Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη Καραμανλή με Βουλγαράκη και Παπαληγούρα.
  • [02] Ψηφιακή στρατηγική για βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας ζωής
  • [03] Την ερχόμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις εμπόρων και βιοτεχνών
  • [04] «Κολοσσιαίο λάθος» χαρακτηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην EE ο Χέλμουτ Σμιτ
  • [05] Εκκληση Παναγιωτόπουλου για διάλογο για τα εργασιακά
  • [06] Το Κτίριο των Κοινών Θεσμών εγκαινίασε στο Σαράγεβο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε.Στυλιανίδης
  • [07] «Πρόκληση για τη συλλογική συνείδηση οι ανθρωπιστικές κρίσεις»
  • [08] Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός.

    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ


    [01] Σύσκεψη Καραμανλή με Βουλγαράκη και Παπαληγούρα.

    "Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, αποτελεί ασφαλή προορισμό, δεν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα.

    Αντικείμενο της σύσκεψης διευκρίνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν το κείμενο που προτείνεται να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο θα συζητηθεί αύριο στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών.

    Ο κ. Βουλγαράκης πρόσθεσε ότι η εξέταση του κειμένου θα γίνει υπό το πρίσμα του καθεστώτος που βιώνει η χώρα. Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, όπως βιώνει καθημερινά ο καθένας. Ο κ. Βουλγαράκης πρόσθεσε ότι η εξέταση της πρότασης θα γίνει με βάση το επίπεδο ασφαλείας της χώρας μας και την εκτίμηση για το βαθμό απειλής από την τρομοκρατία.

    Συμπαραστεκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις χώρες που θεωρούν ότι απειλούνται περισσότερο ωστόσο εμείς έχουμε τα δικά μας στάνταρ, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Παπαληγούρας, θα πρέπει να δώσει από κοινού απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο σαν να είχε συμβεί σε κάθε χώρα. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τα βαθύτερα πολιτικά αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός σήμερα συνεργάσθηκε και με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά.

    [02] Ψηφιακή στρατηγική για βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας ζωής

    Η ψηφιακή στρατηγική της χώρας για την περίοδο 2006-2013 παρουσιάστηκε, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο από την Επιτροπή Πληροφορικής.

    Βασικός στόχος της ψηφιακής στρατηγικής είναι η πραγματοποίηση ενός "ψηφιακού άλματος", που αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ποιότητας ζωής ως το 2013 ανέφερε ο συντονιστής της Επιτροπής Πληροφορικής και ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος.

    Όπως ανέφερε ο κ Ασημακόπουλος η σημερινή παρουσίαση σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την έναρξη διαβουλεύσεων για το θέμα αυτό και η τελική πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στην κυβερνητική επιτροπή στα τέλη του έτους με στόχο να αρχίσει η υλοποίηση των προγραμμάτων στις αρχές του 2006.

    Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι η ψηφιακή στρατηγική διαιρείται σε δυο τμήματα εκ των οποίων το πρώτο έχει χρονικό ορίζοντα ως το 2008 και το δεύτερο εκτείνεται ως το 2013.

    Η νέα ψηφιακή στρατηγική περιλαμβάνει περισσότερο από 65 δράσεις και σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ασημακόπουλος ως το 2008 θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών προμηθειών, στην ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, την αυτοματοποίηση των πέντε συχνότερα απαιτούμενων δικαιολογητικών και την θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής

    Μετά το 2008 η στρατηγική περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικών σημείων μιας στάσης για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, την αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα και τη δυναμικότερη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Στην αναγκαιότητα αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών Βασίλης Ανδρονόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε και στα τρία μεγάλα προγράμματα που αφορούν το ζήτημα αυτό τα οποία είναι η Εθνικής Διαδικτυακή Πύλη "Ερμής", το Ενιαίο Σύστημα Αυθεντικοποίησης και Ασφάλειας Συναλλαγών και το Ενιαίο Σύστημα Διαλειτουργικότητας των Συστημάτων των Δημοσίων Υπηρεσιών.

