Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Λονδίνο ο Γιώργος Βουλγαράκης
  • [02] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση
  • [03] Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι εντόπισαν τον "εγκέφαλο" των επιθέσεων στο Λονδίνο.
  • [04] Το Λονδίνο αποδίδει και επισήμως στην Αλ Κάιντα τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.
  • [05] Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.
  • [06] Συναντήσεις Κ. Καραμανλή με Πρ. Παυλόπουλο, Β. Μεϊμαράκη και γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου.
  • [07] Αλογοσκούφης για οικονομία και φορολογία ακινήτων

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


    [01] Στο Λονδίνο ο Γιώργος Βουλγαράκης

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης θα επισκεφθεί σήμερα το Λονδίνο και θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Βρετανό υπουργό Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ.

    Ενα από τα θέματα που θα συζητήσουν, θα είναι η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Το ενδιαφέρον από τη βρετανική πλευρά για την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού έχει αναβαθμιστεί καθώς οι Αγγλοι επίσημοι και αρμόδιοι για τα θέματα ασφάλειας θέλουν να ενημερωθούν για την ελληνική εμπειρία στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στα μέτρα που πήρε η Ελλάδα για την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο κ.Βουλγαράκης θα επαναλάβει στο Βρετανό υπουργό την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει τις βρετανικές αρχές στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

    [02] Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση

    Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, στο Αβ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, τόνισε ότι η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για τον αντικειμενικό υπολογισμό των αδυναμιών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη θεραπεία τους και υποστήριξε ότι η απαίτηση να ακολουθηθεί η αντίστροφη διαδικασία ισοδυναμεί με παραπομπή του θέματος στις καλένδες.

    Η επί των άρθρων συζήτηση επεφύλασσε και εμφάνιση της γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν αρνείται τον έλεγχο και την αποτίμηση της «κοινωνικής αποδοτικότητας» της Παιδείας - «από τη στιγμή, όμως, που διαφωνούμε συνολικά με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τα κριτήρια της αξιολόγησης».

    Κατά την κα Παπαρήγα, η αξιολόγηση θα οδηγήσει μοιραία σε ανταγωνισμό μεταξύ των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως, «ο ανταγωνισμός είναι πόλεμος: Έχει νικητές και ηττημένους. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός που να αναπτύσσει όλους. Οι ηττημένοι σήμερα θα είναι πανεπιστήμια, επιστημονικό προσωπικό, τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

    «Για να αξιολογήσει κανείς το εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να έχει σαν βάση το συνολικό καθολικό προγραμματισμό της Οικονομίας - που δεν μπορεί να υπάρξει στις συνθήκες του καπιταλισμού. Εμείς διαφωνούμε μβ αυτά τα οποία υπηρετεί η αγορά και με την προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις σύγχρονες αξιώσεις της. Το νομοσχέδιο δεν αξίζει καν να συζητηθεί. Δεν σου δίνει καν δυνατότητας παρέμβασης και βελτίωσης», παρατήρησε η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα κατήγγειλε και την έμμεση διαφήμιση εταιρειών οδοντόπαστας που πραγματοποιήθηκε σε πρόγραμμα για την περιποίηση των δοντιών σε δημοτικό σχολείο της Λιβαδειάς - στο ζήτημα μάλιστα αυτό, έτυχε και της συμφωνίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος σημείωσε πως «πρέπει να σκεφτούμε πού πάει και πού είναι το θέμα της κυριαρχίας της αγοράς επί του ανθρώπου».

    Από την άλλη, ωστόσο, ο κ. Πολύδωρας επεσήμανε ότι «δεν βγαίνει το ερευνητικό έργο με το στανιό» και πως στο πλαίσιο του δημοσίου πανεπιστημίου θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός, με ποιον τρόπο θα ήταν δυνατή η κάλυψη της υφιστάμενης απόστασης από τα ερευνητικά κέντρα των ιδιωτικών βιομηχανικών μονάδων. Στο πλαίσιο δε, αυτό, ενέταξε ο κος Πολύδωρας και την εισαγωγή της αξιολόγησης στην ανώτατη εκπαίδευση.

