Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το τρίπτυχο της ανάπτυξης περιέγραψε ο Γ.Αλογοσκούφης
  • [02] Κατέπεσε πολεμικό αεροσκάφος-Σώος ο πιλότος του
  • [03] Παλιννοστούντες και ενεργειακή πολιτική θα εξετασθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο
  • [04] Νέο πρόεδρο στον Αρειο Πάγο και το ΣτΕ επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο.
  • [05] Συγκεχυμένη η κατάσταση δύο ημέρες μετά τις εκλογές στην Αλβανία.
  • [06] Σε μηχανική βλάβη αποδίδεται η πτώση του αεροσκάφους Α7 Corsair.

  • [01] Το τρίπτυχο της ανάπτυξης περιέγραψε ο Γ.Αλογοσκούφης

    Επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα αποτελούν το τρίπτυχο του αναπτυξιακού υποδείγματος που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης σε ομιλία του στην ετήσια απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ, προσθέτοντας ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια υγιή αναπτυξιακή διαδικασία και μέσα από αυτήν νέες θέσεις εργασίας και πλούτο για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.

    Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στοχεύουν στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πιο δυναμική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή οικονομία. Τρεις είναι οι πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής: η φορολογική μεταρρύθμιση, ο νέος Επενδυτικός Νόμος, και οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.

    Παράλληλα, συνέχισε ο υπουργός, μεγάλη σημασία έχουν: η περαιτέρω επιτάχυνση του Γ' Κοινοτικού πλαισίου Στήριξης, ο στρατηγικός σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2007-2013 η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την επίλυση προβλημάτων που έμεναν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια.

    Ειδικά για το νέο Επενδυτικό Νόμο, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τις επιχειρήσεις, καθώς είναι απλός, κατανοητός, λειτουργικός και δίνει μεγάλη έμφαση σε επενδυτικά σχέδια που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας και τις νέες τεχνολογίες. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε ο υπουργός ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 229 επενδυτικά σχέδια ύψους 518,8 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη εγκριθεί 60 επενδυτικά σχέδια ύψους 109,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ειδικά για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στόχο έχει να καταστεί πιο αποτελεσματική η αγορά εργασίας, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, για να αναπτυχθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που θα απασχολήσουν τη χώρα στο μέλλον, όπως είναι οι αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος.

    Για δέκατη συνεχή χρονιά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών επιβράβευσε μία ομάδα ικανών επιχειρηματιών και δυνατών επιχειρήσεων που κατά το προηγούμενο έτος επέδειξαν αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα και με την ευκαιρία οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας επεσήμαναν ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει και μπορεί να γίνουν καλύτερες».

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρακούλης Φουντουκάκος ανακοινώνοντας τα ονόματα όσων θα βραβευθούν, μεταξύ άλλων επεσήμανε:

    "Σήμερα βραβεύουμε, τους επιχειρηματίες και τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίοι εκπροσωπούν το πιο δυναμικό κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και της εθνικής οικονομίας. Βραβεύουμε εκείνες και εκείνους οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και στόχους για τις επιχειρήσεις τους. Γιατί κέρδισαν το χρυσό της αναγνώρισης τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους συναγωνιστές τους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν τον καθρέφτη της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και είναι το διαβατήριο μας για να ανταπεξέλθουμε ως χώρα με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο νέο και ιδιαίτερα απαιτητικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Και στο περιβάλλον αυτό η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να παράγουν πλούτο, να προσφέρουν στην αγορά ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, να δημιουργούν καλύτερα εισοδήματα για τους εργαζομένους τους αλλά και νέες θέσεις απασχόλησης. Οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει και μπορεί να γίνουν καλύτερες. Το ΕΒΕΑ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Πιστεύουμε ότι τα πρώτα βήματα που έγιναν (μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού στον τραπεζικό τομέα, εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ και άρση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανομένους) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι κινήσεις πολύ θετικές, οι οποίες χρειάζονται βέβαια να συμπληρωθούν και να επεκταθούν και σε άλλους τομείς.

    Οι μεταρρυθμίσεις όμως θα πρέπει να συνεχισθούν και να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως στην απελευθέρωση μιας σειράς αγορών και ιδιαίτερα αυτή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις ιδιωτικοποιήσεις, στις εργασιακές σχέσεις, στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, στην ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης κλπ.

    Αυτές πιστεύω ότι πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες και το επιχειρηματικό κλίμα θα βελτιωθεί αλλά και η χώρα μας θα αποκτήσει ένα περιβάλλον φιλικό στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

    Μας προβληματίζει βέβαια, η προσπάθεια ορισμένων να πιέσουν προκειμένου να μην αλλάξει τίποτα στην ελληνική οικονομία. Να παραμείνουν όλα τα ίδια".

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναφέρθηκε στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα ώστε η χώρα να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας και της μόνιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

    Την παρουσίαση των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων έκαναν ο Β΄ Αντιπρόεδρος, Γ. Γρανίτσας, ο Γενικός Γραμματέας, Π. Κουτσίκος, ο Οικονομικός Επόπτης, Π. Πανέττας και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ Μαρίνα Ελευθερουδάκη και Αλεξάνδρα Πάλλη.

    Οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι :

    Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας

    - ΕΛΒΑΛ Α.Ε.

    - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Βραβείο Επωνύμου Προϊόντος

    - B S B A.B.E.E.

    Βραβείο Διεθνούς Δραστηριότητας

    - INTRALOT A.E.

    - ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.

