Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης για φορολογία ακινήτων και φορολογικό σύστημα.
  • [02] Βολές Παπανδρέου κατά Χριστόδουλου
  • [03] Στους 54 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στο Λονδίνο.
  • [04] Συναντήσεις Κεφαλογιάννη με ναυτιλιακούς παράγοντες
  • [05] Σε αδιέξοδο η συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων
  • [06] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
  • [07] Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού
  • [08] Eξετάζεται σχέδιο για μη επιβάρυνση των καταναλωτών στο πετρέλαιο.
  • [09] Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
  • [10] Αίτημα δήμου Α. Λιοσίων για μείωση απορριμμάτων.

  • [01] Αλογοσκούφης για φορολογία ακινήτων και φορολογικό σύστημα.

    Την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από το ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί στις νεόδμητες οικοδομές από την 1.1.2006 περιμένει η κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει υποβάλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία από το ΦΠΑ.

    Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη ο οποίος προανήγγειλε ότι στο τέλος του μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της επαναφοράς του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων από τους φορολογούμενους ο υπουργός Οικονομίας αν και σημείωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σχετική έκθεσή του για τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού θεωρεί ατελέσφορο και γραφειοκρατικό το μέτρο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτή την άποψη και ότι θα το εξετάσει.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από το 2006 και όχι για τα φετινά εισοδήματα.

    Για την έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την κατάσταση του φορολογικού συστήματος της χώρας και τα μέτρα βελτίωσης που προτείνονται σ'αυτήν ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι επισημαίνει μια σειρά αδυναμίες του υφιστάμενου καθεστώτος και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε ακόμα και στην τιτλοποίηση εσόδων του Δημοσίου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή όπως είπε, θα εφαρμοστεί αποκλειστικά για βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων ετών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι το μέτρο έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, τόνισε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει σε περιορισμένη κλίμακα.

    Κριτική από το ΠΑΣΟΚ

    Μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσουν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας περί ικανοποιητικής πορείας της Ελληνικής Οικονομίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. Πρόσθεσε ότι δυστυχώς η οικονομία βαδίζει σε ύφεση, είναι σε επιτήρηση λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης με την απογραφή και κάθε μέρα κατεβαίνει τον κατήφορο που πλήττει πάνω από όλα τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, μικρομεσαίους, τους αγρότες βιοτέχνες επαγγελματίες.

    [02] Βολές Παπανδρέου κατά Χριστόδουλου

    Ευθείες βολές κατά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, τον οποίο χαρακτήρισε μικροπολιτικό κομματάρχη, εξαπέλυσε μιλώντας στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή κείμενο συνεργάτη του αρχιεπισκόπου που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", εστάλη από τον ίδιο τον κ. Χριστόδουλο σε εκκλησιαστικούς και πολιτικούς παράγοντες και στρέφεται κατά των κκ Παπανδρέου και Σημίτη.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου μιλώντας σε σύσκεψη βουλευτών της Κρήτης, Ευρωβουλευτών και στελεχών του κινήματος, τόνισε τα εξής: «Ως ορθόδοξος πολίτης αυτής της χώρας, αλλά και ως ορθόδοξος μέσα σε όλο τον ορθόδοξο χριστιανισμό, θεωρώ ντροπή να λειτουργεί ο Αρχιεπίσκοπος ως κομματάρχης μιας παράταξης. Ανησυχώ για την εκκλησία, ανησυχώ για την εκκλησία τη δικιά μου, την δικιά μας, όταν η ίδια η ηγεσία της, την υπονομεύει. Και την υπονομεύει, όταν γίνεται φερέφωνο κομματικής προπαγάνδας οποιασδήποτε παράταξης. Την υπονομεύει στην περίπτωση αυτή, όταν δίνει τις ευλογίες του σε μελέτες και αποστολές που ο ίδιος αποστέλλει οι οποίες είναι στενά κομματικού προπαγανδιστικού περιεχομένου της Νέας Δημοκρατίας».

    «Ο αρχιεπίσκοπος, της ορθόδοξης εκκλησίας πρέπει να είναι ηγέτης πνευματικός και όχι κομματάρχης μικροπολιτικός. Θέλουμε ένα επίσκοπο πρότυπο ήθους και συμπεριφοράς και όχι μορφή που να κρύβεται πίσω από ανώνυμα κείμενα», σημείωσε ο κ.Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Όσο για την ουσία της επιστολής διακρίνεται από ένα φόβο και μία υστερία για τον κόσμο. Μια υστερία και ένα φόβο που μας απομονώνει, που φτιάνει τείχη ψυχολογικά γύρω από τον Έλληνα γύρω από τον ελληνισμό».

