Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποσχέσεις Παυλόπουλου για τοπική αυτοδιοίκηση.
  • [02] Η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο επίκεντρο της συνάντησης Σουφλιά με τη Δήμαρχο Αθηναίων.
  • [03] Ο Μπλέρ αναζητά τα βαθύτερα αίτια που γεννούν την τρομοκρατία.Και δεύτερη ανάληψη ευθύνης
  • [04] Κατατέθηκε το ν/σ για την επέκταση του ωραρίου
  • [05] Ομιλία Αλ. Αλαβάνου στην ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [06] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση.
  • [07] Νέο πολύνεκρο τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού

  • [01] Υποσχέσεις Παυλόπουλου για τοπική αυτοδιοίκηση.

    Με την υπόσχεση πως θα ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, το διατυπωμένο από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης αίτημα για αυξημένους πόρους στους Δήμους μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, έκλεισε τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Μυτιλήνη.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, έντονα κριτικός απέναντι σε πολλές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο θέμα της νησιωτικότητας. Μίλησε όμως και για πλήθος άλλων ζητημάτων της αρμοδιότητάς του, ενώ «αποχαρακτήρισε» απβ τη δική του αρμοδιότητα, ένα θέμα που κατβ επανάληψη απασχόλησε την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση της Περιφέρειάς μας και δη της Λέσβου: τα δημοτικά λιμενικά ταμεία.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι Δήμαρχοι στις εκλογές του 2006 να εκλεγούν με ποσοστό 42% υπό την προϋπόθεση όμως πως και η αυτοδιοίκηση θα συμφωνήσει σε μια τέτοια αλλαγή, ενώ ρητά ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει η διοικητική δομή της χώρας και θα παραμείνουν 13 οι Περιφέρειες.

    Ίσως όμως, σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, χρειαστεί να υπάρξουν «προσαρμογές διαχείρισης» στα αναπτυξιακά προγράμματα, αφήνοντας την αίσθηση πως το Δ΄ ΚΠΣ πιθανά και να επιφυλάσσει για το βόρειο Αιγαίο την έκπληξη της «συγκατοίκησής» του με το Νότο, σε ενιαίο επιχειρησιακό σχέδιο.

    Η επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και των Περιφερειαρχών όλης της χώρας στη Λέσβο, στο πλαίσιο της 9ης Συνόδου των Γενικών Γραμματέων, αποτέλεσε την καλύτερη ευκαιρία για την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης επικοινωνιακά σχέσης της κυβέρνησης με την τοπική κοινωνία.

    Ο κ. Παυλόπουλος ανέλυσε βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής σε κρίσιμα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα οι τοπικοί φορείς είχαν την δυνατότητα να θέσουν ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά μας.

    Μεγάλο μέρος της εισαγωγής του κ. Παυλόπουλου, αφορούσε την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο υφυπουργός κ. Θανάσης Νάκος, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης, είχαν την ευκαιρία παρουσία του υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αριστοτέλη Παυλίδη και του Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Κουρκουμέλη, καθώς και του βουλευτή Λέσβου κ. Γιάννη Γιαννέλλη, να μιλήσουν με τους Νομάρχες και τους Έπαρχους του Βορείου Αιγαίου.

    Όπως είπε μετά τη σύσκεψη ο κ. Παυλόπουλος οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από την 1η Ιουλίου απαλλάχτηκαν απβ τα προνοιακά επιδόματα που ανέλαβε το κράτος, ενώ διπλασιάζονται τα έσοδά τους για λειτουργικά και επενδύσεις μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

    Ομοίως όμως και για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση ο υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξει αύξηση των πιστώσεων για έργα μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, επισημαίνοντας πως στην κατανομή του προγράμματος λήφθηκε υπόψη το συνταγματικά πλέον κατοχυρωμένο ζήτημα της νησιωτικότητας.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα έργα που έγιναν στα μικρά νησιά απβ την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λέγοντας πως «έγιναν μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και μεγαλύτερα για τις ξεχασμένες γωνιές της νησιωτικής Ελλάδας.