    Στόχος είναι η μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, είπε ο κ. Ανδρονόπουλος.

    Ο πολίτης πρέπει να ενημερωθεί για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δίνουν τα συστήματα πληροφορικής ανέφερε ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομίας και πρόσθεσε ότι ο κύριος προσανατολισμός είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας.

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων των δημόσιων υπηρεσιών είναι απαραίτητη και πρόσθεσε ότι ένας από τους στόχους της στρατηγικής είναι οι συναλλαγές με την Εφορία, τα Τελωνεία και οι συντάξεις του δημοσίου να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.

    Το επιχειρηματικό σχέδιο των επιχειρήσεων για τις ψηφιακές τεχνολογίες πρέπει να είναι ξεκάθαρο ενώ επιπλέον πρέπει να επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που ενεργούν στους τομείς αυτούς ανέφερε ο πρόεδρος και ο δ/ντας σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Κωνσταντίνος Δούκας, ο οποίος επιπλέον πρόσθεσε την αναγκαιότητα ανάπτυξης της "κουλτούρας" της επιχειρηματικότητας από τα πρώιμα στάδια του εκπαιδευτικού συστήματος.

    [03] Την ερχόμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις εμπόρων και βιοτεχνών

    Στις 19 Ιουλίου 2005 μεταφέρει η ΓΣΕΒΕΕ την ημερομηνία πραγματοποίησης των κινητοποιήσεων κατά της ψήφισης του νόμου για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Σύμφωνα με νέα απόφαση της Συνομοσπονδίας, οι "εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ενημέρωσης", σε βασικούς οδικούς κόμβους, όπως Τέμπη, Ρίο Αντίρριο, Ισθμός Κορίνθου κ.α., θα πραγματοποιηθούν τελικά την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε τα μέλη της να προλάβουν να προετοιμαστούν ανάλογα.

    Στο μεταξύ, η European Association of Craft, Small and Medium-sized Enterprises (UEAPME -Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία των εργοδοτών που αντιπροσωπεύει τις ΜΜΕ) σε κείμενο που απέστειλε προ ημερών στη ΓΣΕΒΕΕ για το θέμα του ωραρίου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς πραγματικών ωρών λειτουργίας της αγοράς στην ΕΕ και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 58 ώρες ,κατά μέσο όρο την εβδομάδα, όταν ο αντίστοιχος χρόνος στην κοινότητα είναι σε μέσα επίπεδα 56 ώρες.

    Τονίζει επίσης ότι οικονομικές μελέτες έδειξαν ότι η αύξηση των ωρών λειτουργίας της αγοράς δεν οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση άρα και στην οικονομική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε δυσχερέστερη θέση τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ,είτε θα αναγκαστούν να προσλάβουν νέο προσωπικό αυξάνοντας τα λειτουργικά τους κόστη, είτε να εργαστούν περισσότερο οι ίδιοι.

    Υπογραμμίζει ,τέλος, ότι ένα μικρό κατάστημα δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες με ένα πολυκατάστημα, ώστε να εγγυηθεί έναν υψηλό αριθμό ωρών λειτουργίας, σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση.

    Οι θέσεις της UEAPME κοινοποιήθηκαν χθες στον πρωθυπουργό από την ΓΣΕΒΕΕ.

    Υπόμνημα στον υπουργό Απασχόλησης

    Τις θέσεις της για τα εργασιακά ζητήματα παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ στον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνο Παναγιωτόπουλο. Σε σχετικό υπόμνημά της, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:

    -Το κόστος των υπερωριών πρέπει να είναι εύλογο, ώστε να μην είναι απαγορευτικό. Νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται σήμερα εύκολα στις ΜΜΕ, λόγω απαγορευτικού κόστους υπερωριών.

