Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οξεία επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [02] Η Βουλή εκλέγει σήμερα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια
  • [03] Σύσταση επιτροπής από την Ιερά Σύνοδο για την έρευνα καταγγελιών εις βάρος ιεραρχών
  • [04] Σαρόν και Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία εκεχειρίας, στη συνάντηση κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ
  • [05] Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

  • [01] Οξεία επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    «Απόψε ξαναδίνουμε την υπόσχεση για τις τομές και τις αλλαγές που όχι μόνο κάνουμε στο δικό μας Κίνημα, αλλά που φέρνουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ για την ελληνική κοινωνία, για την Ελλάδα απέναντι στην συντήρηση, απέναντι στην οπισθοδρόμηση της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε αποψινή του ομιλία, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην εκδήλωση ήταν παρόντα πλήθος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ απουσίασε λόγω ασθενείας ο Κώστας Λαλιώτης.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι παρά τα όσα υποσχέθηκαν, «όταν ήρθαν στην εξουσία τα προσωπεία έπεσαν, τίποτα δεν έχει αλλάξει» και πρόσθεσε ότι «στο μυαλό τους τελικά είχαν ένα πρόγραμμα (?) ήταν η εξουσία για την εξουσία».

    Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι «σήμερα μιλώντας με τον Επίτροπο κ. Δήμα, μου επιβεβαίωσε ότι την Τετάρτη και επίσημα πια θα μπούμε στη διαδικασία επιτήρησης, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να καυχιέται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να καυχιέται ο κ. Αλογοσκούφης, δεν μπορεί να καυχιέται ο κ. Καραμανλής»

    Σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αποδυναμώθηκε η διεθνής μας θέση, μειώθηκε το κύρος μας στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα μέσα σε κλίμα εσωστρέφειας και έλλειψης στρατηγικής, ενώ «με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ βγάζει η Νέα Δημοκρατία όλα τα εθνικά μας θέματα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα ξαναφέρνει σε διμερές πλαίσιο».

    Σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαφάνεια ο κ. Παπανδρέου είπε στην πρόταση του για «ουσιαστική διακομματική συνεργασία, κοινωνικό διάλογο και εθνική συνεννόηση» η απάντηση της «νεοδεξιάς κυβέρνησης ήταν η προβολή της πλήρους απαξίωσης και ισοπέδωσης των θεσμών, η ενοχοποίηση της αντίπαλης παράταξης», ενώ έκανε λόγο «για υποκριτικό ηθικισμό».

    Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον χώρο της Εκκλησίας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το θέμα παίρνει εθνικές διαστάσεις και επέκρινε την ΝΔ ότι «όταν χρειαζόταν την εκκλησία υιοθέτησε τα πιο ακραία αιτήματα, όπως αυτό των ταυτοτήτων, παρά το ότι ήξερε για τις δικαστικές αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αφού έγινε κυβέρνηση, τα ξέχασε».

    Ο κ. Παπανδρέου τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους λέγοντας ότι αυτός θα συμβάλλει στην εξυγίανση της ορθόδοξης Εκκλησίας, προσθέτοντας όμως ταυτόχρονα ότι ο χωρισμός δεν είναι πανάκεια, «το ερώτημα είναι σε ποιόν λογοδοτεί ένας τέτοιος θεσμός»

    Ο κ.Παπανδρέου έκανε άνοιγμα προς την Αριστερά σημειώνοντας ότι «εάν τα κόμματα της Ανανεωτικής και Κομμουνιστικής Αριστεράς συνεχίζουν να βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ τον αντίπαλό τους, θα είναι σε λίγο ανίκανοι να κάνουν αντιπολίτευση» και κάλεσε τα κόμματα αυτά σε κοινή δράση για μια σειρά κοινωνικά ζητήματα και σε «κοινές δράσεις, όπως π.χ. για ένα δημοψήφισμα προς το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, έστω και αν έχουμε διαφορετικές θέσεις πάνω σβ αυτό το θέμα».

    Αναφερόμενος, τέλος στο επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «θέλουμε να είναι ένα Συνέδριο πραγματικής ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, αναγέννησης της προοδευτικής παράταξης, και στροφής στην κοινωνία» και δεσμεύτηκε προσωπικά «απέναντι στα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που με ψήφισαν πριν ένα χρόνο, η επόμενη μέρα του Συνεδρίου μας, θα βρει ένα ΠΑΣΟΚ σε πλήρη διάταξη μάχης με τα όργανά του, με τις φυσιολογικές λειτουργίες, σε μια νέα αφετηρία. Μια παράταξη έτοιμη για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός».

    [02] Η Βουλή εκλέγει σήμερα νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Κάρολο Παπούλια

    Με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, συγκαλείται σήμερα -σε ειδική συνεδρίαση- η Βουλή των Ελλήνων. Μοναδικός υποψήφιος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, τον οποίο πρότεινε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Κώστας Καραμανλής. Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπούλια έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ δεν αναμένεται να προτείνουν άλλον υποψήφιο.