    Κάθε φορά όμως που θα γίνεται απολογισμός από αυτήν την κυβέρνηση πρέπει να είστε σίγουροι ότι θα αυξάνεται ο όγκος αυτών των παρεμβάσεων που αφορούν στην νησιωτικότητα, η οποία λήφθηκε υπόψη και στην κατανομή του ΘΗΣΕΑ. Γνωρίζω ότι είναι λίγα αυτά που δίνουμε μπροστά στις ανάγκες αλλά να ξέρετε πως με τις οριζόντιες δράσεις του ίδιου προγράμματος που θα κατανεμηθούν θα συμπληρώσουμε τις ελλείψεις».

    Παρόμοιες αναφορές για την ειδική μέριμνα των Δήμων του Βορείου Αιγαίου στην κατανομή των πόρων για τις οριζόντιες δράσεις του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ έκανε και στη συνέχεια ο υπουργός, ενώ σήμερα αναμένεται διεξοδικά να αναλύσει το πρόγραμμα, ο υφυπουργός κ. Νάκος, σε συνάντηση που θα έχει με τους Δημάρχους και τους Προέδρους των ΤΕΔΚ του Βορείου Αιγαίου στο παλιό Δημαρχείο Μυτιλήνης.

    Τέλος, αναφορικά με το ψήφισμα του Συνδέσμου των ΤΕΔΚ Βορείου Αιγαίου με το οποίο ζητείται η χρηματοδότηση και υλοποίηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τον τίτλο «Αρχιπέλαγος Τώρα» ο υπουργός ΕΣ.Δ.Δ.Α. δήλωσε πως «δεν το απορρίπτουμε, αλλά θα περιμένουμε τη σχετική εισήγηση της Περιφέρειας, πριν καταλήξουμε σε οποιαδήποτε απόφαση».

    Αρκετές ερωτήσεις έγιναν στον κ. Παυλόπουλο για ένα ζήτημα που κατβ επανάληψη απασχόλησε και απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες. Θα υπάρξει ή όχι διοικητική μεταρρύθμιση; Θα περάσουμε στην τριτοβάθμια αυτοδιοίκηση και στον αιρετό Περιφερειάρχη; Υπάρχουν σκέψεις για αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο υπό τον αιρετό Περιφερειάρχη;

    Σε όλα αυτά ο υπουργός παρουσιάζοντας την κυβερνητική θέση απάντησε μονολεκτικά: «ΟΧΙ». Τίποτα δεν θα διαφοροποιηθεί σε ό,τι αφορά τη διοικητική κατανομή της χώρας, ενώ με το αναθεωρημένο σύνταγμα για να υπάρξει τρίτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καταργηθεί ο δεύτερος.

    Μόνο παράθυρο αλλαγών που άφησε ανοιχτό ο κ. Παυλόπουλος ήταν αυτό που αφορούσε στα Περιφερειακά Συμβούλια, των οποίων όπως είπε ο υπουργός «το ένα τρίτο θα είναι αιρετά μέλη - αυτοδιοικητικά μοσχεύματα».

    Ανοιχτός φάνηκε ο υπουργός στην προοπτική να υπάρξουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των δημοτικών εκλογών, ενδεχόμενα και πριν τις εκλογές του 2006, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη συζήτηση που γίνεται περί εκλογής Δημοτικών Αρχών απβ τον πρώτο γύρο αν ένας συνδυασμός συγκεντρώσει ποσοστό 42%.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι δεν αποκλείει μια τέτοια προοπτική, ή πιθανά άλλες αλλαγές σε Καποδιστριακούς κυρίως Δήμους, υπό την αίρεση πως τίποτε δεν θα αλλάξει αν δεν το θέλει η αυτοδιοίκηση, αν η αυτοδιοίκηση δεν το προτείνει μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ).

    Η 9η Σύνοδος των Περιφερειαρχών ξεκίνησε με την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου το πρωί στην έδρα του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη.