    «Ποτέ δεν υπηρέτησαν αυτές οι αντιλήψεις τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους, του ελληνικού λαού και της ορθοδοξίας. Δεν μπορεί να υπονομεύει το φρόνιμα των Ελλήνων, μπροστά στις νέες προκλήσεις της εποχής», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης χαρακτήρισε κατάπτυστο λιβελογράφημα το κείμενο και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση για το θέμα. Κάλεσε επίσης τον αρχιεπίσκοπο να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του συνεργάτη του, να μαζέψει τους συνεργάτες του, να προσέχει πού βάζει την υπογραφή του και τί κείμενα διακινεί.

    [03] Στους 54 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Στους 54 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, αφού ένας άνδρας, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 7 Ιουλίου, υπέκυψε στα τραύματά του αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

    Σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Περίπου 700 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις εναντίον ενός λεωφορείου και τριών συρμών του μετρό.

    Στο μεταξύ η βρετανική αστυνομία ζήτησε από τις επιχειρήσεις στο Σίτι του Λονδίνου να επανεξετάσουν τα μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις, γράφουν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς, διευκρινίζοντας πάντως πως η σύσταση αυτή της αστυνομίας δεν γίνεται επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές εναντίον της περιοχής αυτής όπου συγκεντρώνονται όλες οι οικονομικές δραστηριότητες της βρετανικής πρωτεύουσας.

    Η αστυνομία προτείνει να τοποθετηθούν μπάρες ασφαλείας στις εισόδους των κτιρίων που στεγάζονται επιχειρήσεις και να αυξηθούν οι έλεγχοι των επισκεπτών, αλλά και οι έλεγχοι στους υπόγειους χώρους στάθμευσης.

    Χθές οι επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ,ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία θα χρειαστεί μήνες για να ανακαλύψει το δίκτυο σχεδιασμού και χρηματοδότησης των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο που πραγματοποίησαν τέσσερις νέοι άντρες.

    Αυτό που προβληματίζει τους αστυνομικούς είναι γιατί ένας από τους καμικάζι ανατινάχτηκε 57 λεπτά αργότερα από τους άλλους. Έδωσαν μάλιστα τη φωτογραφία του στη δημοσιότητα ζητώντας από τον κόσμο να καταθέσει οποιοδήποτε στοιχείο έχει για τον άντρα αυτό.

    Ο 18χρονος Χασίμπ Χουσάιν πιστεύεται πως ήταν αυτός που μετέφερε τη βόμβα στο λεωφορείο. Το ότι επιλέχθηκε ένας διαφορετικός στόχος από τα βαγόνια του μετρό δημιουργεί ερωτηματικά στους ειδικούς.

    Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Πίτερ Κλαρκ ζήτησε από τους κατοίκους του Λονδίνου να βοηθήσουν στις έρευνες αν γνωρίζουν κάτι για τον 18χρονο βομβιστή.

    Από την πλευρά του ο σερ Ιαν Μπλερ, επιθεωρητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επισήμανε πως "η αλ Κάιντα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδεύει και να μεταδώσει ειδικές γνώσεις στα μέλη της και αυτό συνέβη εδώ, αλλά και στη Μαδρίτη. Πρέπει να βρούμε ποιος σχεδίασε τις επιθέσεις, ποιος τις χρηματοδότησε και από που προήλθαν τα εκρηκτικά".

    Ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως είναι απίστευτο το πως οι τέσσερις πραγματοποίησαν τις επιθέσεις αυτές που απαιτούν πολύπλοκο σχεδιασμό, προσεκτική επιλογή των στόχων, πρόσβαση σε ειδικά εκρηκτικά και εξειδικευμένη γνώση κατασκευής βομβών.

    [04] Συναντήσεις Κεφαλογιάννη με ναυτιλιακούς παράγοντες

    Με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων ΑΕ, εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝO), του ΣΕΒ, εφοπλιστικών ενώσεων και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών συναντήθηκε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης με θέμα την εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας , το οποίο υπογράφηκε στις 12 Ιουλίου 2005 στο Λουξεμβούργο.

