Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα ίχνη των δραστών της επίθεσης στο Λονδίνο αναζητά η Σκότλαντ Γιάρντ
  • [02] Κατατέθηκε το ν/σ για την επέκταση του ωραρίου
  • [03] Συμφωνία για οικονομική βοήθεια και κλίμα στη διάσκεψη της Ομάδας των Οκτώ

  • [01] Τα ίχνη των δραστών της επίθεσης στο Λονδίνο αναζητά η Σκότλαντ Γιάρντ

    Η επόμενη ημέρα στο Λονδίνο, που προσπαθεί να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, βρίσκει τη Σκότλαντ Γιαρντ να αναζητά τα ίχνη των δραστών των επιθέσεων, που σύμφωνα τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών όσο και με τον αρχηγό της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας φέρουν το σημάδι της Αλ Κάιντα. Περισσότεροι από 50 είναι οι νεκροί και 700 οι τραυματίες. Από αυτούς 350 εξακολουθούν να νοσηλεύονται και 22 είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσά τους και δύο Κύπριοι. Ο γιατρός Φίλιππος Μπότσαλος, ο οποίος έχει χάσει ήδη το ένα πόδι του και η 19χρονη Ν. Γκόγια. Η βρετανική αστυνομία παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει ακόμη πόσα πτώματα βρίσκονται στα βαγόνια εγκλωβισμένου σε σήραγγα συρμού, ανάμεσα στους σταθμούς του Κινγκ Κρος και της Ράσελ Σκουέαρ, καθώς είναι δύσκολη η πρόσβαση εκεί των σωστικών συνεργείων.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο οδηγός του κόκκινου λεωφορείου που διαλύθηκε χθες από την έκρηξη και στοίχισε τη ζωή σε δεκατρείς ανθρώπους, είναι Ελληνας από την Κρήτη, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου και παντρεμένος με Ελληνοκύπρια. Η αστυνομία τον θεωρεί πολύτιμο μάρτυρα για τις συνθήκες της επίθεσης.

    Στη Βρετανία έχει ξεσπάσει έντονη πολεμική για την αποτελεσματικότητα των μυστικών υπηρεσιών, ενώ πολλές εφημερίδες αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο μήνα οι αρχές είχαν υποβιβάσει το επίπεδο συναγερμού για ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση. Η κυβέρνηση δεν σχολίασε το θέμα, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλάρκ υπερασπίσθηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών λέγοντας ότι "οι επιθέσεις ήρθαν από το πουθενά". Επισήμανε εξάλλου, ότι το Λονδίνο λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ανάληψη της ευθύνης, μέσω Ιντερνέτ, από μία άγνωστη μέχρι τώρα οργάνωση, που ονομάζεται "Μυστική Οργάνωση της Τζιχάντ της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη". Η πλειοψηφία της διεθνούς κοινής γνώμης καταδίκασε τις επιθέσεις, ενώ στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας για το φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος.

    Τα συλλυπητήριά της στο βρετανικό λαό εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι εξαιρετικά ασφαλής και δεν κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας

    [02] Κατατέθηκε το ν/σ για την επέκταση του ωραρίου

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο "Αρχές και κανόνες για την εξυγίανση της λειτουργίας και την ανάπτυξη βασικών τομέων του εμπορίου και την αγοράς" με το οποίο προωθούνται παρεμβάσεις και μέτρα για το εμπόριο και θεσπίζεται η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

    Το νομοσχέδιο καθιερώνει νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για τις καθημερινές ως τις 9 το βραδυ και για το Σάββατο μέχρι τις 8 -ωράριο που μπορεί να παραταθεί ακόμα περισσότερο σε κάποιο νομό, (ή ορισμένη περιοχή του) με αποφάσεις των οικείων νομαρχιακών συμβουλίων. Επίσης, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει θέματα υπαιθρίου εμπορίου και λαϊκών αγορών, τροποποιεί τις διατάξεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης καταστημάτων λιανικού εμπορίου στα νησιά και στους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό τους, ορίζει πρόστιμα σε σχέση με την παραπλάνηση του καταναλωτή κ.ά.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανασίου ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ύστερα από εκτεταμένο διάλογο καταρτίσθηκε το νομοσχέδιο, που το χαρακτηρίζει ως μια από τις σοβαρότερες διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αφορά το "Εμπόριο του Αύριο", γιατί καθορίζει το πλαίσιο με το οποίο θα λειτουργεί το εμπόριο στα επόμενα χρόνια και τις δράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για να το στηρίξει.

