Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χρηματοδότηση τριών δισ. ευρώ για τους λιμένες της χώρας
  • [02] Ανησυχία για νέα τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία
  • [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης με τη ΓΣΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις
  • [04] Πρόστιμα 973.509 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων
  • [05] Εκτακτη σύνοδος της ΕΕ για την τρομοκρατία
  • [06] Εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

  • [01] Χρηματοδότηση τριών δισ. ευρώ για τους λιμένες της χώρας

    Αύριο Τρίτη στις 12 το μεσημέρι θα υπογράψει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Λουξεμβούργο το Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης για την ανάπτυξη των Λιμένων της χώρας ύψους τριών δισεκ. ευρώ.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΕΝ έχει υπολογιστεί το ύψος της δαπάνης, που απαιτείται για την ανάπτυξη των λιμένων της χώρας στην επόμενη δεκαετία και αγγίζει τα έξι δισ. ευρώ.

    Το ΥΕΝ ολοκλήρωσε μια σειρά διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και συμφώνησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας δανειοδότησης μέχρι του ποσού των 3 δις ευρώ. Οι όροι του δανείου είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί.

    Συγκεκριμένα η διάρκειά του είναι 25 έτη, με περίοδο χάριτος τα 7 έτη, χαμηλό επιτόκιο και χορηγείται χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου πράγμα που σημαίνει ότι δεν συνυπολογίζεται στο Δημόσιο χρέος. Οι δαπάνες που καλύπτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καλύπτουν όλο το φάσμα της υλοποίησης των έργων συμπεριλαμβανομένων προμελετών, οριστικών μελετών, παροχή υπηρεσιών συμβούλου, κ.τ.λ. καθώς επίσης και τη χρηματοδότηση πλοίων για τη δημιουργία συνδέσεων μεταξύ λιμένων άγονων γραμμών.

    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης Λιμένων το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την χρηματοδότηση προγραμμάτων επένδυσης που αναπτύσσονται στα πλαίσια της Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-2015.

    Το κάθε πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να εντάσσεται στη φιλοσοφία του Πρωτοκόλλου Χρηματοδότησης Λιμένων θα εξετάζεται ανεξάρτητα και θα εντάσσεται στη στρατηγική της ανάπτυξης των λιμένων της χώρας. Στα πλαίσια αυτά οι 12 Οργανισμοί λιμένων Α.Ε. έχουν αποστείλει τα αναπτυξιακά τους προγράμματα και σειρά αναπτυξιακών προγραμμάτων, τα οποία βρίσκονται ήδη στο στάδιο αξιολόγησης. Παράλληλα έχει προετοιμαστεί σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διαγωνισμού για την πρόσληψη του συμβούλου ο οποίος θα βοηθήσει στο έργο για την εισαγωγή των επενδυτών στα λιμάνια μέσω συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

    Υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική καθώς και την πολιτική του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για την ανάπτυξη των λιμένων, τίθενται οι βάσεις για μια δυναμική και δημιουργική προοπτική. Αναπτύσσεται σημαντική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη ναυτιλία, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται στα πλαίσια της ανάπτυξης των Θαλάσσιων Διαδρόμων των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

    [02] Ανησυχία για νέα τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία

    Με το φόβο για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα να πλανάται πάνω από τη Βρετανία, το Λονδίνο παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας φαίνεται να βρίσκει τους ρυθμούς του, μετά τις φονικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης, ενώ σε μια συμβολική κίνηση οι δήμαρχοι της πόλης του Λονδίνου Κεντ Λίβινγκτον και του Σιτι του Λονδίνου κ. Σεϊβουρι χρησιμοποίησαν το μετρό. Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Σκότλαντ Γιάρντ, τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τις εκρήξεις στο μετρό και το λεωφορείο.

    Η βρετανική αστυνομία, συνεπικουρούμενη από Ισπανούς και Αυστραλούς ειδικούς, συνεχίζει τις έρευνες για την ανακάλυψη των δραστών. Χθες, το βράδυ, αφέθηκαν ελεύθερα τρία άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου, στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου. Οπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ το Σάββατο συγκεντρώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα εκπρόσωποι των αστυνομιών και των υπηρεσιών πληροφοριών 28 χωρών, αναμέσά τους και της Ελλάδας, καθώς και της Interpol και της Europol, για να ενημερωθούν για την έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις

    Για νέα γενιά τρομοκρατών που έχουν εκπαιδευτεί στα κέντρα της "Αλ Κάιντα" κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ευρώπη και είναι έτοιμοι να αναλάβουν αποστολές, κάνει λόγο η "Ντεϊλι Μέϊλ" , κάτι που επιβεβαιώνει ο πρώην αρχηγός της "Σκότλαντ Γιαρντ" σερ Τζον Στίβεν. Ανησυχία προκαλεί η ένταση που εκδηλώνεται με στόχο τους μουσουλμάνους στη Βρετανία και τους θρησκευτικούς τους χώρους. Παρότι η αστυνομία και οι αρχές προσπαθούν να περιορίζουν στο ελάχιστο την πληρόφορηση πάνω σε αυτό το θέμα, έχουν γίνει γνωστές επιθέσεις εναντίον μουσουλμανικών τεμένων σε τρεις πόλεις της Αγγλίας.