    -Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τη γραφειοκρατία για υπερωρίες έως και επτά ώρες την εβδομάδα, με την ψήφιση ειδικής ρύθμισης.

    -Βελτίωση του πλαισίου, σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με την καθιέρωση χρονικού ορίου τεσσάρων μηνών μέσα στο οποίο θα επιτρέπονται διευθετήσεις στις ώρες εργασίας και τον καθορισμό ορίου ωρών πρόσθετης εργασίας, που να μην υπερβαίνει τις δυο ώρες ημερησίως.

    [04] «Κολοσσιαίο λάθος» χαρακτηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην EE ο Χέλμουτ Σμιτ

    «Δριμύτερος» επανήλθε ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ ενάντια στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζοντας ως «κολοσσιαίο λάθος» την όλη υπόθεση.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξή του χθες βράδυ στο Πρώτο Πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης (ARD) ο Σμιτ «ανατίναξε» το μέχρι πρότινος βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της τουρκικής ένταξης -που χρησιμοποίησαν κατ΄ επανάληψη ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γιόσκα Φίσερ σε συνδυασμό με το επιχείρημα της ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας- ότι δηλαδή η Τουρκία μπορεί έτσι να λειτουργήσει ως πρότυπο για τις άλλες ισλαμικές χώρες και με την ένταξή της να καταδειχθεί το συμβατό μεταξύ Δημοκρατίας και Ισλάμ: «Το επιχείρημα είναι έωλο και χρησιμοποιείται επιπόλαια από αυτούς που δεν γνωρίζουν ιστορία, δεδομένου ότι η Τουρκία έχει, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, βεβαρυμένο παρελθόν αιώνων στην περιοχή και δεν αποτελεί για καμία αραβική ισλαμική χώρα σημείο θετικής αναφοράς ή παράδειγμα προς μίμηση», είπε ο 85χρονος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

    Ο πρώην καγκελάριος - που κυβέρνησε τη Γερμανία μεταξύ 1974 και 1982 - υπογράμμισε επίσης ότι το γεγονός των στενών «ειδικών σχέσεων» της Αγκυρας με το Ισραήλ, είναι ένας επιπλέον απωθητικός για τους άραβες παράγων, που αποκλείει έναν τέτοιο ρόλο για την Τουρκία.

    Ο Σμιτ υπογράμμισε την «επί της αρχής» αρνητική του στάση ως προς την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζοντας ότι «το θέμα δεν είναι αν είναι πρόωρη ή άκαιρη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το θέμα είναι ότι πρόκειται για κολοσσιαίο λάθος...»

    [05] Εκκληση Παναγιωτόπουλου για διάλογο για τα εργασιακά

    Έντονη κριτική προς την ΓΣΕΕ αλλά και έκκληση προς τα συνδικάτα να προσέλθουν στο διάλογο για τα εργασιακά διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι ο νόμος για τα εργασιακά θα ψηφιστεί μέσα στο καλοκαίρι, σημείωσε ότι η πολιτική του υπουργείου Απασχόλησης εξελίσσεται με βάση προσωπικές εντολές του κ. Καραμανλή και εξέφρασε την βεβαία προσδοκία για αποτελεσματικότητα των μέτρων ως προς την αύξηση της απασχόλησης μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

    Ο κ. Παναγιωτοπουλος δήλωσε με έμφαση ότι το υπουργείο θα επιμείνει σε ολοκλήρωση του διαλόγου ο οποίος πάντως έχει μπει σε καταληκτική φάση αναφέρθηκε σε επιστολή πρόσκληση που εστάλη χθες προς τα συνδικάτα.

    Ο υπουργός Απασχόλησης επανέλαβε δημόσια έκκληση προς την ΓΣΕΕ να προσέλθει στον διαλογο και χαρακτήρισε ως μη ενθαρρυντική την ανταπόκριση της Συνομοσπονδίας.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα που έχουν τεθεί στα συνδικάτα και προϊδεάζουν για τις αλλαγές που θα επιφέρει η αναμενόμενη, πιθανώς και ως το τέλος της εβδομάδος, νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Το πρώτο ερώτημα αφορά το κόστος των υπερωριών. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε για επιστροφή στο καθεστώς του πρώτου νόμου Γιαννίτση.