    Το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε, δια του εισηγητή του Μ. Παντούλα την προτροπή του προς την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να το καταστρώσει εκ νέου, λαμβάνοντας υπβ όψιν και τις δικές του προτάσεις - π.χ. διορισμός της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση από τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, προκειμένου η Αρχή να έχει υπερκομματικό χαρακτήρα.

    Η Μαρία Δαμανάκη ομολόγησε την καχυποψία του κόμματός της απέναντι σε ενδεχόμενα κομματικού ελέγχου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απέναντι δε σε επικρίσεις που ακούστηκαν από πλευράς ΝΔ, για τη δημιουργία από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων, χωρίς την στήριξή τους με τους αναγκαίους πόρους και υποδομές, η κ. Δαμανάκη επικαλέστηκε την ίδρυση τριών νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στη Λακωνία, «απβ όπου κατάγεται η κυρία υπουργός» : «Με ποιες υποδομές; Με ποια μελέτη, χωροταξική ή άλλη;» ρώτησε η κ. Δαμανάκη.

    Ο εισηγητής του Συνασπισμού, Γιάννης Δραγασάκης, παρατήρησε ότι από το νομοσχέδιο «λείπει το στρατηγικό όραμα, η στρατηγική στόχευση, λείπει ένα σχέδιο το οποίο θα πείθει τον καλόπιστο ότι με αυτή τη διαδικασία και βήματα, με αυτά τα χρονοδιαγράμματα, αυτά τα προβλήματα που όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν, θα αρχίσουν να αντιμετωπίζονται».

    «Η παιδεία στη δική μας αντίληψη είναι μπροστά από την αγορά. Δεν πρέπει η παιδεία να ακολουθεί στατικά την αγορά», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

    Ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, σημείωσε στην παρέμβασή του ότι «η αξιολόγηση δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε πανάκεια. Είναι, όμως, ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός για τον αντικειμενικό υπολογισμό των αδυναμιών και τη θεραπεία τους».

    «Οι αφορισμοί «λύστε πρώτα όλα τα προβλήματα - και τα οικονομικά», όχι μόνον αποπροσανατολίζουν, αλλά παραπέμπουν το όλο θέμα στις καλένδες. Τα οικονομικής φύσεως προβλήματα δεν επιλύονται μόνον με αύξηση των δαπανών (για την οποία έχουμε δεσμευθεί) - επιλύονται και με νοικοκύρεμα, χρηστή διαχείριση, εξορθολογισμό των δαπανών», είπε ο υφυπουργός.

    [03] Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι εντόπισαν τον "εγκέφαλο" των επιθέσεων στο Λονδίνο.

    Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι εντόπισαν τον "εγκέφαλο" των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο την περασμένη Πέμπτη, αναφέρει σήμερα στην έκδοσή της στο Διαδίκτυο η εφημερίδα The Times.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 30 ετών, με καταγωγή από το Πακιστάν και δεσμούς με πυρήνες της αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ο ύποπτος αυτός, κατά τους Τάιμς, αφίχθη σε βρετανικό λιμάνι τον περασμένο μήνα και εγκατέλειψε την χώρα μία ημέρα πριν τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδοτήσουν εκρηκτικά σε τέσσερεις συρμούς του μετρό και ένα λεωφορείο σκοτώνοντας τουλάχιστον 52 ανθρώπους.

    Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας πιστεύουν ότι έχει αναμιχθεί και σε άλλες τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν. Εκτιμούν ότι επέλεξε τους στόχους στο μετρό και δίδαξε τους βομβιστές να πυροδοτήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποίησαν την ίδια ώρα.

    Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο "πυρήνας" αυτός ενδέχεται να αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει ξένη βοήθεια στην ενέργεια για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες αποκάλυψής του.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς, οι βρετανικές αρχές εικάζουν ότι ένας πέμπτος άνδρας --ο οποίος εικονίζεται σε μαγνητοσκοπημένο απόσπασμα από το κλειστό κύκλωμα τηλεοπτικής παρακολούθησης του σταθμού του μετρό στο Λούτον κοντά στους τέσσερις βομβιστές και θεωρείται ότι κατάγεται επίσης από το Πακιστάν-, μπορεί να είναι ένας πέμπτος επίδοξος "βομβιστής αυτοκτονίας" και να παραμένει ασύλληπτος στην περιοχή του Λονδίνου.