    Σε έκτακτη σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη με σκοπό το συντονισμό των αντιτρομοκρατικών τους επιχειρήσεων οι υπουργοί Εσωτερικών των "25" της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν και το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας νόμος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών και του Ίντερνετ και την αποθήκευση των δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [03] Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης με τη ΓΣΕΕ για τις εργασιακές σχέσεις

    Σε ρήξη βαδίζουν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα συνδικάτα, όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνου Παναγιωτόπουλου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου και το κόστος των υπερωριών.

    "Δεν υπάρχει διάλογος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος μετά την έξοδό του από το γραφείο του υπουργού. "Η σημερινή συνάντηση μπορεί να εξελιχθεί σε διάλογο αν η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της", είπε χαρακτηριστικά.

    Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, συνολική ατζέντα, συζήτηση όχι μόνο πάνω στα αιτήματα των εργοδοτών και κυρίως όχι υπό την απειλή μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης.

    Αν η κυβέρνηση επιλέξει το δρόμο της επιβολής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, θα μας βρει αντίθετους και στο πεδίο εφαρμογής της όποιας νομοθετικής ρύθμισης θα βρει αντίθετους το σύνολο των εργαζομένων.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θέση αυτή συμφώνησαν και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ. Ο εκπρόσωπος της παράταξης στη ΓΣΕΕ, κ. Πουπάκης, έκανε λόγο για ζούγκλα στην αγορά εργασίας και σημείωσε ότι, αν και στο νόμο Γιαννίτση προβλέπονται όλες οι ευελιξίες, κάθε παραπέρα απορρυθμιστική τάση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν. Ο κ. Πουπάκης υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ΔΑΚΕ θα εκφράζονται αυθεντικά μόνο από τους συνδικαλιστές της παράταξης.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι στο θέμα των υπερωριών έχει υπάρξει καταρχήν συμφωνία με τους εργοδότες στα πλαίσια της τελευταίας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού, όπως υποψιάζονται οι συνδικαλιστές, οι εργοδότες έχουν δεχθεί υποσχέσεις από την κυβερνητική πλευρά για ευνοϊκότερη ρύθμιση.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι η ΓΣΕΕ θα αποστείλει σήμερα κιόλας επιστολή προς τους εργοδότες, που θα τους καλεί σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων και ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις υπερωρίες.

    Σχετικά με τη διευθέτηση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο (νόμος Γιαννίτση), το οποίο δεν έχουν αξιοποιήσει οι εργοδότες, γιατί περιλαμβάνει αντισταθμιστικά οφέλη για τους εργαζόμενους.

    Αν η κυβέρνηση, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ικανοποιήσει τις ορέξεις των εργοδοτών και ανοίξει το δρόμο για κατάργηση του οχταώρου, τα συνδικάτα θα προσφύγουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε λόγο για συνέχεια του κοινωνικού διαλόγου που άρχισε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης από τις 10 Φεβρουαρίου και χαρακτήρισε εξαιρετικά χρήσιμη τη σημερινή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, σημειώνοντας, όμως, με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει το διάλογο επ' άπειρον, αφήνοντας έτσι καθαρό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση.

    Ο κ. Παναγιώτοπουλος σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση η κυβέρνηση έθεσε στη ΓΣΕΕ συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την ανάγκη τροποποίησης του νόμου Γιαννίτση και την αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών, δηλώνοντας ότι οι σημερινές ρυθμίσεις οδηγούν σε υψηλό κόστος, αλλά και σε φαινόμενα μαύρης εργασίας ή απλήρωτων υπερωριών, σε μεγάλη κλίμακα.

    Ερωτήματα έθεσε επίσης σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως το αν πρέπει να θεσμοθετηθεί, σε ποια βάση θα πρέπει να υπολογίζεται (ετήσια ή εξάμηνο ή τετράμηνο κλπ.) και ακόμα το πώς πρέπει να αποφασίζεται (συλλογική συμφωνία, ατομική συμφωνία ή διευθυντικό δικαίωμα κλπ.). Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του οχταώρου, υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, και όποιος υποστηρίζει ανάλογες θέσεις διακινεί το φόβο.

    Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε επίσης ότι η τρέχουσα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει ισχύ νόμου, ακόμα και αν δεν έχει για την ώρα κυρωθεί με την υπογραφή του υπουργού Απασχόλησης.

    Σημειώνεται ότι την Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα εκτιμήσουν από κοινού τις εξελίξεις για τα εργασιακά, την Τετάρτη καλούν σε συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσουν και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σχετικά με τη γνώμη των εργαζομένων για το κόστος των υπερωριών και τη συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται ότι η ΓΣΕΕ θα κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, με την οποία θα απαντά στην κυβέρνηση, αν δρομολογήσει τις εξελίξεις προς τη νομοθετική ρύθμιση της συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

    [04] Πρόστιμα 973.509 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων

    Δώδεκα νέες αποφάσεις, με τις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα, συνολικού ύψους 973.509 ευρώ, σε πρατήρια υγρών καυσίμων, υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας, μετά από εισήγηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, κ. Νίκου Στεφάνου.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, πρόκειται για πρατήρια από τα οποία ελήφθησαν δείγματα καυσίμων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία παρουσίαζαν αποκλίσεις από τις ισχύουσες προδιαγραφές.

