Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.
  • [02] Εκκληση Παναγιωτόπουλου για διάλογο
  • [03] Νομοσχέδιο για μεταναστευτική πολιτική.
  • [04] Κριτική ΠΑΣΟΚ για φυλλάδιο του υπουργείο Ανάπτυξης
  • [05] Σιδηροδρομική τραγωδία στο Πακιστάν από την σύγκρουση τριών τρένων.
  • [06] Συνάντηση Καραμανλή με Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλο
  • [07] "Όχι" της ΚΕΔΚΕ σε αλλαγές προδιαγραφών για υπαίθρια διαφήμιση.
  • [08] Στην κυκλοφορία το τμήμα Ασπροβάλτα -Στρυμόνας
  • [09] Νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις με Κωνσταντινούπολη και Σόφια.
  • [10] Συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ.
  • [11] Nέα πρόσκληση Παναγιωτόπουλου προς τη ΓΣΕΕ για διάλογο
  • [12] Διαπραγματεύσεις για νέο μισθολόγιο
  • [13] Επεισόδια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

  • [01] Συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

    Υπό το βάρος της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης την περασμένη Πέμπτη, στο Λονδίνο και τις απειλές της Αλ Κάιντα για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφασίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Από τη χώρα μας θα συμμετάσχει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας .

    Στο μεταξύ έντεκα πτώματα θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο έχουν αναγνωριστεί μέχρι τώρα, ανακοινώθηκε από τη Σκότλαντ Γιαρντ.

    Σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό των αρχών οι νεκροί είναι τουλάχιστον 52 και οι τραυματίες 700. Το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε ήταν η 53χρονη Σούζαν Λέβι, μητέρα δύο παιδιών.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε πως σήμερα θα αρχίσουν οι ανακρίσεις για το θάνατο των θυμάτων που έχουν ήδη αναγνωριστεί, ανάμεσα σε αυτούς και δύο εργαζόμενοι για την πόλη του Λονδίνου.

    Μεγάλη συναυλία το Σάββατο στο Λονδίνο

    Μεγάλη συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Λονδίνο,αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Ιουλίου,ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Κεν Λίβινγκστον.

    Η συναυλία,που θα φέρει τον τίτλο "Ενωμένο Λονδίνο",θα δείξει ότι η βρετανική πρωτεύουσα "διατηρεί το δικαίωμά της να γιορτάζει ως πόλη όλων των φυλών,των θρησκειών και των πολιτισμών,ακριβώς αυτό που τόσο μισούν αυτοί που έβαλαν τις βόμβες" τόνισε ο δήμαρχος.

    Η συναυλία θα διοργανωθεί στο Μπάρτζες Παρκ με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της μουσικής.

    Οι Βρετανοί θα τηρήσουν αύριο το μεσημέρι δύο λεπτών σιγή στη μνήνη των θυμάτων των τεσσάρων επιθέσεων.

    Ερευνες για τους δράστες

    Oι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο ήταν πιθανότατα τέσσερις νεαροί φίλοι από την Αγγλία,πακιστανικής καταγωγής γεννημένοι στη Βρετανία,ηλικίας 19 έως 30 ετών ,γράφουν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες ,επικαλούμενες πηγές της αστυνομίας.

    "Παιδιά -βομβιστές" γράφει σήμερα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Σαν."Καμικάζι αυτοκτονίας από τα προάστεια",είναι ο τίτλος της Ντέιλι Μέιλ,που προσθέτει ότι οι δράστες ήρθαν από την περιοχή του δυτικού Γιορκσάιρ,στη βόρεια Αγγλία

    Η αστυνομία άρχισε να ξετυλίγει το "μίτο" όταν η οικογένεια ενός εκ των τεσσάρων υπόπτων τηλεφωνησε στην Σκότλαντ Γιαρντ για να ενημερώσει τις αρχές ότι ο γιός τους "πήγε στο Λονδίνο με τους φίλους του και δεν επέστρεψε,γράφει η Γκάρντιαν. Σύμφωνα με τις εφημερίδες οι τέσσερις φίλοι κουβαλούσαν στρατιωτικούς σάκους που περιείχαν τα εκρηκτικά.

    "Ηταν τέσσερα συνηθισμένα αγόρια από τη Βρετανία,από συνηθισμένα βρετανικά σπίτια που τους άρεεσε το ποδόσφαιρο και τα κορίτσια...Γιατί λοιπόν έγιναν καμικάζι αυτοκτονίας;" διερωτάται στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Μέιλ.

    "Ηταν ένα γλυκό παιδί που μιλούσε σε όλους" λέει ο 19χρονος Μοχάμεντ Ανσάαρ Ριάζ στους Τάιμς για έναν από τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες ,έναν 22χρονο απόφοιτο της σχολής Φυσικής Αγωγής ,που του άρεσε το κρίκετ και το ποδόσφαιρο."Είχε μια φανταστική αίσθηση του χιούμορ και σε έκανε να γελάς.Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πήγε στο Λονδίνο για να βάλει βόμβες...δεν ήταν στη φύση του να κάνει κάτι τέτοιο",πρόσθεσε ο Ριάζ. "Επαιζα κρίκετ μαζί του πριν 10 ημέρες .Δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική" τόνισε.

    Ενας άλλος γείτονας που ζήτησε να μην κατονομαστεί,δήλωσε στο τηλεοπτικό δικτυο ITN News

    ότι ο 22χρονος φερόμενος ως δράστης που "πάντα χαμογελούσε" ,είχε μεταβεί πέρυσι για δύο μήνες στο Αφγανιστάν και για τέσσερις στη Λαχώρη του Πακιστάν.

    "Το συμπέρασμα ότι οι τρομοκράτες ήταν από τη Βρετανία προκαλεί τρόμο",γράφουν οι Τάιμς. "Η ανακάλυψη των δραστών δεν πρέπει να κλείσει την υπόθεση. Υπάρχουν πολλά και πιεστικά ερωτήματα: Ποιος εισηγήθηκε και συντόνισε την συνωμοσία ; Ποια ήταν η σχέση των βομβιστών με την Αλ Κάϊντα ή άλλα τρομοκρατικά δίκτυα του εξωτερικού; Πού βρέθηκαν τα εκρηκτικά ; Και πάνω απ όλα πως μπόρεσαν να κρατήσουν τα δολοφονικά τους σχέδια μυστικά, δίχως να προκαλέσουν υποψίες στις οικογένειες, τους φίλους, τους γείτονες, γενικότερα τους ομόθρησκούς τους; διερωτάται η εφημερίδα.