    Το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο, όπως είναι γνωστό, αφορά την άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δις ευρώ από την Ε.Τ.Επ. για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας.

    Οι όροι του δανείου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί και συγκεκριμένα η διάρκειά του είναι 25 έτη, με περίοδο χάριτος τα 7 έτη, χαμηλό επιτόκιο και χορηγείται χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου πράγμα που σημαίνει ότι δεν συνυπολογίζεται στο Δημόσιο χρέος.

    Οι δαπάνες που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλύπτουν όλο το φάσμα της υλοποίησης των έργων συμπεριλαμβανομένων προμελετών, οριστικών μελετών, παροχή υπηρεσιών συμβούλου, κτλ καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση πλοίων για τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ λιμένων άγονων γραμμών.

    Ο κ Μανώλης Κεφαλογιάννης μετά το πέρας της συνάντησης έκανε στα ΜΜΕ την ακόλουθη δήλωση:

    «Αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης ήταν η ενημέρωση και η συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, των προεδρείων των οργανισμών λιμένων με την Ε.Τ.Επ. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τα πρώτα έργα τα οποία θα δημοπρατηθούν για το λιμάνι του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου δηλ. για τα 12 μεγάλα εθνικά λιμάνια και βεβαίως για όλα τα λιμάνια εθνικής και τοπικής εμβέλειας.

    Το πρόγραμμα μαμούθ των 6 δις ευρώ θα αλλάξει την όψη των λιμανιών της χώρας, θα προκαλέσει τεράστιες επενδύσεις και θα δημιουργήσει πύλες εισόδου αντάξιες στις προσδοκίες για μία κυρίαρχη θέση της χώρας μας στις θαλάσσιες μεταφορές στη μεσόγειο και στη ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

    Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την υπογραφή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, το οποίο προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε άμεσα».

    [05] Σε αδιέξοδο η συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων

    Σε αδιέξοδο κατέληξε η συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και ειδικότερα για το ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος δήλωσε ότι οι κοινωνικοί εταίροι συναντήθηκαν για να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν και να δώσουν καινούργιο ραντεβού για το φθινόπωρο.

    Ο κ. Κυριακόπουλος υπογράμμισε ότι ο ΣΕΒ διεκδικεί ως αδιαπραγμάτευτο και απόλυτο το διευθυντικό δικαίωμα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ζητώντας να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς ελληνικές πατέντες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Στο ζήτημα των υπερωριών ζήτησε να επιστρέψουμε στο καθεστώς προ του νόμου Γιαννίτση, ζητώντας τη δυνατότητα για οχτώ ώρες υπερεργασίας χωρίς ειδική άδεια και με μείωση του κόστους προσαύξησης από το 50% που ισχύει στο 25 -30%.

    Ο πρόεδρος της ΓΣEΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση να κυρώσει αμέσως ως οφείλει, την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2004 και 2005, όπου εμπεριέχεται η συμφωνία για υπερεργασία ως 45 ώρες χωρίς ειδική άδεια, αλλά και χωρίς καμία αλλαγή στο σημερινό κόστος των υπερωριών.

    Η κυβέρνηση, υπογράμμισε ο κ. Πολυζωγόπουλος, οφείλει να θεσμοθετήσει αυτή τη συμφωνία που φέρει την υπογραφή όλων των κοινωνικών εταίρων. Αν δεν το πράξει η ΓΣΕΕ θα αμφισβητήσει όποια νομοθετική ρύθμιση καταργεί περιεχόμενο συλλογικής σύμβασης.

    Ως προς τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε κάθε ρύθμιση να εμπεριέχει το στοιχείο της συλλογικής διαπραγμάτευσης και σε περίπτωση διαφωνίας να αξιοποιείται ο μηχανισμός του ΟΜΕΔ (μεσολάβηση - διαιτησία).

    Ο ΣΕΒ πιστεύει, συνέχισε ο κ. Πολυζωγόπουλος, ότι θα πάρει το απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα στο ζήτημα αυτό πιθανόν μέσα από ρύθμιση που αναμένει από την κυβέρνηση.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε ότι αν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα παραβιάζει τις αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κοινωνική σύγκρουση, η οποία θα συνεχιστεί και μετά την ψήφιση του νόμου, ενώ η ΓΣΕΕ είναι πιθανόν να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια.

    Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης έκανε λόγο για ακραία αιτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων και δήλωσε ότι η παράταξή του θα συνεχίσει να παλεύει για τα αιτήματα των εργαζομένων, τα αιτήματα των συνδικάτων.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ οφείλει να καταγγείλει την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ, να διακόψει το διάλογο και να προχωρήσει αμέσως σε κινητοποιήσεις.

    Ο πρόεδρος των εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης ζήτησε να αλλάξει ο νόμος Γιαννίτση, αφού στην πράξη δεν εφαρμόζεται και πρότεινε οχτώ ώρες υπερεργασίας (υπερωρίες χωρίς ειδική άδεια) με μείωση της αμοιβής στο 25% και για το ζήτημα της διευθέτησης πρότεινε στις επιχειρήσεις με λιγότερα από 20 άτομα να θεσμοθετηθεί στη βάση ατομικής συμφωνίας και με ετήσιο υπολογισμό.

    Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών Δημήτρης Ασημακόπουλος ζήτησε τη συνέχεια του διαλόγου και υποστήριξε τη θεσμοθέτηση της διευθέτησης στη βάση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διαφοροποιούμενος αισθητά από το ΣΕΒ.

    Ο κ. Ασημακόπουλος ζήτησε, επίσης, τη θεσμοθέτηση επτά ωρών υπερεργασίας την εβδομάδα χωρίς ειδική άδεια.

    Συνάντηση Μεϊμαράκη με προεδρείο της ΓΣΕΕ.

    "Στην περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν, τότε η κυβέρνηση είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να παρεμβαίνει για να νομοθετήσει. Γιατί αυτή κρίνεται στο τέλος της τετραετίας", δήλωσε σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

    Από τη στιγμή που οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να συγκεράσει τις απόψεις. Και πολύ σωστά έχει χειριστεί το ζήτημα ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, πρόσθεσε, ότι ασκείται μία κριτική "γιατί δεν έχει κατατεθεί η δική μας άποψη, γιατί ακριβώς η δική μας άποψη θα είναι προϊόν συνεννόησης μέσα και από τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. Ευχόμαστε και ενθαρρύνουμε, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, να ξανακαθίσουν οι κοινωνικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Θεωρώ και πιστεύω ότι η κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν υπάρχουν συμφωνίες πρέπει να παρέμβει και να προχωρήσει".

    Σε ερώτηση για το εάν στο θέμα του διευθυντικού δικαιώματος μπορεί να υπάρξει συμφωνία, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε "ακριβώς επειδή είναι διαμετρικά αντίθετες οι απόψεις, οφείλει κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση να παρέμβει και να πει την άποψή της και την θέση της" και πρόσθεσε ότι εκτιμά πως αυτό θα κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα καταθέσει την άποψή της, είτε υπό μορφή κειμένου, είτε υπό μορφή νομοσχεδίου για να γνωρίζουν όλοι ποια θα είναι η κατάληξη".

    [06] Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    Εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, το νομοσχέδιο που αναφέρεται στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στη ρύθμιση των υπερωριών.

    Την εισήγηση στη συνεδρίαση έκανε ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εντός της ημέρας αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

    Μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι σε ενδεχόμενη διαφωνία για τη διευθέτηση του ωραρίου θα συγκροτείται τριμερής Επιτροπή, η οποία θα λειτουργεί σε κάθε νομό. Την Επιτροπή αυτή θα συγκροτούν δυο μέλη από την πλευρά των εργαζομένων, δυο από τους εργοδότες, ενώ ο πρόεδρος θα προέρχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

    Το μεσημέρι, ο κ. Παναγιωτόπουλος, έδωσε συνέντευξη στο υπουργείο και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ανατέλει μια νέα εποχή για τις εργασιακές σχέσεις. Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, είπε ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλει στην αύξηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    [07] Συνάντηση Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού

    Απόψεις για το πώς εξελίσσεται η τρέχουσα τουριστική περίοδος αντάλλαξαν ο υπουργός τουριστικής ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού κ. Ζαν Κλοντ Μπομγκαρντέν, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο τουριστικής ανάπτυξης.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Αβραμόπουλος δήλωσε ότι στη διάρκεια της συνάντησης αναπτύχθηκαν μια σειρά απο ιδέες που θέλουν τον ελληνικό τουρισμό να εντάσσεται βαθύτερα και περισσότερο στις δράσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού. Ο τουρισμός σε παγκόσμια κλίμακα ανεφερε ο υπουργός διέρχεται μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα περίοδο, καθώς αναδεικνύονται νέες μέθοδοι διαχείρισης της τουριστικής πολιτικής, προωθούνται διεθνείς συνεργασίες.

