Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με ΓΣΣΕ για εργασιακά
  • [02] Αρχίζει την Τετάρτη η διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ
  • [03] Ανησυχία για νέα τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία
  • [04] Αρχίζει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων
  • [05] Από την Τετάρτη η διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ
  • [06] Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα ένδεκα εκατομμύρια ευρώ του Τζόκερ
  • [07] Ερευνα του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα τηλεοπτικά δελτία.

  • [01] Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με ΓΣΣΕ για εργασιακά

    Με το προεδρείο της ΓΣΕΕ συναντάται σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, ολοκληρώνοντας το διάλογο για το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα αυτό, αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

    Την Παρασκευή κατατέθηκε στη βουλή, το σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την ανάπτυξη του εμπορίου, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και το ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, σε συνέντευξη στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", αναφέρει πως η κυβέρνηση προωθεί το μέτρο για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπως, άλλωστε, έχουν κάνει όλες οι κυβερνήσεις των πολιτισμένων κρατών, όχι από πείσμα, αλλά γιατί πιστεύει ότι θα ωφελήσει και την ανάπτυξη και την αύξηση του τζίρου και την απασχόληση και κυρίως θα κάνει αποτελεσματικότερη τη μάχη κατά της ακρίβειας.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να λειτουργούν τα μαγαζιά και την Κυριακή, ο κ.Παπαθανασίου είπε ότι είναι μια πρόταση η οποία εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες, αλλά δεν αποτελεί κοινή πρακτική. "Η κυβέρνηση, πάντως, αποφάσισσε να μην ανοίξει το θέμα αυτό και δεν το ανοίγει", είπε.

    [02] Αρχίζει την Τετάρτη η διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ

    Ξεκινούν την Τετάρτη, 13 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή, 15 Ιουλίου οι δημόσιες εγγραφές για τη διάθεση ποσοστού 16,44% του ΟΠΑΠ, κυριότητας Eλληνικού Δημοσίου.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ η έναρξη διαπραγμάτευσης των προσφερομένων μετοχών του Οργανισμού θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου, η τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ενώ η ανακοίνωση για το δεσμευτικό εύρος τιμών για τη Δημόσια Προσφορά θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουλίου.

    [03] Ανησυχία για νέα τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία

    Ελεύθερα αφέθηκαν αργά χθες το βράδυ χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία,τα τρία άτομα που είχαν συλληφθεί το πρωί στο αεροδρόμιο του Χίθροου στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου.

    Σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ διερευνάται αν στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου χρησιμοποιήθηκαν ιρακινά εκρηκτικά που οι δράστες είχαν προμηθευτεί από τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, επικεφαλής της αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    Το ίδιο περιοδικό επικαλούμενο, πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει πως την Παρασκευή συνελήφθη ένας Πακιστανός στο αεροδρόμιο Στάνστεντ στα περίχωρα του Λονδίνου και στην κατοχή του βρέθηκε ένας χάρτης του μετρό στον οποίο ήταν κυκλωμένοι οι τρεις σταθμοί όπου εξερράγησαν οι βόμβες.

    Την ίδια ώρα, ο φόβος ενός νέου τρομοκρατικού κτυπήματος πλανάται τόσο στη Βρετανία όσο και σε άλλες χώρες μετά την απειλή οργάνωσης της Αλ Κάιντα που ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι, τραυματίσθηκαν 700, εκ των οποίων δεκαπέντε νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση και 30 αγνοούνται.

    Στο μεταξύ, κάτω από αφόρητες συνθήκες ζέστης και σκόνης, συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία τις προσπάθειες να ανασύρουν τα πτώματα που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε κατεστραμμένα βαγόνια συρμού του μετρό, στο Λονδίνο.