    Ενας άλλος ύποπτος,ένας 19χρονος από το Λιντς,φέρεται να προσχώρησε τελευταία στους θρησκευτικούς κύκλους αφού είχε αρχίσει να αποκτά κάποια "άγρια χαρακτηριστικά".

    "Είχε ξεφύγει και οι γονείς του ανησυχούσαν.Ηθελαν να τον συμμορφώσουν.Δεν ξέρω τι συνέβη,αλλά 18 μήνες έως δύο χρόνια πριν ο 19χρονος ύποπτος ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά και έγινε ευσεβής θρησκευτικός παράγοντας" λέει ένας εξάδελφός του στους Τάιμς.

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ διερωτάται πως είναι δυνατόν το περιβάλλον των τεσσάρων βομβιστών να μην είχε αντιληφθεί τίποτα. "Δεν μπορεί κάποιος στο σπίτι, στο τζαμί ή στην ομάδα μελέτης του Κορανίουνα μην είχε αντιληφθεί κάτι. Είναι αδύνατον να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι στις μουσουλμανικές κοινότητες ανήκουν άτομα που είναι έτοιμα να θυσιάσουν τη ζωή τους προκειμένου να πλήξουν τον δυτικό τρόπο ζωής" γράφει η εφημερίδα.

    Ενας τρίτος ύποπτος,που ήταν 30 ετών,έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού, τον κατηγορούσε παλιότερα η οικογένειά του ότι δεν σεβόταν τις μουσουλμανικές παραδόσεις ."Δεν ήθελε να αφήσει γένεια ή να φορά καπέλο.Ηταν καλό παιδί όμως και δεν είχε ποτέ φασαρίες.Είχε πάει στο Πακιστάν μερικές φορές αλλά δεν έμεινε πολύ καιρό" δήλωσαν μέλη της οικογενείας του στην Ντέιλι Μέιλ.

    Σύμφωνα με την Γκάρντιαν,προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις βρετανικές αρχές το γεγονός ότι ο προσηλυτισμός των τεσσάρων βομβιστών στις τάξεις του φανατικού Ισλάμ, επετεύχθη στην Βρετανία και όχι σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και τις ισλαμικές σχολές της Μέσης Ανατολής.

    Η βρετανική εφημερίδα ,επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών, γράφει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεκινήσει έρευνα για τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας στην διαμόρφωση κλίματος φανατισμού μεταξύ των νεαρών βρετανών μουσουλμάνων. Η εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι η αποκάλυψη ότι οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από μέλη της μουσυλμανικής κοινότητας της Βρετανίας, ενδέχεται να πυροδοτήσει εκστρατεία μίσους κατά των μουσουλμάνων στην οποία θα πρωταγωνιστούν ακροδεξιές οργανώσεις.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς προειδοποιούν ότι η συγκλονιστική αποκάλυψη ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό, δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας αλλά πανευρωπαϊκό. "Η Βρετανική προεδρία στην ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει στο επόμενο εξάμηνο να διαμορφώσει το πλαίσιο συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωση, αρχής γενομένης από τη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες",γράφει η εφημερίδα.

    [02] Εκκληση Παναγιωτόπουλου για διάλογο

    Έντονη κριτική προς την ΓΣΕΕ αλλά και έκκληση προς τα συνδικάτα να προσέλθουν στο διάλογο για τα εργασιακά διατύπωσε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο νόμος για τα εργασιακά θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, σημείωσε ότι η πολιτική του υπουργείου Απασχόλησης εξελίσσεται με βάση προσωπικές εντολές του κ. Καραμανλή και εξέφρασε την βεβαία προσδοκία για αποτελεσματικότητα των μέτρων ως προς την αύξηση της απασχόλησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

    Ο κ. Παναγιωτοπουλος δήλωσε με έμφαση ότι το υπουργείο θα επιμείνει σε ολοκλήρωση του διαλόγου ο οποίος πάντως έχει μπει σε καταληκτική φάση αναφέρθηκε σε επιστολή πρόσκληση που εστάλη χθες προς τα συνδικάτα.

    Ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε δημόσια έκκληση προς την ΓΣΕΕ να προσέλθει στον διαλογο και χαρακτήρισε ως μη ενθαρρυντική την ανταπόκριση της Συνομοσπονδίας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί στα συνδικάτα και προϊδεάζουν για τις αλλαγές που θα επιφέρει η αναμενόμενη, πιθανώς και ως το τέλος της εβδομάδος, νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Το πρώτο ερώτημα αφορά το κόστος των υπερωριών. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για επιστροφή στο καθεστώς του πρώτου νόμου Γιαννίτση.

    Επίσης ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της συνολικής διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου. Το ερώτημα στο θέμα αυτό αφορά την χρονική βάση υπολογισμού της διευθέτησης, δηλαδή αν ο εργάσιμος χρόνος θα υπολογίζεται σε 12μηνη, 6μηνη, ή τετράμηνη βάση.

    Το δεύτερο ερώτημα αφορά την διαδικασία συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ο νόμος Γιαννίτση προβλέπει την συλλογική συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και σωματείων. Οι αλλαγές μπορεί να προβλέπουν κάποια διαδικασία διαβούλευσης ή να καταλήγουν στην διευθέτηση με διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι οι άλλες οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων πλην της ΓΣΕΕ αποδέχονται την πρόσκληση της κυβέρνησης σε διάλογο αλλά και την γενική κατεύθυνση των αλλαγών που έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση. Επίσης υπογράμμισε ότι ανάλογες αλλαγές έχουν πλέον θεσμοθετηθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ακόμα και από Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όπως του κ. Σρεντερ στην Γερμανία και του κ. Σοκρατες στην Πορτογαλία.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για ώρα ευθύνης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί επίσης του εργαζομένους αλλά και τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα.