    Η βρετανική αστυνομία πάντως πραγματοποίησε σήμερα νέα επιχείρηση βορειοδυτικά του Λονδίνου συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες εντοπισμού του εγκεφάλου πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 7ης Ιουλίου.

    [04] Το Λονδίνο αποδίδει και επισήμως στην Αλ Κάιντα τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου.

    Το Λονδίνο αποδίδει και επισήμως πλέον στην Αλ Κάιντα τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου ,σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στρητ στην οποία καταγράφονται όλες οι επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν τα τελευταία 12 χρόνια.

    Στον κατάλογο αυτό που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ,η πρώτη τρομοκρατική επίθεση που αποδίδεται στην Αλ Κάιντα είναι η έκρηξη στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο της Νέας Υόρκης στις 23 Φεβρουαρίου 1993,όπου έχασαν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και 1000 τραυματίστηκαν. Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στην Αμερική και της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη.

    Μέχρι τώρα ,η Ντάουνγκ Στριτ δεν είχε επισήμως επιρρίψει την ευθύνη για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου στο Λονδίνο στην Αλ Κάιντα,καθώς ο Τόνι Μπλερ είχε απλώς τονίσει ότι "οι δράστες ενήργησαν στο όνομα του Ισλάμ".

    Κάλεσμα Κάρολου στους μουσουλμάνους να καταδικάσουν τις επιθέσεις

    Ο πρίγκιπας Κάρολος κάλεσε τους μουσουλμάνους να καταδικάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας και να "αποκαλύψουν" αυτούς που καλλιεργούν το μίσος.

    Στην σπάνια αυτή παρέμβασή του, στην εφημερίδα Mirror, ο 56χρονος πρίγκιπας δήλωσε ότι "η επιρροή του κακού" είναι εμφανής στους υπόπτους βομβιστές, οι "αγριότητες" των οποίων πρέπει να καταδικαστούν.

    "Ορισμένοι μπορεί να νομίζουν ότι αυτό είναι το Ισλάμ. Δεν είναι έτσι. Είναι μια διαστρέβλωση του παραδοσιακού Ισλάμ", τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος.

    Σύμφωνα με τον Κάρολο οι μουσουλμάνοι ηγέτες έχουν δίκιο όταν υπογραμμίζουν ότι οι επιθέσεις ΄δεν έχουν καμία σχέση με την "αληθινή πίστη".

    "Αυτοί που ισχυρίζονται ότι έχουν δολοφονήσει στο όνομα του Ισλάμ δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές που με τόσο άγριο τρόπο αφαίρεσαν", πρόσθεσε.

    "Ενοχλημένοι από τις καλές σχέσεις μεταξύ θρησκευτικών δογμάτων και πολιτισμών, οι εξτρεμιστές προσπαθούν να διαλύσουν τις κοινότητες που συνθέτουν τη σύγχρονη πολυ-πολιτισμική κοινωνία", υπογράμμισε ο Κάρολος.

    Καταζητείται Αιγύπτιος φοιτητής

    Ενας Αιγύπτιος φοιτητής με μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιοχημεία, στο Πανεπιστήμιο του Λιτς, καταζητείται από την αγγλική αστυνομία ως ο εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων του Λονδίνου την περασμένη Πέμπτη.

    Πρόκειται για τον Μαγκντί Ελ Νασάρ, 33 ετών, ο οποίος τρεις μήνες πριν είχε νοικιάσει διαμέρισμα σε προάστιο της πόλης Λιτς και κοντά στο σπίτι ενός εκ των βομβιστών.