    Καλωσορίζοντας τον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Παυλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η επίσκεψη και οι συναντήσεις που έχετε οργανώσει θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για όλο το Βόρειο Αιγαίο αλλά και πέραν αυτού για όλο το σύστημα που εξαρτάται από τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι υπηρετούν εξαιρετικά την αποστολή τους, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα της διοικήσεως αλλά και σε ότι αφορά προπάντων στα της αναπτυξιακής διαδικασίας και ιδιαίτερα στα νησιά μας. Στο Αιγαίο οι Περιφέρειες έχουν εξαιρετική ροή στην όλη διαδικασία όπως έχω κατ` επανάληψη πει στο Υπουργικό Συμβούλιο».

    Παίρνοντας τη συνέχεια το λόγο ο βουλευτής Λέσβου κ. Γιάννης Γιαννέλλης συνεχάρη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών «γι αυτό το άνοιγμα της Πολιτείας στην Περιφέρεια σύμφωνα και με τις επιταγές του Πρωθυπουργού να ανοιχτούμε επιτέλους στην Περιφέρεια, κάτι που μέχρι τώρα δεν είχε γίνει. Όλες αυτές οι συσκέψεις γινόταν πάντα στην Αθήνα. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι το άνοιγμα αυτό στην Περιφέρεια είναι ένας όρος επιβίωσης της Περιφέρειας και ιδίως των παραμεθορίων περιοχών που ήμασταν παραμελημένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

    Πλέκοντας το εγκώμιο και του υπουργού Αιγαίου, και του Γιάννη Γιαννέλλη, και του κ. Κουρκουμέλη τον οποίο είχε και φοιτητή, αλλά και του Περιφερειάρχη Σέργιου Τσίφτη ο κ. Παυλόπουλος αφού υποστήριξε πως «τώρα γίνεται ουσιαστική κι όχι επικοινωνιακή πολιτική στο υπουργείο Αιγαίου», κατέληξε λέγοντας πως «αργήσαμε να έρθουμε αλλά νομίζω εκείνο που έχει σημασία δεν είναι πόσες φορές πας σε έναν τόπο αλλά τι σηματοδοτείς γι αυτόν και ποιες δεσμεύσεις εκπληρώνεις».

    [02] Η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο επίκεντρο της συνάντησης Σουφλιά με τη Δήμαρχο Αθηναίων.

    Η κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με τη δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο κ. Σουφλιάς, τόνισε μεταξύ άλλων:

    «Είχαμε μια συνεργασία με την κα Μπακογιάννη. Μαζί με τους συνεργάτες της παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου στο Βοτανικό. Συζητήσαμε όλα τα δεδομένα και βεβαίως όσα αφορούν την πλευρά ΥΠΕΧΩΔΕ. Πιστεύουμε και εύχομαι να επιτύχει αυτή η προσπάθεια, γιατί θα είναι μια θετική πράξη για τον Ελαιώνα, αλλά ταυτόχρονα και για τον Παναθηναϊκό.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις. Είναι αρμόδιο Υπουργείο για τη χωροθέτηση, όπως βεβαίως και για την κάλυψη και το ποσοστό δόμησης. Από ό,τι είδαμε από τα πρώτα στοιχεία, πρέπει να αυξηθεί τόσο η κάλυψη όσο και ο συντελεστής δόμησης. Είναι ένα θέμα το οποίο θα εξεταστεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, συγκεκριμένα με την κα Συκιανάκη, που ήταν παρούσα στη σύσκεψη. Και φυσικά, εάν χρειαστούν αλλαγές, πρέπει να γνωρίζετε ότι χρειάζεται να ψηφιστούν με νόμο».

    Ως προς το αν το προεδρικό διάταγμα που ήδη υπάρχει, διευκολύνει αυτές τις παρεμβάσεις, ο υπουργός απάντησε: «Όχι στο βαθμό που τις θέλουν. Αλλά δεν μπορώ να πω ακριβώς πόσο, διότι δεν ήταν σε θέση κι αυτοί να μας πουν».