    Ερωτηθείς ως προς τις αντιδράσεις της ΔΑΚΕ ο κ. Παναγιωτοπουλος υπογράμμισε ότι η ΔΑΚΕ δεν αρνείται τον διάλογο και έχει εκφράσει αντίρρηση κυρίως ως προς το διευθυντικό δικαίωμα στην διευθέτηση. Έχουμε διαρκή επαφή σημείωσε και με την ΔΑΚΕ αλλά και με όλες τις παρατάξεις ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ δεσμευθεί ο τι θα περιλάβει το διευθυντικό δικαίωμα ως προς την διευθέτηση στο επικείμενο νομοσχέδιο.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Σκληραίνουν τη στάση τους τα συνδικάτα ενόψει της προοπτικής κατάθεσης νομοσχεδίου για τη διαρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων όπως φάνηκε στη κοινή συνεδρίαση των εκτελεστικών επιτροπών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

    Οι δύο κορυφαίες οργανώσεις επιβεβαίωσαν το συντονισμό τους και την απόφαση να απαντήσουν με απεργιακή κινητοποίηση αν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει το καθεστώς των υπερωριών και της διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμμένει σε προσχηματικό διάλογο που περιλαμβάνει τηλεγραφικές επιταγές προς τους εργοδότες και προειδοποίησε ότι εάν οι αλλαγές που υποστηρίζει η κυβέρνηση υλοποιηθούν ένα τμήμα του εισοδήματος των εργαζομένων που προκύπτει από τις υπερωρίες θα μεταφερθεί στα ταμεία των εργοδοτών

    Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στην ΓΣΕΕ κ. Κ.Πουπάκης δήλωσε ότι η όποια νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να έρθει πριν από την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Σε κάθε περίπτωση είπε οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να προβλέπουν την δυνατότητα διαβούλευσης των εργαζομένων με τους εργοδότες ενώ για την αλλαγή στους όρους των υπερωριών ζήτησε να προχωρήσει αλλά κατόπιν συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων.

    [03] Νομοσχέδιο για μεταναστευτική πολιτική.

    Με σημαντικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με την παραμονή των αλλοδαπών στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την μεταναστευτική πολιτική.

    Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις καταργείται η προϋπόθεση του ενός έτους διαμονής στην Ελλάδα και πλέον μπορούν να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες που βρίσκονταν στην χώρα μας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2004.

    Παράλληλα, η απόδειξη της διαμονής τους στην Ελλάδα, εκτός από το διαβατήριο, μπορεί να γίνεται και με την ημερομηνία υποβολής αίτησης είτε για χορήγηση άδειας εισόδου για ανθρωπιστικούς λόγους είτε προς ασφαλιστικούς φορείς καθώς επίσης και από την απόρριψη αιτήματος τους για πολιτικό άσυλο.

    Ακόμα ο κ . Παυλόπουλος, κατάργησε την υποχρέωση των ανηλίκων μέχρι 14 ετών, να πληρώνουν παράβολο, εφόσον οι οικογένειες τους διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ενώ εξαίρεσε «την απέλαση ανηλίκου σε περίπτωση που του έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά μέτρα με απόφαση του δικαστηρίου».

    [04] Κριτική ΠΑΣΟΚ για φυλλάδιο του υπουργείο Ανάπτυξης

    Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άσκησε με δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, δίνοντας στη δημοσιότητα τις θέσεις του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κυκλοφορία ενημερωτικού φυλλαδίου από το υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα τις δράσεις που έχουν ήδη γίνει ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

    "Το υπουργείο Ανάπτυξης κυκλοφόρησε ένα φυλλάδιο για τα θέματα της «στήριξης» - όπως λέει- «και της ανάπτυξης των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων» με 15 θέσεις. Απέναντι σβ αυτό, θα σας μοιράσουμε τα 15 ψέματα που περιέχονται σβ αυτές τις 15 υποτίθεται θέσεις, που το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε στο σχετικό φυλλάδιό του", ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ειδικότερα το κείμενο του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    Οι ισχυρισμοί τους

    1. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ-, επιδοτούνται για πρώτη φορά ως και 55% οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

    Η πραγματικότητα

    Ανάλογη απόφαση -και προετοιμασία -υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το κυριότερο όμως είναι ότι επί 16 μήνες δεν έχει λόγω των ερασιτεχνικών χειρισμών της κυβέρνησης εκταμιευθεί ούτε 1ε από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Ως αποτέλεσμα οι επενδύσεις μειώθηκαν σε ένα χρόνο κατά 31%

    Οι ισχυρισμοί τους

    2. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν λιγότερους φόρους ως και 10%

    Η πραγματικότητα

    Αυτό ισχύει μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Για τις μικρές (περίπου 630.000)καμία μείωση. Προαναγγέλλεται δε και αύξηση των μοναδικών συντελεστών κέρδους κατά 15%. Οι μικρές επιχειρήσεις μέσω της αυτοπεραίωσης θα καταβάλλουν περισσότερους φόρους. Με τον Ν.3220/2004 του ΠΑΣΟΚ, οι επιχειρήσεις μπορούσαν να σχηματίζουν ως αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων το 35% των αδιανέμητων κερδών τους, με την υποχρέωση να το επενδύσουν εντός τριετίας. Η ΝΔ κατήργησε αυτό το σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των μικρών μεταποιητικών εμπορικών επιχειρήσεων (πολλές είχαν ήδη ενταχθεί).

    Οι ισχυρισμοί τους

    3. Θα διατεθούν από το Γ' ΚΠΣ 200 εκατ. ευρώ για 3000 μικρές επιχειρήσεις.

    Η πραγματικότητα

    Η ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας (ΕΠΑΝ) είχε σχεδιασθεί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και σήμερα μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών παραμένουν εκτός ΕΠΑΝ, όπως επίσης και σημαντικές εμπορικές δραστηριότητες.

    Οι ισχυρισμοί τους

    4. Ευκολότερα δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου.

    Η πραγματικότητα

    Το Ταμείο Εγγυήσεων μικρών και πολύ μιικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.) είχε δημιουργηθεί από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ είχε «καταφέρει» να το αδρανοποιήσει επί 16 μήνες.

    Οι ισχυρισμοί τους

    5. Ενισχύεται ο Ανταγωνισμός, προστατεύονται οι μικρές επιχειρήσεις.

    Η πραγματικότητα

    Το αντίθετο. Ενισχύεται στην πράξη μόνο η ανταγωνιστικότητα των πολύ μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων και κυρίως των πολυεθνικών. Ιδιαίτερα με την διεύρυνση του ωραρίου δημιουργείται μείζον ζήτημα επιβίωσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων κυρίως στην περιφέρεια. Όσο για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρέμεινε - και παρά τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. - απόλυτα εξαρτημένη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και με τον νέο Νόμο.

    Οι ισχυρισμοί τους

    6. Μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης με την αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Η πραγματικότητα

    Ως τώρα τίποτε απολύτως δεν έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση.

    Οι ισχυρισμοί τους

    7. Νέοι νόμοι για το υπαίθριο και πλανόδιο εμπόριο.