    Το Σάββατο, απομακρύνθηκαν 20.000 άνθρωποι από το κέντρο του Μπέρμιγχαμ, μετά από απειλή, η οποία κατά την αστυνομία, ήταν σοβαρή και ακριβής ως προς τον τόπο και το χρόνο. Ο αστυνομικός διοικητής της πόλης είπε ότι η πραγματοποίηση της απειλής αποτράπηκε, αλλά δεν διευκρίνισε περί τίνος ακριβώς επρόκειτο.

    Οι επικεφαλής των πέντε μεγάλων θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βρετανία καταδίκασαν, με κοινή διακήρυξή τους από το Λονδίνο, τις αιματηρές επιθέσεις της Πέμπτης στη βρετανική πρωτεύουσα. Ωστόσο, σε αντίποινα για τις επιθέσεις, άγνωστοι πυρπόλησαν μουσουλμανικό τέμενος στη βορειοδυτική Αγγλία, ενώ στη Νέα Ζηλανδία, σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε τέσσερα τεμένη.

    Στη Ρώμη, κατά την κυριακάτικη λειτουργία, ο πάπας Βενέδικτος ο 16-ος εξόρκισε «στο όνομα του Θεού» τους τρομοκράτες να σταματήσουν τις πράξεις τους, τις οποίες χαρακτήρισε «αποτρόπαιες» και «φρικτές».

    [04] Αρχίζει η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων

    Αρχίζει σήμερα η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των 88.781 επιτυχόντων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η κατάθεση των δελτίων θα ολοκληρωθεί στις 22 του μηνός. Σταθερές αναμένονται οι βάσεις στο 1ο πεδίο, μικρότερη ή μεγαλύτερη πτώση στο 2ο, 3ο και 4ο, αυξομειώσεις στις σχολές του 5ου πεδίου.

    Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές έχουν δικαίωμα να δηλώσουν τμήματα από δύο επιστημονικά πεδία με όποια σειρά επιθυμούν. Εάν προτιμήσουν σχολή που περιλαμβάνεται και στα δύο πεδία, υπολογίζεται ο μεγαλύτερος αριθμός μορίων ανεξάρτητα σε ποιο πεδίο τη δήλωσαν.

    Επίσης οι μαθητές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους, καθώς ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

    [05] Από την Τετάρτη η διάθεση μετοχών του ΟΠΑΠ

    Ξεκινούν την Τετάρτη, 13 Ιουλίου και ολοκληρώνονται την Παρασκευή, 15 Ιουλίου οι δημόσιες εγγραφές για τη διάθεση ποσοστού 16,44% του ΟΠΑΠ, κυριότητας Eλληνικού Δημοσίου.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ η έναρξη διαπραγμάτευσης των προσφερομένων μετοχών του Οργανισμού θα ξεκινήσει στις 21 Ιουλίου, η τιμή διάθεσης θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 18 Ιουλίου ενώ η ανακοίνωση για το δεσμευτικό εύρος τιμών για τη Δημόσια Προσφορά θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουλίου.

    [06] Ένας υπερτυχερός κέρδισε τα ένδεκα εκατομμύρια ευρώ του Τζόκερ

    Έναν υπερτυχερό που κερδίζει 11.000.000 ευρώ ανέδειξε η κλήρωση του Τζόκερ την Κυριακή. Το τυχερό δελτίο κατατέθηκε σε πρακτορείο της Γλυφάδας.

    Οι «χρυσοί» αριθμοί που ανέδειξε η κλήρωση είναι 2, 5, 12, 16, 23 με Τζόκερ το 1.

    Επίσης, 38 δελτία με πέντε επιτυχίες κερδίζουν 36.975,41 ευρώ και 447 με 4+1 επιτυχίες από 1.669,33 ευρώ.

    Ο τυχερός αριθμός του Πρότο είναι 5196872 και σημειώθηκε τζάκ πότ.

    Στην δεύτερη κατηγορία βρέθηκαν πέντε τυχεροί οι οποίοι κερδίζουν από 1.609,21 ευρώ.

    [07] Ερευνα του Τμήματος Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για τα τηλεοπτικά δελτία.

