Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού
  • [02] Το τρίπτυχο της ανάπτυξης περιέγραψε ο Γ. Αλογοσκούφης
  • [03] Παλιννοστούντες και ενεργειακή πολιτική θα εξετασθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή

  • [01] Συνεδρίαση Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού

    Αισιόδοξος ότι ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε το δύσκολο στάδιο της σταθεροποίησης και μπαίνει στο στάδιο της ανάπτυξης, εμφανίστηκε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόσο κατά τη 2η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Επικαλούμενος προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού, είπε ότι για φέτος αναμένουμε αύξηση της τουριστικής κίνησης από 7% έως 11%. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις τσάρτερς εκτιμάται ότι η αύξηση θα κινηθεί γύρω στο 40%, οι δε κρουαζιέρες αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν.

    Τόνισε ότι όλα τα μηνύματα που φθάνουν, τόσο από παραδοσιακές αγορές, όσο και από νέες, είναι θετικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη η αύξηση τουριστών από τις ΗΠΑ, αλλά και από τη Ρωσία. Η επίσκεψη τουριστών από την Κίνα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική από την επόμενη τουριστική περίοδο. Με την ευκαιρία αναφέρθηκε στα πρόσφατα εγκαίνια του γραφείου του ΕΟΤ στο Πεκίνο και σε ένα δεύτερο που αναμένεται να λειτουργήσει πολύ σύντομα στη Σαγκάη, τονίζοντας πως ο σχεδιασμό προβλέπει τη σταδιακή δημιουργία συνολικά 49 νέων γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

    Αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Ελλάδα στον τομέα του τουρισμού, είπε ότι αυτό είναι αυξημένο, καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Μάλιστα, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους ξένους επενδυτές σημείωσε πως από το σύνολο αυτών που προσεγγίζουν την Ελλάδα, το 80% ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού.

    Σε ό,τι αφορά την νέα διαφημιστική εκστρατεία για το 2006 είπε ότι θα ξεκινήσει νωρίτερα από πέρσι και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο. Η προκήρυξη θα δημοσιευτεί το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου. Την ίδια περίοδο θα δημοσιευθούν επίσης οι προκηρύξεις για το διεθνές στρατηγικό σύμβουλο, όπως και για το νέο portal του ελληνικού Τουρισμού. Πάντως, σε ότι αφορά το κονδύλι που θα διατεθεί για τη διεθνή προβολή της χώρας είπε ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα (δηλαδή 30 εκατ. ευρώ).

    Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον ελληνικό τουρισμό, είπε, μεταξύ άλλων, ότι πέραν από το νόμο σύστασης του υπουργείου, βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, για τον αγροτουρισμό, τον ιατρικό-θεραπευτικό τουρισμό και τον καταδυτικό τουρισμό. Επίσης έχουν ήδη προχωρήσει, η επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, για τα πολεοδομικά θέματα των τουριστικών εγκαταστάσεων, για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για την τουριστική χωροταξία.

    Σε ό,τι αφορά την εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ) ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διέψευσε τα σενάρια περί κατάργησής της, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σκέψεις για ορισμένες μεταρρυθμίσεις στο νομικό της καθεστώς.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού ο κ. Αβραμόπουλος έδωσε έμφαση στα θέματα ποιότητας, καθαριότητας και ευπρεπισμού του τουριστικού περιβάλλοντος και ανακοίνωσε ότι συστήνονται επιτροπές ελέγχου τύπου ΣΔΟΕ, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕΟΤ και των υπουργείων: Δημόσιας Τάξης, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ καθώς και άλλων κατά περίπτωση συναρμόδιων υπουργείων. Τόνισε ότι οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν σε όλες τις τουριστικές μονάδες και υποδομές.