    Σχετικά με το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η απάντηση ήταν: «Είναι δεδομένο, ότι από τη στιγμή που θα φύγει το γήπεδο, οπωσδήποτε από εκεί και πέρα θα γίνει χώρος πρασίνου. Σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά είναι και βαθιά πίστη μου, από τις προσφυγικές κατοικίες θα πρέπει να μείνουν δύο, ως σεβασμό και ως δείγμα γραφής για την ιστορία και γι΄ αυτές τις κατοικίες. Από εκεί και πέρα όμως, δεν χρειάζονται όλες και να έχουν και αυτή την εμφάνιση που έχουν σήμερα.

    Αν φύγουν οι προσφυγικές κατοικίες από εκεί και αξιοποιηθεί και ο ελεύθερος χώρος που είναι στον Άρειο Πάγο, μαζί με το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και εν συνεχεία με μια δίοδο προς το Λυκαβητό, τότε θα έχουμε μια συγκέντρωση αρκετού πράσινου μέσα στην καρδιά των Αθηνών. Τώρα, όλα τα υπόλοιπα θέματα θα τα πούμε τη Δευτέρα, όταν θα έρθει και ο Ντέμης. Κάτι να πούμε και τότε, γιατί και η ΑΕΚ είναι μεγάλη ομάδα».

    Στη συνέχεια, ο κ. Σουφλιάς πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει και υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ αναφερόμενος και πάλι στο Βοτανικό, πρόσθεσε: «Το ΥΠΕΧΩΔΕ θεωρεί ότι είναι θετική η κίνηση αυτή και θετικό σχέδιο, γι' αυτό εύχεται να γίνει πράξη και θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή».

    [03] Ο Μπλέρ αναζητά τα βαθύτερα αίτια που γεννούν την τρομοκρατία.Και δεύτερη ανάληψη ευθύνης

    O βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του BBC, τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθούμε με τα βαθιά ζητήματα που εγείρει η τρομοκρατία "για να προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από αυτήν την τρομερή διαστρέβλωση της πραγματικής πίστης του ισλάμ".

    Σύμφωνα με τον Μπλερ, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες μια ασφάλεια 100% απέναντι στην τρομοκρατία.

    "Με αυτού του τύπου την τρομοκρατία, τα μέτρα ασφάλειας δεν μπορούν να αποτελέσουν την μοναδική απάντηση. Εάν κάποιοι θέλουν να ανατινάξουν αθώους στο μετρό ή σε ένα λεωφορείο και να προκαλέσουν το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων και τη μεγαλύτερη καταστροφή δεν θα τους εμποδίσουμε, ακόμα κι αν έχουμε λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας", τόνισε.

    "Για το λόγο αυτό, ακόμα κι αν πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, πρέπει να ασχοληθούμε με τα βαθιά ζητήματα που εγείρει η τρομοκρατία για να απαλλαγούμε από αυτή την τρομερή διαστρέβλωση της πραγματικής πίστης του ισλάμ", υπογράμμισε ο Μπλερ.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε εξάλου τη "σθεναρή αντίσταση" των Βρετανών μετά τις επιθέσεις που έπληξαν προχθές τη βρετανική πρωτεύουσα.

    Ο Μπλερ τόνισε ότι η στάση των Λονδρέζων ήταν "εξαιρετική" μετά τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί δεν θα αφήσουν να "τους τρομοκρατήσει η τρομοκρατία".

    "Πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G8 μού εξέφρασαν τα συναισθήματά τους για την αξιοσημείωτη στάση του βρετανικού λαού", δήλωσε ο Μπλερ.

