Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θωρακίζουμε την πολιτεία στη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη ρήξη με τις εστίες της διαφθοράς»
  • [02] Επαρκείς έκρινε η Ιερά Σύνοδος τις εξηγήσεις Θέοκλητου
  • [03] «Αρχή μιας νέας εποχής για ειρήνη και ελπίδα»
  • [04] Πανηγυρική εκλογή του Κάρολου Παπούλια ως 6ου Προέδρου της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας

  • [01] «Θωρακίζουμε την πολιτεία στη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη ρήξη με τις εστίες της διαφθοράς»

    "Διαφάνεια παντού, μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας σήμερα στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ με θέμα την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

    Τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες και αποκαλύψεις που σκιάζουν κορυφαίους θεσμούς της Δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας, αναδεικνύονται φαινόμενα διαφθοράς με βαθιές ρίζες στο χρόνο. Οι πολίτες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, απαιτούν να μπει οριστικό τέλος στις έκνομες καταστάσεις και στα φαινόμενα διαφθοράς.

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επιμένει αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει παντού πλήρης εξυγίανση και πρόσθεσε: "Θωρακίζουμε την πολιτεία στη σύγκρουση με τη διαπλοκή και τη ρήξη με τις εστίες της διαφθοράς, στηρίζουμε τους θεσμούς στην εκτέλεση της αποστολής τους, μια αποστολή που πρέπει να εκτελείται χωρίς καμιά σκιά".

    Διευκρίνισε ότι σε κανένα χώρο δεν είναι όλοι το ίδιο και ότι η πλειοψηφία των ικανών, των άξιων και των έντιμων που τιμούν τον όρκο και το θεσμό που υπηρετούν δεν μπορεί να ταυτίζεται με τους όποιους επίορκους, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Εκκλησίας λέγοντας: "Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση. Η κάθαρση ως αιτούμενο αλλά και ως υποχρέωση θα στηρίξει ουσιαστικά το θεσμό της Εκκλησίας γι'αυτό δεν χωράνε συμβιβασμοί αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις".

    Αναφέρθηκε και στα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης λέγοντας ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς εξυγίανσης και αυτοκάθαρσης και ενισχύει το πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας του θεσμού και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει όποιο και αν είναι το κόστος.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή του Κάρολου Παπούλια για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας δίνοντας το πολιτικό στίγμα της επιλογής του, ενώ ευχαρίστησε το σημερινό πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο για τον άψογο τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του και υπηρέτησε το θεσμό του Προέδρου, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, τη χώρα, αλλά και ολόκληρο τον ελληνισμό με διακριτικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.

    Η επιλογή του Κάρολου Παπούλια, είπε ο πρωθυπουργός, είναι επιλογή υπέρβασης του χθες, επιλογή τόνωσης της εθνικής ομοψυχίας. Πρόσθεσε δε ότι επέλεξε πολιτικό πρόσωπο που δεν ανήκει στην παράταξή του παρότι υπάρχουν στελέχη άξια για το ρόλο αυτό.

    "Η επιλογή που κάναμε ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, υπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου, πηγάζει από την αταλάντευτη απόφασή μας να βάλουμε οριστικό τέλος στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, είναι απόδειξη συνέπειας και αξιοπιστίας, είναι επιλογή ενότητας και συναίνεσης δυνάμεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση: "Τα δημόσια οικονομικά απαιτούν εξυγίανση και προσαρμογή στα όρια της ΕΕ, η οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από καιρό, το κράτος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεπάρκειας και γραφειοκρατίας". Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η "νέα διακυβέρνηση" καλείται να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αυτές, να σηκώσει την κληρονομιά του παρελθόντος χωρίς να μεταφέρει τα βάρη στους πολίτες να προωθήσει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στο κράτος και στην οικονομία. Και τόνισε με έμφαση ότι τη συμφωνία που έκανε με τους πολίτες θα την τηρήσει στο ακέραιο.