    Οι πολιτικές ειδήσεις ελληνικού ενδιαφέροντος κυριαρχούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας και ακολουθούν οι "ανθρώπινες ιστορίες", η εγκληματικότητα και τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας, σύμφωνα με ειδική έρευνα που έκανε το "Εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ" του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Το περιεχόμενο και η ποιότητα της τηλεοπτικής ενημέρωσης ήταν ο στόχος της ειδικής αυτής έρευνας, η οποία αποτελεί μέρος μιας γενικότερης έρευνας που διεξάγεται και θα συνεχίσει για διάστημα 3-5 χρόνων, καταγράφοντας κυρίως τα σταθερά ποιοτικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της τηλεοπτικής πολιτικής και κοινωνικής ενημέρωσης.

    Οι ξεχωριστές έρευνες που γίνονται, όπως αυτή που μεταδίδουμε σήμερα, έχουν ενδεικτική σημασία για τις τάσεις που παρουσιάζονται και μετά την ολοκλήρωση των επί μέρους ερευνών των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών αλλά και άλλων κατηγοριών προγραμμάτων θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τηλεοπτικού προϊόντος που προσφέρεται στον ελληνικό λαό, σημειώνεται στο εισαγωγικό σημείωμά των υπευθύνων.

    Η έρευνα έγινε στο διάστημα 22/11/2004-31/12/2004. Μελετήθηκαν συνολικά 1878 ειδήσεις ,89 δελτία ειδήσεων των 8 μεγαλυτέρων ,από απόψεως τηλεθέασης, τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας (ALPHA,ANT1,ALTER,ET1,ET3,MEGA,NET και STAR).

    Επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Πλειός Διευθυντής του Εργαστηρίου ,συντονίστρια η Μαρία Ξενοφώντος, ενώ εργάστηκαν πέντε επόπτες και 20 ερευνητές.

    Το ερευνητικό υλικό συλλέχθηκε από τα καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) βραδινά δελτία ειδήσεων και αναφερόταν σε συγκεκριμένα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Με εξαίρεση τα τραγικά γεγονότα στη Ν.Α. Ασία (τσουνάμι) στην περίοδο αυτή δεν συνέβη κάποιο ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα που θα μπορούσε να επηρεάσει ανάλογα την θεματολογία των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Ήταν, δηλαδή, μια "κανονική" περίοδος της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Μελέτη δελτίων ειδήσεων σε περιόδους κρίσεων έχουν γίνει από το Εργαστήριο αλλά δεν αφορούν τη σημερινή έρευνα.

    Στα τελικά συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:

    1.Στις πρώτες ειδήσεις καθώς και στο σύνολο των ειδήσεων όλων των σταθμών επικρατούν οι πολιτικές ειδήσεις. Οι ειδήσεις -με εξαίρεση τους σταθμούς STAR,ALTER και ANT1 έχουν σε μεγάλο βαθμό πολιτικό προσανατολισμό ,εντονότερο στους κρατικούς σταθμούς και τον ALPHA.

    2.Αλλα θέματα που απασχολούν τα δελτία ειδήσεων και σε μεγαλύτερο βαθμό τα ιδιωτικά, είναι οι ανθρώπινες ιστορίες, η εγκληματικότητα, τα ζητήματα κοινωνικής προστασίας και τα οικονομικά.

    3.Στο επίπεδο των θεσμών που προβάλλονται από τις ειδήσεις ,οι πολιτικοί θεσμοί παρουσιάζουν μια μειωμένη (σε σχέση με την προβολή των πολιτικών θεμάτων) προβολή. Ωφελημένη από αυτή την μετατόπιση βγαίνει η περιοχή του "θεάματος". Εντονότερη αυτή η μετατόπιση εμφανίζεται στους ιδιωτικούς σταθμούς.