    Βραβείο Επιχείρηση και Περιβάλλον

    - BΙΒΕΧΡΩΜ Α.Ε.

    Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης

    - Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.

    Βραβείο Αύξησης της Απασχόλησης

    - ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Ε.

    Βραβείο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

    - ELPEN A.E. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ELPEN

    Βραβείο Επιχείρηση και Παράδοση

    - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    - ALPHA BANK Α.Ε.

    Βραβείο Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία

    - ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ

    [02] Κατέπεσε πολεμικό αεροσκάφος-Σώος ο πιλότος του

    Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΑ αεροσκάφος τύπου "A7 Κορσέρ" της Πολεμικής Αεροπορίας, που πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε λίγο πριν από τις 10 το πρωί 10 μίλια βορείως της Σπερχειάδας.

    Ο πιλότος του εγκατέλειψε το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να παραλάβουν τον χειριστή και να τον μεταφέρουν για προληπτικούς λόγους στο 251 ΓΝΑ.

    Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Ανδραβίδα.

    [03] Παλιννοστούντες και ενεργειακή πολιτική θα εξετασθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο την πολιτική σε ζητήματα παλιννοστούντων και εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο.

    Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με θέματα υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, με εισηγητή τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ.Σιούφα.

    Στο υπουργικό συμβούλιο επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας θα εισηγηθεί τις προαγωγές στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.

    [04] Νέο πρόεδρο στον Αρειο Πάγο και το ΣτΕ επέλεξε το υπουργικό συμβούλιο.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ομόφωνα σήμερα το μεσημέρι επέλεξε τους νέους προέδρους στον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας όπως επίσης επέλεξε δύο αντιπροέδρους στο ΣτΕ , πέντε στον Αρειο Πάγο και δύο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Ειδικότερα πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι ο Ρωμύλος Κεδίκογλου και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Γεώργιος Παναγιωτόπουλος. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας επελέγησαν οι Σπύρος Γκιάφης, Α. Μοσχανδρέου, Χρ. Μπαλτάς , Θ.Αποστολόπουλος, Ε. Αντωνίου και στο Ελεγκτικό Συνέδριο επελέγησαν αντιπρόεδροι η Ελένη Φώτη και Γ. Μπαλαφούτης.

    [05] Συγκεχυμένη η κατάσταση δύο ημέρες μετά τις εκλογές στην Αλβανία.

    Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην Αλβανία δύο ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές καθώς η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ολοκληρωθεί και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα ποιός είναι ο νικητής.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις προηγείται το Δημοκρατικό κόμμα του πρώην προέδρου Σαλί Μπερίσα,αλλά το Σοσιαλιστικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Φάτος Νάνο αρνείται να παραδεχτεί την ήττα του επιμένοντας ότι έχει νικήσει.

    "Η νίκη μας είναι μεγάλη" δήλωσε ο Μπερίσα στο Ρόιτερ ,ενώ ο Νάνο εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα αποσπάσει "μιά ξεκάθαρη και πανίσχυρη εντολή για μιά τρίτη τετρατετή θητεία".

    Ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής Ιλιριάν Τσελίμπασι δήλωσε χθες το βράδυ ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων έχει ολοκληρωθεί μόνο σε επτά από τις 100 εκλογικές περιφέρειες.Ερωτηθείς για το πότε η εφορευτική επιτροπή θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα ο Τσελίμπασι απάντησε :"Δεν μπορώ να δώσω μια σαφή απάντηση".

    Σύμφωνα με τους αναλυτές ,η μεγάλη -για τα δεδομένα της Αλβανίας-συμμετοχή στις εκλογές (57%) ,ωφέλησε το Δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα.

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Χαβιέ Σολάνα κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις "να αποφύγουν την εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων και να αναμένουν τα τελικά αποτελέσματα". Επίσης, ζήτησε από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις "να συνεργαστούν ώστε να σχηματιστεί γρήγορα μια νέα κυβέρνηση".

    Ο Σολάνα εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την "ειρηνική"-όπως είπε- διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών "στις περισσότερες περιοχές" της Αλβανίας.Οπως τόνισε, "γίνεται λόγος για παρατυπίες", οι οποίες "θα πρέπει να εξεταστούν και να διορθωθούν ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον".

    [06] Σε μηχανική βλάβη αποδίδεται η πτώση του αεροσκάφους Α7 Corsair.

    Σε μηχανική βλάβη αποδίδεται συμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πτώση νωρίτερα σήμερα το πρωί του αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας τύπου Α7 Corsair, δέκα ναυτικά μίλια βορείως της Σπερχειάδας, ενώ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση. (Λήψη φωτογραφίας απο ερασιτέχνη)

    Ο χειριστής του ανθυποσμηναγός Νικόλαος Δανιάς 27 ετών εγκατέλειψε επιτυχώς το αεροσκάφος αφού απομακρύνθηκε από κατοικημένες περιοχές και περισυνελέγη από ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο της Λαμίας και εν συνεχεία στο 251 ΓΝΑ βάσει πάγιων διαταγών.

    Την ώρα του συμβάντος ο αρχηγός ΓΕΑ μαζί με το Γερμανό ομόλογό του πραγματοποιούσαν εθιμοτυπική επίσκεψη στον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

    Η επίσκεψη διεκόπη, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, ώστε σε συνεργασία με τον αρχηγό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) να υπάρξει αίσια κατάληξη του συμβάντος, οσον αφορά στη διάσωση του χειριστή.

    Επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα διερευνήσει τα αίτια της πτώσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 5 July 2005 - 12:34:54 UTC