    Η πραγματικότητα

    Επί 16 μήνες δεν εφάρμοσαν τον Ν.3190 του ΠΑΣΟΚ που έδινε τις δυνατότητες εξυγίανσης του υπαίθριου και πλανόδιου εμπορίου. Τώρα μόλις προωθούν ένα νέο νόμο που επαναλαμβάνει του Ν.3190 και διευκολύνει και κομματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

    Οι ισχυρισμοί τους

    8. Προστασία από τις αθέμιτες πρακτικές. (εικονικές προσφορές και εκπτώσεις)

    Η πραγματικότητα

    Μετά από 16 μήνες προωθούν μια νομοθετική ρύθμιση που δεν αγγίζει την ουσία των προβλημάτων και το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει την αρμοδιότητα επιβολής προστίμου από τον Νομάρχη στον Περιφερειάρχη.

    Οι ισχυρισμοί τους

    9. Στήριξη των επιχειρήσεων της Περιφέρειας (μέσω πολεοδομικών περιορισμών για πολυκαταστήματα).

    Η πραγματικότητα

    Πρόκειται για εμπαιγμό. Με τον Νόμο που καταθέτουν οδηγούν σε απόγνωση και αφανισμό τις επιχειρήσεις της περιφέρειας, γιατί «απελευθερώνουν» πλήρως το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Αυτό ευνοεί τα πολυεθνικά πολυκαταστήματα που δεν έχουν βέβαια καμιά αντίρρηση - μια και στην πράξη δεν υπάρχουν διαθέσιμοι μεγάλοι χώροι στα κέντρα των πόλεων - να εγκατασταθούν πιο «έξω» αφού το ασύδοτο ωράριο τους δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα.

    Οι ισχυρισμοί τους

    10. Περισσότεροι έλεγχοι για προστασία από το παραεμπόριο.

    Η πραγματικότητα

    Ο Ν.3190 του ΠΑΣΟΚ, παρείχε πλήρως αυτή την δυνατότητα. Δυστυχώς επί ένα χρόνο δεν εφαρμόσθηκε και η σημερινή κυβέρνηση αφήνει ασύδοτο το παραεμπόριο. Τώρα αποφασίζουν να το αξιοποιήσουν.

    Οι ισχυρισμοί τους

    11. Υπηρεσία μιας στάσης στα Επιμελητήρια

    Η πραγματικότητα

    Υπήρχε έτοιμο νομοθετικό πλαίσιο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που ακόμα δεν έχει προωθηθεί. Γίνονται εξαγγελίες αλλά νόμος δεν έχει ως τώρα έρθει στην Βουλή.

    Οι ισχυρισμοί τους

    12. Ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις στον φορολογικό νόμο.

    Η πραγματικότητα

    Πάντα ίσχυαν ανάλογα ισχυρά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Όμως η αποτελεσματικότητα τους έχει να κάνει με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον. Αυτό που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τους κυβερνητικούς χειρισμούς είναι το χειρότερο των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία που προκαλεί η κυβέρνηση στην αγορά είναι ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας για το επιχειρείν.

    Οι ισχυρισμοί τους

    13. Κωδικοποιούνται οι αγορανομικές διατάξεις-

    Η πραγματικότητα

    Στην ουσία ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα

    Οι ισχυρισμοί τους

    14. Προχωρεί η αναμόρφωση του δικαίου των Α.Ε.

    Η πραγματικότητα

    Ο γνωστός «ενεστώς μέλλοντας» που έχει εφεύρει η κυβέρνηση για να δικαιολογεί την απραξία της. Διαφημίζουν το μελλοντικό έργο μιας επιτροπής που συνέστησαν (!!)

    Οι ισχυρισμοί τους

    15. Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο προωθείται

    Η πραγματικότητα

    Ο νόμος ήταν έτοιμος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν εισήχθη στην Βουλή λόγω εσπευσμένης προκήρυξης των εκλογών. Ελπίζουμε τουλάχιστον η ΝΔ να τον φέρει σύντομα στην Βουλή και να μην περιορίζεται σε διακηρύξεις.

    [05] Σιδηροδρομική τραγωδία στο Πακιστάν από την σύγκρουση τριών τρένων.

    Τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 1.000 τραυματίσθηκαν από την σύγκρουση τριών τραίνων τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στο νότιο Πακιστάν, μεταδίδει το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Geo. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για 120-150 νεκρούς, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων είναι πιθανό να αυξηθεί.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 04:00 τοπική ώρα [02:00 ώρα Ελλάδος] σε σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Γκότκι.

    «Κοιμόμουν. Ξύπνησα από το θόρυβο, ένα τεράστιο κρότο. . .εκτινάχθηκα, όλα γέμισαν σκόνη. . .έπεσα στο πάτωμα και λιποθύμησα», δήλωσε ένας επιβάτης, ο Αμίν, αναζητώντας απεγνωσμένα έναν γιο του στα συντρίμμια.

    «Είναι μια καταστροφή... αποτελεί ξεκάθαρα το αποτέλεσμα αμέλειας», δήλωσε ο Σαλαχουντίν Χάιντερ, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας. «Πώς βρέθηκαν στις ίδιες ράγες δύο τραίνα;», δήλωσε, αναφερόμενος στους δύο συρμούς που ενεπλάκησαν στην αρχική σύγκρουση. «Γιατί δεν σταμάτησαν το ένα τραίνο αφού ήδη βρισκόταν εκεί ένα άλλο για επισκευές;».

    [06] Συνάντηση Καραμανλή με Αλογοσκούφη και Παναγιωτόπουλο

    Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Διυπουργική Σύσκεψη για την κατάρτιση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης που αφορά την περίοδο 2007-2013 συγκαλείται το απόγευμα ,υπό τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομιών Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Νωρίτερα ο κ.Αλογοσκούφης θα συναντηθεί με τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για θέματα φορολογικής διοίκησης.

    Χθες συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπο της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια .

    Ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρθηκε στην οικονομία της χώρας μας λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει έκθεση προόδου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

    [07] "Όχι" της ΚΕΔΚΕ σε αλλαγές προδιαγραφών για υπαίθρια διαφήμιση.

    "Όχι" σε ελαστικοποίηση των προγούμενων προδιαγραφών που διέπουν την υπαίθρια διαφήμιση, τόσο στις πόλεις, όσο και στην ύπαιθρο, λέει η ΚΕΔΚΕ, επισημαίνοντας οτι αναμένει τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θέμα, προκειμένου να λάβει, εφόσον απαιτηθεί, «τις δέουσες αποφάσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ποιότητας ζωής των πολιτών».

