Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
  • [02] Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τη ΓΣΕΕ
  • [03] Χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την ανάπτυξη των λιμένων
  • [04] Κινητοποιήσεις εμπόρων και βιοτεχνών
  • [05] Το σταθμό του King's Cross στο Λονδίνο επισκέπτεται η Γιαννάκου. Βρέθηκαν αποτυπώματα στις βόμβες.
  • [06] Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
  • [07] Εκρήξεις σε Βηρυτό και Βαρκελόνη
  • [08] Σύσκεψη Καραμανλή με Βουλγαράκη και Παληγούρα.
  • [09] Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός.

  • [01] Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέπτεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα αυτό για το επόμενο διάστημα .

    Στο μεταξύ αλματώδη αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ σημειώνεται υπολογίσιμη μείωση των εισαγωγών.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγ. Μπασιάκος παρουσιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο του 2005 επισήμανε ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις οφείλονται και στο ιδιαίτερο βάρος που δίνεται στην προβολή και προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπασιάκος, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2005 σημείωσαν αύξηση 25% και κάλυψαν το 21,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, φθάνοντας τα 659 εκατ. ευρώ, έναντι 527 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

    Το ρεκόρ αύξησης 63,3% σημειώθηκε στις εξαγωγές της κατηγορίας "τρόφιμα και ζώα ζωντανά", στην κατηγορία "ποτά - καπνός" κατά 16,8% και λάδια - λίπη αύξηση κατά 164%.

    [02] Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Παναγιωτόπουλου με τη ΓΣΕΕ

    Σε ρήξη βαδίζουν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλο, με το προεδρείο της ΓΣΕΕ σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και το κόστος των υπερωριών.

    Δεν υπάρχει διάλογος, τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος μετά την έξοδό του από το γραφείο του υπουργού. "Η συνάντηση μπορεί να εξελιχθεί σε διάλογο αν η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της", είπε χαρακτηριστικά.

    Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, συνολική ατζέντα, συζήτηση όχι μόνο πάνω στα αιτήματα των εργοδοτών και κυρίως όχι υπό την απειλή μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης.

    Αν η κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της επιβολής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, θα μας βρει αντίθετους και στο πεδίο εφαρμογής της όποιας νομοθετικής ρύθμισης θα βρει αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θέση αυτή συμφώνησαν και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Ο εκπρόσωπος της παράταξης στη ΓΣΕΕ, κ. Πουπάκης, έκανε λόγο για ζούγκλα στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι, αν και στο νόμο Γιαννίτση προβλέπονται όλες οι ευελιξίες, κάθε παραπέρα απορυθμιστική τάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν. Ο κ. Πουπάκης υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ΔΑΚΕ θα εκφράζονται αυθεντικά μόνο από τους συνδικαλιστές της παράταξης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι στο θέμα των υπερωριών έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία με τους εργοδότες στα πλαίσια της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού, όπως υποψιάζονται οι συνδικαλιστές, οι εργοδότες έχουν δεχθεί υποσχέσεις από την κυβερνητική πλευρά για ευνοϊκότερη ρύθμιση.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ θα αποστείλει σήμερα κιόλας επιστολή προς τους εργοδότες, που θα τους καλεί σε συνέχεια των διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις υπερωρίες.

    Σχετικά με τη διευθέτηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Γιαννίτση), το οποίο δεν έχουν αξιοποιήσει οι εργοδότες, γιατί περιλαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη για τους εργαζόμενους.

    Αν η κυβέρνηση, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ικανοποιήσει τις ορέξεις των εργοδοτών και ανοίξει το δρόμο για κατάργηση του οχταώρο, τα συνδικάτα θα προσφύγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για συνέχεια του κοινωνικού διαλόγου που άρχισε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης από τις 10 Φεβρουαρίου και χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη σημερινή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, σημειώνοντας, όμως, με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το διάλογο επ' απειρο, αφήνοντας έτσι καθαρό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση.

    Ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση η κυβέρνηση έθεσε στη ΓΣΕΕ συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης του νόμου Γιαννίτση και την αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών, δηλώνοντας ότι οι σημερινές ρυθμίσεις οδηγούν σε υψηλό κόστος, αλλά και σε φαινόμενα μαύρης εργασίας ή απλήρωτων υπερωριών, σε μεγάλη κλίμακα.