    Nέα ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Λονδίνο

    Το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ-Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη σήμερα στο διαδίκτυο για τις αιματηρές επιθέσεις στο Λονδίνο, με ανακοίνωσή του την οποία υπογράφουν οι "Ταξιαρχίες Αμπου Χαφς αλ-Μάσρι-Μεραρχία της Ευρώπης", από το όνομα ενός ηγέτη της Αλ-Κάιντα ο οποίος σκοτώθηκε στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    "Μια ομάδα μαχητών των 'Ταξιαρχιών Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι πραγματοποίησε επαναληπτικά χτυπήματα στην άπιστη πρωτεύουσα, την πρωτεύουσα των Αγγλων, με νεκρούς και τραυματίες", αναφέρεται στην ανακοίνωση αυτή με ημερομηνία 9 Ιουλίου. Μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης αυτής.

    Η οργάνωση αυτή είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου του 2004 στη Μαδρίτη, κατά τις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 191 άνθρωποι καθώς και για τη διπλή βομβιστική επίθεση με 25 νεκρούς στην Κωνσταντινούπολη, το Νοέμβριο του 2003.

    Είναι η δεύτερη οργάνωση που αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Λονδίνο.

    Λίγο μετά τις επιθέσεις αυτές μια οργάνωση με την ονομασία ""Οργάνωση Αλ-Κάιντα-Τζιχάντ στην Ευρώπη" ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο. Και αυτής της ανακοίνωσης η αυθεντικότητα δεν έχει εξακριβωθεί.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τον "αξιέπαινο επίτευγμά τους", οι "Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ-Μάσρι απειλούν στην ανακοίνωσή τους να εντείνουν τις επιθέσεις τους "εντός των προσεχών ημερών".

    "Ανακοινώνουμε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα γίνει μεγάλη επίδειξη του τζιχαντ (ιερού πολέμου) εναντίων αυτών που έχουν κηρύξει τον πόλεμο κατά του ισλάμ και των μουσουλμάνων. Δε θα ησυχάσουμε παρά μόνον όταν η ασφάλεια θα είναι μια πραγματικότητα για το ισλάμ και για τους μουσουλμάνους του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Παλαιστίνης.

    Η αρχή έγινε στην Μαδρίτη και την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα είναι το Λονδίνο και αύριο οι μουτζαχεντίν θα εκφρασθούν αναλόγως", αναφέρει η ανακοίνωση χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

    Συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για τα ίχνη των δραστών

    Σύμφωνα, με τις εφημερίδες Daily Mail και The Independent, η Βρετανική αστυνομία αναζητεί ένα Μαροκινό , ο οποίος εξαφανίστηκε πρόσφατα από το διαμέρισμα του βορειοδυτικού Λονδίνου στο οποίο διέμενε . Πρόκειται για τον Μοχάμεντ αλ Γκερμπουζί για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ήταν ηγετικό στέλεχος της Ισλαμικής Ομάδας Μαχητών του Μαρόκου και φέρεται αναμεμιγμένος στις επιθέσεις στην Καζαμπλάνκα το 2003 με 44 νεκρούς και στη Μαδρίτη με 191 νεκρούς, πέρυσι .

    Στο μεταξύ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών στα συντρίμμια ενός από τους συρμούς του Μετρό του Λονδίνου . Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό , από τις προχθεσινές εκρήξεις βομβών σε μεταφορικά μέσα της βρετανικής πρωτεύουσας , οι νεκροί ανέρχονται σε 50 και οι τραυματίες σε 700. Ο αριθμός των θυμάτων θεωρείται βέβαιον ότι θα αυξηθεί μετά την προσέγγιση των σωστικών συνεργείων στον παγιδευμένο συρμό και την ανάσυρση των νεκρών που βρίσκονται στα συντρίμμια του .

