Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θα προχωρήσει η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
  • [02] Συνεδρίαση Συντονιστών Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ.
  • [03] Σε μηχανική βλάβη αποδίδεται η πτώση του αεροσκάφους Α7 Corsair.
  • [04] Προβάδισμα Μπερίσα στις εκλογές στην Αλβανία

  • [01] Θα προχωρήσει η πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.

    Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει αταλάντευτα στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών υπογράμμισε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ασχολήθηκε με τις προαγωγές των δικαστικών και με την ενεργειακή πολιτική.

    Παραλάβαμε ένα δυσβάσταχτο και δυσλειτουργικό δημόσιο τομέα, είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι οι τομές που πρέπει να γίνουν και που ήδη γίνονται αποτελούν μονόδρομο. Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, ανέφερε, ενώ επισήμανε "όταν κάνεις τομές και μεταρρυθμίσεις συναντάς αντιδράσεις από εκείνους που βολεύονται χρόνια με τα κακώς κείμενα, αυτοί είναι οι λίγοι, εμείς προχωρούμε τις τομές για να ωφεληθούν οι πολλοί, γι' αυτό μας στηρίζουν οι πολίτες σε αυτό τον δρόμο".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους υπουργούς του να συνεχίσουν το έργο που έχουν αναλάβει αυξάνοντας την παραγωγικότητά τους σε κάθε υπουργείο στο μάξιμουμ με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση και υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει όμηρος του παρελθόντος του. Δεν μπορεί όμως σε καμία περίπτωση να γίνει τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία στην οποία η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα.

    Ενεργειακή πολιτική

    Συνολική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Ο κ. Δημήτρης Σιούφας ενημέρωσε για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία καθώς επίσης και για τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει τη χώρα μας με την Ιταλία.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι οι δύο αυτοί αγωγοί διοχετεύουν το φυσικό αέριο από τις χώρες της Κασπίας στην Κεντρική Ευρώπη και σε συνδυασμό με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης καθιστούν τη χώρα μας σημαντικό ενεργειακό κόμβο και αναβαθμίζουν τη γεωστρατηγική της σημασία σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας - Ιταλίας.

    Σε δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνεδρίαση επισήμανε ότι οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν για το διάστημα 2005-2009 επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ στο χώρο της ενέργειας.

    Οι ενέργειες αυτές, είπε ο κ. Σιούφας, συνδέονται και με την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από την κυβέρνηση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε το υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο νόμου για την επανασύσταση του Συμβουλίου Εθνικής και Ενεργειακής Πολιτικής ώστε να έχει η κυβέρνηση ένα όργανο για μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.

    Ενοποίηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

    Με εισήγηση του κ. Σιούφα συζητήθηκε και το θέμα ενοποίησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης.

    Οι συναρμόδιοι υπουργοί Δημήτρης Σιούφας και Γιώργος Αλογοσκούφης μέχρι το τέλος Ιουλίου θα φέρουν σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης νομοσχέδιο που να ρυθμίζει το θέμα της ενοποίησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

    Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τον καταναλωτή και ότι αναζητούνται οι τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας των καυσίμων.

    Το σύστημα, είπε ακόμη, θα είναι τίμιο και απλό και θα διευκολύνει τους πολίτες ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή.

    Νέος πρόεδρος στον Αρειο Πάγο και το ΣτΕ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ομόφωνα σήμερα το μεσημέρι επέλεξε τους νέους προέδρους στον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας όπως επίσης επέλεξε δύο αντιπροέδρους στο ΣτΕ , πέντε στον Αρειο Πάγο και δύο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Ειδικότερα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι ο Ρωμύλος Κεδίκογλου και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγησαν οι Σπύρος Γκιάφης, Α. Μοσχανδρέου, Χρ. Μπαλτάς , Θ.Αποστολόπουλος, Ε. Αντωνίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο επελέγησαν αντιπρόεδροι η Ελένη Φώτη και Γ. Μπαλαφούτης.

    [02] Συνεδρίαση Συντονιστών Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ.

    Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το θέμα του βασικού μετόχου εξαπέλυσε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου φέρεται ότι κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαμορφώνει ένα πλαίσιο που της επιτρέπει να κρατάει σε ομηρία συγκεκριμένα επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, με στόχο να ελέγχει η ίδια την εξουσία.

    Αντίστοιχα, σκληρή επίθεση δέχθηκε η κυβέρνηση τόσο από τον κ. Παπανδρέου όσο και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές της στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

    Οι επιλογές τονίστηκε έγιναν με κομματικά κριτήρια.

    Στη συνεδρίαση ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε έκθεση με τίτλο "16 μήνες αυταρχικής διακυβέρνησης" επικαλούμενος εκθέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε αυταρχική και συντηρητική την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που προωθεί δεν αποτελούν μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση σε βάρος των πολλών και υπέρ των ολίγων.

    [03] Σε μηχανική βλάβη αποδίδεται η πτώση του αεροσκάφους Α7 Corsair.

    Σε μηχανική βλάβη αποδίδεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πτώση σήμερα το πρωί του αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας τύπου Α7 Corsair, δέκα ναυτικά μίλια βορείως της Σπερχειάδας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. (Ερασιτέχνης φωτογράφισε το δεύτερο αεροσκάφος που εκτελούσε ως ζεύγος την άσκηση με αυτό που κατέπεσε)

    Ο χειριστής του ανθυποσμηναγός Νικόλαος Δανιάς 27 ετών εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος αφού απομακρύνθηκε από κατοικημένες περιοχές και περισυνελέγη από ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Λαμίας και εν συνεχεία στο 251 ΓΝΑ βάσει πάγιων διαταγών.

    Την ώρα του συμβάντος ο αρχηγός ΓΕΑ μαζί με το Γερμανό ομόλογό του πραγματοποιούσαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

    Η επίσκεψη διεκόπη, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, ώστε σε συνεργασία με τον αρχηγό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) να υπάρξει αίσια κατάληξη του συμβάντος, οσον αφορά στη διάσωση του χειριστή.

    Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια της πτώσης.

    [04] Προβάδισμα Μπερίσα στις εκλογές στην Αλβανία

    Τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής στην Αλβανία αναμένεται να δώσει απόψε Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ερτόν Φινάνι, το μεσημέρι είχε ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε 77 από τις 100 εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, στην Επιτροπή είχαν φθάσει επίσημα αποτελέσματα μόνο από 11 περιφέρειες. Από τις 11 αυτές περιφέρειες οι επτά έβγαλαν νικητή το Δημοκρατικό Κόμμα της Αντιπολίτευσης ενώ στις 4 αναδείχθηκαν νικητές οι υποψήφιοι του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2005 - 21:24:01 UTC