Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Νέα εποχή ξεκινάει για την Εμπορική Τράπεζα»
  • [02] Εκακτη σύνοδος στην ΕΕ
  • [03] Ενταση στο Πατριαρχείο
  • [04] Επιτάχυνση των αντιτρομοκρατικών μέτρων

  • [01] «Νέα εποχή ξεκινάει για την Εμπορική Τράπεζα»

    Η Εμπορική Τράπεζα αλλάζει σελίδα και απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με την εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης, εισέρχεται σε νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της τράπεζας και την έναρξη των διαδικασιών για την υπαγωγή της στη ρύθμιση για το ασφαλιστικό.

    Ο κ.Προβόπουλος ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας 400-500 εκατ. ευρώ και με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η κεφαλαιακή της επάρκεια. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες για την υπαγωγή της στη ρύθμιση για το ασφαλιστικό και το νέο ταμείο. Το ποσό της αύξησης, όπως εκτιμά ο κ.Προβόπουλος, θα είναι πιο κοντά στα 400 εκ.ευρώ και μέσω αυτής η τράπεζα θα βελτιώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον στο 10%. Οι όροι της αύξησης θα διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρυνθούν όλοι οι μέτοχοι να συμμετάσχουν, σημείωσε ο κ. Προβόπουλος. Ερωτηθείς για τη στάση της Credit Agricole, ανέφερε ότι τα στελέχη του γαλλικού Ομίλου που συμμετέχουν στο διοικητικό της τράπεζας ήταν ικανοποιημένα τόσο από τα αποτελέσματα όσο και από την επίλυση του ασφαλιστικού.

    Η τράπεζα διατηρεί και άλλες ευχέρειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση και θα προχωρήσει σε συνδυαστικές κινήσεις, όπως την έκδοση υβριδικών κεφαλαίων και μειωμένης εξασφάλισης και διάθεση με placement ιδίων μετοχών που αντιστοιχούν στο 5,3% του κεφαλαίου της, τρέχουσας αξίας της τάξης των 130 δισ. ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Εμπορικής, ανέφερε ότι για την υπαγωγή της τράπεζας στη ρύθμιση αναμένεται η αίτηση του δημοσίου ως βασικού μετόχου ώστε να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση και να αποφασιστεί η διάλυση του ταμείου. Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι δεν υφίσταται νομικό πρόβλημα με βάση τις γνωμοδοτήσεις έγκριτων συνταγματολόγων που έχει η διοίκηση και η όποια δικαστική εκκρεμότητα, εάν γίνει προσφυγή, δεν επηρεάζει τη λειτουργία και τα αποτελέσματα της τράπεζας.

    Η Εμπορική ανακοίνωσε χθες το κόστος της υπαγωγής της στη ρύθμιση και σύμφωνα με το νόμο το μέγεθος θα οριστικοποιηθεί μετά από ειδική οικονομική μελέτη που θα αναθέσει το υπουργείο Οικονομίας. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,108 δισ. ευρώ.

    [02] Εκακτη σύνοδος στην ΕΕ

    Υπό το βάρος της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο και τις απειλές της Αλ Κάιντα για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Α.Παπαληγούρας, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα από κοινού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το βάρβαρο τρομοκρατικό πλήγμα στο Λονδίνο και χαρακτήρισε την τρομοκρατία ως το «υπβ αριθμόν ένα πρόβλημα ασφάλειας στον μεταψυχροπολεμικό κόσμο».

    «Ένα τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον κάποιου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι πλήγμα εναντίον και των 25 Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε προς τους ομολόγους του ο έλληνας υπουργός. Ο κ. Παπαληγούρας, τόνισε ότι χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες των χωρών εκείνων όπου ευδοκιμούν «φυτώρια τρομοκρατών» και πρότεινε να αντιμετωπιστούν με πολιτικό τρόπο τα αίτια του κακού, σημειώνοντας ότι «η δημοκρατική Ευρώπη χρωστά στον κόσμο τη δική της πολιτική απάντηση στη σύγχρονη μάστιγα της τρομοκρατίας».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αφού εξέφρασε κατά την παρέμβασή του την ισχυρή προσήλωση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις στο σχέδιο δήλωσης που ενέκρινε το Συμβούλιο οι οποίες αφορούν ειδικότερα το σημείο για τη νομική βάση και το χρονοδιάγραμμα στη διατήρηση των δεδομένων τηλεπικοινωνιών μέχρι τον Οκτώβριο του 2005. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι ανάλογες θέσεις διατύπωσαν η Κύπρος και η Ολλανδία, διευκρινίζοντας ότι στη δήλωση που ενέκριναν οι «25» δεν προβλέπονται νέα μέτρα, αλλά δίνεται περισσότερο έμφαση στη βελτίωση της συνεργασίας των «25» με την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.

    [03] Ενταση στο Πατριαρχείο

    Απομακρύνθηκαν στις 8:30 ώρα Ελλάδας από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τα 30 άτομα -σωματοφύλακες που είχε προσλάβει ο μοναχός κ. Ειρηναίος για την κατάληψη του Πατριαρχείου. Για περισσότερο από δύο ώρες διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις της αστυνομίας με τους καταληψίες, επιχειρώντας κατά αυτό τον τρόπο να ικανοποιήσουν το αίτημα των Αγιοταφιτών, οι οποίοι ζητούσαν την άμεση απομάκρυνση των Αράβων καταληψιών.