    [04] Κατατέθηκε το ν/σ για την επέκταση του ωραρίου

    Κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, το σχέδιο νόμου των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, για την ανάπτυξη του εμπορίου, που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και το ζήτημα του ωραρίου των καταστημάτων. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ενώ τη Δευτέρα ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος, θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

    Στο νομοσχέδιο "Αρχές και κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και την αγοράς" προωθούνται παρεμβάσεις και μέτρα για το εμπόριο και θεσπίζεται νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις καθημερινές ως τις 9 το βραδυ και για το Σάββατο μέχρι τις 8 -ωράριο που μπορεί να παραταθεί ακόμα περισσότερο σε κάποιο νομό, (ή ορισμένη περιοχή του) με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων. Επίσης, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει θέματα υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών, τροποποιεί τις διατάξεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου στα νησιά και στους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ορίζει πρόστιμα σε σχέση με την παραπλάνηση του καταναλωτή κ.ά.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ύστερα από εκτεταμένο διάλογο καταρτίσθηκε το νομοσχέδιο, που το χαρακτηρίζει ως μια από τις σοβαρότερες διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αφορά το "Εμπόριο του Αύριο", γιατί καθορίζει το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργεί το εμπόριο στα επόμενα χρόνια και τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για να το στηρίξει.

    Για πρώτη φορά το εμπόριο χρηματοδοτείται από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του εμπορίου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα" με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ.ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη, δηλαδή οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι.

    [05] Ομιλία Αλ. Αλαβάνου στην ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, αλλά και τον προβληματισμό του για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις για τις οποίες άσκησε εντονη κριτική στην κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος η οποία συζητά την τακτική του Συνασπισμού στις εκλογές του επομένου έτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Πολιτική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση της πλειοψηφίας της Πολιτικής Γραμματείας, για την τακτική στις εκλογές του επόμενου έτους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πλήρες κείμενο της οποίας θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

    Ειδικότερα, μιλώντας για την τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι το κόμμα του καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες ενέργειες, οι οποίες «ενισχύουν τις επιλογές βίας και καταστολής των κυρίαρχων δυνάμεων» και επισήμανε την ανάγκη να ενταθούν οι αγώνες σε όλη την Ευρώπη «για να ξεριζωθούν οι αιτίες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο της βίας», εκτιμώντας ότι «η επίθεση στο Λονδίνο, συμβολίζει την αποτυχία των πολιτικών ενάντια στην τρομοκρατία».

    Αναφερόμενος στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ο κ. Αλαβάνος εκτίμησε ότι μέσα λίγες εβδομάδες έχουμε συντονισμένη επίθεση της Κυβέρνησης η οποία έχει, όπως είπε, τριπλό στόχο:

    - τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο χώρο

    - το κοινωνικό Κράτος, ότι είχε αναπτυχθεί και έχει απομείνει ως κοινωνικό Κράτος στην Ελλάδα,

    - και τρίτον, την οικογένεια.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την επιδείνωση των όρων αμοιβής των εργαζομένων, πλήττονται τα νέα ζευγάρια τα οποία με τις συνθήκες ανεργίας και των σκληρών σχέσεων εργασίας δεν μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας. Χτυπάει, επίσης, είπε, τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους που βρίσκονται στην τρίτη ηλικία και που παίζουν ένα κοινωνικό ρόλο, αντικαθιστώντας τις ελλείψεις του συστήματος Προνοίας, τη στήριξη και το μεγάλωμα των παιδιών.

    Για το δημόσιο χώρο, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπερίπτανται σμήνη ακριδών, τα οποία έχουν την επιθυμία να επιπέσουν πάνω στην δημόσια περιουσία. Τα σμήνη αυτά περιλαμβάνουν μεγαλοτραπεζίτες, διαπλεκόμενους, διακινητές βρώμικου χρήματος, όσους έχουν κάνει πουγκιά από τις λαϊκές αποταμιεύσεις που χάθηκαν στο Χρηματιστήριο και ψευτοεπιχειρηματίες, σαν αυτούς που βλέπουμε επί χρόνια στους άγονους διαγωνισμούς της Ολυμπιακής" και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως "χειραγωγούμενη αυτών των δυνάμεων".

    Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το θέμα των εργασιακών σχέσεων εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του κόμματός του στην "απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που προωθεί η κυβέρνηση", αλλά και για θέμα του νέου ωραρίου των καταστημάτων.