    Ερωτήματα έθεσε επίσης σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως το αν πρέπει να θεσμοθετηθεί, σε ποιά βάση θα πρέπει να υπολογίζεται (ετήσια ή εξάμηνο ή τετράμηνο κλπ.) και ακόμα το πώς πρέπει να αποφασίζεται (συλλογική συμφωνία, ατομική συμφωνία ή διευθυντικό δικαίωμα κλπ.). Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του οχταώρου, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και όποιος υποστηρίζει ανάλογες θέσεις διακινεί το φόβο.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε επίσης ότι η τρέχουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει ισχύ νόμου, ακόμα και αν δεν έχει για την ώρα κυρωθεί με την υπογραφή του υπουργού Απασχόλησης.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα εκτιμήσουν από κοινού τις εξελίξεις για τα εργασιακά, την Τετάρτη καλούν σε σχετική συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σχετικά με τη γνώμη των εργαζομένων για το κόστος των υπερωριών και τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται ότι η ΓΣΕΕ θα κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, με την οποία θα απαντά στην κυβέρνηση, αν δρομολογήσει τις εξελίξεις προς τη νομοθετική ρύθμιση της συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

    [03] Χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την ανάπτυξη των λιμένων

    Σήμερα το μεσημέρι θα υπογράψει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο το Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των Λιμένων της χώρας ύψους τριών δισεκ. ευρώ.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ έχει υπολογιστεί το ύψος της δαπάνης, που απαιτείται για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας στην επόμενη δεκαετία και αγγίζει τα έξι δισ. ευρώ.

    Το ΥΕΝ ολοκλήρωσε μια σειρά διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας δανειοδότησης μέχρι του ποσού των 3 δις β¬. Οι όροι του δανείου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί.

    Συγκεκριμένα η διάρκειά του είναι 25 έτη, με περίοδο χάριτος τα 7 έτη, χαμηλό επιτόκιο και χορηγείται χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου πράγμα που σημαίνει ότι δεν συνυπολογίζεται στο Δημόσιο χρέος. Οι δαπάνες που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλύπτουν όλο το φάσμα της υλοποίησης των έργων συμπεριλαμβανομένων προμελετών, οριστικών μελετών, παροχή υπηρεσιών συμβούλου, κ.τ.λ. καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση πλοίων για τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ λιμένων άγονων γραμμών.

    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης Λιμένων το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την χρηματοδότηση προγραμμάτων επένδυσης που αναπτύσσονται στα πλαίσια της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-2015.

    Το κάθε πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να εντάσσεται στη φιλοσοφία του Πρωτοκόλλου Χρηματοδότησης Λιμένων θα εξετάζεται ανεξάρτητα και θα εντάσσεται στη στρατηγική της ανάπτυξης των λιμένων της χώρας. Στα πλαίσια αυτά οι 12 Οργανισμοί λιμένων Α.Ε. έχουν αποστείλει τα αναπτυξιακά τους προγράμματα και σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο αξιολόγησης. Παράλληλα έχει προετοιμαστεί σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για την πρόσληψη του συμβούλου ο οποίος θα βοηθήσει στο έργο για την εισαγωγή των επενδυτών στα λιμάνια μέσω συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

    Υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική καθώς και την πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανάπτυξη των λιμένων, τίθενται οι βάσεις για μια δυναμική και δημιουργική προοπτική. Αναπτύσσεται σημαντική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη ναυτιλία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται στα πλαίσια της ανάπτυξης των Θαλάσσιων Διαδρόμων των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

    [04] Κινητοποιήσεις εμπόρων και βιοτεχνών

    Με μπλόκα στις εθνικές οδούς και κλείσιμο των καταστημάτων, απειλούν αύριο οι έμποροι εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τους.

    Μετά από απόφαση της ΓΣΒΕΕ θα υπάρξουν μπλόκα στα Τέμπη, τη διώρυγα του Ισθμού και στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

    [05] Το σταθμό του King's Cross στο Λονδίνο επισκέπτεται η Γιαννάκου. Βρέθηκαν αποτυπώματα στις βόμβες.