    Επίσης ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της συνολικής διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου. Το ερώτημα στο θέμα αυτό αφορά την χρονική βάση υπολογισμού της διευθέτησης, δηλαδή αν ο εργάσιμος χρόνος θα υπολογίζεται σε 12μηνη, 6μηνη, ή τετράμηνη βάση.

    Το δεύτερο ερώτημα αφορά την διαδικασία συμφωνίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Ο νόμος Γιαννίτση προβλέπει την συλλογική συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και σωματείων. Οι αλλαγές μπορεί να προβλέπουν κάποια διαδικασία διαβούλευσης ή να καταλήγουν στην διευθέτηση με διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη.

    Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι οι άλλες οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων πλην της ΓΣΕΕ αποδέχονται την πρόσκληση της κυβέρνησης σε διάλογο αλλά και την γενική κατεύθυνση των αλλαγών που έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση. Επίσης υπογράμμισε ότι ανάλογες αλλαγές έχουν πλέον θεσμοθετηθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ακόμα και από Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις όπως του κ. Σρεντερ στην Γερμανία και του κ. Σοκρατες στην Πορτογαλία.

    Ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για ώρα ευθύνης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εκπροσωπεί επίσης του εργαζομένους αλλά και τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους και δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα.

    Ερωτηθείς ως προς τις αντιδράσεις της ΔΑΚΕ ο κ. Παναγιωτοπουλος υπογράμμισε ότι η ΔΑΚΕ δεν αρνείται τον διάλογο και έχει εκφράσει αντίρρηση κυρίως ως προς το διευθυντικό δικαίωμα στην διευθέτηση. Έχουμε διαρκή επαφή σημείωσε και με την ΔΑΚΕ αλλά και με όλες τις παρατάξεις ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ δεσμευθεί ο τι θα περιλάβει το διευθυντικό δικαίωμα ως προς την διευθέτηση στο επικείμενο νομοσχέδιο.

    Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Σκληραίνουν τη στάση τους τα συνδικάτα ενόψει της προοπτικής κατάθεσης νομοσχεδίου για τη διαρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων όπως φάνηκε στη σημερινή κοινή συνεδρίαση των εκτελεστικών επιτροπών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

    Οι δύο κορυφαίες οργανώσεις επιβεβαίωσαν το συντονισμό τους και την απόφαση να απαντήσουν με απεργιακή κινητοποίηση αν η κυβέρνηση προχωρήσει μονομερώς σε νομοθετική ρύθμιση που θα αλλάζει το καθεστώς των υπερωριών και της διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμμένει σε προσχηματικό διάλογο που περιλαμβάνει τηλεγραφικές επιταγές προς τους εργοδότες και προειδοποίησε ότι εάν οι αλλαγές που υποστηρίζει η κυβέρνηση υλοποιηθούν ένα τμήμα του εισοδήματος των εργαζομένων που προκύπτει από τις υπερωρίες θα μεταφερθεί στα ταμεία των εργοδοτών

    Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στην ΓΣΕΕ κ. Κ.Πουπάκης δήλωσε ότι η όποια νομοθετική ρύθμιση δεν πρέπει να έρθει πριν από την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Σε κάθε περίπτωση είπε οι νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να προβλέπουν την δυνατότητα διαβούλευσης των εργαζομένων με τους εργοδότες ενώ για την αλλαγή στους όρους των υπερωριών ζήτησε να προχωρήσει αλλά κατόπιν συνεννόησης μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων.