    Αναφερόμενος τέλος στην πολιτική του ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενόψει των εκλογών του 2006 ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του έκανε μια καλή προσπάθεια, ένα καλό διάλογο που μας εμπλούτισε όλους, μέσα σε καλές συνθήκες και μέσα σε συνθήκες που δείχνουν ότι ο ΣΥΝ σταθεροποιεί τις δυνάμεις του και έχει ανοδικές τάσεις.

    Οπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ "χρειαζόμαστε αυτή τη γενική κατεύθυνση να δημιουργήσουμε εναλλακτικά κινήματα στον αυτοδιοικητικό χώρο, πάνω σε κοινωνικά, οικολογικά και άλλα προβλήματα που θα εμπλέκουν όχι μόνο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και κινηματικές δυνάμεις, δυνάμεις μέσα από το χώρο και των άλλων κομμάτων, που συμμερίζονται τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς".

    [06] Οξεία κριτική Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση.

    Σε ετοιμότητα κρατάει τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και στη διάρκεια του καλοκαιριού ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Μιλώντας σήμερα σε ευρεία κομματική σύσκεψη (με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, των Συντονιστών, των Γραμματέων των Τομέων και των εισηγητών των ΚΤΕ) ο κ. Παπανδρέου ζήτησε απο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να μην αφήσουν "κενό" το καλοκαίρι, παρότι και οι διακοπές, όπως είπε, είναι σημαντικό θέμα.

    Και το καλοκαίρι, πρόσθεσε, είναι χρόνος δουλειάς και κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να δουλέψουν όλα ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου, όπως τόνισε, θα γίνει η πρώτη μεγάλη αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση. Ομως σημαντική θα είναι και η προσωπική αναμέτρηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Καραμανλή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ένταση της κομματικής δράσης και της διαβούλευσης σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, την παροχή βοήθειας απο το κέντρο προς την περιφέρεια και τη στήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών.

    Παρότρυνε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να λειτουργούν με βάση τη λογική ότι δεν υπάρχουν απόρρητα και ότι όλα είναι φανερά την εποχή της διαφάνειας και του Ιντερνετ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το 99% των πληροφοριών είναι γνωστό. Και χαριτολογώντας ανέφερε το πρόσφατο περιστατικό της διαρροής στον Τύπο της πρόθεσής του να υποβάλει πρόταση μομφής κατά του κ. Αλογοσκούφη, τονίζοντας ότι ούτε στη Βουλή είναι εύκολος ο αιφνιδιασμός.

    Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην παραγωγή θέσεων απο τους τομείς του κόμματος ώστε να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ κατά την άσκηση του αντιπολιτευτικού του ρόλου, καθώς και η διαμόρφωση επιχειρηματολογίας για την αποδόμηση και την αποκάλυψη της Νέας Δημοκρατίας σε κάθε τομέα.

    Στόχος όλων αυτών, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ανάδειξη των αδυναμιών της Νέας Δημοκρατίας και η παρουσίαση των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφέρθηκε επίσης στην κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει θέσεις, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί αδυναμία της άλλης πλευράς αλλά και επιθυμία του κόσμου "να παρουσιάσουμε εμείς τις θέσεις μας, καθώς ο κόσμος γυρίζει πάλι στο ΠΑΣΟΚ".

    Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει και η κακή πρόθεση κάποιων που μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε θέσεις. Θέσεις έχουμε, τόνισε, και πρόσθεσε ότι δεν θα σπεύσουμε πρόχειρα να μιλήσουμε επί παντός επιστητού.

    Αναφέρθηκε επίσης και στην παρουσία στα τηλεοπτικά παράθυρα για να τονίσει ότι η εικόνα που εμφανίζεται στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα του ΠΑΣΟΚ η οποία είναι πολύ καλύτερη. Μπορεί, πρόσθεσε, εμείς να κάνουμε καλή δουλειά αλλά σημασία έχει τί αποτυπώνεται στα παράθυρα. Ο κόσμος, τόνισε, αυτό βλέπει και αυτό καταλαβαίνει.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για μία κυβέρνηση χωρίς ικανότητα και χωρίς σχέδιο. Βασικό στοιχείου του σχεδιασμού της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι ο έλεγχος των πραγμάτων και ανέφερε χαρακτηριστικά τη δημόσια διοίκηση, τα μέσα ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη.

