανάμεσα στους νεκρούς μια Βρετανίδα, μια Ιρλανδέζα και μια γυναίκα από την Τουρκία, ενώ έχουν τραυματιστεί σοβαρά πέντε Βρετανοί τουρίστες. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, καλά στην υγεία τους είναι όλα τα μέλη της Σαμιακής αποστολής που βρίσκονται από χθες στο Κουσάντασι για φιλικούς αγώνες βόλεϊ Κορασίδων.

    Την έκρηξη, που τουρκικά κανάλια αποδίδουν σε γυναίκα καμικάζι 16-17 ετών, καταδίκασαν 14 επώνυμοι Κούρδοι, ανάμεσά τους η Λεϊλά Ζανά και ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος Τουντσέρ Μπακιράμ.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την έκρηξη "τρομοκρατική επίθεση" και εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων τόνισε ότι «η κυβέρνηση προφανώς θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα μετά την επίθεση αυτή».

    Η έκρηξη στο Κουσάντασι είναι η δεύτερη που σημειώνεται μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας σε τουρκικό τουριστικό θέρετρο, μετά από εκείνη του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Τσεσμέ όπου είχαν τραυματισθεί 20 άτομα.

    [09] Υποχρεωτική στράτευση στα 19 χρόνια μελετά το ΥΕΘΑ

    Μονομερείς διεκδικήσεις και αυθαίρετες ερμηνείες ή παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου δεν συνάδουν με τις αρχές και αξίες που διέπουν σήμερα τη διεθνή κοινότητα, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας σήμερα, στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, που διεξάγεται στην ακριτική Λήμνο και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπό μελέτη πρόταση για υποχρεωτική στράτευση στα 19 χρόνια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την περαιτέρω μείωση της θητείας.

    "Αυτή η πρόταση, για την οποία δεν έχουμε πάρει αποφάσεις, θα έχει διττό αποτέλεσμα: από τη μία πλευρά, η θητεία θα μειωθεί δραστικά-όχι όμως κάτω των έξι μηνών- και από την άλλη οι νέοι μας θα έχουν τη δυνατότητα αφού πρώτα θα εκπληρώσουν τις σύντομες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, να ξεκινούν και να συνεχίζουν ελεύθεροι και απερίσπαστοι είτε τις σπουδές τους είτε την επαγγελματική τους σταδιοδρομία", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο ώστε η θητεία να αποτελεί μια δημιουργική περίοδο για τους νέους κατά την οποία θα έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να συνεισφέρει στην άμυνα της πατρίδας αλλά και να αποκτήσει δεξιότητες στη μετέπειτα πορεία του στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται το πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που προωθεί το υπουργείο σε συνεργασία με την Κοινωνία της Πληροφορίας. Στόχος του είναι η συμμετοχή 30.000 νέων στους οποίους θα παρέχονται μαθήματα μέσω του διαδικτύου, με πιλοτική λειτουργία το 2006 και πλήρη λειτουργία το 2007.

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου, που τελούν υπό την αιγίδα των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στο διάστημα Φεβρουαρίου - Ιουλίου οι εξετασθέντες ανήλθαν στους 1.500. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανοικτή Αγκαλιά" προγραμματίζεται μια επιπλέον αποστολή από 23 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου στο Καστελόριζο, τη Χάλκη, του Λειψους και το Αγαθονήσι. Τα φαρμακεία που δημιουργεί το υπουργείο Υγείας στο Καστελόριζο, την Κάσο, την Κω τη Ρόδο και τη Χάλκη θα επανδρώνουν σε μόνιμη βάση στρατεύσιμοι-φαρμακοποιοί.

    Εξάλλου στο θέμα της αντιμετώπισης του φαινομένου της χρήσης τοξικών ουσιών το υπουργείο ενθαρρύνει την παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης με κάθε τρόπο, ξεκινώντας από τις κατβ εξαίρεση μεταθέσεις τους κοντά σε αρμόδια κέντρα αποτοξίνωσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι θάνατοι από ουσιοεξάρτηση στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά την περίοδο 2000-2004 μειώθηκαν κατά 78%- το 2000 είχαμε 14 θανάτους ενώ το 2004 τρεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 July 2005 - 21:14:54 UTC