    Πλέον η Ελλάδα υπογράμμισε ο κ.Αβραμόπουλος βγαίνει από τα σύνορα της και εντάσσεται σε αυτές τις διεργασίες ενώ στόχος είναι καταστεί μια μεγάλη δύναμη του τουρισμού. Στο σημείο αυτό ο υπουργός επανέλαβε ότι η συστηματική δουλειά και ο επαγγελματισμός είναι μεταξύ άλλων τα μέσα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπομγκαρντέν απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξελίσσεται η τουριστική περίοδο για την Ελλάδα υπογράμμισε ότι αυτή ξεκίνησε πάρα πολύ καλά, με την χώρα μας να εκμεταλλευτεί, όπως είπε, τη δυναμική από τους ολυμπιακούς αγώνες και την αυξημένη παρουσία της στις νέες αγορές.

    Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Τουρισμού, αναφορικά με τις επιπτώσεις του τρομοκρατικού κτυπήματος στην Αγγλία για τον παγκόσμιο τουρισμό, υποστήριξε ότι αυτές δεν θα έχουν αρνητική επίδραση αναφέροντας ότι ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει και να κάνει τουρισμό.

    [08] Eξετάζεται σχέδιο για μη επιβάρυνση των καταναλωτών στο πετρέλαιο.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σχέδιο για τη μη επιβάρυνση των καταναλωτών κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης το χειμώνα, λόγω της εξομοίωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Το θέμα αυτό, εξετάζεται με φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών.

    Το σενάριο που εξετάζεται είναι να εξακολουθήσουν να αγοράζουν με μειωμένο φόρο οι καταναλωτές το πετρέλαιο και το βάρος της εξομοίωσης του φόρου να το καταβάλλουν οι πρατηριούχοι, στους οποίους και αργότερα θα επιστρέφεται.

    [09] Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

    Σημαντικές αλλαγές ως προς το κόστος των υπερωριών και τον υπολογισμό του εργάσιμου χρόνου επιφέρει το νομοσχέδιο με τον τίτλο "Ρυθμίσεις για την προώθηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και άλλες διατάξεις", που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αφού πρώτα συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, και δόθηκε στη δημοσιότητα από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

    Ως προς τις υπερωρίες η 41η ως 45η ώρα εργασίας ανά εβδομάδα (στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με πενθήμερο) ή η 41η ως και 48η ώρα εργασίας ανά εβδομάδα (στις επιχειρήσεις που λειτουργούν με εξαήμερο) ορίζονται ως υπερεργασία, δηλαδή δεν απαιτείται ειδική άδεια για την υλοποίησή τους, και η προσαύξηση του καταβαλλομένου ωρομισθίου λόγω υπερεργασιακής απασχόλησης ορίζεται σε 25% από το 50% που ίσχυε ως σήμερα.

    Σε ετήσια βάση η υπερωρία μέχρι τη συμπλήρωση 120 ωρών ετησίως αμείβεται με προσαύξηση κατά 50% και με 75% για τις υπερωρίες πέραν των 120 ωρών, ενώ κάθε ώρα μη νόμιμης υπερωρίας, χαρακτηρίζεται «κατβ εξαίρεση» και αμείβεται με προσαύξηση του κανονικού ημερομισθίου κατά 100%.

    Θεσμοθετείται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη βάση ή σε ετήσια για τις εποχικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα αύξησης του συμβατικού και νόμιμου χρόνου απασχόλησης με αντίστοιχη υποχρέωση μείωσης του χρόνου απασχόλησης σε άλλες περιόδους με μειωμένη ζήτηση για την επιχείρηση.

    Τα όρια της διευθέτησης φτάνουν στη δεκάωρη ημερήσια απασχόληση και κατά συνέπεια η επιστροφή του χρόνου εργασίας θα γίνεται με εξάωρη απασχόληση.

    Και τα δύο συστήματα διευθέτησης (τετράμηνο ή ετήσιο) προϋποθέτουν συμφωνία μεταξύ της επιχείρησης και του σωματείου ή συμβουλίου εργαζομένων σε αυτήν.