    Τον κεντρικό σταθμό του μετρό στο Λονδίνο King's Cross, όπου σημειώθηκε η μία εκ των τεσσάρων αιματηρών βομβιστικών επιθέσεων την περασμένη Πέμπτη, θα επισκεφθεί σήμερα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Παιδείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Με την παρουσία της στο χώρο αυτό η κ. Γιαννάκου, όπως είπε η ίδια, θέλει να απευθύνει μήνυμα απόλυτης συμπαράστασης της Ελλάδας και της Ευρώπης προς το βρετανικό λαό, για το εγκληματικό χτύπημα που δέχθηκε από τη διεθνή τρομοκρατία.

    Στο μεταξύ οι Βρετανοί ερευνητές εντόπισαν δακτυλικά αποτυπώματα στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC επικαλούμενο πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών.

    Σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι, η αστυνομία πιστεύει ότι στις επιθέσεις συμμετείχαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Κατά πάσα πιθανότητα συναντήθηκαν στο σταθμό του Κινγκς Κρος και στη συνέχεια αναχώρησαν προς διαφορετική κατεύθυνση ο καθένας για να τοποθετήσουν τις βόμβες.

    Επίσης η βρετανική εφημερίας "Τάιμς" αναφέρει ότι η προέλευση της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε πιθανόν να ήταν από τα Βαλκάνια. Στο μεταξύ δόθηκε εντολή στους 12.000 Αμερικανούς στρατιώτες που σταθμεύουν σε βάσεις στη Μεγάλη Βρετανία να αποφεύγουν το Λονδίνο .

    Αύριο εξάλλου σε έκτακτη σύνοδο με σκοπό το συντονισμό των αντιτρομοκρατικών τους επιχειρήσεων οι υπουργοί Εσωτερικών των "25" της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν και το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια ρύθμιση που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών και του Ίντερνετ και την αποθήκευση των δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [06] Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής , στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα Υπουργεία, για την εξέταση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.

    Ο Πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συζητήσαμε σήμερα την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στον καίριο, για την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αγροτικό τομέα.

    Είναι κοινή η διαπίστωση ότι ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα. Όλοι οι πολίτες και κυρίως οι αγρότισσες και οι αγρότες που τα βιώνουν άμεσα, γνωρίζουν ότι στις 7 Μαρτίου 2004, αν και είχαν εισρεύσει τεράστιοι πόροι από την Ε.Ε και τα τρία ΚΠΣ παραλάβαμε ένα αγροτικό τομέα συρρικνωμένο στα όρια της κατάρρευσης.

    Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε εφαρμογή μια νέα αγροτική πολιτική με στόχο: Την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Την προσαρμοστικότητα της αγροτικής παραγωγής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς και στις απαιτήσεις του καταναλωτή.

    Μέχρι σήμερα έχει γίνει σημαντικό έργο. Μένουν, βεβαίως, να γίνουν ακόμη πολλά. Προβλήματα που συσσωρεύτηκαν για περισσότερο από 20 χρόνια δεν αντιμετωπίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζονται συνεχείς πρωτοβουλίες. Χρειάζονται συνεχείς δράσεις και νέες πολιτικές που στοχεύουν στο μέλλον. Χρειάζεται, πάνω από όλα, αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται νέα αντίληψη, νέα οπτική για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Στο μεταξύ αλματώδη αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ σημειώνεται υπολογίσιμη μείωση των εισαγωγών.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγ. Μπασιάκος παρουσιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο του 2005 επισήμανε ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις οφείλονται και στο ιδιαίτερο βάρος που δίνεται στην προβολή και προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μπασιάκος, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων το πρώτο τρίμηνο του 2005 σημείωσαν αύξηση 25% και κάλυψαν το 21,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, φθάνοντας τα 659 εκατ. ευρώ, έναντι 527 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2004.

    Το ρεκόρ αύξησης 63,3% σημειώθηκε στις εξαγωγές της κατηγορίας "τρόφιμα και ζώα ζωντανά", στην κατηγορία "ποτά - καπνός" κατά 16,8% και λάδια - λίπη αύξηση κατά 164%.

