Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνελήφθη ο «χημικός» που κατασκεύασε τις βόμβες για τις επιθέσεις στο Λονδίνο
  • [02] Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και ενότητας έστειλε ο πρωθυπουργός
  • [03] Βολές Παπανδρέου κατά ΝΔ
  • [04] Συνάντηση Αβραμόπουλου για τον τουρισμό
  • [05] Σχέδιο για μη επιβάρυνση των καταναλωτών στο πετρέλαιο.

  • [01] Συνελήφθη ο «χημικός» που κατασκεύασε τις βόμβες για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε σήμερα μια σύλληψη στο Κάιρο σχετικά με τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο, χωρίς να ανακοινώσει το όνομα του συλληφθέντος. Παράλληλα επίσημες αιγυπτιακές πηγές επιβεβαιώσαν τη σύλληψη στο Κάιρο του Μάγκντι Ελ Νάσαρ, του επωνομαζόμενου "χημικού", που θεωρείται υπεύθυνος για την κατασκευή των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις επιθέσεις.

    Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι ο Ελ Νάσαρ, 33 ετών, συνελήφθη "εδώ και πολλές ημέρες" στο Κάιρο, δεν έδωσαν όμως άλλες πληροφορίες για την υπόθεση.

    Νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο ABC είχε μεταδώσει ότι ο "χημικός" συνελήφθη στο Κάιρο και ανακρίνεται. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ οι αρχές πιστεύουν πως ο άνθρωπος αυτός αναχώρησε από τη Βρετανία δύο εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις.

    Σύμφωνα με το BBC, η κατοικία του Ελ Νάσαρ στο Λιντς (βόρεια Αγγλία) ερευνήθηκε σήμερα το πρωί. Η βρετανική αστυνομία διεξάγει εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή του Λιντς, όπου διέμεναν, επίσης, τρεις από τους φερόμενους ως βομβιστές, καθώς οι αρχές θέλουν να πληροφορηθούν αν υπήρχαν και άλλοι κατασκευαστές βομβών και αν υπάρχουν και άλλες βόμβες.

    Πάντως η ηγεσία της Σκότλαντ Γιάρντ εκτιμά ότι θα χρειαστεί μήνες για να ανακαλύψει το δίκτυο σχεδιασμού και χρηματοδότησης των βομβιστικών επιθέσεων. Πονοκέφαλο για τους ειδικούς αποτελεί το γεγονός ότι οι τέσσερις βομβιστές δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία και ενήργησαν αυτόνομα, χωρίς να ενημερώνουν την ηγεσία της Αλ Κάιντα. Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη του αρχηγού της Σκότλαντ Γιάρντ σερ Ιαν Μπλερ: "Ξέρουμε και παρακολουθούμε 250 στελέχη της Αλ Κάιντα στο Λονδίνο. Οι τέσσερις βομβιστές δεν ήταν μέσα σε αυτά. Είναι πολύ πιθανό ένα δεύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο". Σημειώνεται ότι η αστυνομία έχει δώσει νέες οδηγίες στις ειδικές μονάδες των αστυνομικών, όταν αντιμετωπίζουν πιθανούς τρομοκράτες να τους πυροβολούν αμέσως στο κεφάλι, ώστε, μεταξύ άλλων, αν είναι "ζωσμένοι" με εκρηκτικά υλικά να μη προλαβαίνουν να τα πυροδοτούν.

    Στο μεταξύ, στους 54 ανέρχονται -πλέον- οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από τις βομβιστικές επιθέσεις, αφού ένας άνδρας, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 7 Ιουλίου, υπέκυψε στα τραύματά του αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν. Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο.

    [02] Μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας και ενότητας έστειλε ο πρωθυπουργός

    Μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας, μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας όλων των Ελλήνων, μήνυμα Παιδείας και Πολιτισμού, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από την ακριτική Λήμνο, ανοίγοντας τις πύλες του Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η πρότασή να ιδρυθεί στη Λήμνο Πανεπιστημιακή Σχολή "Επιστημών και Τεχνολογίας Τροφίμων" με δύο τμήματα.

    Ο κ.Καραμανλής έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από νεολαίους και κατοίκους της Λήμνου και διέσχισε επευφημούμενος ένα πολύχρωμο πλήθος όλων των ηλικιών μέσα από βεγγαλικά, συνθήματα και ήχους ρυθμικής μουσικής. Συγκινημένος από τη θερμή υποδοχή ζήτησε την κατανόηση για τη βραχνή φωνή και το βήχα του από μια ίωση που τον ταλαιπωρεί. Το κοινό υπερθεμάτισε : " Φτάνει που σε βλέπουμε" φώναζαν οι συγκεντρωθέντες ρυθμικά.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι οι τρομοκράτες δεν δικαιούνται να επικαλούνται καμία ιδεολογία, καμία θρησκεία, κανέναν πολιτισμό και ότι είναι υποχρέωση της ανθρωπότητας να μην υποταχθεί στο φόβο, αλλά να εργαστεί για να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ακολουθεί μια στρατηγική ειρήνης και συνεργασίας στο σύγχρονο κόσμο, με όραμα και ρεαλισμό για την Ευρώπη του κοινού μέλλοντος. Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και επανέλαβε την ελληνική στήριξη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ξεκαθαρίζοντας ότι η διαδρομή εξαρτάται πρωτίστως από την ανταπόκριση της ίδιας της Τουρκίας στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, στους διεθνείς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