    Στην περίπτωση κατά την οποία ο κ. Παπούλιας λάβει το σύνολο των βουλευτών που εξελέγησαν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα εκλεγεί με έως και 282 ψήφους. Θα πρόκειται για αριθμό ψήφων-ρεκόρ καθώς θα ξεπερνούν τις 269 ψήφους (επί 298 παρόντων βουλευτών) που έλαβε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, κατά την επανεκλογή του στις 8 Φεβρουαρίου 2000.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ρυθμιστής του Πολιτεύματος και εκλέγεται για περίοδο πέντε ετών. Υπενθυμίζεται ότι επανεκλογή του ίδιου προσώπου επιτρέπεται μία φορά μόνο. Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί «όποιος είναι Έλληνας πολίτης πριν από πέντε τουλάχιστον έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν». Για την εκλογή του απαιτείται -κατά την πρώτη ψηφοφορία- πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών (200 ψήφοι). Η ψηφοφορία είναι ονομαστική. Το αποτέλεσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινώσει στον κ. Παπούλια η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η οποία θα μεταβεί προς τούτο στο γραφείο του, συνοδευόμενη από τους αντιπροέδρους του κοινοβουλίου

    Η δεύτερη θητεία του κ. Στεφανόπουλου ολοκληρώνεται στις 11 Μαρτίου 2005, ενώ ο κ. Παπούλιας θα αναλάβει καθήκοντα από την επομένη (12 Μαρτίου). Ο κ. Παπούλιας θα είναι ο έκτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση, καθώς απο το 1974 μέχρι σήμερα πρόεδροι Δημοκρατίας έχουν διατελέσει οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης και Κωστής Στεφανόπουλος.

    [03] Σύσταση επιτροπής από την Ιερά Σύνοδο για την έρευνα καταγγελιών εις βάρος ιεραρχών

    Τη σύσταση επιτροπής που θα αποτελείται απο τους μητροπολίτες Ξάνθης, Ελασσόνας και Σάμου και θα διερευνήσει τις καταγγελίες εις βάρος αρχιερέων, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατα τη χθεσινή της συνεδρίαση, υπο τον Αρχιεπίσκοπο. Επίσης, αποφασίστηκε η ΔΙΣ να παρατείνει τις εργασίες της για ένα μήνα και να συνεδριάζει καθημερινά.

    Σήμερα αναμένεται να στείλει γραπτές εξηγήσεις ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος, για τα όσα του καταμαρτυρούν περί διακινήσεως ναρκωτικών. Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος ζήτησε γραπτές εξηγήσεις από το μητροπολίτη Τριφυλλίας Στέφανο για άσεμνη φωτογραφία του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο.

    Επίσης έκανε δεκτό το αίτημα του μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα ο οποίος ζήτησε από την ίδια τη Σύνοδο να γίνει διερεύνηση οικονομικών σκανδάλων, στα οποία δημοσιεύματα τον φέρουν να ενέχεται.

    Εν τω μεταξύ,αναμένεται σήμερα να αποφανθεί το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για το αν θα αποφυλακιστεί ή όχι ο αρχιμανδρίτης Γιοσάκης που κατηγορείται για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Κύθηρα και κρατείται από την περασμένη εβδομάδα στην Ασφάλεια του Πειραιά ύστερα από ένταλμα σύλληψης.

    Αντώναρος για θέμα Εκκλησίας

    «H κυβέρνηση στηρίζει την κάθαρση στην Εκκλησία», τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Β.Αντώναρος, προσθέτοντας ο,τι χρειάζεται να γίνει σε επίπεδο νομοθεσίας θα γίνει.

    Υπενθύμισε ότι η Ιερά Σύνοδος την περασμένη βδομάδα προέβη σε μια σειρά προτάσεων, στις οποίες - όπως ο ίδιος δήλωσε την περασμένη Παρασκευή- η κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει, εφόσον αυτές περιέλθουν σ΄αυτήν. Και ως τώρα δεν έχουν αποσταλεί στην κυβέρνηση - όπως διευκρίνισε ο κ.Αντώναρος.

    Αναφορικά εξάλλου με τα 12 μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ.Αντώναρος διευκρίνισε ότι «η πρωτοβουλία του κ.Παπαληγούρα αφορά τη δικαιοσύνη και δεν εμπλέκεται με το θέμα της Εκκλησίας», ενώ σχολιάζοντας την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι «το ΠΑΣΟΚ προβαίνει σε ισχυρισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παν. Ψωμιάδη (πως πρέπει να υποστηριχθεί ο Αρχιεπίσκοπος) ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ σε ερώτηση σχετική με την κυβερνητική αντίδραση στην πρακτική των τηλεφωνικών υποκλοπών, ο κ.Αντώναρος σημείωσε ότι το θέμα δεν μπορεί να απασχολεί την κυβέρνηση δεδομένου ότι υπάρχουν αρμόδιες αρχές για να ασχοληθούν με το ζήτημα.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνου "περί εθνικού διαλόγου για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος», ο κ.Αντώναρος σημείωσε ότι «το θέμα δεν απασχολεί την κυβέρνηση».