    4.Σε ό,τι αφορά την "εθνική ταυτότητα" των ειδήσεων τα περισσότερα με πολύ υψηλά ποσοστά είναι από την Ελλάδα ή Ελληνικού ενδιαφέροντος διμερή ή διεθνή ζητήματα (και ΕΕ).Έτσι καταγράφεται υψηλή εθνική εσωστρέφεια των ειδήσεων η οποία είναι μεγαλύτερη στους ιδιωτικούς σταθμούς και στις πολιτικές ειδήσεις.

    5.Αναφορικά με την πηγή των τηλεοπτικών ειδήσεων η έρευνα κατέγραψε ότι στο σύνολο των σταθμών κύρια πηγή των ειδήσεων είναι σε μεγάλο βαθμό οι ρεπόρτερ. Έτσι καταγράφεται ένδειξη ότι υπάρχει υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) αλλά και πως οι δημοσιογράφοι στρέφονται κυρίως προς τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να εξασφαλίσουν ειδήσεις ("γνωστές πηγές" ).Αυτό αφορά και κρατικούς και ιδιωτικούς σταθμούς.

    Στο MEGA και ANT1 οι ειδήσεις που προέρχονται από ανταποκριτές των σταθμών είναι περισσότερες σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

    Τα ιδιωτικά κανάλια χρησιμοποιούν επίσης ω πηγή ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

    6. Σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης των πολιτικών αρχηγών στις ειδήσεις ,η έρευνα κατέγραψε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται συχνότερα (με σημαντική διαφορά) από τον πρωθυπουργό.

    Επίσης κατεγράφη ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με τη Γ.Γ. του ΚΚΕ κα Αλ. Παπαρήγα, αλλά και σε σχέση με τον νυν πρόεδρο του ΣΥΝ.

    7.Σε ό,τι αφορά τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων η έρευνα κατέγραψε:

    α.Η δραματοποίηση και γενικότερα η ενημερωδιασκεδαστική διαμόρφωση των ειδήσεων είναι έντονη στο σύνολο των τηλεοπτικών σταθμών και ιδιαίτερα στους ιδιωτικούς.

    β.Η παρουσίαση αυτή συντελείται κυρίως με τα λεκτικά και εξωλεκτικά στοιχεία του προφορικού λόγου (τόνος και τύπος λόγου, έντονοι επιθετικοί προσδιορισμοί ,μεταφορικές εκφράσεις κλπ) και λιγότερο με τη χρήση άλλων μέσων όπως μουσική, γραφικά ,caption κα τα οποία σχετίζονται περισσότερο με τη χρήση τεχνικών εικόνας.

    Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο στους ιδιωτικούς σταθμούς.

    8. Τέλος αναφορικά με τη γενική εικόνα των επιμέρους τηλεοπτικών σταθμών ,η έρευνα έδειξε ότι στις περισσότερες πτυχές των ειδήσεων που μελετήθηκαν ,διαμορφώνεται ένας άξονας ο οποίος στη μία πλευρά περιλαμβάνει τα κρατικά κανάλια και τον ALPHA ,στο μέσο το MEGA και τον ANT1 και στο άλλο άκρο τους άλλους δύο σταθμούς ALTER και STAR.

    Στα κρατικά κανάλια και τον ALPHA είναι μεγαλύτερος ο πολιτικός προσανατολισμός των ειδήσεων, μεγαλύτερη η προβολή των πολιτικών θεσμών, λιγότερο έντονη η προβολή των κατωτέρων ιεραρχικών στρωμάτων των θεσμών, η εθνική εσωστρέφεια ,ενώ (εδώ συμπεριλαμβανομένου και του ALTER) συγκριτικά είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά των ρεπόρτερ ως πηγών των ειδήσεων. Στους σταθμούς αυτούς συγκριτικά είναι μικρότερη και η δραματοποίηση των ειδήσεων.

    Στο άλλο άκρο αυτού του άξονα ,όπου ισχύουν τα αντίθετα είναι ο STAR και ALTER ενώ στο μέσο είναι το MEGA και ANT1 .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 July 2005 - 11:54:32 UTC