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο σχέδιο της νέας ΚΥΑ η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων, διέκρινε την πρόθεση της κυβέρνησης να ελαστικοποιήσει τις προηγούμενες προδιαγραφές και για το λόγο αυτό πρότεινε για τις σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις αυτές την άμεση εμπλοκή των Δημοτικών Συμβουλίων.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΚΕΔΚΕ, έχει ως εξής:

    «Με αφορμή δημοσιεύματα για τις νέες τεχνικές προδιαγραφές, που θα διέπουν την υπαίθρια διαφήμιση, η ΚΕΔΚΕ παρατηρεί τα εξής:

    Η υπαίθρια διαφήμιση είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της εικόνας των πόλεων αλλά και πολλές φορές και της υπαίθρου. Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΚΕ, χωρίς να παραγνωρίζει τις δυσκολίες εφαρμογής περιοριστικών και τακτοποιητικών μέτρων, στήριξε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και πριν και κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που προσπαθούσε να ρυθμίσει μια απαράδεκτη σε έκταση και ποιότητα κατάσταση.

    Για το λόγο αυτό, όταν στο σχέδιο της νέας ΚΥΑ διέκρινε την πρόθεση της Κυβέρνησης να ελαστικοποιήσει τις προηγούμενες προδιαγραφές τοποθέτησης, καθορισμού αποστάσεων, φωτισμού κ.λπ. των διαφόρων ειδών διαφημιστικών πινακίδων, αντέδρασε άμεσα προτείνοντας για τις σημαντικότερες από τις ρυθμίσεις αυτές την άμεση εμπλοκή των Δημοτικών Συμβουλίων με προφανή στόχο να αποτρέψει αυθαιρεσίες και να προστατεύσει την εικόνα των πόλεων και της υπαίθρου.

    Η ΚΕΔΚΕ αναμένει τη νέα ΚΥΑ, η οποία δεν της έχει ακόμα κοινοποιηθεί, προκειμένου να πάρει, εφόσον απαιτηθεί, τις δέουσες αποφάσεις στη κατεύθυνση πάντα της ενίσχυσης της ποιότητας ζωής των πολιτών

    Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία και τις διαδικαστικές και δικαστικές εμπλοκές, που έχουν προκύψει από την αντίδραση μεγάλων και μικρών συμφερόντων, αυτό που απαιτείται να γίνει είναι η υποβοήθηση εφαρμογής της υφιστάμενης ΚΥΑ και όχι η ελαστικοποίηση της με νέα».

    [08] Στην κυκλοφορία το τμήμα Ασπροβάλτα -Στρυμόνας

    Εντός του έτους θα έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι σε όλα τα κομμάτια της Εγνατίας Οδού τα οποία υπολείπονται, έτσι ώστε το 2007 να ολοκληρωθεί το ανατολικό μέρος της οδού και το 2008 να δοθεί στην κυκλοφορία και ολόκληρο το τμήμα της Ηπείρου.

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς στα εγκαίνια του τμήματος Ασπροβάλτα -Στρυμόνας, το οποίο δίνεται σήμερα στην κυκλοφορία.

    Όπως είπε ο κ. Σουφλιάς στις 21 Ιουλίου θα ανακηρυχθούν οι ανάδοχοι για την υλοποίηση έργων ύψους 250 εκατ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 120 εκατ. ευρώ και αναφερόμενος στα 42 χλμ.. της μεσόγειας χάραξης (τμήμα Στυμόνας - ¶γιος Ανδρέας), είπε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της κατασκευής της από αναδιάταξη των κονδυλίων της Εγνατίας οδού, ύψους 150 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα κατασκευαστούν τα 35 χλμ., ενώ για τα υπόλοιπα 7 χλμ. θα προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, για χρήση χώρου και εφόσον υπάρξει συμφωνία θα εξοικονομηθούν περί τα 45 εκατ. ευρώ.

    Σε ό,τι αφορά το κομμάτι που εγκαινιάστηκε σήμερα, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1999, έχει μήκος 20,5 χλμ. και μαζί με τις συνδετήριες οδούς συνολικό μήκος 22 χλμ.. Πρόκειται για κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες κυκλοφορίες και μία λωρίδα έκτακτης ανάγκης ανά κατεύθυνση κυκλοφορίας.

    Περιλαμβάνει 6 μεγάλες γέφυρες, 3 μικρές σήραγγες που έγιναν με διάτρηση και 2 σήραγγες που έγιναν με εκσκαφή και επιχωμάτωση. Παράλληλα μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα στο κομμάτι Νυμφόπετρα- Ρεντίνα - Ασπροβάλτα για τη σύνδεση του τμήματος με την παλιά εθνική οδό θα δημιουργηθεί κόμβος στα Κερδύλλια και θα τοποθετηθούν φανάρια στα Νέα Βρασνά.

    Η δαπάνη κατασκευής ανήλθε σε 150 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 129 εκατ. ευρώ είναι ο αρχικός προϋπολογισμός και 21 εκατ. ευρώ συμπληρωματική σύμβαση, υπήρξε δηλαδή μία υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού κατά 15%.

    Όπως τόνισε ο υπουργός κατά τα εγκαίνια, το τμήμα που δίνεται στην κυκλοφορία παρακάμπτει αστικές περιοχές με δυναμική τουριστική ανάπτυξη, αποφεύγοντας ένα επικίνδυνο κομμάτι της παλαιάς εθνικής οδού.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της εταιρίας «Εγνατία Οδός ΑΕ» Απόστολος Γούλας, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις του έργου, καθώς σημειώθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου 3 κατολισθήσεις με αποτέλεσμα η εταιρία για να τις αντιμετωπίσει κατασκεύασε δύο επιπλέον σήραγγες από ότι προβλεπόταν αρχικά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σουφλιάς σχετικά με την επιβολή διοδίων τόνισε ότι από το 2006 σε τμήματα της Εγνατίας οδού που έχουν ολοκληρωθεί θα οριστούν διόδια, το ύψος των οποίων θα είναι ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση.

    Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκε επίσης ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης, βουλευτές, ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, νομάρχες και δήμαρχοι της περιοχής.

    [09] Νέες σιδηροδρομικές συνδέσεις με Κωνσταντινούπολη και Σόφια.

    Μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια, ο ΟΣΕ δρομολογεί γρήγορα τρένα από τη Θεσσαλονίκη προς το Βουκουρέστι, τα Σκόπια και το Βελιγράδι.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης στα εγκαίνια των νέων σιδηροδρομικών συνδέσεων από τη Θεσσαλονίκη προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σόφια, που εξυπηρετούν το επιβατικό κοινό με σύγχρονες αμαξοστοιχίες και μειώνοντας το χρόνο του ταξιδιού.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι προωθείται η σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού Lom με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έως το 2013 ,και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα της ελληνικής πολιτικής μεταφορών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού ¶ξονα 10 (Θεσσαλονίκη - Σκόπια - Βελιγράδι - Ζάγκρεμπ - Λιουμπλιάνα - Σάλτσμπουργκ).