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Μητσοτάκης, από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Εκκλησία και τη Δικαιοσύνη δήλωσε ότι θλίβεται από τα γεγονότα και εξέφρασε την ελπίδα ότι πρόκειται για μια φάση η οποία θα περάσει.

    Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας έκανε λόγο για θλίψη η οποία διακατέχει όλους τους Έλληνες και ευχήθηκε να υπάρξει ολοκληρωτική κάθαρση

    [04] Σαρόν και Αμπάς αναμένεται να ανακοινώσουν συμφωνία εκεχειρίας, στη συνάντηση κορυφής στο Σαρμ ελ Σέιχ

    Για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς συναντώνται σήμερα στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ για να ανακοινώσουν τη συμφωνία εκεχειρίας με στόχο τον τερματισμό της βίας και την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύνοδος κορυφής θα αρχίσει με ομιλία του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα.

    "Στη συνάντηση θα ανακοινωθεί αμοιβαία και πλήρης κατάπαυση του πυρός" δήλωσε ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών, Σαέμπ Ερεκάτ.

    Πηγή προσκείμενη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό δήλωσε, επίσης, ότι στη διάρκεια της συνάντησης που αναμένεται να κρατησει τρεις ώρες "το Ισραήλ θα ανακοινώσει τον τερματισμό των στρατιωτικών του επιχειρήσεων, ενώ οι Παλαιστίνιοι θα διακηρύξουν την κατάπαυση του πυρός".

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μετά το τέλος της συνόδου του Σαρμ ελ Σέιχ θα δοθεί στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη που θα περιλαμβάνει, επίσης, συμφωνίες για τη μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας σε αρκετά σημεία της Δυτικής Οχθης στους Παλαιστινίους.

    Οι δύο πλευρές δεν έχουν κατορθώσει πάντως να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους σε θέματα όπως το αμφιλεγόμενο Τείχος Ασφαλείας που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα και τη διακοπή της λειτουργίας παλαιστινιακών οργανώσεων στην ανατολική Ιερουσαλήμ."Οι συζητήσεις σε όλα αυτά τα θέματα θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της συνόδου αλλά και μετά" δήλωσε ο Ερεκάτ.

    Πάντως από την πλευρά της Χαμάς, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ, υψηλόβαθμο στέλεχός της, η οργάνωση δεν θα αποδεχθεί τυχόν συμφωνία για εκεχειρία με το Ισραήλ, πριν η ηγεσία της συναντήσει τον Μαχμούντ Αμπάς και ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής, .

    [05] Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ

    "Διαφάνεια παντού, μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με θέμα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και αποκαλύψεις που σκιάζουν κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας, αναδεικνύονται φαινόμενα διαφθοράς με βαθιές ρίζες στο χρόνο. Οι πολίτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, απαιτούν να μπει οριστικό τέλος στις έκνομες καταστάσεις και στα φαινόμενα διαφθοράς.

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιμένει αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει παντού πλήρης εξυγίανση.

    Εκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Εκκλησίας λέγοντας:

    "Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση. Η κάθαρση ως αιτούμενο αλλά και ως υποχρέωση θα στηρίξει ουσιαστικά το θεσμό της Εκκλησίας γι'αυτό δεν χωράνε συμβιβασμοί αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις".

    Αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς εξυγίανσης και αυτοκάθαρσης και ενισχύει το πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας του θεσμού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όποιο και αν είναι το κόστος.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή του Κάρολου Παπούλια για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας δίνοντας το πολιτικό στίγμα της επιλογής του:

    "Εδώ και αρκετούς μήνες είχα τονίσει ότι στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες, προέχει το πνεύμα του Συντάγματος, προέχει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση, προέχουν οι επιταγές της κοινωνίας".

    Η επιλογή του κ. Κάρολου Παπούλια, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, είναι επιλογή υπέρβασης του χθες, επιλογή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας. Πρόσθεσε δε ότι επέλεξε πολιτικό πρόσωπο που δεν ανήκει στην παράταξή του παρότι υπάρχουν στελέχη άξια για το ρόλο αυτό.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε το σημερινό πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του και υπηρέτησε το θεσμό του Προέδρου,το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, τη χώρα, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό με διακριτικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

    Ο κ. Καραμανλής συνέδεσε την επιλογή του κ. Κάρολου Παπούλια με τη στρατηγική του απόφαση να κινηθεί στο μεσαίο χώρο και στο σύγχρονο κοινωνικό κέντρο.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση:

    "Τα δημόσια οικονομικά απαιτούν εξυγίανση και προσαρμογή στα όρια της ΕΕ, η οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από καιρό, το κράτος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεπάρκειας και γραφειοκρατίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 February 2005 - 14:16:02 UTC