    Η προσπάθεια ελέγχου της δεξιάς είναι πιο συστηματική απ'ότι ήταν παλαιότερα, αλλά είναι πιο εξωραϊσμένη προς τα έξω.

    Για τον πρωθυπουργό τόνισε ότι είχε ορισμένους στρατηγικούς στόχους με πρώτο να αμαυρώσει το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση των Εξεταστικών Επιτροπών. Ο δεύτερος να δημιουργήσει ένα κλίμα δήθεν κάθαρσης με την υπόθεση του "βασικού μετόχου" αν και δεν είχε τέτοιο στόχο. Τρίτον με την απογραφή προσπάθησε να δημιουργήσει ένα κλίμα ώστε να αναιρέσει με εύσχημο τρόπο τις υποσχέσεις του και να τα "ρίξει" όλα στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Καραμανλής απέτυχε και στους τρείς στόχους του, είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά όπως τόνισε αυτό έγινε με ζημιά για τον τόπο.

    Κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι επιχειρεί να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής και πάλι πρόχειρα και χωρίς σχέδιο. Ανέφερε ότι ήδη έχει αποδομηθεί αυτή η εικόνα απο το ΠΑΣΟΚ αλλά όπως είπε για το ΠΑΣΟΚ είναι στρατηγικής σημασίας στόχος να αποκαλύπτει καθημερινά το ψευδεπίγραφο των μεταρρυθμίσεων.

    [07] Νέο πολύνεκρο τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού

    Νέο πολύνεκρο τροχαίο στο πέταλο του Μαλιακού σημειώθηκε, περίπου στις 6:40 το απόγευμα, σε καραμπόλα τεσσάρων ΙΧ αυτοκινήτων κατά την οποία, βρήκαν τραγικό θάνατο εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και παιδιά, και δύο. τραυματίσθηκαν.

    Τα πτώματα των οχτώ από τους νεκρούς ανασύρθηκαν απανθρακωμένα, από τα δύο ΙΧ τα οποία συγκρούστηκαν αρχικά -κινούμενα σε διαφορετική κατεύθυνση- και στη συνέχεια τυλίχθηκαν στις φλόγες. Μεταξύ των οχτώ απανθρακωμένων περιλαμβάνονται τρία παιδιά -ένα κοριτσάκι και δύο αγοράκια- ενώ τα τέσσερα άλλα απανθρακωμένα πτώματα ανήκουν σε γυναίκες και το ένα σε άνδρα. Ο απεγλωβισμός των νεκρών από τα δύο οχήματα, που είχαν καεί, από άνδρες της Πυροσβεστική, διήρκησε περίπου μια ώρα.

    Από την καραμπόλα τραυματίστηκαν επίσης, δύο γυναίκες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το τρίτο άτομο που αρχικά είχε αναφερθεί ως τραυματίας, κατέληξε.

    Το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε στο 203,5 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Αλαμάνας, όπου δεν υπάρχει διαχωριστικό μεταξύ των δύο ρευμάτων, όταν δύο ΙΧ που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, συγκρούστηκαν, βγήκαν από τον δρόμο και τυλίχθηκαν στις φλόγες. Στα φλεγόμενα αυτοκίνητα προσέκρουσαν άλλα δύο διερχόμενα ΙΧ, τα οποία επίσης κινούνταν σε αντίθετη μεταξύ τους κατεύθυνση.

    Η κυκλοφορία στο σημείο του δυστυχήματος διεκόπη για περίπου μια ώρα. Διεξάγονται έρευνες της Τροχαίας για τα αίτια της τραγωδίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2005 - 19:51:08 UTC