    Αντώναρος για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους

    «Δεν τίθεται παρόμοιο ζήτημα για την κυβέρνηση» τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Γ.Βαρβιτσιώτη, για την προοπτική διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος. «Το θέμα είχε συζητηθεί κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος και οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι πλέον δεδομένες», πρόσθεσε ο κ.Αντώναρος

    Ο κ.Βαρβιτσιώτης αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τις αποκαλύψεις στο χώρο της Εκκλησίας, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, είπε ότι το θέμα του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας έχει ωριμάσει, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ και ότι πρέπει να προηγηθεί ευρύτατος διάλογος. Κατέληξε δε λέγοντας ότι ούτως ή άλλως διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που απαιτείται για το διαχωρισμό μπορεί να ξεκινήσει μετά το 2006

    [02] Επαρκείς έκρινε η Ιερά Σύνοδος τις εξηγήσεις Θέοκλητου

    Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνεδρίασε και σήμερα στη μονή Πετράκη, συζήτησε τις γραπτές εξηγήσεις του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, οι οποίες εστάλησαν χθές το βράδυ απο τον αρχιερέα και με τις οποίες απαντά στις κατηγορίες του προκατόχου του μητροπολίτη Κωνσταντίνου, που τον κατηγόρησε για ύποπτο διακίνησης ναρκωτικών.

    Οπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, η Σύνοδος θεωρεί μη αξιόπιστο μάρτυρα τον μητροπολίτη Κωνσταντίνο που του εχει επιβληθεί το επιτίμιο της ακοινωνησίας. Επίσης έκρινε τις εξηγήσεις του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου επαρκείς μετά απο την μαρτυρία και του μητροπολίτη Τρίκης Αλεξίου, τον οποίο επιστρατεύει ως μάρτυρα ο μητροπολίτης Κωνσταντίνος. Ο κ. Αλέξιος δεν επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλει ο κ. Κωνσταντίνος.

    Ωστόσο, επειδή ο ίδιος ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητος ζήτησε να μη τεθεί στο αρχείο η υπόθεσή του, αλλά να διερευνηθεί λεπτομερώς κάθε πτυχή της για να αποδοθεί ο ίδιος δικαιωμένος στη κοινωνία , η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε το αίτημα του και δεν έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.

    Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου « Προς μείζον όφελος της ιεραρχίας» οι συνοδικοί ιεράρχες προχώρησαν όπως είπαν σε μία «θεμιτή» παρανομία, ορίζοντας ανακριτή τον Μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμονα, ο οποίος θα διεξάγει τις ανακρίσεις.

    Παράλληλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, απαγόρευσε σήμερα στους κληρικούς να εμφανίζονται σε δημόσιες συζητήσεις.

    Εξάλλου, απο την αρχιεπισκοπή εκδόθηκε ανακοίνωση σχετικά με τα όσα λέγονται και γράφονται για σχέση του αρχιεπισκόπου με τον Απόστολο Βαβύλη, ή Φωκά, ο οποίος μετέβη στα Ιεροσόλυμα κατά την προεκλογική περίοδο για την πατριαρχική εκλογή προκειμένου να βοηθήσει τον νύν Πατριάρχη Ειρηναίο στην προεκλογική του εκστρατεία.

    «Ο αρχιεπίσκοπος, ουδέποτε απέστειλε ουδένα στα Ιεροσόλυμα ως επίσημο ή ανεπίσημο εκπρόσωπο του, προκειμένου να συμβάλει δήθεν στην εκλογή του πατριάρχη Ιεροσολύμων στο αξίωμα αυτό ή να τον ενισχύσει δήθεν μετά την εκλογή του», τονίζεται στην ανακοίνωση της αρχιεπισκοπής. «Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί των οιωνδήποτε είναι κατ΄ελάχιστον ψευδείς και κακόβουλοι, διατυπωμένοι προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης προφανών πλέον σε όλους σκοπιμοτήτων. Δυστυχώς στην εποχή μας, ο οιοσδήποτε μπορεί να επικαλείται τον οποιονδήποτε και να λέγει ο,τιδήποτε για να "επιτύχει" τους όποιους σκοπούς του. Η πρακτική αυτή είναι θλιβερή, αλλά δεν αφορά την Εκκλησία», αναφέρεται στην ανακοίνωση και καταλήγει: «Ο Μακαριώτατος και η Εκκλησία μας αρνούνται να συμμετάσχουν σε ανάλογα παιγνίδια με αυτά που παίζονται τις τελευταίες ημέρες και παραμένουν προσηλωμένοι στο ύψιστο καθήκον που έχουν αναλάβει της κάθαρσης χωρίς συμβιβασμούς».