    [06] Το Κτίριο των Κοινών Θεσμών εγκαινίασε στο Σαράγεβο ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε.Στυλιανίδης

    Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Σαράγεβο από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη τα εγκαίνια του Κτιρίου των Κοινών Θεσμών το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 80% από την ελληνική κυβέρνηση από το ΕΣΟΑΒ (Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων), πράξη που χαρακτηρίστηκε "μήνυμα στενότερης πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις βαλκανικές χώρες " όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης κατά την τελετή των εγκαινίων.

    Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών και ο εθνικός συντονιστής για το ΕΣΟΑΒ στην Βοσνία υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Ζόραν Τεσάνοβιτς, αποκάλυψαν αναμνηστική πλακέτα στην είσοδο του Κτιρίου στο οποίο αναγράφεται "Κτίριο Φιλίας Ελλάδας - Βοσνίας-Ερζεγοβίνης".

    Αυτό που υπάρχει σήμερα είναι ο σκελετός ενός 20όροφου κτιρίου, απομεινάρι του πολέμου 1992-95 και το οποίο μετά την ολοκλήρωσή του, σε ενάμιση χρόνο από σήμερα, θα στεγάσει το σύνολο των κυβερνητικών υπηρεσιών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    "Είναι ζωτικής σημασίας για μας να βρούμε στέγη για όλες τις υπηρεσίες της κυβέρνησης", δήλωσε ο κ. Τεσάνοβιτς."Από σύμβολο του πολέμου, θα μετατραπεί σε σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

    Το κτίριο θα κατασκευαστεί από την ελληνική εταιρία "ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ" ο εκπρόσωπος της οποίας κ. Αλεξόπουλος υπέγραψε συμβόλαιο με τον εθνικό συντονιστή κ.Τεσάνοβιτς παρουσία της ελληνικής αποστολής , του προεδρέυοντος του τριμελούς προεδρέιου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ιβο-Μίρο Γιόβιτς, και πλήθος εκπροσώπων του Τύπου.

    "Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ελλάδα που μας βοήθησε και εξακολουθεί να μας βοηθάει και σήμερα", δήλωσε ο Βόσνιος Εθνικός συντονιστής μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

    Ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύθηκε επίσης για την καταβολή 1,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ για την ανακαίνιση πτέρυγας νοσοκομείου στη Σερβική Δημοκρατία (που αποτελεί τη μία από τις δύο συνιστώσες του κράτους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης).

    Το πρωΐ, στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Βοσνίας Ντράγκαν Ντόκο ανέφερε ότι η ελληνική βοήθεια προς τη Βοσνία στο διάστημα 1995-2000 έφτασε τα 7 εκατ. ευρώ και στο διάστημα 2002-2004 τα 3,65 εκατ. ευρώ και ότι οι δύο χώρες βρίσκονται στην αρχή μίας σχέσης, ευχόμενος να γίνει η Ελλάδα σύντομα απο δωρήτρια χώρα, εταίρος της Βοσνίας.

    Τόνισε επίσης τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, πρώτα για το ηλεκτρικό δίκτυο και στη συνέχεια για το φυσικό αέριο, αναφερόμενος στην προοπτική να δημιουργηθεί παρακλάδι του αγωγού Ελλάδας-Τουρκίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Η ελληνική πλευρά πρότεινε την πραγματοποίηση σύντομα μικτής Διϋπουργικής και επιχειρηματικής αποστολής για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και απηύθυνε πρόσκληση προς τη Βοσνία να συμμετάσχει στην 70ή ΔΕΘ το Σεπτέμβριο με δικό της περίπτερο.

    Νωρίς το πρωΐ ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της "Κόκα-Κόλα" λίγο έξω από το Σεράγεβο, η οποία αποτελεί ελληνική επένδυση με 27 εκατ. ευρώ και τη δεύτερη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα.

    Τη σημαντική οικονομική συμβολή της Ελλάδας υπογράμμισε και ο Υπατος εκπροσωπος στη Βοσνία λόρδος Π.Ασντάουν ο οποίος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ εκτίμησε ότι η οικονομική ανάπτυξη και ανόρθωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και θα συμβάλει να επουλωθούν ταχύτατα οι πληγές του πολέμου.