    Η αστυνομία έχει πληροφορίες ότι ο Μαγκντί Ελ Νασάρ επέστρεψε πίσω στην Αίγυπτο, όπου υπάρχει ισχυρή βάση της Αλ Κάιντα, μία εβδομάδα πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Sun" η αγγλική αστυνομία καταζητεί άλλους δύο φανατικούς μουσουλμάνους τους οποίους ενέχει άμεσα στις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης.

    Στον έναν αναφέρεται με τα χαρακτηριστικά ο "κ. Κ" ενώ για τον άλλο δεν δίνει στοιχεία, πηγές όμως της αστυνομίας τον χαρακτηρίζουν ως τον πέμπτο βομβιστή και ως τον άνθρωπο, ο οποίος έχει γνώσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και πιθανότατα ήταν αυτός που συναρμολόγησε και ετοίμασε τις βόμβες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου την 7η Ιουλίου.

    Φόβοι για αντίποινα στην κοινότητα του Λιντς

    Στο μεταξύ η μουσουλμανική κοινότητα του Λιντς φοβάται ότι θα γίνει στόχος αντιποίνων μετά την αποκάλυψη ότι οι τέσσερις καμικάζι που προκάλεσαν το μακελειό στο Λονδίνο μεγάλωσαν σε αυτή την περιοχή της βόρειας Αγγλίας.

    Από τις 7 Ιουλίου και το μακελειό στο Λονδίνο όπου έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι και 700 τραυματίστηκαν ,έχουν καταγραφεί σε όλη την Αγγλία τουλάχιστον 100 ρατσιστικέςς επιθέσεις.

    Ο Ρομπ Μπέκλεϊ,εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας,παραδέχεται ότι μετά τις επιθέσεις "ο φόβος είναι αισθητός" στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας,αν και όλες οι επιθέσεις που καταγράφηκαν ήταν μικρής εμβέλειας.

    Για να διατηρήσουν την ηρεμία μεταξύ των διαφόρων κοινοτήτων ,εκπρόσωποι του Ισλάμ,της Καθολικής εκκλησίας και της Αγγλικανικής,οργάνωσαν χθες το βράδυ κοινή συνέντευξη Τύπου λίγα μέτρα από την κατοικία του Σεχζάντ Τανουίρ.

    [05] Σημαντικό προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου.

    Σημαντικό παραμένει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με το βαρόμετρο του Σκάϊ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα. Το 43% θα ψήφιζε σήμερα το κόμμα της ΝΔ, το 39% θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ, το 7% το ΚΚΕ, το 4,5% το ΣΥΝ και το 3,5% το ΛΑΟΣ.

    Οσον αφορά τον "καταλληλότερο πρωθυπουργό", ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος από το 48% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό που προτιμά τον Γιώργο Παπανδρέου είναι 22%. Το 21% δεν εμπιστεύεται κανένα από τους δυο πολιτικούς αρχηγούς.

    Τέλος, στο ερώτημα "ποιά κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας", το 31% απαντά η ΝΔ, το 19% απαντά το ΠΑΣΟΚ και το 34% απαντά καμιά από τις δύο.

    [06] Συναντήσεις Κ. Καραμανλή με Πρ. Παυλόπουλο, Β. Μεϊμαράκη και γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου.

    Τις λεπτομέρειες του μεταναστευτικού νομοσχεδίου συζήτησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στην ίδια συνάντηση, συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, το νέο μισθολόγιο και τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Ο κ. Παυλόπουλος βγαίνοντας δεν έκανε δηλώσεις.

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή είχε σήμερα και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος συζήτησε θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων το εργασιακό και τέλος, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρης Καρράς.

    Χθές ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, για το θέμα των εργασιακών σχέσεων παρουσία και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου απηύθυνε νέα πρόσκληση προς τη ΓΣΕΕ για διάλογο, ο οποίος, όπως τόνισε, πρέπει να συνεχιστεί σε αυτή την αποφασιστική φάση μαζί με τους άλλους εταίρους που έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις της κυβέρνησης.