    Σύμφωνα με το διοικητή της Αστυνομίας της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ οι καταληψίες είχαν τη διάθεση να εγκαταλείψουν το Πατριαρχείο, ωστόσο δεν θα το έπρατταν εφόσον ο κ. Ειρηναίος δεν ικανοποιούσε την οικονομική συμφωνία που είχε μαζί τους. Τελικώς ο κ.Ειρηναίος κατέλαβε το τίμημα της συμφωνίας, που ήταν περίπου 200 ευρώ, και οι καταληψίες αποχώρησαν.

    Ωστόσο, η ένταση παραμένει στο Πατριαρχείο με τους μοναχούς και αρχιερείς να έχουν περικυκλώσει την κατοικία του κ. Ειρηναίου από τον οποίο περιμένουν να τους παραδώσει τα κλειδιά των τριών εισόδων, τα οποία και απέσπασε βιαίως από τους φύλακες μοναχούς την ώρα της κατάληψης. Από τα επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Πατριαρχείου, τραυματίστηκε ένας μοναχός στο χέρι, ενώ το κτίριο του Πατριαρχείου έχει υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές στο εσωτερικό του, όταν στην προσπάθεια τους οι σωματοφύλακες του κ. Ειρηναίου να καταλάβουν το Πατριαρχείο έσπαγαν πόρτες και παράθυρα.

    «Η βίαιη κατάληψη του Πατριαρχείου από ταραχοποιά στοιχεία αποτελεί μια πράξη, την οποία αποδοκιμάζουμε πλήρως. Οι ζημιές που προεκλήθησαν αποδεικνύουν την πρόθεση για προβολή προσκομμάτων στην ομαλή διαδικασία εκλογής νέου Πατριάρχη", δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκης ερωτηθείς για την κατάληψη και πρόσθεσε: "Είναι προφανές ότι παρά το ως άνω θλιβερό γεγονός οι εκκλησιαστικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί για την εκλογή νέου Πατριάρχη θα πρέπει να συνεχισθούν".

    [04] Επιτάχυνση των αντιτρομοκρατικών μέτρων

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, εξεδήλωσαν την ομόφωνη αλληλεγγύη τους στη Βρετανία και στα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος, αποφασίζοντας παράλληλα να προωθήσουν με ταχύτερους ρυθμούς μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις τις οποίες έχουν υιοθετήσει κατά το παρελθόν, κυρίως δε μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2001.

    Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο της ΕΕ απεφάσισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος της αποθήκευσης και της καταγραφής των τηλεπικοινωνιακών συνδέσεων από και προς την ΕΕ. Με τη ρύθμιση αυτή οι εταιρείες και οι οργανισμοί τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη θα πρέπει να υποχρεωθούν να διατηρούν αποθηκευμένα αρχεία με όλες τις κλήσεις, τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων , τα e - mail που πραγματοποιούνται στην ΕΕ για ένα έτος, χωρίς όμως να αποθηκεύεται και το περιεχόμενό τους.

    Επίσης το Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να βαδίσουν προς την εναρμόνιση των χαρακτηριστικών ασφαλείας που έχουν οι ταυτότητες των κρατών μελών. Επίσης ότι θα πρέπει να εναρμονιστούν και οι βίζες που παίρνουν οι υπήκοοι των τρίτων κρατών όταν επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο αποφάσισε εξάλλου ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η δικαστική συνεργασία , η αστυνομική συνεργασία καθώς και η συνεργασία των αντιτρομοκρατικών ομάδων και των υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών μελών σε θέματα τρομοκρατίας κι ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια βασικών ευρωπαϊκών υποδομών , (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ).

    «Ένα τρομοκρατικό πλήγμα εναντίον κάποιου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, είναι πλήγμα εναντίον και των 25 Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε προς τους ομολόγους του ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης κατά την παρέμβασή του. Ο κ. Παπαληγούρας, τόνισε ότι χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες των χωρών εκείνων όπου ευδοκιμούν «φυτώρια τρομοκρατών» και πρότεινε να αντιμετωπιστούν με πολιτικό τρόπο τα αίτια του κακού, σημειώνοντας ότι «η δημοκρατική Ευρώπη χρωστά στον κόσμο τη δική της πολιτική απάντηση στη σύγχρονη μάστιγα της τρομοκρατίας».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, αφού εξέφρασε κατά την παρέμβασή του την ισχυρή προσήλωση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις στο σχέδιο δήλωσης που ενέκρινε το Συμβούλιο οι οποίες αφορούν ειδικότερα το σημείο για τη νομική βάση και το χρονοδιάγραμμα στη διατήρηση των δεδομένων τηλεπικοινωνιών μέχρι τον Οκτώβριο του 2005. Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ότι στη δήλωση που ενέκριναν οι «25» δεν προβλέπονται νέα μέτρα, αλλά δίνεται περισσότερο έμφαση στη βελτίωση της συνεργασίας των «25» με την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2005 - 21:35:10 UTC