    Αναφερόμενος σε θέμα εσωτερικής επικαιρότητας, σημείωσε ότι η κυβέρνησή του προχωρά με όραμα, σύνεση και τόλμη στη νέα εποχή υπογραμμίζοντας ότι η ολιγωρία επιδεινώνει την καθημερινότητα των πολλών, ενώ σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις επισήμανε ότι η κυβέρνηση δρομολόγησε σειρά αλλαγών για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας του εκπαιδευτικού συστήματος και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Δρομολογήσαμε μεταρρυθμίσεις που δεν κατευθύνονται από δόγματα, δεν υπαγορεύονται από ιδεοληψίες, δεν σημαίνουν αντιπαράθεση ιδεολογιών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Απευθυνόμενος, τέλος, στη νεολαία της ΝΔ τόνισε ότι «στις 7 του Μάρτη ανοίξαμε μαζί μια νέα σελίδα και ξεκίνησε μια νέα εποχή για τη χώρα». Εποχή για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με οδηγό τη νεολαία που διαμορφώνει την «ατζέντα του μέλλοντος». Ο κ.Καραμανλής ζήτησε αμεσότερη και μαζικότερη συμμετοχή των νέων στα κοινά. «Θέλουμε τη διορατικότητα και το ριζοσπαστισμό σας. Θέλουμε τις προτάσεις και τις ιδέες σας. Θέλουμε να είστε στο κέντρο της πολιτικής και στο κέντρο των εξελίξεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [03] Βολές Παπανδρέου κατά ΝΔ

    Τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας την οποία κατηγόρησε ότι προσπαθεί να καπηλευθεί την εκκλησία και την ορθοδοξία καλώντας τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, να βάλει τέλος στην υπονόμευση ενός θεσμού, έστρεψε απόψε από το Ρέθυμνο, κλείνοντας τις εργασίες του συμποσίου της Σύμης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    «Αυτό που με έχει ανησυχήσει, εδώ και πολύ καιρό, είναι η υπόγεια προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, να καπηλευτεί, να αιχμαλωτίσει, την ίδια την εκκλησία και την ίδια την Ορθοδοξία. Από τη στάση της στο δημοψήφισμα για τις ταυτότητες, μέχρι και την πρόσφατη απουσία της στην κρίση της εκκλησίας υπάρχουν πια όχι μόνο ενδείξεις, αλλά πειστήρια, για την προσπάθεια της να εκμεταλλευτεί, να αιχμαλωτίσει, την εκκλησία. Την προειδοποιούμε. Η Ορθοδοξία δεν ανήκει σε κανένα. Αποτελεί κοινή παράδοση του λαού μας, και δεν θα αφήσομε να γίνει υποχείριο κανενός κόμματος. Καλώ τον πρωθυπουργό να βάλει τέλος στην υπονόμευση ενός θεσμού που δεν του ανήκει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα πως όταν έλθει στην κυβέρνηση θα καταργήσει όλα τα μέτρα που πλήττουν τους εργαζόμενους, ενώ αναφερόμενος στην τρομοκρατία τόνισε ότι από τις συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια του συμποσίου όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα ώστε να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο που πλήττει όλες τις κοινωνίες.

    «Οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου μπορεί να εκληφθούν περισσότερο ως προσπάθεια εξόδου από την πολυήμερη απομόνωσή του σε Συμπόσιο στην Κρήτη, παρά ως ουσιαστική αντιπολίτευση», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Στον κ. Ρουσόπουλο απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, με την ακόλουθη δήλωση: «Είναι προφανής η παντελής αδυναμία του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει επί της ουσίας».

    [04] Συνάντηση Αβραμόπουλου για τον τουρισμό

    Απόψεις για το πώς εξελίσσεται η τρέχουσα τουριστική περίοδος αντάλλαξαν ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού κ. Ζαν Κλοντ Μπομγκαρντέν, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν μια σειρά απο ιδέες που θέλουν τον ελληνικό τουρισμό να εντάσσεται βαθύτερα και περισσότερο στις δράσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού. Ο τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα ανεφερε ο υπουργός διέρχεται μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα περίοδο, καθώς αναδεικνύονται νέες μέθοδοι διαχείρισης της τουριστικής πολιτικής, προωθούνται διεθνείς συνεργασίες.

    Πλέον η Ελλάδα υπογράμμισε ο κ.Αβραμόπουλος βγαίνει από τα σύνορα της και εντάσσεται σε αυτές τις διεργασίες ενώ στόχος είναι καταστεί μια μεγάλη δύναμη του τουρισμού. Στο σημείο αυτό ο υπουργός επανέλαβε ότι η συστηματική δουλειά και ο επαγγελματισμός είναι μεταξύ άλλων τα μέσα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπομγκαρντέν απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξελίσσεται η τουριστική περίοδο για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι αυτή ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, με την χώρα μας να εκμεταλλευτεί, όπως είπε, τη δυναμική από τους ολυμπιακούς αγώνες και την αυξημένη παρουσία της στις νέες αγορές.

    Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού, αναφορικά με τις επιπτώσεις του τρομοκρατικού κτυπήματος στην Αγγλία για τον παγκόσμιο τουρισμό, υποστήριξε ότι αυτές δεν θα έχουν αρνητική επίδραση αναφέροντας ότι ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει και να κάνει τουρισμό.

    [05] Σχέδιο για μη επιβάρυνση των καταναλωτών στο πετρέλαιο.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο για τη μη επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης το χειμώνα, λόγω της εξομοίωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Το θέμα αυτό, εξετάζεται με φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών.

    Το σενάριο που εξετάζεται είναι να εξακολουθήσουν να αγοράζουν με μειωμένο φόρο οι καταναλωτές το πετρέλαιο και το βάρος της εξομοίωσης του φόρου να το καταβάλλουν οι πρατηριούχοι, στους οποίους και αργότερα θα επιστρέφεται.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2005 - 22:22:00 UTC