    «Για την γραμμή Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη, η νέα αμαξοστοιχία έχει το όνομα «Φιλία Εξπρές». Συμβολίζει έτσι τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών», υπογράμμισε ο κ.Λιάπης και διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μια καθημερινή σύνδεση, που περιορίζει τον χρόνο του ταξιδιού κατά τρεις ώρες (από 14,5 σε 11,5 ώρες).

    Το"Φιλία Εξπρές" αναχωρεί κάθε μέρα από Θεσσαλονίκη στις 20.00 και την ίδια ώρα επιστρέφει από Κωνσταντινούπολη.

    Για τα δύο νέα δρομολόγια προς Σόφια είπε ότι ο χρόνος του ταξιδιού μειώνεται κατά δύο ώρες και ότι εντάσσονται στο νέο στρατηγικό πλάνο που έχει χαραχθεί για τη βελτίωση και ανάπτυξη της σιδηροδρομικής υποδομής μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σόφιας, μέχρι το 2011.

    «Οι σιδηροδρομικές αυτές συνδέσεις θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της επιβατικής και τουριστικής κίνησης, στην αύξηση των επισκέψεων, στην ενίσχυση των εμπορευματικών μεταφορών και των διμερών επαφών μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Βουλγάρων», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν, επίσης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, ο Τούρκος πρόξενος Σ.Τσετίνελλί, ο Βούλγαρος πρόξενος Π.Ιβανόφ, ο αντιπρόεδρος του ΟΣΕ Α.Ευσταθιού και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

    Ο κ.Λιάπης, με ένα έκτακτο δρομολόγιο, θα αναχωρήσει στις 22.00 για την Κωνσταντινούπολη, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    [10] Συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ.

    Υπό το βάρος της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης την περασμένη Πέμπτη, στο Λονδίνο και τις απειλές της Αλ Κάιντα για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα, συνεδριάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αποφασίσουν μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής. Από τη χώρα μας θα συμμετάσχει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας .

    Στο μεταξύ έντεκα πτώματα θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο έχουν αναγνωριστεί μέχρι τώρα, ανακοινώθηκε από τη Σκότλαντ Γιαρντ.

    Σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό των αρχών οι νεκροί είναι τουλάχιστον 52 και οι τραυματίες 700. Το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε ήταν η 53χρονη Σούζαν Λέβι, μητέρα δύο παιδιών.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε πως σήμερα θα αρχίσουν οι ανακρίσεις για το θάνατο των θυμάτων που έχουν ήδη αναγνωριστεί, ανάμεσα σε αυτούς και δύο εργαζόμενοι για την πόλη του Λονδίνου.

    Μεγάλη συναυλία το Σάββατο στο Λονδίνο

    Μεγάλη συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Λονδίνο,αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Ιουλίου,ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Κεν Λίβινγκστον.

    Η συναυλία,που θα φέρει τον τίτλο "Ενωμένο Λονδίνο",θα δείξει ότι η βρετανική πρωτεύουσα "διατηρεί το δικαίωμά της να γιορτάζει ως πόλη όλων των φυλών,των θρησκειών και των πολιτισμών,ακριβώς αυτό που τόσο μισούν αυτοί που έβαλαν τις βόμβες" τόνισε ο δήμαρχος.

    Η συναυλία θα διοργανωθεί στο Μπάρτζες Παρκ με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της μουσικής.

    Οι Βρετανοί θα τηρήσουν αύριο το μεσημέρι δύο λεπτών σιγή στη μνήνη των θυμάτων των τεσσάρων επιθέσεων.

    Ερευνες για τους δράστες

    Oι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο ήταν πιθανότατα τέσσερις νεαροί φίλοι από την Αγγλία,πακιστανικής καταγωγής γεννημένοι στη Βρετανία,ηλικίας 19 έως 30 ετών ,γράφουν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες ,επικαλούμενες πηγές της αστυνομίας.

    "Παιδιά -βομβιστές" γράφει σήμερα στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Σαν."Καμικάζι αυτοκτονίας από τα προάστεια",είναι ο τίτλος της Ντέιλι Μέιλ,που προσθέτει ότι οι δράστες ήρθαν από την περιοχή του δυτικού Γιορκσάιρ,στη βόρεια Αγγλία

    Η αστυνομία άρχισε να ξετυλίγει το "μίτο" όταν η οικογένεια ενός εκ των τεσσάρων υπόπτων τηλεφωνησε στην Σκότλαντ Γιαρντ για να ενημερώσει τις αρχές ότι ο γιός τους "πήγε στο Λονδίνο με τους φίλους του και δεν επέστρεψε,γράφει η Γκάρντιαν. Σύμφωνα με τις εφημερίδες οι τέσσερις φίλοι κουβαλούσαν στρατιωτικούς σάκους που περιείχαν τα εκρηκτικά.

    "Ηταν τέσσερα συνηθισμένα αγόρια από τη Βρετανία,από συνηθισμένα βρετανικά σπίτια που τους άρεεσε το ποδόσφαιρο και τα κορίτσια...Γιατί λοιπόν έγιναν καμικάζι αυτοκτονίας;" διερωτάται στην πρώτη της σελίδα η Ντέιλι Μέιλ.

    "Ηταν ένα γλυκό παιδί που μιλούσε σε όλους" λέει ο 19χρονος Μοχάμεντ Ανσάαρ Ριάζ στους Τάιμς για έναν από τους τέσσερις φερόμενους ως δράστες ,έναν 22χρονο απόφοιτο της σχολής Φυσικής Αγωγής ,που του άρεσε το κρίκετ και το ποδόσφαιρο."Είχε μια φανταστική αίσθηση του χιούμορ και σε έκανε να γελάς.Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πήγε στο Λονδίνο για να βάλει βόμβες...δεν ήταν στη φύση του να κάνει κάτι τέτοιο",πρόσθεσε ο Ριάζ. "Επαιζα κρίκετ μαζί του πριν 10 ημέρες .Δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική" τόνισε.

    Ενας άλλος γείτονας που ζήτησε να μην κατονομαστεί,δήλωσε στο τηλεοπτικό δικτυο ITN News

    ότι ο 22χρονος φερόμενος ως δράστης που "πάντα χαμογελούσε" ,είχε μεταβεί πέρυσι για δύο μήνες στο Αφγανιστάν και για τέσσερις στη Λαχώρη του Πακιστάν.