    Στον Κορυδαλλό ο Γιοσάκης

    Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί εντός της ημέρας ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης που κατηγορείται για την κλοπή 100 και πλέον βυζαντινών εικόνων από μοναστήρι των Κυθήρων, όπου υπηρετούσε τη δεκαετία του 1990.

    Την προφυλάκιση του ιερωμένου, που η Ιερά Σύνοδος έχει θέσει σε αργία, απεφάσισε με το υπ. αριθ. 130/2005 βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά που συνεδρίασε σήμερα, μετά την διαφωνία που είχε προκύψει το απόγευμα της Παρασκευής μεταξύ της 7ης ανακρίτριας Αντιγόνης Τζελέπη και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος και ήθελε να προφυλακιστεί ο Γιοσάκης ως ύποπτος φυγής.

    Ετσι ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης, που τόσο στο απολογητικό του υπόμνημα όσο και σε δηλώσεις του έχει πει ότι είναι αθώος -και μάλιστα δια δύο βουλευμάτων από δικαστήρια του Πειραιά και της Αθήνας- θα οδηγηθεί και θα παραμείνει στις φυλακές μέχρις ότου διεξαχθεί η δίκη του.

    [03] «Αρχή μιας νέας εποχής για ειρήνη και ελπίδα»

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν ανακοίνωσε σήμερα στη διάσκεψη κορυφής του Σαρμ ελ Σέιχ ότι τερματίζονται όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

    "Σήμερα κατά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο Αμπάς, συμφωνήσαμε ότι οι Παλαιστίνιοι θα σταματήσουν όλες τις πράξεις βίας κατά των απανταχού Ισραηλινών και παράλληλα, το Ισραήλ θα σταματήσει τη στρατιωτική δράση του κατά των απανταχού Παλαιστινίων", δήλωσε ο Σαρόν.

    Νωρίτερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος, λαμβάνοντας το λόγο στη διάσκεψη, ανακοίνωσε τη συμφωνία του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

    "Συμφώνησα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν να σταματήσουμε όλες τις πράξεις βίας εναντίον των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων όπου και αν αυτές λαμβάνουν χώρα", είπε ο Αμπάς. "Η ηρεμία που θα γνωρίσουν τα εδάφη μας από σήμερα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, μια αρχή για την ειρήνη και την ελπίδα", πρόσθεσε ο παλαιστίνιος πρόεδρος.

    "Αυτό που ανακοινώσαμε σήμερα είναι η εφαρμογή της πρώτης ρήτρας του Οδικού Χάρτη (...) και μία ουσιαστική φάση που μας προσφέρει την ευκαιρία να ξαναβάλουμε σε τροχιά την ειρηνευτική διαδικασία και να ξαναδώσουμε στους δύο λαούς ελπίδα και εμπιστοσύνη στην πιθανότητα επίτευξης της ειρήνης", κατέληξε ο Μ.Αμπάς.

    Το ειρηνευτικό σχέδιο της διεθνούς κοινότητας που αποκαλείται Οδικός Χάρτης προβλέπει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους μέσα στο 2005.

    Απάντηση Χαμάς

    Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι η αναγγελία για κατάπαυση του πυρός δεν δεσμεύει, παρά μόνον την Παλαιστινιακή Αρχή.