    [07] Αλογοσκούφης για οικονομία και φορολογία ακινήτων

    Ικανοποιητική χαρακτήρισε την πορεία της πραγματικής οικονομίας ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα φαίνεται να έχει μία απο τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τεκμηριώνοντας την τοποθέτησή του αυτή είπε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 3,5% ενώ για το δεύτερο τρίμηνο όλες οι ενδείξεις είναι ότι θα συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί ανάπτυξης, στοιχεία τα οποία διαψεύδουν τις δυσμενείς προβλέψεις για την μετά ολυμπιακή οικονομία.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι τα στοιχεία που αφορούν την ανεργία, όπως και εκείνα που αφορούν τις λιανικές πωλήσεις, είναι καλύτερα απ'ότι αναμενόταν. Για παράδειγμα η ανεργία μειώθηκε στο 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2005, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004 ήταν 11,3%.

    Χωρίς να είναι απόλυτα ικανοποιητικά τα στοιχεία αυτά είναι μία ένδειξη ότι δεν έχουμε στην ανεργία ανησυχητικές εξελίξεις, παρατήρησε ο υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε ότι και τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις δείχνουν αύξησή τους, όπως άλλωστε και εκείνα που αφορούν στις εξαγωγές και επανέλαβε ότι υπάρχουν σχετικά ικανοποιητικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας.

    Αναφερόμενος εξάλλου στα προβλήματα που πρόκειται να αντιμετωπιστούν κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι το υπουργείο έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα στο επόμενο δίμηνο:

    - τη φοροδιαφυγή ειδικά στο ΦΠΑ και

    - το λαθρεμπόριο με κυριότερο στόχο την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των καυσίμων.

    Επισήμανε, βεβαίως ο κ. Αλογοσκούφης, ότι για την αντιμετώπιση των δύο αυτών προβλημάτων δεν υπάρχουν μαζικές συνταγές και ότι χρειάζεται συστηματική δουλειά, αλλά και ενημέρωση των καταναλωτών.

    Οι προτάσεις του ΔΝΤ

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού και το φορολογικό καθεστώς, είπε ότι το υπουργείο θα μελετήσει τις προτάσεις αυτές, ορισμένες απο τις οποίες περιλαμβανόντουσαν έτσι και αλλιώς "στα υπόψη" του υπουργείου.

    Αναφερόμενος εξάλλου, ο υπουργός, στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι συναντήθηκε με Επιτρόπους και όπως προέκυψε απο τις συζητήσεις δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα σε ότι αφορά τον ΟΤΕ και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πείθεται όμως ότι δεν υπάρχει ενίσχυση του Οργανισμού αλλά μερική ενίσχυση του ταμείου του.

    Τέλος, είπε, ότι οι Επίτροποι με τους οποίους συναντήθηκε του έδωσαν συγχαρητήρια για τις διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση.

    Aλογοσκούφης για φορολογία ακινήτων και φορολογικό σύστημα.

    Την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από το ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί στις νεόδμητες οικοδομές από την 1.1.2006 περιμένει η κυβέρνηση.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει υποβάλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία από το ΦΠΑ.

    Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη ο οποίος προανήγγειλε ότι στο τέλος του μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.

    Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της επαναφοράς του μέτρου της συλλογής των αποδείξεων από τους φορολογούμενους ο υπουργός Οικονομίας αν και σημείωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη σχετική έκθεσή του για τη βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού θεωρεί ατελέσφορο και γραφειοκρατικό το μέτρο, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί αυτή την άποψη και ότι θα το εξετάσει.

    Διευκρίνισε πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από το 2006 και όχι για τα φετινά εισοδήματα.

    Για την έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την κατάσταση του φορολογικού συστήματος της χώρας και τα μέτρα βελτίωσης που προτείνονται σ'αυτήν ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι επισημαίνει μια σειρά αδυναμίες του υφιστάμενου καθεστώτος και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να αντιμετωπιστούν.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε ακόμα και στην τιτλοποίηση εσόδων του Δημοσίου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή όπως είπε, θα εφαρμοστεί αποκλειστικά για βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων ετών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι το μέτρο έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία, τόνισε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα το εφαρμόσει σε περιορισμένη κλίμακα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 14 July 2005 - 12:16:28 UTC