    "Το συμπέρασμα ότι οι τρομοκράτες ήταν από τη Βρετανία προκαλεί τρόμο",γράφουν οι Τάιμς. "Η ανακάλυψη των δραστών δεν πρέπει να κλείσει την υπόθεση. Υπάρχουν πολλά και πιεστικά ερωτήματα: Ποιος εισηγήθηκε και συντόνισε την συνωμοσία ; Ποια ήταν η σχέση των βομβιστών με την Αλ Κάϊντα ή άλλα τρομοκρατικά δίκτυα του εξωτερικού; Πού βρέθηκαν τα εκρηκτικά ; Και πάνω απ όλα πως μπόρεσαν να κρατήσουν τα δολοφονικά τους σχέδια μυστικά, δίχως να προκαλέσουν υποψίες στις οικογένειες, τους φίλους, τους γείτονες, γενικότερα τους ομόθρησκούς τους; διερωτάται η εφημερίδα.

    Ενας άλλος ύποπτος,ένας 19χρονος από το Λιντς,φέρεται να προσχώρησε τελευταία στους θρησκευτικούς κύκλους αφού είχε αρχίσει να αποκτά κάποια "άγρια χαρακτηριστικά".

    "Είχε ξεφύγει και οι γονείς του ανησυχούσαν.Ηθελαν να τον συμμορφώσουν.Δεν ξέρω τι συνέβη,αλλά 18 μήνες έως δύο χρόνια πριν ο 19χρονος ύποπτος ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά και έγινε ευσεβής θρησκευτικός παράγοντας" λέει ένας εξάδελφός του στους Τάιμς.

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ διερωτάται πως είναι δυνατόν το περιβάλλον των τεσσάρων βομβιστών να μην είχε αντιληφθεί τίποτα. "Δεν μπορεί κάποιος στο σπίτι, στο τζαμί ή στην ομάδα μελέτης του Κορανίουνα μην είχε αντιληφθεί κάτι. Είναι αδύνατον να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι στις μουσουλμανικές κοινότητες ανήκουν άτομα που είναι έτοιμα να θυσιάσουν τη ζωή τους προκειμένου να πλήξουν τον δυτικό τρόπο ζωής" γράφει η εφημερίδα.

    Ενας τρίτος ύποπτος,που ήταν 30 ετών,έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού, τον κατηγορούσε παλιότερα η οικογένειά του ότι δεν σεβόταν τις μουσουλμανικές παραδόσεις ."Δεν ήθελε να αφήσει γένεια ή να φορά καπέλο.Ηταν καλό παιδί όμως και δεν είχε ποτέ φασαρίες.Είχε πάει στο Πακιστάν μερικές φορές αλλά δεν έμεινε πολύ καιρό" δήλωσαν μέλη της οικογενείας του στην Ντέιλι Μέιλ.

    Σύμφωνα με την Γκάρντιαν,προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις βρετανικές αρχές το γεγονός ότι ο προσηλυτισμός των τεσσάρων βομβιστών στις τάξεις του φανατικού Ισλάμ, επετεύχθη στην Βρετανία και όχι σε στρατόπεδα εκπαίδευσης και τις ισλαμικές σχολές της Μέσης Ανατολής.

    Η βρετανική εφημερίδα ,επικαλούμενη πηγές των μυστικών υπηρεσιών, γράφει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να ξεκινήσει έρευνα για τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας της Βρετανίας στην διαμόρφωση κλίματος φανατισμού μεταξύ των νεαρών βρετανών μουσουλμάνων. Η εφημερίδα προειδοποιεί πάντως ότι η αποκάλυψη ότι οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθηκαν από μέλη της μουσυλμανικής κοινότητας της Βρετανίας, ενδέχεται να πυροδοτήσει εκστρατεία μίσους κατά των μουσουλμάνων στην οποία θα πρωταγωνιστούν ακροδεξιές οργανώσεις.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς προειδοποιούν ότι η συγκλονιστική αποκάλυψη ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν διαβρώσει τον κοινωνικό ιστό, δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας χώρας αλλά πανευρωπαϊκό. "Η Βρετανική προεδρία στην ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει στο επόμενο εξάμηνο να διαμορφώσει το πλαίσιο συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωση, αρχής γενομένης από τη σημερινή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στις Βρυξέλλες",γράφει η εφημερίδα.

    [11] Nέα πρόσκληση Παναγιωτόπουλου προς τη ΓΣΕΕ για διάλογο

    Δημόσια πρόσκληση προς τη ΓΣΕΕ να συνεχίσει το διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο διάλογος είναι στην καταληκτική και πλέον αποφασιστική του φάση και έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για λύση κοινής αποδοχής.

    "Θα ήταν κρίμα αυτό το καλό κλίμα συναίνεσης να το διαταράξει με μονομερή της απόφαση η ΓΣΕΕ", σημείωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι ο διάλογος υφίσταται και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συναίνεση με την ΓΣΕΕ και θα ήταν κρίμα η Συνομοσπονδία να αφήσει άδεια την καρέκλα της στο τραπέζι του διαλόγου.

    "Τί προτείνει η ΓΣΕΕ, θεωρεί ότι ήταν καλό το καθεστώς που ίσχυε; Αν δεν ήταν καλό, τότε να έλθει να μας πει τις θέσεις της" διερωτήθηκε ο υπουργός Απασχόλησης αναφερόμενος στο θέμα των υπερωριών. Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει για το λεγόμενο διευθυντικό δικαίωμα, ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε, ότι ουδέποτε ο ίδιος ή άλλος αρμόδιος από την πλευρά της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν τη λέξη διευθυντικό δικαίωμα, ή είπαν ότι έχουν στόχο να καθιερώσουν έναν τέτοιο θεσμό.

    Ο κ.Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές και είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει με τον καλύτερο τρόπο τον προϋπολογισμό έτσι ώστε να επιτύχει τους στόχους της και να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα.

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ προειδοποίησε, ακόμη μια φορά, την κυβέρνηση ότι αν προχωρήσει σε μονομερή νομοθετική ρύθμιση για τα εργασιακά, θα υποχρεώσει τα συνδικάτα να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι σε θερμή αντιπαράθεση. Δεν θέλουμε το Κοινοβούλιο να φτάσει στο σημείο να καταργεί μέσα σε μια νύχτα εργατικά δικαιώματα, όπως το οκτάωρο, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος, απαντώντας στην κριτική του υπουργού Απασχόλησης, δήλωσε ότι η ΓΣΕΕ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ του κοινωνικού διαλόγου, αλλά ενός διαλόγου με προσδιορισμένο περιεχόμενο, με σαφή θέματα ημερήσιας διάταξης, αλλά και προτάσεις από κάθε πλευρά πάνω στα θέματα.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε δημόσια έκκληση στον κ. Παναγιωτόπουλο για διάλογο ουσίας και με χρονική επάρκεια πάνω στα θέματα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και της αμοιβής των υπερωριών. Συμπλήρωσε, όμως, ότι αυτός ο διάλογος μπορεί να προχωρήσει μόνο αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών σε αυτά τα ζητήματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Πολυζωγόπουλο, τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η ΓΣΕΒΕΕ, έχουν συμφωνήσει για μια πρώτη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ πάνω στα θέματα αυτά την ερχόμενη Τρίτη, ενώ αναμένεται η απάντηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.