    "Η θέση μας στη Χαμάς είναι πάντα ξεκάθαρη, ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός απέναντι στον σιωνιστή εχθρό χωρίς ένα πραγματικό τίμημα. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε την ηρεμία μόνον αν το Ισραήλ δεσμευθεί να απελευθερώσει όλους τους παλαιστίνιους κρατούμενους", δήλωσε ο Μουσέρ αλ Μάσρι, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

    "Θέλουμε να δούμε όλους τους κρατούμενους ελεύθερους", συνέχισε. «Λυπούμαστε πραγματικά που αυτή η διάσκεψη δεν πέτυχε αυτό που προσδοκούσε ο λαός μας".

    [04] Πανηγυρική εκλογή του Κάρολου Παπούλια ως 6ου Προέδρου της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας

    Με τη μεγαλύτερη έως τώρα πλειοψηφία και με τη συναίνεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Βουλή των Ελλήνων εξέλεξε στην Προεδρία της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια.

    Διακόσιοι εβδομήντα εννέα βουλευτές, επί συνόλου 296 παρόντων, εξέφρασαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

    Το σύνολο των παρόντων βουλευτών της συμπολίτευσης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης (163 της ΝΔ και 114 του ΠΑΣΟΚ) καθώς και οι δύο από τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές (Στ. Παπαθεμελής και Στ. Μάνος) ψήφισαν τον κ. Παπούλια. Οι δεκαεπτά παρόντες βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης (11 του ΚΚΕ και 6 του ΣΥΝ) δήλωσαν «παρών».

    Από την ψηφοφορία έλειπαν ο κ. Ιλχάν Αχμέτ (Ροδόπης, ΝΔ) που βρίσκεται σε επίσημη αποστολή στο εξωτερικό, ο κ. Κώστας Τσίμας (Καβάλας, ΠΑΣΟΚ) λόγω ασθενείας, ο Αντώνης Σκυλλάκος (Ββ Αθηνών, ΚΚΕ) λόγω ασθενείας και ο Α. Ανδριανόπουλος (Επικρατείας, ανεξάρτητος). Ο κ. Ανδριανόπουλος είχε δηλώσει ότι θα υπερψήφιζε τον κ. Παπούλια μόνο εάν του το ζητούσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, αλλιώς, ήταν αποφασισμένος να τον καταψηφίσει.

    Με επιστολές τους, οι κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Κώστας Τσίμας δήλωσαν ότι εάν ήταν στην αίθουσα θα ψήφιζαν τον κ. Παπούλια.

    Η ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής άρχισε με την ανάγνωση των επιστολών των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων της ΝΔ Κώστα Καραμανλή και του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, με τις οποίες πρότειναν για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τον κ. Κάρολο Παπούλια.

    Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία με την κλήση των βουλευτών οι οποίοι είτε εξέφραζαν την προτίμησή τους στο πρόσωπο του κ. Παπούλια είτε δήλωναν «παρών».

    Η συνεδρίαση έληξε με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας από την πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, το οποίο έγινε δεκτό με θερμά χειροκροτήματα.

    Εν συνεχεία, η κ. Μπενάκη μετέβη μετά των πέντε αντιπροέδρων του κοινοβουλίου, στο γραφείο του κ. Παπούλια όπου και τον ενημέρωσαν επισήμως για την εκλογή του.

    Ο κ. Παπούλιας θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής στις 12 Μαρτίου, μία ημέρα μετά τη λήξη της θητείας του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Ο Κάρολος Παπούλιας θα είναι ο όγδοος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από συστάσεως ελληνικού κράτους και ο έκτος από τη μεταπολίτευση.

    Από το 1974 και εντεύθεν εξελέγησαν κατά σειρά ο ακαδημαϊκός Μ. Στασινόπουλος (ως προσωρινός Πρόεδρος 1974-75), ο επίσης ακαδημαϊκός Κ. Τσάτσος (1975-80), ο ιδρυτής της ΝΔ Κ. Καραμανλής (1980-85 & 1990-95), ο Αρεοπαγίτης Χρ. Σαρτζετάκης (1985-90), ο Κωστής Στεφανόπουλος (1995-2000 & 2000-2005) και ο Κάρολος Παπούλιας.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 February 2005 - 22:42:54 UTC