    Σε περίπτωση όμως που δεν επιτυγχάνεται συμφωνία ή δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο ή συμβούλιο, τότε αποφασίζει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ένας νέος θεσμός: η πενταμελής τριμερής επιτροπή διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε επίπεδο νομού. Σε αυτή θα συμμετάσχουν δυο εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου του νομού, δυο εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και ένας κοινωνικός επιθεωρητής μέλος του ΣΕΠΕ, που ορίζεται από το υπουργείο Απασχόλησης.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την επιπλέον απασχόληση που θα προκύπτει από τη διευθέτηση εάν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.

    Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις που αλλάζουν τις διαδικασίες ελέγχου της αγοράς εργασίας, με σημαντικότερη την υποχρέωση των εργοδοτών να ενημερώνουν αμέσως τις επιθεωρήσεις εργασίας για τις όποιες αλλαγές του προγράμματος εργασιών.

    Το σχέδιο νόμου, ρυθμίζει επίσης μεταξύ άλλων, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα: Παρέχεται η δυνατότητα συνέχισης καταβολής της μεταβιβαζόμενης σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο, ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχει συμπληρώσει το 40ο έτος της ηλικίας κατά την ημερομηνία του θανάτου και παρέχεται επί μία τριετία, η δυνατότητα στους ασφαλισμένους φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης (πλην ΑΓΑ) να αναγνωρίσουν με εξαγορά και υπό προϋποθέσεις μέχρι και 150 ημέρες ασφάλισης.

    Περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις οφειλών προς τον Οργανισμό Απασχόλησης Ελευθέρων Επαγγελματιών αλλά και τα Ταμεία Τύπου που δίνουν τις δυνατότητες στους εργοδότες να εξοφλήσουν τα χρέη τους με σημαντικές εκπτώσεις ως προς τα πρόσθετα τέλη και τις ποινές.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι στην πράξη οι ρυθμίσεις του νόμου Γιαννίτση για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απέτυχαν, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του τότε υπουργού.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως βασικό στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη μείωση του φαινομένου μετεγκατάστασης επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ώστε να διασφαλιστεί η αύξηση της απασχόλησης.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις ως τμήμα της μεγάλης μάχης για τη μείωση της ανεργίας, λέγοντας ότι τους τελευταίους μήνες τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν διαρκή μείωση των εγγεγραμμένων ανέργων (από 551.000 πέρυσι στους 450.000 φέτος).

    Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος σε μια πρώτη του αντίδραση, με δηλώσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς έκανε λόγο για νομοθέτημα με βάση τις επιθυμίες των βιομηχάνων που αφαιρεί εισόδημα από τους εργαζόμενους και υπονομεύει το οκτάωρο, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι τα συνδικάτα θα αντιδράσουν.

    [10] Αίτημα δήμου Α. Λιοσίων για μείωση απορριμμάτων.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφασίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο επί του αιτήματος του δημάρχου Άνω Λιοσίων για μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που φτάνουν στον ΧΥΤΑ της περιοχής και την διακοπή μεταφοράς της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια.

    Ενώπιον του δικαστηρίου συζητήθηκε το αίτημα του δήμου Άνω Λιοσίων στο οποίο προσδιορίζει την μείωση των απορριμμάτων από τους 7000 τόνους στους 500 τόνους.

    Η αίτηση που συζητήθηκε στρέφεται κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΣΔΚΝΑ. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων κ. Νίκος Παπαδήμας ο οποίος έκανε λόγο για τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στον ΧΥΤΑ τον οποίο χαρακτήρισε "βελτιωμένη χωματερή".

    Ζήτησε μάλιστα από το δικαστήριο να διατάξει τη διενέργεια αυτοψίας, ώστε να διαμορφωθεί άποψη για τις συνθήκες που επικρατούν στην επίμαχη περιοχή.

    Ο κ. Παπαδήμας είπε επίσης σχετικά με τη λυματολάσπη ότι ζητά την παύση μεταφοράς της, καθώς δεν γίνεται επεξεργασία της λυματολάσπης, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η εφαρμογή του σταδίου της ξήρανσης του υλικού.

    Σε ό,τι αφορά το αίτημα για αυτοψία η πρόεδρος επιφυλάχθηκε να αποφασίσει εάν κρίνεται ή όχι απαραίτητη η διενέργειά της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 15 July 2005 - 13:55:24 UTC