    Για πρώτη φορά το εμπόριο χρηματοδοτείται από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το πρόγραμμα που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του εμπορίου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα" με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ.ευρώ, από τα οποία τα 80 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη, δηλαδή οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι.

    [03] Συμφωνία για οικονομική βοήθεια και κλίμα στη διάσκεψη της Ομάδας των Οκτώ

    Σε αύξηση της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες και σε ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για τους Παλαιστίνιους συμφώνησε η Ομάδα των "8", δήλωσε ο Τόνι Μπλερ μιλώντας στο τέλος της ετήσιας διάσκεψης κορυφής της G8, η οποία επισκιάσθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου. Οι "8" εμφανίζονται έτοιμοι να δράσουν τώρα για το κλίμα, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, που εγκρίθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Γκλενίγκλς, στο οποίο γίνεται αναφορά στο Πρωτόκολλο του Κιότο, συμφωνία την οποία οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν. Εξάλλου η G8 ζητά σε μια αξιόπιστη ημερομηνία να εξαλειφθούν όλες οι μορφές εξαγωγικών επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων.

    Η οικονομική βοήθεια

    Μιλώντας στο τέλος της ετήσιας διάσκεψης κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), ο Μπλερ δήλωσε πως το πακέτο για τους Παλαιστινίους θα είναι ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων "μέσα στα επόμενα χρόνια". "Τα δύο κράτη, Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι, οι δύο λαοί και οι δύο θρησκείες θα μπορέσουν να ζήσουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη", πρόσθεσε. "Προσφέρουμε σήμερα αυτή την αντίθεση ανάμεσα στην πολιτική και τον τρόμο". Ο βρετανός πρωθυπουργός μιλησε επίσης για "αύξηση κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια" της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Απαριθμώντας συνοπτικά τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από τη G8, ανέφερε: "Αύξηση κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας, το μήνυμα για μια νέα συμφωνία για το εμπόριο, η παραγραφή του χρέους των πιο φτωχών χωρών, η παγκοσμια πρόσβαση στη θεραπεία του AIDS".

    Το κλίμα

    Η Ομάδα των Οκτώ δήλωσε έτοιμη "να δράσει τώρα για το κλίμα ώστε να αρχίσει να επιβραδύνεται και, εντός των δυνατοτήτων που δίνει η επιστήμη, να αναχαιτίζεται και να αναστρέφεται η αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", σύμφωνα με το ανακοινωθέν. Στο έγγραφο αυτό, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους (Γερμανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία, Βρετανία, Ρωσία) δηλώνουν πως "η κλιματική αλλαγή συνιστά μια σοβαρή και μακροπρόθεσμη πρόκληση και μπορεί να επηρεάσει όλα τα σημεία του πλανήτη". Σε μια υποχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ, η ανακοίνωση αναφέρεται στο τέλος της στο πρωτόκολλο του Κιότο, μια συμφωνία που επιβάλλει μειώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2012 και την οποία οι ΗΠΑ, αντίθετα από τους εταίρους τους στη G8, έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν. "Εκείνοι από εμάς που επικύρωσαν το πρωτόκολλο του Κιότο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έναρξη της ισχύος του (τον περασμένο Φεβρουάριο) και θα εργαστουν για να εξασφαλίσουν την επιτυχία του", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέλος, ο Μπλερ ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα φιλοξενήσει την 1η Νοεμβρίου μια διάσκεψη που θα εγκαθιδρύσει ένα "διάλογο" ανάμεσα στις βιομηχανικές και τις αναδυόμενες οικονομίες για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 9 July 2005 - 19:40:47 UTC