    Τις εκτιμήσεις αυτές συμμερίστηκε ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Φίλιππος Ταυρής, δηλώνοντας ότι διάλογος δεν έχει γίνει, ενώ θα έπρεπε στα θέματα των υπερωριών να ολοκληρωθεί πρώτα η διαπραγμάτευση μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το διευθυντικό δικαίωμα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από καμιά πλευρά μέσα στα συνδικάτα.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης (Συνασπισμός), υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά αλλαγή στις υπερωρίες και απέρριψε τη διευθέτηση της ακόμα και σε αυτήν του νόμου Γιαννίτση, ενώ προειδοποίησε ότι τα κυβερνητικά μέτρα οδηγούν σε αύξηση της ανεργίας γιατί οι εργοδότες, αξιοποιώντας στο μάξιμουμ το χρόνο εργασίας, όχι μόνο δεν θα προσλάβουν προσωπικό, αλλά θα προχωρήσουν σε απολύσεις.

    Ερευνα για τα εργασιακά

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, που σχετίζονται με τα εργασιακά.

    Σύμφωνα με την έρευνα, το 77,7% των εργαζομένων απορρίπτει κάθε προοπτική μείωσης αποδοχών. Το 63,4% διαφωνεί με την άποψη ότι η μείωση του προσωπικού μπορεί να συμβάλλει στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων επιχειρήσεων.

    Αντίθετα, ένα μεγάλο ποσοστό, το 49%, συμφωνεί ότι η ιδιωτικοποίηση μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.

    Το 43% των εργαζομένων διαφωνεί με την άποψη ότι αν περικοπούν προνόμια των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ με την άποψη αυτή συμφωνεί το 36%.

    Ένα συντριπτικό ποσοστό 85% των εργαζομένων επικροτεί την άποψη ότι για τα δημόσια ελλείμματα ευθύνονται οι κυβερνήσεις και όχι οι εργαζόμενοι.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που απευθύνονται προς τη ΓΣΕΕ. Το 54,2% των εργαζομένων ζητά από τη ΓΣΕΕ να απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση για ευελιξία στο ωράριο εργασίας, σε αντίθεση με το 31% που επικροτεί το διάλογο. Στο ζήτημα της μείωσης του κόστους των υπερωριών (ακόμα και με αντάλλαγμα το 39ωρο ή την αύξηση των ημερών αδείας), το 53,5% ζητά να απορριφθεί κάθε συζήτηση, ενώ μόνο το 25,1% ζητά να γίνει διάλογος.

    Σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών στον ΟΤΕ, το 29,5% των εργαζομένων έχει θετική γνώμη, ενώ το 33% αρνητική.

    Σύμφωνα με τον αναλυτή της Metron Analysis, κ. Στράτο Φαναρά, η κοινή γνώμη εμφανίζεται τριχοτομημένη στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων. Το 1/3 έχει σαφή θετική άποψη, το 1/3 σαφή αρνητική και το 1/3 δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί και εμφανίζεται ως διεκδικούμενο.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει παλαιότερη έρευνα σε σχέση με τις τάσεις των εργοδοτών. Το 2002 μόνο οι τρεις στους δέκα εργοδότες θεωρούσαν ενδιαφέρουσα τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τουλάχιστον όπως ρυθμιζόταν από το νόμο Γιαννίτση.

    Το 57% των εργοδοτών θεωρούσε ότι η διευθέτηση δεν έχει κανένα ενδιαφέρον. Τα στοιχεία αυτά αλλάζουν πραγματικά, αν το ερώτημα της διευθέτησης τεθεί στη βάση των ατομικών συμφωνιών ή του διευθυντικού δικαιώματος.

    Σε αυτή την περίπτωση, το 59% των εργοδοτών δηλώνει ενδιαφέρον για τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    [12] Διαπραγματεύσεις για νέο μισθολόγιο

    Ξεκίνησαν το πρωί οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στο δημόσιο τομέα για το 2005. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα αποτυπώσει μέχρι τα τέλη Αυγούστου τα μισθολογικά αιτήματα. Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαίο μισθολόγιο από το 2006, ενώ πρόσθεσε ότι δεν κόβεται κανένα επίδομα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρου, ζήτησε κατώτατο μισθό στα 1.300 ευρώ και πρόσθεσε ότι αναμένουν τις κυβερνητικές προτάσεις.

    [13] Επεισόδια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

    Επεισόδια σημειώθηκαν στη 1.30 ώρα Ελλάδος στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Σύμφωνα με τους κληρικούς και αρχιερείς που βρίσκονταν στο Πατριαρχείο εκείνη την ώρα ο αρχιμανδρίτης Ειρηναίος με ομάδα είκοσι αράβων λαϊκών παραβίασαν τις πόρτες του Πατριαρχείου και εισήλθαν εντός του κτιριακού συγκροτήματος.

    Περίπου 30 με 50 άτομα βρίσκονται εντός του πατριαρχικού ιδρύματος των Ιεροσολύμων και σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων επιχειρούν την ανατροπή του υπάρχοντος καθεστώτος προς όφελος του μοναχού και πρώην Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου.

    Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις της Γενικής Προξένου των Ιεροσολύμων Ελένης Σουρανή, των νομικών συμβούλων του Πατριαρχείου Αλέξανδρου Λυκουρέζου και Νίκου Καλιούρη με τον αστυνομικό διοικητή της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, ο οποίος βρίσκεται στο σημείο.

    Από τα επεισόδια, τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης του Πατριαρχείου, τραυματίστηκε ένας μοναχός στο χέρι, ενώ το κτίριο του Πατριαρχείου έχει υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές στο εσωτερικό του, όταν στην προσπάθεια τους οι σωματοφύλακες του κ. Ειρηναίου να καταλάβουν το Πατριαρχείο έσπαγαν πόρτες και παράθυρα.

    Τέλος, εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι οι "εισβολείς" στο Πατριαρχείο είναι διαθετειμένοι να το εγκαταλείψουν αφού προηγουμένως ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος τους καταβάλει τα χρήματα που τους υποσχέθηκε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 July 2005 - 14:48:32 UTC