    [07] «Πρόκληση για τη συλλογική συνείδηση οι ανθρωπιστικές κρίσεις»

    «Οι ανθρωπιστικές κρίσεις, πέρα από το να συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, προκαλούν απελπισία και οδύνη σε συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο. Γιβ αυτό και αποτελούν πρόκληση για τη συλλογική μας συνείδηση, καθώς και για τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχουν θεμελιωθεί τα Ηνωμένα Έθνη».

    Τα πιο πάνω τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Κόφι Ανάν. Ο κ. Μολυβιάτης ανέπτυξε το θέμα, που είχε προτείνει η Ελληνική Προεδρία του ΣΑ, για το μήνα Ιούλιο: «Ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στις ανθρωπιστικές κρίσεις: προκλήσεις, εμπειρίες και προοπτικές».

    Ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε στα μέλη του Σώματος ολοκληρωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις για να αποτραπεί η επανάληψη ανθρωπιστικών κρίσεων και ο κίνδυνος νέων συγκρούσεων, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπισθούν με επιτυχία τα εξής τρία ζητήματα: α)Ενίσχυση του κράτους δικαίου, β)Αφοπλισμός, Αποστράτευση και Επανένταξη των μαχητών, γ) Μεταρρύθμιση του τομέα ασφαλείας».

    Στη συνεδρίαση του ΟΗΕ μίλησαν επίσης ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Κόφι Ανάν, ο αναπληρωτής γ.γ. για τις ειρηνευτικές αποστολές Χουάν Μαρί Γκουένο, καθώς και μόνιμοι αντιπρόσωποι χωρών-μελών του ΣΑ. Ολοι επαίνεσαν την ελληνική πρωτοβουλία για τη συζήτηση του «σημαντικού αυτού θέματος», επισημαίνοντας την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του συγκεκριμένου τομέα για την αποφυγή ανθρωπιστικών τραγωδιών.

    «Ασφαλής χώρα η Ελλάδα»

    «Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, αποτελεί ασφαλή προορισμό, δεν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα. Αντικείμενο της σύσκεψης διευκρίνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν το κείμενο που προτείνεται να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών. Η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Παπαληγούρας, θα πρέπει να δώσει από κοινού απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο σαν να είχε συμβεί σε κάθε χώρα. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τα βαθύτερα πολιτικά αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

    [08] Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός.

    Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την περιφέρεια και τον κόσμο της υπαίθρου είναι δεδομένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη σύσκεψη που είχε το πρωί της Τρίτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Επαναβεβαίωσε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τους αγρότες ισχύουν στο ακέραιο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση παρέλαβε έναν αγροτικό τομέα συρρικνωμένο στα όρια της κατάρρευσης. Παράλληλα αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει σύντομα η κυβέρνηση και με τις οποίες: Ιδρύονται τοπικά κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στην έδρα κάθε νομού, ενισχύεται ο φορέας προώθησης αγροτικών προϊόντων, δημιουργείται ένας νέος θεσμός στήριξης των αγροτών, ιδρύεται αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και καταρτίζονται 13 μελέτες επιπτώσεων και αναδιαρθρώσεων λόγω της νέας ΚΑΠ.

    Σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης έθεσε δυο ερώτηματα. Το πρώτο ερώτημα αναφέρεται στο αν ο κ. Καραμανλής συμφώνησε στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μείωση, κατά 17%, των κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Και το δεύτερο, αν συμφώνησε να ξανανοίξει το 2009 η ΚΑΠ, κάτι που, για τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, θα σημάνει περαιτέρω μείωση των κονδυλίων κατά 5%, για την Ευρώπη των 27 και για την περίοδο 2006-2013.

    «Οι νέες ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός αποτελούν μέτρα που υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών με στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτό αποδεικνύεται και με την αναφορά του: «καλύτερη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 July 2005 - 21:09:08 UTC