    [02] Το τρίπτυχο της ανάπτυξης περιέγραψε ο Γ. Αλογοσκούφης

    Επιχειρηματικότητα, εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα αποτελούν το τρίπτυχο του αναπτυξιακού υποδείγματος που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης σε ομιλία του στην ετήσια απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ, προσθέτοντας ότι μόνο η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια υγιή αναπτυξιακή διαδικασία και μέσα από αυτήν νέες θέσεις εργασίας και πλούτο για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων.

    Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στοχεύουν στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πιο δυναμική, πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή οικονομία. Τρεις είναι οι πυλώνες της νέας αναπτυξιακής πολιτικής: η φορολογική μεταρρύθμιση, ο νέος Επενδυτικός Νόμος, και οι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα.

    Παράλληλα, συνέχισε ο υπουργός, μεγάλη σημασία έχουν: η περαιτέρω επιτάχυνση του Γ' Κοινοτικού πλαισίου Στήριξης, ο στρατηγικός σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης 2007-2013 η νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων, και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την επίλυση προβλημάτων που έμεναν σε επικίνδυνη εκκρεμότητα όλα αυτά τα χρόνια.

    Ειδικά για το νέο Επενδυτικό Νόμο, ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι έχει τύχει καθολικής αποδοχής από τις επιχειρήσεις, καθώς είναι απλός, κατανοητός, λειτουργικός και δίνει μεγάλη έμφαση σε επενδυτικά σχέδια που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας και τις νέες τεχνολογίες. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε ο υπουργός ότι μέχρι την περασμένη Παρασκευή είχαν υποβληθεί 229 επενδυτικά σχέδια ύψους 518,8 εκατομμυρίων ευρώ και έχουν ήδη εγκριθεί 60 επενδυτικά σχέδια ύψους 109,2 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ειδικά για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στόχο έχει να καταστεί πιο αποτελεσματική η αγορά εργασίας, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, για να αναπτυχθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις. Παράλληλα, να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που θα απασχολήσουν τη χώρα στο μέλλον, όπως είναι οι αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος.

    Για δέκατη συνεχή χρονιά το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών επιβράβευσε μία ομάδα ικανών επιχειρηματιών και δυνατών επιχειρήσεων που κατά το προηγούμενο έτος επέδειξαν αξιόλογη επιχειρηματική δραστηριότητα και με την ευκαιρία οι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας επεσήμαναν ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων πρέπει και μπορεί να γίνουν καλύτερες».

    Οι επιχειρηματίες και οι επιχειρήσεις που βραβεύτηκαν είναι :

    Βραβείο Εξαγωγικής Δραστηριότητας

    - ΕΛΒΑΛ Α.Ε.

    - ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Βραβείο Επωνύμου Προϊόντος

    - B S B A.B.E.E.

    Βραβείο Διεθνούς Δραστηριότητας

    - INTRALOT A.E.

    - ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.

    Βραβείο Επιχείρηση και Περιβάλλον

    - BΙΒΕΧΡΩΜ Α.Ε.

    Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης

    - Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε.

    Βραβείο Αύξησης της Απασχόλησης

    - ΑΛΟΥΜΥΛ ΜΥΛΩΝΑΣ Α.Ε.

    Βραβείο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

    - ELPEN A.E. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ELPEN

    Βραβείο Επιχείρηση και Παράδοση

    - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    - ALPHA BANK Α.Ε.

    Βραβείο Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία

    - ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΚΑΠΡΑΛΟΣ

    [03] Παλιννοστούντες και ενεργειακή πολιτική θα εξετασθούν στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Την Τρίτη στις 10.30 θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο την πολιτική σε ζητήματα παλιννοστούντων και εισηγητή τον υπουργό Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλο. Στις 12.00 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με θέματα υπουργείου Ανάπτυξης και ειδικότερα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, με εισηγητή τον υπουργό Ανάπτυξης Δημ.Σιούφα. Στο υπουργικό συμβούλιο επίσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας θα εισηγηθεί τις προαγωγές στα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 July 2005 - 21:23:25 UTC