    [07] Εκρήξεις σε Βηρυτό και Βαρκελόνη

    Δύο νεκροί και τουλάχιστον 12 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της έκρηξης που είχε στόχο τον υπουργό Αμυνας του Λιβάνου, Ελίας αλ Μουρ στη χριστιανική βόρεια Βηρυτό,σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο υπουργός Αμυνας.

    Την ίδια ώρα έκρηξη, που μπορεί να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, σημειώθηκε στο Ιταλικό Πολιτιστικό Κέντρο της Βαρκελόνης.

    Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι και ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος του σκοτώθηκε. Από την έκρηξη που προκλήθηκε από αυτοσχέδιο μηχανισμό καταστράφηκε μια πόρτα του κέντρου.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως εργαζόμενη σε Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο που βρίσκεται δίπλα στο κέντρο είδε νωρίς το πρωί μια καφετιέρα με γυμνά καλώδια μπροστά στην πόρτα του κέντρου και ειδοποίησε την αστυνομία.

    Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το κέντρο βρίσκεται σε αδιέξοδο στο κέντρο της Βαρκελόνης. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός Καντένα Σερ μετέδωσε πως η επίθεση μπορεί να είναι έργο ομάδας ιταλών αναρχικών.

    [08] Σύσκεψη Καραμανλή με Βουλγαράκη και Παληγούρα.

    "Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, αποτελεί ασφαλή προορισμό, δεν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας", δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αναστάση Παπαληγούρα.

    Αντικείμενο της σύσκεψης διευκρίνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ήταν το κείμενο που προτείνεται να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο θα συζητηθεί αύριο στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών.

    Ο κ. Βουλγαράκης πρόσθεσε ότι η εξέταση του κειμένου θα γίνει υπό το πρίσμα του καθεστώτος που βιώνει η χώρα. Και επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα, όπως βιώνει καθημερινά ο καθένας. Ο κ. Βουλγαράκης πρόσθεσε ότι η εξέταση της πρότασης θα γίνει με βάση το επίπεδο ασφαλείας της χώρας μας και την εκτίμηση για το βαθμό απειλής από την τρομοκρατία.

    Συμπαραστεκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στις χώρες που θεωρούν ότι απειλούνται περισσότερο ωστόσο εμείς έχουμε τα δικά μας στάνταρ, τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο περιορισμού των ατομικών ελευθεριών είπε ότι καλό είναι να μην προκαταλαμβάνουμε τα πράγματα και πρόσθεσε ότι αύριο στις Βρυξέλλες θα μελετήσουν τις προτάσεις και θα τοποθετηθούν. Η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Παπαληγούρας, θα πρέπει να δώσει από κοινού απάντηση στο τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο σαν να είχε συμβεί σε κάθε χώρα.

    Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να σκεφθούμε τα βαθύτερα πολιτικά αίτια που δημιουργούν το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός σήμερα συνεργάσθηκε και με τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Αργύρη Καρρά.

    [09] Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός.

    "Οι αγρότες γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Η κυβέρνηση είναι δίπλα τους", δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός, κατα την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη δήλωση αυτή, ο κ.Καραμανλής περιέγραψε την κυβερνητική πολιτική υπέρ των αγροτών.

    Προέβη δε σε καταγραφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων, αμέσως μετά τη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι σύντομα με νομοθετικές παρεμβάσεις:

    - Ιδρύονται τοπικά κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στην έδρα κάθε νομού.

    - Ενισχύεται ο φορέας προώθησης αγροτικών προϊόντων.

    - Δημιουργείται ένας νέος θεσμός στήριξης των αγροτών, οι Αγροτικοί Σύμβουλοι.

    - Ιδρύεται αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων.

    - Καταρτίζονται 13 μελέτες επιπτώσεων και αναδιαρθρώσεων, λόγω της νέας ΚΑΠ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά και στο επιτελεσθέν έργο στον αγροτικό χώρο, τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

    Είναι κοινή η διαπίστωση ότι ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει χρόνια και σοβαρά προβλήματα. Όλοι οι πολίτες και κυρίως οι αγρότισσες και οι αγρότες που τα βιώνουν άμεσα, γνωρίζουν ότι στις 7 Μαρτίου 2004, αν και είχαν εισρεύσει τεράστιοι πόροι από την Ε.Ε και τα τρία ΚΠΣ παραλάβαμε ένα αγροτικό τομέα συρρικνωμένο στα όρια της κατάρρευσης.

    Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έθεσε σε εφαρμογή μια νέα αγροτική πολιτική με στόχο: Την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του. Την προσαρμοστικότητα της αγροτικής παραγωγής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς και στις απαιτήσεις του καταναλωτή.

    Μέχρι σήμερα έχει γίνει σημαντικό έργο. Μένουν, βεβαίως, να γίνουν ακόμη πολλά. Προβλήματα που συσσωρεύτηκαν για περισσότερο από 20 χρόνια δεν αντιμετωπίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζονται συνεχείς πρωτοβουλίες. Χρειάζονται συνεχείς δράσεις και νέες πολιτικές που στοχεύουν στο μέλλον. Χρειάζεται, πάνω από όλα, αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται νέα αντίληψη, νέα οπτική για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Οι ως τώρα δράσεις μας έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα για χιλιάδες αγρότες.

    Ανάμεσα στα άλλα:

    - Με την αποφασιστική παρέμβασή μας στην Ε.Ε επιτύχαμε να υπάρξουν για την περίοδο 2006- 2013, θετικές ρυθμίσεις για τα Μεσογειακά Προϊόντα (το λάδι, το βαμβάκι, τον καπνό). Οι κοινοτικές ενισχύσεις για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι φέτος πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

    - Δώσαμε λύση στο χρόνιο πρόβλημα με τα πανωτόκια. Οι συνολικές διαγραφές χρεών θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δις Ευρώ. Παράλληλα μειώσαμε σημαντικά τα επιτόκια της Αγροτικής Τράπεζας για τα αγροτικά δάνεια.

    - Επισπεύσαμε την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων.

    - Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ καταβάλλονται πλέον μέσα σε 3 μήνες από τη λήξη του χρόνου συγκομιδής.

    - Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες για την ένταξη στα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ και βελτιώθηκαν ουσιαστικά οι ρυθμοί απορρόφησης. Ως επιβράβευση της καλής πορείας των προγραμμάτων εξασφαλίσαμε αύξηση των κοινοτικών πόρων του Γ΄ ΚΠΣ για την αγροτική ανάπτυξη κατά 406 εκ Ευρώ.

    - Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και δίνεται στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών, μέσω του προγράμματος «Δήμητρα».

    - Μειώθηκε κατά 25% η ειδική ασφαλιστική εισφορά των κτηνοτρόφων του ΕΛΓΑ.

    - Επεκτάθηκε η ασφάλιση στον ΟΓΑ όλων των εργατών στη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

    - Προωθήθηκε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

    - Οι οικοδομικές άδειες για την κατασκευή κτηνοτροφικών και γεωργικών εγκαταστάσεων εκδίδονται πλέον δωρεάν.

    - Προεντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών 5.000 ενδιαφερόμενοι και προωθείται σχέδιο, που εντάσσει, για πρώτη φορά, στο ίδιο πρόγραμμα και τους Κτηνοτρόφους.

    - Δόθηκε νέα ώθηση στη συγχώνευση και την ανάπτυξη των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

    - Στο πρώτο τρίμηνο του 2005, οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων αυξήθηκαν κατά 25%. Οι εισαγωγές, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, μειώθηκαν κατά 3, 7%.

    - Παράλληλα, για την προστασία του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι στα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

    - Εξαντλείται κάθε εθνικό μέτρο που είναι συμβατό με τους κοινοτικούς κανονισμούς.

    Ο υπουργός κ. Ευάγγ. Μπασιακος, μιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής είχε ενδιαφέρουσες προτάσεις και έκανε εύστοχες επισημάνσεις για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

    Οι προτεραιότητες, τόνισε ο κ. Μπασιάκος, είναι η προώθηση των επενδύσεων που υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα ποσών και νέες εισροές πόρων ύψους 406 εκατ. ευρώ.

    Ακολουθεί η διαδικασία θέσπισης των δικαιωμάτων σε όλους τους αγρότες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και οι προσπάθειες για την διάθεση των αγροτικών προϊόντων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 July 2005 - 12:44:17 UTC