    Με αφορμή τις αποφάσεις αυτές για επιβολή προστίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σιούφας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Βασικό μέλημα της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης είναι η προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα νοθείας. Προστατεύουμε το νόμιμο εμπόριο, ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, εντατικοποιούμε τους ελέγχους για την καταπολέμηση της νοθείας, στηρίζουμε τον Έλληνα καταναλωτή».

    [05] Εκτακτη σύνοδος της ΕΕ για την τρομοκρατία

    Eκτακτη σύνοδο πραγματοποιoύν την Τετάρτη οι υπουργοί Εσωτερικών των "25" της ΕΕ με αντικείμενο το συντονισμό των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων των κρατών - μελών. Στη σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί και το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας νόμος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών και του Ίντερνετ και την αποθήκευση των δεδομένων με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Αν και υπάρχουν φόβοι για ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία, το Λονδίνο φαίνεται να βρίσκει τους ρυθμούς του, μετά τις φονικές επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης, ενώ σε μια συμβολική κίνηση οι δήμαρχοι της πόλης του Λονδίνου Κεντ Λίβινγκτον και του Σιτι του Λονδίνου κ. Σεϊβουρι χρησιμοποίησαν το μετρό. Σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Σκότλαντ Γιάρντ, τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τις εκρήξεις στο μετρό και το λεωφορείο.

    Η βρετανική αστυνομία, συνεπικουρούμενη από Ισπανούς και Αυστραλούς ειδικούς, συνεχίζει τις έρευνες για την ανακάλυψη των δραστών. Την Κυριακή το βράδυ, αφέθηκαν ελεύθερα τρία άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί στο αεροδρόμιο Χίθροου, στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου. Οπως ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιάρντ το Σάββατο συγκεντρώθηκαν στη βρετανική πρωτεύουσα εκπρόσωποι των αστυνομιών και των υπηρεσιών πληροφοριών 28 χωρών, αναμέσά τους και της Ελλάδας, καθώς και της Interpol και της Europol, για να ενημερωθούν για την έρευνα σχετικά με τις επιθέσεις.

    Για νέα γενιά τρομοκρατών που έχουν εκπαιδευτεί στα κέντρα της "Αλ Κάιντα" κυκλοφορούν ελεύθεροι στην Ευρώπη και είναι έτοιμοι να αναλάβουν αποστολές, κάνει λόγο η "Ντεϊλι Μέϊλ" , κάτι που επιβεβαιώνει ο πρώην αρχηγός της "Σκότλαντ Γιαρντ" σερ Τζον Στίβεν. Ανησυχία προκαλεί η ένταση που εκδηλώνεται με στόχο τους μουσουλμάνους στη Βρετανία και τους θρησκευτικούς τους χώρους. Παρότι η αστυνομία και οι αρχές προσπαθούν να περιορίζουν στο ελάχιστο την πληρόφορηση πάνω σε αυτό το θέμα, έχουν γίνει γνωστές επιθέσεις εναντίον μουσουλμανικών τεμένων σε τρεις πόλεις της Αγγλίας.

    [06] Εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται από τη σφαγή, τη χειρότερη στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, 8.000 μουσουλμάνων από τις σερβικές δυνάμεις στη Σρεμπρένιτσα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρώτος αρχηγός κράτους που παρέστη στις εκδηλώσεις, δήλωσε ότι επιθυμεί, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα, να δείξει ότι η χώρα του δεν επιδοκιμάζει αυτό το έγκλημα. Περισσότεροι από 50.000 πήρε μέρος στις εκδηλώσεις, ενώ η αστυνομία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά τον εντοπισμό, την Τρίτη, 35 κιλών εκρηκτικών στο μνημείο των θυμάτων στην ανατολική Βοσνία.

    Στις εκδηλώσεις πήρε μέρος ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη με κατάθεση στεφάνου μαζί με δεκάδες πολιτικές αντιπροσωπείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και παρουσία χιλιάδων πολιτών. "Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας που προσβάλει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου και αν συμβαίνει αυτό", δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, που την Τρίτη θα εγκαινιάσει την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής και αποκατάστασης του Κτιρίου των Κοινών Θεσμών - στο οποίο θα στεγαστούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Βοσνίας Ερζεγοβίνης- και το οποίο χρηματοδοτείται κατά 80% από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα παραστεί στην υπογραφή συμβολαίου και θα παραδώσει στις τοπικές αρχές επιταγή 2,5 εκατ. ευρώ, ως προκαταβολή επί συνόλου 13,5 εκατ. ευρώ της ελληνικής συμμετοχής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 July 2005 - 21:07:17 UTC